Pedagógus minősítő eljárás alóli mentesség

32 év közalkalmazotti munkaviszonnyal rendelkezem (pedagógus I. kategóriában). Szeretnék élni a nők részére jelenleg érvényben lévő kedvezménnyel, ami lehetőséget nyújt a 40 év munkaviszonnyal rendelkezők nyugdíjba vonulására. Kérdésem a következő: kötelezhetnek-e a hátralévő 8 év folyamán a pedagógus minősítő eljárásban való részvételre?

Válaszukat köszönöm, tisztelettel: Kati

Csak helyesbítek!

Kérdésem: betegség miatt lehet-e mentességet kérni a kötelező minősítés alól?

Két kérdésem lenne a pedagógusokat ellenőrző "hatalmasságokhoz".
1. Ha ebben az országban demokrácia van, akkor MIÉRT nem dönthetem el ÉÉÉN, (szankciók és egyéb "büntik" nélkül...) hogy akarok-e ped.II-be lépni a magasabb fizetésért, avagy nem?
2. Most, amikor ekkora pedagógus hiány van, MIÉRT az elrettentés a cél???
25 éve vagyok a pedagógus, az intézményünkben többen úgy döntöttünk, hogy elhagyjuk ezt a pályát , amit valamikor a hivatásunknak választottunk, mert ez már nyomokban sem hasonlít arra ami miatt elkezdtük! A GYEREKEK miatt döntöttünk anno a pedagógus szak mellett, akikkel lassan már nem tudunk megfelelően foglalkozni a rengeteg írásbeli munka miatt. Adódik egy újabb kérdés: HOL van ebben fantasztikusan kitalált és megálmodott "pedagógus életpálya modell"-ben a GYEREK??? Bárkinek a véleményét, hozzászólását, válaszát előre is köszönöm! :)

Kedves Raponca 1!
Ha eldöntötted, hogy elhagyod a pályát, akkor miért foglalkoztatnak még ezek a kérdések?
Nyugodtan próbálkozz a versenyszférában vagy akár a közszféra más területén, aztán majd megtapasztalod, hogy ott is van minősítés, minőségbiztosítás, adminisztrációs teendő és időnként végeláthatatlan munkaidő. (... viszont pl. NINCS 46 NAP SZABADSÁG ...) A 25 éved alapján arra következtetek, hogy abban az érában szocializálódtál a pályán, amikor külső ellenőrzés, értékelés nem volt a pedagógus munkájának megítélésére. Te eldöntötted, hogy tökéletes és pótolhatatlan vagy. A minősítés során csak ezt kell bizonyítanod!
Tudomásom van olyan tantestületekről, amelyeknek 60 - 70%-a minősített pedagógus, kitartóan helytállnak a napi munkában, egymást segítik és nem lázonganak. Ezzel pozitív hangulatot generálnak, amely jócskán visszahat a GYEREKEKRE, a teljesítményre.
Az általad "hatalmasságok"-nak nevezett PEM és PSZE szakértők szintén pedagógusok, csak hozzád képest más látásmóddal rendelkeznek. A hivatásukért hajlandók még több áldozatot hozni, képesek haladni a korral és meg tudnak felelni újabb és újabb elvárásoknak. Nem "rettennek el" attól, hogy tudásukról, tapasztalataikról olykor számot adjanak, azzal kollégáikat segítsék és megerősítsék abban, amit jól csinálnak a napi rutinban.

Én már minősültem. 100%-os minősítést kaptam. Nekem személy szerint semmi újat nem tudtak mondani a bizottság tagjai. Rengeteg időm elment a portfólió megírásával, amit fordíthattam volna arra is, hogy új ötleteket kreálok az óráim megtartásához.

Ha!
Nagyon jól tudjuk, hogy azok a pedagógusok máshogy kerültek oda, ahol vannak.
18 év után hagytam ott az iskolát és a tanítást- a HIVATÁSOMAT, mégpedig úgy hogy diákok-szülők sírtak.
Nem vagyok hajlandó bizonygatni, hogy hozzáértő vagyok, mint ahogy azoknak sem kell, akik az ostoba szabályokat hozzák ezzel kapcsolatban. Egy papírkupacot bárki képes összehordani, attól még nem biztos tud tanítani (és ezt úgy írom, hogy több diplomával rendelkezem.

Kedves Korund!
Elmúltam ötvenéves és nem szeretem, amikor az ilyen fideszes seggnyalók kioktatják az embert. Néhány szó az elmúlt harminc év oktatáspolitikájáról. A sok okos politikusnak köszönhetően a rendszerváltást követően sikerült ide importálni az amerikai csürheneveldét, ami ott sem működik. A pedagógusokat soha ilyen módon meg nem alázták, mára a társadalom lábtörlői lettek. Talán őket kellene minősíteni. A pedagógus bérekről meg csak annyit, hogy bármelyik gyár összeszerelő üzemében a betanított munkás is többet keres. Még mielőtt engem is kioktatnál a versenyszférát illetően sok évet töltöttem el ott. A fidesz kormány regnálása alatt a liberális csürhenevelde mit sem változott, csak kitalálta, hogy miként alázza meg a pedagógusokat még jobban. Még volt képük mindezt elnevezni Klebersberg Kunóról. A pedagógusoknak megérné az állam ellen pert indítani, amiért az a minősítőeljárás során nem ismeri el a megszerzett végzettségeiket. Hogy hogy azzal fenyegetik a minősítésnek álcázott önfényezést megtagadó pedagógusokat, hogy megszüntetik a munkaviszonyukat. Miféle pofátlanság ez? Több iskolában is tanítok mindenhol pedagógus hiány van. Arról nem is beszélve, hogy a fiatal pedagógusok még félévet sem bírnak ki és elhagyják a pályát. Ez a helyzet kedves korund. A pedagógusok többsége bele van fásulva ebbe az egészbe. Nem az a valóság, amit a fideszes média hazudik. Ha tetszik, ha nem ez a valóság.

Kedves Korund!
Köszönöm, hogy reagáltál írásomra! Nem szeretnélek megbántani, de honnan veszed, hogy "tökéletesnek és pótolhatatlannak" tartom magam???? Szeretnélek megnyugtatni, hogy ez a veszély NEM áll fenn!
Csak elmondtam a véleményemet egy adott témáról. Igen, TUDOM: vannak TÖKÉLETES pedagógusok, akik fontosnak tartják a minősítést, s minden elvárásnak igyekeznek megfelelni, ahogy fogalmaztál: "képesek haladni a korral". Bizonyára Ők a SZUPER pedagógusok! El tudom ezt fogadni! Csak azt az egyet nem fogom megérteni, hogy miért nem dönthetek én arról, hogy szeretnék-e ped.II-be kerülni, avagy nem? Lehet, hogy idővel máshogy döntenék, de most még nem. (Nem szeretném részletezni, hogy miért-ez magánügy.) A pályán hogyan szocializálódtam? Amikor kezdtem, rendszeresen jöttek a tanfelügyelők, számtalan órámon bent ültek! Igen, az elmúlt években megszűnt ez a a rendszer, de attól nem lett sem jobb, sem rosszabb a színvonal! Mi az iskolánkban sokszor látogatjuk egymás óráit és megbeszéljük a látottakat, így tanulva egymástól. Nyílt napokat is tartunk, ahol a szülők is betekinthetnek a "színfalak" mögé. Talán nem tartasz beképzeltnek, ha azt mondom,hogy pozitív hangulatban telnek a napjaink és mindent megteszünk annak érdekében, hogy mindenki jól érezze magát nálunk! Hidd el, nem könnyű a pálya elhagyása mellett dönteni, de így legalább megnyugodhatsz, hogy csak a legjobbak maradnak!
Nem szaporítom tovább a szót, csak még 1 mondat, amit az egyik "minősült" kollégánk mondott: " egy fokkal sem lettem jobb pedagógus ettől az egésztől, csak annyi, hogy van papírom róla" ...!
(A témát lezártnak tekintem.)

43 éve dolgozom pedagógusként. Amiért én ezt a HIVATÁST választottam azokat azokat az érveket ma már nem találom a pályán. Munkaidőm kb 25-30%-ában kívánnak tőlem pedagógus munkát. Ez gyalázat! Tantárgyaim "egy idő óta" nem töltik ki az óraszámomat 2 iskolában sem. Tavaly még szakkörökkel együtt rendben volt a dolog. A törvényi változásoknak köszönhetően ez évtől már nem tarthatok szakkört, helyette napközit kell tartanom. Jelenleg összevontan 4 osztálynak. Nincs ehhez megfelelő méretű osztályterem sem, így télen-nyáron szabadidős foglalkozást tartok az iskola két oldalról is nyitott udvarán. Itt annyi idegen jön-megy amennyi csak akar ez idő alatt is. Nem zárható az iskolakert. Mire hazaérek, teljesen használhatatlan vagyok. Idegileg, fizikailag már nem bírom. A kérdésem: 43 év pedagógusi munka után kötelező-e az önértékelés elkészítése számomra. Nyugdíj előtt 3 és fél évvel elég nehéz pályát változtatni.

Szeretném megkérdezni, hogy kell-e jelentkeznem pedagogus minősitésre? Jövő jan-ban leszek 58 éves. Decembertöl beadom a felmondásomat a munkahelyemen ez 2 hőnapot jelent .Befolyásolja ez a minósitésemet?

22 éve vagyok a pályán jelenleg ped.I-ben. Nem akarok a minősítési eljárásban részt venni. Mit tesz a munkáltató, azzal, aki megtagadja a minősítési eljárásban való részvételt???

Ped 2 kötelező?Erre én is kíváncsi vagyok.

Az lenne a kérdésem, 6 év egyéb jellegű munkakör esetén: a szokásos gyerekekkel itthon töltött 3 évből mennyi idő számítható be, Gyakornokból-Ped 1.-be soroláshoz.(TGYÁS,GYED,GYES)+szülés előtt veszélyeztetett terhesként kb. 3 hónap táppénz esetén.

Üdvözlöm!

Érdeklődnék azzal kapcsolatban, hogy valóban visszaminősíthetnek-e gyakornoki kategóriába pedagógus I. ből? 6éve dolgozom tanárként főiskolai végzettséggel, az egyetemet is elvégeztem,de a nyelvvizsgám még hiányzik és ma közölték velem, hogy vissza fognak gyakornokba tenni szeptemberben ha nem lesz meg a nyelvvizsga.Minimálbérre....

Középfokú oktatásban tanít? Mikor sorolták Pedagógus I. fokozatba?
Egyébként még akkor is Ped.I. fokozatba kerül besorolásra a pedagógus, ha nem rendelkezik 2 év szakmai gyakorlattal, de bármely más munkakörben szerzett legalább 6 év munkaviszonyt, ebben az esetben is mentesül az előmeneteli rendszer gyakornoki szakasza követelményeinek - minősítővizsga -teljesítése alól (326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet).

Kedves Kérdező!

Ebben a helyzetben vagyok én is.A Tankerület engem is vissza akar minősíteni Gyakornokiba. Ön kapott erre vonatkozó választ?
Köszönettel

Sziasztok!

Tudtok-e olyanról szabályról, hogy 2020-ig minden pedagógusnak kötelező lenne a ped 2-es minősítést megcsinálni? Valaki felvetette nekem, de én nem tudtam rá válaszolni.
Üdv:
Attila

A pedagógusok minősítését 2013-ban vezették be. Az ide vonatkozó jogszabály szerint (326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet) ha a pedagógus a Pedagógus I. fokozatba történő besorolástól számítva 9 év szakmai gyakorlatot szerzett, a minősítési eljárást le kell folytatni. Ez azt jelenti, hogy 2022 az utolsó év, amikor mindenképpen minősülni szükséges.

Felháborítónak tartom, hogy minősítésre köteleznek, pedig 30 éve diplomáztam, gyes-gyed után 22 éve egy helyen dolgozok, mint tanító. Én bizonyítsak??? Ráadásul a 40 éves munkaviszonyom további 10 évnél hamarabb meglesz.
Akik pályaelhagyók voltak hosszú évekre és visszajöttek tanítani, azok csak a koruk miatt automatikusan léphettek ped2-be. Nem nekik kellett volna esetleg visszatérésük után bizonyítani?
Nincs valami mód, jogi lehetőség, hogy a 20 évnél régebben folyamatosan a pályán levő kollégákat automatikusan léptessék ped2-be?

Senki nem kötelezhet minősítésre, ez csak választható (kivéve a gyakornokokat).
Aki nem vállalja, marad a Ped I-ben, ennek megfelelő bérrel. Aki időt és energiát szán rá, a következő év január 1-től jár az emelt fizetés.
Az erre vonatkozó törvény: https://www.oktatas.hu/kozneveles/pedagogusminosites/2019_evi_minositesek

2018.októberétől,kevesebb,mint 7 évem van a nyugdíjig.Kérdésem,mentesülök-e a minősítés alól?

Kedves Vendég 64!

Akárhogy keresem azt, hogy nem kötelezhetnek a minősítésre, sajnos nem találom az általad megjelölt helyen. Ha megtennéd konkrétabban leírnád, hol találom! Előre is köszönöm!

Minden évben február 28-án jelenik meg az a miniszteri közlemény, amiben olvasható, kik számára kötelező – a gyakornoki fokozat második évét teljesítőknek. Ha jelenleg Ped I. fokozatba vagy besorolva, még nem kötelező.
Az Oktatási Hivatal honlapján találod a közleményt: https://www.oktatas.hu/kozneveles/pedagogusminosites/2020_evi_pedagogusminosites/

A közleményben a minősítési tervbe történő feltétel különös feltételeinél megtalálod, 2019-ben kik azok, akik számára kötelező a minősítővizsga (pl. gyakornokok). A 2020-ra vonatkozó rendelet február 28-án jelenik meg, az OH honlapján lesz elérhető.
A 326/2013. kormányrendelet foglalkozik a pedagógusok előmeneteli rendszerével, ez alapján:
3. § * (1) Ha a Pedagógus I. fokozatba besorolt pedagógus e besorolását követően legalább hat év szakmai gyakorlatot szerzett, saját kezdeményezésére minősítési eljárásban vehet részt. Ha a pedagógus a Pedagógus I. fokozatba történő besorolástól számítva kilenc év szakmai gyakorlatot szerzett, a minősítési eljárást le kell folytatni.
Legkorábban 2013-ban sorolhattak Ped I. fokozatba (előtte nem volt ilyen opció), számodra még nem kötelező.

Petróczi Gábor:

Van azonban egy olyan pedagógusréteg, amelynek tagjai jelentős arányban súlyos tévedésben vannak a minősítési kötelezettségeikkel kapcsolatban. Ez az öregségi nyugdíjhoz közel állók köre. A köznevelési törvény az alábbi hatályos szabályozást rögzíti.

Nkt. 97. § (21) Nem vonatkozik a minősítési kötelezettség arra a pedagógus-munkakörben, valamint pedagógiai szakértő, pedagógiai előadó munkakörben foglalkoztatottra, aki a 2013. szeptember 1-jétől számított tizedik tanév végéig eléri a rá vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatárt.

Elsőként arra kell felhívnom a figyelmet, hogy a jogszabály szövegében az öregségi nyugdíjkorhatár szerepel, tehát a nők 40 programmal öregségi nyugdíjjogosultságot szerzettekre ez a rendelkezés nem vonatkozik. Másrészt a fenti jogszabály azokra vonatkozik, akik a Pedagógus I. fokozatba történt 2013. szeptember 1-jei besorolásukkor közelebb álltak az öregségi nyugdíjkorhatárhoz tíz évnél. Másként azokra, akik legkésőbb 2023. augusztus 31-ig elérik a számukra irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt.

Azok teljesítik tehát a törvényben szereplő feltételt, akik 1958. szeptember 1-jén vagy azt megelőzően születtek, hiszen ők 2023. augusztus 31-ig betöltik az öregségi nyugdíjkorhatárt jelentő 65 évet (vagy az ’56-ban születettek a rájuk irányadó 64,5 évet, az ’55-ben születettek a 64, stb. évet).

Felhívom továbbá a figyelmet arra, hogy a fenti törvény semmiféle olyan rendelkezést nem tartalmaz, amely szerint a minősítési kötelezettség alóli mentesítés a jövőben is minden olyan pedagógusra vonatkozna, aki tíz évnél közelebb áll az öregségi nyugdíjkorhatárt jelentő 65 évhez, azaz 55 évnél idősebb.

Kedves Ani!
Az általad bemásolt cikk lényege: jelen pillanatban automatikusan , minősítés nélkül nem kapja meg senki a Ped II. besorolást, aki 1958 09.01 után született. A minősítés nem kötelező, de ha valaki jelentkezik, vállalnia kell bizonyos minősítési kötelezettségeket, ez alól nincs felmentés: portfólió készítés, a minősítésre kijelölt szakértők részt vesznek 2 tanóráján stb.
Szerintem a területileg illetékes POK-nál szívesen válaszolnak a minősítéssel kapcsolatos kérdésekre, ha valaki számára néhány jogszabály nem egyértelmű. A minősítésre a jelentkezési határidő: 2018.03.31. – tehát akiket foglalkoztat ez a téma, egy héten belül dönteniük kell!

üdvözlöm,
hiába bújom itt a válaszokat, nem lettem okosabb...a jelen írásban az olvasható:" a minősítés nem kötelező" - kérem szépen segítsen nekem, hol található ez a passzus, mivel 55 évesen 30 éve a pályán, köszönöm, megfelelne nekem a ped.1.
(máshol az látható 2022-ig mindenkinek kötelező...(?) )
válaszát előre is köszönöm!

A pedagógus életpályamodellel, a minősítéssel a 326/2013. kormányrendelet foglalkozik. Ez alapján:
3. § * (1) Ha a Pedagógus I. fokozatba besorolt pedagógus e besorolását követően legalább hat év szakmai gyakorlatot szerzett, saját kezdeményezésére minősítési eljárásban vehet részt. Ha a pedagógus a Pedagógus I. fokozatba történő besorolástól számítva kilenc év szakmai gyakorlatot szerzett, a minősítési eljárást le kell folytatni.
Az életpályamodell 2013. 09.01-én indult, ekkor soroltak be Ped I. fokozatba, innen számítva a 9 év – 2022. Tehát most még várhatsz, ám ha a kormányrendelet nem módosul, neked is jelentkezned kell.

Pontosabban 1958. szept. 1. előtt születettekre vonatkozik a kedvezmény. . Aki szept 1-én született, már kiesett a kedvezményből, hisz a tanév végéig kell betölteni a nyugdíjkorhatárt, vagyis aug. 31-ig. Ezek a pedagógusok, már 2017. jan. 1-től beléptek a PED2-be, ha akkor pedagógus munkakörben dolgoztak. Most már csak a más munkakörből visszatérő, de az életkornak megfelelő pedagógusokra vonatkozik tulajdonképpen a jogszabály.
Az az 1 nap is jó néhány pedagógust érinthet csalódásként.

Kérdésem. Miért nem sorolják át automatikusan Pedig.II- be azokat, akiknek 7 évük van a nyugdíjkorhatár eléréséig? Egy 37éve tanító ember miért nem érdemli meg ezt a sanszot? Miért hagyjuk mi 60-asok,59-esek, hogy így legyen? Hosszú évek munkája után még minősíteni akarnak minket??? Várom válaszokat!

Oldalak

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!