Pedagógus bértábla 2017-ben

Cikkek: 

Nem emelkedett a pedagógusok fizetése januártól, ugyanis a vetítési alap a 2017. évi költségvetési törvényben is változatlan maradt. A pedagógus bérek számítási képletéből 2015-től kivették a minimálbér emelkedésének hatását, helyette továbbra is a 2014. évi 101.500 forintos minimálbér szerepel szorzóként "vetítési alap" néven.
(Ha az eredeti számítási módszer maradt volna meg, akkor a vetítési alap helyett a 2017 évi minimálbér, 127.650 lenne a képletben, ami a jelenleginél 25%-kal magasabb fizetéseket jelentene a pedagógusoknak.)

A 2017-ben érvényes bértábla:.
A táblázat számait a 161.250 forintos bérminimumra kell felkerekíteni a legalacsonyabb sávokban.
pedagógus bértábla 2017

A számításhoz felhasznált adatok:

1. Az illetményalap számításának vetítési alapja 2017-b7n is 101500 forint.

2. Az illetményalap a vetítési alap
a) 119,6 százaléka középfokú végzettség esetén,
b) 174,5 százaléka alapfokozat esetén,
c) 193,2 százaléka mesterfokozat esetén.

A vetítési alap és a fenti százalékok segítségével számítható ki az illetményalap.

3. A 2011. évi CXC. törvény 7. melléklete a rögzíti a garantált illetményt az illetményalap százalékában:Hozzászólások

Üdvözlet!

2012. Szeptemberébe kezdtem óvodapedagógusként dolgozni, 2015, márciusában szültem első kisfiam, 2017 júliusába pedig kislányom. 3 év gyakornoki idő vonatkozik rám, viszont tudom ,hogy a gyes, gyed nem számít a gyakornoki időbe , de az első félév a tgyás se?! Válaszotokat köszönöm!

Tisztelt Hozzáértők! Tanítóként dolgoztam 8 évig, ped1 a besorolásom. Most kezdem az óvodapedagógus képzést szeptemberben. Ha meszerzem a képesítést, akkor gyakornoki besoroláom lesz óvódapedagógusként vagy a már megszerzett éveim és a tanítói besorolásom alapján ped1 maradok? Várom válaszukat. Köszönettel: Horváth. Anita.

Segítséget szeretnék kérni. Negyvenéves vagyok. Egyetemi diplomámat 2002-ben szereztem. Egyetlenegy évet tanítottam csak. Az elmúlt 15 évben nem közalkalmazottként dolgoztam. Milyen besorolásba esnék, ha visszamennék tanítani? Köszönöm!

Segítséget szeretnék kérni. Negyvenéves vagyok. Egyetemi diplomámat 2002-ben szereztem. Egyetlen egy évet tanítottam csak. Az elmúlt 15 évben nem közalkalmazottként dolgoztam. Milyen besorolásba esnék, ha visszamennék tanítani? Köszönöm!

Idén (2018) keztem el dolgozni óvódában dajkaként. Járok gyógypedagógiai asszisztensi kébzésre. Van érettségim. Jővőre ped.asszisztensi munkakört fogok betölteni. Azt szeretném
megtudni hogy így mennyi lesz a fizetésem? Köszönöm.

Én az iránt érdeklődnék, hogy mennyi lenne a bérem, ha elvégeznék egy 54 140 02 OKJ képzést, és iskolában Pedagógiai asszisztensként találnák lehetőséget.10 éve nincs munkaviszonyom, és a legfelsőbb tanulmányom a főiskola(Kereskedelmi és menedzsment szakirány), amit 2014-ben végeztem el

Tisztelt hozzáértők!
Gyakornoki idővel kapcsolatban lenne kérdésem. 1986-ban középfokú óvónői képesítést szereztem. Így dolgoztam 5 évet,majd 1997-től újabb 4 évet és innen mentem gyedre és gyesre is. Idén 19 év közalkalmazotti jogviszonyom van már. Jelenleg asszisztensi pozícióban állok,második évemet töltöm a főiskolán.Érdeklődnék,hogy kell-e gyakornoki időt töltenem,vagy nem ebben az esetben? Köszönettel egy 50 éves.

Szia!
Van egy jogszabály, ami kimondja, hogy 6 év bármilyen munkaviszony (nem feltétlenül pedagógiai) után az ember mentesül a gyakornokság alól, és automatikusan ped. I-be sorolható. Ráadásul beszámítják a ledolgozott éveidet, és az alapján kerülsz besorolásra. Remélem, tudtam segíteni :)

Szia, el tudod küldeni ezt a jogszabályt? Köszi.

2016-ban volt a minősítésem, tehát 2017 januártól az F13 szerinti Ped2 bért kaptam, előtte az F13 Ped1 bért. Az utolsó átsoroláson az volt, hogy a következő magasabb fizetési fokozatba 2018. január elsején lépek. Mivel nem kaptam átsorolást, megtudakoltam az okát. Megtudtam, hogy a Ped2-be lépésnél újra indul a három évenkénti előrelépés. Ezek szerint 2020-ban lépek sorosan 2018 helyett, öt évig kapok F13 bért. Eddig azt hittem, hogy a kategóriákat a közalkalmazotti munkaviszonyban eltöltött évek alapján számítják ki. Nem találtam erre vonatkozó törvényt. Nincs okom kételkedni a munkáltatómban, nagyon korrektek voltak mindig, ez viszont eléggé rosszul érintett

Te tudod jól. Függőlegesen 3 évenként lépünk, vízszintesen pedig minősítés utáni évben. Van, akinél ez egybeesik, de nem általános.
Tiger

2018-tól a minimálbér 138.000Ft! A nagy csinnadrattával bevezett életpályamodell így jelenleg 36500Ft mínuszban van! Ennyivel kevesebb a tanárok bruttója!

A 101.500 Ft csak egy vetítési alap. Már a 2017-es táblázatban ennél jóval magasabb bruttók szerepelnek. 2018-ban a garantált bérminimum 180.500 Ft, erre kell kiegészíteni azokat a kategóriákat (pl.gyakornok középfokú, felsőfokú stb) amik ezt az összeget nem érik el. De ez csak néhány alsó kategória. Tanulmányozni kellene a táblázatot.

Nézd meg a közalkalmazotti bértáblát!!!! Se életpálya modell, se változtatás, kapod a minimálbért! Mennyi a mi mínuszunk????

Üdvözlöm!2003-ban 3 éven át dolgoztam óvónőként majd 1,5 évig egy másik óvodában.Mindig egy éppen gyesen lévő óvónőt helyettesîtettem.Majd gyógypedagógus diplomát szereztem és 2008 óta gyógypedagógusként dolgozom.Közben 2010 -ben 2 évig én is gyesen voltam ill.most januártól is azon vagyok.Ha ismét óvónő szeretnék lenni a bértábla melyik fokozatába sorolnának?

Köszönöm válaszát előre is! Üdvözlettel:Bala

Most végzek pedagógia iskolát magyarból. Ha elkezdek tanítani kb mennyit keresnék a bértáblázat szerint?

Köszön a válaszát előre is!
Üdvözlettel:Edina:)

Angolt végeztem, bolognai rendszerben. Debrecenben mesteriztem. Erdélyben szereztem I. és II. tanári diplomát. Hét év régiségem van. Melyik kategóriába sorolódnék ha kint szeretnék tan'tani? Köszönöm.

2008.10.01-2012.10.02 ig Magyarországon majd 4 évet külföldön dolgoztam óvónőként( német nemzetiségi végzettségem van) ha hazajönnék dolgozni hova sorolnának be, mennyi lenne a br fizetés?

Jól látom, hogy a legmagabb elérhető bér rengeteg letanított év után is csak 402 ezer bruttó?! Ülök egy multinál és ennél többet keresek :( Hogy menjek el így tanítani??? 196 ezer bruttóért?????? Abból hogy lehet mehélni Budapesten?! :( Szomorú! :( Ezért vagyunk mi nyelvet tudó fiatal tanárok a cégeknél és nem az iskolában.

Gyakorló tanárként írok. Képzelje el, mindez a fergetegesen magas összeg azon bizonyos fizetésemelés után van, amit a kormány úgy szajkóz. A tv-ben mellesleg csak azt felejtették el közölni, hogy nem csak a fizetésünket emelték meg ilyen nagyon, hanem az óraszámokat is -tól, -ig kategóriába tették, ami azt eredményezte, hogy minden munkáltató természetesen az -ig óraszámmal alkalmaz. Azaz fizetésemelés és munkaóraszám növelés történt egyszerre, vagyis nem történt semmi. De sorolhatnám a rendszer hibáját órák hosszat. Úgyhogy sajnos motivált, képzett, gyerekeket szerető nyelvtanárként én is a váltáson gondolkodom. És igen pedagógushiány van, mert a nyelveket beszélő, motivált, kreatív, modern felfogású tanárok mindezeket látva meg sem próbálnak iiskolákban elhelyezkedni. És ez nagy baj, nagyon nagy baj, mert a mi gyerekeinkről van szó.

Erdélyből szeretnék átmenni ,mivel gyerekeim is ott élnek. Itt már 27 éve dolgozom óvónőként, 24 éve szakképzetként. Főiskolai-posztliceális képzésem van. Hova sorolnának be?

ped 1-be.

A bértáblázat kapcsán szeretnék egy javaslatot tenni. Ha nem is túl sokan, de vagyunk még néhányan az országban, akik képesítés nélküli pedagógusként kezdtük a pályát, és mellette levelezőn végeztük el a főiskolát. Így, 18 éves korunktól dolgozunk az iskolában. Mindez azt jelenti, hogy a 65 éves nyugdíj korhatárt elérve 47 ledolgozott évet tudhatnak maguk mögött. Ugyanakkor az érvényben lévő bértáblában mindez nem jelenik meg. Utolsóként a sor 42-44 évet jelöl meg. Három évenkénti béremelkedést feltételezve úgy gondolom, hogy szükséges volna a táblázatot egy sorral kiegészíteni, ami a 45-47 ledolgozott évet is tartalmazná. Azt ugyan nem gondolom, hogy a 45. 46. 47. évben nem kapok bért, de azt sem tartanám méltányosnak, ha a béremelkedés a 42. évnél megállna. Hová forduljak, hogy választ kapjak a felvetésemre?

Én már nyugdíjas pedagógus vagyok, de nagyon örülök, hogy a Kormány oly sok más mellett a pedagógus életpályát is rendezte. Végre versenyképes jövedelmeket kapnak a kollégák. Meg is kellen becsülniük magukat, a hőzöngő kisebbségnek abba kéne hagyni a morgást. Tanítani, nevelni kell!

Tanítani???Nevelni??? Miközben szeretnék egyről a kettőre jutni tanárként, és a saját gyermekeimnek is megteremteni az ő "életpályamodellüket" azt tapasztalom, hogy ez brutto 200-250.000 ft-os fizetésből nem lehetséges.
Abban egyetértek önnel, hogy intézkedés történt a pedagógusok bérével kapcsolatban, de ez csak látszatintézkedés. Arról nem is beszélve, hogy a kormány valódi szándékát tökéletesen tükrözi az, hogy eltörölték nagyon gyorsan a minimálbéther kötését.

Azt azért nem tartom bérrendezésnek, hogy jelenleg, a garantált bérminimum 180000Ft-ra emelkedik január elsejétől, amit a kezdő pedagógus bére nem ér el! Vagyis a diplomát szerzett pedagógus nem éri el a középfokú szakképzettséggel garantált bért. Rendezték. Jól elrendezték.És mivel a pedagógusbér már -gondolom jó darabig- nem emelkedik, szemben az évente növekvő minimálbérrel, ez az arány csak egyre rosszabb lesz. Ön szerint ez versenyképes? Egy fiatalnak a családalapításhoz nem mindegy, hogy mennyi a keresete, nsm hiszem, hogy nagy vigasz, hogy majd 20 év múlva nem keres rosszul.

Tisztelt "Dr." Kovácsné!
Nyugdíjasként hogyan formálhatsz véleményt, ha nem jársz az igavonó pedagógusok cipőjében?
Reménykedem, hogy "diplomásként" a férjed doktori címe nélkül is megérted.

Cipő van egy kis igazad! Arról nem szólt senki, hogy a csekély béremelésért mennyi többlet feladatot kell ellátni! Csak az tudja aki aktívan benne van! Ez nem bérrendezés, hanem átmenet a szégyen kategóriából a röhej kategóriába! Ennek meglesz pár év múlva az eredménye. kedves honatyaáink maj gondokodhatnak, de már késő lesz! Már most késő!

Igen, rendezte a tanári béreket, de még így is nagyon-nagyon alacsonyak sajnos! Hogy menjen el egy fiatal tanítani ha a kezdő bére 190 ezer bruttó és a multi cégeknél 350 bruttó??? Budapesten például az albérletek 120 ezer forintba kerülnek, azt hogy fiztené ki egy kezdő tanár mondjuk?

Hol fogsz találni 120ezerért most 2017. novemberében??? Egy 30m2-es is több ekerül már! Lol.

Oldalak