Pedagógus bértábla 2019-ben

Cikkek: 

Nem változik a pedagógusok fizetése januártól, ugyanis a vetítési alap a 2019. évi költségvetési törvényben is változatlan maradt. A pedagógus bérek számítási képletéből 2015-től kivették a minimálbér emelkedésének hatását, helyette továbbra is a 2014. évi 101.500 forintos minimálbér szerepel szorzóként "vetítési alap" néven.

A 2019-ben érvényes bértábla:.
A táblázat számait a 195.000 forintos bérminimumra kell felkerekíteni a legalacsonyabb sávokban. A törvény szerint a munkáltató a tanévre vonatkozóan a pedagógus besorolásától eltérően is meghatározhatja az illetményét.
pedagógus bértábla 2019

A számításhoz felhasznált adatok:

1. Az illetményalap számításának vetítési alapja 2019-ben is 101500 forint.

2. Az illetményalap a vetítési alap
a) 120 százaléka középfokú végzettség esetén,
b) 180 százaléka alapfokozat esetén,
c) 200 százaléka mesterfokozat esetén.

A vetítési alap és a fenti százalékok segítségével számítható ki az illetményalap.

3. A 2011. évi CXC. törvény 7. melléklete a rögzíti a garantált illetményt az illetményalap százalékában:Hozzászólások

Segítséget szeretnék kérni.

2012. augusztus 29. óta dolgozom pedagógus munkakörben, két helyen, egy óvodában és egy pedagógiai szakszolgálatnál. Az óvodában csak 2017. szeptember 1-e óta vagyok foglalkoztatva félállásban. Ped I-be sorolásom minősítő eljárás nélkül 2015-ben történt meg, az átmenti rendelkezéseknek megfelelően.

A Szakszolgálatnál 2020. januártól Ped. I. 04. fizetési kategóriába léptem. Az óvodámban azonban ez az átsorolás nem történt meg. Álláspontjuk szerint a Ped I. 3 kategória a helytálló, annak ellenére, hogy augusztus 29-től már 8 teljesített évvel rendelkezem pedagógusként, tehát a 9. évemet kezdem meg. Mivel az átsorolás a kjt szerint tárgyév első napján kell, hogy megtörténjen, értelmezésem szerint ez 2020. január 1. Az óvóda fenntartója szerint viszont tárgyév majd 2021.január 1-től lesz, addig nem akarnak átsorolni.

Kérdésem, hogy kinek van igaza? És amennyiben nekem, de az önkormányzat jogásza ezt nem hajlandó elismerni, hova fordulhatok jogorvoslatért? Előfordulhat, hogy két helyen foglalkoztatnak pedagógusként, eltérő besorolással? Az egyik intézmény KLIK-es, a másik önkormányzati fenntartású. De számomra akkor is furcsa a kétféle besorolás.

Információt szeretnék kérni a következőkkel kapcsolatban: Az idei tanévben gyakornokként kezdett foglalkoztatni a munkáltatóm, mivel nyelvvizsga hiányában nem tudott ped1-be sorolni (több, mint 6 év közalkalmazotti munkaviszonyom van). Jövő tanévre elő van írva a szerződésemben a minősítő vizsga. Most mgszereztem a nyelvvizsgát, így a diplomámat is megkaptam. A kérdésem az lenne, hogy automatikusan átsorolnak-e ped1-be, vagy a szerződés miatt kötelező lesz minősülnöm a jövő tanévben?

Segítséget szeretnék kérni! 10 éves munkaviszonyom van pedagógiai munkát segítőként. 2016ban államvizsgáztam óvodapedagógusként, viszont a nyelvvizsgámat csak most 2020. Január 7-én kaptam meg. Jelenleg pedagógiai asszisztensként dolgozom. Kérdésem az lenne h akkor most ped 1 be sorolnám e vagy gyakornoknak kell lennem?

6 éves munkaviszony felett bármit elfogadnak, nem kell közalkalmazotti legyen, egyből ped 1be kerül az ember. Ez persze új szerződéskötéskor számít. Ha rendes a munkáltató, akkor felbontja, és újraköti. Ha nem, akkor minősülni kell....

Köszönöm szépen a segítséget!

Talán valaki tudja a választ, és megadja nekem. 1998-ban szereztem tanári diplomát, azóta folyamatosan volt munkaviszonyom, ebből 5 és fél év külföldön. Sosem tanítottam. Időközben szereztem egyetemi diplomát is más szakterületen. Pedagógus besorolással kapcsoaltban mire van esélyem?

Tisztelt Szakértők!
2017. Minősítést szereztem a Ped. II. fokozatra. Meg is kaptam 2018. januárban az érte járó alapilletményem.
2019. január 1. beléptem az F13 kategóriába. Megkaptam az érte járó illetményt, és kinevezést. Ugyanezen év /2019./ augusztusában munkahelyet változtattam azonos tankerületben, csak másik iskolába kérve áthelyezésem.
A meglepetés 2019. októberében ért a fizetésnél. Az alapilletményem bruttó tíz ezer forinttal lett kevesebb. Mikor a szeptemberi kinevezésmódosításnál rákérdeztem, hogy miért csökkent a bérem, egy 2017. évi rendeletben rögzített illetményre vonatkozó szabályra hivatkozott az új igazgató.
Ugyanehhez a tankerülethez tartozó előző iskolámban 9 hónapig járt az F13, Ped. II. kategória alapilletménye,amit meg is kaptam,de ugyanabban a tankerületben a másik iskolában nem jár…?
Kiváló minősítést szereztem, nem hiányoztam egy napot sem, példaértékű munkát végzek, lassan nyugdíj előtt állok és ezt teszik velem. S Most úgy áll a helyzetem, mintha F13. Ped I. be lennék sorolva!
Az áthelyezésemkor egy szóval nem tájékoztatott senki, hogy az új munkahelyemen az igazgató, saját hatáskörében kevesebb pénzre differenciálhat engem, és a hozzám hasonlóan újonnan érkező kollégáknak is, 8-10ezer Ft-tal csökkenti az alapilletményeinket...Talán a legfelháborítóbb az egészben, hogy a 2019.szept. 2-án keltezett "kinevezésmódosítás papírt" 2019.október 1-én íratta alá velünk. Esélyt sem kapva a 30 napos fellebbezésre.
Miért? Ez lehetséges? Szabályos? Kihez fordulhatok?

Köszönöm szépen a válaszát:
Balyi Kinga Ágnes
0620/5619788

Kedves Balyi Kinga Ágnes!

Én azt feltételezem, hogy azt a bizonyos 3.5 százalék pedagógus illetménykiegészítést, amit nem lehet beépíteni az alapbérbe, csak tanévenként osztható ki, valószínű, hogy Önnek nem adta meg az új helyen az igazgató ugyanabban a százalékos mértékben, mint a régi helyen. Ahol van az intézményben kompetencia és teljesítmény alapú pedagógus értékelési rendszer, annak eredménye alapján differenciálhat a vezető: tehát van, aki 3.5 százaléknál kevesebbet, van aki meg többet kap egy adott tanévben. Úgy tűnik, Önt, mint új dolgozót, ebből kisebb mértékben részesítik ebben a tanévben(helyileg szabályozottnak kell lennie, hogy mik a differenciálás feltételei, pl. újonnan belépő esetében). Amivel biztatni tudom: a következő tanévben ez változhat, emelkedhet is, amire nagy az esélye, mert mint írja, példaértékű munkát végzett eddig, és ez biztos így lesz ezen az új munkahelyén is. Üdvözlettel: Szrnka Anna óvodavezető, szaktanácsadó.

Köszönöm szépen a választ. Megértettem.

Kedves Hozzáértők!

Pedagógus besororlással kapcsolatos kérdésem lenne:
2020. szeptemberétől szeretnék elhelyezkedni pedagógusként (akkorra lesz meg a szükséges MA szakos diplomám), viszont már dolgoztam 5 és fél évet nem pedagógusként az előző diplomámban. Az a kérdésem, hogy milyen besorolásra számíthatok?
Beszámítanak az éveim?
Illetve, ha meglesz a 6 évem a 326/2013. (viii.30.) kormányrendelet értelmében Ped I.-be kerülök?
És akkor mi lesz a besorolásom, a Ped I. bértábla 6-8 évre vonatkozó 3-as kategóriája?
Sehol nem találom a választ ezekre!

Előre is köszönöm a segítséget!

Ped 2. lesz

Ped 2. lesz

Tisztelt Szakértők,
Érdeklődnék, hogyha 2018 őszén tettem sikeres minősítő vizsgát gyakornokkent, de csak 2019 augusztusában lett 3 éves a munkaviszonyom, mikortol kellett volna bérben is atsorolnom?
(A következő ev, azaz 2019 januárjától vagy a három év leteltével, tehát 2019 augusztusatol?)
Ha van ezt konkretizalo törvényparagrafus reszlet kérhetnék egy linket vagy legalábbis egy paragrafusszámot erről.
Válaszukat, segítségüket előre is köszönöm.

Mivel igazságtalan lenne a rendszer, ha az alapján menne, ki mikorra kap időpontot, ezért mindig a következő év első fizetésétől (januári, azaz februárban) jár a fizetésemelés. Én is várom a magasabb fizetést... majd 2021 februárjában.

Sziasztok! Abban tudnátok segíteni most minősültem gyakornokként. Azt mondja a vezetőm hogy amikor kiállítják minősítő papíromat utána már teljes munkaidőben kell dolgozzak hiába csak 2021 januártól kapok béremelést. Ez tényleg így van vagy csak januártól kell teljes munkaidőben dolgozzak és addig meg maradhat a gyakornoki óraszám. Ezt nem tartom igazságosnak ha majd egy évet dolgozom teljes munkaidőbe gyakornoki bérért. Köszönöm előre is a válaszotok!

Jól mondja, 2017 májusban minősültem, 2018 január 1. dátummal módosították a kinevezésemet gyakornokról pedagógus 1-re, és februárban már az átsorolással járó fizetést kaptam. Valóban, így igazságos mindenkivel szemben.

Érdeklődnék, hogy az óvodavezető helyettesi pótlék nettó fizetésben mennyit jelent?

Szép napot mindenkinek!
Több, mint 15 évnyi egyéb munkaviszony mellett szereztem MA pedagógus végzettséget. A kérdésem, hogy a jelenlegi jogszabályok szerint hova tudnának besorolni a bértábla szerint? Él még, hogy 6 évnyi munkaviszony után elszámolhatóak az évek és nem gyakornoki, hanem ped1 kategóriában foglalkoztatnak az évek szerint?
Köszönettel

Igen, teljesen beszámolhatóak az egyéb helyen szerzett munkaviszonyok is! Valószínűleg ped. I. 6. fokozatba kerülnél.

Magyarországon 0 munkaévvel rendelkezem, de külföldön 19 éve tanítok. Ha most elhelyezkednék egy magyarországi tanintézményben, elismernék ezeket az éveket a bérelszámolásnál? Elõre is köszönöm a segítséget. Boldog új évet!

Üdvözlöm!
2005-ben végeztem tanítóként, de más területen helyezkezdtem el, vállalkozónál. Időközben született 3 gyerekem, jelenleg 6, 5 és 2 évesek. Időközben elvégeztem egy tanári szakot (Msc). Szeptemberrel szeretnék elhelyezkedni a megszerzett pedagógusi végzettségekkel, vmint igénybe venném a Gyet támogatást is. Kérdésem lenne, h hány órában taníthatok így és hogy alakulna a fizetésem? Úgy tudom, h közalkalmazotti részmunkaidős szerződést köt ilyen esetben a tankerület. Mivel szeptemberben kezdek majd tanítani, gyakornoki statusszal indulok?(feltetelezem). 2000 óta folyamatos munkaviszonnyal rendelkezem. Várom válaszát, előre is köszönöm a segítséget! Lia

Helo, én is hasonló cipőben vagyok így már utánajártam. Beleszámít más munkaviszony is, amit eddig máshol eltöltöttél. Most arra nem emlékszem, hogy egyenértékű e a tanári munkaviszonnyal, de nekem 11 év korábbi mubkaviszonyra azt mondták a Klikben, hogy mscvel a 280 körüli bruttóval kezdhetek, nem gyakornoki besorolással. Javaslom, kérdezz rá a Klikre te is.
A gyet mellett max hat órás állást lehet vállalni.
A fizu ezzel arányosan csökken. Sok sikert!

Sziasztok!
2000-ben végeztem történelem-könyvtár szakon egyetemen, 2 évig voltam már könyvtárostanár 2004-2006 között akkor tanítottam is, utána csak könyvtárakban volt lehetőségem elhelyezkedni. Összesen 12 évig voltam közalkalmazott. Most visszamennék középiskolai könyvtárba és talán taníthatnék is. Milyen fizetésre számíthatok? A ped I. eleje vagy beszámítják a közalkalmazotti éveket is?
Köszönettel:
Kata

Óvodapedagógusként neveléstudomány mester diploma megszerzését követően, mester bérezésbe sorolnak? Mire lehet számítani? Üdv.

A diploma bemutatását követő hónap első napjától az oldal tetején lévő bértábla Ma/Msc oszlopban foglaltak szerint kaphatod a bért, ha a munkáltatód szerint használod az egyetemi végzettséged.

A bértábla szerint a besorolási fizetésem 328 000 Ft lenne, de a munkáltató 318 000 Ft-ban dúrván 10 000 Ft-tal kevesebbe állapította meg az illetményemet. Ez jogos?!

A 2016 óta törvényben lévő újabb büntetőostor szerint, nem kell megadni a végzettség/ munkaviszony fokozathoz tartozó minimumot se. Mindez érdemi indoklás nélkül, hipp-hopp megtehető.
(A bértömbből csak így maradhat több a cimboráknak és talpnyalóknak.)
"65. § (1) * A fokozatokhoz és ezen belül az egyes fizetési kategóriákhoz tartozó garantált illetményt az illetményalap százalékában az (1a) bekezdés és e törvény 7. melléklete állapítja meg.
(1a) * A köznevelési intézmény vezetője a pedagógus munkavégzése színvonalát, nyújtott munkateljesítményét kompetencia és teljesítményalapú értékelési rendszer alapján értékeli, és ennek figyelembevételével a munkáltató - tankerületi központ által fenntartott köznevelési intézmény esetében a köznevelési intézmény vezetője, szakképzési centrum esetében a tagintézmény-vezető javaslatára és egyetértésével - a tanévre vonatkozóan a pedagógus besorolása szerinti illetménytől eltérően is meghatározhatja az illetményét azzal, hogy a pedagógus illetménye nem lehet kevesebb, mint a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott vetítési alap
a. középfokú végzettség esetén 119,6 százaléka,
b. alapfokozat esetén 174,5 százaléka,
c. mesterfokozat esetén 193,2 százaléka
alapulvételével megállapított illetményalappal számolt illetmény.
(2) * Az illetményalap a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott vetítési alap
a. középfokú végzettség esetén százhúsz százaléka,
b. alapfokozat esetén száznyolcvan százaléka,
c. mesterfokozat esetén kétszáz százaléka."
HOL A NYAVALYÁBAN VANNAK A SZAKSZERVEZETEK?

Sajnos az illetménytábla téves számításon alapul, nagyon sok pedagógust megtéveszt. Valóban ez lett volna az illetményemelés utolsó szakasza, de 2017. szept 1-től garantálttá tették a 2016-s százalékokat, ezt pedig csak adhatóvá egy-egy tanévre.
A közszolga nem javította ki a tv. szövegét, és a korábban megadott százalékokkal számolt. A táblázat az adható (2) illetményt tartalmazza és nem az (1a) szerinti garantáltat. 2019-ben a legtöbb munkáltató a garantáltat adja csak. Törvényesen, indoklás nélkül megtehetik.
"65. § (1) * A fokozatokhoz és ezen belül az egyes fizetési kategóriákhoz tartozó garantált illetményt az illetményalap százalékában az (1a) bekezdés és e törvény 7. melléklete állapítja meg.
(1a) * A köznevelési intézmény vezetője a pedagógus munkavégzése színvonalát, nyújtott munkateljesítményét kompetencia és teljesítményalapú értékelési rendszer alapján értékeli, és ennek figyelembevételével a munkáltató - tankerületi központ által fenntartott köznevelési intézmény esetében a köznevelési intézmény vezetője, szakképzési centrum esetében a tagintézmény-vezető javaslatára és egyetértésével - a tanévre vonatkozóan a pedagógus besorolása szerinti illetménytől eltérően is meghatározhatja az illetményét azzal, hogy a pedagógus illetménye nem lehet kevesebb, mint a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott vetítési alap
a. középfokú végzettség esetén 119,6 százaléka,
b. alapfokozat esetén 174,5 százaléka,
c. mesterfokozat esetén 193,2 százaléka
alapulvételével megállapított illetményalappal számolt illetmény.
(2) * Az illetményalap a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott vetítési alap
a. középfokú végzettség esetén százhúsz százaléka,
b. alapfokozat esetén száznyolcvan százaléka,
c. mesterfokozat esetén kétszáz százaléka."

Lehet, hogy eddig az adható (2) szerint kaptad, most meg a garantált (1a) szerint.

Üdvözletem!

10 évig a kereskedelemben dolgoztam,majd 3 teljes évet közalkalmazottként,nyelvvizsga miatt gyakornokként 2 évet, a nyáron megkaptam a diplomám.
Mégis ped 1. 2 - fokozatba soroltak be szeptember 01-től.

Ez az idei a 3.tanítási évem. Bruttó 219.240.-Ft az alapom.
2017-2018-2019,én a törvényt úgy értelmezem, hogy már most szeptembertől kellett volna a 6-8 éves 3.kategóriába tenniük.

Segítségüket, előre is köszönöm.

Ez azért lehet, mert a diplomát csak nyáron szerezted meg és a törvény szerint az a munkaviszony számít a besorolásba, amikortól a diplomádat megszerezted. Pl. ha te 2018 júniusában szerezted meg a diplomád, akkor csak az utána lévő munkaviszonyt kötelesek beszámítani, hiába dolgoztál mondjuk 2010-től középfokú végzettséggel.

Oldalak