Versenyvizsga

Üdvözlet!
Tájékozódtam a versenyvizsga alól való felmentésről, és megdöbbenve láttam, hogy végzettség nem mentesít a versenyvizsga alól.
Ezt elég nehezen tudom elfogadni, nem értem, miért kellene egy okleveles közigazgatási menedzsernek versenyvizsgát tennie, annak, aki 5 éven át erről tanult, sokkal részletesebben, mint bárki más. Valóban nincs mentesség bizonyos végzettségek vonatkozásában, avgy csak én nem találtam meg?

Néhány kérdésre a választ meg kellett néznem a kinyomtatottban. Az egész könyvet, ami úgymond csak segédanyag, nem érdemes átolvasni, mert rengeteg idő. Az e-learning jól összeállított tananyag. A tesztet érdemes gyakorolni, így kijön, melyik kérdésre nem kaptam választ az e-learningben.

Sziasztok
Úgy hallottam ,hogy legszigorúbban a közigazgatási részt kérik számon ezt tanuljátok a legjobban, mondjuk logikus, mert közig vizsgáról van szó

Sziasztok
Az e-learning tananyag elég a vizsgához?
Vagy kell a hosszadalmas 400 oldalas szösszenet is:S

Szerintem ott nézzétek át a középfokot is ahol azt a felsőfokú bevezetőbe mondja.

akkor ugye nem írhatok esszét. De mi van a szóbelivel, amire az azt követő hétre jelentkeztem. Arra mehetek, vagy amíg nincs meg az egész írásbeli, halasztani kell? A következő írásbelinél mind a kettőt meg kell újra csinálni, vagy csak az esszét? Itt újra fizetni kell, ugye? :-)

Úgy tudom, hogy sikertelen írásbeli vizsga esetén automatikusan törlésre kerül a szóbelire bejelentkezés, mert csak sikeres írásbeli vizsga letétele után lehet szóbeli vizsgát tenni.

Sziasztok!

Én már túl vagyok a versenyvizsgán, így megosztom a tapasztalatokat, hátha jól jön még valakinek.

Szóval 5-en voltunk, mindenki külön számítógépnél ült. Az egész vizsga
internetes, a kiwi-n keresztül zajlik. Amikor belépsz, jelentkezni kell a
vizsgára, majd a tesztre, és amikor arra kattintasz, akkor indítja el a 61
kérdésből álló tesztet, amire 60 perc van. A gép egyesével mutatja meg a
kérdéseket és felül folyamatosan mutatja az időt, hogy hány perced, majd
hány másodperced van még. A kérdések az interneten elérhető modulokból
voltak. Az időt ki lehet használni, tehát ha végig értél a kérdéssoron,
vissza is lehetet menni bármelyik kérdésre. Én lapra írogattam a kérdések
számait, és mellé, jelöltem, hogy tutira jó a válaszom, vagy kérdőjeles,
vagy nem is töltöttem ki, így a végén csak az üresekhez és a
kérdőjelesekhez mentem vissza. Ha letelik az idő, kiírja, hogy hány
százalékos lett. Ha megvan a 60 %, akkor maradhatsz az esszén. Mi az
esszére már csak 4-en maradtunk...

A teszt után 20 perc szünet van, majd jön az esszé. Ugyanúgy be kell lépni
a kiwi oldalra, ott fel kell venni az esszé írását, majd kidobott két
kérdést, amiből választani lehetett.
Amik nálunk voltak:
- Miniszterelnöki Hivatal
- Közérdek, magánérdek
- Korrupció
- Nekem pedig valami EU-s kérdés, a másik pedig a köztisztviselők képzése(az utóbbit választottam).
Mindenkinek más a teszt és az esszé lehetőségek is. Más böngészőt nem
lehet megnyitni, folyamatosan figyeltek, ránk szóltak, ha néztük
egymást...

Az esszé kérdést kiválasztva, meg kell nyitni az OpenOffice-t és ott kell
megírni, megformázva, stb az előírásoknak megfelelően.
1 óra van erre is. Ezt követően el kellett menteni az anyagot, majd
feltölteni az elektronikus felületre.
Ennek 3 napon belül van eredménye.
Az írásbeli akkor sikerült, ha mindkét feladatra megvan (teszt és esszé) a
60-60 pont, összesen pedig a 120. Ha megvan az írásbeli, akkor lehet menni
szóbelizni. Az írásbeli és a szóbeli között 5 napnak el kell telnie.
Az esszé 4-ből kettőnknek sikerült.

Egy hét múlva jött a szóbeli. Ott 4-en voltunk, a 3 vizsgáztató és egy vizsgabiztos.
Mindenkinek névre szólóan nyomtatták ki az öt kérdést. míg valaki felelt, addig a következő felkészült. Amikor elkezdtem a vizsgát, felírták mikor kezdtem, mert egy vizsgázónak 30 percig kell felelnie. Ebből következett, hogy nem az volt a lényeg, mint fősulin, hogy minél előbb lezavarják. Rád szánják az időt, kérdezgetnek, jogeseteknél felvázolnak több lehetőséget, hogy de mi van, ha... stb. nem kell megijedni. Határozottan mondani kell, amit tudsz és ami eszedbe jut. Szerintem tetszik nekik, ha tapasztalatokat vagy máshol olvasott dolgokat is elmondasz egy-egy téma kapcsán. Nekem a szóbeli nagy élmény volt. :-)
A szóbeli 5 kérdésem (vázlatban):
- milyen fázisokon megy keresztül egy állam, ha EU tag akar lenni?
- határozat-végzés különbsége, fellebbezési határidővel egybekötött jogeset
- népszavazás, népi kezdeményezés jogesetben,
- CSR rendszer
- pozitív diszkrimináció és az ezzel kapcsolatos adatvédelmi szabályok!

Sok sikert mindenkinek!

Kedves Zemcsug! Gratulálok a vizsgádhoz! Nagyon hasznos a leírásod, de kérlek írd meg, hogy felsőfokú v. középfokú vizsgát tettél-e le!
Köszönöm előre is:
Judina

Szia!

Felsőfokú vizsgát tettem és nem olvastam el a középfokút, de én októberben szakvizsgáztam is és az idén lett meg az igazgatásszervező diplomám, tehát reméltem, hogy friss még annyira a tudás, hogy nem is kell elolvasnom a középszintet.
Teszt, esszé és a szóbeli kérdések is csak abból a szintű tananyagból vannak, amiből mész. Ha azt tudod, nem lesz baj!!
:-)

Zemcsugnak köszi, h +osztottad velünk a tapasztalatodat! Végre valak nyilatkozik is, h mi volt! :)

A kérdésem az lenne, h Te tanultad-e a középfokú anyagot is???

Én a felsőfokút olvasgatom, igazgatásszervező diplomám van, de sokszor utál rá a modul, h ezt már tisztázta a középfoknál. Mondom mi van?! :)

Szóval az is kell hozzá???

Ha más tudja, léci válaszoljatok, m az újjal 400oldal nyomtatást jelent. De ha nem kell, nem nyomtatom ki. De ha kell, akkor kell, ne ezen múljon!

Kedves Eszter az út mutató ezt írja

FIGYELEM! A felsőfokú tananyagot tanuló hallgatók esetében vannak olyan modulok, melyek a középfokú tananyagra épülnek, így ezek ismerete hasznos lehet! Amennyiben úgy érezzük, hogy ismereteink hiányosak, úgy érdemes a középfokú tananyag vonatkozó moduljait áttanulmányozni.
Fentiekre való tekintettel a középfokú tananyaghoz is biztosított a hallgató hozzáférése!

Az utolsó hozzászólót megerősíteném én is. Mivel jogot végeztem elég hamar rájöttem a felsőfokú anyag hiányosságaira, amit végül a középfokú anyagban találtam meg. A kettő együtt ad egy kerek egészet. Pl. az államháztartás és a közig eljárás részeknél (e kettőt néztem meg)lényeges dolgok a középfokú tananyagban találhatók. Nélküle a felsőfokú anyag in medias res.

Aki már átrágta magát a középen is és a felsőn is:Tök más a 2anyag?Vagy mely fejezeteknél érdemes nyomtatni a közepet?Segítsetek!

A fejezetek elején az első pár mondatban több helyen utal a középfokúra.
Már emiatt kétségeim támadtak, aztán átfutva pár fejezetet rájöttem, hogy sok minden (az alapok) hiányoznak a felsőfokú anyagból.
Az EU-s rész is ilyen jut eszembe.

Egyébként felháborítónak tartom, hogy a jogi dploma nem ad mentességet a vizsga letétele alól. Ha a versenyvizsgát 5 évig elfogadják, akkor min. 5 évre visszamenőleg szerzett jogi diploma, államig főiskolai oklevél is érhetne annyit (többet kellene érnie egyébként), mint a versenyvizsga. Ha ebben az országban egy jogi diploma nem belépő ma a közigazgatásba, akkor ássuk el magunkat, akkor a magyar oktatási rendszer jelentsen csődöt, és az állam ellen induljon felszámolási eljárás.
Persze tudom pénzbeszedés, mint a 6 évnél idősebb autók eredetiségvizsgálata.
Egyébként javasolnám, hogy az áprilisi választásokon csak az lehet képviselőjelölt, aki képviselőjelölti versenyvizsgát tett. A jogi könyveimből összeollóznék nekik egy kb. 600 oldalas szösszenetet. Az alkotmánytant oda-vissza fújni kellene mindegyiknek.Sajnos csak a mentelmi jogot ismerik.

Tehát csak átnézni ami nem világos a felsőszintű tananyagban

Kedves Eszter!
Én csak a felsőfokúból készültem. A tesztek csak abból voltak, és szerintem az esszé valamint a szóbeli is abból van, de bizonyára feltételezi azt a tudást, ami középfokúban van. Júniusban kaptam kézhez az igazgatásszervező diplomám, októberben szakvizsgáztam, bár nem vagyok köztsztviselő, dolgoztam önkormányzatnál és most is kapcsolatba vagyok velük a munkám során, tehát úgy éreztem, hogy megvan az a háttér tudás, ami a középfokúban lehet. :-)
És mint ahogy a bizonyítványom is mutatja, (jól sikerületek a vizsgák), így nem tévedtem. :-D

Kedves Eszter!
Igen, a középfokúra épül a felsőfokú tananyag, így az is kell. Én a felsőfokú tananyag felénél jöttem rá erre, akárcsak te:(

Igen a középfokú tananyagra épül a felsőfokú is, de mivel a kérdések és az elvárt szint is a felsőfokú, ezért sokan csak a felsőfokú tananyagot tanulták és átmentek a vizsgán, de ami nem világos a felsőnél azt nézzétek meg a középnél is

a teszt. Azért elvárható lett volna, hogy a hozzáértő köztisztviselők, akik ezt az anyagot feltették, alapos munkát végezzenek. Csak ha azokat elrontom, amiket ők, már nem lesz meg a megfelelő pontszámom. :-(

Pontosan látszik, hogy ezt is csak gyorsan összegányolták azaz nem a milyenségre törekedtek hanem a pénzre

Sziasztok!
Valaki már kérdezte előttem, de ha láttam, választ még nem kapott rá. Az lenne a kérdésem, hogy az írásbeli vizsgát milyen kód segítségével lehet megírni? Elég az a kód, amivel belépek a kiwi oldalára, vagy kell más egyéb is?
Előre is köszönöm a válaszokat.

Szia!

A kód az, amivel belépsz a kiwiw-re jelszó és felhasználó. Ennyi!

Az a kód kell, amivel belépsz a kiwi-be.

Sziasztok! Felsőfokúznom kell,a felsőfokú tananyagot+a fogalomtárat kinyomtattattam majd 5000-ért.Írjátok , hogy kell a középfokú tananyag is.Mely fejezetekhez? Nem akarom még többezret elkölteni, ha nem muszály.Köszönöm.

Sziasztok!
Nem találom az e-learning anyagot. Tud valaki segíteni? A tesztek megvannak. A képzést munkaasztarra is tettem, de csak az útmutató a tananyag használatához cuccot tudom megnyitni. A szűrőnél át van állítva tananyagra, de semmi... Vagy "csak" a tesztek kitöltésével lehet itt tanulni, és a többi a letölthetőben van?
Érti valaki, hogy mi a problémám? Bocsi, már 3 órája tanulom a letöltöttet, és kicsit késő van...
Köszönöm, ha valaki tud segíteni!
Annamari

A jelentkezés/képzésre jelentkezés menüpontban tudsz jelentkezni az e-learning tanfolyamra, ami persze ingyenes. Csak át kell állítanod a dátumot mondjuk valami 2008-as időpontra és rányomni a szűrés gombra, és akkor megjelenik. Feliratkozol és utána már elérheted az anyagot! Én se találtam :) nekem is itt segítettek :)
Hajrá!
Andi

Szia Andi!
Örök hála! Az életben nem találtam volna meg egyedül... Jól kitalálták...

Üdv
Annamari

Földhivatalban dolgozom és a minap egy értekezleten a következő hangzott el: amennyiben a köztisztviselő felsőfokú végzettséget szerez, számára is kötelező a versenyvizsga, mivel a vezetés szerint ez státusz-váltásnak minősül. A Ktv. és a Korm.rendelet viszont mentességet ad, ha 5 évnél régebbi a közszolgálati jogviszony és semmilyen más feltételt nem ír elő. Na már most ha teszek egy sikeres államvizsgát pl. az államigazgatási főiskolán, utána még egyszer, szinte ugyanabból menjek el vizsgázni? A Kiwi-n a versenyvizsga céljának megfogalmazása annak felmérése, hogy a jelölt rendelkezik-e a közigazgatásban való munkavégzéshez szükséges műveltséggel, készségekkel és képességekkel. Szerintem elég röhejes ha egy több mint 5 éves munkaviszony után kvázi beismeri egy hivatal, hogy ezt a dolgozója nem tudja illetve ő sem tudja róla. Tapasztalt már valaki ilyet a munkahelyén?

Szia!

Ha adsz egy elérhetőséget, nagyon szívesen átküldöm azt a levelet, amelyet nekem a MEH elküldött ezzel kapcsolatban. Ugyanis amikor megtudtam, hogy még ezzel is szívatnak, írtam nekik egy levelet és rákérdeztem. A munkáltatómnak fogalma sem volt az egészről. Én 19 éve vagyok ugyanott és ugyanabban a munkakörben. Végigcsináltam a fősulit + nyelvvizsgát gyerekek és munka mellett, hitelből, hogy a fizetésem ne 65 ezer legyen, hanem több, mint a duplája. Sajnos a mentesség azokra, akik több mint 5 éve köztisztviselők és saját maguk boldogulása miatt vagy csak azért, hogy magasabb legyen a fizujuk, elvégeznek egy fősulit, amit be is számíthat a munkahely, csak akkor kaphatja meg a magasabb fizetést, ha előtte megcsinálja a felsőfokú versenyvizsgát. Ja és utána még majd lehet menni szakvizsgázni is, mert az meg ahhoz kell, hogy az eltelt idők után a fizetési szorzó is nőhessen.
Végre sikerült az is kideríteni, hogy a versenyvizsga díját nem csak azoknak téríti vissza a munkáltató, akit újként felvesznek a közigbe, hanem aki már kinevezett köztisztviselő, annak is visszajár a vizsgadíj. Viszont a szakvizsgafelkészítő tanfolyam díjával ellentétben a versenyvizsga tanfolyamot, aki akarja (nem ez e-learningest) megcsinálhatja, de annak a díját nem fizeti ki a munkahely.

Oldalak

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!