nyelvvizsgamentesség

Sziasztok!
Nem tudom tud-e esetleg nekem valaki segíteni abban, hogy a munkáltató lemondhat az újonnan szerzett diploma nyelvvizsga követelményéről, ha az nem szükséges a betöltött munkakör ellátásához. Ezen igazolás kiadásával kiváltható a nyelvvizsga és kézhez vehető a friss diploma nyelvvizsga bizonyítvány nélkül is.
Amennyiben azt méltányossági jogcímen a kérelem alapján megítéli az Oktatási Intézmény.
Előre is köszönök minden segítséget!
Utolsoperc

(czenner.julia@gmail.com) Írj ide, megbeszéljük.

2006-ban végeztem tanítóként. Alapfokú c nyelvvizsga volt a követelmény. (eszperantó is jó volt) Én levizsgáztam középfokú A-ból és meg is kaptam a diplomámat. Kérdésem az, hogy jelentkezhetek-e így mesterképzésre. Elmúltam 40 éves.
Köszönöm a választ!

Persze, jelentkezhetsz, de mentességet már nem kapsz a középfokú C típusú nyelvvizsga letevése alól ahhoz, hogy meg kapd a diplomád.
Hogy az eszperantót elfogadnák-e adott szaknál, ha abból csinálnál, a TO-t kell megkérdezni.

Nyáron azt a tájékoztatást kaptam, hogy elég lesz majd a kimenethez nyelvvizsgázni.
Ellenben, most azt mondták, hogy nem is enged jelentkezni a gép, ha nincs meg a B2
vizsga. Igaz nem mondtam nekik, hogy elmúltam 40 éves nem gondoltam, hogy lehet jelentősége. Így aztán most teljesen tanácstalan vagyok.
Köszönöm a választ!

Abban szeretnék segítséget kapni, hogy 56 éves vagyok. Csecsemő és kisgyermek nevelői főiskolára szeretnék menni, nekem is kell nyelvvizsga, hogy megkapjam a diplomát. Köszönöm

Kell.

Sziasztok! 48 éves vagyok,szeretnék logopédiát tanulni.Hajdúböszörményben indul a fősulin gyógypedagógus szak és ezen belül lehet választani. Más lehetőség nincs?

Bocsánat, ha arra gondoltál, hogy logopédiát lehet-e más keretek között tanulni, akkor a válaszom: nem. A logopédia a gyógypedagógia részszakterülete, bármennyire is szeretnének egyes "logopédusok" erről nem tudomást venni és magukat a gyógypedagógiától függetlennek kikiáltani. Pedig a beszédzavarok javítása megkíván egy csomó gyógypedagógiai alapismeretet, mert ezeknek a zavaroknak többféle háttere lehet, vagyis a segítséget igénylők aktuális, speciális helyzetét is figyelembe kell venni, amikor "terápiát" alkalmazol.

Köszönöm szépen a választ! Jól értelmezted a kérdésem.Debrecenben lakom.

A legjobb gyógypedagógiai/logopédiai képzés - már csak az évszázados hagyományok és tudományos megalapozottság és háttér miatt - az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógia Karon folyik, melynek jogelődje már több, mint száz éve oktatja a gyógypedagógia részeként. Ha jól tudom, idén Nyíregyházán is elindult egy kihelyezett szakjuk, szintén logopédiai szakirányt oktatva. Ajánlható még a Szegedi Tudományegyetem logopédia szakiránya, bár nem tudom, hogy az ország melyik szegletében laksz; erre vonatkozóan nem írtál semmit.

szia nekem az lenne a kérdésem hogy, 2011-ben államvizsgáztam az Avkf-n mint óvodapedagógus. Elvileg belső nyelvvizsgát tehetek, illetve én olyat is olvastam hogy, ha eltelik 3 év akkor nyelvvizsga nélkül is megkaphatom a diplomám? Köszönöm a segítséget.

Kedves Piros86!
Segítséget szeretnék kérni sajnos én is kiszeretném kérni a diplomámat és ugyan úgy 2011-ben végeztem a SZIE mint te, de a fórumon sehol sem látom, hogy a te helyzeted megoldódott volna vagy válaszolt volna valaki. Előre is köszönöm a segítségedet

Gyógypedagógus ( pszichopedagógiai) végzettségem van 20 éve. Jelenleg 50 éves vagyok. Most plusz szakra a tanulásban akadályozott szakra megyek. Szeretném megkérdezni, hogy kell a nyelvvizsga?

Ha a Bárczi a szakirányú továbbképzésében szerzed az újabb szakirány (1,5 éves képzés) akkor nem kell nyelvvizsga, ha rendes BA képzésben akarod végezni (4 éves) akkor oda igen.

Köszönöm a választ. Szakirányú 1,5 éves. Nagyon megnyugodtam

Az 1995-ös tanévben voltam II. éves hallgató a SzIF-en Győrben,majd ősszel volt egy súlyos-életveszélyes balesetem, túléltem, de a győri pályafutásom befejeződött.
Azt szeretném megkérdezni, hogy hol van lehetőség diplomázni valamiből?

Utána olvasgattam a 35 év feletti diploma szerzésnek és arra a következtetésre jutottam,hogy mégse kell diploma. Köszönöm

Még csak érdeklődök ám, egyenlőre még gyógyulgatok....

Nekem nagy màkom van, a fôiskolàn mi voltunk az utolsòk akinek nem kellett nyelvbôl viszgàt tenni ès most az egyetem is....))))

Szia mindenki. Egy kérdésem lenne. 2011-ben államvizsgáztam, és a szóbeli nyelvvizsgám meglett, de az irásbeli nem sikerül sikerült sehogy sem. Idén 40 éves leszek. Az lenne a kérdésem a complett nyelvvizsga alól mentesülhetek e?

nem, életkorra csak akkor mentesülsz ha a felvétel évében lettél volna 40. Plusz ez a kedvezmény idén megszűnik.

Köszönöm a gyors vàlasz!! Akkor valoszinű a sulié marad a diplomám, legalàbb vigyáznak rá!!

Szeretnék érdeklődni, hogy régen volt olyan aki mentességet kapott nyelvvizsga alól, mert olyan területen dolgozik ahová nem kell nyelvismeret? Ilyen létezik-e még?
Én diplomás ápolóként végeztem, akkor még alapfokú C-típusú nyelvvizsga kellett. Most mesterképzésre járok és idősekkel foglalkozom, az én területem nincs jelentősége az idegen nyelv tudásának? Tud nekem valaki segíteni, hogy van-e valami lehetőség a nyelvvizsga mentességre.?

Tudna vki abban segíteni,hogy tanítóként, államvizsgával nyelvvizsga nélkül hogy vehetnek fel? Lenne helyem,de az igazgatónőnek kellene vmi jogszabály hogy fel tudjon venni konkrét diploma nélkül,az oklevéllel. Vki tud ilyen jogszabályt,amire hivatkozhatunk?
Köszi

Én 3 éve dolgozom nyelvvizsga nélkül. Nem kell jogszabály. Csak azt mondani a tankernek nem volt más jelentkező.

Szia! eduline.hu oldalon találsz infó Diploma nyelvvizsga nélkül: itt vannak a legfontosabb szabályok címszóval
Vagy petroczigabor.hu oldalon ezt, kimásoltam Neked belőle....
Pedagógus diploma nélkül
2015.01.08
Mikor alkalmazható a pedagógus diploma nélkül?

A köznevelési törvény 2012. szeptember 1-jétől hatályos előírásai szerint a pedagógus munkakör betöltésének feltétele a köznevelési törvény (a továbbiakban Nkt.) 3. sz. mellékletében előírt megfelelő végzettség és szakképzettség. 2015. január 1-jei hatálybalépéssel azonban módosult az Nkt. 98. §-a, amely lehetőséget biztosít a nyelvvizsga hiányában pedagógus-diplomával nem rendelkezők határozott időtartamú alkalmazására.

A törvény hatályos szövege így szól:

Nkt. 98. § (14) Ha a pedagógus-munkakör megfelelő végzettséggel és szakképzettséggel rendelkezővel nem tölthető be, akkor legfeljebb egy alkalommal a gyakornoki idő lejártáig gyakornokként alkalmazható az is, aki a nyelvvizsga letétele kivételével a pedagógus-munkakör betöltéséhez előírt végzettséget és szakképzettséget igazoló oklevél kiadásának feltételeit teljesítette. Ebben az esetben a minősítő vizsga letételének feltétele az előírt nyelvvizsga- bizonyítvány megszerzése. Amennyiben a gyakornok az előírt határidőig a nyelvvizsga-bizonyítványt nem szerzi meg, közalkalmazotti jogviszonya, munkaviszonya e törvény erejénél fogva megszűnik.

1. A nyelvvizsga hiányában diplomával nem rendelkező pedagógus esete

A diploma hiánya gyakran okoz problémát azokban az esetekben, amikor az alkalmazni kívánt jelöltnek megvan az abszolutóriuma, azonban nem rendelkezik nyelvvizsgával, és így nincs diplomája sem. Bizonyára a tömeges nyelvvizsga-probléma vezetett oda, hogy 2015. január 1-jétől lehetőség van a nyelvvizsga hiányában diplomával nem rendelkező pedagógusok alkalmazására.

Felhívjuk a figyelmet a rendelkezés lényeges részeire:

csak a tanulmányait lezárt (abszolutóriummal rendelkező) személyekre alkalmazható
kinevezésük csak határozott időre szólhat, a határozott idő legkésőbbi dátuma a gyakornoki idő lejárta, azaz
ha pl. 2015. január 8-án neveztek ki egy pedagógust, akkor határozott idejű munkaszerződésének lejárta legföljebb 2017. január 7. lehet, hiszen ezen a napon jár le a két év gyakornoki ideje
ha a kollégát – szabálytalanul – pl. 2014. szeptember 1-jén nevezték ki határozott időre pedagógus munkakörbe, akkor 2015. január 1-jétől szerződése törvényessé tehető, ha 2016. augusztus 31-ig tartó határozott idejű kinevezést kap

Tisztelt bebo!

Ha éngem nyelvvizsga nélkül vettek fel 2014-ben és most, hogy megíratták velem a portfóliót. Az elnök jelezte, hogy munkaviszonyom megszűnik...

Köszönöm, hogy utcára dobnak, főleg, hogy friss házas vagyok és most született a kisfiúnk...

Eddig semmi ilyenről nem tudtam, senki nem közölte velem és a munkaszerződésemben sincs semmi ráutalás... Mi a teendő?

Azért az igazgatónak illene ismernie a közoktatási törvényt.
Majdnem elküldtem én is a választ, illetve el is küldtem, de aztán észrevettem, hogy már kaptál jó választ.

Szia, a köznevelés törvényben (2011. évi CXC. törvény) van:

99.§ (14) Ha a pedagógus-munkakör megfelelő végzettséggel és szakképzettséggel rendelkezővel nem tölthető be, akkor legfeljebb egy alkalommal a gyakornoki idő lejártáig gyakornokként alkalmazható az is, aki a nyelvvizsga letétele kivételével a pedagógus-munkakör betöltéséhez előírt végzettséget és szakképzettséget igazoló oklevél kiadásának feltételeit teljesítette. Ebben az esetben a minősítő vizsga letételének feltétele az előírt nyelvvizsga-bizonyítvány megszerzése. Amennyiben a gyakornok az előírt határidőig a nyelvvizsga-bizonyítványt nem szerzi meg, közalkalmazotti jogviszonya, munkaviszonya e törvény erejénél fogva megszűnik.

Szia!
Az én gondom a következő. Már 2,5 éve vagyok a közigazgatásba. Megszereztem a közgazdász diplomát, de nincs nyelvvizsgám. DISZLEXIÁS vagyok. Mikor 1997-ben a központban megállapították, akkor a középiskola elfogadta, majd felmentés az érettségin, és a felsőoktatásban. Igen ám, de itt most a munkámhoz nem kell közvetlenül a nyelvismeret, de a pénzemen érzem. Nem kapok nyelvvizsgapótlékot, de erről a "hibámról" nem én tehetek. Tud valaki valami jogszabályt?

Oldalak

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!