pedagógusok kategóriába sorolása

Arra szeretnék választ kapni, hogy a pályán lévő pedagógusok új rendszerbe történő átsorolásánál, a 3 évenkénti magasabb kategóriába sorolásnál figyelembe veszik-e a nem pedagógus munkakörben, de közalkalmazotti jogviszonyban töltött éveket. Visszasorolhatnak-e F10-ből Pedagógus 1/5 -be? Számomra nem egyértelmű a megfogalmazás. Az auguszus 30-án megjelent végrehajtási rendelet így szól: "aki 2013. szeptember 1-jén már
legalább 2 éves szakmai gyakorlattal rendelkezik, első minősítéséig a Pedagógus I. fokozatba és a közalkalmazottak
jogállásáról szóló törvény alapján közalkalmazotti jogviszonyban töltött időnek minősülő, továbbá a fizetési fokozat
megállapításánál beszámítandó idő szerinti kategóriába kerül besorolásra." Köszönöm a tájékoztatást.

Köszönöm a választ. Ezt tudom. Azonban a 2013 előtt megszerzett várakozási idő csökkentése a törvény szerint az egész életpálya alatt megillet. Most ezt nem ismerik el, ezért sorolnak vissza.

Egyetemi végzettségem van de nincs meg a nyelvvizsgám. Tanítottam 2007.09.01-2008.06.15 ig , majd 2008.09.01-2014.09.01-ig kinevezett pedagógus voltam. 2013 szeptember 1. óta átsoroltak Pedagógus 1. kategóriába (nem kellett portfóliót írnom).
Jelenleg lenne ahová elhelyezkednem, de gyakornokként akarnak alkalmazni, ami érthető is, hiszen nincs a kezemben a diploma. A kérdésem az lenne, hogy ha még ebben az évben bemutatom a diplomámat, akkor átsorolnak-e Ped.I -be? Melyik az a jogszabály , ami rám vonatkozik? Köszönettel

Gyakornoknak számítasz;diploma nélkül nem lehetsz illetve nem is lehettél volna pedagógus I kategóriában.Téged a gyakornoki besorolás illet meg.

Tisztelt Szakértő(k)!
Kérem, hogy segítsen nekem a besorolási kategóriám kiszámolásában. 1984 óta vagyok óvodapedagógus.
- 1998-ban F6 kategóriában voltam,
- 1999 decemberben elvégeztem 120 óra kötelező továbbképzést. Emiatt 1 évvel rövidült a várakozási időm, így
- 2001-ben F7-re ugrottam.
- 2004-ben F8 volt,
- 2007-ben F9-ben voltam.
- 2007 decemberig ismét elvégeztem a 120 óra továbbképzést. Ezért az akkori munkáltatom újból 1 évvel rövidítette a várakozási időmet, ezért
- 2009-ben F10-es kategóriába sorolt át.
- 2012-ben F11,
- 2015-ben F12,
- 2018 januárban F13-ra kellett volna ugranom. De, a jelenlegi munkáltatóm szerint csak 2019-ben lesz esedékes a következő kategória ugrás.

Ebben szeretném a segítségét kérni.
A mostani munkáltatóm számolt jól, és valóban csak jövőre (2019. januárban) kaphatom meg az F13-as besorolást?
Ha, pedig az előző munkáltatóm számolta ki jól a kategóriámat, akkor visszamenőleg (2018. januártól) megkapom a béremelést?

Segítségét előre is nagyon szépen köszönöm.

A választási eredmények alapján is látni, hogy jó irányban mennek a dolgok. Nagyon szépen nőnek a pedagógus bérek, én sajnos még 2010 előtt, a baloldali megszorítások alatt mentem nyugdíjba. Nagyon jó most az aktív kollégáknak, ezért nem értettem a hangos kisebség meg a szakszervezetek sírását. Egy többgyermekes kolléga most a családi kedvezménnyel többet keres, mint a multiknál. Szerencsére ez így is marad. Ráadásul a migránsoktól is meg lesz védve az ország.

Kedves Mária! A pedagógusbérek ma is siralmasak. Ezért van ekkora pedagógushiány. Majd akkor van miről beszélni, ha a pedagógus annyit keres, mint a vele egykorú mérnök, közgazdász és jogász. Ha maradtam volna pedagógus, 36 év munkaviszonnyal 200 ezer nettót keresnék. Nem fizetnek a helyettesítésért, a túlóráért, nincs jutalom, csak elvárások vannak. A családi kedvezményt csak az tudja igénybe venni, akinek magas a bére. Nincs óvónő, nincs tanító, nincsenek nyelvtanárok, nincsenek természettudományi szakosok, gyógypedagógusok. Ha jó bérek lennének, lenne elég pedagógus. Ide nem jönnek a migránsok, mert éhen halnának, nem kapnának olyan bőkezű támogatásokat, mint Németországban.

Egy elvakult fidesses vagy akit megvásároltak. Te azután mentél nyugdíjba miután a Medgyessy kormány megemelte a közalkalmazotti béreket 50% al. Mert a fidess 2 évvel előtte már nem foglalkozott a közalkalmazottakkal. A 2008 as válság pedig Amerikából indult amikor sorba döltek be a főként hitelbankok, semmi köze hozzá a Magyar kormánynak(itthon a Fidess alatt indult a devizahitel és a Fidesses országgyülési képviselők 50% volt)) Azért mennek a fiatalok a tanáraikkal tüntetni mert rendben van minden? Nagyon félre vagy tájékoztatva! Oszd már el a nagycsaládos kedvezménnyel növelt bért. És a pályakezdő? akinek a keresete nem sokkal kevesebb mint a garantált minimál béren lévő tecnikai dolgozó bére? Milyen migránsokról beszélsz? O.V. nak ezek jól jöttek mert ilyen sötétekkel mint te elhitette, hogy ha nem ők akkor 10000 migráns fog bejönni.

Szégyellem magam az ilyen kollégák miatt, mint Ön. A tény tény marad. Ha most mennék Ped. 1-ből, vagy 2-ből nyugdíjba, majd 400 ezer forint lenne a bruttó fizetésem. 2010-ben alig volt 200 ezer forint. Épül, szépül az ország, nőnek a pedagógus bérek is. A mai kollégáknak hálásnak kell lennie a Kormánynak és nemzeti elvek szerint, Istenhitre hazaszeretetre kellene nevelni a gyermekeket, és arra, hogy néhány euróért ne hagyják ott szülőhazájukat.

Azt szeretném megkérdezni,hogy mikortól kell számítani a 30 éves jubileumi jutalmamat. 1983-tól kezdtem el dolgozni, folyamatos munkaviszonyom van és 1988-tól lettem közalkalmazott, nekem 1988-tól számolták, és most megtudtam ,hogy állitólag aki 1992 előtt kezdett dolgozni, annak az előző évek is beleszámítanak, ha nincs megszakítás a napokban. Köszönöm előre is a segítséget!

Közalkalmazotti jogviszonyban csak 1992-től vagy, mivel a munkáltatód 1992-ben a kjt hatálya alá került, ezért a 88-92 közötti munkaviszonyt közalkalmazottinak kell tekinteni. Akkor lehetne figyelembe venni 83-88 éveket, ha áthelyezéssel kerültél át 88-ban a munkahelyedre. Áthelyezés a kulcsszó!
A 92 előtti munkaviszonyokat a besorolásnál figyelembe kell venni. A JJ, felmentési időnél csak azokat, amelyeknél a munkáltató a kjt. hatálya alá került 1992-ben.

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni : 2 évet dolgoztam kép.nélk. óvónőként, állami óvodában. Ezután 8 évet egy nyelviskolában, nem közalkalmazottként. Óvódapedagógusi főiskolai végzettségemet,ez idő alatt (6.évben) kaptam meg,majd hosszú ideig gyesen voltam.
A gyes után,(most elhelyezkedett) pedagógiai asszisztensként dolgozom, iskolában. Kérdésem, a leírtak alapján melyik kategóriába kéne sorolniuk,melyik fizetési kat. vonatkozik rám?
Köszönettel:
Enikő

Kérlek segítsetek! Jó az átsorolásom? NOKS alkalmazott vagyok, konkrétan pedagógiai asszisztens egy iskolában. 22 év folyamatos közalkalmazotti évem van. Februárban tanári diplomám lett, de jelenleg maradok még ped.asszisztens. Átsoroltak Gyakornok I. fokozatba a 326/2013 (VIII.30.) Korm. rendelet 13.§. (3) bekezdése alapján, mivel munkaviszonyom fennállása alatt szereztem meg a tanári végzettséget. A rendelet 6.§. h. pontja szerint a gyakornoki idő teljesítéséhez szakmai gyakorlati időnek kell elfogadni az eddigi NOKS éveket. Vagy nem?

... vagy nem!
Ped I. a helyes besorolás minimum 4 év közalkalmazotti munkaviszony megléte esetén, diplomával a kezedben.

Javítok:
2 év! közalk. munkavisz után!

Köszönöm Vendég, a válaszod megerősítette az én véleményemet. Remélem a munkáltatóm is így fogja látni.

Marika 2018!tiger!
tiger nem jól tudod.Én pedig biztos forrásból.
„(3) A legalább hat év nem pedagógus-munkakörben szerzett szakmai gyakorlattal rendelkező és pedagógus-munkakörre foglalkoztatási jogviszonyt létesítő személy mentesül az előmeneteli rendszer gyakornoki szakasza követelményeinek teljesítése alól, és Pedagógus I. fokozatba kerül besorolásra.”
Az én kolléganőmet így sorolták be.
Ha még mindig bizonytalan vagy fordulj a szakszervezethez.

Amit beírtál az pedagógus munkakörre vonatkozik, és nem NOKS-ra. Ráadásul az még a közlönyállapot, akkor még nem volt NOKS fogalom sem. Azóta alaposan módosult a jogszabály.
Én a a kormányrendelet a mai napon hatályos állapotából idézek.
6. §
(3) Ha a pedagógus-munkakörre foglalkoztatási jogviszonyt létesítő személy nem rendelkezik az (1) és (2) bekezdés szerint számított két év szakmai gyakorlattal, de bármely más munkakörben, vagy részben az (1) és (2) bekezdésben foglalt jogviszonyban, részben más munkakörben szerzett legalább hat év munkaviszony jellegű jogviszonnyal rendelkezik, mentesül az előmeneteli rendszer gyakornoki szakasza követelményeinek teljesítése alól és a Pedagógus I. fokozatba kerül besorolásra.

(3a) * A (3) bekezdésben foglalt rendelkezés a pedagógus szakképzettséggel vagy szakképesítéssel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakört betöltőkre nem alkalmazható.

13. §
(3) Ha a nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatott személy a jogviszonya fennállása alatt szerez pedagógus szakképzettséget, őt a szakképzettség igazolását követő hónap első napjától Gyakornok fokozatba kell sorolni azzal, hogy munkabére, illetménye ezzel összefüggésben nem csökkenthető.

Ezek szerint, ha van pedagógusi végzettségem, de még nem tanítottam, de most lenne lehetősége iskola vagy kollégiumi titkárként elhejezkednem, hiába van 20 év közalakalmazotti jogviszonyom a

-(3a) * A (3) bekezdésben foglalt rendelkezés a pedagógus szakképzettséggel vagy szakképesítéssel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakört betöltőkre nem alkalmazható.

miatt csak Gyakornokba kerülnék pedagógusi diplomával?

A munkáltatód jól sorolt be . Helyes az indoklása.
326/2013 korm. rend
13.§ (3) Ha a nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatott személy a jogviszonya fennállása alatt szerez pedagógus szakképzettséget, őt a szakképzettség igazolását követő hónap első napjától Gyakornok fokozatba kell sorolni azzal, hogy munkabére, illetménye ezzel összefüggésben nem csökkenthető.

Érdeklődné mert mar teljesen bizonytalan vagyok annyi jogszabalyt olvastam,, harom eve dolgozom kisgyermeknevelőkent közepfokú vegzettseggel idén meg lesz a diplomam. Kérdésrm, hogy automatikusan besorolnak ped1-be vagy gyakornok kell hohy legyek ( kevesebb berrel mint amit most keresek) előtte mar volt egyeb mas szakmaban jogviszonyom hat evnel tobb

Majoros Mariann! :)
AUTOMATICE ;)
2013. szeptember 1-jén – 2 év szakmai gyakorlattal rendelkezők a Pedagógus I. fokozatba kerülnek, ezzel quasi azt is rögzítik, hogy legalább a 2. kategóriába, mivel a Pedagógus I. fokozaton belül ez az első kategória.
a LINK: http://2010-2014.kormany.hu/hu/gyik/gyakori-kerdesek-es-valaszok-a-pedagogusok-elomeneteli-rendszer-szerinti-besorolasaval-kapcsolatban

T.Válaszadó!Engem is az érdekelne,hogy ha 2019-ben diplomázom óvodapedagógusként,de már 2015 November óta pedasszisztensként ( felsőfokú okj-s végzettségem van) dolgozom,autómatikusan bekerülök ped 1-be, vagy még gyakornokként tudnak csak alkalmazni?? Köszönöm!

T.Válaszadó!
Nem találok utalást a törvényben h a Ped I.bér besorolásánál a korábbi munkaviszony összeszámításánál figyelembe kell venni a 3 év rehabilitációs járadék időmet,és ezt követő 3 év rehabilitációs ellátás időmet?Mindkettőből vontak nyugdíj járadékot,tehát nyugdíj szempontból szolgálati időnek számít.
Válaszokat előre is köszönöm

Egy olyan kérdésem lenne, hogy nekem 2018.április 10-én lesz meg a 6 év munkaviszonyom. Mikor kerülhetek át hivatalosan ped 1, 3-as fokozatba?
Már most január 1-el vagy csak később?
Köszönöm előre is

Most, 2018. jan. 1-től.

Hasonló cipőben járok. A két válaszadó két merőben ellentétes felelete után már engem is érdekelne a korrekt megoldás :-)

Később, 2019 január 1-től léphetsz sorosan előre.

Tisztelt Válaszoló!

Következő a helyzetem: 2011-ben végeztem tanítóképzőn, ezután magánszférában teljesen más munkaköröm volt. 2015 szeptember 1-től gyakornokként dolgoztam, 2016 májusában sikeres minősítő vizsgát tettem. 2018 januárjától kerülök ped. I. fokozatba. Gyakornokként a bértábla szerinti fizetést kaptam (kapom). Kérdésem az lenne, hogy a 2018 januári fizetésem emelkedik már vagy csak a 3 év letelte után, vagyis 2018 szeptemberétől?
Köszönöm a választ!
I. Anita

Kedves Szakértő,
Olyan helyzetbe kerültem, hogy főállású vállalkozónak kell lennem. Szeretnék tanítani megbízási szerződéssel.Hány órát taníthatok egy héten?
Köszönöm
Ildikó

Érdeklődni szeretnék, hogy 2017 szeptember 1-től mennyi bér jár nekem.Főiskolai tanári diplomával rendelkezem. 2010.08.16-tól 2012.06.30-ig egy iskolában tanítottam. Majd 2013.09.23-tól a jelenlegi munkahelyemen egy egyházi iskolában tanítok.
Legyen kedves megírni, hogy hogyan számolják az éveket( naptári év vagy tanév)!
Tisztelettel várom válaszát!

Oldalak

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!