Jubileumi jutalom

Úgy tájékoztattak, hogy a jelenleg köztársasági Elnök aláírása alatt lévő kormánytisztviselői törvényben a jubileumi jutalomra vonatkozó rész alapján újra kell számítani a jutalomhoz szükséges szolgálati időt és kizárólag "az e törvény és a Ktv . hatálya alá tartozó munkáltatónál munkaviszonyban, közszolgálati és kormánytisztviselői jogviszonyban eltöltött időt" számolják be. Így akinek július után jár a jubileumi jutalom, csak akkor kaphatja meg, ha végig Ktv hatálya alá tartozott. Nekem júliusban kellene a 35 évest kapni, de ha át kell számolni akkor pár évet csúszik, mert volt Mt-s munkaviszonyom is. Szeretném tudni jól értelmezik-e az új törvényt!

 

OK. Látom, én váltottam át a 40 évre. Figyelmetlen voltam, akkor még fiatal vagy!
Tiger

Tisztelt Tiger!
2001.04.02.óta dolgozom mint köztisztviselő/jelenleg kormánytisztviselő.
Munkaviszonyom 40 év de tovább dolgozom. A 2011.évi CXCIX törvény /Kttv.) rendelkezései szerint 1976-tól 1992-ig eltöltött munkaviszonyt kivették a jubileumi jutalom számításából.A régi számítás szerint 2012-ben megkaptam a 20 év jubileumi jutalmat.Az új Kttv.150§(3) bekezdése szerint a jubileumi évek számítása 2001.04.02. től van. Most számíthatok -e még valamire??? Köszönöm a választ.

Tisztelt Tiger!
Tudom hogy válaszoltál a kérdésemre de már törölve lett, nem találtam.Valóban a 25 éves jubileumi jutalmat kaptam 2012-ben. Akkor most az új számítás jöhet szóba 20 éves nincs csak a 30 éves. legközelebb 2031 !!! Köszi a választ nálunk mindenki mást mond..

Megtaláltam bocsi az előző választ. Tehát nálunk van aki úgy értelmezi az új változást/munkaügyes/ hogy a régi "felejtős" tehát ha pl. az én estemben 25 éves megkaptam , de az új szerint a 20 éves 2021- ben lenne az kifizethető. Jó lenne de szerintem sem így van. Köszi

A munkaügyes a felejtős, ha nem ismeri munkakörének legfontosabb jogszabályát.
Nincs és nem is volt 20 éves jubileumi jutalom.
2011. évi CXCIX. törvény a közszolgálati tisztviselőkről
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1100199.TV
150. §
(1) A kormánytisztviselő 25, 30, 35, illetve 40 évi kormányzati szolgálati jogviszonyban töltött idő után jubileumi jutalomra jogosult. A jubileumi jutalom az említett kormányzati szolgálati jogviszonyban töltött idő betöltésének a napján esedékes.
(4) A kormánytisztviselő nem jogosult jubileumi jutalomra, ha másik foglalkoztatási jogviszonyban azt már megkapta.

Aki meg ugyanabban a jogviszonyban kapta meg, annak meg még fel sem merülhet a dupla kifizetés.

A 2016. LII. Tv.ben foglaltakban elismerésben részesül, aki 20 éves állami jogviszonnyal rendelkezik. Akkor most van, vagy nincs?!

Az állami tisztviselői tv. szerint van, de nem jubileumi jutalom a neve. Fent nem erről a tv-ről volt szó. A kérdező sem utalt erre a tv-re, én nem ismertem, de a válasz jó volt, nem jár neki 20, 25 éves jutalom. Csak állami tisztviselőkre vonatkozik.
"(3) * A szolgálati idő elismerésére egyebekben a Kttv. 150. § (3) és (4) bekezdését kell alkalmazni azzal, hogy az állami tisztviselő nem jogosult az (1) bekezdés a) pontja szerinti elismerésre, ha másik foglalkoztatási jogviszonyban már magasabb fokozatú jubileumi jutalomban részesült."
A 20 évest nem kaphatja meg az, aki a kttv. szerinti 25, 30, ... évest már megkapta.
És aki a 25, 30, 35, 40 évest más foglalkoztatási jogviszonyban megkapta, még egyszer nem fizethető ki.

A 2 tv-t mindig együtt alkalmazzátok. Főleg, aki mint köztisztviselő már kapott valamikor jubileumi jutalmat.

Jucus!
Nem a 25 évest kaptad meg? Mivel 2012-ben a 2011-es tv. már hatályban volt, téves volt a kifizetés mindenképpen.
A 25 évest még egyszer nem kaphatod meg, de valószínűleg nem is dolgozol már 2026-ban.

Kedves Tiger! Nagyon köszönöm a gyors választ. Üdvözlettel

Kérdésem a következő lenne: Külföldön pedagógus munkaviszonyban megszerzett évek beszámítanak-e a jubileumi jutalom számításába. Példa: 22 dolgozott külföldön, magyar iskolában 3 évet. Jár-e neki a 25 éves jubileumi jutalom?

Tisztelt Tiger!
Elnézést a megszólításért, de a fórumon ezt a nevet olvastam. 1957. dec. 28-án születtem. Betegségem miatt levelező tagozaton végeztem a felsőfokú tanulmányaimat. 2014- ben adategyeztetést kezdeményeztem a Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságnál. Megkaptam a határozatot. Az 1977.03.01.és 2013.12. 31. közötti időszakra vonatkozóan 36 év 182 nap figyelembe vehető szogálati idővel, ugyanennyi a nők kedvezményes öregségi nyugdíjára jogosító idővel ,ezen belül 36 év 182 nap kereső tevékenységgel járó biztosítási idővel rendelkezem. Számításaim szerint 2017. júl. 2- án telik le a 40 év. Azt hallottam, hogy felmentéssel kell kérni a nyugdíjazást. Jól számoltam? A felmentési időm állítólag 8 hónap és ebből 4 hónapot én határozhatok meg. Mikor lesz meg ez az időszak?Valamennyi szabadság is beleszámít 2017-ből? Az egészségi állapotom nem jó. Van lehetőségem arra, hogy az egész 8 hónapot kérjem felmentési időnek? Kezdetben rövid időket dolgoztam és a munkaviszonya megszűnt bejegyzés szerepel a munkakönyvemben, és az a kifejezés, hogy munkaviszony. Városi Könyvtárban voltam könyvtáros, képesítés nélküli nevelő, Mezőgazdasági Főiskola. 1978.jan. 1-én helyezkedtem el a Somogy Megyei Tanács VB. Pályaválasztási Tanácsadó Intézetében mint könyvtáros, előadó, laboráns. Innen már áthelyezéssel mentem tovább. Jogosult vagyok a 40 éves jubileumi jutalomra ? Milyen jogszabályokra hivatkozhatom? Formailag hogy kell megszerkesztenem a kérelmet a felmentéshez. Van valami időkorlát?

Elnézést a rengeteg kérdésért, de senkihez sem tudok igazán fordulni.
Előre is köszönöm a választ.
Kaposvár, 2016. IX. 7. Gábor Magdolna - linkanusi57.m@gmail.com

Tisztelt Olvasóm! A kolléganőm 39 év 7 hó közszolgálati jogviszonnyal rendelkezik. Felmentéssel a jogviszonya megszűnik nyugdíjazás miatt. A Ktv korábban lehetőséget adott nyugdíjazáskor a jubileumi jutalom kifizetésére akkor is ha még hiányzott valamennyi idő. A Kttv erről nem rendelkezik már. Mi tegyek?

Kedves Tiger!
Szeretném a segítségedet kérni, hogy ha 40 év szolgidővel jövő márciusában a prémiumévek programból mehetek nyugdíjba, akkor jár-e számomra jubileumi jutalom. A korhatáremelés miatt ragadtam be a prémiumévekbe, időközben a munkáltatóm többszörös jogutódlással megszűnt, így nem tartottak igényt a 12 órás munkavégzésre sem. Végig egészségügyben, illetve közben 10 évet közigazgatásban dolgoztam.
Köszönöm a választ, Borcsa

Igen. A pp-ben résztvevőnek ugyanúgy megjár a jj, mint a többi közszolgának. A 40 év közszolgálatnak meg kell lennie.

Köszönöm a választ! :)

Kedves Tiger!
Azt szeretném megérdeklődni, hogy 2017-ben meglesz a 40 éves munkaviszonyom, de ebből 183 nap nem az oktatásban eltöltött idő. Az iskolában 1978. augusztus 16-tól dolgozom. Az érdekelne, hogy a 40 éves jubileumi jutalomra jogosult vagyok-e. 30 évest kaptam, de 35 évest nálunk az iskolában nem fizetnek.
Előre is köszönöm a választ!

Nem a munkakör számít, hanem a közalkalmazotti jogviszony, de a 40 évnek napra pontosan meg kell lennie. Ha arról a 183 napról áthelyezéssel kerültél közalkalmazotti jogviszonyba, akkor az is közalkalmazottinak számít. Vagy, ha kéred a 40 éves jogosultság megléte miatt a felmentésedet, akkor elég a 35 év közalk. jv. is a jj-hoz.

KÖszönöm a gyors és korrekt választ!

Tisztelt Tiger!
Segítségét szeretném kérni, hogy jól tudjak dönteni. 1982 óta voltam közalkalmazott. Most iskolám egyházi fenntartásba kerül szept. 1-től, így megszakad a közalkalmazotti jogviszonyom. Ha 2017 szeptemberétől másik intézményben újra közalkalmazott lennék, akkor jogosult leszek-e 2022-ben a 40 éves jubileumi jutalomra??? Mi ilyenkor a mérvadó? Csak más településen tudnék közalkalmazotti állást kapni, de inkább bevállalom, ha ez az ára.
Várom válaszát! Kérem segítsen! T. : Manka
Köszönöm válaszát! Tisztelettel: Manka

Igen.

25 éves jubileumi jutalmamat az előző munkahelyemen nem kaptam meg ( önkormányzati óvoda )2002-ben, jelenleg újra közalkalmazott vagyok kérhetem az új mukáltatomtól ami szintén önkormányzati óvoda a ki nem fizetett jubileumi jutalmat?

Kedves Tiger!
A határozat alapján 2017. július 15-én lesz meg a 40 év szolgálati időm. Szeretném igénybe venni a nők kedvezményes 40 évét. De ahány munkaügyi jogászt, jogtanácsost, ügyvédet kérdeztem eddig, mindenki másként értelmezte esetemet, ami számukra sem egyszerű.
Első munkahely vállalat 2 év, második 28 év oktatási intézményben közalkalmazott, harmadik 10 év katolikus egyházi szociális intézmény, idősek otthona. Innen szeretnék elmenni a nők kedvezményes 40 évvel.
Közalkalmazotti bért, szociális ágazati és kiegészítő pótlékot kapunk.
Az intézmény, azaz idősek otthona állami normatívában és egyházi kiegészítő támogatásban részesül.
A Szervezeti és Működési Szabályzat semmilyen formában nem tér ki a jubileumi jutalomra. Kollektív Szerződés nincs, egyéb Szabályzatokban sem találtam eddig rá utalást a 10 évem alatt. 2017. március 1-én lenne meg a 38 év közalkalmazotti jogviszonyom. Munkáltatót nem kérdezhetem meg, új OKJ-s fiatalok jönnek-mennek, igazából ők sem értenek hozzá.
Kérdésem, hogy nekem, mint egyházi szociális intézmény idősek otthona dolgozójának jár-e jubileumi jutalom.

Kedves bozsa!
Az egyházi intézményekben foglalkoztatottak nem közalkalmazotti jogviszonyban vannak, hanem munkaviszonyban, ezért ez az időszak nem vehető figyelembe a jubileumi jutalomra jogosító időnél.
Hogy a munkabéred ugyanakkora mint a közalkalmazottaké, az nem jelenti azt, hogy közalkalmazott vagy. Nézd meg az átsorolásaidat, mindenhol munkaviszony szerepel.
Sajnos nem jár a jubileumi jutalom.

Kedves Tiger!
Interneten böngészve találtam rá az alábbiakra:
A szociális törvény alapján a központi költségvetésről szóló törvényben biztosított támogatásban részesülő, egyházi fenntartású vagy nem állami fenntartású szociális intézmény, illetve szolgáltató legalább a Kjt. 55-80. §-ában megállapított feltételeket köteles biztosítani a munkavállalók számára az előmeneteli és illetményrendszert illetően. A jubileumi jutalomról a Kjt. 78. §-a rendelkezik, így azt a költségvetési támogatásban részesülő munkáltató is köteles alkalmazni.
A Szoctv. arról nem rendelkezik, mit kell figyelembe venni jogszerző időként. Megítélésünk szerint abba be kell számítani a fentiekben részletezett jogviszonyokat (így a Kjt. hatálya alá tartozó munkáltatónál munkaviszonyban, közalkalmazotti jogviszonyban eltöltött időt stb.), valamint a fennálló munkaviszony tartamát is.

A 25, 30 és 40 éves jubileumi jutalom azon a napon jár, amelyen az egyházi vagy egyéb nem állami fenntartású szociális intézmény, illetve szolgáltató dolgozója figyelembe vehető jogviszonyainak tartama eléri a 25, 30 vagy 40 évet.
Megítélésünk szerint megfelelően alkalmazni kell azon szabályt is, hogy – amennyiben a munkavállaló nyugdíjasnak minősül – a munkaviszony munkáltató általi felmondással való megszüntetése esetén a megszűnés évében esedékes jubileumi jutalmat az utolsó munkában töltött napon ki kell fizetni
A kedvezményes jubileumi jutalom viszont szűkebb esetkörben jár. Az Mt. hatálya alatt ugyanis nincs olyan szabály, amely alapján a nők negyven éves nyugdíjjogosultságára tekintettel a munkaviszonyt kötelezően meg kellene szüntetni a munkavállaló kérelmére, a Kjt. e szabálya nem alkalmazható.

Járhat viszont a kedvezményes jubileumi jutalom annak, aki nyugdíjasnak minősül az Mt. alapján (ld. fentebb). Felhívjuk a figyelmet azonban arra, hogy nyugellátásra a dolgozó mindaddig nem jogosult, amíg biztosítással járó jogviszonya (munkaviszony, közalkalmazotti jogviszony stb.) fennáll. Nem minősül nyugdíjasnak a 40 év jogosultsági időt megszerzett nő sem, míg munkaviszonya fennáll és nyugdíját nem állapították meg.

A Szoctv. idézett rendelkezésének célja, hogy a nem állami fenntartású intézményekben foglalkoztatottak ne kerüljenek hátrányosabb helyzetbe, mint a közalkalmazottak. A törvény előírja, hogy az illetményrendszerre vonatkozóan (így a jubileumi jutalomra vonatkozóan is) legalább olyan feltételeket kell biztosítani, mint a Kjt. 55-80. §-ban foglaltak. A Kjt.-ben meghatározottak tehát csak a minimumot jelentik, azoktól a munkavállaló javára el lehet térni. A jubileumi jutalomhoz kapcsolódó, a Kjt.-hez hasonló vagy kedvezőbb szabályokat célszerű az egyes munkáltatóknál kollektív szerződésben meghatározni.

(2015. április 26.; Dr. Schnider Marianna munkajogi szakjogász, SzMDSz érdekvédelmi alelnök)

Jubileumi jutalom szempontjából a következő időket kell közalkalmazotti jogviszonyban töltött időnek tekinteni:
a Kjt. hatálya alá tartozó munkáltatónál munkaviszonyban, közalkalmazotti jogviszonyban eltöltött időt (ilyennek minősül minden olyan, 1992. július 1-jén már fennállt és olyan munkáltatónál töltött munkaviszony is, amely munkáltató a Kjt. hatálya alá került, valamint minden ilyen munkáltatónál 1992. július 1-je után létesített és eltöltött jogviszony is).

Köszönöm az előzőekben feltett kérdésemre a gyors választ.

Aki keres az talál! 2015. jan. 1-én lépett életbe a 94/L.§(4)kiegészítése. Csak az a baj, hogy nem nevezi meg a jogszerző időt, emiatt lesöpörhetnek. Próbáld meg!

Közalkalmazotti jogviszonyom 1977.január 06-án kezdődött, majd az egyház vette át az iskolát 2012-ben. Jár-e a jubileumi jutalom 2017. január 06-án aktív dolgozóként?
Válaszát előre is köszönöm!

Közalkalmazotti jogviszonyom 1977.január 06-án kezdődött, majd az egyház vette át az iskolát 4 évvel ezelőtt. Jár-e a jubileumi jutalom 2017. január 06-án aktív dolgozóként?

Tisztelt Szakértő!
1982 óta voltam közalkalmazott. Most iskolám egyházi fenntartásba kerül szept. 1-től, így megszakad a közalkalmazotti jogviszonyom. Ha 2017 szeptemberétől másik intézményben újra közalkalmazott lennék, akkor jogosult leszek-e 2022-ben a 40 éves jubileumi jutalomra???
Köszönöm válaszát! Tisztelettel: Manka

Mire fel, az a sok jubileumi jutalom? Az igazi közszolgák azok, akik másokért dolgoznak. Nem azok, akik csak a pénzüket tartják fontosnak!
Az ápolási díjon lévők juttatását kellene radikálisan felemelni! Illetve azoknak is díjazást adni, akik nem fekvő beteget ápolnak, gondoznak. Ők ugyanis még csak pár ft-ot sem kapnak a munkájukért.
Ezek az idős betegeket ápoló családtagok! Ők az igazi közszolgák!
Nekik kellene fizetést kapniuk. És végre elismerést az ország vezetői részéről!

Tisztelt Tiger Szeretném tudni hogy az egészségügyi közalkalmazottként 1982 január 20 óta egy kórházban mint varrónő dolgozom A munka viszonyom folyamatos szeretnék elmenni 40 éves nyugdíjba ami már 2015 március 26 óta meg van De azt mondják hogy így nem jár az előre hozott jubileumi pénz amit én úgy értelmeztem hogy ha ledolgozom a 35 évet akkor a 40 éves jubileumi pénzt előre hozzák és ki kell fizetni felmentési időt sem biztosítanak mondván hogy az előre hozott nyugdíjasnak nem jár egy hónappal előtte adjam be a felmondásomat SZERETNÉM TUDNI MI EBBŐL A TÖRVÉNYES AZT MONDJÁK HOGY AZ INTÉZMÉNYNEK NINCS ERRE PÉNZE KÖSZÖNÖM A VÁLASZT ELŐRE IS

Oldalak

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!