határozott idejű közalkalmazotti jogviszony megszünése

A hatarozott ideju kozalkalmazotti kinevezesem 2008.06.30-an fog lejarni . Szeretnek munkahelyet valtani, ugy gondolom az en esetemben most ez a legjobb alkalom. Olvastam a kozalkalmazotti torvenyben, hogy a kinevezesben foglalt hatarozott ido lejartaval megszunik a jogviszony, kiveve, ha azt meghosszabitjak.
A kerdesem az lenne, hogy van-e meghatarozva idotartam arra nezve, hogy a kinevezesben foglalt ido lejarta elott mennyi nappal kell bejelenteni a mukaltatomnak, hogy nem kivanom meghosszabitani a kinevezest, vagy barmikor kozolhetem vele, akar az utolso napokban is? A munkaltatom meg nem beszelt velem a hosszabitasrol, gondolom szamukra trivialis, hogy hosszabitani akarnak, es azt velik, hogy szamomra is... Nem szeretnem ezt a lehetoseget elhalasztani a munkahely valtas szempontjabol, szoval kernem a segitseget ezzel kapcsolatban!

Köszönöm!

A 30 éves közalkalmazotti jubileumi juttatás kifizetésére való jogosultságommal kapcsolatos a kérdésem. 1987-től aug.16-tól kezdődött a közalkalmazotti jogviszonyom és évenként hosszabbították 1990.aug 15-ig. Továbbra is alkalmaztak volna, de 1989. novemberében megszületett az első gyermekem. Vele 1992.aug.31-ig voltam gyesen, aztán 1992.szept.1-jétől visszamentem ugyanoda dolgozni, s azóta megszakítás nélküli határozatlan idejű kinevezéssel foglalkoztatnak.Mivel 1990.augustusától 1992 szeptemberééig nem rendelkeztem munkaszerződéssel, ezért ezt a két évet most kivették a közalkalmazotti jogviszonyba beszámítható évek számából.Így nemcsak a jubileumi kifizetésre nem tarthatok igényt, hanem a soros előrelépésem idejét is két évvel megnövelték. Szeretném megtudni, hogy jogszerű volt-e ez a lépés? Köszönöm

Neked járt volna 25 éves is, két havi fizetéssel. Azt megkaptad?

Érdekes módon azt kifizették, de akkor a fenntartó még nem a Klebelsberg Központ volt, hanem az helyi önkormányzat.

T. szakértő!
A segítségét szeretném kérni abban, hogy ha határozott közalkalmazotti jogviszonyom van és a következő kinevezést aláírom és közben lenne egy jobb lehetőség, akkor mennyi a felmondási idő? Melyik az idevonatkozó pontos törvény? Olvastam, hogy ilyen esetben esetlegesen még a munkavállalónak is fizetnie kellene... Köszönöm szépen!

azt szeretném kérdezni, hogy felmondhatok-e a munkahelyemen, ha aug.16 óta vagyok tanár, 1 évre szóló szerződést kötöttek velem. Kell-e bármilyen bírságot fizetnem. Közbe jöttek dolgok, nem tudok változtatni. Van-e próbaidőm, vagy egyszerűen felmondhatok?

Az 1 évre szóló béredet ki kell fizetned, ha felmondasz!
Próbáld meg közös megegyezéssel.

Köszönöm, az iskolák ragaszkodnak a pénzhez, vagy meg szoktak alkudni. Vagy csak megfélemlítésből, haragból említik ezt meg?

Középiskolai tanár vagyok, a GYED lejárta után jelentkeztem a munkáltatómnál, hogy szeretnék visszamenni dolgozni. Kiszámolták, hogy decemberig nem dolgozhatok, mert le kell töltenem a szabadságomat, utána pedig nem alkalmaznak az eredeti munkakörömben, hanem az iskolaközpont alapfokú oktatási részében délutános napközis felügyelői munkám lesz. Jogszerű ez? Üdvözlettel és köszönettel: Ágnes

Kedves Válaszadó!

Nagyon szépen köszönöm a hozzászólást! Akkor erről is lemaradok... :( Nem egyszerű most a helyzetem. :(

Tisztelettel!
Timi

Azt is olvastam, hogyha közalkalmazottként megszűnik a határozott idejű szerződésem és több, mint 3 év folyamatos munkaviszonyom volt (évről-évre hosszabbítva), 1 havi végkielégítés megillet. Ez tényleg igaz? Hogy tudom elérni, hogy meg is kapjam? A munkáltatónak kell mondanom, vagy ő szól mikor a sétálópapírral körbe kell járnom? Ha már a GYED-től eleshetek, ettől nem szeretnék! Köszönettel!

Tisztelt Szakértő!

Az alábbiakban szeretném a segítségüket kérni.

Munkahelyem: az egyik budapesti kórház
Munkaviszony kezdete: 2006. 08. hó
Határozott idejű (évről-évre hosszabbított - mindig valaki helyettesítésére szóló) közalkalmazotti kinevezésem jelenleg 2010. 12. 31-ig hatályos, amit már nem hosszabbítanak meg. Első kisbabámat 2011. 01. elejére várom. 2010. augusztusa óta táppénzen vagyok. TGYÁS és GYED ügyben kaptam választ más fórumon, mely alapján csak akkor leszek jogosult a GYED-re, ha 2010 decemberétől, még a biztosított jogviszonyom ideje alatt megigénylem a TGYÁS-t. Ha kivárom a TGYÁS igényléssel a januárt, akkor elesek a GYED-től. Bízom benne, hogy helyesen tájékoztattak...

Amit itt szeretnék megtudni az a következő: nincs valami jogszabály arra vonatkozóan, hogy 4,5 év közalkalmazotti jogviszony után státuszhoz lehet-e jutni? Úgy hallottam, ha meglenne az 5 évem egy helyen, akkor automatikusan határozatlan idejű munkaszerződés illetne meg... Ez tényleg így van? Esetleg 4,5 év után nem vagyok jogosult valamire? Elég szomorú, hogy közalkalmazottként önhibámon kívül közel 4,5 év alatt nem jutottam státuszhoz, mert nincs(!). Nem elég, hogy az ember fizetése minimális, nem lesz hová visszamennie dolgozni baba után, a szabadsága se gyűlik, biztosított jogviszonya sincs, de még a járandóságoktól is eleshet, hiába dolgozott tisztességesen. :(

A TGYÁS és a GYED folyósítása alatt jól tudom, hogy nekem nem ketyeg az idő sem a nyugdíjas évekhez, sem a biztosított időhöz?

Ezt nevezem én gyerekvállalásra ösztönzésnek... Úgy látszik, ha az ember "közszolgaként" dolgozik tényleg semmi jóra nem számíthat. Ezért megérte 4 évet tanulni a főiskolán és 4,5 évet dolgozni. Ráadásul a kórházban én vagyok az első ilyen áldozat, a többiek vagy státuszosak, vagy tartott még a szerződésük, mikor elmentek szülni. Elnézést kérek a kitörésemért, de eléggé el vagyok keseredve, pedig nem a legjobb program a terhesség utolsó hónapjában a bizonytalan jövő miatt idegeskedni.

Tegyük fel, ha a GYES alatt lennék terhes a 2. babával, akkor ő utána nekem nem járna se TGYÁS, se GYED, mert 2011. 01. 01-től megszűnik a munkaviszonyom? Nincs erre valami emberi megoldás?

Mi a helyzet a tb ellátással? Ha a TGYÁS és a GYED alatt nem számítok biztosítottnak, bármi történik velem, nem látnak el?

Bocsánat, hogy nem tudtam tárgyilagos maradni és csak a konkrét kérdésemre koncentrálni, de bízom benne, hogy valahol megértenek.

Tisztelettel és köszönettel!
Timi

sajnos gyermekvállalással kapcsolatban én nem tudok segíteni.

Viszont ami az "5 éves" szabályt illeti, valóban létezik és csak 5 évtől igaz, továbbá csak abban az esetben alkalmazható, ha üres álláshelyet töltenek be veled állandóan hosszabbítva a határozott idejű jogviszonyodat.

Ha valakinek a helyét töltöd be, ez a szabály nem él.

Aki tud szíveskedjen segíteni abban, hogy a jelenlegi törvényi szabályozás mennyi esetben ad lehetőséget a határozott idejű közalkalmazotti jogviszony megújítására? Egyáltalán van-e ilyen jogszabály ami ezt előírja, vagy a végtelenségig hosszabítható? Köszönöm!

Kedves Vendég!
A Munka törvénykönyve 79. §-át ajánlom figyelmedbe!

Azt is ajánlanám figyelmetekbe, hogy a közalkalmazotti törvény 24. § (2) bek. a) pontja kizárja az Mt. 79. § (1),(4), (5) bek.-e alkalmazhatóságát, vagyis azt a rendelkezést is, ami a munkaviszony esetén a határozott időre szóló munkaviszony tartamát 5 évben maximálja.

Bocsi a személyes hangvétel használatáért, arra kérlek nézd át az 1992.évi XXXIII.törvény II.fejezetét, a 25.§-tól a 38/A.§-ig, és választ kapsz a kérdésedre.

Határozott idejű szerződéssel vagyok foglalkoztatva mint közalkalmazott. A szerződésem 2009. december 31-én fog lejárni. Azt lenne a kérdésem, hogy a munkáltatóm mikor köteles tájékoztatni arról, hogy hosszabbításra kerül-e a szerződésem vagy sem. November hónapot írunk, és szerintem a mostani gazdasági helyzet miatt jobb lenne tisztában lenne a jövőmmel.

A munkáltatódnak nincs ilyen kötelezettsége. Kérdezz rá!

2010 juliusig van határozott idejű szerződésem, most lehetőségem nyílna jobb közalkalmazotti jogviszonyzt létesítenem . valóban a fentieket értelmezve csak közös megegyezéssel jöhetek el, illetve ha most elmegyek vissza kell fizetnem két havi béremet. A váaszok között nem találtam arra vonatkozót , hogy mennyi idővel előtte kell a munkáltatómnak közölni, hogy változtatni szeretnék.

Pedagógusként dolgozom, 2009. június 30-án lejár a szerződésem. Ekkor kifizetik a fél évre szóló szabadságomat (állítólag 17 napot), és majd szeptembertől újra "számítanak a munkámra". A tanév legkésőbb (!) szeptember elején kezdődik. Kb. 20-25 nap miatt kellene elmennem munkanélkülire. Semmit nem tehetek (nem is szándékozom), ugyanis 30 napon belül fordulhatnék a munkaügyi bírósághoz. Ha ezt megteszem, biztos nem alkalmaznak jövőre. Ha nem teszem meg, sérül a közalkalmazotti jogviszonyom. (És még így sem 100%, hogy valóban visszavesznek.) Csak a bizonytalanság marad.
A munkámmal sosem volt probléma! Mindez 20 év gyakorlattal a hátam mögött... :(

A tanácsokat előre is köszönöm.

Párom pedagógusként dolgozott egy általános iskolában, ahol határozott idejű munkaszerződése 2009.08.20-án lejárt. A szerződés meg nem hosszabbításának tényét írásban megtette július 15-én. Erre fel augusztus elején megküldték levélben, hogy 17 nap többletszabadság vett igénybe. Kis utánajárással megtudtuk, hogy az iskola, (szokás szerint) már év elején kiírta az egész évi 46 nap szabadságot. A 17 nap még a fennmaradó átlag alapján jön ki, amit értek, de miért kellene azt a 17 napot visszafizetni? Hisz arra az időszakra (aug. 20. és dec. 31. között) már nem kap onnan fizetést. Az iskolának nem lett volna valami lejelentési kötelezettsége a MÁK felé?
Szerencsére egy másik iskolában augusztus 21-től lett munkahelye, de ott meg nem tudják kiírni a szükséges 17 napot, mert a MÁK nem engedi, mivel az már ki volt írva.
Köszönöm a választ!
Gábor

Pedagógus vagyok,2013.aug.25-i hatállyal közös megegyezéssel megszüntettem a munkaviszonyomat .Augusztus26-án kezdek az új iskolában. Előző munkáltatóm 9 nap többletszabadságot állapított meg. Kérdésem: Van -e lehetőség ennek ledolgozására az új munkahelyemen? Köszönettel : Éva

Ha a KLIK a munkáltatód mindkét helyen, akkor szerintem nem jelenthet problémát, ha időarányosan több szabit kaptál a régi munkahelyeden. Ha nem így van, akkor a két munkahelynek semmi köze egymáshoz még a szabadság tekintetében is. Ha áthelyezéssel kerültél volna az új helyre, akkor megegyezés kérdése lenne, de nem áthelyezés történt.
A régi MT-ben benne volt, hogy a túlvett szabadságot vissza kell fizetni. Az új MT-ben ez nincs benne, de a többi bekezdéseiből levezethető állítólag. Két álláspont van a visszafizetéssel kapcsolatban. Olvasd el ezt a linket, és próbáld meg a munkáltatót lebeszélni a visszavonásról, hogy az MT nem tartalmazza. Ha már levonta, akkor nem nagyon tudsz mit tenni, nem érdemes pereskedni, mert nagyon kétesélyes a dolog.
http://munkajogportal.hu/a-tulvetttuladott-szabadsag-visszafizetese-az-uj-mt-rendelkezesei-alapjan/
Másold a címsorba.

MT.
"136. § (1) A munkavállaló munkaviszonya megszűnésekor, illetőleg sorkatonai vagy polgári szolgálatra történő behívásakor, ha a munkáltatónál eltöltött idővel arányos szabadságot nem kapta meg, azt pénzben kell megváltani. Egyéb esetben a szabadságot pénzben megváltani nem lehet; ettől érvényesen eltérni nem lehet.

(2) Ha a munkavállaló a munkaviszonya megszűnéséig több szabadságot vett igénybe annál, mint ami a munkáltatónál töltött időre megilletné, a különbözetre kifizetett munkabért köteles visszafizetni. Nem követelhető vissza a túlfizetés, ha a munkaviszony a munkavállaló nyugdíjazása vagy halála, illetve a munkáltató jogutód nélküli megszűnése miatt szűnt meg, vagy a munkavállalót sorkatonai, illetve polgári szolgálatra hívták be. "

A szerződéssel alkalmazott pedagogusok esetében ez a módszer nem újdonság. Annak idején 1989-ben velem is ezt csinálták.
Képesítés nélküli pedagugusként dolgoztam, szolgálati lakást biztosítottak, támogatták a továbbtanulásomat is (akkor még számított a munkáltató ajánlása is), hívtak vissza következő tanévre (még szeptemperben is megkerestek, tehát biztos alkalmaztak volna), nyári napközit bíztak rám, mégis július végén lejárt a szerződésem, s ezzel egyidejűleg a munkaviszonyom.
Sajnos a költözködéssel járó költségeket nem engedhettük meg magunknak, így máshol kerestem munkát.
(megjegyzem, hogy még az utánna is - a szeptembert követő tanévre is - többször hivtak, hogy menjek vissza. Vérzett a szívem, de a szüleim nem engedték, én meg 18 évesen nem mertem lázadni, és ezt mindig bánni fogom.)

Sajnos ez egy tipikus helyzet a mai világban. A "kedves" fenntartók így spórolnak. Azt hittem, hogy ezt csak pályakezdőkkel merik megtenni, de úgy látszik mostanra ennyire bedurvult a dolog. Szerintem fordulj munkajogászhoz. Az MSZOSZ-nek van egy most alakult ingyenes jogsegély szolgálata: www.jogpont.hu
Biztos van a lakóhelyed közelében is ilyen iroda. Talán tudnak mondani valamit. A tanácsadásuk teljesen ingyenes és nem kell szakszervezeti tagnak lenni.

Válasz a "Sajnos ez egy tipikus" levél írójának:
Köszönöm a megértésed és a segítséget. Természetesen mindent megpróbálok!!!
Nem a nyári szünet miatt jöttem erre a pályára. Úgy érzem, több megbecsülést érdemelnék.

Mégegyszer köszönöm. :)

Ha a határozott idejű közalkalmazotti szerződésed lejár és a következő munkanapon behívnak dolgozni akkor automatikusan határozatlan idejűvé válik ,de a felmondásod bármikor lehetséges ,számodra kötelezettség nincs.Sok sikert.
Attila

Én kérdezni szeretnék Tőletek!
Határozott idejű munkaszerződésem (közalkalmazotti) megszűnt március elején. 2009.01.04-én járt volna Nekem soros emelés, de a mai napig nem kaptam erről papírt, pedig benne van a munkaszerződésemben. Még nem írtam alá megszüntető papírt, mert passzív táppénzen voltam eddig. Jár még Nekem ez az emelés??? Már reklamáltam a munkahelyem központjában, de még nem érkezett válasz.
Köszi! Ági

A határozott idejű jogviszony megszűnését előttem már elmondták. Ha valaki nem kívánja a további foglalkoztatást, valóban nincs teendője, nem írja alá az új kinevezést.
A határozott idejű jogviszony idő előtti megszűntetése azonban más, és sokszor keveri a munkavállaló a lemondást, a felmentést, sőt a felmondást is.
Felmondás így szó szerint csak az Mt.-ben van. Mi közalkalmazottak lemondunk. Ezt azonban a határozott idejű jogviszonynál a törvény nem teszi lehetővé.
Felmenteni pedig csak a munkáltató tudna, de itt nincs jogcíme rá.
Marad a közös megegyezés. Vagyis a közalkalmazott kérheti jogviszonya közös megegyezéssel történő megszűntetését, amihez a munkáltatónak nem kötelező hozzájárulnia.
(Ha mégis el akarna a lejárat előtt menni így is, úgy kell tekinteni, mintha elbocsátással szűnt volna meg a jogviszony. Ekkor 2 havi - illetve a lemondásnál meghatározott - átalgkeresetének megfelelő összeget köteles megfizetni a munkáltató részére. Ha a hátralévő idő 2 hónapnál kevesebb, akkor az időarányos részt.)

Oldalak

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!