álláskeresési segély és/vagy ápolási díj

Fórum: 

Üdv. Mindenkinek !
Segítséget szeretnék kérni. 52 éves álláskereső nő vagyok és májusban kimerítem az álláskeresési járadékra való jogosultságomat, és csak álláskeresési segélyre leszek jogosult. Férjem agyvérzés következtében lebénult, ezért otthoni ápolása céljából ápolási díj igénybevételét tervezem. Kérdésem, hogy az ápolási díj mellett kaphatom-e az álláskeresési segélyt is, vagy választanom kell a kettő között.
Köszönettel: greti629

Jó napot kívánok ,jelenleg édes anyámat ápolom! Szeretném a konyha kertemben meg termelt zöldség ,gyümölcsöt értékesíteni de sajnos ezt csak őstermelői igazolvánnyal lehet. Ami bevételtől függetlenül minimálbéres ,járulékokat von maga után az első évben . Ezért teljes munkaviszonynak számít , ami igazából nem igaz mivel sem napi 4 órát nem töltök el vele sem jövedelmem nem származik belőle annyi! De ez a szabály mivel majd csak az első adó év után lehet ezen változtatni addig pedig minimál Béres kent tartanának nyilván . A kérdésem az lenne , ez problémát jelent e az ápolási díj ettől jár e tovább vagy el vonják ?

1. Ápolási díj adható-e a nyúgdíjban levő férjemnek ? 2. Ápolási díj adható-e álláskeresési támogatásban levő 42 éves fiamnak ? Kaszala Jenöné Székesfehérvár köszönöm szépen Egy ápolt kérem a nevemet nem kiírni.

Igénybe vehetem egy időpontban az álláskeresési járadékot ill.a gondozási díjat anyám után aki 92 éves.

Azt szeretném megtudni özvegyi nyugdíj melett kaphatom-e a gyest az unokámra akinek én vagyok a törvényes gyámja.Válaszokat elöre is köszönöm.

A hozzátartozók Karácsonykor és minden ünnepnapon is ingyen dolgoznak! Őket senki sem említi meg!
Érdekes módon sehol sem fontosak! Csak a beteg gyógyulását segítik elő folyamatosan! Mert a körzeti orvos/ok hibájából lettek utógondozók! Mivel a kórházak már rég nem a gyógyító munkával foglalkoznak! Csak a béremelésükkel! Tisztelet a kivételnek, akikkel nem volt szerencsénk még találkozni!A rossz tapasztalatokat, viszont a családtagok soha nem fogják elfelejteni!Mégha már a beteg nem is tudja elmondani, mert elhunyt!
A beteg útban van, a kórházban már nem is fontos az Ő gyógyulása! Csak mielőbb betegen haza küldése. Majd a család megoldja, ahogy akarja az ápolását! Válogatás nélkül nem kellene talán minden orvos, körzeti orvos fizetését, se szakápolóét felemelni! Itt is kellene mérni a teljesítményt, mint bárhol más munkahelyeken!Főleg ÁNTSZ és OEP által ellenőrizni, hogy mindent megtett e vajon a beteg gyógyulásáért? Vagy inkább hagyta leromlani az állapotát, az idős korára hivatkozással! Amihez senkinek, sincs joga! Eldönteni, hogy egy beteg meddig éljen! Ne sértsék meg állandóan az orvosi etikai kódexet! Mert, aki azt nem tartja be, az nem való orvosnak! De itt nem mérnek semmit sem! Ha elhuny a beteg, még csak egy őszinte részvétet sem kap a hozzátartozó!Sem bocsánatot azért, hogy pl. 2015.12.31.-én, elhuny egy Édesanya a XIV.ker. kórházban. A körzeti orvos + szakorvosok, kórházi ápolók mulasztásai miatt! Felelőtlen egészségügyben dolgozó emberek miatt! Ők ugyanúgy áldozatok, mint a családtagok, akik ezt aligha fogják elfelejteni az egészségügy súlyos ártalmait!És akik ebben részt vettek! Nem tettek semmit az egészségügy részéről, hogy a halál ne következzen be! Ami kihat egy életen keresztül a veszteség, a fájdalom a családtagokra. Ha mindenki el felejtkezik a kórházban elhunytakról, de a családtagok soha nem fogják Őket elfelejteni!Sem a bánatot, amit át kellett élniük!A kórház azért kellene, hogy legyen, hogy gyógyuljon a beteg. Ne rosszabb állapotba kerüljön! Mint bemenetelekor. A körzeti orvos, ha időben nem kezeli a beteget, általában akkor kerül be a beteg kórházba, végső esetben! Ezt kellene jobban ellenőrizni, hogy mit csinál a körzeti orvos azért, hogy ne romoljon le az állapota a betegnek. Mint azt várni, hogy előbb utóbb, úgyis meghal, mit foglalkozik már vele. Mit érdeklő Őt, hogy ki ápolja és miből? A lényeg az, hogy ki ne derüljön, hogy szakmailag alkalmatlan az orvosi pályára. Nos, inkább legyen kevesebb orvos, mint hogy olyan orvosok legyenek, akik nem figyelnek oda a beteg állapotára. És nem is látogatják, ha már fekvő beteggé vált. A beteget ugyanis először a körzeti orvos látja. Ha az rosszul végzi a munkáját, az egész életére kihat a betegre, és a családtagokra is. Minden mindennel összefügg! Tehát a hozzátartozók véleménye, észrevételét,ha nem veszik komolyan, akkor mit várnak, mi fog változni?
Semmi!

Én szeretném megdicsérni a háziorvosunkat, idős ápoltunkra maximálisan figyel, mindig mindent meg tudunk vele beszélni, együtt működik a családdal, látja a lehetőségeinket, nemcsak gyógyszerekkel jó szóval, együttérzéssel segít bennünket. A 86 éves betegünk betegségei: csontritkulás, mellben rosszindulatú daganat, parkinson-kór. Immáron kb 5 éve rendszeresen jár ki a háziorvos hozzá. Igyekszünk elkerülni, hogy kórházba kelljen befeküdni az ápoltnak, mert ezzel viszont nagyon rossz tapasztalataink vannak ( az alapbetegség mellé millió millió kellemetlenség(betegség+fertőzés) adódik ilyenkor). A betegséget ugyan meggyógyítják de az ahogyan ezt teszik, maga az ápolás borzasztó embertelen.... ezért inkább mindent vállalunk(lehetőségeinkhez mérten :( ), megcsinálunk ha elkerülhető a kórház!

A XIV.ker. a háziorvos nem ad szakápolót, sem a háztartási munkákba besegítőt. Mindent a rokonok ingyen látnak el. Pedig a beteggé vált ember kb. 50 évig a kerületben lakott. Kb. 44 évig fizette rendesen a tb-t és adót! Mégis miből várják el az állam részéről, hogy mindent önerőből fizessen meg és ki a családtag, aki mellesleg nem is ott lakik, és nem is kap ezért a munkáért egy fillért sem. Az Ő nyugdíjas éveit így, hogy alapozza meg. Ha ingyen várja el a kormány, hogy a nem neki fizetett tb-t, adót, az Ő életének, sorsának alakulását nem biztosítja senki. Ingyen évekig munka, eladósodáshoz vezet. Ezért aki a rendeleteket hozta, végig sem gondolta, hogy milyen nagy anyagi veszteségeket jelent ez az érintett családtagoknak. Hogy minden terhet, anyagilag, fizikailag rájuk át hárít. Mintha kötelessége lenne mindenkinek már a testvérei gondozásáról is gondoskodni.
Mi lesz így a családtagokkal, ha pszicho terrort alkalmaznak, a szeretetre hivatkozással, meg a család kötelezettségeire való hivatkozással. A Tb-t, adót nem a gondozó kapta, hanem az állam!
De ebből egy fillért sem lát, sem a beteg, sem az Őt ápoló, mivel az ápolási díjra van olyan körzeti orvos, aki azt mondta, hogy csak fekvő betegeknél jár. Ez azt jelenti, hogy mindent megtehet a körzeti orvos, senki sem felügyeli, sem a szakmai munkáját, sem a sorozatos orvosi mulasztásait, ami miatt beteggé tett több embert is egy családon belül. Nem vette komolyan a betegek, hozzátartozóik észrevételeit, véleményét, állapotromlást. Csak kifogásokat keresett, miért nem lehet a beteget ingyenesen ellátni OEP részéről. Ill., miért nem lehet kivizsgálni még, mert Ő nem látja annak fontosságát. Közbe a beteg életveszélyes állapotba került. Ez sem rendítette meg.
Akik ebben közreműködtek orvosok, hogy nem akarták észre venni, hogy nem stimmel a körzeti orvos hozzáállása a beteghez, és azok hozzátartozóihoz. Még mindíg dolgoznak, de nem vetik ki maguk közül a rossz házi orvosokat. Nem hívják fel a figyelmet arra, hogy mit rontott el, vagy mivel lehetetlenítette el a beteg életét, állapotromlását nem akarták időben figyelembe venni. A hozzátartozók véleményére sem voltak kiváncsiak.
Mégis mi folyik itt Magyarországon? Miért nem vizsgálják ki a súlyos beteggé vált emberek kórelőzményének körülményeit. Miért hagyják a körzeti orvosok munkáját ellenőrizetlenül? Azt csinálnak a beteg életével, amit csak akarnak?
Ezzel meg károsítják az egész család életét anyagilag, fizikailag és még csak elnézést sem kérnek.
Ez megtörtént a XIV.ker-ben egy körzeti orvos sorozatos orvosi nem segítség nyujtása miatt.Ami maradandó, visszafordíthatatlan károkat okozott a betegeknek. És ezzel a hozzátartozóknak mérhetetlen fájdalmakat, anyagi, és emberi veszteséget.Ebben az országban így is kevés a jó orvos, de ezt nem szabadna megengedni, hogy nem körzeti orvosnak való emberekért fizessenek ki pénzt az adózók pénzéből! Mindenféle felelősségre vonás nélkül, hagyják évekig praktizálni. Úgy, hogy közbe pl. idős betegeket meg sem látogat, nem tesz meg értük semmit, ha súlyos mozgáskorlátozottá, vagy gyógyíthatatlan beteggé válnak. Nem figyel oda a prevencióra, nem is érdekli a betegének a valós állapota. Mégis fel veszi utána a pénzt az államtól! Közbe a család elszegényedik miatta, mert még az ápolási díjhoz sem akar hozzájárulni, nehogy lebukjon, hogy mennyire elrontotta a felelőtlen, nem oda figyelő munkájával az időközben súlyos, több féle betegséget elő idéző gyógyszeres kezelésének mellékhatásait, észre sem vevő orvos. Mossa kezeit, igyekszik szabadulni a félre kezelt, és általa elhanyagolt betegétől. Mondván nyugdodtan lecserélheti, vagy be is perelheti, neki jó ügyvédje van. Ha ilyen gazembereket védenek az ügyvédek, akkor Ők sem jobbak náluk!Emberek életével játszadoznak felelőtlenül az ilyen körzeti orvosok. Ha már ezután a kórházba kerül a beteg, ott tovább szembesül az orvosi mulasztásokkal, a szinvonaltalan ellátással. Nem hogy gondozási munka nem folyik ott, inkább csak a további kisérletezés a beteggel. Ha nem értenek valamit, nehogy már a beteg hozzátartozóját megkérdezzék. Vagy netán figyelembe vegyék a véleményét a kialakult helyzetről. Pedig Ők megmondják az igazat, hogy ez bizony elkerülhető lett volna, ha jó a körzeti orvos. És főleg együttműködik a családdal. Nem lesajnálja a betegét és a hozzátartozóit!Nem kiváncsi egy orvos sem az igazságra, mindenki csak a saját érdekét nézi. Nem a betegét és a hozzátartozókét.Ez az ami közelről megtapasztalható évek óta. Az emberi jogok, betegjogok nem léteznek a gyakorlatban. A jogvédők nem védik a betegek jogait. Sem a kórházban, sem a körzeti orvosi mulasztásokat nem vizsgálják ki. Fének bármit is lépni. Vajon miért?

Tisztelettel! Az lenne a kérdésem, hogy az ápolási bele számít a szolgálati időbe és a tb-t vonják belőle.Vagy magamnak kell fizetni.Válaszát elöre is köszönöm.Tisztelettel:

Az ápolási díjból vonják a 10%-ot, mégis ha idős embert ápolsz, nem tudsz előbb elmenni nyugdíjba, ha a 40 éves jogosultságot nézzük! Itt is csak a gyerekesek élveznek előnyt. Az idős ember ápolása nem számít! Az egyenlő bánásmód itt is sérül, a jogosultsági idő beszámításánál. Tehát semmit sem vesznek figyelembe, ami fontos lenne az idős női betegápolóknál!Sőt, ha nem fekvőbeteg az illető, pl. egy XIV.ker. körzeti orvos szerint, (nem a beteg valós állapota szerint, hanem állítólag rendeletek szerint/, csak akkor jár az ápolási díj, ha már fekvőbeteg az illető gondozott!Ez nem normális dolog!- hogy kénye - kedve szerint írhatja alá a papírt a körzeti orvos. Nem is érdekli a beteg gyógyulása! Hiszen senki sem ellenőrzi a szakmai alkalmasságát!Azt mond a betegnek, amit akar. Így játszadoznak az ápoló családtag/ok élethelyzetével. Ingyen kell dolgozniuk, míg mások semmit sem a beteg érdekében!

Az ápolási díj nyugdíjra jogosító szolgálati idő.Egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságot is ad.

A kettőt együtt teljes összegben biztos, hogy nem.

Csak vegetálni lehet belőle, meg eladósodni! Hiába választották meg újra a FIDESZ-t, mindenre tellik ebben az országban, csak a betegeket ápolóknak a normális megfizetésére nem!
Egy szó hozzászólást sem tesznek a kérdésekhez, felvetett problémákhoz az illetékesek! Nem is olvassák ezeket az oldalakat! Úgy néz ki, hogy nincs idejük az emberek valós élethelyzetével törődni, csak a maguk hasznával!Hova jut így ez az ország, ha a betegek ápolóival nem foglalkozik senki sem hivatalból, hogy megemeljék legalább a minimálbér szintjére a díjazásukat!
Még az is kevés lenne, hogy minden szükséges kiadásukat a megélhetésükhöz fedezzék! A kiemelt ápolási díjon is hónapokig ülnek, bürokraták mind! Nem nézik az emberek sorsát! Miért is veszik fel akkor egyáltalán a fizetésüket, ha ilyen lassan és nem szívvel lélekkel végzik a munkájukat?
Ne az ápolók kárára dolgozzanak ilyen lassan és határidőket be nem tartva!!!
2014.04.09.

kérdésem lenne ? hogy 1 éve leszek ápolási dijan, 26500 ft . és szeretnék babát, jár e nekem a gyed?

Az álláskeresési segély megilleti azt, aki 3 évet legalább ledolgozott, tehát munkaviszonya volt egy munkáltatónál.
Ha közben ápolási munkát végzett és még végez is, akkor meg kell, hogy illesse az álláskeresési segély, hiszen amikor még dolgozott, fizette a munkavállalói hozzájárulásokat havonta. Pont azért, ha munkanélkülivé válik, akkor önmaga is hozzájárul ahhoz, hogy vissza is kaphasson ebből a pénzből!
Miért is nem járhatna mellette az ápolási díj? Hiszen a betegét továbbra is ápolja, de mellette munkát is kereshet pl. 4 órásat, hogy az ápolási díj csekély összegét, ameddig a kormány nem emeli fel ezt az alamizsnát, adig is ki tudja legalább részben fizetni a számláit!
Mert az ápolási díj annyira alacsony itt Magyarországon, hogy abból csak vegetálni, éhezni, eladósodni lehet!Azok az emberek, akik a saját életvitelüket, sokszor megélhetésüket félre tették, csak azért, hogy a szeretteiket ápolni tudják, a legnagyobb elismerést kellene, hogy kapjanak a Magyar Állam részéről! Nem azt, hogy teljesen ellehetetlenítsék az életbenmaradásukat, csak azért, mert merte felvállalni az idős, beteggé vált szeretteit!
Nagyon itt lenne már az ideje, hogy az emberi megélhetést vegyék már figyelembe az otthoni ápolási munka területén!
Ápolók nagyon sokan
2013.08.11.

Az ápolási díj és álláskeresési járadék nem kapható egyszerre. Vagy egyik vagy a másik.Az álláskeresési járadék sem egy nagy összeg, a leigazolt munkabéred 60%-a lehet (max. 98 ezer)és még ebből 10% TB és 16 % adót is levonnak. Ha munkaviszonyból mentél ápolási díjra, akkor az ápolási díj lejárta után igénybe tudod venni az álláskeresési járadékot.

Nem munkaviszonyból mentem ápolásira. Hanem a munka mellett is ápoltam!
A másik dolog, mi az, hogy lejár az ápolási díj? Ahhoz meg kellene halnia a betegnek, mivel súlyosan fogyatékos, fekvőbetegről van szó!
Tehát mindenképpen jogos lenne a segítség, hogy amiért én eddig fizettem tb-t adót, munkavállalói járulákot azt igenis mellette kellene kapnom.
Egyébként 1 éven belül lehet csak igényelni ezeket a segély dolgokat, amikor a munkaviszony megszünt. Ha az ápolási munka még évekig eltart, vagy akár évtizedekig, akkor elvész már a lehetőség arra, hogy potyára fizettem ki másoknak a munkavállalói járulék hozzájárulást. De saját magam már nem vehettem igénybe!
Ez nagyon felháborító, méltánytalan, és hátrányos megkülönböztetés!
Pont azokkal szúrnak ki, akik a legtöbbet tették a hozzátartozójuk ápolásáért!
Főleg úgy, hogy pont a kórház adta ki járóképtelen állapotban. Előtte még tudott járni a lábán!
A kórház meg teljesen lerontotta az állapotát a rehabilitációs kezelései során.
Ami egyáltalán nem volt rehabilitáció, hanem csak altatása a betegnek, addig sem kellett vele foglalkozniuk.
Na ez lett a vége!
Hiába szóltunk, hogy ez nem rehabilitáció, amit csinálnak a mozgás feljavítása érdekében.
A válasz az volt, hogy ők már nem tudnak mit csinálni, vigyük, ahova akarjuk.
Magyarul elrontották még a maradék mozgásképességét is a családtagunknak.
Azt mondta a doktornő, akinek a kezelése alatt leromlott a hozzátartozónk állapota, hogy nekünk nincs annyi pénzünk, hogy bírósághoz forduljunk ellenük!
Na ez a Magyar Egészségügy!
A kórházak tönkre teszik a betegek életét!
Az otthoni betegápoló családtagok a kórházak felelőtlen kezelései miatt szorulnak az ápolási díj alamizsnának szánt összegére!
A kormány egyáltalán nem nézi azt, hogy miből él meg az otthoni betegápoló!
Bezzeg a kórházakban dolgozókét jócskán megemelte!
Pont azokét az emberekét, akik tönkre teszik a betegek állapotát!
Ezért virágoznak, túlterheltek a betegápoló szolgálatok, akik közel majdnem 1000.000,-Ft-ot is elkérnek egy 24 órás szolgálatért, 1 hónapra!
Az otthoni betegápoló viszont csak max. a legsúlyosabb állapotban fekvő betegként ápoltak után is a 34.515.-Ft-on kívül egy fillért sem kap az Államtól egy hónapra!
Negatív, hátrányos megkülönböztetés, ami itt folyik évtizedek óta!
Az otthoni betegápolónak még a BKV bérletét is ebből kellene megvennie, ami most 10.500.Ft.
Mégis miből éljen meg a betegápoló? Kolduljon, azért mert merte felvállalni a kórházak által tönkre tett emberi életet helyrehozását, szeretettel, törődéssel, odafigyeléssel. A saját életvitelét, munkahelyét is elveszítve közbe!
Nos erre senki sem ad választ, hogy meddig lehet még ezt eltűrni, ami az otthoni betegápolók munkájának semmibe vételét jelenti!
Mégis meddig mehet mindez? Míg mi is belebetegszünk a küszködésbe, nélkülözésbe, eladósodásba? Ez a kormány célja, hogy minél több beteggé vált ápoló legyen?
Arra van pénz az önkormányzatoknak, az államnak, hogy egész nyáron, ősszel a buli, buli hátán a fővárosban és az egész országban!
De az ápolók egyik rendezvényre sem tudnak elmenni, mert nincs, aki leváltsa Őket a betegápolásban!
Max. a TV elött ülve kapcsolódhatnak ki, mivel nem lehet magára hagyni órákig a betegeket!
Nem úgy mint a kórházakba, hogy egész nap rá sem néznek a betegekre, csak ha nagyon muszály, mert már csönget a beteg, ha már nagyon fáj neki az, hogy nem teszik tisztába órákig, vagy meg sem mozdítják stb.

Üdv.:
ápolók családtagok, minden érintett ebben a nehéz élethelyzetben, amiben vagyunk
2013.09.08.

vagyonért, bekerűljenek, és fizessen a hozzátartozó, ha kevés a nyugdija ), az idősnek!
Legutóbbi információm egyik nagyvárosból, hogy 2milla a beugró, + 92ezer a havi, vagy a nyugdíja 90%-afizetni való az ellátásért!

A szociális otthonok nem megoldás, csak a mégjobban leépülést szolgálják!Hiszen egyáltalán nincs akkora odafigyelés, gondoskodás a beteg érdekében, mint a saját otthonában ápoló családtagok részéről! Ezt mindenki látja, tudja, érzi!
Az állam azt a pénzt amit a szociális intézményekre ad, azt annak kellene adnia, aki önként felvállalja a családtagja, rokona ápolását!
Hiszen senki sem akar idős korára kiszolgáltatott helyzetbe kerülni!
Senki sem akar szociális otthonokba menni, csak kényszerből mennek az emberek oda!
Hogy nem akarja megérteni a Kormány, hogy a családjuktól elszakadt idős emberek élethelyzete mennyire kilátástalan egy ilyen intézményben!
Miért nem adja azoknak a tisztességes fizetést, akik valóban ápoló munkát és gondozást végeznek!
És ezek az emberek nem mások, hanem a saját családtagok!
Őket inkább hagyják elszegényedni, nélkülözni, hajléktalanná, eladósodottá válni, mert az ápolási díjból mindenki tudja, látja, hogy tisztességesen nem lehet megélni! Semmire sem elég!
De az állam elvárja pár ft-ért naponta, hogy mindenről az ápoló gondoskodjon!
De miből, ha nem nyújt érte normális díjazást, fizetést?
Csak a kórházi dolgozókra gondolnak, akik miatt a legtöbb ember decubitussal, mozgásképtelenebb állapotba került idáig is, mint a kórházba menetele előtt!
A decubitust is 90%-ban kb., ott alakul ki, nem az otthoni környezetben!
Kérdezzék csak meg nyugdotan a betegápoló szolgálatokat, mennyi lerobbant embert kell ápolniuk, pont a kórházi kezelések után!
Őket díjazzák felül, az otthoni ápolók kárára!
Negatív diszkrimináció folyik itt évek, évtizedek óta pont a bérezések területén!
Minden betegápoló családtagot, aki a súlyos, mozgáskorlátozott idős szüleit, vagy akár a gyerekét ápolja tisztességes bér illetné meg és munkaviszonyként való elismerése az önfeláldozó munkájáért!
Hiszen nincs ideje mellette sem szórakozni, sem kipihenni magát rendesen, sem fesztiválokra járni, sem sütkérezni a strandon, vagy welnes hétvégékre járni!
Sem közlekedési támogatást nem kap az állam részéről, sem cafetériát, mint egy normális munkahelyen!
De mindenről önerőből elvárja a kormány, hogy gondoskodjon a semmiből, amihez csak ezzel a siralmasan alacsony ápolási díjjal járul hozzá!
Éljen meg ebből a pénzből az a képviselőtestület, az a kormányfő, aki ezt kitalálta és elnézi évekig az otthoni ápolók küszködését a túlélésért!
Ha Ők bele betegednek a munkába segítség és megfelelő díjazás híján, Őket ki fogja majd ápolni? Talán a képviselő testület? Aki olyan simán egy tollvonással elintézi az emberek élethelyzetét, sorsát hátrányosan!
Az otthoni betegápolóknak nem jön helybe a karitatív segítség, nem tudnak sorba állni az ingyen konyhákon naponta, nem is törődik vele sem a kormány, sem a közvélemény!
Mintha nem is léteznének, mert nincsenek szem előtt, csak a négyfal között végzik el csendben, szorgalmasan a minden napos feladatokat!
Nem látványosan, csak szeretetből- ahogy egy krisztusi ember ebben a közömbös világban, ami itt van Magyarországon!

Ez így igaz!Mi családtagunkat ápolok mindenről le kell mondanunk!Se magánéletünk,se hivatásunk,se társadalmi rang sorolásunk nincs!25-ezer ft-bol élni nem lehet!Nekem pl-ul kiskoru gyermekem van akit még iskoláztatni kell,de miből?

Nem hagyunk senkit az út szélén!!! Anyám pedagógus volt, hitt abban, hogy akik most korosztályosan hatalmon vannak, jobbat tesznek, mint amiben Ő nőtt fel.
Hitt abban, hogy nem hagynak senkit az út szélén, hiszen tőle is ezt várták el , míg tanított.
Szerencsére engem is Ő nevelt, így nem hagyom az út szélén, de ez ma magánügy! Aki ismeri helyzetem, biztosan elveszi a szavazó listáját beteg , de szavazóképes szülőjétől és bárki mást beikszel helyettük. Sajnos, láttam olyan otthont, ahol ugyan 24 órás felügyeletet igényel az idős ember, DE A SZAVAZATA érvényes!!!!! Na aki beteget ápol, pontosan tudja ez mit jelent!

Aki munka mellett ápolt beteget és pont ezért állásnélkülivé vált, akkor, ha megfizette a munkavállalói összes adókat, járnia kell neki az állás keresési segélynek.
Hiszen minden évben, hóban adózott munkavállalói hozzájárulást az esetleges munkanélkülivé válására, sajátjára is.
Kérjük a pontos választ ezügyben!
Mert egy konkrét igaz választ nem olvastunk itt az illetékesek részéről!
Nem egymásnak akarunk irogatni, hanem leírjuk őszintén a problémákat, gondokat, amik pont a legnehezebb élethelyzetben lévőket súlytanak.
Miért is nem adnak konkrét választ, azok akik ezen a területen foglalkoznak, ezekkel a dolgokkal, ügyekkel?Nincs egy illetékes sem, aki olvasná ezeket az oldalakat? Nem találgatni akarunk, hanem konkrét, igaz választ várunk a feltett észrevételeinkre, kérdéseinkre!
Várjuk a válaszukat!
2013.08.27.
2013.08.27.

Az előttem szólóknak az ápolási díj témában teljesen igazuk van!
Miért is nem emelik már végre fel ezt az alamizsna szintjén álló díjat?
Kinek az érdeke az, hogy éhezzenek az ápolási díjon lévők, vagy, hogy teljesen eladósodjanak?
Miért nem akarják már eldönteni a költségvetés tervezésénél az ápolási díj drasztikus megemelését!
Miért is akarják a mélyszegénységbe tartani, pont azt a segítő családtagokat, akik ebbe az élethelyzetbe a legnagyobb empátia készségre kellene, hogy számíthassanak az ápolási díj megemelésében?
Mi a céljuk azzal, hogy emberek utcára kerüljenek a betegeikkel együtt?
Mikor ébrednek már fel, hogy ez így nem mehet tovább?!
Várjuk az illetékesek magyarázatát, erre a szívszorítóan rossz hozzáállásra, amit a kormány tesz évek, évtizedek óta a beteg emberek ápolóinak jogainak, élethelyzetük javításának semmibe vételével!
Ki az illetékes ebben, ha nem a mostani kormány is!
Orbán Viktor úr tegyen már végre valamit az emberek élethelyzetének javításáért, főleg az ápolási díjon lévőket vegye már végre ember számba!
Mert Ők azok az emberek, akik a legtöbbet teszik a betegekért a négyfal között!
Saját élethelyzetüket is félretéve.
Nekik nincs nyaralás, sem szabadság, sem pihenőnap!

Rájuk senki sem gondol?
Mert csak ez látszik abból, hogy az ápolási díj ma Magyarországon max. csak 34.515.-Ft/hó
Éljenek meg ebből azok, akik ezt a siralmasan alacsony összeget megszavazták ebben az évben is!
Mert ebből, csak éhen lehet halni, nem életben maradni!

2013.07.31.

Hasonló helyzetben vannak családtagok! Állás munka nélkülivé lettek, de közben beteget is kell ápolniuk, mivel a kórházakban testileg tönkre tett betegekről valakinek gondoskodni kellene! Az állam semmit sem vállal magára, sajnos csak a színvonaltalan kezeléseik után mozgásképtelenné vált betegeket a sorsukra hagyja. Mondván, majd a család megoldja ahogy tudja!
Kérdésem, ha már az ápolási díjat az alamizsna szintjén tartják évek, évtizedek óta, az inflációt figyelembe se vették, akkor mégis miből éljen meg az ápoló? Talán az a cél, hogy hajléktalanná, önmaga is beteggé váljon a sok nélkülözés miatt?
Ha nem tud az ápolás mellett munkát vállalni, mert nem létezik olyan munkáltató, aki ezt tolerálná, akkor talán a Kormánynak kellene oda figyelnie végre, hogy idős, beteg, vagy beteg gyerekek is élnek ebben az országban!
Akik nem a fitness szalonba edződnek, hanem a betegek forgatásában, mozgatásában, sebkötözésében, tisztába tevésében. Teszik mindezt önzetlenül, csak azért, mert a kereszténységet komolyan veszik, nem csak augusztus 20.-i ünnepségeken szerepelnek! Mert arra már el sem jutnak, nincs akire a beteg családtagjukat rábízzák!
Mert nincs aki ingyen ma Magyarországon besegítene, a súlyosan fogyatékossá vált, kórházi kezelések után mozgásképtelen állapotban kiadott betegek ápolásába!Főleg akkor nem, ha már a beteg idős ember!
Nos kérdésem az, hogy, ha ápolási díjat eszük ágában sincs felemelni, akkor mégis a munkanélküli segélyt, ha jogosult valaki rá, akkor miért is nem adják oda?
Hiszen megdolgozott az illető érte előtte, le is vonták a béréből a hozzájárulási díjat!
Egyértelmű, sürgős választ kérek, azoktól, akik erre konkrét választ tudnak adni!
Mert a szőnyeg alá söprés már nem működik ezen a téren!
Sok százezer család küszködik a munkanélküliséggel pont az ápolási munkák, feladatok miatt!
Kellő, hatékony, anyagi segítség nélkül, akár utcára is kerülhetnek e miatt, csak azért, mert megpróbálják életben tartani, ameddig lehet a szeretteiket!
Ha már az állam le is mondott róluk!
Mennyi beteg embert akar még ez a mai Kormány, és az elmúlt kormány vétke is, magára hagyni, anyagilag teljesen ellehetetleníteni?
Nem mindenki született milliomosnak, parlamenti képviselőnek, hogy ne fájjon ez az égető probléma!
Hol van itt az egészségügyi minisztérium az emberek élethelyzetének javításában?
Ne a kórházi dolgozók munkáját magasztalják fel annyira, hogy észre sem veszik azt, hogy emberek lassan százezrei nyomorognak azért, mert Önök nem akarnak tudomást venni a sok beteget ápoló emberekről!
Mégis meddig tarthat mindez?
Az Orbán Viktor úr családtagjai biztos nem szorulnak rá, hogy max. 34.515.-Ft-/hóból kelljen megélniük, ha bárkit is ápolni kellene a családjukból!
De a parlamenti képviselők sem szorulnak rá, hiszen Önmaguknak megszavazták, hogy soha ne kelljen éhezniük, ill. kiszolgáltatott helyzetbe lenniük évekig, csak azért, mert felmerték vállalni, önmagukat félre téve is a beteg szeretteik ápolását!
Várom válaszát annak, aki ebben illetékes!
betegápolással küszködő érintett családtag
2013.07.23.

Talán elkerülte az emberek, a társadalom figyelmét, hogy sok tízezren gondoznak olyan családtagokat, akik magatehetetlenné váltak pont a kórházi kezelések szinvonaltatlansága miatt!
Nemhogy segítenék ezeket az embereket, hanem mégjobban ellehetetlenítik a családok megélhetését, helyzetét, kiszolgáltatottságát!
Mégis miért teszik mindezt, amikor az autópályák, stadionok, értelmetlen beruházásokra milliárdokat fordít a kormány?
Azért tehetik mindezt meg, mert az otthoni ápolók még szeretik a családtagjaikat, és az önfeláldozó munkájuk sokkal fontosabb, mint a sztrájk, mert, hogy arra sincs lehetőségük, nem úgy mint más a közszférába dolgozóknak, akiknek a szakszervezet mögöttük áll!
Mégis minek képzelik magukat azok a parlamenti képviselők, akik meggondolatlanul szavaznak nem az embereket szolgáló beruházásokra, pazarló kiadásokra. Sorra gyártják a celeb műsorokat, a sok hüjeséggel szórakoztatják a médiában az embereket. Közben az emberek százezrei éhezne, nyomorognak, főleg az ápolási díjon lévőkre nem figyel oda senki sem a parlamenti képviselők közül!
Nincs egy igaz ember sem, aki a családokat, az ápolókat segítené! Minek vannak Önök ott a parlamentben, ha nem a legrászorultabb, kiszolgáltatottabb helyzetben lévőkre nem gondolnak egyáltalán!
Szőnyeg alá söprik a beteggé vált emberek sorsát!
Jól megélnek mások nyomorúságát észre sem veszik!
A kórházakban nem ápolási munka folyik sok esetben, hanem az idős, beteg emberek szakszerűtlen ápolása.
Mi a céljuk azzal, hogy Édesanyákat, Édesapákat tönkre tesznek idős korukban azzal, hogy ha már nem munkaképesek, akkor semmit sem adnak a gyógyulásukért a betegápolásukért!
Az ápolási díjból csak nyomorogni, eladósodni lehet, ahelyett, hogy megköszönnék a családtagok önzetlen munkáját, és segítenék Őket tisztességes anyagi támogatással, nem alamizsnával!
Hiszen pont attól óvják meg Önöket, hogy ne kelljen Őket ápolniuk!
Vegyék már észre, hogy Önök is lehetnek egyszer majd öregek, betegek, és hiába vannak most jó pozicióba, de soha nem tudhatják, hogy ki fogja Önöket tisztába tenni, ápolni, éjjel - nappal!
Ne higgyék, hogy valaki Önöket áldani fogja, ha nem törődnek semmit sem az emberi élet megörzésével, támogatásával!
Sok sok tízezer betegápoló sorsa függ Önöktől!
Mégis meg sem akarják hallani az igazságot, hogy végre vegyék már észre, hogy alamizsnából nem lehet betegeket ellátni hosszú távon!
Ha a kórházakban nem a gyógyítás, csak a decubitus kialakulásának elősegítése folyik, sőt sok ember a szociális intézményekben is csak a kiszolgáltatott helyzetnek van kitéve, mert nincs kellő betegápoló.
Akkor köszönjék meg, hogy az állam helyett is felvállalják az igaz szívű emberek a betegek ápolását! Ne ezt a legnemesebb foglalkozást, ami érdek nélküli, támogassák a legalacsonyabb, nem emberhez méltó "díjazással"!
Szégyen, hogy merik magukat keresztényeknek nevezni!
Holott semmit sem tesznek a beteggé vált, otthoni ápolásra szoruló embertársaikért!
A stadionok építése nem olyan fontos, mint az emberi élet megtartása, ápolása, megóvása!
Tudjanak már végre különbséget tenni a fontos, és kevésbé fontos dolgok között!
Az ápolási díjból csak eladósodni, elszegényedni, éhen hallni lehet! Maguk nagyon jól élnek, az ápolók meg nyomorognak azért, mert a költségvetésükből az idén is kifelejtették az ápolók béremelését! Az ápolót nincs aki leváltsa, nincs szabadsága, nincs pihenőnapja, csak akkor, ha sok százezerét megtudna fizetni idegen betegápolókat!
Nem szeretnék, ha az ápolt és az ápoló meg tudná venni az életfeltételeihez szükséges dolgokat? Vagy talán az eladósodást akarják így elősegíteni.
Önök max. 34.515.-Ft/hóból mit tudnak megvenni,kifizetni? A rezsijüket, bérletüket, mindenféle kiadásukat, mennyiből tudják kifizetni?
Ennek a 20 szorosából kb. havonta. Az ápolókat meg éhezésre, eladósodásra kényszerítik! És még van merszük azt mondani, hogy valaki az ápolásba menekül, csak azért mert nem talál munkát?
Ezt még leírni is felháborító, hogy gondolhatják ezt?!
Önök közül tisztelt parlamenti képviselők, tisztelt Kormány tagjai, volt már valaki úgy, hogy a saját felnőtt családtagját kellett fekvő betegként ápolnia hosszú éveken keresztül a nap 24 órájában aggódva azért, hogy minden feladatnak eleget tegyen? Évekig nem volt szabadságon, sem igazán nem tudta soha kipihenni magát? Mivel nem volt, aki Ön helyett hordozza a terheket, felelősséget vállaljon egy magatehetetlen emberért!
Volt, hogy a saját szülőjét naponta látta elkeseredni az élethelyzete miatt. Naponta tisztába tenni, sebeit kötözni, amit a kórházi kiadása után neki kellett helyre hoznia stb.
Felsorolni is nehéz, hogy segítség nélkül mennyi teendője van egy otthoni betegápolónak. Mosni, főzni, bevásárolni, sebeket gyógyítani, mozgatni, emelgetni, hivatalos ügyeket intézni, takarítani, gyógyhatású készítményeket beszerezni, segédeszközöket beszerezni, pelenkát, mediflört a további felfekvések ellen, injekciót beadni. Közbe még a beteget mosdatni, fürdetni, ágyban haját levágni, egyáltalán ágyban minden teendőt ellátni.
A forgatását, mobilizálását egyedül megoldania.
És mire végez már késő este van, és másnap minden kezdődik előlről.
Nem teheti meg, hogy hátat fordítson a szeretett családtagjának. Másnap ugyanúgy "üzemképes állapotban" kell ellátnia az összes feladatot.
Van ahol még mosógépre, centrifugára sem tellik, sőt komfortos tanácsi bérlakásban lakik az ápolt beteg.
Ott is mindent meg kell tenni, mert az Önkormányzatok semmibe se veszik a beteg embert. Egyáltalán nem számíthat senkire sem, csak a családtagjai szeretetére, erős kitartására!
Nem sorolom tovább, hogy min mennek keresztül a családtagok! Mert Önök ezt úgy sem érzik át!
Ezt bizonyítja már hosszú évek óta, hogy egy fillérrel sem emelték meg az ápolási díjakat!
Mégis miből éljen meg az ápoló, ha Önök csak ahhoz segítik hozzá, hogy éhen haljon, vagy Ő is lebetegedjen a sok nélkülözés miatt!Még a BKV bérletére sem tellik az ápolási díjból, nemhogy az életben tartására!Szégyellem, hogy ilyen országban élek, ahol az emberi életet nem védik, nem is támogatják, hanem dirrekt ellehetetlenítik!

ápoló családtagok nagyon sok embert érintő véleménye
2013.02.06.

A közvetlen szomszédomban lakik 1 idős házaspár/71,74 évesek/,a néninek 3 hete volt agyvérzése,nincsenek gyermekeik,nincsenek rokonok,azt szeretnék,ha én lennék velük otthon ápolásin.Ez miért nem lehetséges?Nagyon rég óta csak ránk számíthatnak.

Mert tv. nem teszi lehetővé.
"Az ápolási díjra jogosult a nagykorú hozzátartozó, ha állandó és tartós gondozásra szoruló

a) súlyosan fogyatékos, vagy

b) tartósan beteg 18 év alatti személy gondozását, ápolását végzi.

A hozzátartozó a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény 685. § b) pontja alapján - a jegyes kivételével – a házastárs, az egyenes ágbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és nevelt gyermek, az örökbefogadó, a mostoha- és nevelőszülő, valamint a testvér, továbbá: az élettárs, az egyenes ágbeli rokon házastársa, a házastárs egyenes ágbeli rokona és testvére, valamint a testvér házastársa."

Érdekelne a válasz.

Kedves Baby!

Eltartási szerződést kell kötni, különben hiába nincsenek örökösök , akkor is az állam az örökös.
Abban az esetben, ha lesz szerződést Önök között akkor, mindenben intézkedhet ami a házaspárt érinti, mintha Önök lennének a gyerekeik.
Üdv

Az előző hozzászóláshoz még csak annyit, hogy az ápolói szolgálatok egy 24 órás szoklgálatért a Kék angyal pl.kb.770.000,-Ft/hó összeget kér el!
De a családból, aki felvállalja az ápolást az csak a maximális ápolási díjnál 34.500,-Ft-ot kap/hó!
Hogy lehet ennyire méltatlanul alacsony ez a díj az otthon családtagként ápolónál? Ennyire magas az idegen ápolási munka díja? Mire fel? Ennyire nem értékeli a kormány azt a családtagot, aki a saját életvitelét áldozza fel és a saját elszegényedését vállalja fel?
Gondolkozzanak el csak ezen, azok, akik az ilyen kegyetlen és méltánytalan helyzetet/eket megszavazták, mikor alamozsnát szántak az ápoló családtagnak!
Mennyire elég a 34.500,-Ft? Talán napi egy liter tejre, egy kiló kenyérre és egy kis gyümölcsre. De hol van a kötszer, a gyógyszer, a fürdetéshez, mosáshoz, húshoz, főzelékhez, tisztitószerekhez, rezsihez a pénz?! Ebből a pénzből csak éhezni, nem megélni lehet!Ebből az ápoló sem tud megélni, nemhogy másnak még adni bármit is!
Csak a szeretet, ami ezeket az emberket életben tartja, mert ebből az alamizsna pénzből, másra nem tellik, csak az eladósodásra!
Egy ápoló családtag
2011.07.29.

Egyetértek az előző hozzászólással, sajnos mi is hasonló cipőben járunk, havi 21.240,-Ft-ot kapok a férjem ápolásáért, ami napi 700,-Ft....mondom napi 700,-Ft, ( az utcai szórólap osztogatók óránként kapnak ennyit). Közel 7 éve teszem nap mint nap a dolgom, etetek, fürdetek,borotválok, pelenkázok, napi 24 órában, havi 21.240-Ft-ért. Vagyis a "három" műszakért kapok ennyit, vállalva hogy nem lesz saját nyugdíjam, mert ez így 4 órás munkaviszonynak számít csak .
Bezzeg, ha betenném egy intézetbe ( amit nem fogok ) , akkor oda havi 120.000,-Ft-ot kellene fizetni, plusz amit az állam ad százezer forint támogatást gondozóintézetnek , vagyis az intézet 220.000,-ért ápolja, én a tizedéért, vállalva minden nehézségét, mind a magam, mind a család többi tagja rovására. Nekünk nincs szabadság, netán betegállomány, nincs prémium, vagy cafetéria, mégis önként vállaltuk a döntést hogy családtagról gondoskodjuk,csak hát mindent járandóságot emelnek, de az ápolási dij maradt NAPI 700,-FT, ami már csak tényleg egy kiló kenyér és egy liter tej ára.....és többit miből fizzesük ki................. ( egy, a férjét ápoló feleség )

Oldalak

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!