"A rendvédelem egyértelműen mostohagyerek"

Bepöccentek a rendőrök a havi kilencezres bónuszon
2010. január 20.

Keveslik az idei cafetéria-juttatás összegét a rendőröket, tűzoltókat és más rendvédelmi dolgozókat képviselő szakszervezetek. A havi bruttó kilencezer forintos béren kívüli plusz még a tavalyi juttatásuknál is kevesebb, ráadásul a rendészeti minisztérium köztisztviselői háromszor ennyi bónusz juttatást kapnak. A rendvédelmi dolgozók ezért most ultimátumot adtak: közvetlenül Bajnai Gordonnal akarnak tárgyalni vagy az utcára vonulnak.

Bajnai Gordon miniszterelnökkel akarnak tárgyalni a rendvédelmi dolgozók szakszervezeteinek képviselői, mert elfogadhatatlanul alacsonynak tartják a nekik felajánlott cafetéria idei összegét.

A kormány ajánlata szerint 2010-ben fejenként összesen bruttó 115 ezer forint béren kívüli juttatást - vagyis nagyjából havi bruttó 9500 forintot - kapnának - mondta az [origo]-nak Bárdos Judit, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) főtitkára. Jár ugyan nekik ezen kívül ruházati költségtérítés az egyenruhák pótlására, de ez a felajánlott összeg még a tavalyi összegnél is alacsonyabb, hiszen 2009-ben nettó 100 ezer forint volt a béren kívüli juttatás.

Múlt pénteken tartotta ülését az Igazságügyi és Rendészeti Érdekegyeztető Tanács, itt azonban nem sikerült dűlőre jutni a cafetéria összegéről. Forgács Imre igazságügyi és rendészeti miniszter is részt vett az ülésen: "szűk tíz percben" elmondta, hogy a válság miatt nincs lehetőség a "mozgástér bővítésére" - olvasható az ülésről készült beszámolóban a BRDSZ honlapján. A miniszter ezt követően rögtön távozott is arra hivatkozva, hogy rá a BKV-sztrájk miatt máshol van szükség, és egyeztessenek tovább a szakállamtitkárral.

A miniszter az ülésen arról tájékoztatta a rendőrök, tűzoltók, katasztrófavédelem képviselőit: a cafetéria-juttatások összehasonlítása "szférák között" "csak komplex módon lehetséges, másként nem megalapozott". A szakszervet ugyanis nehezményezi, hogy "a rendvédelem egyértelműen mostohagyerek", miközben például az igazságügyi minisztériumban dolgozóknak jóval több béren kívüli juttatás jár.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumnál dolgozó köztisztviselők a rendőröknek ajánlott összeg négyszeresét, évi 450 ezer forintos béren kívüli juttatást kapnak. Ez más minisztériumokhoz viszonyítva nem is számít magasnak, hiszen a gazdasági tárcánál fejenként bruttó 875 ezer forint az éves cafetéria-juttatás (ez havonta csaknem 73 ezer forint), a Miniszterelnöki Hivatalban, az Önkormányzati Minisztériumnál és a Szociális és Munkaügyi Minisztériumnál évi 750 ezer.

Bajnai Gordon az MTV A szólás szabadsága című műsorában kifejtette, nem tartja magasnak a minisztériumokban dolgozó köztisztviselőknek járó béren kívüli juttatásokat. Mint mondta, a köztisztviselők "ingyen nem fognak dolgozni", szerinte a nekik járó jutalmakat egyébként is korlátozták, a jelenlegi rendszerben csak a bérből és a cafetériából tevődik össze a fizetésük.

A rendvédelmi dolgozók képviselői most Bajnai Gordonnal akarnak tárgyalni, február 1-jéig adtak határidőt erre. Ha a kormány nem egyeztet velük érdemben, akkor - a szakszervezeti honlapon található beszámoló szerint - készek arra, hogy az utcára vonuljanak.

[origo]
Forrás: MTI

Hozzászólások

Szeretnék velük csak egy havi fizetéssel cserélni, és akkor nem sztrájkolnának a "CSAK" havi 90ezres bónusz miatt.
Egy közalkalmazott csak a nettó fizetéssel és semmiféle más juttatás nélkül.

Ne cserélj VELÜK!:Éjszakáznak,vasárnapoznak,tűzbe mennek érted!És NEM 90ezer,hanem 9 ezer!Nem jól olvastad !

Igaz. 12/24 vagy 24/72-ben. Valamint ezért kapják a korkedvezményt nem?

Akkor valamelyik nem jár. Nálunk polgármesteri protekcióval nem lehet bejutni a tűzoltóságra. 1 helyre 250 jelentkező van. Szerinted annyira rossz munka? Szerintem nem kellene sírniuk.....1

Kezdjük elérni a célt: úgy tűnik, egyre jobban sikerül a bérből/illetményből/fizetésből élők különböző csoportjait egymás ellen uszítani. E fórumok mindegyikén a "másik" csoportba tartozók járnak jobban.

Talán nem kellene bizonyos csoportokat kiemelni, és nem lenne ilyen ellentét. Ezt köszönhetjük a politikának. Az azonban biztos, hogy hatalmas eltérések vannak juttatásban, a közszféra bizonyos területei között.
Nagyon sajnálom pl a középfokú végzettséggel rendelkező köztisztviselőket, de ha összehasonlítom őket mondjuk az ápolókkal, hiszen ez az ő "szintjük", akkor irdatlan a különbség. Munkában és fizetésben egyaránt.
Vagy vegyünk egy diplomával rendelkező köztisztviselőt, meg mondjuk egy pedagógust. Az elején még talán egyformán is keresnek, de mondjuk 20 év után?
De nézhetjük az alább említett tűzoltó-katona-rendőr vonalat is. Sajnáltatják itt magukat, miközben 40 évesen nyugdíjasok lehetnek, egy talpas rendőr pl többet keres, mint egy középszinten dolgozó Phd. Dr mondjuk tanár. Most nem mondom, hogy nem kockáztatja (tudjuk,látjuk, hogy sok esetben nem!) az életét, de kérem! Ezért kap hihetetlen korkedvezményt. A tűzoltók legalább fele halálra unja magát a munkahelyén. A kisebb városokban maximum bozóttűz van nyáron, más nem igen.
Na ezen kell elgondolkodni, nem ész nélkül nyavajogni.

Nem morogni kell, hanem megoldani ezt a helyzetet

Az a legjobb, hogy mindenki olyan marha okos a más dolgában...
A tisztelt hozzászóló akkor is így beszélne, ha például egy karambolban autóba szorult gyermekéhez/unokájához/bárkijéhez 50-60 éves tűzoltók vonulnának, akik (tisztelet a kivételnek) erő-állóképesség tekintetében már nem nagyon tudják felvenni a versenyt a huszon-harmincévesekkel... Sok esetben perceken múlnak emberéletek! Ezen nem ártena elgondolkozni...
"A tűzoltók legalább fele halálra unja magát a munkahelyén. A kisebb városokban maximum bozóttűz van nyáron, más nem igen./" : ez a mondat is a hozzászóló magas szintű "tájékozottságára" utal: fogalma sincs arról, hogy ha nincs éppen káreset, akkor rengeteg más dolog van amivel elütheti az unalmát. Többek között oktatásokon, gyakorlatokon, tanfolyamokon vesz részt, rendezvényeket biztosít, sportol, sőt takarít, füvet nyír, havat lapátol, stb. És nem csak tűzesetek vannak, hanem sokrétűbb a tűzoltók munkája. De nincs is ezzel semmi gond, ezt vállaltuk, de ha már évek óta nem emelik a fizetésünket, legalább ne csökkentsék! Ha valaki úgy gondolja, hogy sok az a kb. 100ezres fizetés, plusz havi pár ezer kafetéria és csökkenteni kellene, azt az embert csak sajnálni tudom mert egy rosszindulatú, önző, nulla empátiával rendelkező ember...

"karambolban autóba szorult gyermekéhez/unokájához/bárkijéhez 50-60 éves tűzoltók vonulnának, akik (tisztelet a kivételnek) erő-állóképesség tekintetében már nem nagyon tudják felvenni a versenyt a huszon-harmincévesekkel..."

Mondtam, hogy eddig dolgozzanak? Lehet másik munka után nézni. Szerinted a versenyszférában ha egyik helyre már öreg vagy, jár a nyugdíj?

"Többek között oktatásokon, gyakorlatokon, tanfolyamokon vesz részt, rendezvényeket biztosít, sportol, sőt takarít, füvet nyír, havat lapátol"

És erre jár a korkedvezmény? :D Látod barátom, magad mondod ki az igazságot, csak annyira elvakultak vagytok, hogy nem látjátok azt. A tanfolyamon, fűnyíráskor milyen kiemelten veszélyes környezetben tevékenykedik?

"rosszindulatú, önző, nulla empátiával rendelkező ember..."

Nem, barátom. Én nem sajnálom a TÉNYLEG dolgozó tűzoltóktól-rendőröktől a pénzt. Ezért mondom mindig, hogy teljesítménybe kellene őket is fizetni, mint mindenkit. Ha egy hónapban kiszabadított akár 1 gyereket is a roncsok közül mehetne a 2-300 ezer is akár, nade valljuk be őszintén, egy kisvárosban 1 kezemen meg tudnám számolni, hogy hányszor riasztanak. Ne a pesti, nagyvárosi tűzoltókról beszéljünk, az övékét simán emelni kellene.

Engem nem az bosszant,hogy mennyi a bérük és a juttatásuk,hanem az,hogy 25 év után mehetnek nyugdíjba,jó esetben 45,rossz esetben 50 évesen,az átlag gürizhet(ha van hol)40 évig,60-65 évesen.Tényleg 15-20 év különbséget érnek ezek a kiemelt szakmák?

Hát, ha ennyire irigylitek, álljatok be, mindig van felvétel! Ja, hogy a kiképzés és később az életveszély, hullák stb. már nem kellenének.

Én nem vagyok tűzoltó, de szégyen, hogy mennyit keresnek. Én nem sajnálom a nyugdíjukat. A katonáké más tészta, ott disztingválni kellene szolgálati hely szerint.

Rossz duma.
Mondom, hogy pl nálunk, de a környéken SEM LEHET bekerülni a tűzoltók közé. 1 helyre 200x-os túljelentkezés van. És ez nem ul, hanem személyes tapaszatalat.
Ha nincs protekciód, esélytelen vagy. Tavaly fordult elő olyan eset, hogy már POLGÁRMESTERI protekció sem volt elég, lévén olyan is volt vagy 4 jelentkezőnek.
Érdekes a valós élet mi? :)

Ezek szerint savanyú a szőlő...:))

Tulajdonképp valamennyire igen, mert nagyon közeli hozzátartozót nem sikerült benyomni.
Én egy kicsit túlképzett vagyok tűzoltónak :).

Mondjam azt, hogy ez nemcsak azért van, mert annyira jó tűzoltónak lenni, hanem mert válság van és mindenki tapos az állami állások után, mert az kívülről biztosnak tűnik.

Mondhatod, és nem mondom, hogy nincs igazad részben :). Csak azért részben, mert pl az én esetem 3 éve történt. Valamint a környéken ismerek egy pár tűzoltót (100 km), és mindenhol ilyen a helyzet.
A lényeg, hogy nem annyira rossz munkahely az...

Nagyon igazad van.Nyugdijba mennek kb20 év munkaviszony után életerős emberek a társadalom többi rétege akik dolgoznak most 62éves később ki tudja hány éves koráig fog dolgozni.Én 18 éves korom óta dolgozom munka mellett végeztem a főiskolát. Mostanra 26év munkaviszonyom van még legalább 16 évet kell dolgoznom hogy nyugdíjba mehessek az 42 év összesen. hát ne szóljanak egy szót sem ,ismerek olyan volt rendőrt aki nyugdíj mellett most máshol dolgozik.