gazdaságii társaság tagja lehet-e köztisztviselő

Sziasztok!

Azt szeretném megtudni, hogy egy bt illetve kft tagja lehetek-e mint köztisztviselő.

Amennyiben a jegyző engedélye szükséges, milyen szempotokat kell figyelembe venni ennek eldöntésekor.

A vállalkozás székhelye egy másik településen lenne, a telephely lenne a saját településen.

VÁLASZOTOKAT ELŐRE IS KÖSZÖNÖM!

Niki

vissza kellett adniuk a vállalkozói igazolványokat, mert állítólag irritáltak néhány embert, hogy kozmetikai, mosópor, gyógynövény alapú termékek,árusításával, masszírozással kerestek havonta max. 10-20 ezer forintot.
A fizetésük évek óta nem emelkedik, a januári, februári étkezési jegyet állítólag márciusban adják egyszerre. A fűtést, lakáskölcsönt nem tudják kifizetni, turkálóból öltöznek. A gyerekeiket már az iskolában úgy csúfolják, hogy a te apád, anyád csak egy csóró hivatalnok. Elkeserítő. Meg is mondják, akinek nem tetszik , elmehet. Ez a köztisztviselői életpálya.Nekem hiányzik az évekkel ezelőtti megbecsülés, tisztelet.

vissza kellett adniuk a vállalkozói igazolványokat, mert állítólag irritáltak néhány embert, hogy kozmetikai, mosópor, gyógynövény alapú termékek,árusításával, masszírozással kerestek havonta max. 10-20 ezer forintot.
A fizetésük évek óta nem emelkedik, a januári, februári étkezési jegyet állítólag márciusban adják egyszerre. A fűtést, lakáskölcsönt nem tudják kifizetni, turkálóból öltöznek. A gyerekeiket már az iskolában úgy csúfolják, hogy a te apád, anyád csak egy csóró hivatalnok. Elkeserítő. Meg is mondják, akinek nem tetszik , elmehet. Ez a köztisztviselői életpálya.Nekem hiányzik az évekkel ezelőtti megbecsülés, tisztelet.

Lássuk csak: Egy lakatos maszekolhat a hétvégén. Ha nagyon akar adót fizetni, akkor akár vállalkozás keretében is. Egy orvos csinálhat magánpraxist a munkája mellett. Egy tanár - ha éppen ráér - adhat pénzért különórát. Ő is csinálhat erre egy Bt-t, ha ragaszkodik az adók megfizetéséhez. Egy (általában vezető) köztisztviselő, vagy politikus kaphat több százezres felügyelőbizottsági megbízást állami cégeknél.
Viszont egy beosztott köztisztviselő, ha pl. beszél nyelveket és az elvett 13. havi fizetését esténként fordítással, vagy óraadással szeretné kipótolni, nem tud számlát adni, mert nem csinálhat Bt-t. Csak alkalmazottként vállalhat másodállást, ami ugye bonyolultabb, de akkor is meg kell alázkodjon és a munkáltatójától kell engedélyt kérjen erre. Miért van erre szükség? Így előzik meg, hogy a köztisztviselőt valaki megvesztegesse egy cégen keresztül? Akkor miért nem a politikusokat tiltják el a ettől?

Üdv!

Köztisztviselőként dolgozom, és egy kft. többségi tulajdonosa vagyok, ahol nem végzek munkát és nem vagyok tisztségviselő. Szeretném kiváltani az egyéni vállalkozói igazolványt. Lehetséges ez? Kötelező bejelenteni/ engedélyeztetni a munkáltatómmal?Közölnöm kell, hogy milyen tevékenységre vállalkozom? Amennyiben ez elkerülhető lenne, szeretném a válllalkozás tényét bizalmasan kezelni.

Előre is köszönöm

nem kezelheted bizalmasan, közszolgaként köteles vagy összeférhetelenségi nyilatkozatot tenni. ez a helyzet akkor is, ha szakértői tevékenységet folytatsz.

Összeférhetetlenség
21. § (1) Köztisztviselő nem lehet - törvényben meghatározott egyéb megbízatásokon túl - helyi önkormányzati, kisebbségi önkormányzati képviselő annál az önkormányzatnál, amely az őt alkalmazó közigazgatási szerv illetékességi területén működik.
(2) A köztisztviselő munkavégzésre irányuló egyéb és további jogviszonyt - tudományos, oktatói, művészeti, lektori, szerkesztői, valamint jogi oltalom alá eső szellemi tevékenység, továbbá a közérdekű önkéntes tevékenység kivételével - csak a munkáltatói jogkör gyakorlójának engedélyével létesíthet.
(3) Vezetői megbízású köztisztviselő - tudományos, oktatói, művészeti, lektori, szerkesztői, valamint jogi oltalom alá eső szellemi tevékenység kivételével - munkavégzésre irányuló egyéb és további jogviszonyt nem létesíthet.
(4) A (3) bekezdésben foglalt tilalom nem vonatkozik a Közigazgatási Eljárási Szakértői Bizottság tevékenységében való részvételre.
(5) Másik jegyző helyettesítése céljából - a képviselő-testületek megállapodása alapján - a jegyző további egy közszolgálati jogviszonyt létesíthet.
(6) A köztisztviselő
a) nem folytathat olyan tevékenységet, nem tanúsíthat olyan magatartást, amely hivatalához méltatlan, vagy amely pártatlan, befolyástól mentes tevékenységét veszélyeztetné;
b) pártban tisztséget nem viselhet, párt nevében vagy érdekében - az országgyűlési, az európai parlamenti, illetve a helyi önkormányzati választásokon jelöltként való részvételt kivéve - közszereplést nem vállalhat;
c) nem lehet gazdasági társaságnál vezető tisztségviselő, illetve felügyelő bizottsági tag, kivéve, ha a gazdasági társaság önkormányzati, köztestületi többségi tulajdonban, vagy tartósan állami tulajdonban van, vagy az állami tulajdonos különleges jogokat biztosító részvény alapján delegálja, továbbá, ha a társaságban az állami közvetlen vagy közvetett befolyás mértéke - a tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvény rendelkezései alapján számítva - legalább ötven százalék.

Üdvözlöm!

Folyamatban van egy pályázatom egy köztisztviselői állásra (munkaügyi hivatalban). Amennyiben felvesznek, teljes mértékben el kell állnom a vállalkozói igazolvány kiváltásától? Vagy, csak az a kitétel, hogy egy meghatározott körbe tartozó tevékenységre nem vállalkozhatok (illetve a munkáltató engedélyével csak) ?
Mik ezek a tevékenységek?
Hogyan lehetek közszolga és vállalkozó (mellékfoglalkozásként) egy időben?

Köszönöm a válaszukat!

Zoltán

Szép napot mindenkinek! Önkormányzatnál dolgoztam 13 évig. Ebben az évben létszámfelettinek minősítettek, és leépítettek. Jelenleg a felmentési időmet töltöm (a teljes 7 hónapra felmentettek a munkavégzés alól). Szeretném kiváltani a vállalkozói igazolványt, és egyéni vállalkozóként folytatni a könyvelést. Közben pedig folyamatosan pályázok a megjelenő és megfelelő állásokra. Jelenleg lenne is egy, de ha ezt elvállalom (6 hónapig jelent biztos jövedelmet) mindenről le kell mondanom, a felmentési illetményről és végkielégítésről is. Ezért arra gondoltam, hogy vállalkozói szerződéssel, vagy megbízási szerződéssel vállalnám el ezt a hat hónap munkavégzést. Lehet-e ilyet kötni ebben az esetben, önkormányzatnál végzendő pénzügyi munka végzésére? Előre is köszönöm a válaszokat.

Ez vonatkozik rád:
21. § (2) A köztisztviselő munkavégzésre irányuló egyéb és további jogviszonyt - tudományos, oktatói, művészeti, lektori, szerkesztői, valamint jogi oltalom alá eső szellemi tevékenység, továbbá a közérdekű önkéntes tevékenység kivételével - csak a munkáltatói jogkör gyakorlójának engedélyével létesíthet.

Ebben az esetben a jegyzőnek engedélyezni kell a munkavégzést.

meg talán még ez, első része elsősorban, ha saját vállalkozásod van:
6 c) nem lehet gazdasági társaságnál vezető tisztségviselő, illetve felügyelő bizottsági tag, kivéve, ha a gazdasági társaság önkormányzati, köztestületi többségi tulajdonban, vagy tartósan állami tulajdonban van, vagy az állami tulajdonos különleges jogokat biztosító részvény alapján delegálja, továbbá, ha a társaságban az állami közvetlen vagy közvetett befolyás mértéke - a tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvény rendelkezései alapján számítva - legalább ötven százalék.

Ebben az esetben a törvény erejénél fogva megszűnik a köztisztviselői státuszod.

Pofátlanságnak tartom, hogy a köztisztviselők nem vállalkozhatnak. a hivatalvezető irigyli a "maszekot" , így nem engedélyezi. A köztisztviselői fizetés 2002-ben nettó 111.000.- Ft volt, az éves gázfogyasztás 40.000.- Ft.
Jelenleg a köztisztviselői fizetés 130.000.- Ft. a havi gáz átalány 40.000.- Ft.
Ezek után gondolkozzon el mindenki, hogy valamiből meg kellene élnie a köztisztviselőnek is.

De ugyanez elmondható a felsőfokú végzettségű ügyintézőkről is, akik munkaidőben mégegyszer megkeresik az éves illetményüket.

A hivatalok nagytöbbségében a vezető beosztású köztisztviselők igencsak jól keresnek. Ellentétben azzal, amit leírtál. Munkaidőben min. 4-5 helyen oktatnak, vagy csak egy helyen, de nyolcórában. Óradíjuk 15-20 e Ft között van. És egy hónapban nem egy napot oktatnak !! Miért is kellene őket sajnálni?
Nem beszélve a 4-5-szöri különféle jutalom kifizetésekről, vagy a megítélt szoc.segélyről stb. mert erre is rávannak szorulva !!!

A ktv. meg is engedi nekik ezt, az óraadás, tudományos munka stb... nem is bejelentés köteles... Szóval, aki pozícióban van, az mindent megtehet...

ah, most látom, már valaki előttem idézte a törvényt, bocs.

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!