Júliustól tovább csökken a közszférában dolgozók jövedelme

Cikkek: 

A 13. havi fizetés utolsó nyomai is eltűnnek lassan...

Mint azt Olvasó cikkében előre jelezte, módosították a közszféra keresetkiegészítéséről szóló kormányrendeletet. A júlistól hatályos módosítás szerint azok számára, akik bruttó 149.000 Ft-nál többet keresnek, teljesen megszűnik a keresetkiegészítés július 1-től. Ez a gyakorlatban az érintetteknél bruttó 12.500-15.000 forintos jövedelemcsökkenést jelent. (A keresetkiegészítést eredetileg a 13. havi fizetés megszünésének kompenzálására hozták létre idén januártól.)

Azoknak is csökken a keresetkiegészítése, akik bruttó 131.000-149.000 Ft közt keresnek. Az ő számukra a csökkenés mértékét a kormányrendelet rögzíti (ld. lent).
Azok, akiknek a tárgyhónapra járó teljes havi illetménye nem haladja meg a 131.000 forintot, továbbra is a jövedelmük 1/12-ed részét kapják kiegészítésként.

A keresetkiegészítés már létrehozása idején korlátozottabb mértékű volt, mint a korábbi 13. havi fizetés, mivel azt havonta 15.000 forintban maximálták (ez a bruttó 180ezer forintnál többet keresőket érintette hátrányosan). Most folytatódik ez a kedvezőtlen folyamat, olyan körülmények közt, amikor a korábban szokásos jutalmak is elmaradnak az idén.

Az érdekképviseletekkel folytatott egyeztetésen érvként elhangzott, hogy a mostani keresetcsökkenést legalább részben ellensúlyozza a személyi jövedelemadó sávjainak módosulása, azt a tényt azonban figyelmen kívül hagyták, hogy egy másik adófajta - az ÁFA - ezzel egyidejűleg emelkedik.

És itt van két idézet a rendelet módosításából (a második bekezdés megfogalmazását véleményem szerint egy kicsit közérthetőbbé is tehette volna a jogalkotó):

"Nem fizethető havi kereset-kiegészítés, ha a foglalkoztatott tárgyhónapra járó teljes havi illetménye eléri vagy meghaladja a 149 000 forintot."

"Ha a foglalkoztatott tárgyhónapra járó teljes havi illetménye meghaladja a 131 000 forintot, de nem éri el a 149 000 forintot, akkor a havi kereset-kiegészítés a 10 917 forintnak az a része, ami meghaladja a foglalkoztatott tárgyhónapra járó teljes havi illetménye 131 000 forinttal csökkentett összegének a 60,65%-át. Amennyiben a foglalkoztatott a tárgyhónapban a beosztása szerinti nem mindegyik munkanapra volt jogosult illetményre, akkor a havi kereset-kiegészítés így számolt összegét a díjazott munkanapok és a tárgyhónap munkanapjainak arányában kell figyelembe venni."

>> A jogszabály teljes szövege itt olvasható

Hozzászólások

Sziasztok!

Közalkalmazottként dolgozom már évek óta, a 2009-es bérem egészen májusig nem érte el még a 131.000 Ft-ot sem, tehát meg is kaptam minden hónapban a bérem 1/12-ed részét, viszont májustól, novemberig helyettesítést is vállaltam, így a bérem már meghaladta a 141.000 Ft-ot, viszont én tobábbra is kaptam az egyik (a teljes munkaidős)keresetem után járó 1/12-ed részt!
A kérdésem, hogy ez valóban járt így is, vagy kötelezhetnek majd hogy visszafizessem onnéttól, hogy a havi össz bérem meghaladta a határt?

Kérem, aki tud segítsen némi indformációval!

Teljesen fel vagyok háborodva. 9 éve dolgozom pedagógusként. Pótlékokkal együtt br.153 ezer forintot keresek. Babát várok és mivel veszélyeztetett terhes vagyok 60%-os táppénz illet. Így kb.havi nettó 63 ezer forint jövedelmem lesz. A GYed-em kb. 10 ezerrel kevesebb lesz majd. Miért?? Mert ma Magyarországon br. 153 ezer ft-os fizetés olyan k...a nagy összeg, hogy a táppénzem is és GYed-em is 36% adó terheli majd(a GYed-em még +9,5% nyugdíjjárulék is!!!)! Nem nevetséges?? A lakáshitelem 80 ezer!!Most vagy lakás nem lesz a fejünk felett vagy éhen halunk!!És szüljenek a fiatalok?? Szánalmas ebben az országban élni!

GYURCSANY AZT MONDTA NEM KELL EBBEN AZ ORSZAGBAN ELNI EL LEHET INNEN MENNI,,,,,,,,,,,,,EN MAR EL MENTEM ES MENTETTEM A HAROM GYERMEKEMET IS

Alapjában egyetértek Veled. "Vigaszul" csak annyit jegyeznék meg, hogy a bruttó 153 EFt az teljes egészében még 18%-al adózik... kicsit több marad mint gondoltad bártényleg szényen milyen kevés...

Szerintetek a vezető politikusok olvassák a mi véleményünket meg egyáltalán érdekli öket? tofi

Hátha tud valaki segíteni...
Tegnap megkatam az augusztusi fizetésemet. Meglepődtem. Kezdő tanárként 129500 Ft a besorolási pénzem, ezért valamennyi illetménykompenzáció elvileg járna szerintem. Nem kaptam, így a nettó bérem 7000 Ft-al csökkent. Ez helytálló lenne, vagy a bérszámfejtők néztek el valamit nagyon?
A válaszokat előre is köszönöm.

Lehet, hogy azért, mert pótlékokkal együtt a határ felé kerülsz. A jogyszabály így szól:
2. § 4) "Nem fizethető havi kereset-kiegészítés, ha a foglalkoztatott tárgyhónapra járó teljes havi illetménye eléri vagy meghaladja a 149 000 forintot."

Tisztelt Szerkesztő!
Köszöm a válaszát. Az egyetlen gondom, hogy semmilyen pótlékot nem kapok, hacsak nem a a 13. havi is pótléknak minősül, de akkor sem érem el a bruttó 141 000 forintot.

A 131 ezer felett keresőknek is csökken bizonyos mértékben, de hogy mennyire, azt egy pénzügyes szakembertől kellene megkérdezni. A cikk végén van az idézet, de a szöveg értelmezésére most nem vállalkoznék...

1 hónapja vagyok szakorvos! Alig vártam az új béremet! Hát megkaptam. Azóta tudom, hogy egy velem egykorú szociális munkás többet keres! Hurrá megérte!

Kedves kezdő Szakorvos!Remélem,Ön egy színvonalas kórházban gyógyít,ahol"okosainkat"is gyógyítják.Ha munkája során találkozik velük,legyen KIEMELT GONDJA rájuk!!!!! Tudják meg ők is,milyen kiszolgáltatottnak lenni,s hogy az ő tevékenységük abban a helyzetben nem is olyan fontos,mint egészségesen.Így talán rájönnének,ott már csak a tudás és az emberség az úr,és mérlegelnék,mennyi is az értéke az orvosi hivatásnak,munkának.(Forintban is kifejezve!)

Tisztelt (vendég) szakorvos! bocs, de nem tudom, milyen szocmunkásokról írsz. 28 éve dolgozom a szociális szférában (két diplomám van, továbbképzések, stb), heti 50 órát dolgozom, és 112 ezer forint a nettó fizetésem. 47 éves vagyok.

Én komolyan csodálom, hogy él még orvos e hazában! Kizárt, hogy itthon praktizálnék ekkora felelősséggel éhbérért...

Ha jól értelmezem akkor akinek 149000 ft alatti a fizetése az jogosult a havi kereset-kiegészítésre, és az adóváltozás is kedvezően érinti mivel kevesebb adót vonnak le tőle. Én 26 év munkaviszony után nem vagyok jogosult tovább erre a kiegészítésre 110000ft-ot kapok ki./ A rendőrök 40-45 évesen elmennek nyugdíjba. Én meg még legalább 17 évet dolgozhatok./

Hátha tud valaki válaszolni:
Az adóváltozások miatt elvileg visszamenőlegesen januártól júniusig pár ezer forint visszajárna, ha jól tudom. Szeretném kérdezni, hogy mikorra várható, hogy kifizetik ezt a kis pénzt? A júliusi fizetésemhez nem kaptam meg. Csak januárban lesz esedékes? Jól jönne az a pár ezer forint is, most a nyár közepén, ezért ragadtam billentyűzetet. Tud valaki valamit?

Én is eü-ben dolgozom,semmit nem kaptunk visszamenőleg,de az adóbevalláshoz szükséges dokumentumokban sincs feltüntetve a kompenzáció .Hová tűnt ???

Évi 36.000.- Ft így az adósáveltolás miatti személyi jövedelemadó, amennyivel éves szinten kevesebbet adózunk.
Ha az első 6 hónapban már túllépted az 1.900.000.-Ft-ot akkor most havi 6.000.-Ft-tal kevesebb a levont személyi jövedelemadó havonta, ha még nem érted el, akkor eddig is 18 %-al adózott, tehát még nem volt túlvonva az Szja.
Ezért van, hogy sokan nem értik a mostani bérjegyzéküket.

Ha neked nem jár a keresetkiegészítés a második félévre, akkor nem fogsz többet kapni, mint a korábbi hónapokban, mert a kettő kioltja egymást! A havi keresetkiegészítést elveszted miközben visszakapod a túlvont adóelőleget.

Nekem ez a keresetkiegészítés (a bruttó 15 ezer Ft) hiányában a nettóm csökkenését jelentette majdnem egy ezressel!

Érdemes tehát jól megnézni a bércetlit, mert ha az előző hónaphoz képest kisebb a levont jövedelemadó előleg, akkor már túl is vagyunk rajta.

Számomra ez keresetcsökkenés volt, de másoknak lehet ettől eltérő tapasztalata is! Remélem megírják többen is a tapasztalataikat!

Mi négyen élünk a családban. A két gyerek közül az egyik most érettségizett, és szeretne továbbtanulni, a másik általános iskolás. Én közalkalmazottként dolgozom havi bruttó 149100 ft a besorolási bérem, és már nem kapom azt a kis bruttó 12500 forint bérkompenzációt sem. A párom havi havi 120000 forintot keres és még kapja a bérkompenzációt , ami 10 ezer forint havonta. A bank a kölcsönünket 30ezerről felemelte, volt olyan hónap is, amikor 47 000 forintot kellett fizetnünk. Most emelték az ÁFA-t, ami a víz, villany és gáz csekkeken már jelentkezik és további áram és gáz emelés lesz. Meddig akarja még a kormány a bőrt lehúzni a dolgozó emberekről ( akik közalkalmazotti fizetésből élnek), míg vannak az országban olyan térségek, ahol a magas etnikai lakosságnak esze ágában sincs dolgozni? Nem rajtuk kellene segíteni, hanem azokon, akik termelnek az államnak és nem elvesznek. Vagy ez is valami politikai fogás??

Júliusban munkahelyemen átsoroltak F kategóriába, mivel egy hónapja ötös eredménnyel elvégeztem a főiskolát.
Alig bírtam kivárni, hogy júliusi bérjegyzékem kézhez kapjam.
Kiderült, hogy nem vagyok jogosult a többi (nem diplomás) részére megfizetett 13. havi kiegészítésre. Ezért kínlódtam család és munkahely mellett hogy gondoskodjam jövőmről, hogy majd egyszer megtérüljön a tanulásba fektetett energia. A 150 000 Ft garantált illetményt túllépők júliustól büntetve vannak. Persze levonásaim, amiből az állam újraelosztásokat végez (olyan erőteljes emberek számára is, akiknek teher a munka és olyanoknak is, akiknek milliós jövedelmük van) nem lettek kevesebbek.
Hol itt az igazság?

A közszféra 1.5 - 2éven belül össze fog omlani!
Az igazságtalansághoz hozzá tartozik, hogy még a kis keresetűek 150e alatti fizetése csökken, addig a magasaké az új adórendszer miatt 2010-től jelentősen nől egy br. 300-400e ft jövedelműnek akár 40-60e ft-tal is több marad majd a zsebében havi szinten!

Középfokú végzettségű és 15 éve közszférában dolgozóként kevesebb nettót viszek haza, mint az álláskeresési járadékosok az első három hónapjukban. Hol itt az igazság!!!!!!! Nem beszélve arról, hogy minden nap el kell viselnünk és jóképet kell vágnunk az ügyfelek különböző beszólásaihoz. Az agresszivitásuk a plafont verik. Lassan veszélyességi pótlékot kellene kapnunk.
Amíg a T Házban milliókat vesznek fel számla nélkül, addig mi éhenhalunk. Teljesen mindegy, hogy melyik párt élősködik rajtunk, mert mindegyik csak a saját zsebét, a rokonaiét és a csókosai zsebét tömi. Hiába lesz itt rendszerváltás, a következő "fellépő" sem lesz jobb.

Ebben az országban úgy látszik csak a közférában dolgoznak emberek,akik szemetek és élesködöknek vannak titulálva.Nem az egyszerű önkormányzati dolgozókat kellene egy kalap alá venni "az úgy tényleg" jóval túlfizetett közszolgákkal.Az adósáv csökkentés is csak majd a nagy keresetűeket fogja érinti,az átlag alatti közszolgákat egyáltalán nem érinti.Addig amíg majd a nagyok jővőre 10-15 ezer forinttal többet visznek haza,addig a"kicsik" ugyanott maradnak ahol eddig voltak,a békafeneke alatt. Ennyit az igen jól fizetett "közszolgai"fizetésekről.Lehet irígyelni mindenkit,akik ott dolgoznak.Kurva jó amikor nagy álltalánosságokat veszik alapul,mert ebben aztán mindenki benne,akik havi másfél,illetve a havi csillagos fizetéssel és jutalmakkal rendelkeznek,így könnyű mindig szidni ezt a "közféra" vonalat.Most sem úgy hoztak adósáv módosításokat,hogy az ott alacsony fizetéssel,illetve minálbérrel és azon felül egy kicsivel többet keresőknek lenne több,mégmindig csak a nagyobb keresetűeknek kedvez ez a változás is.Ez senkinek sem tűnik fel,miért is tünne,mert a törvényt is csak úgy hozták meg ami nekik a lehető legjobb legyen.

Már elnézést, de szerintem csak a vezetők (osztályvezetőtől felfelé, de inkább főosztályvezetőtől...) keresnek jól a közszférában, meg az ügyészek, bírák, számvevők, illetve az egyetemi tanárok, rektorok.
Meg természetesen a "csókosok" vannak még eltérítve (+30%)...

Fiatal diplomásként vagyok egy költségvetési szerv vezetője bruttó 140+ 40 vezetői pótlékért. A rokonság meg megszól, amiért még nem szülök gyereket. De kérdem én: mire? A nettóból örülök ha minden kijön, apránként pedig tudunk venni pl. mosógépet, stb. Szóval nem kell általánosítani, a vezetők sem kapnak olyan fantasztikus béreket mindenütt! Egy szakmunkás ma már sokkal többet keres mint egy értelmiségi...

Én is hasonló cipőben járok,mint az előbbi fiatal diplomás.Nem elég,hogy a felelősség a nyakán van az embernek,amiért diplomásként "viszi a balhét" az egészségügyben.Kisfőnökként kevesebb a bérem,mint a nyugdíjas asszisztenseknek.Ráadásul veszettül féltékenyek a középfokú végzettségű középkorúak,akik azt gondolják,hogy a kis fiatal diplomás meg van fizetve.Alkalmanként vezetőhelyettesként minden az én nyakamon van,amit honorálni persze elfelejtenek.

Nem merte leírni hogy kezdőként mennyi a fizetése így nem tudjuk megitélni, hogy jogosan van-e elkeseredve.

Nem ismerem az eü területet, de a szakorvosok, ha jól értesültem I-kategóriába tartoznak. Na, ez elvileg a közalkalmazotti táblán "magas"nak számít, más kérdés, hogyha megnézzük, ez is br. 170-180 ezer lehet. (pótlékokkal) Körülbelül annyi, amennyit a vasútnál egy kocsivizsgáló keres. Félreértés ne essék, az is fontos és veszélyes munka, de mégse kell hozzá annyit tanulni, mint egy szakorvosnak.

A vezetőkre vonatkozó törvényeket és jövedelmük megállapítását sokkal szigorúbban kellene szabályozni!
Kapjon többet, de legyenek határok! (de ne a csillagos ég)
Ha fa fenntartó úgy dönt, hogy többlet bért ad a vezetőknek, akkor adja hozzá a fedezetet is!
Most az a gyakorlat, hogy a vezetők prémiumát és helyettesük jutalmát az intézményeknek kell kigazdálkodni mert nem adnak fedezetet a kifizetésekre csak megszavazzák és küldik a papírt, hogy ki kell fizetni! A többi dolgozónak meg sem túlórát, sem helyettesítést nem fizetnek mert nincs rá fedezet.
Újabban az a válasz örüljön, hogy van munkahelye ebben a válságban, ha nem tetszik el lehet menni!

Döbbenetes ez a pofátlanság ahogy a dolgozó közalkalmazottakat kezeli a kormány.
A szabályt csak a dolgozókat érinti, ugyanis a magasabb vezetőknek és helyetteseiknek a Főváros vezetése másfél havi illetve egyhavi prémiumot illetve jutalmat fizettetett ki az intézményi bérkeret terhére.
Természetesen szegény vezetőknek a besorolási illetményük sem 149.000Ft hanem a legtöbb intézményvezető minimum 500.000 Ft felett keres!
Ez testvérek között is a két fő részére 1.000.000 Ft feletti kifizetést jelentett!
Ez elég lett volna egy kb. 100 főt foglalkoztató intézménynél az elvont 13. havi illetmény kifizetésére!

Oldalak