Neked mennyi a fizetésed?

Ebben a fórumban a 2009 óta összegyűlt több ezer hozzászólásból képet alkothatsz a magyar munkaerőpiac keresztmetszetéről.

Ha nem így ömlesztve szeretnéd átnézni az adatokat és a hozzászólásokat, a fejlécben található listából szektoronként is tájékozódhatsz!

Ez így van. Én alapszakon Óbuda Egyetem mérnöki diplomát szereztem majd átmentem a BCE-re mesterre gazdinfora és utóbbi mérföldekkel könnyebb volt, pedig Msc...

Elszomorító, hogy BME-ről ilyen emberek jönnek ki, pedig egy elismert, nagyra tartott iskola. Azt várná az egyszerű ember, hogy széles látókörű, jól képzett hallgatók kapnak ott diplomát. Erre itt ez a fikázós, nagyképűsködő. :(

Ez nem fikázás, csak tény. Iratkozz be BME mérnökire egy félévre majd meglátod...

Imádom ezeket a "szinteket" aki BME mérnök az több mint egy ELTE magyar tanár, stb. Ki a túrót érdekel hogy milyen nehéz a szakod másokhoz viszonyítva? Mindig van nehezebb, jobb ha elhiszed. Gondolod ettől több vagy mint aki nem oda járt, vagy mi? Pff, hagyjuk már. Iratkozz be az orvosira egy félévre és majd meglátod. Vagy maradjunk témánál: menj keletre, pl. Dél-Koreába, és ott próbáld elvégezni az ottani legjobb mérnöki szakot. A BME ahhoz képest nyaralás lesz a Balcsin, elhiheted.

Az olvasás és szövegértés hasznos készség, nem árt elsajátitani...
1) Senki nem irta hogy valaki több mert erre vagy arra az egyetemre járt.
2) "Közigazgatás" kisbarátunk kezdett el siránkozni, hogy a mérnökök mennyit keresnek.
3) Aki mindkettőt elvégezte az össze tudja hasonlitani a kettőt, a többi csak fantáziál.
4) Aki már egy közgazdasági tárgyat elvégzett, az tisztában van vele, hogy a piac dönti el mennyit ér a diplomád, a többi mind szájtépés...
Nem szoktam ingyen adni tanácsot, de ez most egy szerencsés nap számodra, a vendégem voltál. :-)

Köszönöm az értékes válaszod, megtiszteltét vele (és persze az egész fórumot).
1. Ha szerinted ha a fenti kommentek nem azt implikálják amit én mondtam, akkor tényleg gondok vannak a szövegértéssel...
2. Ok
3. Ezek szerint te elvégezted mind a kettőt, hiszen " Iratkozz be BME mérnökire egy félévre majd meglátod..." --> magyarul biztos vagy benne hogy nehezebb mint a fentebb említett szak(ok). Amúgy külön gratulálok ez esetben hogy már két egyetemet is elvégeztél :)

4. Pontosan. És gondolom úgy gondolod hogy azért van mérnökhiány, mert mérnöknek kevesem mennek, mert az egy rendkívülinehézszak(TM), és különleges képességekkel, vagy kitartással (de leginkább ezek együttese) lehet csak elvégezi, még véletlenül sem arró van szó hogy fejlődök az ipar és egyszerűen arányaiban több mérnök kell mint régebben (ajánlom figyelmedbe a 90-es évek elejét kis hazánkban, akkor mérnöktöbblet volt...)

Tanácsot :) Nem igazán látom a tanácsot a kommentedben, így lehet tényleg gondok lehetnek valamelyikünkél azzal a szövegértéssel :)

1) A fenti beirásokban szerintem pont nem a mérnökök implikálták a másik szakok lenézését, hanem a nem-mérnökök alaptalanul vélelmezték azt.
2) -
3) Én mindkettőt elvégeztem, és nekem (mint a többi beirónak is) a mérnöki volt nagyságrendekkel nehezebb. Viszont a Közgázzal többet keresek, tehát tényleg nem názem le azt.
4) Nem tudom van-e mérnökhiány, szerintem a keresett más miatt magasabb. Hosszabb képzési idő és "rendkívülinehézszak(TM)" miatt a legtöbb átlag alatt kereső munkavállaló nem tudja vagy akarja magát mérnöknek átképezni a magasabb várható jövedelem ellenére sem.

Jó, én meg már kezdek fáradni, meg uncsi is ez a "vita", úgyhogy legyen neked igazad, pont.
Az utolsó kommentedben azért még kiemelném ezt:

"Én mindkettőt elvégeztem, és nekem (mint a többi beirónak is) a mérnöki volt nagyságrendekkel nehezebb. Viszont a Közgázzal többet keresek" <--> "Hosszabb képzési idő és "rendkívülinehézszak(TM)" miatt a legtöbb átlag alatt kereső munkavállaló nem tudja vagy akarja magát mérnöknek átképezni a magasabb várható jövedelem ellenére sem."

Akkor most mi van? Ha anyagilag még csak - a saját bevallásod szerint - meg sem éri, akkor mi a túrónak képezné át magát egy pl. közgazdász mérnökké?

Összességében nem tudtál meggyőzni a saját véleményedről, részben mert butaság, részben mert saját érveléseid is logikai (+szövegértési) hibákra épülnek, így aláásava értéküket.

De legyen neked igazad, a dolog részemről lezárva, pápá!

Aki 150e Ft-ot keres annak "megéri" mérnöknek átképezni magát hogy 300e-t keresen.
Aki mérnök és elvégzi mellé a Közgázt is 500e-1m-t is megkeres.
Ennyi. Ezzel a két diplomával többet keresnek mint akinek csak az egyik van. (Egyébkénk Közgazdászt még nem láttam mérnöknek tanulni, viszont mérnökök ezrei végezték már el a Közgázt).

Most komolyan azon folyik a vita, hogy egy (mondjuk BME-s) mérnöki diploma megszerzése nehezebb-e mint egy bármilyen gazdaságié? Aki a pénzügyi vonalat választotta ne nevettesse már ki magát, hogy ilyenekbe bele megy... Össze sem hasonlítható a kettő komplexitásában, jóval szolidabb szürkeállomány is bőven elég egy bármilyen pénzügy szakhoz. Sajnos én is voltam olyan hülye, hogy elvégeztem egy pénzügy számvitelt először (18 évesen még fene sem tudja), de körülbelül annyit ért mint egy nap a homokozóban. Persze azután a mérnökinfon alaposan rendbe tették számat, majd b*szartam mire elvégeztem. (És szerintem messze nem legnehezebb/mérnökibb szak)
Ez nem azt jelenti persze, hogy csak rossz arcok vagy csak buták választanak pénzügyi pályát több barátom is lett ott, intelligens srácok, okosabb srácok esetleg mint Én. De hogy kérdés legyen melyik a nehezebb...nemár...
A piaci értékéről meg csak azt tudom, hogy ameddig az ismerőseim MSc. után keresgetnek melót, nekem az utolsó 1,5 évben volt melóm már suli mellet, először a tanszéken, ahol írtam a szakdogámat azután heti 4 napban egy multinál elég jó fizetésért.

Szerintem ti mind elmebetegek vagytok, vagy valami nagyon nincs rendben a buksiban.
Nem az volt a gond hogy melyik nehezebb hanem hogy lekezelünk / lenézünk mindenkit aki a miénknél (szerintünk) nehezebb szakot végzett.
Sajnos, személy szerint abszolúte nem vagyok meghatódva a mérnököktől, se a tudásuktól, se a BME vagy akármelyik magyar egyetem mérnöki szakától. Aki azt gondolja hogy ez valami nagy durranás, az egész egyszerűen hülye. Pont. Ez az egyik fele, a másik meg: elárulom a magasan kvalifikált mérnöki buksidnak hogy a pénzügy-számvitel sajnos nem az IGAZI közgazdasági szak, te szerencsétlen. Ez kb olyan, mintha én elvégeznék egy pl. műszaki menedzser szakot, és itt hurrognék, hogy milyen könnyűek ezek a mérnöki képzések, nevetséges. Vesd össze a BME nagyképű mérnöki szakot pl. egy corvinus gazdaságelemzéssel, vagy alkalmazott közgazdaságtan alapszakkal. Ezek IGAZI közgáz szakok, és lehet meglepődnél hogy nemcsak köszönőviszonyban vannak a márnöki szakokkal, de még le is hagyják őket nehézségben. Nekem is vannak mérnök ismerőseim, sötétek mint az ég, sorry.
A lényeg, és a tanulsága ennek az egésznek: kicsit vissza kell venni az arcból, és nem lenézni másokat meg beszólogatni. Majd ha a boltban ingyen fogsz kapni kaját mert a BME -re jártál akkor elhiszem hogy ez tényleg kemény szak. Addig is: PEACE!

Ez előző kommentemben "Nem az volt a gond hogy melyik nehezebb hanem hogy lekezelünk / lenézünk mindenkit aki a miénknél (szerintünk) nehezebb szakot végzett." mondatban a nehezebb szót elírtam, KÖNNYEBB -et akartam írni. Csak hogy precíz legyek ha már mérnökökkel, nem is, mérnököknek beszélek.

Jelenleg telekommunikációs területen vagyok szoftverfejlesztő. Egy éve dolgozom a jelenlegi munkahelyemen, ami egy budapesti multi. Javaban és C-ben programozók illetve gyakornokok munkáját felügyelem néha. Az SZTE-n végeztem mérnök info BSc-t, sajnos lusta voltam belekezdeni az MSc.-be. Folyékonyan beszélek angolul és sok mutogatással németül is megértetem magam...
Jeleneg 250e nettót keresek + 24e nettó kaffetériát kapok + céges telót + körülbelül 25e nettót hazautazás és sport támogatás formájában, illetve céges bónuszt, ami kb 1 havi fizetésem évente. A munkaidő elég rugalmas, a munkakörnyezet nyugodt, a főnökeim és kollégáim jó fejek.
Pont a napokban hívtak vissza viszont egy céghez állásinterjúra és így már felmerült benne a kérdés mennyit is kérjek, ezért vagyok itt.
De ahogy most olvasom, milyen összegeket írnak az emberek , van aki havi 100-120 nettót keres és van aki havi egymilliót, eléggé felháborító ilyen különbségeket látni. Természetes ebben a kapitalista világban, hogy vannak differenciák, tudás vagy vélt tudás mentén, de, hogy ekkorák és ilyen sok esetben azt rossz olvasni nagyon. Hogy érhet az egyik ember munkája 10-szer annyit pénzben mint a másiké? Ez csak engem háborít fel?

Érdeklődnék, hogy esetleg van -e valakinek tapasztalata/információja arról, hogy egy végrehajtójelölt mennyit keres? Jelentkeznék egy állásra, ahol a pályázat egyik feltétele a bérigény megjelölése, de őszintén szólva fogalmam sincs mennyi lenne a reális összeg. Próbáltam keresgélni neten, de nem igazán találok friss infót.

Előre is köszönöm! (summa cum laude jogász diplomával rendelkezem)

Sziasztok,
Nemzetközi komm. szakos közgazdász végzettséggel rendelkezem, két középfokú nyelvvizsgával, aktív nyelvhasználattal, koordinátorként dolgozom. Szeretnék IT szektorra váltani, az IT projektmanagement érdekelne. Merre kellene elindulnom, sajnos gyakorlat nélkül sehová sem vesznek fel, hiába jelentkezem. Nem tudom, az MBA for IT képzésnek volna-e értelme, vagy csak pénzkidobás? (http://www.bkf.hu/hirek/7892/it-mba-kepzes.html)
köszi

Hali!

15 éve dolgozom az IT szektorban ebből 11 éve projektmanager-ként. A jelenleg a 4-ik munkahelyemen és a tapasztalatom az, hogy IT szektorban érteni is kell az IT-hoz(az adott területhez) valamilyen szinten. Nem találkoztam még olyannal, akinek nincs egy mérnöki/programozói iskola vagy pár év fejlesztőként/tesztelőként eltöltött év a háta mögött. Sem a kis sem a nagy cégek nem szívesen alkalmaznak valakit akinek nincs legalább egy kis rálátása arra, hogy mi az ami az irányítása alatt történik valójában.
A képzést egyik kollégám csinálja, eddig igencsak pénzkidobásként és időpazarlásként jellemezte...
Azt tanácsolnám, hogy külföldön próbálkozz ott, azért kicsit más a tendencia, szerintem ott jellemzőbb az ilyenfajta átjárás, de tapasztalat nélkül ott is nehéz.
Vagy ami szerintem egy kicsit hatásosabb lehet, ha nyitott vagy és érdekel akkor végezz el egy műszaki menedzser képzést valamelyik egyetemen/főiskolán.

Sok sikert!

Sziasztok!

Jelenleg Építőmérnök BSc végzettséggel rendelkezem, környezetvédelmi cégnél (nem multi, kb 30 fős tervezőiroda) dolgozom 1 éve, előtte gyakornok voltam egyetem mellet 1,5 évig hasonló, de kisebb cégnél. Jelenleg msc képzést végzek, levelezőn, tanulmányi szerződéssel a cégemnél. 200 bruttó+telefon+13.-14. havi bér+éves prémium (egyelőre bruttó 700, de változó). Szerintetek reális lehet fizetésemelés,ha az eredeti munkakörömhöz képest feljebb kerültem? Rajzolóként, segédként vettek fel, de azóta több önálló projektet is levezényeltem, az újoncoknat is felügyelem. Én a havonta bruttó 260-ra gondoltam.

Válaszotokat köszi!

Szia! Ha jól értettem és számoltam, akkor éves szinten olyan 290 körüli bruttóra jössz ki/hó? Nem akarlak elkeseríteni, de a fizetésed szerintem teljesen korrekt. Sőt, ennyi tapasztalattal jónak mondható. Sajnos ennél kevesebb pénzért is dolgoznak nem is kevesen a szakmában, ráadásul nagyobb tapasztalattal. Azt se szabad elfelejteni, hogy jelentős az álláskereső mérnökök száma... Ugyanakkor bátraké a szerencse! Illetve ha megpróbálod, legfeljebb azt mondják, hogy nem. :) Még ezt mérlegeld: lehet olyan következmény, hogy a főnöknek mondjuk nem tetszik a kérésed (pl: úgy értelmezi, hogy el akarsz menni, elégedetlen vagy...), és ilyenkor nagy gecik tudnak ám lenni. Indít ellened egy kiadós mobbingot, oszt akkor nézegethetsz: irdatlanul meg tudja keseríteni az életed. Konkrétan ha jól csinálja, képes elérni, hogy felmondj és elmenj. Egy kalappal! Üdv!

Sziasztok!

Adminisztrációs munkáért, nyelvtudással mennyit lehet kérni a Mol-nál Budapesten? Diploma is van, de az nem feltétel. Előre is köszi!!

Én jelenleg egy állami intézetben állatorvosi asszisztensként 118.000Ft bruttó keresek. Plusz havi pár ügyelet +30-40 ezer. ~120 ezer nettó/hó. +8ezer Erzsébet utalvány. 0-24-es a klinika.

Sziasztok

Nagy forgalmú büfé napi 200-300 vendég/2 eladó: nettó 140. Korlátlan étel-ital fogyasztás. Heti 50-60 óra.

Jelenleg letelt a 3 hónapos próbaidő egy cégnél, ahol bérügyintéző, munkaügy és tb ügyintéző vagyok egyszerre. A munkakezdés elején megígérték, ha letelik a próbaidőm béremelést kapok. Esetleg mennyit kérhetek, ha a próbidő alatt bruttó 125.000 Ft volt a bérem.

Szia. Kérdés hányadik munkahelyed tapasztalat szempontjából! Illetve hány fős a cég és hol van helyileg

Ez sok mindentől függ...vidék, Bp. , cég nagysága, iskolai végzettség. Sztem + 30%-ot meglehet kérni.

Nagy it multinal kozepvezeto vagyok, 40 eves. Package brutto havi 1m-ra jön ki. Harom idegen nyelven beszelek, ketto irasban folyekonyan, tobb nemzetkozi minositesem is van, illetve posztgrad fokozatom. Emellett jon nemi szakertoi munka hebehoba, befektetesi lehetoseg, az idei eddigi atlagbevetel ev vegeig netto 1m/ho. Erdemes tobb labon allni, sokat tanulni, fejlodni, es megfizeti a piac. Tudd a sajat ertekedet, fejlodj, es higyj magadban.

Szia,
Nemzetközi komm. szakos közgazdász végzettséggel rendelkezem, két középfokú nyelvvizsgával, aktív nyelvhasználattal, koordinátorként dolgozom szeretnék IT szektorra váltani, az IT projektmanagement érdekelne. Nem tudom, az MBA for IT képzésnek volna-e értelme, vagy csak pénzkidobás? (http://www.bkf.hu/hirek/7892/it-mba-kepzes.html)
Merre kellene elindulnom, sajnos gyakorlat nélkül sehová sem vesznek fel, hiába jelentkezem. köszi

Sziasztok!
Pályakezdő vagyok, villamosmérnök Bsc végzettséggel. Egy közepes méretű magyar cégnél sikerült elhelyezkednem Budapesten, projektmenedzser munkakörben. Nincs ilyen tapasztalatom, most tanulok bele. 300 brutto, plusz éves 350 brutto caf. Pályakezdőként, tapasztalat nélkül meg vagyok vele elégedve.
A kérdésem az volna, hogy hosszútávon, 5-10 éves tapasztalattal melyik pályán lehet többet keresni? (Tudva azt, hogy persze ez nagyon cég és pozíció függő, de alapvetően mégis.) A másik kérdésem, hogy néhány év tapasztalat után, ha szeretnék külföldre menni pár évre, akkor melyik ágon könnyebb elhelyezkedni, és tapasztalatotok alapján, itthon mennyire veszik azt a fizetéseknél figyelembe, ha egyáltalán figyelembe veszik, hogy valakinek van 2-3 éves külföldön szerzett szakmai tapasztalata? Valamint arra lennék még kíváncsi, hogy érdemes-e ezen a pályán (projektmenedzser) a különböző képesítéseket megszerezni? Segítenek-e a külföldi elhelyezkedésben, illetve növelik-e számottevően a fizetést itthon?
Előre is köszönöm a válaszokat!

Külföldön villamosmérnökként, jó nyelvtudás mellett sokkal könnyebb elhelyezkedni, mint projektmenedzserként. A külföldi szakmai tapasztalatot mindig pozitívan fogadják a munkáltatók, ha külön pénzt nem is fogsz érte kapni a felvételnél tuti előnyt jelent. Mivel a projektmenedzseri munkádhoz nincs konkrét szakmai végzettséged érdemes lehet továbbfejleszteni magad ezen a területen. Hogy hosszú távon melyik a jobb? Hát jó kérdés. Talán villamosmérnöknek lenni.

Szerintetek pályakezdő (24 éves, nő) számára reális a bruttó 300.000 Ft-os fizetés Junior Business Analyst pozícióra? Cafeteria nincs. Végzettség gazdaságinformatikus mester diploma.

Nagyobb cegnel igen.

Oldalak