elbocsájtás után, papírok és végkielégítés nélkül.

Mit tehetek, hova fordulhatok, milyen jogaim vannak?
2011.03.30-án megkaptam a felmondólevelem a Pest Megyei Kormányhivatalnál, hogy a törvényben előírt felmentési idővel 05.30-án a munkaviszonyom megszűnik. A probléma hogy május 30-án semmilyen papírt nem kaptam. Az elszámoló lapomat 07.07 én írtam alá (ekkor érkezett meg a kormányhivataltól a munkahelyemre), azonban sem végkielégítést, sem semmilyen papírt még nem kaptam a kormányhivataltól a mai napig sem. Ezen iratok hiányában semmilyen érdemi ügyintézésre sem elhelyezkedésre sincs lehetőségem.

Hát nem akarom a MÁK és az állami szervek személyi számfejtőit minősíteni, de eddig sem ment éppen minden flottul náluk. Én a "civil" életből kerültem állami szervezethez, dolgoztam számfejtőként is, tehát tisztában vagyok azzal, hogy legelső az hogy a dolgozók papírjai rendben legyenek. Ennek ellenére 3 év alatt nekem is folyamatosan gondom volt a munkáltatómmal. Megbízási szerződéssel alkalmaztak, ezt a biztosítási jogviszonyt "elfelejtették" lejelenteni. MOndanom sem kell a munkáltató és a MÁK kölcsönösen egymásra mutogatott, hogy ki a hibás. Már régen köztisztviselői jogviszonyom volt, de a megbízási jogviszonyom még sehol. (nem én voltam az egyetlen akinek nem jelentették le a jogviszonyát) Miután nagy nehezen bekerült az a pár hónap megbízási jogviszony, egyszer csak eltűnt a rendes munkaviszonyom bejelentése....
Amióta kormányhivatalhoz tartozunk, nem szólhatok semmit, mert úgy veszem észre, az ottani személyügyes kollégák jobban kézben tartják a dolgokat. Ha jelenleg ellenőrzöm a bejelentett jogviszonyaimat a neten, úgy néz ki, mintha január elseje előtt X évig nem dolgoztam volna sehol, ugyanis a jogelőd munkáltatómnál szerzett éveim hiányoznak...

Igaz, így tényleg jóval több időbe kerül, mire megkapjuk a papírjainkat, akár csak a bérlapokat is, mint amikor egyből a MÁK-tól hozzánk érkezett.

Én nem panaszkodom a MÁK-ra (Tolna megye, Szekszárd). Személyügyi nyilvántartóként mondhatom, hogy a MÁK-os kollégák mindig nagyon segítőkészek és nagyon gyorsak, jó a kapcsolatunk. Szóval ötöst kapnak.

Kedves Feelit! Az utolsó munkaviszonyban töltött napon (tehát, amikor utoljára dolgoztál) minden, a munkaviszonnyal kapcsolatos dokumentumot, járandóságot meg kellett volna kapnod. Amennyiben károd keletkezett, kártérítésre vagy jogosult. (pl elhelyezkedni adóadatlappal, közszolgálati jogviszony megszűnéséről igazolással, OEP könyvvel, adóadatlappal tudsz) Munkaügyi Felügyelőséghez fordulhatsz,Bár nem tudom a Kormányhivatalt rendbírsággal sújtják-e? (Saját fészkébe nem piszkít)de fordulhatsz Munkaügyi Bírósághoz is. A végkielégítésre bizonyos évek után vagy jogosult. Nem derült ki, mennyit dolgoztál a szervezetednél.

Hát nagyon sajnálom, és nem értem, hogy ez hogyan történhetett meg. Mi például az Államkincstárhoz tartozunk. Ha valakinek megszűnik a munkaviszonya, akkor legkésőbb az utolsó munkanapon ( de általában előtte) átadom a munkaszerződés megszűnéséről, és az ideiglenes igazolásról szóló iratokat. Azért ideiglenes, mert a véglegest, az adó adatlapot és az OEP könyvet a MÁK küldi meg. De ez legrosszabb esetben is 1-1,5 hét szokott lenni. Amikor az megjön, akkor megkapja azokat a papírokat, továbbá a bérét, egyéb járandóságát.
De az az igazolás, amit én kiadok, az már elég ahhoz, hogy az illető például el tudjon menni már másnap a Munkaügyi Központba regisztráltatni vagy akár az új munkahelyre a dolgait rendezni.

Igaz, a végleges papírok pl. a TB kiskönyv/munkakönyv a MÁK-tól jön. Kérdezd meg a munkaügyistól ki a MÁK-os ügyintézője a KH-nak és ott kérdezz rá a papírjaidra.

A papírokat vagy személyesen a MÁK-ba (XI., Bartók B. út) vagy a KH-ban lehet átvenni ahova azonban a MÁKból küldik a papírokat.

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!