Felmentés_perrel

SŰRGŐS!!!!!aki tud,segítsen

2010. augusztusában munkáltatóm 3 havi felmentéssel küldött el. Mivel 31 éves közalkalmazotti jogviszonyom volt, és ezt a Kjt. 8 hónapnak számítja, Munkaügyi Bírásághoz fordultam. A pert megnyertem, a Bíróság az alperest kötelezte 5 havi bér megfizetésére. Kamatköltséget, perigényt nem kértem.

Kérdésem: amennyiben a volt munkáltatóm fellebbez, kérhetem-e a másodfokú biróságtól a perigényemet és a kamatokat, mert szerintem ez több hónapig is elhúzódhat.

zoltan_molnar@t-online.hu

Én a te helyedben a kamaton felül,nem vagyoni kártérítést is kérnék, amiért ilyen méltánytalanul bántak veled.Abból még adót sem kell fizetned.

"A nem vagyoni kár a vagyonilag ki nem fejezhető, nem mérhető értékekben, az ún. személyiségi jogokban keletkezett kárt jelenti. A nem vagyoni kártérítés hivatott kompenzálni a káresemény olyan következményeit, amik nem vagyoniak, azaz nem közvetlen vagyoni hatással, hanem más módon befolyásolják a károsult életét. A személyiségi jognak minősül a testi épséghez, élethez, méltósághoz, jó hírnévhez való jog, ezek a jogok a Ptk. személyi jogról szóló részében kerültek nevesítésre, kimerítő jellegű felsorolásuk azonban nem lehetséges."

Hálistennek peres dolgokban nem vagyok tapasztalt, de: A kjt. egyértelműen fogalmaz, hogy 30 évnyi közszolgálatban eltöltött időre 8 hónap felmentési idő JÁR!Ez ellen nincs mit fellebbezni a munkáltatónak, ezt a tv. így mondja ki, amit köteles betartani.
Ezt tovább is lehet ragozni:Az utolsó munkahelyeden eltöltött idővel hogy állsz:végkielégítés??Volt?
Ha a további 5 hónapot megkapod, a felét köteles munka nélkül töltött időben kiadni.(Így utólag már biztos mindet így fogod, mert nincs meg a státuszod)
Továbbá erre a 8 hónap felmentési időre járó(mivel ez is jogviszony)Tört időre vonatkozó SZABADSÁGODAT is meg kell váltaniuk pénzben,tehát részedre kifizetni.Nem írtad, hogy az eddig megkapott 3 hónapra járót lerendezték e valahogy.(Kiadott napokban,vagy pénzben)
A 30 éves jubileumi jutalmat megkaptad? Az is megillet!
Még annyit:Ha az idősebb korosztályhoz tartozol,és az öregségi nyugd.korhatárt 5 éven belül betöltenéd, akkor a végkielégítésnek az összege + 4 hónap összegével, de legalább a tényleges összeg 50%-kal megemelkedik.
Mivel ehhez az összeghez valóban sokáig nem jutsz hozzá, tetemes lenne a kamat összege!Kérj mindent,ők választották ezt az utat!
Perköltséget is!

kössz a gyors reagálás!

jubileumi jutalmat, egyebeket megkaptam.

2010. szeptember 01-el mentettek fel 3 hónapra, a felét ledolgoztam. Így 2010. október 15-én volt az utolsó munkában töltött napom.A felmetés utolsó napja 2010. november 30.
Az 5 hónap amit kértem, 2010. december 01-től ketyeg....
Bírósági tárgyalás 2011. január elején volt. A Bírósági határozatot 2011. február 2-án hozta a postás,akkor vettem át.

Ha nem fizetnek - és lenne másod fok - akkor kérhetem a jegybani alapkamat kétszeresét, a szabadság pénzbeli ellátását és a perrel kapcsolatos költségeket???
Kiadja -e a módosított felmentésemet a munkáltatóm???
(2010. szept. 1-től nov. 30-ig helyett:

2010. szept.1- 2011. április 30-ig????)

kössz
z

Hát ezeket a kérdéseket már ne a fórumozóknak, hanem a munkáltatódnak tedd fel!!
Mutasd meg a bírósági végzést, de inkább csak a fénymásolatát!De ne az adminisztrátorhoz menj, hanem az igazgatóhoz!Ha ott sem engednek régi véleményükből, akkor a fenntartóhoz!( Oktatási intézmény a munkáltató?)
Emeld ki a lényeget: Ők nem tartották be a tvényt, tehát jogtalanul jártak el,amit a határozat igazol.
Beszéld meg az illetővel, hogy ha 2 héten belül megkapod, ami hivatalosan Neked jár,mindketten jól jártok. Ha nem, későbbi teljesítés esetén minden ebből adódó anyagi hátrányodat IS követeled.
Az idő Neked dolgozik.
Hogy milyen kamatot, stb.-t lehet kérni, azt megmondja a jogászod.

szép napot mindenkinek!

amennyiben lesz másodfok (és megnyerem persze - bár a munkaügyi bíróság határozata egyértelmű volt, hogy 31 év közalkalmazotti jogviszony után a felmentési idő nem 3 hónap. A munkáltatónak a felmentési idő megállapításakor ellentétben a Munka tv. szabályaival,nemcsak a felmentő jognyilatkozatot megtevő munkáltatónál jogviszonyban töltött időt kell beszámítania, hanem figyelembe kell vennie a Kjt. 87/A. §-a alapján a korábbi munkáltatóknál eltöltött közalkalmazotti jogviszonyban töltött időnek minősülő időtartamokat is, s ezeket kell összeadnia)

Így bátran várnám a másod fokot.
Kérdésem: hogy, miként, milyen módon (számlával?igazolásaal? kérhetek kamatot, perrel kapcsolatos költségeket (saját gk. utazást? számlával?bemondásaal?)
Volt munkálttaómtól kérjem-e az 5 hónap velmentési időre járó szabadságom megváltását? Mert ez esetemben 13 nap lenne.

szóval mit kérhetek?

z

bocs a helyesírási hibákért
de már azt sem tudom, fiu vagyok-e vagy lány?
kb. 1,25 milla a tét
z

az eslőfokú tárgyalásnál nem kértem kamatot. másodfok esetén mennyi a kamat? a jegybanki alapkamat kétszerese? vagy csak egyszerese?
z

Az első foknál NEM kértél kamatot, de ennek következtében sem kaptad meg abban a bírói döntésben lévő, megítélt összeget! Tehát ez is semmisnek bizonyult.
Te még mindig engedékeny, optimista voltál a munkáltatóval szemben,remélve, hogy ez alapján teljesít.
Mivel a másodfok lezárása még igen távolinak tűnik, így sokáig kell még (ezekben a nehéz napokban)nélkülöznöd ezt az összeget.A Te pénzedet addig is MÁS használja, persze hogy követeld most már erősen a kamatot!
A bank sem ad kamat nélkül kölcsönt!
Azért, mert Ők a Munka tv.-könyvét alkalmazták számodra, nekik adnád a törvényesen járó szabadságodra számított összeget ajándékba??!!Ez kitesz kb. egy havi minimálbér összegét!(Vagy fél havi fizetésed!)
Addig is minden számlát, és a jogászhoz való utazásról igazolásokat tegyél el, ami ezzel kapcsolatos!A másodfokon minden benne lesz az új határozatban!Egy jó ügyvéd minden számításról tájékoztatást ad, mennyivel tartozik a fenntartó a kamatokkal együtt.
Minél előbb vedd fel újra vele a kapcsolatot!

kössz a segítség.

ma voltam az intézmény fenntartójánál, ahol közölték, hogy az alperes ügyvédje úgy lebbez fel, ahogy akar. amennyiben másodfokon számomra további kedvező itélet születik, mindent az önkormányzat kifizet, kamatostól, mindenestől...

nyílván mást nem tehetek, várok. bár ha elhúzódik az ügyem, eddig 150.000 ft rakódik rá a megítélt 5 havira. havonta 10.000 ft kamat még jön hozzá.
ha ilyen jó helyzetben van az önkormányzat, kivárom. (mellesleg önkormányzatunk nehéz anyagi helyzetben van, most vesz fel hitelt, mert lassan működésképtelen!!!!)
ez van, ezt kell szeretni. érdekes eset....
z

Gratula!
Akkor csak nyugodtan bővíttesd ki még a követelések sorát, és foglaltasd bele a bírói határozatba a felmentési időre járó fennmaradó,kifizetetlen szabadságmegváltás összegét is! Hogy mikor a másodfokú határozat megszületik,akkor már ez is másodfokon működjön.
Viszont így biztos több lesz a perköltség is,- de oké, ha AKKOR majd mindent térítenek.
Lehet, hogy addigra gazdagodik meg az önkormányzat? Várják, hogy minél tovább húzódjon az ügy.

Amíg nem jogerős valami, bármi, ami menet közben felmerül előterjesztető.

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!