Közalkalmazotti besorolás

Szép napot mindenkinek!
1982. szeptemberétől dolgozom az egészségügyben, mint ápoló. Végzettségem szerint az E fizetési osztályba tartozom. Tehát, szerintem a munkáltatómnak az E/9-es besorolás szerint kellene az illetményemet megállapítania.
2006. ősze óta dolgozom műtőben, többek között asszisztálok a műtéthez, orvos mellett. Mind a mai napig azonban, csak a D fizetési osztályba vagyok besorolva.
A Kjt. 63.§ 1-es bekezdésében a következőkre lettem figyelmes: ?A közalkalmazott fizetési osztályát (besorolását) - a 61. § (1) bekezdésében foglaltak figyelembevételével - az ellátandó munkakör betöltésére előírt annak a legmagasabb iskolai végzettségnek, illetve szakképesítésnek, szakképzettségnek, doktori címnek, tudományos fokozatnak alapján kell meghatározni, amellyel a közalkalmazott rendelkezik.?
Ebből is a következőkre: ??illetve szakképesítésnek, szakképzettségnek ?alapján kell meghatározni, amellyel a közalkalmazott rendelkezik.? Nos, én rendelkezem az E kategóriás szakképesítéssel.
Kérdésem, jogos-e a D kategóriás besorolás, ha igen, miért, továbbá, ha nem jogos, kérhetek-e visszamenőlegesen bérkorrekciót?
Üdv Zsu

Szeretnék segítséget kérni.2021 idén szereztem meg a Gyakorló ápoló szakképesítést. Szociális intézményben dolgozom. A munkaköröm:Ápoló
Szeretném megkerdezni milyen kategóriába sorolható pontosa ez a szakképesítés. Ugye bár érettségivel rendelkezem. Most jelenleg a D kategóriába vagyok s azt a tájékoztatást adták nekem, hogy ez D kategóriás bizonyítvány. Kérem a pontos jogszabályt is, hogy hol talalhatom meg. Köszönöm előre is.

Üdvözlöm!
Szeretném megkérdezni, hogy az OKJ 54 723 02 sz.gyakorló àpoló szakképesítést milyen kategóriába kell besorolnia a munkáltatónak?
Köszönöm !

удалите,пожалуйста! .

Szeretnék segítséget kérni besorolással kapcsolatban!
Tanítóként dolgoztam tankerületi iskolában, ahol a pedagógiatanár mesterszakos diplomámat is elismerték és ennek figyelembevételével soroltak be. Szeptemberben munkahelyet váltottam és egy egyetem gyakorló iskolájában helyezkedtem el, ahol ígéretet kaptam arra, hogy figyelembeveszik a mesterképzésben szerzett diplomámat is. Sajnos a váltás után derült ki, hogy főiskolai végzettséggel soroltak be. Próbáltam arra hivatkozni, hogy tanítóként egyéb (korábban napközis foglalkozásnak neveztük) foglalkozásokat tartva tudtommal a magasabb végzettséget, azaz a pedagógia szakot is figyelembe kellene venniük. Az egyetem jogászától azt a választ kaptam, hogy a munkakörömhöz a főiskolai végzettség a szükséges, nem az egyetemi, ráadásul olyan, hogy "napközis tanító" munkakör már nem létezik. Nagyon rosszul érint a visszasorolás, hiszen használom naponta a megszerzett tudást, és bár nem csak "napközizek", de az óráim majd 40 %-a olyan, amelyeket korábban a napközis tanító látott el. 38 év munkaviszonnyal nagyon elkeserített ez a bércsökkenés! Szeretném tudni, jogosan döntött-e a visszasorolásomról az egyetem!
Fontos lenne számomra egy olyan munkajogi, konkrét segítség, megerősítés, amit a munkáltatómmal is közölhetek - írásban - a támadhatatlan érvekkel.
Nagyon szépen köszönöm, ha valaki tud segíteni!

Mindenkinek boldogabb új évet kívánok!

Kedves László!
Sajnos, nem igazán van jó hírem. A munkáltató tanító / napközis nevelő munkakör betöltése esetén nem köteles figyelembe venni az egyetemi végzettségét. Mivel adott terület ellátásához elégséges alapot képez a főiskola is. Természetesen, annak figyelembevétele sem tiltott, de sajnos nem is kötelező. (Ez pl. "csak" középiskolai kollégiumi nevelőtanár munkakör betöltése esetén nem képezhetne vitaalapot.) Több lehetősége van: 1) Állást módosít utóbb említett munkakör irányába.
2) Állást módosít, s olyan általános iskolába megy, ahol az egyetemi szintű képesítését a munkáltató (iskolaigazgató+fenntartó egyaránt) figyelembe veszi (s erről nem csak szóbeli ígéretben, hanem írásban is biztosítja). 3) Vagy: Beletörődik jelen helyzetébe.
Megjegyzés: Saját történetéből is jól látszódik a pedagógus-életpálya modell rendkívüli csámpássága. Ha portfólió+"minősítéses megmesterülés" által lenne "hipp-hopp műmester", akkor azt kutya kötelességük lenne (5 évig) figyelembe venniük és megfizetiük. Ám ha egyetemi kiegészítő diplomát szerzett, akkor azt bizony nem! (Valaha volt ilyen kategória, de megszüntették az életpályamodell bevezetésekor.) Pedig, hogy melyik ér többet, azt vitatni sem érdemes. Sőt: ha 2013. szept. 01-től 9(+2) évig nem minősül, akkor 10 nap után pályaalkalmatlanná válik (egyetemi végzettségestül!) és egyik iskolában sem alkalmazhatják többet; - a jelenleg hatályos "kiválóóóó" törvények szerint. (H. Róza és "díszpinty csapata" remélem most fölöttébb nagyokat csuklik, így újév elején!)

Kedves Kollegina!
Köszönöm a választ, még akkor is, ha a hír számomra valóban nem jó. Szeretek itt tanítani, de elgondolkodtató mennyit veszítek, ha nem keresek olyan helyet, ahol elismerik az egyetemi végzettséget. Ez jelenleg 30 000 Ft netto hiány havonta. Minősítés által "megmesterülni" már eszem ágában sincs. Elég nekem a ped. II, csak elszomorít, hogy két egyetemi végzettség nem ér ma annyit, mint 2013 előtt.
További minden jót kívánok!

Nosza, egyre tovább "fej-lő-dik" az oktatás!
Mondhatni: már-már fejbe lőnek a tények...
"Mesterdiplomás tanár vagy?
Szakmunkás minimálbért neked!"
(2020. 01. 02.)
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200102/mesterdiplomas-tanar-vagy-szakmunkas-minimalbert-neked-411425

Nosza, egyre tovább "fej-lő-dik" az oktatás!
Mondhatni: már-már fejbe lőnek a tények...
"Mesterdiplomás tanár vagy?
Szakmunkás minimálbért neked!"
(20120. 01. 02.)
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200102/mesterdiplomas-tanar-vagy-szakmunkas-minimalbert-neked-411425

Hogy tudok regisztrálni és hogy kapok választ a levelemre.Még 2014-ben májusban tettem fel egy kérdést, de választ nem kaptam.

Segítséget szeretnék kérni. Egyszerűen nem tudok rájönni, melyik fizetési kategóriába kerülhetek, ha a pályázati feltételekben előírt főiskolai diplomám van, plusz egy másik főiskolai diplomám, alapfokú nyelvvizsgám és 9 ledolgozott évem, nem közalkalmazottként. Tud ebben valaki segíteni nekem?

Besorolhatnak e I. besorolási osztályba ha felsőfodú végzettségemhez (diplomához ) hiányzik a nyelvvizsga. A munkakörömhöz előírt végzettségem megvan. csak nincs nyelvvizsga bizonyítványom így a diplomámat sem kapom meg.

Engem is érdekelne erre a válasz, ha valaki tudja. Én is most végzek a főiskolán, de nem lesz meg a nyelvvizsgám, így diplomát sem kapok, csak oklevelet. Besorolnak -e, mint kormány-tisztségviselőt az I. besorolási osztályba, vagy csak akkor ha meglesz a diplomám is? Közigazgatási Szakvizsgát tehetek-e oklevéllel, vagy csak diplomával?

Az I. besorolási osztály a köztisztviselőknél létezik. Ide nincs lehetőség besorolásra diploma nélkül.

Egyébként nincs meg a szükséges végzettséged, mert azt a felsőoktatási tv. alapján kizárólag diploma tanúsíthat.

Szép Napot Mindenkinek!
Kérek mindenkit segítsen aki tud!
Most helyezkedem el közalkalmazottként újra sikerrel eddig úgy gondoltam! Legmagasabb iskolai végzettségem Főiskola Környezetvédelmi szakiránnyal, Én úgy gondoltam, hogy besorolnak a legjobb esetben G-be a plusz szakvizsga szerint, de nem így történik, hanem F-be sorolnak be és mint pályakezdőként 20 év munkaviszonnyal a hátam mögött és az alap szabadsággal 21 nappal! Ki tud nekem segíteni ebben, mert akár hogyan böngészem a Közalkalmazottak foglalkoztatásáról szóló törvényt sehol nem találom a munkáltató eljárását igazoló bekezdést!

Azt szeretném megtudni hogy idősek otthonában dolgozom,konyhai kisegitőként ,vendéglátóipari eladó és okj-s vendéglátó üzletvezetői végzettséggel,valóban csak a minimálbér illet?

konyhai kisegitőként van a szerződésem,amit még nem irtam alá. Mivel ugy gondolom, hogy aki az ételélt felel, kiadja, elteszi az ételmintát, felel a konyhai rendeért, az nem igazán konyhai kisegítő. A bérem 93.000,- Ft. Szeretném megkérdezni, hogy nem jár a 103.000,- Ft, Mivel érettségim és boltvezetői iskolám van. Válaszukat köszönöm.

Konyhai kisegítőnek elvileg nem kell érettségi, elég a 8 általános iskola. Legtöbb helyen ezt írják elő alkalmazási feltételként. Az a munkáltatón múlik, hogy mit vesz figyelembe. Nem 103.000,- Ft lenne, hanem 108.000,- Ft. Hát igen, az már 15.000,- Ft.
Szóba jöhet esetleg még a képzettségi pótlék, kérdezd meg a munkáltatót.

és az 108000 Ft

Nem a végzettség számít, hanem a munkakör. Konyha kisegítő munkakör betöltéséhez nem szükséges középfokú végzettség. Csak a kötelező minimálbért kell megadni.

Azt szeretném megtudni hogy idősek otthonában dolgozom,konyhai kisegitőként ,vendéglátóipari eladó és okj-s vendéglátó üzletvezetői végzettséggel,valóban csak a minimálbér illet?

Sziasztok!
Szakközépiskolai végzettségem van:
ált.ápoló és asszisztens és egyben érettsége is.
B kategoriába soroltak át, de évekig D-ben voltam. Normálisak??

Nekem is ilyen végzettségem van és a C kategóriában vagyok.

És te hogy dolgozod ezt fel lelkileg?

Szép napot!
Érdeklődni szeretnék, hogy mérlegképes könyvelői végzettséggel milyen közalkalmazotti bért kaphatok? D kategóriást? Könyvelőként dolgozok egy oktatási intézményben.
Köszönttel.

Diplomás ápoló végzettséggel dolgozom D kategóriába sorolva egy pszichiátriai otthonban, ahol én vagyok az egyedüli ezzel a végzettséggel. A feletteseimnek alacsonyabb a végzettsége. Mindez "fű alatt". Kérdezem én, hogy jogszerű ez?

Kérem, segítsen, akinek nálam jobb munkajogi érvei, hivatkozásai vannak!

Középiskolában főiskolai végzettséggel tanítok.
Most egyetemi végzettséget szereztem.

Munkáltatómat szeretném kérni, hogy soroljon át a munkakörömhöz szükséges - időközben megszerzett - magasabb - egyetemi - iskolai végzettség szerint, a következő hónaptól, mert az oklevelet átvettem, be is mutattam.

Kollégáim szerint reménytelen a kérésem és nem fogja teljesíteni a munkáltatónk csak a következő évtől... :(

Szerintem pedig az oklevél bemutatást követően el kellene elvégezni az átsorolást, hiszen (munkaszerződésem szerint)tanárként vagyok alkalmazva, és jelenleg még (helyesen)a főiskolai végzettség alapján F kategóriában vagyok besorolva.

Most a (középiskolai) tanár munkakörömhöz szükséges egyetemi végzettséget megszereztem, amely alapján szerintem mostantól H osztályba kell soroljanak hisz a végzettségem, a munkaköröm, munkaköri leírásom és munkaszerződésem így lesznek a törvények szerint szinkronban.

Arról nem is szólva, hogy számomra sem mindegy mennyi az alapbérem.:)

Mivel munkáltatóm támogatta képzésben való részvételem - bár államilag finanszírozott voltam és helyettesíteni sem kellett...- akár a fokozatok közötti várakozási idő csökkentését is értékelném... (bár ez aztán tényleg álom...manapság)

Hallottam, hogy sajnos sem a Kjt-t, sem a közokt. tv.-t, sem a végrehajtási rendeleteket, de az MT-t nem igazán akarják a munkáltatók - sok iskolában - úgy értelmezni, hogy a munkakörhöz szükséges végzettség megszerzése esetén alkalmazandó szabályok nem azonosak a a szakvizsga, a szakirányú végzettség vagy tudományos fokozatok megszerzése esetén alkalmazandó jogszabályi helyekkel (lásd pl.köt.tv.128.§..), amelyek szerint a következő év jan. elsejétől kell átsorolni a közalkalmazott pedagógust.

A munkakörhöz szükséges végzettség megszerzése esetén úgy gondolom a bemutatást követően szükséges elvégezni a munkavállaló közalkalmazott pedagógust.

Vagy én tévedek?

Fontos lenne számomra egy munkajogi, konkrét segítség, megerősítés, amit a munkáltatómmal is közölhetek - írásban - a támadhatatlan érvekkel.

Számítok közszolga-társaimra!
Tudom, hogy az én esetem nem egyedi és sokaknak segít egy korrekt leírás...

Köszönöm, ha mielőbb segít és válaszol valaki.
Egy a Nemzet Napszámosai közül

Semmi extra nincs a dologban, a közalkalmazotti törvény vonatkozó passzusait kell alkalmazni:

63. § (1) A közalkalmazott fizetési osztályát (besorolását) - a 61. § (1) bekezdésében foglaltak figyelembevételével - az ellátandó munkakör betöltésére előírt annak a legmagasabb iskolai végzettségnek, illetve szakképesítésnek, szakképzettségnek, doktori címnek, tudományos fokozatnak alapján kell meghatározni, amellyel a közalkalmazott rendelkezik.

Magyarán, ha te olyan munkakörben dolgozol, ahol mondjuk F-I között vagy besorolható a végzettséged függvényében, akkor a papír bemutatásától (mondjuk legyen következő hó eleje) meg kell adni a járó bért.

Mivel nincs ettől eltérő rendelkezés (mint pl. szakvizsga esetében, ahol nevesítik az átsorolási időt) az idézet passzus az irányadó.

Köszönöm a megerősítést.

Szeretnék segítséget kérni: egy iskola gazdasági vezetői állása vár rám - eddig nem a közszférában voltam, tehát a tábla kategóriáinak értelmezését még tanulnom kell.... Amit mondtak, azzal nem értek egyet.
A végzettségek: tanári (főiskola), programozó matematikusi, számviteli ügyintézői, mérlegképes könyvelői. Szerintetek? Köszönöm!

A végzettségeid:

tanári (főiskola),
programozó matematikusi,
számviteli ügyintézői,
mérlegképes könyvelői.

Szerintem csak középfokú végzettséged van a munkakör ellátásához,mert szakma végzettségnek számíthat itt a számviteli ügyintéző és vélelmezem a mérlegképes könyvelő, amely szerintem f.fokú szakképzettséget jelent...

Gondolom, hogy E osztályba sorolhatnak csak eszerint...

BÁR: a végzettségeid szintjét is csak a főiskolán szerzett tanári esetében jelezted (igaz azt nem, hogy milyen szakos vagy)... így pedig (pl. magyar, matematika, német, testnevelés ...stb. szakokkal) gazdaságvezetői munkakör esetén nem jön számításba....

Nézd meg a kormányrendeletet is....

Oldalak

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!