felsőszintű versenyvizsga

Elsősorban azok segítségét szeretnénk kérni, akik már túl vannak az új felsőszintű versenyvizsgán. A nem publikus írásbeli esszé, és szóbeli esszé kérdésekkel kapcsolatban szeretnénk információt szerezni. Jó lenne legalább nagy vonalakban tudni, mennyire szűk, vagy esetleges tág körűek az aesszé kérdések. Tehát, aki már túl van ezen a vizsgán, segítsen. Nagyon sokat segítene vele a felkészülésben!
Előre is köszönjük!

Minden későbbi vizsgázó nevében: Ági, Klára

Önkormányzatnál dolgozó próbaidős köztisztviselő vagyok. Június 1.-től dolgozom itt,a próbaidőm november 30-ig tart. Nálam még alkalmazási feltétel volt a versenyvizsga megléte. A versenyvizsgát tavaly decemberben tettem le, ami 19 ezer forintomba került. Munkanélküli voltam akkor, és csak június 1.-től tudtam elhelyezkedni. A köztisztviselőkről szóló 1992. évi XXIII. törvény 10/C. § (2)bekezdése szerint „a versenyvizsga költségét a vizsgázó viseli. A köztisztviselői kinevezést, vezetői megbízást, illetve kinevezést kapott vizsgázó versenyvizsga díját – ide nem értve a megismételt versenyvizsga díját – a munkáltató megtéríti.“
Az osztályvezető főnököm azt mondja, hogy ez rám nem vonatkozik, csak ha majd véglegesítenek, akkor fogják ezt az összeget kifizetni. Ezt az álláspontot én viszont kétlem.
Kérdés: a munkáltatónak már a próbaidősnek is meg kell téríteni a versenyvizsga költséget, vagy csak akkor, ha véglegesítenek.

Én csak akkor kaptam vissza a díjat, amikor lejárt a próbaidőm. Kellett írnom két sor, hogy kérem a díj bankszámlára utalását és csatolni kellett az EREDETI számlákat. Azért a biztonság kedvéért csinálj egy másolatot magadnak, nehogy elkeveredjen...

Na most már tényleg meg vagyok lőve... Aug-szept.-re terveztem a vizsgát, erre jön ez a felülvizsgálat, és attól tartok, hogy az egész arra megy ki, hogy végképp megszüntessék a versenyvizsgát. Valaki nem tud véletlenül erről valami okosat? Vagy érdemes tanulni, mert ez a vizsgálat csak egy rutineljárás lenne?

Érdemes megcsinálni, nem érdemes...ezt már nehéz objektíven eldönteni. Sablonos válaszként beírhatnám, hogy ha akarod tedd le, ha meg nem, hagyd a francba, de az az igazság, hogy ez az a helyzet, amikor már csak magadra érdemes hallgatni.

Sziasztok!

Szeretném megkérdezni, hogy van-e értelme még megcsinálni a versenyvizsgát? Szeptember 15-től eltörölték a vizsgaidőpontokat.
Ahova jelentkeztem, azt a választ kaptam, hogy előny ha megvan. Még is úgy érzem, hogy idő és pénz pocséklás...

Sziasztok!

Szeretnék érdeklődni. 2 éve járom az OEP HR-es hölgyét, hogy van-e aktuális álláspályázatuk, stb. de eddig nem sikerült. Május elején amikor bent voltam mondta a hölgy, hogy állás betöltéséhez szükség van a vizsga letételére. Utána néztem, elolvastam, stb.és megijedtem. Az anyag temérdek, nem tudom hogy kezdjek hozzá, a szóbelin lévő szituációs gyakorlatra és egyéb törvényi hivatkozásokra hogy készüljek fel? Nekem egészségügyi ügyvitelszervező végzettségem van. Se a képzettségem, se eddigi munkatapasztalataim nem ilyen irányúak.
Tudom, az új törvény alapján már nem feltétele a munkába állásnak a versenyvizsga, viszont a HR-es hölgy szerint előny és tanácsos.
Szóval kérem aki tud segítsen, adjon néhány tanácsot.
Előre is köszönöm!
Szép napot!

Miért jó ez nektek, hogy amúgy is rosszul érzem magam, hogy vissza kell mennem dolgozni, még ti is szúrjátok belém a rozsdás bökőt?! Egyébként meg várnak vissza, mert kevesen vannak a csajok, úgy osztották szét a munkát. A többiek amúgy sem állnak a topon.

Szia Csajszi!

Én is most kedden megyek szóbelire. Hova jössz? Pesten a Kelenhegyire? :)
Hogy haladsz a tanulással? Mennyi időt tudtál rászánni?

Én is úgy tudom, hogy "csak" az a szankció, hogy nem sorolhatnak addig magasabb fizetési fokozatba.

Hát, most indoklás nélkül el lehet küldeni minden köztisztviselőt, alapvizsga/szakvizsga/versenyvizsga ide, vagy oda...

Kérdésem lenne! 2007-ben diplomáztam, meg is kaptam a magasabb besorolást. Elvileg 2 éven belül le kellett volna tennem a közigazgatási szakvizsgát, de 2008. januárjában eljöttem táppénzre, utána pedig GYED-re. Jelenleg is GYED-en vagyok, így egyáltalán nem vagyok tisztában a jelenlegi szabályzással. Most mi a helyzet ezen a téren? Már nem is szakvizsga, hanem versenyvizsga? Kell-e egyáltalán? Világosítson fel valaki, légyszi! Köszi!

gyed gyes halasztó hatályú, a vizsga hiánya miatt nem tehetnek ki, azt újra előírják, ha munkába állsz.
már ha nem tesznek ki az új tv alapján addig, mert jövő héten majd megszavazzák, hogy a gyed és gyes az indokolás nélküli felmentéshez nem figyelembe veendő körülmény, semmiféle védettséget nem élvezel.

üdv a való világban:)

Én önkormányzatnál dolgozok, és ahogy olvastam, az önkormányzatok kivételt képeznek az új szabályzás alól.

9:13-as vendégnél a pont. Az önkormányzatokra majd az önkormányzati választások után terjesztik ki valószínűleg.

Ne izgulj, a hatályos jogszabályok szerint szakvizsga időbeni le nem tétel azt vonja maga után, hogy egészen a le nem tételéig nem sorolhatnak a következő fizetési fokozatba.
Kirúgás tehát semmiképp sem lehet, ez a Köztisztviselői Törvény.

Akkor sem küldhetnek el, ha a munkakör betöltéséhez feltételként megszabta a munkáltató, hogy 2 éven belül le kell tennem?

Nem rúghat ki, mert a köztisztviselői törvény a le nem tételt nem kirúgással szankcionálja:

25. § (7 )A pályakezdőként kinevezett köztisztviselőnek a tanácsos besorolási fokozatba soroláshoz közigazgatási szakvizsgát kell tennie. Közigazgatási szakvizsga hiányában a köztisztviselő nem sorolható a tanácsos besorolási fokozatba.

29.§ (3) Ha a nem pályakezdő köztisztviselő kinevezésekor, áthelyezésekor, átsorolásakor nem rendelkezik közigazgatási szakvizsgával, akkor a közigazgatási szakvizsgát kinevezésének, áthelyezésének, átsorolásának időpontjától számított három éven belül köteles letenni. A határidő számítására a 25. § (4) bekezdését megfelelően alkalmazni kell.

(4) A (3) bekezdésben meghatározott határidő eredménytelen elteltét követően a köztisztviselő magasabb fizetési, besorolási fokozatba nem sorolható a közigazgatási szakvizsga teljesítéséig

Rád a szakvizsga vonatkozik.
A versenyvizsgára csak a kinevezéshez volt szükség 2009.11.01-től.
Azt azért megkérdezném a helyedben a munkáltatótól, hogy a 2 évbe bele számít-e a táppénz és a gyed/gyes, mert ha igen, akkor nagyon könnyen felmenthetnek az állásodból.

- köztisztviselői törvényben jelenleg szó sincs alapvizsga kötelezettségről csak ügykezelői alapvizsgáról meg szakvizsgáról.
- a rendelt dátumából ítélve még azt a Bajnai kormány alkotta (az Orbán kormány csak ma tette le az esküt), tehát semmikép sem azért készült, hogy egyenlőséget tegyen az alapvizsga és a vv között

Egyik szemem sír, a másik nevet - gondolom ezzel nemcsak én vagyok így. Az írásbelin sikeresen túl vagyok, kedden megyek szóbelizni. Remélem ezek után nem lesznek kukacoskodók. Bár államigazgatásit végeztem, 3 éve vagyok közigben, röhejes, hogy meg kellett csinálni ezt, hogy alkalmazzanak. Legalább mentességet kaphatott volna még az, aki eleve mentesül az alapvizsga alól. Most már mindegy, a pénzt szerintem nem látjuk viszont.
Engem kiborít ez a sok tétel, és ha még ez nem lenne elég, ott az a sok szituáció. Azt olvastam a kiwin, hogy 3 kifejtős kérdést kell húzni és kettő szituációt, de a kollégám, aki megcsinálta, azt mondta, ez nincs így megkötve. Szóval lehet, hogy itt görcsölök a közt.elnök megbízatásával, meg a globalizációval, aztán lehet, hogy 5 szitut húzok, és abszolút szubjektív az egész? Nem tudom. Mindenesetre azt tanácsolom, aki már befizette az írásbelire, menjen el, próbálja meg, ne hagyja a pénzét veszni. Hátha valahol előnynek fog számítani, még messze a szeptember. Sok sikert mindenkinek. Majd megírom, mi volt kedden. Ha segíthetek valamiben, írjatok.

Elmondod milyen esszékérdéseket kaptál, és feltétlenül kérjük a beszámolót majd a szóbeliről is.
Hogy érzed mennyire szigorúan pontozzák az esszét, ha nem rakod tele fogalommal, stb, akkor is lehet atért jó pontot kapni?

Esszékérdésnek egyik a befolyásolással való üzérkedés volt, de én a nemzet fogalmának történelmi változásait választottam. Sajnos a nemzet fogalmán kívül igazán odaillő dolgok nem jutottak eszembe, ezért rögtönöztem, és ami a tesztekből eszembe jutott, és odakapcsolódott, azt leírtam. Elkanyarodtam az etnikum-kisebbségek kérdéskörig, és a saját meglátásom írtam le. Nem hittem, hogy meglesz, de nagyon jól sikerült, amiből azt a következtetést vontam le, hogy tartalmilag, ha nem nagyon térsz el a témától, vagy magad irányítod a vezérfonalat, sikered lehet. Szerencsére a többi terén magabiztos voltam, már ami a helyesírást, szövegszerkesztést illeti. És ez nyom nagyot az értékén. A másfél óra épphogy elég volt. Én mindenesetre azt tanácsolnám mindenkinek, hogy a szövegszerkesztési beállításokkal, formázással kezdje, az legyen teljes körű, mert a szövegen való gondolkodással elszállhat hamar az idő, és a végén kapkodni kell a formázással, esetleg nem marad rá idő, ami miatt lehet, hogy nem lesz meg. Vagyis hiába a jó tartalom, ha rossz a szövegszerkesztés, de ha az jó, és némi tartalom is van saját véleménnyel, az a nyerő. :-)

Tudom,hogy nem tőlem kérdezed,de azért leírom az én tapasztalatom az írásbelivel kapcsolatban, hátha segítek.
Felsőfokún voltam, a témám: A hatósági közigazgatási eljárás alanyai.
Nagyon örültem neki, és úgy éreztem, hogy nagyon jól sikerült az esszé. Ennek ellenére csak 70 pontot kaptam. Lepontoztak, mert nem használtam szakkifejezéseket, mert nem érveltem meggyőzően- bár a mai napig nem tudom, hogy ebben a témakörben milyen szakszavakat hiányoltak és mi ellen, vagy mellett lehetett volna érvelni. A gépelésre 3-ból 0 pontot kaptam. Nem tudom ez mit takar, elolvastam vagy kétszer és nem találtam elütést. A terjedelem is megfelelő volt, a formázásra 8 pontot kaptam és a géphasználatnál is vesztettem vagy 3 pontot. Tehát mindent, de mindent nagyon alaposan csinálj, mert sok múlhat rajta.
Jó felkészülést!

Én úgy tudom, hogy ha Orbánt miniszterelnöknek kinevezik, akkor lép életbe. Hívtam a hozzánk tartozó vizsgaközpontot, azt mondták, hogy pontosat majd jövőhéten tudnak mondani, hogy most ez min változtat, mi lesz belőle, érdemes-e megcsinálni. Én még vizsgadíjat se fizettem be, azt mondták azzal is várjak. Mondjuk ha meghagyják és nem lesz kötelező, akkor lehet, hogy majd egyes munkahelyen előnynek számít? Mert azért jópáran letették már, nekik ez előny lesz majd?
Az esszé 60 ponttól érvényes ugyanúgy mint a teszt.

És még valami:
1992. évi XXIII. törvény a köztisztviselők jogállásáról:
10/C. § (1) Köztisztviselői kinevezést, vezetői megbízást, vezetői kinevezést csak az kaphat, aki eredményes közigazgatási versenyvizsgát (a továbbiakban: versenyvizsga) tett. Versenyvizsgát tehet az a magyar állampolgár, aki büntetlen előéletű, cselekvőképes és legalább középiskolai végzettséggel rendelkezik.

M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y • 2010. évi 85. szám
A Ktv. 10/C. §-ának (1) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:
„(1) Versenyvizsgát tehet az a magyar állampolgár, aki büntetlen elõéletû, cselekvõképes és legalább középfokú
végzettséggel rendelkezik.”

belkerült a magyar közlönybe, de mikor lép hatályba, abban a pillanatban mikor felkerült?Vagy mikor viktor miniszterelnök lesz? H, és a nekem a munkáltatóim arra várnak, h ezt csináljam meg és irány a munka, akkor most már nem kell megvárni, beléphetek?

Sziasztok!
Az esszé hány ponttól sikeres?
Köszi!

Na, most utána kerestem a neten a magyarorszag.hu-ról másoltam:
1992. évi XXIII. törvény
a köztisztviselők jogállásáról

7. § (1) Közszolgálati jogviszony büntetlen előéletű, cselekvőképes, - a 10. § (4)-(7) bekezdésében, a 10/A. § (7) bekezdésében foglaltak, valamint ügykezelői feladatkör kivételével - közigazgatási versenyvizsgával, és legalább középiskolai végzettséggel, ügykezelői feladatkörre legalább középszintű szakképesítéssel rendelkező magyar állampolgárral létesíthető és tartható fenn. Jogszabály által meghatározott fontos és bizalmas munkakörre közszolgálati jogviszony csak azzal létesíthető, aki a munkakörre előírt, az állami élet és a nemzetgazdaság jogszerű működéséhez szükséges biztonsági feltételeknek megfelel. A jelentkezőnek írásban nyilatkoznia kell arról, hogy ezeknek a követelményeknek megfelel, és hozzájárul ahhoz, hogy ezt az illetékes nemzetbiztonsági szolgálat ellenőrizze. Az ellenőrzéshez való hozzájáruláshoz a külön törvényben meghatározott hozzátartozó nyilatkozatát is csatolni kell. Ha az érintett úgy nyilatkozik, hogy a fontos és bizalmas munkakörrel együtt járó kötelezettségeknek nem kívánja magát alávetni, vele fontos és bizalmas munkakörre közszolgálati jogviszony nem létesíthető.

Ezt meg a Magyar Közlöny honlapjáról:
M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y • 2010. évi 85. szám 19749
A Ktv. 7. § (1) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:
„(1) Közszolgálati jogviszony büntetlen elõéletû, cselekvõképes, legalább középiskolai végzettséggel, ügykezelõi
feladatkörre legalább középszintû szakképesítéssel rendelkezõ magyar állampolgárral létesíthetõ és tartható fenn.
Jogszabály által meghatározott fontos és bizalmas munkakörre közszolgálati jogviszony csak azzal létesíthetõ, aki
a munkakörre elõírt, az állami élet és a nemzetgazdaság jogszerû mûködéséhez szükséges biztonsági feltételeknek
megfelel. A jelentkezõnek írásban nyilatkoznia kell arról, hogy ezeknek a követelményeknek megfelel, és hozzájárul
ahhoz, hogy ezt az illetékes nemzetbiztonsági szolgálat ellenõrizze. Az ellenõrzéshez való hozzájáruláshoz a külön
törvényben meghatározott hozzátartozó nyilatkozatát is csatolni kell. Ha az érintett úgy nyilatkozik, hogy a fontos és
bizalmas munkakörrel együtt járó kötelezettségeknek nem kívánja magát alávetni, vele fontos és bizalmas
munkakörre közszolgálati jogviszony nem létesíthetõ.”

Nincs benne a versenyvizsga az tény. De akkor most felváltotta az alapvizsgát akkor ezt kell megcsinálni meghatározott időn belül majd? Akkor meg most is meg lehet, és nem kell később?
Ja és ebben a közlöny számban benne van a 3-as modulból a miniszterelnök, miniszterek, központi hivatal, stb. most a versenyvizsgán ezt kérik már vagy még azt, ami az anyagban van?
Várom az észrevételeket.

Sziasztok!
Bocsi, csak most néztem a netet, de látom, hogy a szóbeli vizsga kérdéseket már sikerült megtalálni. Igen, elég sok sajnos!
Azt a beírást, hogy lehet, hogy nem kell a versenyvizsga a kinevezéshez arról én is hallottam, de ha megvan akkor az már lehet, hogy egy előny lesz. Nem olvastam a közlönyt, azt hozzáteszem! De ha nem kell versenyvizsga akkor lesz valami más, vagy majd megint alapvizsga, meg szakvizsga lesz? És elég lesz majd kinevezés után megcsinálni meghatározott ideig? Ti mit gondoltok erről? Esetleg valaki valami konkrétat is tud?

Köszönöm a szóbeli kérdések megtalálásának helyére segitő útmutatásaitokat.

Jelzem megtaláltam, de iszonyatosan rengeteg! :(

Oldalak

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!