A szabályok mindenkire vonatkoznak

Egy kolbász miatt rúgták ki a honvédségtől
2010. március 25.

A panaszos szerint származása miatt jártak el vele így, a sajtóreferens szerint mindenkit elküldenek a honvédségtől, aki lop.

Valamivel több, mint egy kiló maradék debrecenit vitt volna haza a szakács. Azt állítja, nem a kolbász, hanem a származása miatt rúgták ki a honvédségtől.
Panaszosunk hat éve dolgozott polgári alkalmazottként a kaposvári honvédségnél. Idén februárban egy ellenőrzés során ételmaradékot találtak nála. A szolgálatban levő katonáknak készített reggeli maradékát akarta hazavinni a kutyának. A megtalált kolbász összértéke nem érte el az 1000 forintot. A tette miatt elbocsátották. Azt állítja: csak azért rúgták ki, mert cigány.

– Egy kiló huszonöt deka debrecenit találtak nálam – mondta olvasónk, aki neve elhallgatását kérte. – A szabály, hogy a keletkezett felesleget – ha annak nem járt le a szavatossági ideje, vagy felbontatlan a csomagolása – vissza kell vételeztetni a raktárba. Ebben az esetben is megoldható lett volna, ha ez a debreceni eleve nem olyan termék, amit másodszor adtak ki. Az első alkalommal is megmaradt és visszavételezték. Az eset pénteken történt, elvileg visszavételezhető lett volna, csakhogy hétfőn már mindenképpen a szemétbe kerül, mert lejár a szavatossága.

A hölgy, miután megtalálták nála a maradékot, aláírásával elismerte a történteket. Hétfőn már nem állhatott munkába. A közös megegyezéses elválást nem fogadta el. De kérte, hogy indítsanak ellene fegyelmi vizsgálatot, vállalja tettét.

– Ha közös megegyezéssel jövök el, esélyem sincs arra, hogy kivizsgálják az ügyemet. Kértem a fegyelmi eljárás megindítását. Ehelyett felmentettek a munkavégzés alól. Eddig a dolgok menete az volt, hogy a szabálysértés az ügyészségre került, ott kivizsgálták és a szabálysértés mértéke alapján kiszabták a büntetést. Erre nekem nem adtak lehetőséget. Úgy érzem, a származásom miatt kaptam ezt a büntetést. Én voltam az egyetlen kisebbséghez tartozó dolgozó a konyhán. A személyes elbeszélgetés során az ezredes úr hozzátette, hogy nem is engem akartak lefülelni, de példát kell statuálni. A felmentési időmet töltöm ez április 1-jéig tart. Harcolok az igazamért. Amit tettem vállalom, de a büntetés túl szigorú.

Határozottan visszautasítjuk, hogy dolgozónktól a származása miatt váltunk meg – mondta Gobányi István törzszászlós, a Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred sajtóreferense. – Azért küldtük el, mert lopott. Bármennyire is elégedettek voltunk a munkájával egy ekkora szabálysértést sem tűrhetünk el.

Nincs sem pozitív, sem negatív megkülönböztetés. A szabályok mindenkire vonatkoznak. Többször felhívtuk az állományban dolgozók, katonák figyelmét, hogy lopás esetén az állásukkal játszanak. Eddig kétszer fordult elő ilyen eset, mindkét elkövető munkaviszonyát megszüntettük. Az elbocsátás a honvédség szankciója, a szabálysértést továbbítottuk a illetékes hatóságnak, az önkormányzatnak.

Gobányi István elmondta azt is, hogy nem egyszerű parancsnoki döntésről volt szó, a szabálysértés tárgyalásán jelen volt a szociális bizottság és a szakszervezet képviselője, valamint a jogászuk. Mindannyian egyetértettek.

SONLINE
F. Szarka Ágnes

Hozzászólások

Bocs, de én úgy tudtam, hogy a konyhások rendszeresen visznek haza ételt máshol is...

Szép is volna, ha a Honvédségnél minden lopást így lefülelnének, nemcsak a kicsiket.