kötelező étkezés??????

Szervusztok!
Kérdésem a következő:
Kötelezhet-e a munkáltató,hogy a munkahelyen étkezzem kötelező jelleggel( szoc. intézméy) ? Az étel sokszor ehetetlen és 7000 ft havonta.......
Köszönöm:)

Mary

Üdvözlöm! Érdeklődni szeretném, hogy van-e arra valami elő írás, hogy a gyári kantinban mekkora adagokat kötelező adni ebédre? Köszönöm

cafetériából levonható -e az ebéd kifizetése?

Én úgy tudom, nem kötelezhet semmire ami a saját zsebedre megy. Kivétel, ha az intézmény kifizeti neked, de akkor max. nem eszed meg, gondolom ez nem lenne probléma...

tisztelt honlap állami gondozott voltam ki kerültem a reszerböl munkám nincs pedig keresek állandóan dolgoztam is mint diák van egy igat lanom
amit nem tudok már el tartani villanyomat hamarosan ki kapcsolják már ara nincs pénzem hogy ételt rakjak az asztalomra kérdem én hova forduljak ?
1 évig nem kapok semmi támogatást és már az se tudom mi csináljak el vagyok keseredve tisztelettel fekete Róbert

Érdeklődni szeretnék , lehet valakit arra kényszeríteni/kötelezni/,hogy egyen?Semmilyen szociális támogatásban nem részesülünk,csak minimálbérünkből fizetjük a drága kötelező étkezést!Tudni szeretném mit ír erről a közalkalmazotti törvény,kit lehet erre kötelezni,és milyen feltételekkel!

Kistarcsán dolgozó óvodapedagógus vagyok! Szeretnék érdeklődni, hogy milyen juttatások adhatóak a pedagógusok részére? Valamint főként azt szeretném megérdeklődni, hogy szabályos-e, ha egy ilyen intézményben nincs étkezési hozzájárulás? Sem utalványban, sem pedig helyben fogyasztott meleg étel formájában?
Felháborítónak tartom, hogy nincs biztosítva az étkezés egy olyan helyen, ahol a felnőtt lenne a példa és a gyerekek részben tőlünk tanulhatnák el a kulturált étkezést! Szabályos-e, hogy a csoportban nem ehetünk, csak a csoporttól elkülönült, külső helyen fogyasztható a magunk által otthonról hozott étel? Kihez lehet ezzel kapcsolatban fordulni?

Üdvözletem
csak annyit szeretnék kérdezni hogy az étkezési óvodáztatási támogatást kézhezvétteltől hány napon belül kell leadni az óvodának.
Két gyermek jár óvodába.

Köszönöm az értékes hozzá szólásokat!
Látszik hogy egyeseknek fogalma sincs mit jelent ha valaki 70ezret keres! Ja, és tévedés ne essék ! Mi felnőttek is gyerek adagot kapunk, felnőttért fizetünk! Kedves gondozó! A hozzá szólásaidból azt látom te vezető beosztásban vagy! Te is érdekelt vagy abban hogy mindenki Sodexos kaját egyen??? Jutalék vagy mit apsz érte! Ha annyira tudod hogy mi az egészséges életmódra neveljük a gyerekeket, azt is tudnod kell hogy íróasztal mögül döntik már a el mi az egészséges a gyerekek számára! Ami a gyerekek számára egészséges nem biztos hogy a felnőtteknek is ezt kellene fogyasztani, mert valószínű már ő náluk testi fejlődés befejeződött! De ezt a legkönnyebb! Kisajtolni az embereket! Mindenféle módon tönkre tenni! Anyagilag! Egészségileg!Erkölcsileg! Ez ma a vezetők dolga!? Elmondhatják hogy örüljünk hogy van munkánk! KÖSZÖNJÜK!

Helló!
Én is bölcsődében dolgozom és nekünk is kötelezővé tették az ebéd befizetését! De március elején az egyesített vezetőtől kaptunk egy levelet, miszerint a rendeletet félreértelmezték és tavaly sem volt már kötelező az ebéd befizetése! Ezek után mi a tavalyi évre befizetett összeget visszakaptuk!!!! Üdv!

Haladj visszafelé a hozzászólások olvasásával! 2008 januárjában, egyik hozzászóló, rendeletszámmal alátámasztva, idéz egy AB állásfoglalásból. Szerintem, ennél több azóta sincs, de ez pont elég!!!

Üdv. Mindenkinek !
Érdekelne a közalkalmazotti szférában (iskolák, ovodák, kórházak....) kapnia kellene e a dolgozóknak étkezési utalvány abban az esetben is ha meleg étel biztositása megoldott, de nem tudja, vagy nem akarja igénybe venni a dolgozó.

Köszönöm a választ SL

Ha az intézmény azt "mondja" hogy így oldja meg a dolgozók étkeztetését, akkor ennyi. Nem kötelező melegétk.utalványt adni, az csak adható, ugyanúgy mint a melegétel biztosítása. A melegétel utalvány megrendelésének vagyis előállításának is vannak költségei és ezt lehet ők nem vállalják.Tehát ha te nem kéred az ételt vagy nem tudod igénybe venni az a te dolgod, viszel magaddal:)

Az lenne a kérdésem hogy egy vállalat kötelezheti a dolgozóit arra hogy a béren kivüli juttatásként adott munkahelyi étkeztetés ami havi nettó 9300 forint bruttó 12500 felül úgy alakítja a szabályokat hogy a adott menühöz még pótolni kell pénzt a dolgozóknak mivel leszabályozta hogy egy hónapra 20 napot ebédelhetel, de nem ingyen hanem ha enni akarsz akkor +85forintot,vagy +265 forintot pótolj hozzá az adott menühöz. Átvinni a keretet nem lehet másik hónapra,ha szabadságon vagy elúszott a napi ebéded.és ha nem pótolsz akkor nem eheted le a keretedet.

Sziasztok!
A kérdésem az lenne, hogy jól tudom-e, hogy az étkezési támogatás ADHATÓ? Tehát dönthet úgy a munkáltató, hogy nem adja?
Nálunk most úgy működik, hogy adja is meg nem is, mivel amennyiben a munkavállaló igénybe veszi a menzát, akkor (és csak akkor) kap az ebéd árából vonják le támogatást. Így jön ki, hogy egy ebéd támogatott ára 260 Ft, és kész. Nincs olyan lehetőségünk, hogy például kérünk 6 alkalommal ebédet, és akkor azt fedezné a teljes támogatás... Mivel a hozzájárulás csak akkor vehető igénybe, ha a teljes hónapra igénybe veszem az ebédet, így kellene ~6E forintot fizetnem. Az itteni kajáért én nem vagyok hajlandó ennyit (sem) fizetni, így én teljes mértékben elestem az adható támogatástól...
Tud-e valaki valami megoldást, vagy tanácsot adni?

Köszönöm!

Ugyan ebben a cipőben járok,én is szeretnék valamilyen tanácsot kérni!

A feleségem pedagógus, ráadásul napközizik is. Orvosi igazolást kellett bemutatni,így jogosult a meleg étkezési utalványra, különben köteleznék az ott étkezésre

Én is élelemzésvezető vagyok. Igaz, hogy nem lehetne kötelezni minket arra, hogy étkezzünk, de még a munkaköri leírásomban is benne van, hogy "az étkezést kötelezően igénybe veszi". És ki is kell fizetni. Annyi a szerencsénk, hogy nálunk a konyhán nagyon jól főznek. Hiába...

A mi intézményünkben SZMSZ szabályozása alapján természetbeni étkezéskeretében ingyenesen étkezik minden közalkalmazott, így nem vádolhatnak meg azzal, hogy visszaélés történik az étellel a dolgozók részéről. Mindenki számára kötelező az étkezés igénybevétele. Vannak napok, amikor nem nagy szám a kaja, de akkor az ingyen ebédet nem sajnáljuk otthagyni(bár igyekszünk példát mutatni a gyerkőcöknek) A szabadság és betegszabadságos napokon is igénybe vehetjük. Hó elején a norma szerinti tárgyhóra számított összeget személyenként kimutatáson rögzítjük, a könyvelés pedig természetbeni étkezés címén lekönyveli. Így működik A nyári nagytakarítás idején a konyha 2 hétig nem üzemel, 1 hónapra étkezési utalványt kapunk....és még sok minden mást is....i kell harcolni..érvek..érvek!!!

Szia magyarv!
Nálunk is kötelező étkezés van a bölcsiben mindenkinek. Egyetlen problémám van vele, mégpedig a könyvelésével. Kolléganőm a KIR-ben rögzíti, mint természetbeni jutattást és megfizetjük az szja-t is utána, mert a normánál alacsonyabb áron vehetjük igénybe az étkezést. Ezt a bérkönyvelésben le is könyvelem, csakhogy emiatt a bérfüggőmnek követel egyenlege lett, mert ez egy pénzforgalom nélküli tétel. Abban segíts nekem légyszíves, hogy pontosan hogyan könyvelitek a természetbeni étkezést?
Válaszodat előre is köszönöm! mebi

Budapesti bölcsődében dolgozom gondozónőként. Az étkezésért napi 408 ft-ot kell fizetni.Ez több, mint a fizetésem 10%-a. Azt mondják kötelező befizetni, pedig otthonról kevesebből kijönne és ehetőbb lenne.

Úgy hallottam, hogy nemrégiben megszűnt a kötelező étkezés, de nem találok hozzá megfelelő anyagot. Kötelezheti-e a munkáltató a dolgozót, hogy az ehetetlen ételért fizessen? Hol találok ehhez megfelelő jogszabályokat?

A jogszabályi hátterét szeretném megtudni, hogy óvónéniként köteles vagyok-e az óvodában étkezni? A vezetőm kérésére, számára szeretném hivatalos indoklással alátámasztani igényemet.

Szintén az a gondom, hogy kötelezni akart az óvoda arra hogy fizessek be ebédet ha tetszik ha nem! Hivatkoztam és e-mailban küldtem be az erre vonatkozó törvényt! Erre megfenyegettek!" Amennyiben egy falatot is eszek az Óvodi ételből, ki leszek rúgva! Még akkor is ha csak meghallják hogy akár megkóstoltam!" Szerintük az önkormányzat igenis dönthet arról hogy eszem-e vagy nem az ottani ételt! Ezért, ha nem veszem igénybe a az étkezést, nem kaphatok meleg étkezési utalványt /12000Ft/, csak hidegételutalványt 6000Ft összegben!
Szeretném tudni és letisztázni ezt! Törvényekkel alátámaszva! 8. kerületi óvodában dolgozom! A Sodexoo teleraja mindenféle tartósítóval, keményítővel az ételt! Általában rosszul érzem magam tőle! Candida, reflux,vese gondjaim vannak! Hogyan tudom megvédeni magam! 2 évem van nyugdíjig!

Dadus!
Örülj, hogy nálatok még létezik az étketési hozzájárulás! Nálunk már csak az étel szaga, és a pénz csörgésének a hangja a módi.(Ahogy az egyik mesében le vagyon írva!)
Mikor még nálunk is volt támogatás, és valakinek betegség miatt gondot okozott a kaja, orvosi igazolás ellenében(ahogy Te is említed)kiadták kajajegyben.Szerintem ezt Te is megteheted: betegségeidről vigyél orvosi igazolást, akkor nem kötelezhetnek!

Én is dadus vagyok egy oviban. Mi nem kapunk étkezési jegyet, ugyan nem kötelező az étkezés, de kedvezményesen kaphatnánk, ami napi 425,-Ft. Ez mennyire nagy kedvezmény!!! Havonta 6-7 ezer Ft, attól függ mennyi ebédet kérek.
Tudja valaki, hogy jár-e az étkezési jegy, vagy nem?!
Nekünk azt mondják az óvodai dolgozóknak nem. Ránk nem a közalkalmazotti törvény vonatkozik???

Sajnos étkezési jegy nem jár az óvodákban. Csak "ADHATÓ", de ismerve ezt a szót, sajnos nagyon tudjuk, hogy ami adható, azokat mi nem szoktuk megkapni sajnos.

Ez korábban is volt már téma itt a fórumon, érdemes megkeresni a válaszokat, de az biztos, hogy erre nem kötelezhető a dolgozó már több éve!
Olvasd el a
A 19/2000. (VI. 16.) AB határozat
tárgyú hozzászólást!

Sziasztok!

Köztisztviselő vagyok. Munkahelyemen többek részéről felvetődött, hogy nem hideg, hanem melegétel utalványt igényelnének. Erre a munkáltatónak az volt a válasza, hogy olyat nem kaphat senki, aki meleg ételt akar, az kaphat ebédet az saját konyhával rendelkező óvodából. Joga van-e ehhez a munkáltanónak, megszabhatja-e azt , hogy én hol egyek? Mi azt szeretnénk, ha meleg étel utalványt kapnánk, és akkor azt ott használnánk fel, ahol akarnánk.

Egy köztisztviselő

A köztisztviselőnek JOGA van választani, hogy mit kér: melegétkeztetést vagy meleg utalványt! Ne hagyjátok magatok, ezt törvény írja elő.

Sajnos nem mindenhol lehet választani. A meleg opcionális, a munkáltató döntheti el.

Oldalak

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!