Pedagógus bértábla 2019-ben

Cikkek: 

Nem változik a pedagógusok fizetése januártól, ugyanis a vetítési alap a 2019. évi költségvetési törvényben is változatlan maradt. A pedagógus bérek számítási képletéből 2015-től kivették a minimálbér emelkedésének hatását, helyette továbbra is a 2014. évi 101.500 forintos minimálbér szerepel szorzóként "vetítési alap" néven.

A 2019-ben érvényes bértábla:.
A táblázat számait a 195.000 forintos bérminimumra kell felkerekíteni a legalacsonyabb sávokban. A törvény szerint a munkáltató a tanévre vonatkozóan a pedagógus besorolásától eltérően is meghatározhatja az illetményét.
pedagógus bértábla 2019

A számításhoz felhasznált adatok:

1. Az illetményalap számításának vetítési alapja 2019-ben is 101500 forint.

2. Az illetményalap a vetítési alap
a) 120 százaléka középfokú végzettség esetén,
b) 180 százaléka alapfokozat esetén,
c) 200 százaléka mesterfokozat esetén.

A vetítési alap és a fenti százalékok segítségével számítható ki az illetményalap.

3. A 2011. évi CXC. törvény 7. melléklete a rögzíti a garantált illetményt az illetményalap százalékában:Hozzászólások

Rosszul tudod. Csak 177.118. Biztos elírták az összeget.

Ped1-be kerültél, a 3. éved 2017. febr.-ban lesz meg, ezért a soros lépésed 2017. jan. 1., ami 212e körüli összeg, feljebb pontosan megtalálod. De a gyakornoki fizetésed nem lehetett annyi, amennyit írtál. Nem gépelted el?
A gyakornoki időszakhoz azért van 2-4 év írva, hogy akinek nem sikerül, annak meg kell ismételnie. De nálad nem ez történt, a ped1/2 fizetési sorába kell lépned. De még az átsorolásokat nem történtek meg, mert 20.-a után nyílik meg a rendszer. Hogy-hogy téged átsoroltak?

Sziasztok, azt szeretném kérdezni hogy a pedagógiai asszisztens mennyit keres?!
Mert nem találok sehol egyértelmű választ!

Szia. Minimálbéren vagyunk. Eddig 85000 ft volt a kereset. 2017ben emelték a minimálbért, ezért 103.000 ft körül fogunk kapni.

Én asszisztensi munkát végzek, de sajnos a szerződésem "rendszergazda", ebben az esetben változik a bér? köszönöm a választ

Szia Gabidusz!
A 85 000 (nettó) hányas kategóriát jelent, beszámítják e az előtte lévő nem pedagógus munkaviszonyt?
Köszi

Tisztelt Szerkesztőség!
Szeretném megkérdezni, hogy ha 1991-től két évig, képesítés nélküli óvónőként dolgoztam, beszámítható-e ez a két év gyakornoki időként, amennyiben most tanárként folytatnám tevékenységemet?
Válaszukat előre is köszönöm!

Ez a bértábla a kívülállónak így nem mond sokat. Tudni kellene, hogy kik tartoznak a gyakornok, illetve az I.II. alá. Annyi azért látható belőle, hogy a kezdő valóban nem olyan sok, de már 20 éves munkaviszony után azért elfogadható. Még egyszer hangsúlyozom, csak elfogadható az a 250-300 ezer vagy a fölötti bér. Nyilván azok a pedagógusok is voltak kezdők és nekik sem volt anno olyan hatalmas a fizetésük, így nem értem a kedves pályakezdő hozzászólókat miért sírnak. Minden szakmát meg kellene becsülni és fizetni. Valaki a gyerekeinket tanítja, valaki az életünket védi, óvja, valaki a terméket gyártja amit megeszünk é valaki eladja nekünk. Engem az háborít fel, hogy némelyik hozzászólás nekiesik azoknak akik esetleg valami éllel, vagy kevésbé kedvező hangon írnak a pedagógusokról és teljes vehemenciával védik a mundér becsületét, valamint úgy gondolják, hogy a pedagógus pályánál nincs nehezebb a földön. Biztosíthatom, hogy ez nem így van. Van annál nehezebb is. Mindenki életében volt jó és rossz tanár aki tanította és volt jó és rossz eladó akivel a boltban találkozott. A különbség a rossz tanár és eladó között csak az, választhatok: bemegyek abba a boltba holnap is, de az iskolával már ez nem ilyen könnyű és egyszerű. Életre szóló kárt is okozhat egy rossz tanár. Ennek ellenére én mellettük állok, csak kérem ne sírjanak már annyit. (már aki)

Föld nagy kezdőbetűvel írandó.

Itt szerintem senki nem írtam még, hogy nincs ennél nehezebb. Gyanítom sok pedagógusjelölt végzett már diákmunkát tanulmányai alatt, amiben megtapasztalhatta ezt. (Kasszázás,árufeltöltés,telemarketing, gyerekfelügyelet,pultozás,stb-stb...) Én ezt tiszelem, becsülöm. Viszont most tényleg annyira elszaladtak a lakhatási költségek, és az élemiszer-közlekedés, hogy aki egyedülállóként pedagógusi pályára lép tényleg nem tud megélni egyedül. Nem túlzás.Még társbérletben is nehezen. És igen, ez nem csak egy pedagógus gondja, hanem minden magyar hasonló paraméterekkel rendelkező emberé, akinek a nettó fizetése 130 körül-alatt van. Nézzék meg az álláskereső facebook csoportokat pl, ahol ki van írva hogy a nettó bér 120-130 körül van,sokan alákommentelik, hogy annyiért fel sem kelnek. Szétnéztem a gyakorikerdesek.hu oldalon, lehet a fele hazugság, de csak repkednek a bérek bevallás szerint. Itt nem arról van szó hogy a pedagógus felsőbbrendű lenne, arról van szó, hogy ez egy elvileg értelmiségi pálya lenne, de akik most kezdik, a szegénység határát súrolják. Más persze a helyzet vidéken és más a fővárosban, de azt gondolom hogy ha valaki így érez, kimondhassa legalább, hogy igenis nyomasztja ez a helyzet. Aztan megkapja, persze minden fórumon,hogy fúj,láblógató,nyári szünet, nem dolgozik stb stb...hamarosan tényleg alig lesz aki ezt bevállalja. Bármilyen szakmát többre becsülnek az emberek. De ugyan ezt elmondhatja pl egy ügyintéző is akit naponta "szembeköpnek" hogy csak a "lábát lógatja".Vagy a telefonos reklamációs ember. Könnyen ítélünk,annyira elfáradtunk a napi hadakozásban, hogy a saját bajunk mellett a másikéra érzèketlenek vagyunk,s talán bele sem gondolunk.Tényleg baj lesz ebből.

Idén kezdtem tanítani, kétszakos gimnáziumi tanár vagyok Budapesten. Nettó 130.406 Forintot keresek a legmagasabb iskolai végzettséggel. Ehhez NEM JÁR semmilyen Erzsébet utalvány, üdülési, utazási, albérlet, stb. támogatás. Ennyiből kell lakbért (100 ezer), rezsit (25 ezer), BKV bérletet (9500) fizetnem. Ennem is kellene valamiből, nem? Meg esetleg venni egy folyóiratot, elmenni moziba vagy színházba, téli kabátot venni, ne adj isten családot alapítani (HAHA)... Ja hogy arra már nem jut...
Igaza van, nem érdemes sírnom, már csak 20 év munka és "elfogadható" bérem lesz.

Szociális munka végzettséggel, vezető nevelői munkaviszonnyal van 1.5 évem, viszont 2 évig Önkéntes voltam Gyermekprogramban. Beszámít -e ez az idő a bérezésben való szintlépéshez?

Még pálykezdő vagyok friss Londonban végzett mester diplomával, ókortörténet és latin szakon. Szeretnék latin és angol szakos tanárként elhelyezkedni otthon, ám nem tudom, hogyan kerülhetnék fel a bértáblára mint gyakornok. Ötlet esetleg?

Azért aki 10-15 éve tanít, az már főleg vidéken jól keres, és nem kell beleszakadni a munkába se. Nem világcsúcs a pedagógus bér, de a többi közszférában dolgozó, a rendőrök, katonák kivételével nem is álmodhat ilyen fizetésről. A pedagógus bértábla a Ped. II. már utolérte a minisztériumi kormánytisztviselői bértáblát is. Nem kell mindig panaszkodni, körül kéne nézni máshol is. Kisgyerekesnek ideális a pedagógus munka. A szünetekre nem kell megoldani a gyerekelhelyezést. Azért gondolja meg, aki el akarja hagyni a pályát.

Úgy gondolom tisztelt hozzászóló, hogy aki nem tud építő jellegű hozzászólással élni, csak ilyen modortalan, megalapozatlan, mondhatni rosszindulatú megjegyzéseket tenni, az csináljon valami mást, keressen valami pletyka fórumot, ne itt rontsa a közérzetet!
Másodszor pedig tessék elmenni pedagógusnak és megtapasztalni azt víg és gondtalan no és persze agyonfizetett munkát! Amikor az Önhöz hasonló nagképű szülők beadják a neveletlen gyerekeiket, akik még a cipőjüket sem tudják bekötni, nemhogy a kést, villát megfogni, a 25-30 fős osztályokba, ahol legalább 8 SNI tanuló is van. Próbálja ki e munka szépségeit! Igaz vannak, de azt az Önhöz hasonlók sohasem vennék észre!
Már az jelent valamit, hogy nevét sem merte odaírni!

Te aztán nagyon tájékozott lehetsz!
Úgy gondolod, hogy aki vidéken tanít arra más bértábla vonatkozik? Ha pedagógus lennél, ennyi marhaságot biztosan nem írnál, mert tisztában lennél mit jelent a pedagógus életpálya, és nem csak irigykednél. Gondolod, hogy előny, hogy akkor mehetsz szabadságra, amikor kiadják és nem amikor szeretnél.

Annyit tudok, hogy mindig sírtok. Máshol doktorival se lehet 2-300 ezret keresni bruttóban úgy, hogy az egész nyár, és télen 2 hét szabad... meg tavasszal ősszel egy-egy hét. Ráadásul a PISA eredmények szerint hiába tolta meg a kormány a béreiteket, nem vagytok hajlandóak jobban dolgozni. Ráadásul, főleg óvodában, általánosban az óvónők, tanítok elvárják a karácsonyi, húsvéti ajándékokat (nejemnek megmondták, hogy milyen értékű ajándékot várnak el a szűlőktől... konkrétan) Azért írtam a vidéket, mert Borsodban egy ekkora fizetés eléggé versenyképes.

Persze, hogy mindig sírunk! Csak július 1-től mehetünk szabira, augusztus 20-a utáni munkanapon kezdünk, pedig mi úgy szeretnénk, ahogy a közvélemény tudja: június 1-től augusztus 31-ig. Aztán meg a tavaszi 3 nap szünetet is szeretnénk kitolni 1 hetesre, meg az őszit is, bár ott van Halottak napja, de nekünk legyen az is szünet, vagyis 1 nappal több, mint az átlag embernek. No meg nem akarjuk ledolgozni a téli szünet munkanapjait sem decemberben, mert úgy tudják az emberek, hogy nekünk azt sem kell. Egyébként a doktorival (pl. körzeti orvos) nálunk napi 4 órát dolgozik a körzeti orvos, azt nem irigylik? A kompos meg 1 óra alatt 20 percet Vácon, mert a többi időben áll a komp...Én csak azt javaslom, hogy aki irigyli a másik szakmáját: váltson! Nem tiltotta meg senki!!!!

Óvodapedagógus vagyok Borsodban. A pedagógus bértábla szerint járó bért kapom. Ajándékot soha sem kértem, és nem vártam el. A szabadságomat törvényes keretek között vehetem igénybe. A fizetésünk a közmunkásokéhoz képest valóban versenyképes. Nem sírok, és nem sírtam még a bérem miatt soha. 1988 óta vagyok a pályámon, és 4200 forint volt akkor a bérem. Decemberben pl. tudtam belőle venni egy kabátot, és más semmit. Akkor sem sírtam. A béremből finanszírozom a kötelező továbbképzéseket, és a másoddiplomámat is önerőből fizettem ki, ami útiköltség nélkül pontosan 540 000 forintomba került. Örülök, hogy olvashattam a véleményét, de ne haragudjon, ha nem veszem Önt komolyan.

Hűha!
Itt Önnek lehet valami hiányosság a képzettségénél/ végzettségénél! Ha pedig rendelkezik pedagógus diplomával , akkor végig kell nevelni/tanítani egy évet és vagy megszökik vagy örökre megszereti ezt a pályát - és nem a szabadságok, az ajándékok miatt!!!!

Tisztelt hozzászóló! Ha valóban figyelemmel kísérné a helyzetet, tudná, hogy a pedagógusok nem a bérükért, hanem az oktatás körülményeinek javításáért "sírnak". Ön számon kéri, hogy hiába emelkedtek a bérek, mégis rosszak a PISA felmérés eredményei. Ebből is látszik nyilvánvaló tájékozatlansága, hozzá nem értése. Valóban azt hiszi, hogy ez csak a pedagógusokon múlik? A tantervet (sajnos) nem ők írják, az oktatás körülményeit, feltételeit nem ők határozzák meg, az anyagi forrásokat nem ők biztosítják. Nyilván Ön arról sem hallott, hogy az oktatásra fordított állami kiadások messze elmaradnak az európai átlagtól. Még azzal együtt is, hogy a pedagógusok bére emelkedett. Pedig a kiadásokba az is beleszámít, ugye....Az egész nyár pedig nekünk konkrétan július 3- augusztus 17-ig tartott az elmúlt évben, amiből én 2 hetet táboroztattam. Maradt tehát 20 munkanap. Önnek mennyi a szabadsága? Ajándékot mifelénk nem szokás elvárni, s szerintem máshol sem. Ha a szülők pedig ebben akarnak versengeni egymással, vagy azt hiszik, ha más ad, nekik is kell, nos az nem a pedagógus hibája.

Tisztelt hozzászóló! Ön szerint ki tehet arról, hogy Magyarországon ilyenek a bérek? Egy biztos nem a pedagógus, aki próbálja még valamilyen módon a gyerekeket megtanítani írni, olvasni, számolni, a tehetségeket felkarolni, a leszakadt hátrányos helyzetűeket felzárkóztatni, az ilyenek helyett mint Ön aki csak kritizálni tud, de hozzátenni semmit! Azt szidja aki az orvos és egyéb bérekért felelős, ne azt aki dolgozik! Persze azokat szidni nem meri, mert oly gerinces, hiszen azok elérték azt is, hogy a pedagógus szitokszó legyen az ilyen alul művelt emberek számára! akik valószínűleg végig bukdácsolták az iskolát! Milyen jó lenne, ha pedagógus se lenne, s mindenki olyan h...e lenne mint az Önhöz hasonlók! Ez kell a mindenkori kormányoknak a végrehajtó agymosott típusok! nem a gondolkodó...

Tisztelt hozzászóló! Ön szerint ki tehet arról, hogy Magyarországon ilyenek a bérek? Egy biztos nem a pedagógus, aki próbálja még valamilyen módon a gyerekeket megtanítani írni, olvasni, számolni, a tehetségeket felkarolni, a leszakadt hátrányos helyzetűeket felzárkóztatni, az ilyenek helyett mint Ön aki csak kritizálni tud, de hozzátenni semmit! Azt szidja aki az orvos és egyéb bérekért felelős, ne azt aki dolgozik! Persze azokat szidni nem meri, mert oly gerinces, hiszen azok elérték azt is, hogy a pedagógus szitokszó legyen az ilyen alul művelt emberek számára! akik valószínűleg végig bukdácsolták az iskolát! Milyen jó lenne, ha pedagógus se lenne, s mindenki olyan h...e lenne mint az Önhöz hasonlók! Ez kell a mindenkori kormányoknak a végrehajtó agymosott típusok! nem a gondolkodó...

Tisztelt Szerkeztőség.
Szeretnék segitséget kérni 2007 óta pedagógiai-asszisztems vagyok lassan már 10 éve most nem olyan rég kaptam meg a diplomám pedagógiai szakon kérdésem az lenne milyen fizetési körbe és fokozatba tartozom,mert ennyi év után még gyakornoki státzszba akkarnak teni ami azt gondolom nem logikus...
Várom segitségüket nagyon sok helyre írtam nem tudnak vákaszt adni?

Az a kérdés, hogy a diplomája alapján pedagógus munkakörben foglalkoztatják-e vagy nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben dolgozik pedagógus szakképzettséggel.

Amennyiben pedagógus munkakörben foglalkoztatják, akkor a 326/2013. kormányrendelet 6. § (3) bekezdése rendelkezik a felvetett kérdésről:
(3) Ha a pedagógus-munkakörre foglalkoztatási jogviszonyt létesítő személy nem rendelkezik az (1) és (2) bekezdés szerint számított két év szakmai gyakorlattal, de bármely más munkakörben, vagy részben az (1) és (2) bekezdésben foglalt jogviszonyban, részben más munkakörben szerzett legalább hat év munkaviszony jellegű jogviszonnyal rendelkezik, mentesül az előmeneteli rendszer gyakornoki szakasza követelményeinek teljesítése alól és a Pedagógus I. fokozatba kerül besorolásra.

Amennyiben nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben pedagógus szakképzettséggel dolgozik, akkor szintén a 326/2013. korm.rendelet egy másik passzusa vonatkozik Önre, a 39/e § (1) bekezdése:
(1) A nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben pedagógus szakképzettséggel rendelkező foglalkoztatottak tekintetében az e rendeletnek a gyakornokra, a gyakornoki időre és a minősítő vizsgára vonatkozó rendelkezéseit a 2015. szeptember 1-jén vagy azt követően ilyen munkakörre létesített foglalkoztatási jogviszonyok esetében kell alkalmazni. A 2015. szeptember 1-jét megelőzően ilyen munkakörre létesített közalkalmazotti jogviszonyok esetében a Kjt.-nek és a Kjt. vhr.-nek a gyakornokra és a gyakornoki időre vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni, azzal, hogyha a közalkalmazott a Kjt. és a Kjt. vhr. gyakornokra és gyakornoki időre vonatkozó rendelkezései alapján „megfelelt” minősítést kap, a Pedagógus I. fokozatba kell besorolni. A nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatott pedagógus szakképzettséggel rendelkező közalkalmazott kérelmére e rendeletnek a gyakornokra, a gyakornoki időre és a minősítő vizsgára vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni akkor is, ha a jogviszonya 2015. szeptember 1. előtt keletkezett. Ettől eltérően, ha a 2015. szeptember 1-jét megelőzően létesített jogviszonyban, nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben pedagógus szakképzettséggel rendelkező foglalkoztatott közalkalmazott számára a közalkalmazotti jogviszony létesítésekor gyakornoki időt nem kötöttek ki, számára 2015. szeptember elsején kell két év gyakornoki időt kikötni és gyakornoki idejére a Kjt. és a Kjt. vhr. gyakornokra és a gyakornoki időre vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni. Az Mt. hatálya alá tartozó nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatott munkavállalót, ha munkaviszonya 2015. szeptember 1-je előtt létesült, két év szakmai gyakorlat megszerzése után a Pedagógus I. fokozatba kell besorolni.

Először is tanulj meg helyesen írni!

Tisztelt Sándor.
Véletlenül nyomtam el.Szépen kérdeztem jó indulatú ember vagyok,de te gonosz vagy.Sajnálak.

Életkorom miatt kerültem hátrányba azokkal szemben, akik lehet, hogy 1 hónappal idősebbek, de kevesebb a közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkeznek. A 2016/17-es tanévben kezdtem meg a pedagógus pályán a 40. tanévemet. Nagyon elszomorodtam, amikor közölték velem, hogy durván 1 hónapon múlott a Ped. II-be való automatikus átsorolásom.Úgy gondolom, hogy az én 40 éves pedagógusi munkám kevesebbet ér a törvényhozók szemében azokkal szemben, akik korban néhány hónappal idősebbek,a közalkalmazotti jogviszonyban eltöltött idejük pedig lényegesen kevesebb./ mert éveken keresztül más munkát végeztek, aminek köze sem volt az oktatáshoz/Számomra ez az egész ellentmondásos, logikátlan.Tudom, kérhetném a minősítésemet! Ezzel már úgy vagyok, hogy az időmet, energiámat inkább a tanítványaimra fordítom és becsületesen, lelkiismeretesen végzem továbbra is hivatásomat, amíg nyugdíjba nem vonulok. Talán a nevelő-oktató munkában eltöltött időt is figyelembe kellene/kellett volna venni a feljebb sorolásnál és nem csupán csak az életkort! Ez az első és bízom benne, az utolsó munkahelyem és nagyon elszomorít ez a méltatlan döntés.Bár tudom ezzel nem vagyok egyedül, de nincs mit tennünk!

Amennyiben 1958. szeptember 1. előtt születtél, akkor át kell sorolni Ped. II-be. Ha utána, akkor szerintem jövőre fognak átsorolni, mert a rendelkezés az öregségi nyugdíjkorhatárt 7 éven belül elérőkre vonatkozik, tehát ha az idén nem, akkor jövőre.

Tévedsz. Csak azokra vonatkozik, akik 2016. szept. 1-én voltak a rájuk érvényes nyugdíjkorhatárnál 7 éven belül. Ők azok, akik 1958. szept. 1. előtt születtek, rájuk 2013. szept. 1-én nem vonatkozott a kötelező minősítés, ezt a program az átsorolásokra is kiírta.
A következő években csak a "2017. január 1-jét követően létesített foglalkoztatási jogviszonyok esetén"-re vonatkozik, de a 2016. szept 1-i 7 éven belül való megfelelés továbbra is érvényes.
"c) a Gyvt. hatálya alá tartozó intézményben pedagógus munkakörben foglalkoztatott személy, akinek 2016. szeptember 1-jén a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig és az öregségi teljes nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő megszerzéséig hét év vagy annál kevesebb ideje van hátra, vagy öregségi nyugdíjra jogosult, 2017. január 1-jén Pedagógus II. fokozatba és a Kjt. alapján közalkalmazotti jogviszonyban töltött időnek minősülő, továbbá a fizetési fokozat megállapításánál beszámítandó idő szerinti kategóriába kerül besorolásra, kivéve, ha korábban sikertelen minősítési eljárásban vett részt. Ezt a rendelkezést kell alkalmazni a 2017. január 1-jét követően létesített foglalkoztatási jogviszonyok esetén is."

Oldalak