Nem vállalnak gyermeket a RATKÓ korszak gyermekeinek gyerekei... MIÉRT IS NEM?

Fórum: 

A Ratkó gyerekek megszületése nem volt mindig osztatlan öröm a családok számára, mert a háború utáni egyik legnehezebb gazdasági és ideológiai korban fogantak.

Nevelkedésük, iskoláztatásuk ideje alatt a családok szűkös körülmények között, anyagi erőfeszítéséket kellett tegyenek a mindennapi megélhetés érdekében.

Aztán felnőttek, a '70-es években ők maguk folytatták a szüleik által gyenge alapokra helyezett egzisztenciájuk kiépítését.

Közben az új gazdasági mechanizmus nehéz évei peregtek,egyre nehezebb volt tőkét kovácsolni, megtakarításokra is szert tenni...
megszülettek a Ratkó korszak gyerekeinek gyermekei, s fenti folyamat permanenssé vált.

Elérkezett '89.: amikor - úgymond - erejük, szellemi tőkéjük teljében lettek volna, de akkor az akkor 40-50-60 évesek nyugdíjalapjának érdekében ők háttérben maradtak a fizetéseikkel.

Most elérkezett a "vÁLSÁG", ha nem volt "ügyes " és már sok éve nem rokkant, akkor most őket küldik el először és nem veszik föl érdemi munkára.

Értéktelenedik - különösen a becsületes befizető közszolgák esetében - a nyugdíjalapba befizetett járulékuk,mert soha nem közelítik meg a korhatárt, húzzák előttük fölfelé a nyugdíjkorhatár éveinek számát, mint a mézesmadzagot.

MI LESZ RATKÓ GYEREKEK NYUGDÍJÁVAL?

VAN-E MÉG VESZTESÉG, AMIT NEKIK KELL ELVISELNI A MINDENKORI HATALMAKTÓL?

HISZEN MEG KELLETT SZÜLETNIÜK,MOST PEDIG SEHOL NEM LÁTJÁK ŐKET SZÍVESEN, SEM A MUNKAERŐPIACON,SEM A NYUGDÍJASOK KÖZÖTT...

MI LESZ HÁT A RATKÓ GYEREKEK SORSA, MI LESZ A GYEREKEIKKEL? LESZNEK-E UNOKÁIK?

MIÉRT NEM ENGEDJÜK ŐKET NYUGDÍJBA, A FIATALABB KOROSZTÁLYT - AKIKNEK NINCS ÁLLÁSA - A MUNKAHELYEKRE?

MIÉRT ENGEDJÜK A ROKKANTAKAT - AKÁR 100%-OS ROKKANTKÉNT /:)/ IS - DOLGOZNI,AMIKOR NINCSENEK MUNKAHELYEK, AZ Ő HELYÜKÖN LEHETNE FOGLALKOZTATNI A MEGFELELŐ MUNKAKÉPESÉGÜKET. A ROKKANT MÁR KAP ELLÁTÁST!
AKI NEM VOLT ÉLELMES - NEM ROKKANTOSÍTOTTA IDŐBEN MAGÁT - MOST A MUNkaHELYÉRŐL ELKÜLDIK,BELEROPPAN FIZIKÁLISAN, SZELLEMILEG FELŐRLŐDIK.
A ROKKANTNYUGDÍJáT PEDIG MANAPSÁG NEM FOGJA MEGKAPNI, MERT ÚJAKAT - ALIG - FOGAD BE A "RENDSZER", HISZ A MÁR ELLÁTÁSBAN RÉSZESÜLŐK "KIÉRDEMELTÉK".
Említésre méltó a tény, hogy a korábbi évtizedekben a legjobb járulékfizető tömeg voltak..........

MI LESZ A MEGOLDÁS?

MI LESZ A MEGOLDÁS: a manapság 52-53-54-55-56 évesek számára, akik már 30-35 évet ledolgoztak a közszférában, és becsülettel az utolsó forintig mindig befizették a járulékokat - a tisztes öregkor elérése érdekében, de most elküldték őket....?

:(
Ma a rádióban elhangzott, hogy népesedési gondok vannak, mert a RATKÓ gyerekek gyerekei - a rádió szerint ők 1972-78. között születettek!!, már ez is baki . nem vállalnak gyerekeket....

Hát én nem tudom?
Én Ratkó gyerek vagyok '54-es,most 55-56. éves.
A gyerekeim nem ebben az intervallumban ('72-78. között) születtek ugyan, és nem 30-35 évesen, hanem diploma után szültem 25 évesen először - akkor az én gyerekeim és a többi 54-esé már nem számít???!!!

Vagy így kalkulál egy népesedés politikus, vagy szakértő, vagy szociológus vagy szociál politikus....???

Így jönnek ki a megtévesztő adatok...

No ez volt, ez most is, aztán ez lesz a baj a többi szoc. eü. és egyéb ellátás tervezésénél kalkulálásánál is!

Nem mondjuk, hogy nem lesz nyugdíj, csak kitoltuk a korhatárt és ahogy a napokban hallottam egy eü. dolgozó tréfás megjegyzését tréfálkozó beszélgetésünk közben: halottaknak nem kell nyugdíjat fizetni.
Sajnos ez így igaz.....
Nem fogjuk megérni, hogy nyugdíjat folyósítsanak nekünk.
Tönkreteszik ezt a korosztályt a "Ratkó gyerekeket", de a leszármazottaikat is.

Végső soron a magyar állam rosszul jár, elhal, mert nem lesz következő fiatal magyar generáció....
Miért nem akarják ezt azok is megérteni, aki az állam szervezeteit irányítják, akik szószólói...

A népességcsökkenés lehetséges okai Budapesten és Magyarországon.
Ha valaki elkezdett dolgozni 1992-ben akkor
az 1992-es évben a minimálbér napi 8-óráért netto 8.000 forint átlagbér 10.000-,12.000-,15.000 forint.
A KSH-bruttot nem kell nézni mert senki nem keresett 1992-ben 50.000 forint bruttot.
1992-ben 100 NÉMET Márka 5000 forint.
1000 ATS Oszträk Shilling pedig 7000 forint.
100 U$A $ 7600 forint 1992-ben.
Szóval 1992-ben Magyarórszágón napi 8 órában 12.000-,15.000 forintot kerestél Ausztriában meg 12.000-,15.000 ATS Shillinget.
Ez 2006-ig nem is nagyon változott.
2006-ban átlagbér 60.000-,80.000 forint.
1€= 2006= 260 forint tehát 230€-,307€.
Közte meg több mint tiz év és ilyen jövedelmekkel nem nagyon válalnak gyereket,mert nem konszolidálja magát a Magyar állam tehát nem nagyon lesz a 300€-,500€ s fizetésekböl 1000€ és azért azt mindenki tudja,hogy 1000€ alatt az ember nem relativ szegény hanem az abszolult szegénység fogalmát testesiti meg.
Egyépként megvetendö az olyan ország ahol nincsen szolidaritás tehát mig az egyik fele milliokban uszkál addig a másikfele éhen häl.GMFAF

Sziasztok!

Én is ebbe a kategóriába tartozom, 75-ben születtem. De arról soha sehol nem beszélnek, hogy nem mindenki azért nem vállal gyereket, mert nem akar. Én mindenemet odaadnám, hogy még egy gyerekem lehessen, de sajnos nincs rá pénzem. Ugyanis az első gyermekem a harmadik lombik próbálkozásra sikerült 8 évvel ezelőtt. Most úgy tudnék még egyet megpróbálni, hogy személyi kölcsönt veszek fel a gyógyszerekre (röhej, nem?), és ha mégsem sikerül, fizethetem vissza a kölcsönt a 96 ezres bruttó köztisztviselői fizetésemből, és még gyerek sincs. Hát, ez a gond itt, nem az, hogy nem akarunk vállalni.

Egyetértek az előttem szólóval. Én is '75-ös vagyok, és szintén csak egy gyermekem van. Bruttó 146.000 Ft-os fizetésem, a férjemé nem sokkal több. Van nagy lakáshitelünk meg autóvásárlási hitelünk is, igaz az már a végét járja. Ha mindezeket kifizettük, jön a rezsi (szép magas a távfűtés díja, ugye tudjuk), az élelem, ami iszonyú sokba kerül, a gyerek edzése, meg az egyéb iskolai költségek, étkezés, táborok, mozi, színház, nehogy már az én fiam legyen az egyetlen az osztályban, aki nem tud részt venni a közösség életében.....
Summa summarum állandóan mínuszban a számláink, rekreálódásra, kikapcsolódásra úgy van lehetőségünk, hogy például figyeljük az ingyenes lehetőségeket. Hitellel terhelt kétszobás panelba hová is kellene szülnöm még egy gyereket, hogy én is részese lehessek a nagy népességfogyásnak????

Akarom mondani: hogy tudnék hozzájárulni, hogy ne fogyjon a népesség? (Bocs)

Hát,én nem is a rokkantak munkavégzésén vagyok kiakadva:dehogy dolgoznának ők,ha a csekkek kifizetése után elegendő pénzük maradna még a táplálkozásra,mert marha nagy összeg azaz átlag 60000ft.!!!!!Inkább a legmagasabb pozíciókban ülőkön: félmillió nyugdíj,meg ugyanannyi kereset!Nemhogy dolgozni nem hagynám őket,hanem maximalizálnám a nyugdíjak felső határát,mint ahogy már volt ez vélemény e fórum oldalán.Nem igazságos ,hisz akinek kiugróan magas volt a jövedelme,úgyis tudott volna megtakarítani!Hol van itt az igazságos elosztás elve?Valóban sok a fiatal tehetséges diplomás,akiknek át kellene engedni e magasabb posztokat! Egyébként HESZTERkének mindenben igazat adok.A hátsó gondolatom mindig az:a szószólók nem érdek nélkül teszik azt,amire kíváncsi vagy!

A korábbi rokk. nyugdíjasok, akiknek nagy tömege a rendszerváltáskor kihasználva a lazább jogszabályi lehetőséget nyugdíjaztatták magukat, azok jó része már öregségi nyugdíjat kap és bizony közülük sokan nem 60 e Ft-tot...

A széles tömegek most 45-50 között lehetnek, de lehet, hogy ők sem "tettek" sokat a járulékalapba.... azonban van , aki évtizedek óta kiveszi "jogos járandóságát".

Most megszigorították a rokk.nyugd. ill. a rehabilitációs járadék elbírálását, s ezzel azokat az 50 fölöttieket hozzák nehéz helyzetbe, akik már tényleg betegek, megfáradtak,...azonban az öregségi nyugdíjhoz "fiatalok".

Gondoljunk csak el egy 50-57 éves nőt,(de akár férfit is) aki dadus, gondozónő óvodások,csecsemők és kisdedek vagy alsó tagozatos gyermekek között iskolában dolgozik hogyan fog 65 évesen "teljesíteni" a gyerek, tanulócsoportban?
Igaz, hogy tanult szakmája a velük való foglalkozás, de a mai gyermekek között (amikor szinte minden szankcionáló eszközt nélkülözni kell) napi 5-6-8 órát pusztán motivációs képességei hasznosításával kell rendet tartani, nevelni és oktatni egyidejűleg,akkor, amikor manapság a szülők nagy része otthon nem bír az 1-2 gyermekével sem...
A pedagógus, nevelő... úgy tegye mindezt, hogy közben minősítik, értékelik munkáját...

Még egy közhivatalnok is jobb helyzetben van, mert az "ügyek", az "akták" nem szólnak vissza, nem jönnek be még a szüleik is naponta... Igaz a papíron is születnek nem megfelelően átgondolt "fáradt állapotú" döntések, intézkedések... , de a gyereknek egész életére kihatással van nevelése...

Mindeközben a pedagógus adjon példát,legyen fitt, kedves, udvarias,tudjon minden nap, minden órán megújulni még akkor is, ha fáj a gerince, reumás, már rosszabbul lát, gyengébben hall (akár csak az egyik fülére) esetleg, uram, bocsá(!)kissé "inkontinens", magas a vérnyomása, nem tud sokáig állni, de ülni sem..., ha leül felállni is nehezen tud, tagad a lába, lelassult, kissé már ingerlékenyebb (mert ő is megkopik a mai viszonyok között) ráadásul diétát kell tartania, vízhajtót kell szednie...

Nem vicc, amit leírtam,csak gondolkodjunk: mindezek a tünetek egy emberben 50-55 éves korban egyidejűleg létező állapotok lehetnek és akkor még a szív, a cukorbetegség, az asztma...napi problémáiról nem is szóltam...

Hát mindezzel dolgozni, teljesítmény-orientáltan a megfelelő minősítés érdekében 55- ...60...62...65 évesen. GONDOLJUK MÁR VÉGIG! Nem az egyetemeken (heti 6-8-10 órákban) tanítókról beszélek!
A gondozónőkről, dadákról, óvónőkről, tanítókról...
A kisebb (0-10-14)gyerekere még mosolyogni is kellene!
Tolerancia ide v. oda a gyermek nem toleráns lesz, hanem ráérez a pedagógus gyengéire és elindul a lavina....
Így is vannak a pedagógussal szemben agresszív megnyilvánulások, de mi lesz később..?

Ha nem lett volna eddig érthető:
szabad-e 65 éves koráig dolgozni kisgyerekek között, akiket esetenként még ölben is kell venni, türelemmel kell lenni...
Miközben a 20-30 éves fiatal az utcán (és ez még jobb mintha otthon elsötétített szobában depressziósan) vagy orvosnál, esetleg már italozva, vagy jobb esetben bár már-már reményvesztetten keres állást...
Nem lenne jobb elengedni nyugdíjba a RATKÓ gyerekeket, hogy megtörténhessen a generáció- a "rendszerváltás" a munkahelyeken is.

Szégyen, hogy ennek a korosztálynak hányszor emelték a nyugdíjazási korhatárát.
Évről-évre halogatva a juttatás elérését.

A már nyugdíjasok nem kell féltsék nyugdíjukat, fogják kapni továbbra, de azon az áron, hogy beáldozták a RATKÓSOK nyugdíját!!!!
Ők csakugyan nem kapnak majd...mert nem érik meg... miközben a legjobb járulékfizetők voltak.

Ráadásul a magánnyugdíjpénztárak anno, a rendszerváltás idején nekik nem is javasolták a szerződéskötést, mert rövid lett volna a befizetési idő... nem érte volna meg (főként a biztosítóknak...)

Egyetlen generációt nem hozott a magyar társadalom a történelem során ilyen helyzetbe!

A kérdés továbbra is aktuális: melyik párt tesz valamit a nagy társadalmi igazságtalanság megszüntetése, a RATKÓ gyerekek érdekében?

A Ratkós pedagógus is nyugdíjba mehetne végre.
Minden előző korosztály sokkal előbb elmehetett, most legalább korkedvezményt, szolgálati idő kedvezményt adhatnának, hisz 30 év után minden év duplán számít.
Nincs még egy olyan szakma, amely pszichésen úgy megterhelné az embereket talán csak az egészségügy egyes területei...
Jó lenne valóban, ha végre valaki előterjesztené, hogy csakúgy,mint a rendőrök, katonák, táncosok, úgy a pedagógusok is 25 év után elmehetnének nyugdíjba.

Kedves pedagógusok értem a felvetést , de minden szakmának megvan az öregkori problémája. Én személy szerint felháborítónak tartom a katonák , tűzoltók és rendőrök korai, nyakló nélküli nyugdíjazását. Kb 40éves nyugdíjas a 20 év befizetése után megkímélt nyugdíjasként még 40 évig kaphat nyugdíjat. A kőművesről senki nem ejt egy szót sem, pedig nyáron 40 c fokban télen -20 fokban esőben szélben dolgozik és a többi hasonló szakma is . Őróluk miért nem szól senki. Talán a szellemi fáradságot levezethetné a sok 40es nyugdíjas egy kis fizikai munkával.

Közszolgaként én a közszolgákról szólok ezen az oldalon...így gondoltam...
TEHÁT:
A kőműves egyébként 14 éves korától számíthatja a jogviszonyát...csakúgy, mint a fodrász, villanyszerelő...
ÉS : pedagógusként nincs fusi meg fekete munka...minimálbér utáni adózás ..., persze vannak tisztességes szakmunkások, de jó sok a rokkant - sok a táppénzes is - közötttük, akik mellette többet keresnek, mint a pedagógus, ha....

Ez az oldal a közszolgákról szól és én róluk, rólunk, magunkról beszélek inkább.
Minden szakmának jobb érdekképviselete van, mint a pedagógusoknak, nem féltem hát őket
(lásd kamarák, KISOSZ, szakmai szervezetek, ágazati szakszervezeteik...).

A társadalmi szolidaritásba pedig - egyebek mellett a fentiek miatt is - azt hiszem RATKÓS sorstársaimmal belefáradtunk. ELÉG SOKAT kibírtunk eddig is.

UI: Hogy tudd, a kőműves és más szakmunkások 54-55 éves korukban a kormány elképzelése szerint :( elmehetnek nyugdíjba 40 év után. Nézzünk szembe azzal, hogy mi pedagógusok, diplomás közszolgák még jó sokáig nem... , mert pl. az érettségi évei nem számítanak be a szolgálati időbe...

Én is tanultam, kis buta voltam... :(

Ma már inkább mennék kereskedni, fodrásznak, gépírónak, cipésznek, bőrdíszművesnek...

DE: a gyermekeim és a férjem is tanultak.
Meg is van a büntetésünk, tanulhatunk élethosszig, jutalmul dolgozhatunk - ha lesznek munkahelyek - élethosszig, várhatjuk a nyugdíjat - tartok tőle - élethosszig......:(((((

Valóban szolgálati idő kedvezmény kellene a pedagógusoknak, csak ezt végre el kellene tudni fogadtatni, s ehhez hallatni kellene a a civileknek, pedagógus szakszervezeteknek is a bennünket, érdekeinket képviselő véleményüket...
Nem úgy tűnik, hogy van ebben elmozdulás :(
Persze mit is várunk...

Fontos lenne előre engedni a munkahelyekre következő korosztályt, annak érdekében, hogy megtanuljanak dolgozni, mert 10-15 év munkanélküliség után a mai huszonéves már nem fog beintegrálódni a mindennapos munkavégzésbe...!

55. illetve 60. évesen ment nagy tömeg nyugdíjba még néhány évvel ezelőtt. Sokan pedig elmentek rokkant nyugdíjba.

Szabadultak volna föl álláshelyek, amelyeket be lehetne tölteni még akkor is szép számban, ha sok helyen a kiöregedéssel egyidejűleg statuszokat szüntettek meg (különösen közszférában bevett gyakorlat).

Csakhogy, sokan és valóban főként "jó pozíciókban" maradtak a helyükön.

A nyugdíjazottak a fizetésük mellett egyidejűleg szedik, szedték a nyugdíjaikat is.

Sajnos a rokkantak egy része számára is adódtak a technikai megoldások a munkahelyükön vagy más jobb helyen való alkalmazásra /lásd 100 %-os rokkantak korlátozás nélküli munkavállalási lehetősége :) :( ?!?/

Mindeközben másoknak nincs munkahelye, vagy nem rokkantosítják betegsége ellenére a szigorítás miatt.

Aki már rokkant vagy öregségi nyugdíjat kap az legalább ellátott, de abszurd, hogy egyesek hiába próbálkoznak elhelyezkedni nincs lehetőségük, míg mások több helyen is dolgoznak (gyakran a közszférában) egyszerre.

Ily könnyű dolga a szocialista gazdálkodásban sem volt egyeseknek...
Ilyen nehéz elhelyezkedési gondja sem volt az embereknek, mert voltak korlátok a többszörös foglalkoztatás kikerülésére, de arról is gondoskodtak, hogy a munka ne legyen elkerülhető.

Most is elő lehetne venni A munka törvénykönyvét és a kjt.-t illetve a kt.-t, s meg lehetne találni a megfelelő, vonatkozó szakaszokat, csak akarni és betartani kellene a sok tízezer, százezer ember megélhetése érdekében...
Rögtön felszabadulna sok-tízezer álláshely, adódnának vállalható, ha időszakos is , de munkalehetőségek sokaknak.......
CSAK AKARNI kellene! De azt nagyon... :D !

Gyerekeink nagyon közelről látták és tapasztalták azt a brutális kihasználást amit a ratkókat megelőző generáció a ratkógenerációvaltett és joggal küvetkeztet arra hogy ezt az ő gyerekével is megteheti majd bárki. Véleményem az hogy alapos oka van egyetlen gyereket sem feláldozni ilyenmógon.Maximálisan igazat adok.

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!