Pedagógus bértábla 2019-ben

Cikkek: 

Nem változik a pedagógusok fizetése januártól, ugyanis a vetítési alap a 2019. évi költségvetési törvényben is változatlan maradt. A pedagógus bérek számítási képletéből 2015-től kivették a minimálbér emelkedésének hatását, helyette továbbra is a 2014. évi 101.500 forintos minimálbér szerepel szorzóként "vetítési alap" néven.

A 2019-ben érvényes bértábla:.
A táblázat számait a 195.000 forintos bérminimumra kell felkerekíteni a legalacsonyabb sávokban. A törvény szerint a munkáltató a tanévre vonatkozóan a pedagógus besorolásától eltérően is meghatározhatja az illetményét.
pedagógus bértábla 2019

A számításhoz felhasznált adatok:

1. Az illetményalap számításának vetítési alapja 2019-ben is 101500 forint.

2. Az illetményalap a vetítési alap
a) 120 százaléka középfokú végzettség esetén,
b) 180 százaléka alapfokozat esetén,
c) 200 százaléka mesterfokozat esetén.

A vetítési alap és a fenti százalékok segítségével számítható ki az illetményalap.

3. A 2011. évi CXC. törvény 7. melléklete a rögzíti a garantált illetményt az illetményalap százalékában:Hozzászólások

Ped 2. lesz

Tisztelt Szakértők,
Érdeklődnék, hogyha 2018 őszén tettem sikeres minősítő vizsgát gyakornokkent, de csak 2019 augusztusában lett 3 éves a munkaviszonyom, mikortol kellett volna bérben is atsorolnom?
(A következő ev, azaz 2019 januárjától vagy a három év leteltével, tehát 2019 augusztusatol?)
Ha van ezt konkretizalo törvényparagrafus reszlet kérhetnék egy linket vagy legalábbis egy paragrafusszámot erről.
Válaszukat, segítségüket előre is köszönöm.

Mivel igazságtalan lenne a rendszer, ha az alapján menne, ki mikorra kap időpontot, ezért mindig a következő év első fizetésétől (januári, azaz februárban) jár a fizetésemelés. Én is várom a magasabb fizetést... majd 2021 februárjában.

Sziasztok! Abban tudnátok segíteni most minősültem gyakornokként. Azt mondja a vezetőm hogy amikor kiállítják minősítő papíromat utána már teljes munkaidőben kell dolgozzak hiába csak 2021 januártól kapok béremelést. Ez tényleg így van vagy csak januártól kell teljes munkaidőben dolgozzak és addig meg maradhat a gyakornoki óraszám. Ezt nem tartom igazságosnak ha majd egy évet dolgozom teljes munkaidőbe gyakornoki bérért. Köszönöm előre is a válaszotok!

Jól mondja, 2017 májusban minősültem, 2018 január 1. dátummal módosították a kinevezésemet gyakornokról pedagógus 1-re, és februárban már az átsorolással járó fizetést kaptam. Valóban, így igazságos mindenkivel szemben.

Érdeklődnék, hogy az óvodavezető helyettesi pótlék nettó fizetésben mennyit jelent?

Szép napot mindenkinek!
Több, mint 15 évnyi egyéb munkaviszony mellett szereztem MA pedagógus végzettséget. A kérdésem, hogy a jelenlegi jogszabályok szerint hova tudnának besorolni a bértábla szerint? Él még, hogy 6 évnyi munkaviszony után elszámolhatóak az évek és nem gyakornoki, hanem ped1 kategóriában foglalkoztatnak az évek szerint?
Köszönettel

Igen, teljesen beszámolhatóak az egyéb helyen szerzett munkaviszonyok is! Valószínűleg ped. I. 6. fokozatba kerülnél.

Magyarországon 0 munkaévvel rendelkezem, de külföldön 19 éve tanítok. Ha most elhelyezkednék egy magyarországi tanintézményben, elismernék ezeket az éveket a bérelszámolásnál? Elõre is köszönöm a segítséget. Boldog új évet!

Üdvözlöm!
2005-ben végeztem tanítóként, de más területen helyezkezdtem el, vállalkozónál. Időközben született 3 gyerekem, jelenleg 6, 5 és 2 évesek. Időközben elvégeztem egy tanári szakot (Msc). Szeptemberrel szeretnék elhelyezkedni a megszerzett pedagógusi végzettségekkel, vmint igénybe venném a Gyet támogatást is. Kérdésem lenne, h hány órában taníthatok így és hogy alakulna a fizetésem? Úgy tudom, h közalkalmazotti részmunkaidős szerződést köt ilyen esetben a tankerület. Mivel szeptemberben kezdek majd tanítani, gyakornoki statusszal indulok?(feltetelezem). 2000 óta folyamatos munkaviszonnyal rendelkezem. Várom válaszát, előre is köszönöm a segítséget! Lia

Helo, én is hasonló cipőben vagyok így már utánajártam. Beleszámít más munkaviszony is, amit eddig máshol eltöltöttél. Most arra nem emlékszem, hogy egyenértékű e a tanári munkaviszonnyal, de nekem 11 év korábbi mubkaviszonyra azt mondták a Klikben, hogy mscvel a 280 körüli bruttóval kezdhetek, nem gyakornoki besorolással. Javaslom, kérdezz rá a Klikre te is.
A gyet mellett max hat órás állást lehet vállalni.
A fizu ezzel arányosan csökken. Sok sikert!

Sziasztok!
2000-ben végeztem történelem-könyvtár szakon egyetemen, 2 évig voltam már könyvtárostanár 2004-2006 között akkor tanítottam is, utána csak könyvtárakban volt lehetőségem elhelyezkedni. Összesen 12 évig voltam közalkalmazott. Most visszamennék középiskolai könyvtárba és talán taníthatnék is. Milyen fizetésre számíthatok? A ped I. eleje vagy beszámítják a közalkalmazotti éveket is?
Köszönettel:
Kata

Óvodapedagógusként neveléstudomány mester diploma megszerzését követően, mester bérezésbe sorolnak? Mire lehet számítani? Üdv.

Arra lennék kíváncsi, hogy megkaptad-e a mester diplomának megfelelő besorolást? Ha igen, akkor annak mi volt a jogalapja?
Köszönöm!

Aztán egy másik helyen:

26. Általános iskolában foglalkoztatott földrajz tanár besorolását hogyan kell elvégezni,
ha földrajz-biológia egyetemi végzettséggel rendelkezik? Pedagógus I. alapfokozat
szerint vagy Pedagógus I. mesterfokozat szerint?
Ha a különböző szintű végzettség ugyanarra a szakra vonatkozik (pl. földrajz szakból van
főiskolai és egyetemi diplomája is), természetesen a mesterdiplomáját el kell ismerni, hiszen
az Nkt. 3. melléklete szerint a tanári szakképzettség az előírás és nincs szűkítő feltétel,
miszerint csak a főiskolai szintű tanári szakképzettség lenne megfelelő, ugyanakkor az Nkt.
64. § (4) bekezdése előírja a munkakörhöz szükséges legmagasabb végzettségi szint
figyelembevételére vonatkozó szabályt.
27. Általános iskola igazgatóját lehet-e

Erre én is kíváncsi vagyok. Most fogom megkapni a mesterdiplomámat, eddig a nyelvvizsga volt az akadály. Ált suliban tanítok kémiát és matematikát, gondolom mivel ezt fogom jövőre is tanítani ott, így be fogják számítani az egyetemi végzettségemet is. Vagyis a törvény szerint...

1) Ismeretlenül is örülök, hogy megkapod a mesterdiplomádat. Matek-kémia szakokat kiválóan lehet tanítani idegen-nyelvi extrák nélkül is.
2) Mivel általános suliban tanítasz, a vezető sajnos nem köteles beszámítani az egyetemi végzettségedet - aktuális törvény szerint. DE: megteheti, ha úgy gondolja, - törvényileg ez nem tiltott.
3) Javaslat: mivel abszolút hiányszakjaid vannak, érdemes lenne bátor alkupozícióból tárgyalnod. (Hátha megadják a magasabb bért.) Ha mégse engednek, akkor a középiskolákban kötelező figyelembe venni... Így a munkahely változtatás is egy opció lehet.

Szia

Én viszont olvastam, hogy ha azonon szakból van mesterdiplomád, akkor kötelező figyelembe venni és be is kell azt számítani, ha tanítod azt a szakot.

,,Mit mond erről a jogszabály? A Kjt. 63. § (1) bekezdése szerint, ha a munkavállaló több olyan végzettséggel, szakképzettséggel rendelkezik, amelyikkel az adott munkakör betölthető, akkor a meglévő legmagasabb végzettsége alapján kell besorolni. Tehát ha egy általános iskolában tanító tanár a főiskolai szintű fizika szakos diplomája mellett megszerzi a fizika mesterdiplomát, akkor kötelező a magasabb végzettség, azaz a mesterdiploma alpján átsorolni" Ez van a törvényben.

A diploma bemutatását követő hónap első napjától az oldal tetején lévő bértábla Ma/Msc oszlopban foglaltak szerint kaphatod a bért, ha a munkáltatód szerint használod az egyetemi végzettséged.

A bértábla szerint a besorolási fizetésem 328 000 Ft lenne, de a munkáltató 318 000 Ft-ban dúrván 10 000 Ft-tal kevesebbe állapította meg az illetményemet. Ez jogos?!

A 2016 óta törvényben lévő újabb büntetőostor szerint, nem kell megadni a végzettség/ munkaviszony fokozathoz tartozó minimumot se. Mindez érdemi indoklás nélkül, hipp-hopp megtehető.
(A bértömbből csak így maradhat több a cimboráknak és talpnyalóknak.)
"65. § (1) * A fokozatokhoz és ezen belül az egyes fizetési kategóriákhoz tartozó garantált illetményt az illetményalap százalékában az (1a) bekezdés és e törvény 7. melléklete állapítja meg.
(1a) * A köznevelési intézmény vezetője a pedagógus munkavégzése színvonalát, nyújtott munkateljesítményét kompetencia és teljesítményalapú értékelési rendszer alapján értékeli, és ennek figyelembevételével a munkáltató - tankerületi központ által fenntartott köznevelési intézmény esetében a köznevelési intézmény vezetője, szakképzési centrum esetében a tagintézmény-vezető javaslatára és egyetértésével - a tanévre vonatkozóan a pedagógus besorolása szerinti illetménytől eltérően is meghatározhatja az illetményét azzal, hogy a pedagógus illetménye nem lehet kevesebb, mint a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott vetítési alap
a. középfokú végzettség esetén 119,6 százaléka,
b. alapfokozat esetén 174,5 százaléka,
c. mesterfokozat esetén 193,2 százaléka
alapulvételével megállapított illetményalappal számolt illetmény.
(2) * Az illetményalap a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott vetítési alap
a. középfokú végzettség esetén százhúsz százaléka,
b. alapfokozat esetén száznyolcvan százaléka,
c. mesterfokozat esetén kétszáz százaléka."
HOL A NYAVALYÁBAN VANNAK A SZAKSZERVEZETEK?

Sajnos az illetménytábla téves számításon alapul, nagyon sok pedagógust megtéveszt. Valóban ez lett volna az illetményemelés utolsó szakasza, de 2017. szept 1-től garantálttá tették a 2016-s százalékokat, ezt pedig csak adhatóvá egy-egy tanévre.
A közszolga nem javította ki a tv. szövegét, és a korábban megadott százalékokkal számolt. A táblázat az adható (2) illetményt tartalmazza és nem az (1a) szerinti garantáltat. 2019-ben a legtöbb munkáltató a garantáltat adja csak. Törvényesen, indoklás nélkül megtehetik.
"65. § (1) * A fokozatokhoz és ezen belül az egyes fizetési kategóriákhoz tartozó garantált illetményt az illetményalap százalékában az (1a) bekezdés és e törvény 7. melléklete állapítja meg.
(1a) * A köznevelési intézmény vezetője a pedagógus munkavégzése színvonalát, nyújtott munkateljesítményét kompetencia és teljesítményalapú értékelési rendszer alapján értékeli, és ennek figyelembevételével a munkáltató - tankerületi központ által fenntartott köznevelési intézmény esetében a köznevelési intézmény vezetője, szakképzési centrum esetében a tagintézmény-vezető javaslatára és egyetértésével - a tanévre vonatkozóan a pedagógus besorolása szerinti illetménytől eltérően is meghatározhatja az illetményét azzal, hogy a pedagógus illetménye nem lehet kevesebb, mint a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott vetítési alap
a. középfokú végzettség esetén 119,6 százaléka,
b. alapfokozat esetén 174,5 százaléka,
c. mesterfokozat esetén 193,2 százaléka
alapulvételével megállapított illetményalappal számolt illetmény.
(2) * Az illetményalap a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott vetítési alap
a. középfokú végzettség esetén százhúsz százaléka,
b. alapfokozat esetén száznyolcvan százaléka,
c. mesterfokozat esetén kétszáz százaléka."

Lehet, hogy eddig az adható (2) szerint kaptad, most meg a garantált (1a) szerint.

Üdvözletem!

10 évig a kereskedelemben dolgoztam,majd 3 teljes évet közalkalmazottként,nyelvvizsga miatt gyakornokként 2 évet, a nyáron megkaptam a diplomám.
Mégis ped 1. 2 - fokozatba soroltak be szeptember 01-től.

Ez az idei a 3.tanítási évem. Bruttó 219.240.-Ft az alapom.
2017-2018-2019,én a törvényt úgy értelmezem, hogy már most szeptembertől kellett volna a 6-8 éves 3.kategóriába tenniük.

Segítségüket, előre is köszönöm.

Ez azért lehet, mert a diplomát csak nyáron szerezted meg és a törvény szerint az a munkaviszony számít a besorolásba, amikortól a diplomádat megszerezted. Pl. ha te 2018 júniusában szerezted meg a diplomád, akkor csak az utána lévő munkaviszonyt kötelesek beszámítani, hiába dolgoztál mondjuk 2010-től középfokú végzettséggel.

Üdvözlöm!Én is hasonló helyzetben vagyok! Sikerült már választ kapni a kérdésére????

Üdvözletem! 18 éve dolgozom magyar - történelem szakos tanárként egy vidéki általános iskolában. Tavaly mestertanári végzettséget szereztem történelem szakon. Továbbra is addigi munkahelyemen maradtam, az átsorolásom is megtörtént, viszont nem mestertanár fokozatba soroltak, hanem maradtam a ped1 - 7 kategóriában főiskolai helyett egyetemi végzettségű fizetéssel. Ez így szabályos? Az oklevelemen az szerepel, hogy a továbbiakban csak kutatótanári, illetve doktori fokozatot szerezhetek. (Tény, hogy intézményi portfóliót nem írtam, mert az egyetem elmondása szerint a mestertanári átsorolással átugrom a ped2 kategóriát). Segítségüket köszönöm! Zita

Üdv,
Szeptembertől dolgozom ismételten (gyes extras anyukaként), óvodában. Pedagógus végzettségem van, mester diplomával, de nem óvodapedagógusként tevékenykedem... A bérem viszont Ped1.3-as/Ma. Januárban fogok lépni a 4-esbe. Felettesem a minősítést is mondta(ped2), hogy majd, hamarosan "lesz"igaz, csak említés szintjén... Mint említettem is, egyelőre még nem óvodapedagógusként dolgozom, akkor maga a minősítés hogyan lehetséges, ha egyáltalán az lehet? Elnézést, ha buta a kérdés, de egy ideje kiestem a körforgásból, így jelenleg hatalmas kérdőjelek vannak bennem.
Köszönöm előre is a segítséget!

Ha nem pedagógus vagy, akkor mi a beosztásod? A nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazottak esetében, amennyiben megvan a pedagógus végzettség, jár a pedagógus bér. Ilyenkor minősítés is van, de más rendszerben!Javaslom, keress egy szakértőt, ismerőst, aki benne van, és tud válaszolni.

Sziasztok, így ismeretlenül is.
Segítséget szeretnék kérni. Pedadógia- és tehetségfejlesztő tanár (MA) vagyok. Jelen pillanatban -felsőfokú nyelvvizsga birtokában - németet is tanítok heti néhány órában. Tanker. áldásával. Napköziben is használom nyelvtudásomat. Jár-e nekem nyelvpótlék?
Előre is köszönöm a választ.
Üdv. Zsuzsa

Szerintem egyértelműen igen.

Oldalak