Ápolásidíj

Szeretnék segítséget kérni. Tartósan beteg gyermeket nevelek. 2009.11.06-án lejárt a gyesem az Önkormányzatnál elküldtek, hogy semmilyen segély nem jár a beteg gyermekem után. 2010. szeptemberében igényeltem ápolási segélyt, kijöttek környezet tanulmányozásra a felügyelő azt mondta, hogy igen jogosult vagyok a segélyre. Az Önkormányzat elutasította ezt a kérelmemet attől függetlenül, hogy nekem mit mondott a felügyelő, amikor ha jól tudom alanyi jogon jár az ápolásidíj.
Köszönöm a segítséget.
Üdv:Szabóné Nagy Katalin.

én 2007töl ápolom a feleségem és nyugdijba mentem 2015ben és megvonták az ápolásit mert a nyugdijam töb mondják meg ez jogos a beteg és fogyatékos a feleségem nem tud önáloan teni töb dolgot de kit érdeli ezt és még más töb betegsége is van nem tud önáloan semit segiteni kel éshogy nyugdijas vagyok még nekem kel fizetnem visza igyis nehezen jövünk ki eböl a kis pénczekböl amit kapunk ezt mondják meg miez az ember kisemizése de kötelesvagyok gondozni ere kérek választ nem irom le a nevem nem kivánok nyilvánoságot egy névtelen levél iro

Évtizedken ápoltam súlyosan fogyatékos gyermekem.65.éves vagyok,öregségi nyugdíjas.Ápolási díjat kaptam,így lett majdnem 40 év szolgálati időm!Kapni fogom a beigért emelést??(A kormány igérget,lessz belőle valami???)

Nagyon tolakodó vagyok, ha megkérdezem mennyi öregségi nyugdíjat állapítottak meg?

Szívesen válaszolok,de nem teszik közzé!Tf:06-44/342-696. Remélem,így lehet!Nem értek ezekhez a dolgokhoz.

Tisztelt! Ügyintéző! Meg kell mondjam nagyon mérges vagyok! És most ra térek a lényegre! Ismerek olyan családot akinek több gyermeke van de a lényeg van egy 15éves fiú is aki már evek ota dohányzik! Állitolag magan tanuló is hetente 1-2alkalommal kellene vigyek iskolaba gyulara de akkor viszik a szűlök amikor kedvük van! A másik meg az hogy keze lába egészséges és ha elküldik bárhova boltba stb. Akkor meg tudja venni amit mondanak szoval ért ő mindent amikor orvosi vizsgálatra kell vinni a szűlei mindig azt mondjak neki akarmit kérdeznek ne szoljon semmit! De a lényeg az hogy az édesapa ápolásin van ezzel a fiaval! És érdekes modón napszámba jár a 15 éves ápolásira szorult fiu nem is értem hogy tudtak kivizsgálni hogy elmehettek vele apolasira! Aki meg valoban beteg azt meg küldik dolgozni! Miért nem lehet ezeknek a dolgoknak utanna nezni! 10 óra hosszákat ledolgozik naponta az allitolagos ápolásra szorul gyermek csak azért hogy a szűlöknek legyen cigire pénzük! Na és persze az édesapa is dolgozik feketén ez mellett! Kérdem én hogy lehetseges mind ez! Ez mind kidobált pénz! Köszönöm hogy meg hallgattak! És jó lenbe utanna járni ennek az ügynek!

Ez úgy lehet, hogy van igazolása arról hogy tartósbeteg, nézz utána milyen betegségek tartoznak ide.... """"18 év alatti tartósbeteg gyermeke ápolása jogán"""""" Nagyon felül kellene vizsgálni az ápolási díjasok ezen kategóriáját.. Nagyon egyetértek veled!

Ha lehet főállású anyuka valakiből, csak azért mert Ő ezt fel meri vállalni. Akkor lehetne otthoni ápoló főállású is, aki súlyos beteget fel mer vállalni. Nem ápolási díjból kellene tengetni az életét, hanem tisztességes bérért! Mert megérdemli! Egyszerűen azért, mert az állam nem képes gondozni a súlyos betegeit, sem a daganatos betegeket, sem a mozgáskorlátozottakat. Nem tudja ellátni megfelelő számú gondozóval. Főleg nem ingyenesen! Hiába fizette a tb-t, adót, egészségügyi hozzájárulást a beteggé vált idős ember. Azzal szembesül, hogy mikor kiszolgáltatott helyzetbe kerül a betegsége/i miatt. Nem számíthat külső segítségre. Hiszen végig oda fizette a pénzt be az államnak. De abból Ő már mit se lát viszont! A családja is károsodik így, mivel Ők sem kapják vissza a befizetett tb-t, egészségügyi hozzájárulásokat, sem adót. Csak ingyenesen dolgoznak. Így semmilyen munkaviszonyuk nem lesz erre az időszakra! Nagyon sérelmes, nagyon méltánytalan ez a helyzet. Pont azokkal szembe, akik végig dolgozták az életüket! Legyen az ápoló, vagy ápolt! Ezen azért illene az illetékes hivataloknak elgondolkodniuk! Hogy meddig lehet önkéntesként elvárni a családtagoktól, hogy az állami feladatokat pénz, támogatás nélkül, eladósodásuk árán a közszolgálatok helyett végezzék el. Anélkül, hogy egy fillért, vagy szolgálati időt kapnának érte! Ezek tények, nem lehet szőnyeg alá söpörni végtelenségig az egészségügyi ellátatlan rendszer hiányosságait! Nem konferenciákra kellene járni, hanem kórházakat látogatni,hogy lássák, mennyire lesújtó a helyzet!
A hozzátartozók, családtagok észrevételeit, véleményét pedig megszívlelni. Akik eddig is többet tettek az egészségügyért, mint maguk az egészségügyben dolgozók! Akik már nem panaszkodhatnak arra, hogy nincs elég fizetésük. Inkább most már végre a családtagokat kellene, illene támogatni, akik eddig egyáltalán nem voltak megbecsülve a társadalom részéről! Holott Ők emberfeletti munkát végeznek a betegekért! De ezt a társadalom úgy tűnik, nem akarja észre venni! Mert nem a saját családi életében fordul elő. Aki viszont ebben közvetlenül részt vesz, annak a véleménye érték kellene, hogy legyen, minden helyi szociális Önkormányzati rendeletnél, annak megalkotása előtt! Mert a figyelem középpontjában, még mindíg csak a szem előtt lévő egészségügyi dolgozók fizetése áll. Nem Ők azok, akiktől működik az egészségügy! Hanem a betegápoló, gondoskodó önkéntes családtagoktól! Ha Ők nem lennének, akkor össze omlott volna már rég az egészségügy! Ideje felébredni és nem a végtelenségig az idősügyet, betegügyet szőnyeg alá söpörni! Mert attól semmi sem oldódik meg. Csak még szegényebbé vállnak a betegek és családtagjaik! Pont azért, mert semmilyen támogatást nem kapnak a befizetett adóikért, tb-egészségügyi hozzájárulásukért! Nem csak fiatalokból, nem csak egészséges emberekből áll Magyarország! Hanem a kor előrehaladtával, idős emberekből is. Az Ő ügyükért senki sem harcol, senki sem sztrájkol! Pedig nagyon megérdemelnék, hogy mellettük is kiálljanak az ország jóérzésű, empatiakészséggel, és igazságossággal bíró, gondolkodó emberek. A média is méltóan kellene, hogy foglalkozzon ezekkel a megoldandó problémákkal. Ami nem is lehetne gond, hiszen a befizetett pénzekből, valami azért visszajárna az érintett családoknak! A fiatalokat támogatják minden téren! Ezt tapasztaljuk!
És mi van az idős emberekkel, akik magatehetetlenné válnak? Mi van az Őket eltartó, gondozó családtagokkal. Akik a saját karrierjüket, munkájukat félre téve, csupán szeretetből, emberségből dolgoznak értük! Támogatják Őket minden nap! Rájuk miért nem gondol a kormány, miért nem esik szó róluk? Miért nem fontos ez a téma a kormánynak? Ők is léteznek! Ők is fontosak!Vegyék már észre!
Nem addig ember az ember, amíg fiatal és egészséges! Hanem azokat az értékeket is figyelembe kell venni,hogy mennyit tett bele a közös kasszába, még mielőtt beteggé vált! Vagy kénytelen mások helyett, az egészségügy helyett gondoskodni a családtagjáról. Úgy, hogy azért még egy köszönömöt sem kap az Államtól!

Az ápolási díjon lévők végzik el az utógondozását a betegnek. Legtöbbször élethosszig tartó betegápolási munkát jelent ez. Ezt kellene honorálni tisztességes bérezéssel. Nem alamizsnával! Nem lesajnálva ezt a munkát, ami minden napos komoly erőfeszítés, lemondás a betegápoló részéről. Mivel a saját életformáját adja fel a betegért! Ezt illene végre már elismerni munkaviszonyként és a díj helyett munkabért fizetni érte tisztességeset. Amiből fenntarthatja magát a betegápoló! Nem az eladódosódását kellene elősegítenie, a betegáplónak!Hanem az otthoni betegápolási díjon lévőket, támogatnia, ha már nincsenek elég források a megfelelő otthoni betegápoló szolgálatok besegítésére. A szakápolási munkákat is a betegápoló családtagok végzik. Mellette munkát nem is tudnak találni. Mivel nincs ingyen, aki leváltsa Őket a betegápolásban, gondozási munkákban. Ez teljes embert kíván, és óriási felelősséget! Ideje lenne ezt a munkát megbecsülni a Magyar Államnak. És ezt anyagilag is megfelelően honorálni!
Gondoljanak már végre az otthonaikban ápolt betegekre is, és a családtagokra is!Amikor a pénzeszközöket megszavazzák a költségvetésükben!

Az emberséges körülményekért küzdünk, ami legalább azokat a
feltételeket biztosítani tudja, hogy meg is tudjon élni az ápoló az
ápolási díjból, vagy munkabérből, ki minek nevezné, és tisztességesen
el legyen ismerve munkaviszonynak. Mert az ápoló szempontjából
egyáltalán nem mindegy, hogy miből él meg, és lesz e ebből
nyujgdíjalapja normális. Vagy csak éhbért kap majd nyugdíjasként is,
pont ezért nem mindegy, hogy mennyi az annyi! Nem szabad, hogy
elfelejtődjön a dolog, hogy miért érdemes harcolnunk!
Pont az embersésgesen, jogszerűen működő országért, ahol a betegápolás
központi kérdés kell, hogy legyen, nem elfelejtett dolog!Mert ez
tényleg az emberekről szól, nem a profitról, meg a vállalkozásokról,
amik csak egyeseknek hoz jót, nem a nagytöbbségnek a családokban
lévőkön segít. És főleg nem az érintett élethelyzeten.Akik ilyenkor
csak a nyaralásra tudnak gondolni, eszükbe se jut,hogy vannak, akik
évek óta ki sem tudnak mozdulni otthonról, mert addig sem tudják kire
bízni ingyen ezt az óriási felelősséget, amivel minden nap egyedül
kell megküzdeniük. Semmilyen állami segítséget nem kapnak a
magatehetetlenné vált emberek. Csak a családjuk küszködik minden nap a
teljes ellátásuk biztosításáért.Mert az állam mossa kezeit, semmit sem
biztosít a családoknak, nem hogy szakápolót! Semmit szó szerint!

Aki olvassa egyáltalán ezt az oldalt hivatalból, jó lenne, ha végre tenne valamit hivatalból az ápolási díjon lévőkért!

A 2015.jún.28.-i levél írójának igaza van.
Semmi se változott, csak rosszabb lett az ellátása a betegeknek. És a családtagok már önként és ingyen dolgozhatnak a betegük érdekében. Tehát a terheket maximálisan áthárítják azokra a hozzátartozókra, akik egy fillért sem kapnak abból, amit a beteg befizetett adót és tb-t az államnak, amikor még munkaképes volt. Miért kellett annyi évig ezeket a terheket fizetni, ha az aki valóban ápolja, gondozza a beteget az nem kap érte semmit se.
Egy olyan kalapba fizették be a pénzt a betegek, amiből semmit sem láttak vissza sem Ők, sem a családtagok. Mindent elköltöttek másra, más értelmetlen, haszontalan beruházásokra, nem a betegek ellátását valóságosan végző emberek kapták meg! És ezek nem lettek visszajuttatva a befizetőnek, csak öreg korára szembesülnek a betegek, hogy elköltötték a pénzt idegen célokra, nem a betegekre fordították és azok ápolóira.Hova lett az a sok befizetett adó és tb? Ha pont az, aki ezeket az összegeket rendesen befizette. Az nem kap vissza semmit se belőle, sem a gondozó családtagja. És, aki nem fizetett jóformán semmit pedig tehette volna, azok járnak jól megint. Nem a rendesen adózó, tb- fizetők. Aki meg ingyen ápolta a beteget, csupán szeretetből dolgozott, vagy éhbérért pl.amit ápolási díjként kapott, ebből volt kénytelen valahogy elvegetálni.Saját élethelyzetét félre téve másokon segített évekig gondozta a rokonát. Ezeknek az embereknek senki sem segített. És nem is segít a mostani rendeleteikkel sem. Amik nagyon is méltánytalanok, és sérelmesek az érintett családtagoknak.

Az új önkormányzati támogatási formákból teljesen kihagyták pl. a Bp., XI.ker-ben az ápolási díjon lévők + segítségét! Mikre gondolunk? Pl. legalább az utazáshoz a BKV bérletet térítenék, ami jelentős összeg az ápolási díjból kell ezt is megfizetni! Akkor mégis mi marad az ápolási díjon lévőnek a megélhetésére, a saját kiadásainak fedezésére?
Vagy eszik, vagy bérletet vesz, vagy csak félig tudja kifizetni a saját rezsijét! Mert a beteg nyugdíja, akit gondoz, nem azért van, hogy az ápoló kiadásait fedezze! Hanem azért, hogy a betegségével összefüggő kiadásait! Illetve a lakásának a rezsijét, ill. a megélhetését, élelmiszer, takaritószer, ápolási eszközök megvétele. Kb. 100.000.-ft-ot kitesz, egy otthon ápolt fekvőbetegnek! Mégis miből éljen meg az ápoló és a betege, ha semmivel nem járul hozzá az állam! Holott kiváltják a fekvőbeteg gyógyintézeti ápolást!
Sőt még a szakápolókat is! Mindent a család vállal fel magára, semmiféle központi segítség nélkül! Miért nem figyelnek már oda végre erre a szomorú és költségigényes élethelyzetre? Egy fillérrel sem emelték meg az ápolási díjon lévők bérét!
Még a minimálbér felét sem teszi ki a legmagasabb összeg sem! Holott a legfelelősségteljes munkát végzik folyamatosan! Nincs segítségük, hogy pihenhessenek, ha nincs még egy ingyen segítség, akkor végképp nincs aki leváltsa az ápolót még pár órára sem! Milyen világot hoztak létre, ahol az ápolási díjon lévőknek semmi joguk sincs? Csak dolgozni és küszködni az életbenmaradásért! Mikor lesz már végre emberi hozzáállás ehhez a nép lakosságához képest maroknyi csak néhány százezer családot érintő problémának. Ezt nem tudják támogatni rendesen, elfogadhatóan! Még a minimálbér szintjére sem emelték fel a legsúlyosabb állapotban lévő, fekvőbetegeket ápoló emberek díjazását!
Segélyként kezelik, holott hatalmas munkát végeznek el minden nap az Állami intézmények helyett!Jó lenne ezt már végre észre venni az Egészségügyi Minisztériumnak, aki ezért felelős, hogy emberek éhezését, elnézi!Nem csak szociális intézményben ápolják a betegeket, hanem otthonukban is! Ezeket ne felejtsék már el évekig! Csak azért, mert nem a kórházakba feküdnek!Ők is létező emberek, ne söpörjék szőnyeg alá ezeknek a családoknak a gondjait! Ne tegyenek úgy, mintha nem is léteznének!

IGEN!! ITT A MEG SZÓLALTAK, ÖN MAGUKNAK, VAGY A MINISZTERHEZ SZÓLTAK LEG FÖKÉPPEN!
PANASZKODUNK ITT DE, MINEK?!EZZEL SEMMI NEM VÁLTOZIK MEG! ÉN IS ÁPOLÁSIN VAGYOK SAJNOS, A FIAMMAL! AMI AZT JELENTI , KEDVES SZÍVTELEN EMBEREK AKIK ITT MEG SZÓLALTAK 1 TESTVÉR, TESTVÉR ELLEN, ÉS EGY KIVÜL ÁLLÓ, AKINEK SEMMI KÖZE SEMMIHEZ!kEZDENÉM AZZAL AKI IGAZSÁG SZOLGÁLTATÁST KERES! :) nEKI CSAK ANNYIT KIVÁNOK,HOGY A SORS ADJA VISSZA NEKI H EGY POHÁT VIZET NE TUDJON ADNI NEKI SENKI, HA MAGA TEHETETLEN LESSZ,ÉS LEGYEN IS AZ!eNNEK A SZEMÉLYNEK , NINCSEN SZIVE, LELKE MEG A POKOLBA FOG ÉGNI! mÉG HOGY Ö KI VIZSGÁLNÁ, HOGY KI JOGODULT RÁ, KI NEM, AZ ÁPOLÁSISEGÉLYRE!HM aNNAK A TESTVÉRNEK MEG, AZT MONDOM, ILL IROM LE ITT , BÁR NEM LÁTJA SOHA , HOGY HA IRIGY A TESTVÉRÉRE MÁR PEDIG AZ , Ö NEM IS LÁTJA A BETEG ANYÁT, CSAK A PÉNZT, AMI NEM IS PÉNZ,HISZEN APRÓ PÉNZ !DE ISTEN NEM FELEJT CSAK HALADÉKOT AD! ÉN AZT MONDOM TÁRSAIM, HOGY MÉG EZ AZ IDEG IS ILYEN EMBEREKRE KI TENNI NEM ÉRDEMES, HISZEN VAN NEKÜNK ELÉG BAJUNK , A BETEGÜNK LELKI VILÁGA IS MEG A MIÉNK IS ÉRTÜK,ÉS AZ EGÉSZ ÉLETÜNK AMIT MI SEM KAPHATUNK MEG , NEM ÉLHETJÜNK MEG, AMIG CSAK ÉLÜNK! DE ÍGY IS SZÉP AZ ÉLET,HA NEM ADOD FEL, IGAZ KICSIT SZÜKEBB KÖRBEN,DE VAN MIÉRT ÉLNI! KITARTÁST, ÉS EGÉSZSÉGET MINDEN ÁPOLÓNAK, ÉS ÁPOLTNAK!

Hogy kinek mi a kutya kötelessége, azt Ön hogy is tudhatná! Hiszen egyszer sem gyakorolta igazán a mai életben. Ne 20-30 évvel ezelőtti helyzetet vegyen alapul, ahol még működött az emberi szolidarítás! Ahol még a karrierizmus nem volt fontos az embereknek úgy, mint ma! Ahol még nem volt elvárás ennyi a munkáltatók részéről!
Ahol még az állam emberszámba vette az idős betegeket is! Most próbáljon ápolni, ebből a pénzből! Most biztos nem tenné meg "önzetlenül". Mi megtesszük képzelje csak el! Mégha Ön ezen gunyolódik is! Akit ellenőrizni kellene az a sok csaló politikus, akik a betegektől vonják el a pénzt. És a stadionokba azok építésére költik el, amit az emberek ápolására kellene inkább fordítaniuk! Azokra az emberekre, akik tesznek is valamit az embertársaikért! Nem csak a gazdagok még nagyobb gazdagságát támogatják minden nap!
Úgyhogy, inkább nézzen szét a médiában, hogy mikről tárgyal a mostani kormány, mennyi olyan intézkedést akar bevezetni, mint pl. az internet adó, ami megint csak a családoktól veszi el a pénzt! Holott a legtöbb mozgáskorlátozott embernek és a legszegényebb családoknak ez volt az össz információ forrásuk a világról! Mivel nem tudnak szórakozni járni, sem nyaralni menni, sem clubbokba, bárokba elkölteni az idejüket, pénzüket. Örülnek, hogy még egyáltalán ezt elő tudták fizetni, idáig!
Pont megint a legszegényebb emberekkel akar kiszúrni a kormány. Mert a gazdagoknak ez nem lesz akkor sem pénz! Főleg úgy nem,hogy államilag finanszírozott közpénzekből így is jól megéltek! A betegek meg várhatnak a semmire, amig ez a kormány lesz uralmon!

Nem szoktam hozza szólni dolgokhoz de most szeretnék.Évekkel ezelőtt ápoltam a nagynénémet nem kaptam érte semmilyen juttatást de csináltam mert nem akartam otthonba adni most mindkét szülőmet ápolom 84-78 évesek már régóta, és tavaly óta kapok pénzt is érte kemény 26500 ft-ot most kérdem én szégyenljem magam azért hogy pénzt kapok,vagy az államnak kéne amiért ilyen keveset ad?A másik pedig ez 4 órás munkaviszony akkor mi van azzal hogy hétvégén is csináljuk meg az a 4 óra nem 4 óra hanem sokkal több .Elhiszem hogy kötelességünk gondozni a szüleinket és én megtettem addig is amíg nem kaptam érte pénzt mert szeretem őket de ha gondozunk valakit akkor nem tudunk elmenni dolgozni ráadásul nekem még egy nagy udvart és kertet is rendben kell tartani náluk hogy minden jó legyen.Mert szerintem sok helyen nem csak a szülőket hanem a házat a kertet az udvart is gondozni kell.Ha a férjem nem segítene nem bírnám egyedül mert nekem is vannak már betegségeim és egyre nehezebben bírom a saját ház és kert mellett az összes többit. Kíváncsi lennék hogy a politikusok ezt hogy bírnák amit mi ápolásin levők bírunk és nem csak a pénzért hanem szeretetből szüleink iránti tiszteletből.

Ki az igazi köz... (nem regisztrált)
2014 jún 17 - 22:34
Ha valaki közszolga, akkor az az ápolási díjon lévők tömege! Ők nem kapnak semmiféle béremelést, sem utazási bérletet, sem cafetériát, mégis hordozzák, gondozzák minden nap a beteg embertársaikat!
Nekik nincs szakszervezetük, sem érdekképviseletük! Csak emberek, akik ápolják önérdek nélkül is az életbenmaradásért a hozzátartozóikat! Az Állam semmit sem tesz értük, csak éppen vegetálni hagyja Őket! Ezért miért nem nem szólalnak fel? Miért csak magukkal törődik a társadalom mindíg? Miért csak a saját érdekeikért harcolnak egyfolytában? Ideje lenne már észre venni, hogy a beteggé vált embereknek is kellene egy érdekszövetség!Akik csak a saját érdekeikért harcolnak, azok megfelejtkeznek arról, hogy vannak szép számmal olyan emberek ebben az országban, akik mások jogaiért, és ellátásáért küzdenek minden nap, csendben a 4 fal között! Hiszen az idős, magatehetetlenné vált emberekre senki sem figyel ma oda Magyarországon! Pedig több százezren vannak, csak már nem tudnak harcolni sajátmagukért! Hiszen nincs olyan alapítvány, nincs olyan karitatív szervezet, aki komolyan venné, hogy nem lehet figyelmen kívül hagyni a betegek érdekeit!
Csak a gyerekeseknek szól minden ma Magyarországon, mintha nem is léteznének idős, magatehetetlenné vált emberek! Hol a határ, hogy nem veszik észre ezt a tényt a hivatalokban? Miért nem törődnek ezzel a társadalmi problémával, ami valós, és nem eltitkolható a végtelenségig? Miért nem szólalnak fel az egyházak az idős betegek érdekében, akik már nem tudják az ágyat sem elhagyni! A legtöbb beteg pont a kórházak nem kellő gondozása, rehabilitációja miatt kerül ki sokkal betegebben, mint bevitele előtt!
Erre figyeljenek oda, hogy nem csak a fiataloké a jövő, hanem minden emberé! És, aki betegápolási díjon van, annak is meg kellene ugyanazt a bért kapnia, mint egy kórházi dolgozónak! Mivel sokkal több feladatot lát el egyszemélyben, jó esetben, még a család is besegít, mindenféle fizettség nélkül! Mégis a legalacsonyabban díjazott munka ez ma Magyarországon! Holott a legtöbbet teszik az ápolási díjon lévők az országért! Hiszen tehermentesítik önszántukból, saját erőből a kórházakat, szociális intézményeket! Mégis semmilyen kedvezményben nem részesülnek, sehol sem! A nyaralásra végképp nincs lehetőségük, sem az egészségmegörző programok igénybevételére! Nincs, aki ingyen helyettük még egy órára is tehermentesítse Őket, a gondozási feladatok alól! Önző, és közömbös a Magyar társadalom velük szemben, mert nem akarja észre venni, sem besegíteni az ilyen családok munkájába! Önzetlenségből, szeretetből a Magyar Társadalom már rég levizsgázott az emberi élet megtartásából, ha idős emberekről van szó! De majd, ha egyszer a saját bőrén tapasztalja meg, akárki is legyen az, hogy Ő is ellátásra szorul, akkor rádöbben, hogy mennyire nem segítették az ápolási díjon lévők munkáját, megélhetését!
Ameddig valaki még mozgásképes, és nem szorul mások segítségére, fel sem fogja, hogy milyen érték a jó szívű, és önmaga életvitelét is feladó ápoló munkája! Aki önérdek nélkül, csupán szeretetéből fakadóan ápol, abből sok ember tanulhatna emberséget, igazi szeretet megnyilvánulását!
Sokkal több támogatást kellene adni az ilyen embereknek, nem alamizsna szintű ápolási díjjal elintézni Őket! Hisz Ők gazdaságilag nagyon értékes munkát végeznek! Nagyon sok pénz megspórol rajtuk a Magyar Állam! Ideje ezt már végre észre venni az Illetékes hivataloknak, hogy nem szabadna kihasználni, végtelenségig, ellehetetleníteni az otthoni betegápolók élethelyzetét, megélhetését! Nem a szociális otthonokat kell támogatni, és, amiket a médiákban mutogatnak! Hanem olyan embereket, családokat, akik már évek óta egyedül hordozzák el az összes anyagi terheket, teljesen eladósodtak, mivel segítséget nem nyújtott nekik a Magyar Állam! A sajnálkozásból meg nem lehet kenyeret, húst, tejet, egyáltalán megfelelő élelmiszereket venni, sem a rezsiket kifizetni! Mert a betegápolás mellett mindent ki kell még fizetni, nincs senkire sem tekintettel a rezsi számlák kibocsátói! Nem nézi a beteg embereket, sem a betegápolóikat! Hogy nekik nincs már miből mindent kifizetni a betegápolási kiadások mellett! Nem járul hozzá a Magyar Állam az otthoni betegápolás kiadásaihoz, sem az Önkormányzatok, sem semmilyen intézmény!
Ideje lenne már végre észre venni, hogy a Magyar lakosság elöregszik, hiába szajkozzák, hogy szüljenek a fiatalok, ha még az idős korosztályra sem tellik már támogatás! Vagy a negatív diszkriminációt meddig akarják érvényesíteni! Hiszen csak a családosokat támogatja a mostani és az előző kormány is! Nem akar tudomást venni arról, hogy az idősektől vonja el az összes támogatást, a fiatalok javára! Ezt teszi évek óta! Ezért ilyen siralmas az otthoni betegápolók támogatási rendszere is!
Fillérekből elintézi a támogatást, és minden gondot a család nyakába rakja le! Meddig lehet még elvárni, hogy megfelelő ápolási díj hiánya miatt, emberek eladósodjanak önhibájukon kivül? Ezen kellene elgondolkodnia minden érintett hivatalban dolgozónak! Nem csak a saját karrierjüket építgetni a közpénzekből! Egy ápolási díjon lévőnek hiába ajánlanak fel, hogy napi 4 órát dolgozhat esetleg, de nincs aki ingyen felvállalja addig a beteg felügyeletét! Tehát gyakorlatilag esélye sincs a saját életének a fenntartásához! Közbe meg elvárja a Magyar Állam, hogy éhezzen, eladósodjon, mivel az évekig tartó betegápolási munka nem biztosítja a megfelelő anyagi elismerést!
Kiszolgáltatott helyzetbe hozzák így a családokat! A döntéshozók, mivel soha sem ápoltak beteget ennyi pénzért, fogalmuk sincs, hogy milyen embertelen törvényeket hoztak idáig!
Egyikük sem ápolná a saját hozzátartozóját ennyi pénzből, napi kb. 1000.-ft-1200,-ft-ból! Ha van ilyen, akkor írjon nyugodtan nekünk, szívesen átadjuk évekre ezt az összeget, ha elvállalja helyettünk az otthoni ápolást, méghozzá minőségi szinten!!!!
Mert az OEP már az idős betegekkel nem foglalkozik. Már 1 órát sem biztosít a fekvőbeteggé vált embereknek, egy bizonyos idő lejárata után! Annak ellenére, hogy nem állt talpra a beteg! A Bp., XIV. kerületben a betegellátást nem biztosítják, sem az otthoni ápolásba besegítést!Arra hivatkoznak áll indokkal, hogy nincs rá kapacitásuk! Tehát semmiféle szakellátást, szakápolást nem biztosítanak! Törvényes ez Önök szerint? Mert az emberi élet védelme, gyógyítása minden korosztálynak kijár, még akkor is, ha már nem rehabilitálható, nem munkába állítható a kora miatt sem! A gyógyulási reményt veszik el a betegtől, és csak mégjobban leromlik így az állapota! Ez bizony emberi, betegjogvédelem elleni támadás. Súlyos orvosi mulasztás, ill. az OEP részéről is!
2014.10.16.

Nemzeti Munkaügyi Hivatal részére!
1089 Budapest, Kálvária tér 7.
Sajtókapcsolat: Varga Beáta, Bézi Sándor
Email: sajto@lab.hu
Telefon: 06 1 299 1066
T. Cím!

A javaslatom az lenne az elhelyezkedés támogatására, hogy aki ápolási díjon van, annak lehetőséget adjanak legalább 4 órás munkavégzésre! Ezt úgy lehetne konkrétan megvalósítani, hogy vagy biztosítják, hogy 4 órára a házi betegápoló szolgálat ingyenesen segítséget nyújtson az adott kerületben, az ápolási díjon lévőnek! Hiszen nincs pénze megfizetni méreg drága betegápolókat!
Továbbá, ha munkaviszonyként, legalább minimálbérrel elismernék az idős szülők gondozását, ápolását, akkor ez már meg is lenne oldva ez a probléma!
Mert ez a munka teljes munkaidás elfoglaltságot jelent, emellett dolgozni, csak akkor lehet, ha van, aki ingyen vigyáz a betegre! Ez meg egyáltalán nem valószinű! Mert ilyen gyakorlatilag nincs! Talán egy családtag, vagy felvállalja, hogy besegít! De akkor meg Ő nem tud dolgozni menni!
Tehát központilag kellene ezt helyre tenni, nem ellehetetleníteni a betegápoló családtagokat!
Nem is értjük, mi érintettek, hogy erre, hogy nem figyelt már fel a kormány, hogy olyan mélyszegénységbe taszítja az ápolókat, hogy annál mélyebbre már nem is lehet!
Központi segítség kell ezügyben, nem képzések, és nem is plusz még munkavégzés! Mert, aki ezt nem csinálta, annak fogalma sincs, hogy milyen lemondásokkal, fizikai, lelki terhekkel kell megbírkóznia nap- mint nap egy felnőtt ember ápolásánál, legyen az szülő, vagy felnőtt gyermek. És hogy munkaviszonyként még ennyi év után sem képes elismerni ezt az örökös áldozatvállalást a Magyar Állam az egyszerűen minősíthetetlen hozzáállás! Hiszen a szociális intézményeket váltja ki, ill. a kórházi ellátást az otthoni betegápoló teljeskörű munkája. Hiszen minden szakápolási feladatot is ellát! Miért is nem ismeri el a Magyar Kormány ezt a munkát munkaviszonyként a felnőtt emberek ápolásánál?
Sokkal több teher nehezedik az ápolóra, mint egy gyermek ápolásánál! Hiszen a gyermekeket iskolába viszik napközbe, és tud mellette dolgozni a betegápoló anya. De egy idős embert egész nap a lakásában kell ellátni, nem viheti magával sehova sem!
Tehát még jobban elszigetelődik a külvilágtól, nem csak a beteg, hanem a betegápoló is folyamatosan lakásba kényszerül, és csak nagyon ritkán tud kimozdulni a betege mellöl!
Az ilyen élethelyzeteket a Magyar Állam figyelembe se veszi, mintha nem is létező és valóságos problémáról lenne szó! Közbe a népességünk elöregszik! Tehát ez a téma nagyon is közügy, nem magánügy!
Ezért is fontos, hogy munkaviszonyként ismerjék el, főleg a 40 éves korkedvezményes nyugdíjnál a nőknél! Hiszen pont az 50 év feletti korosztály, aki a betegeket ápolja az idős szüleiket!
Erre kellene konkrét megoldást kidolgozniuk! Vagy azt, hogy legalább minimálbér szintjével honorálják ezt a gyakorlatilag a nap 24 órájában tartó munkavégzést! Vagy a betegápoló szolgálatok biztosítsanak segítséget azzal, hogy az ilyen családtagokat alkalmazzák legalább 4 órás munkavégzésre, úgy, hogy helyettük addig ingyen felvállalják a beteg gondozását!
Ha ezt nem tudják megoldani, akkor marad az, hogy teljes munkaidősként, teljes munkaviszonyként ismerje el a Magyar Állam ezt a közmunkának számító munkavégzést! Nem 47.790,-ft/hóval, hanem tisztességes díjazással! Ne tegyenek különbséget a gyerekeket ápolók és a felnőtt súlyosan fogyatékos embereket ápolók között!
Mert pont annak kellene a legnagyobb segítséget nyújtaniuk, akik az idős szüleiket gondozzák, ápolják a nap 24 órájában teljes felelősséget vállalnak magukra. És közbe a saját megélhetésüket veszélyeztetik minden nap ezzel!

Várom válaszukat, hogy érdemben mit tesznek ezügyben? Több ezer ember érdekében írtam!Akiknek mind a mai napig nincs megoldva a munkaviszonyuk, amióta ápolási munkát végeznek!
Tisztelettel:
idős betegeket ápoló családtagok ezrei
2014.08.05. Válasz Továbbítás

Válasszon: Válasz vagy Továbbítás

Az áolási díj összegét, akik megállapították azok sohasem ápoltak beteget! Mert, ha ápoltak volna, akkor ezt az összegeket, amiket jelenleg adnak ezért az önfeláldozó munkáért, már rég felemelték volna arra a szintre, ami elfogadható lenne a megélhetést biztosítaná! Ezzel szemben nem történt semmi ezügyben! Sőt csak a beteg gyerekek ápolása számít bele a nők 40 éves nyugdíjába vonulásának idejébe! A beteg szülő ápolása nem! Miért is nem számít bele? Ez negatív diszkrimináció! Hiszen egy idős beteg ápolása fizikailag is sokkal nagyobb teher, ill. kiadás! Hiszen sokkal több mindent kell megvenni, odafigyelni, mozgatni, forgatni, egyáltalán sokkal nagyobb lemondásról jár az érintett ápolóknak! Nem lehet csak úgy mobilizálni, elmenni vele bárhova is a lakáson kívül! Hiszen az ágyból még kiemelni is csak úgy lehet, hogy van férfi ápoló segítség! Mivel egy felnőtt ember mozgatása sokkal erősebb fizikumot jelent, mint egy gyerek mozgatása. A gyerekek napi max. 5 órát el tölthetnek közösségekben, de egy idős fekvő beteg csak az ágyában éli le az életét!
Nincs más gondozója, csak az ápoló családtag/ok, sőt csak 1 ember kaphatja meg az ápolási díjat, ami nem számít bele a 40 éves munkaviszonyába a nőknél! Ezt a negatív diszkriminációt, amit pont a kormány hozott létre az emberi esélyegyenlőség, egyenlő bánásmód súlyos megsértésével tette meg!
Miszerint különbséget tett az idős, felnőtt ember ápolása és a gyerek ápolása között! Nem egyenlően ítéli meg az ápolási időszakot!
Kérjük ennek sürgős korrigálását! Mivel minden ember egyenlő! És az egyenlő munkáért egyenlő elismerés is járna! Főleg, ha sokkal súlyosabb terheket jelent anyagilag, fizikailag, lelkileg egy idős ember ápolása! Hiszen ott a remény a felgyógyulásra is kétséges! Tehát sokkal nagyobb a felelőssége az ápolónak, hiszen nincs iskolai, nevelési, sem egyéb segítség a társadalom részéről a gondozáshoz!
Akik ezeket az oldalakat olvassák, azok között úgy látszik nincs egy illetékes sem, aki hatékonyan tudna közbe járni ezeknek az égető, sukunkat érintő problémák megoldásához, orvoslásához!
Várjuk illetékes nyílt válaszát, hogy mikor szüntetik be a negatív diszkriminációt, hátrányos megkülönböztetést a korra való tekintettel az ápolási időszak elismerése területén!
Nők leginkább az érintettek az ápolási díjban, és főleg olyanok, akik az idős beteg szüleikről gondoskodnak! Miért nem segíti a kormány az ilyen élethelyzetbe került embereket ahhoz, hogy legalább a 40 éves szolgálati, ill. nyugdíjba beleszámítson a beteg szülő/k ápolási ideje!
Sok száz nőnek már csak pár éve lenne a 40 évhez, de ezek az idők, amit az ápolási munkával végez kiesnek? Milyen méltánytalan dolog ez, hogy csak azért, mert nem a beteg gyerekét ápolja valaki, hanem az idős szülőjét?
Sürgős választ, ill. az embertelen törvények megváltoztatását követeljük!
Mert elfogadhatatlannak tartjuk, hogy ilyen felelősségteljes, és nehéz anyagi, fizikai, szellemi munkavégzést, ennyire nem vesz figyelembe a Magyar Kormány!
A parlamenti képviselők miért nem hallják meg, miért nem veszik észre, hogy nem csak a nyugdíjuk van veszélybe ezeknek az asszonyoknak, hanem az életük is komoly válságba került! Pont a betegápolási díj alacsony összege miatt is!Emberségből, szeretetből nem lehet megélni, a nyugdíjhoz és annak elismeréséhez kormányzati döntés kellene! Olyan, ami az érintetteket nem hátrányosan érinti! Hanem megfelelő díjazással, és a munkájuk megbecsülésének kifejezésével járna a Magyar Állam részéről!

Üdv.:
ápolási díjon lévő középkörú nők
2014.06.25.

Teljesen egyet értek ezzel a hozzászólással. Az, hogy nem támogatják az idős szülők ápolását, az én családomban például több generációt "tesz tönkre". Nálunk édesanyám ápolja idős szüleit már hosszú-hosszú évek óta, és mellettük nem tud elmenni dolgozni sem, hiszen orvosi szakvélemény mondja ki rá, hogy állandó felügyeletet igényel. Semmilyen bevétele, jövedelme nincsen, továbbá semmilyen segélyre nem jogosult. Férje, élettársa nincsen, aki legalább anyagilag segíthetné. Egykori férje, aki az én vérszerinti apám 17 évesen vette el feleségül, de 1 éven belül el is hagyta a várandós nejét, hiába mondta ki a bíróság a gyerektartást, apám folyton kicsúszott alóla az állandó munkahelyváltoztatásaival, nem volt érdemes vele a bíróságra szaladgálni.
Így nevelhetett fel engem egyedül, ill. a nagyszülők segítségével. Hát most ezt a segítséget törlesztheti vissza feléjük.
Én dolgozom a családba egyedül, és fizetem édesanyám után a TB-t, és mivel édesanyámnak így sosem fog teljesülni a szolgálati ideje, így az a sors vár rám és leendő páromra, hogy édesanyámat élete végéig mi tartjuk el a majdan megszületendő gyermekeink mellett. Ennyi munkaév kihagyás után úgysem veszik majd fel sehová a szülei halála után, hát majd gondozhatja majd az én csemetéimet, én meg a leendő férjemmel dolgozhatunk, mint a bolondok, hogy el tudjuk tartani az egész családot, és legalább a létminimumot biztosítani tudjuk.

Nagyon szomorú ez az embertelen hozzáállás az Ön Édesanyja ügyéhez is, mint még jó néhány ezer ember életét keserítik meg a mai Magyar törvények ezen a téren! Ahelyett, hogy teljes munkaidőként elismernék, normálisan megfizetve ezt az önfeláldozó, teljes embert kívánó munkavégzést, ami egész nap tart! És hosszú éveken keresztül szünet nélküli gondozási munkát jelent! Nincs szabadság, nincs regenerálódási lehetősége az ápolónak. Mindíg, minden esetben helyt kell állnia! Ahelyett, hogy a Magyar Kormány az otthoni ápolást teljes erővel támogatná, az arra jogosultak körét teljesen anyagilag kiszolgáltatottá, elszegényedővé teszi! Kinek jó ez? Hát nem a betegnek és nem is a gondozójának! A méregdrága betegápoló szolgálatokat támogatják, no meg a felsleges képzéseket, amit persze nem tud megfizetni senki sem, csak akkor, ha van, aki ezt finanszírozni tudja. Tehát pont az érintett réteget az ápolót senki sem támogatja, senki sem védi! Hova fajul mindez? Hogy a betegápoló a sok nélkülözésbe, gondba, anyagi csődbe, amibe kerül a nemes hivatása miatt, egyszerűen önmaga is belebetegszik! És akkor Ő is előbb- utóbb gondozottá válik! Na ezt nem szabadna hagyni az érintett embereknek! Összefogásra lenne szükség! Olyan törvényekre, ami az otthoni betegápolók megélhetése érdekében igazi segítségadást nyújt anyagilag, fizikailag, emberileg!
Nem ellehetetleníteni kellene az otthoni ápolást, hanem törvényileg minden eszközzel segíteni! Ma a legnagyobb közérdekben végzett munka, pont az otthoni betegápolók munkája!Ők azok az emberek, akik nem a pénzért élnek, hanem a szeretetből fakadó gondviselést minden nap gyakorolják! És ebben a családtagok is ha még vannak, kiveszik a részüket, Ők még azt a kevés kis pénzt sem kapják meg, amiből nem is lehet megélni, mivel csak egy jelképes összeg!
Felháborító, hogy a legrászorulóbb emberekkel teszi meg ezt a mostani,és az előző kormányzás is!
Ők egyértelmű, hogy soha nem élték át, azt, amit egy betegápoló minden nap átél! A folyamatos emberi élet ápolását, gondozását! Hogyan is tudhatnák, hiszen a saját életük, karrierjük a legfontosabb, nem a közérdek, és nem is az emberek élete, élethelyzetének valós javítása!
Kitartást kívánok Önöknek az ápolási munkákhoz! És minden olyan ápolónak, aki ezt a legnemesebb munkát végzi, amit egy ember végezhet egyáltalán ezen a földön!
Minden ápolónak sokkal jobb, emberibb és gazdagabb életet kívánok, mint amilyen helyzetbe kényszerül még ma a jelenlegi nagyon rossz, és egyáltalán nem embert szolgáló törvények miatt!Ideje lenni az érintettek igényét, véleményét is ki kérni a döntéshozóknak, törvényszerkesztőknek, még mielőtt emberek sorsát évről- évre veszélyeztetik a megélhetési gondjaikat semmibe se veszik!
Ideje lenne egy ápolási díjon lévők szakszervezetét létrehozni, vagy legalább egy alapítványt, aki segíti Őket a mindennapokban anyagilag!
Hogy az utazásukhoz, a rezsik kifizetéséhez, uram bocsá esetleg nyaralásukhoz, vagy kikapcsolódásukhoz is hozzájárulna. Az élelmiszer megvétele is gond, nem csak a munkaviszonyként nem elismerése ennek a munkának.
Süket fülekre talált minden irás nagyon úgy néz ki! A sajnálkozással semmire sem megy a betegápoló, sem a családtagok!
Ideje lenne a hatékony intézkedésre fentiek ügyében, hogy végre észre vegye a Magyar Kormány, hogy az elöregedő nemzetünk megmentői, pont az ápolási díjon lévők áldozatos munkájával menthető csak meg!
Mert Ők akik felvállalják a kormány helyett az utógondozás összes feladatát, kiadásait. Önmaguk érdekeit éveken, évtizedeken keresztül félreteszik, és ahelyett, hogy ezt díjazná a kormány, elszegényíti ezeket az embereket! kiesnek a munkaerő piacról, nem is segíti az elhelyezkedésüket semmilyen formában. Nem támogatja az olyan szolgálatokat, akik helyettesíthetnék az ápolót legalább naponta pár órára, hogy a saját életvitelét is kicsit még fenntarthatná, vagy esetleg legalább egy 4 órás munkát mellette valóságosan el tudjon vállalni, hogy ne kelljen hajléktalanba átmennie a kifizetetlen számlái miatt!
Ehelyett, hogy segítséget nyújtanának anyagilag központilag, hagyják tönkre menni a családokat!
Meddig mehet mindez? Mikor lesz már végre emberséges és elfogadható törvény ezen a téren?
Erre kellene az illetékeseknek törvényt hozniuk, nem csak felvenni a fizetésüket, ami több százezer havonta, a semmi munkájukért!Az értelmetlen stadionok építésére, a fesztiválokra, bulikra, budapest-éjjel nappal tv adásokra, gusztustalan filmekre, minden hújeségre van pénz, meg az olyan munkakörökben dolgozókra, akik semmilyen hasznos dolgot nem csinálnak az emberek érdekében! Csak pénzbe kerülnek az államnak.
Ezeket kellene megcsorbítani, nem az ápolók élethelyzetét teljesen ellehetetleníteni!

5 évet ápolási díjon voltam édesapámmal. 61 éves vagyok. Amíg munkát találok, jogosult vagyok munkanélküli segélyre vagy valamilyen támogatásra? Az ápolásin töltött idő minek számít? Munkanélküli segélyre nem jogosít? A nyugdíjamat erre az időre mekkora összeggel számítják majd? Egészségügyi ellátásra jogosult vagyok, és milyen szinten?

Önmagában az ápolási díj munkanélküli segélyre nem jogosít, de ha azt megelőző három éveben vagy közben volt valamilyen (akár 4 órás), összeadva legalább 1 év időtartamú munkaviszony, az alapján meg lehet állapítani álláskeresési járadékot. Fel kell keresni a munkaügyi központot a szükséges jogviszony igazolásokkal. A járadék lejárata utána munkaügyi központ - amennyiben a feltételek fennállnak - nyugdíj előtti álláskeresési segélyt fog megállapítani.

Ha lejár, akkor rögtön vagy nem jogosult álláskeresési ellátásra, viszont regisztrál a munkaügyi központban álláskeresőként, akkor 90 nap után az önkormányzattól rendszeres szociális segély igényelhető, amennyiben a családban (férjet/élettársat; 25 év alatti nappali tagozaton tanuló gyermek(ek)et ideértve) az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a 25.650.-Forintot és a lakott lakás valamint fogyatékosságra tekintettel fenntarott gépjármű kivételével nincs olyan vagyon a család tulajdonában, ami 855.000 forintnál többet ér.

Magyarország jobban teljesít? Valóban?
A közömbösségben, érdektelenségben, embertelenségben valóban jobban teljesített! Egy ország normális működésében az idős beteggé vált emberek gondozása, ápolása is bele tartozik! Nem csak a fiataloké a jövő! Hiába minden reklámban ezt sugallják! Európa népessége elöregszik, velük is foglalkozni kell! A mostani és az előző kormányok sem tettek hatékonyan semmit sem az otthoni betegápolók segítéséért! Sem anyagilag, sem fizikailag! Még a minimálbér szintjére sem tudták felemelni a díjazásukat! Se munkaviszonyként elismerni! Pedig rengeteg több tízezer családról van szó, akik éjt nappallá téve az államról leveszik a terheket, önként felvállalva az egész napos munkát. Több családtagot is bevonva, ha lehet!
Ezek az emberek ingyen dolgoznak, semmi fizettségért!
Az állam közömbössége, szívtelensége jól megmutatkozik az elesett, beteg emberek magára hagyása terén.
Senki és semmi nem támogatja a fekvő beteggé vált idős embereket!
Még a közgyógy sem jár nekik alanyi jogon. A teljes nyugdíjukat a betegségükkel összefüggő kiadások emésztik fel. A családtagok teljesen eladósodnak, hiszen nincs aki leváltsa Őket, ha véletlenül pár órára dolgozni mehetnének! Hiszen senki sem vállal fel ekkora terhet felelősséget ingyen! Tehát, hiába van megengedve, hogy legalább 4 órát dolgozhasson valaki emelett a nehéz fizikai, idegi, szellemi, anyagi terheket jelentő munka mellett, nincs segítség ingyen az állam részéről!
Pedig rengeteg pénzt megspórol az állam ezen, hogy a családok felvállalták az otthoni ápolási munkák összes terhét!
Mégis, hogy képzeli az állam, hogy egy fillért sem ad ehhez a munkavégzéshez?
Holott a beteggé vált ember az államnak fizette a TB-t, nem a családtagjainak!
Mégis ingyen elvárják, hogy a nap 24 órájában gondoskodjon a beteggé vált emberről a család! Ha egyáltalán van még olyan család, aki ezért félre teszi az életét, az egész szabadságát, az egész életvitelét!
Mert nagyon kevés az az ápoló szívű ápoló, aki erre képes hosszú távon évekig!
Nem kellene talán az állam részéről kiemelten kezelni az ilyen embereket, családokat?
Hiszen a kórházban, fekvőellátást biztosító intézményekben sokkal több pénzt kiad a kormány ugyanezért a munkáért!
Mégis a családoktól, megvonja a legminimálisabb támogatást is!
Nincs kafetéria, nincs munkabér, nincs munkaviszony, nincs közlekedési bérlet hozzájárulás. Nincs ingyenes étkezési utalvány, nincs semmi sem, de még egy pár órás segítség sem a családoknak!
Hol is teljesít Magyarország jobban?
A celebek kitermelésében, a léha élet hirdetésében, a leszbikusok, homokosok mutogatásában a tévében, a stadionok építésében!
És a rossz munkatörvény gyártásában, ami még kiszolgáltatottabbá tette a munkavállalókat az eddiginél!
A pénzéhes munkáltatók, kiskirályokat gyártottak ki a multi cégeknél!
Az emberek pszicho terror áldozatai nagyon sok munkáltatónál!
Azt csinálhatnak ma Magyarországon a munkahelyeken a főnökök, amit csak akarnak!
Eladósították a betegápoló családtagokat, lezüllesztették a fiatalokat, töménytelen hajléktalanokat termel csak ki ez a mostani kormány, és az előző is!
Csak a mandátumukat féltik, és a saját hasznukat nézik!
Semmi sem érdekli Őket, csak a saját meggazdagodásuk!
Ez nem az az ország, ami a jövő felé vezet!
Hova szüljenek az emberek, ha még az idős beteg embereket sem látják el tisztességesen!
Le akarják cserélni az idős korosztályt, semmibe se veszik a családok valós gondjait!
Szégyen és gyalázat, ami itt folyik ma Magyarországon!
Ha tudnak olyan parlamenti képviselőről, aki valóban tett az emberek élethelyzetének javításán az otthoni betegápolás ügyében, ill. a munkanélküliség felszámolásában, arra szavazzanak! Ha nem tudnak ilyenről, akkor csak olyanokat fognak segíteni, akik eddig is csak jól elvoltak a parlamenti bársony székekbe, saját pecsenyéjüket sütögetve!!!
2014.05.23.

Az egészségbiztosítást, nem a családtagoknak, akik ténylegesen ápolják a betegeiket, hanem a Magyar Kormánynak a TB felé fizette be a beteggé vált családtag! Miért várja el a Magyar Állam, hogy éhbérből ápolják a betegeket otthon? Hova lett az a sok befizetett összeg, ha valaki tényleg rászorul a gondozásra, akkor miért nem adják azt közvetlenül a családnak, aki gondoskodik a betegről?
Mert, ha a Magyar Államnak a Magyar TB-nek befizetett majdnem 40 évet egy idős beteggé vált ember, amikor még dolgozni tudott, akkor abból a pénzből illene valamit visszajuttatni az érintett embernek, ill. családtagjainak az ápolási munkákhoz!
Ehelyett még a kiemelt ápolási díjat sem tudták megadni azoknak, akiknek ez jár!
Arra hivatkozással, hogy húsvéti ünnepek stb. voltak, hiába lett beadva még január elején a kérvény, hiába állapították meg, hogy jogosult rá az ápoló!
Hogy lehet ilyen trehányul, szívtelenül, késedelmesen intézni ilyen ügyeket, amik másoknak csak filléreket jelentenek, az az ápolónak az életbenmaradását!
Hogy várhatnak el folyamatos, évekig tartó ápolási munkát a semmiből?
Nézzenek már végre oda, hogy a tisztségviselők, közalkalmazottak mit is csinálnak munkaidő alatt?
Ahelyett, hogy az emberek papirjait gondosan, határidőbe elintéznék!
Felháborodott ápolók, akik már fél éve várnak arra, amit a Magyar Kormány megigért, nem tartotta be!!!Pár ezer ft-okról van csak szó, ez is várat magára! Milyen emberekre bízzák az ápolók sorsát, pénzügyi helyzetét? Nincs ellenőrzés e téren semmi sem? Bp., XI. ker. ben is előfordult ilyen eset!

2014.05.12.

Az OEP-nek azt kellene ellenőrizni, hogy az ápoló szolgálatok betartják- e a vállalt kötelezettségeiket maradéktalanul!
Nem jönnek időben, nem tudják biztosan mikor érnek a beteghez. Sőt előre sem tudják megmondani, mikor is várhatóak? Ezért kapnak az OEP-től támogatást 1 óráért sokkal többet, mint egy napra a betegápoló egyáltalán! Mégis hogy képzelik ezt? A semmi munkáért sokkal több a fizetés a betegápoló szolgálatok pontatlanságáért, kiszámíthatatlanságáért, mint azoknak a családtagoknak, akik egy napra csak 1280,-ft.-ot kapnak ápolási díjt! Hol van itt az ápoló munka megbecsülése a családtagnak? Hol van itt az arány, az esélyegyenlőség, az egyenlő bánásmód? Kik döntötték el azt, hogy egy órai munka értékesebb, mint a maradék 23 óra ápolás, gondozás, teljes ellátása a betegnek?
Kik akik ezért felelősek, hogy az ápolási díjon lévők munkáját ennyire ledegradálják, ellehetetlenítik???
Ki ad erre választ? Mert a Magyar Kormány semmit sem tesz ezügyben! Hogy végre egyenlő bánásmód legyen és esélyegyenlőség az ugyanazt, sőt még több, teljesebb körübb munkát végzők bérezésénél!
Az ápolási díj legalább a minimálbér szintjére kellett volna felemelni már több tíz éve!
Amióta egyáltalán ilyen méltánytalan, elszegényítő helyzetbe hozták az ápoló családtagokat, családokat!Akiknek inkább megköszönnék anyagilag is a munkájukat! Hiszen tehermentesítették a szociális intézményeket, "elfekvőket", azzal, hogy helyettük felvállalták a gondozással járó összes feladatokat!!!!Mégis csak az éhbért juttatták számukra, és a kilátástalan, megoldatlan élethelyzeteket. A rosszul müködő "besegítő" 1 órára csak ápoló szolgálatot. Aki még időben oda sem tud érni a beteghez, nemhogy hatékonyan segítse a családok munkáját!!!Ezt miért nem ellenőrzik jobban hivatalból, hogy mire is veszik fel a háziápoló szolgálatok az OEP-től a pénzt? Meg azt, hogy hogyan lehet, annyi decubituszos, mozgásában teljesen leépített embert pont a kórházakból hazaküldeni! Ha nem tudják meggyógyítani, legalább az állapotát ne hagyják jobban leromlani a betegeknek a kórházakban, rehabilitációs intézményekben!!! Ezt ellenőrizze az OEP és intézkedjen, hogy a kórház hibájából betegebbé vált embereknek megfelelő anyagi kártérítést nyújtson, hogy az otthoni gyógyulását ne a család viselje 100%-ban, a kórház felelőtlen gondozása miatt!!!!Miért szaporodtak meg a házi betegápoló szolgálatok? Pont ezek miatt a dolgok miatt! Hogy nem megfelelő gyógyító munkavégzés folyik a rehabilitációs intézetekben!!! De ennek ne a család szenvedje el a kárát éveken, évtizedeken keresztül. A családokat támogassák anyagilag, ne a kapzsi betegápoló szolgálatokat!!!
2014.05.01.

Szeretném tudni, hogy jól értelmezem az interneten olvasottakat az ápolási díjjal kapcsolatban. Édesapám 86, Édesanyám 80 éves. Az alapvető dolgokban még ellátják magukat(mosdás, öltözködés stb.)Valóban ágyban fekvőnek,magatehetetlennek kell lenniük, ahhoz, hogy Én, mint a szülők gondozója, ápolási díjban részesülhessek?

Szia. Úgy van ha súlyos fogyatékos azaz "étkezni, vagy tisztálkodni, vagy öltözködni, vagy illemhelyet használni, vagy lakáson belül - segédeszköz igénybevételével sem - közlekedni,
feltéve, hogy esetében a fentiek közül legalább három feltétel egyidejűleg fennáll." ekkor kapod a 100%ot ami 26 ezer. másik a tartós beteg ahoz nem kellenek ezek a feltételek itt csak 21 ezret kapsz.

A januárban beadott kérvények az E minősítésre, hol akadtak el? Ki ül rajtuk? Felháborítő ez a lassú ügyintézés, holott már rég a Visegrádi u.49-be állítólag március közepén már beérkezett az eredménye a szakorvosi, véleményezéseknek!
Mi tart ennyi ideig? Az érintettek élethelyzetével, megélhetésével nem törődik itt senki sem a hivatalokban? Csak a választásokra koncentrál itt már mindenki? De hónapokik húzzák annak a kis összegnek pár ezer ft-nak a megadását! Így sem lesz még a minimálbér fele sem, de még erre is hónapokig, évekig kellett várni! Jól látszik, hogy a valós gondokkal, megélhetési problémákkal a hivatalokban nem törődnek! Ez nagyon méltánytalan, és elkeserítő az érintett családtagoknak!
Gyorsítsák már fel az időhúzás helyett a folyamatot, hiszen a betegnek jó lenne, ha még megélné ezt, ill. az ápolója!!! Az illetékesek, jó lenne, ha utána néznének, hogy mi folyik itt!
Van olyan ápolási díjon lévő, akinek elfelejtették bejelenteni az egészségügy felé az ápolási díját több mint egy éve a XI., kerületben az Önkormányzatnál!
Tudnak róla, de még mindíg nem rendezték azonnal a mulasztásukat!
Hogy fordulhat ez elő? Ki a felelős az ilyen mulasztásokért?
Jó lenne, ha az illetékesek is néha olvasnák ezeket az üzeneteket, talán megváltoztatnák a hozzáállásukat, amikor emberek élethelyzetével így játszadoznak!
Elfelejtik, hogy Ők az emberek ügyeinek intézésével vannak megbízva, nagyon jól megfizetve, nem azért, hogy az időt húzzák az érintettek rovására! Mert nem nekik kell fillérekből ápolási munkát végezni, és az összes ezzel járó kiadásokat, a "megélhetést" biztosítani, fizetniük! Szomorú, hogy ilyen közalkalmazottak dolgoznak, ilyen felelős poziciókban!!!Őket nem ellenőrzi senki sem hivatalból?
2014.04.05.

A Visegrádi u. 49.-ben még állítólag 1 db kiemelt ápolási díj igénylésére sem érkezett válasz, tehát nem bírálták el, pedig már 2014. januárban beadták az emberek, akiket ez érintett!
Mégis hol pang a dolog, hogy lehet ez, hogy ennyit ülnek rajta? Mi ez a halogatás, bürokrácia!
Csak olvasni kellene a zárójelentéseket, orvosi igazolásokat, szakvéleményeket. Idős betegeknél, akik már 80 felett vannak, ott miért húzzák az időt? Meg is kellene élnie az ápolónak és az ápoltnak is, hogy ezt a szerény díjazást legalább megkapják!Csak a kórházi dolgozók béremelésével foglalkoznak mindíg. Az otthoni ápolók sorsával senki sem törődik tisztességesen! Mégis milyen parlamenti képviselőkre szavaztak az emberek? Olyanokra, akik csak a saját hatalmukkal törődnek, és a saját poziciójuk megtartásával, nem az országban a legszegényebb réteggel, a betegápolókkal!
Azok nem tudnak állandóan tüntetni, hivatlaokban kilincselni a jogaikért! Pedig Ők azok akik a legtöbbet tesznek ma az embertársaikért, családjukért! Illene ezt már végre honorálni, legalább a minimálbérrel, ill. munkaviszonnyá tétellel! Mert Ők a legnagyobb közszolgák a magyar társadalomban! Mégis Őket díjazák a legrosszabbul! De miért is? Várjuk a választ rá nyilvánosan! Ne az olvasok olvassák csak ezt a sorokat, hanem az illetékesek is a hivatalokban, hogy végre a fizetésükért már tegyenek is valamit az embertársaikért!!!Mégis minek vannak az illetékes szakhatóságok? Mit csinálnak munkaidő alatt, hogy ennyire lassan haladnak az elbírálások?! Már március vége, de még nincs semmi a kiemelt ápolási díjból!!!Hiába lettek januárban beadva! Hol akadt el a dolog? Főleg az idősebb betegeknél kellene sokkal jobban odafigyelni, mivel nekik minden nap és minden hónap számít az életükben! Nincs idejük hosszú hónapokat várni sem nekik, sem az ápolóiknak! Addig is csak mégjobban elszegényedik a család! Már évtizedekkel előbb kellett volna munkaviszonyként elismerni, sőt ugyanúgy, mint a kórházi dolgozóknak minimálbért legalább megállapítani, és az inflációt is követni! Hiszen Ők sokkal többet dolgoznak, mint a kórházi dolgozók! Sokkal összetettebb feladatokat kell ellátniuk! És nincs, aki leváltsa Őket, mint a kórházban, csak ha van még egy családtag, vagy kettő, aki ingyen besegít! Mivel csak egy ember kaphat ápolási díjat, hiába annyian dolgoznak, mint egy kórházban! De ott mindenki kap fizetést a munkájáért, és nem is keveset!!! Negatív diszkrimináció, hátrányos megkülönböztetés, az esélyegyenlőség teljes hiánya, amit elszenved az otthoni betegápoló a kormány és a társadalom részéről is! Mégis mi ez az embertelen hozzáállás a magyar kormány részéről? Miért ez a teljes ellehetetlenítése az otthoni ápolók megélhetésének? Ők nem karriert építenek, hanem gondoznak, ápolnak, takarítanak, mosnak, főznek, bevásárolnak, mosdatnak, injekciót, gyógyszereket beadnak, hivatalos ügyeket intéznek. És ezt max. 34.515.-ft-ért, vagy pár ezer ft-tal többért tennék, de mikor kapják meg végre már ezt a kicsiny emelést? Ki az illetékes ebben konkrétan, hogy ennyire húzzák az időt? Mégis mire várnak még???

Hónapokig ülnek a kiemelt ápolási kérelmeken az illetékes rehabilitációs szakhatóság! Vajon miért? És az idős, magatehetetlenné vált embereknél a születési dátumot,ha megnéznék, ugyan mire várnak, hogy megadják ezt a kicsiny emelést, ahhoz képest, hogy mennyibe kerül egy otthoni betegápolás!
Van fogalmuk arról, hogy mennyire kiszolgáltatott helyzetbe hozták már így is évtizedek óta az érintett embereket, családokat! Ezt a közömbös, időhúzásos magatartást amit tanúsítanak az illetékes szervek, hatóságok ezügyben, felháborítónak találjuk!
Az emberek megélhetését eddig is súlyosan hátráltatták a szívtelen rendeleteikkel! Az emberségüket hova tették a törvényhozók? Ennek csak egy oka lehet, hogy soha nem ápoltak fekvőbeteget!!!! Azt sem tudják, hogy mivel jár ez, és mennyi plusz kiadással. A beteg érdekében még mindíg semmit sem tett a Magyar Kormány, csak igérgetett idáig is! Csak a választással vannak elfoglalva, a maguk poziciójának megvédésével! Nem is törődnek azzal ami a feladatuk lenne, amiért a sok százezer ft-os fizetésüket kapják! Az emberek élethelyzetének valós jobbításával! Vagy ez már nem fontos Önöknek tisztelt hatalmon lévő kormány?
Szégyen, ahogy emberek élethelyzetével nem törődnek elfogadható módon! Szégyen, hogy az ápolókkal és a betegeik érdekével itt senki sem törődik Magyarországon!!! Meddig ülnek még a papírokon! Az idő csak múlik és semmi sem változik! Az igérgetésekből elege van minden betegnek és az ápolójának is!!!Ha A SAJÁT ROKONJUKRÓL LENNE SZÓ, AKKOR IS ILYEN LASSAN DOLGOZNÁNAK?

A kiemelt ápolási díjat még nem érvényesíthették az érintett ápolási díjon lévők! Mivel a januárban beadott igények még nem kerültek elbírálásra, pedig egy idős mozgáskorlátozott,fekvőbetegnél ez már évek óta orvosilag rég kimutatott, bizonyított! Miért ez a hosszadalmas átfutási idő? És miért nem lehetett minimálbérre, ill. munkaviszonyként elbírálni, ezt a közérdeket, társadalmunkat nagyon is érintő kérdést, helyzetet, megnyugtatóan, emberségesen, és a megélhetést valóban segítő intézkedést megtenni!
Miért nem ismeri el a Magyar Kormány még most sem az ápolási díjon lévők áldozatos, mindennapos, szünetnélküli munkavégzését, legalább a minimálbér szintjének megadásával! Kórházat, szociális intézményeket váltanak ki ezzel a betegápolók! Teljes háztartási munkát, gondozást, minden egyéb szükséges feladatot felvállaltak, mégis a társadalmi megbecsülése ennek a munkának a legrosszabban van díjazva! Ezért mélyszegénységbe, létminiumum alatt élnek a betegápolók! Az Önkormányzatok sem támogatják anyagilag az ápolók munkáját, sem fizikailag nincs segítségük a betegápolásban. Nem csak kisgyerekesekből áll az ország, hanem sok olyan családból, ahol van beteg ember, aki ápolásra szorul évekig, évtizedekig. A súlyosan fogyatékossá, fekvő beteggé vált szülők ápolása, teljesen ellehetetleníti az anyagi helyzetét a családtagoknak! Közgyógyigazolványt minden olyan esetben ki kellene állítani, ahol fekvőbeteget ápolnak hosszú évekig, és nincs már rá esély a járásra, önmaguk ellátására! Miért kell megnehezíteni az eladósodást, hajléktalanná válást elősegíteni azzal, hogy nem kellő anyagi segítséget nyújtanak a fekvőbeteg ápolóknak! Mi lesz így a jövője az ilyen sorsú embereknek, betegeknek, és családjuknak? Miért nincs kellő anyagi támogatás még most sem? Miért hagyják mélyszegénységbe a családokat? Hiszen a legtöbbet a társadalmunkért az ilyen emberek teszik meg! Hol van itt a kellő társadalmi elismerés? A betegápolók jövője senkinek sem fontos? Mi lesz az Ő nyugdíjukkal? Őket miért nem támogatja a Magyar Állam ugyanúgy, mint a gyerekeseket, vagy nyugdíjasokat? Miért nincs ingyenes BKV bérlet, vagy legalább ahhoz hozzájárulás?
Miért az IP cím a lényeg, nem a kérdések megoldása? Mikor lesz végre olyan Kormányzás Magyarországon, aki a betegápolók jogait is nézi? És nem hagyja utcára kerülni Őket, csak azért, mert merték felvállalni szeretetből a beteggé vált családtagjuk önzetlen gonozását! De meddig lehet Őket napi 800.-Ft-ból még életben tartani? Vagy megvárják, míg Ők is beteggé válnak?
Meddig mehet még ez a mélyszegénységbe juttatás a Kormány részéről? Mikor lesz már olyan Önkormányzati szociális támogatási forma, ami az ápolási díjon lévőket is figyelembe veszi, nem csak a kisgyerekes családokat? Nemcsak fiatalokból áll az ország! Hanem vannak idősebb korosztályok is, akik pont azért nem tudnak már dolgozni, mert beteget ápolnak! Őket is megilletnék az életfenntartásához szükséges anyagi támogatások, jogok!
Gondolkozzanak el ezen, a Tisztelt Parlamenti képviselők, jelöltek, és a Polgármesteri Hivatalok!Pl.
XI., ker. XIV., ker. Polgármesteri Hivatal semmit sem tett idáig az ápolási díjon lévők szociális segélyezése ügyében, főleg a súlyosan fogyatékos betegeket ápolók családjának segítésében! Pedig jól tudják, hogy mennyi kiadással jár egy fekvőbeteg ápolása!Nem csak a kisgyerekes családok léteznek! A negatív diszkrimináció a segélyezések területén elfogadhatatlan! A krízis helyzetben lévő családokat- mindegyiket egyenként kellene elbírálni, mikor segélyezésekről van szó! Nem esélyegyenlőséget nem adó rendeleteket meghozni, amiből a betegápolók segítése teljesen ki van hagyva!!! A betegápolók is szeretnének megélni, életben maradni! Hogy tudják ápolni, gondozni, ellátni a betegeket! És ehhez központilag kérnek segítséget! És nem a küszködést, az örökös elutasítást érdemelnék meg az Önkormányzatok és a társadalom érzéketlenségét az ügyükben! Nem csak egészséges, fiatalokból áll az ország! Nem csak Őket kellene támogatni, akik még tanulók és egészségesek! Az életbenmaradásukért küzdenek az ápolók és a betegeik!!! Jó lenne már ezt, ha észre vennék a Magyar Kormány törvényhozói!!! És tennének valamit a betegápolók érdekében végre!!!!
2014.03.03.

Oldalak

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!