diploma nélkül F kategória

A munkahelyemen - 1 oktatási intézményben - az egyik kolléga határozott idejű szerződéssel pedagógusként van alkalmazva úgy, hogy még nem rendelkezik nyelvvizsga hiányában diplomával.
Közalkalmazotti bértábla szerint az F kategória alapján kapja a fizetését.
Törvényes ez? Ha nem, akkor milyen következményei lehetnek?

Helyes e, hogy 54-es OKJ számmal rendelkező pedagógiai asszisztens végzettséggel rendelkezem és közalkalmazottként vagyok besorolva? Miért? (Az E kategóriába átsoroltak, de ugyanúgy közalkalmazottként!)Hiszen felsőfokú pedagógiai végzettségnek számít, ami lehetővé teszi a gyakornoki besorolást, mint diploma nélküli pedagógiai végzettséggel rendelkező. Munkaügyi jogász szerint sem helyes ez a besorolás! Aki érettségivel végzi ugyanezt a munkakört ugyanannyi fizetést kap ill. ugyanoda van besorolva, mint akinek felsőfokú végzettsége van. Szeretnék ennek utána járni, mert törvényileg ez nem jogos. Ebben kérnék segítséget! Köszönöm

A felsőoktatási törvény szerint:
3. § (1) ...felsőfokú végzettségi szintet biztosító képzési ciklusai:
a) az alapképzés,
b) a mesterképzés,
c) a doktori képzés.

Az OKJ54 emelt szintű szakképesítés, nem a fentebb említett felsőfokú végzettség.

Kedves Fórumozók!
Ugyan nem nyelvvizsgával kapcsolatban érdeklődnék, de F kategóriába OKJ-s végzettséggel be lehet kerülni? Ha igen, akkor pontosan milyen típusúval? (54-essel is?) Csak azért érdeklődöm mert ahol dolgozom, ott van olyan kollégám akinek 54-es OKJ végzettsége van és F-ben van, míg van egy másik kollégám, akinek szintén 54-es OKJ végzettsége van és ő E-ben van. Szeretném megtudni, hogy mi törvényileg a helyes. Tudja esetleg valaki? Köszönöm!

Ha az OKJ-s végzettségű kolléganődnek nincs mellé a munkakörhöz még plusz szakirányú valamilyen főiskolai végzettsége(pl:intézetvezetői, védőnői, pedagógusi, vagy szociális szakon végzett főiskola, akkor kizárólag max. "E" kategóriába sorolható.

F kategóriába kizárólag főiskolai végzettséggel lehet bekerülni, de van az a - helytelen - gyakorlat, hogy pl. ha nyelvvizsga miatt nincs még kézben a papír, a munkáltató megelőlegezi azt.

Kedves Fórumozók!
Véleményem szerint lehet ezt a dolgot szépíteni, meg magyarázkodni, hogy ezért nem csinálja meg valaki a nyelvvizsgát, meg azért...
DE..Másnak sem könnyebb!
Az éremnek két oldala van..Én a másik oldal vagyok, akit azért nem vettek fel egy állásra, pedig minden feltételnek megfeleltem(sőt..), mert volt egy másik jelentkező, akinek nem volt meg a diplomája(nyelvvizsga miatt).
Azért ez sem igazság!Törvénytelen és igazságtalan is azzal szemben akinek ugyanúgy pénzbe és éjszakázásba került, de megvan...

Teljesen törvényes, mivel nincs meg a diplomája. Hogy milyen okból, az teljesen mindegy.

Nem törvényes.

F kategóriába, csak diplomával lehet besorolni. Mivel nincs meg a diplomája, ezért nem sorolható az F kategóriába és pedagógusként nem is alkalmazhatja a munkáltatója. Az eljárás törvénytelen.
Egy példával szemléltessem a dolgot: ugye nem mindegy, hogy a sebész vagy a műtősnő operál meg?

A példád nem jó. Hiszen akinek csak a nyelvvizsga hiányzik a tudása meg van. Elvégezte a főiskolát egyetemet(vagyis orvosilag tudja amit kell), csak a nyelv nincs meg,aminek alapjáraton semmi köze a végzettségéhez. Tehát nem műtősnő operál,csak egy nyelvvizsga nélküli orvos.

Kedves lacos78! Sokat gondolkodtam azon, hogy hogyan fogalmazzam meg válaszomat neked. Legelőször elmondom, hogy a 4 sorodból annyi, de annyi rosszindulat árad. Ha van nyelvvizsgád, akkor örülj neki, ha pedig még megúsztad és úgy jutottál diplomához, akkor megnézném, hogy mit szólnál hozzá, ha visszamenőleg is meg kellene szerezni és téged is piszkálnának. Én több emberről is tudok, akiket alkalmaztak úgy, hogy a diplomájukat nem kapták még kézhez. Többek között én is így tanítottam 2 és fél évet gyesen lévő kolléganő helyett. Az én esetemben egy szakértőt is megkérdezett az igazgató, és ő azt mondta, hogy alkalmazhatnak (igaz nekem van egy diplomám, de az könyvtáros). Úgy szokták az ilyen esetekben alkalmazni az illetőt, hogy a szerződésében/kinevezésében rögzítik, hogy hány év alatt kell megszereznie a nyelvvizsgát.Én valahol úgy olvastam, hogy erre 5 év türelmi idő van. Egyébként azért lesz valaki jó pedagógus, mert a diploma a kezében van? 100%-osan bizonyított az én esetemben is, hogy nem!!! Másrészről hátrányban is van egyik friss diplomás a másikhoz képest sok helyen. Szintén saját példám: az első diplomámhoz még nem kellett a nyelvvizsga. Második diplomámnál hárman jártunk főiskolára a kollégáim közül. Nekem pechem lett, mert ők kézbe kapták a második diplomájukat, mert természettudományi karra jártak, és ott a második diploma feltétele azonos az első diplomáéval. Én a bölcsészkarra jártam, nekem nem vették figyelembe az első tanulmányomat, kell a nyelvvizsga. Igazság? Rosszabb tanár vagyok én nyelvvizsga nélkül, mint aki a 3 évet 6 év alatt csinálta meg, de kézbe kapta a diplomát?! Az én bölcsész diplomám is csak annyit ér mint az övék, de nekem még pluszban is szenvednem kell hozzá. Nem beszélve arról, hogy én még anno csak oroszt tanultam, és nincs az az ég, hogy középfokút tudjak belőle csinálni.
Én nem szívesen dolgoznék veled egy csapatban. Miért éreznéd jobban magad, ha egy kollégádat kirugják, illetve a munkáltatóddal szemben szankciókat alkalmaznak?

Igen, kedves Hölgyem, a diploma fontos. Az egy olyan mérce, amit egy pedagógus jelöltnek "illik tudni megugrani". Ha nem ugrotta meg, akkor nem pedagógus. Miként a sebésznek is kell a diploma, hogy operálhasson. S ha valaki komolyan veszi a gyermekeket, annak mondani sem kell, hogy egy gyermek személyiségének fejlesztése, elméjének gazdagítása mekkora felelősség. Ezért nem árt, ha a diploma (mint a szakértelem igazolása) a kézben van. Persze, hogy mennyire lelkiismeretes valaki, azt a diploma nem határozza meg. De hát annyi diplomás szakember van, hogy válogatni lehet. Másrészt nem értem a nyelvvizsga elleni tiltakozást. Ha valaki elég okos, annak nemcsak a diploma megszerzése nem gond, hanem a nyelvvizsgáé sem. A lépcsőzetes bevezetés szülhet pillanatnyi igazságtalanságot. De nem háborogni, nem irigykedni kell, hanem tanulni és bizonyítani.

Törvényesnek nem törvényes. A közoktatási törvény kizárólag képesített pedagógust enged foglalkoztatni. Márpedig képesítettnek csak onnantól számítasz, ha kezedben a diploma.
Kivétel ebből a szempontból nincs, ha már minden egyéb vizsgán, védésen túl vagy.

Ettől független léteznek "helyi megoldások" a probléma orvoslására, de ezek csak hallgatólagosan elfogadottak, nem törvényesek.

Miért nem fogja már fel végre ez a társadalom, hogy nincs kiskapu? Igazságos e ez a döntés azzal a végzett, minden vizsgáját teljesítő pedagógussal szemben, azt senki nem vizsgálja? Mi lesz az esélyegyenlőséggel? Ez nem jut senkinek eszébe? Mi az, hogy türelmi idő? Nem emlékszem arra, mikor kaptam 5 év türelmi időt diplomaszerzés előtt a matek érettségim letételére?! Elképesztő, hogy még van aki a törvénytelenség árnyékába húzódva ROSSZINDULATRÓL beszél??? Ilyen ember lesz pedagógus, aki maga sem teljesíti a követelményeket időre? Törvénytelenséget emel törvényerőre teljesen önkényesen az az igazgató, aki képesítés-végzettség nélkül alkalmaz valakit, de még ráadásul az illetőt is veszélybe sodorja,hisz a törvényes előírások ellenére alkalmazza, bizony TÖRVÉNYTELENÜL!!! Se joga, se hatásköre ehhez nincs.

Ha valaki végigjárja a főiskolát, lediplomázik, akkor miért kötelezik a nyelv vizsgához, miért csak akkor kapja meg valaki kézhez a diplomát hacsak megvan a nyelv vizsga? Én ezt nem értem, régen sem volt ilyen, csak annak aki olyat tanít azt kötelezném a nyelvvizsgára.

Milyen követelmények vannak abban az intézményben, ahol a vizsgáit ugyan leteszi a hallgató, de egy nyelv megtanulására képtelen?!

Például olyan követelmények vannak abban az intézményben, hogy a diáknak aludni sincs ideje. Nemhogy nyelvvizsgára készüljön! Vannak bizonyos szakok, ahol rengeteget éjszakázik a hallgató, azért hogy "kilóra" meglegyen a feladat, amit kap.

Ha szorgalmas, lelkiismeretes a diák és bukás nélkül IDŐBEN akarja elvégezni a képzést, nem biztos, hogy marad ideje/energiája a nyelvvizsgára! És ez nem azt jelenti, hogy buta...

Valószínűleg alkalmas, hiszen, ha felsőoktatásban tanul, akkor érettségizett (idegen nyelvből is). rosszindulat helyett gondolj végig pár esetleges okot:
. nincs pénze a nyelvvizsgára (igen, a közel 30.000 Ft sokaknak gondot jelent)
. nem a nyelvtanulásba fektette az energiáit (pl. nálunk egy lány egy major, 2 minor és egy okj-s szakot csinált egyszerre -sikeresen, szerintem, ő is képes lenne a nyelvtanulásra)
. bizonyos szakokon 2 nyelvvizsgát kérnek, abból egy még lókaki
. urambocsá tényleg nem megy neki a nyelv, van ilyen. én hülye voltam mindig is fizikából. az összes reál tárgy ment, a fizika nem. külön tanár, küszködés és év végi 3-as, 4-es. angolból összesen életem során nem tanultam annyit, mint fizikából a gimi 3 éve alatt

az előzőt a milyen követelmények vannak ... stb hozzászólásra reagáltam

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!