Iskolatitkárok

Csak a pedagógusokról beszélnek, de mi lesz az iskolatitkárok, pedagógiai asszisztensek fizetésével? Ők maradnak a régi tábla szerint? Mi nem pedagógusok vagyunk, de ott dolgozunk közöttük.

Sziasztok!
2 kérdésem lenne ha van valaki segítsen? Köszönöm!
1. a technikai dolgozókat miért kell közalkalmazottként foglalkoztatni sokkal rosszabul jár!
2. A bértábla alapján ők semmit nem kapnak ! Miért?
Azért dolgoznak legtöbben ott mert nincs más lehetőségük!!
50 éves fejjel 26 nap szabadság és 73. 000 fizetés ! Menekülnék de hova???

Külföldre! Ott még viszonylag jól megfizetik a takarítást is. Most ment el egy iskolatitkár ismerősöm 25 év munkaviszony után, hasonló bérrel, mint iskolatitkár, Svájcba, takarítani! Jól érzi magát, megbecsülik és jól keres! Ismeretséget kell szerezni, akik segítenek.

Kedves Mindenki!

Túl nagy a csend a NOKS dolgozóknak beígért 7+3 %-os béremelés körül. Tud valaki valamit ezzel kapcsolatban??? Ha igen legyen szíves leírni, mert gyakorlatilag a tankerületünk ezidáig semmilyen információt nem adott, állást nem foglal... sajna.

Ez engem is érdekelne!
Tartok tőle, hogy főiskolai végzettséggel és 16 évnyi munkaviszonnyal minimálbéres leszek :(

Az leszel, én F10 kategóriában /mérnök informatikus rendszergazda egy egyetemen/ 165 bruttó Ft/hó az éhenhaláspénz. Ez 4 ezerrel több mint a szakmunkás minimálbér. Ja és azt a erzsébet izét sem kaptuk meg decemberben. Vicc az egész, azt várom hogy kirúgjanak már végre. Mivel egyedül vagyok informatikus több száz gépre és a szerverekre előre röhögök.

a lényeg, hogy Magyarország erősödik, és megbecsüli a szakmunkásokat....
Őket igen és nem is sajnálom tőlük, csak felháborítónak tartom, hogy a diplomával rendelkezőket egy kalap alá veszi a szakmunkásokkal. A felelősség nem ugyanaz, de a fizetés igen... Minősíthetetlen ez a felfogás.

Egy kis segítséget szeretnék kérni a bértábla értelmezésében.
Jelentkeztem egy iskolatitkári állásra,középfokú végzettséggel. Jelenleg nekem 24 éves munkaviszonyom van. De. Ha jól értelmezem, akkor hiába van ennyi munkaviszonyom a 0-ról kell számítani mindent. Vagy is gyakorlatilag a garantált bérminimumért lehet elvállalni a munkát?
Válaszokat előre is köszönöm!

A jogszabály kimondja, hogy azt az időszakot kell figyelembe venni a fizetési fokozatának megállapításánál, amikor közalkalmazottként dolgozott és az 1992. júl. 1-ét megelőző időszakot, illetve azon munkaviszonyokat, amikor már rendelkezett azzal a végzettséggel, mellyel a jelenlegi munkahelyén alkalmazták. Ez a szabadság megállapításánál lényeges , viszont a fizetésnél nem. A közalkalmazotti bértábla alapján középfokú végzettséggel annyi fizetést kap, mint egy pályakezdő, tehát garantált bérminimumot.

Ha valaki tud segitsen: Iskolatitkár vagyok főiskolai végzettséggel 2015 évben megkaptam a pedagógusi bért, 2016-ban elvégeztem a mesterképzést, igy egyetemi diplomával rendelkezek, a jelenlegi bértábla szerint milyen bérnövekedést kaphatok, hol találom meg az erre vonatkozó törvényt, rendelkezéseket, bértáblázatot. Ha valaki tud segitséget nyujtani megköszönöm. 9 éve vagyok közalkalmazott. Üdv Erzsébet

Szia, a szorzód kell változzon:
Az illetményalap a vetítési alap
- 174,5 százaléka alapfokozat esetén,
- 193,2 százaléka mesterfokozat esetén.

Oktatási intézményben dolgozo takaritok ,egyenlö mmunkat végeznek külömbözö bérért.Akinek van valamilyen szakképzetsége az garantált bérminimumot kap.Akinek nincs az minimálbért.A takaritáshoz alapfoku iskolai végzettség kell.

Kedves Tiger! Kérlek segíts értelmezni a módosult 326-os kormányrendeletet. Én pedagógiai asszisztens vagyok és pedagógus végzettségem lesz hamarosan. A jelenlegi besorolásom F/8. A ped/I. kategóriában én gyakornok leszek vagy a 8-as kategóriába sorolnak? A munkáltatóm azt mondta, hogy gyakornoki státuszba kerülök. Én úgy értelmezem a rendeletet, hogy nem. Kinek lesz igaza? Köszönöm a segítséget!

Sajnos a főnöködnek lesz igaza!
Az utolsó 2 bekezdésben van a lényeg.
"2. § * (1) * A köznevelési intézményben a pedagógus előmeneteli rendszer hatálya alá tartozó munkakör betöltéséhez előírt végzettséggel és szakképzettséggel, valamint két évnél kevesebb szakmai gyakorlattal rendelkező pedagógust, továbbá a (3) és (4) bekezdés, valamint a 13. § (3) bekezdése szerinti esetben a pedagógust Gyakornok fokozatba kell besorolni, kivéve abban az esetben, ha korábban már ennél magasabb fokozatba való besorolásra jogosultságot szerzett. A gyakornok számára a foglalkoztatási jogviszony létesítésekor, vagy a pedagógus előmeneteli rendszer hatálya alá történő átkerülés esedékességének időpontjában a kinevezésben, munkaszerződésben két év gyakornoki idő kikötése kötelező.
6. §
(3) Ha a pedagógus-munkakörre foglalkoztatási jogviszonyt létesítő személy nem rendelkezik az (1) és (2) bekezdés szerint számított két év szakmai gyakorlattal, de bármely más munkakörben, vagy részben az (1) és (2) bekezdésben foglalt jogviszonyban, részben más munkakörben szerzett legalább hat év munkaviszony jellegű jogviszonnyal rendelkezik, mentesül az előmeneteli rendszer gyakornoki szakasza követelményeinek teljesítése alól és a Pedagógus I. fokozatba kerül besorolásra.
(3a) * A (3) bekezdésben foglalt rendelkezés a pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakört betöltőkre nem alkalmazható.

13.§
(3) Ha a nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatott személy a jogviszonya fennállása alatt szerez pedagógus szakképzettséget, őt a szakképzettség igazolását követő hónap első napjától Gyakornok fokozatba kell sorolni azzal, hogy munkabére, illetménye ezzel összefüggésben nem csökkenthető.
"

Kedves Tiger! :) Köszönöm, hogy segítettél. Ha így lesz, el kell fogadnom.
Csak azt nem értem, hogy ha gyakornok kategóriába kerülök, akkor hová fognak tűnni a ledolgozott éveim. Pl. a közelgő 25 éves jubileumi jutalomnál, amire jogosult leszek. Arra gondolok még, hogy ha már megszereztem a pedagógus végzettséget és másik munkahelyre megyek dolgozni - ahol figyelembe veszik - akkor más besorolásba kerülnék ugyanilyen munkakörben? Mert nem a fennálló jogviszonyom ideje alatt szereztem meg? Írjon már valaki, aki hozzám hasonló helyzetben volt vagy van. Köszönöm!

Szia, mint ahogy Tiger idézte, NOKS munkakörben mindenhol gyakornok leszel, ha nincs 2 év pedagógus munkaviszonyod (gyakorlatod). Ha egyből több pénzt akarsz pedagógus munkakört kell betöltened, mert ott lehetsz PED1 egyből a munkaéveid miatt.

2 év pedagógusi szakmai gyakorlat után pedig már bárhol PED1-re leszel jogosult.

Kedves Zumba! Köszönöm szépen a hozzászólásodat. :)

Még van egy kis reménysugár. Majd részletesen beírom.
Tiger

Kedves Tiger!
Kíváncsian és türelmesen várom a reménysugarat!
Köszönöm!

Okfejtésem a "fokozat" szó kétféle értelmezésén alapul. Mást jelent a kjt.-ben és a köznevelési tv.-ben. A kjt-ben a 3 évenkénti (függőleges) ugrást jelenti, a köznev. tv.-ben a (vizszintes) minősítéshez kötött ugrást. Gyakornok-Ped1-Ped2, stb.
"2. § * (1) * A köznevelési intézményben a pedagógus előmeneteli rendszer hatálya alá tartozó munkakör betöltéséhez előírt végzettséggel és szakképzettséggel, valamint két évnél kevesebb szakmai gyakorlattal rendelkező pedagógust, továbbá a (3) és (4) bekezdés, valamint a 13. § (3) bekezdése szerinti esetben a pedagógust Gyakornok fokozatba kell besorolni, kivéve abban az esetben, ha korábban már ennél magasabb fokozatba való besorolásra jogosultságot szerzett."
Szerintem itt (idézetben) a kjt. szerinti fokozatról van szó, hiszen hogy a fenébe szerzett volna ped1, ped2, stb. fokozatot 2 évnél kevesebb gyakorlattal akárki is előtte bárhol.
Akire pedig most alkalmazzák a pedagógus bértáblát, az eddig a kjt. szerint volt besorolva, ( vagy nem volt még közalkalmazott, ezért új besorolás.)
"valamint a 13. § (3) bekezdése szerinti esetben a pedagógust Gyakornok fokozatba kell besorolni, kivéve abban az esetben, ha korábban már ennél magasabb fokozatba való besorolásra jogosultságot szerzett."
Rád a 13. § (3) vonatkozik, és korábban már jogosultságot szereztél a kjt. 8. fizetési fokozatába, hisz oda voltál besorolva, ezért annak ellenére, hogy nincs meg a 2 évnyi ped. gyakorlatod, nem a gyakornokiba kell besorolni téged.

Remélem érthető, amit leírtam.

Kedves Tiger! Igen, értem a leírtakat. Jobban is érzem magam tőlük. Köszönöm, hogy megkerested nekem az ide vágó részeket. Remélem, a munkáltatóm is így látja majd! Még van egy kis időm, de már előre érdeklődtem. Még egyszer köszönöm szépen az információkat!

Azért az előbbi okfejtésemet könnyen le lehet söpörni a 13.§ (3)-mal.
Arról semmit nem írtál, hogy a 8-as fokozat az mind közalkalmazotti jogviszony, vagy egy része olyan munkaviszony, amelyet a besorolásnál figyelembe lehetett venni.
Ha érettségi volt a besorolásod alapja, akkor az érettségi megszerzése utáni munkaviszonyok is be lettek számítva a besorolásba.
Ha meglesz a diplomád, akkor csak az igazi közalkalmazotti jogviszonyok számítanak, a munkaviszony ideje nem, mert nem lesz olyan munkaviszonyod, amely a diploma megszerzése óta keletkezett. Kérdés mióta vagy közalkalmazott? Ha eddig a C8-ba voltál, lehet, hogy csak az F2-be kerülsz.
A másik. Azért ott van az is, hogy a NOKS-nál nem lehet figyelembe venni szakmai gyakorlatként a nem ped. jogviszonyokat.
Szóval nem olyan egyszerű. Én kérnék a te helyedben állásfoglalást az OH-tól. Lehet, hogy csak 1 hónap múlva, de fognak válaszolni.

Kedves Tiger!
Most vagyok F/8-as kategóriában, nem pedagógus diplomával. Januárban már F/9-be lépek és ez mind közalkalmazotti jogviszony.:)
Köszönöm a tanácsot az állásfoglalást illetően.
Üdvözlettel: Hajnalka

Oktató- nevelő munkát segítők bére....és mi ez a 7+3 % ? nekem nem jár , én F9- be túl vagyok fizetve .....szánalmas, nevetséges......és már 15 éve ez van...

2017. január 1-től hatályos:
32/A. §163 (1) A pedagógus szakképzettséggel nem rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatott kinevezésben szereplő illetménye, munkaszerződésben szereplő alapbére nem lehet kevesebb, mint a Kjt. szerinti besorolásukhoz tartozó garantált illetmény - ha az érintett személy a kötelező legkisebb munkabérre vagy garantált bérminimumra jogosult, ez utóbbiak - százhét százaléka.
(2) A Magyarország központi költségvetéséről szóló törvény a Kjt. szerinti garantált illetmény - amennyiben az érintett személy a kötelező legkisebb munkabérre vagy garantált bérminimumra jogosult, ez utóbbiak - száztíz százaléka erejéig biztosítja a fedezetet az illetmény, munkabér (1) bekezdésben meghatározott mértéket meghaladó, munkáltatói mérlegelésen alapuló emelésére.

Meg tudja nekem ezt valaki magyarázni, hogyan is kell gondolkodni?

Ezt szerintem senki sem érti :D, de félő, hogy a bérkompenzáció kivezetésre kerül, és így a 7+3 százalékos "béremeléssel" még sokan majd rosszul is járnak, elképzelhető, hogy kevesebb lesz a bérük, mint eddig. Ezért ez a furmányos megfogalmazás. Addig, amíg a közalkalmazotti bértábla soraihoz az A-E kategóriáig mindenkit minimálbéren tartanak, addig itt változás nem lesz. De elég szomorú és elkeserítő, hogy a pedagógus sorokon meghagyták az évek figyelembevételét. A bértábla alsó soraiban gyakorlatilag a 30-40 éve dolgozók éveinek száma egyszerűen megsemmisült.

"A-E kategóriáig mindenkit minimálbéren tartanak"
Az F és az E kategória felsőfokú végzettséget takar.
Tehát 25-30 évet dolgozik egy felsőfokú végzettséggel rendelkező munkavállaló a magyar államnak /közalkalmazottként/, hogy a szakmunkás minimálbért lehagyja.
F10 közalkalmazotti bérbesorolás 165ezer Ft/hó bruttó.
szakmunkás minimálbér = minimál szakmunkás
Ennyire szánalmas helyzet még a "mút" rendszerekben sem volt.
Ezt is sikerült elérni, gratula.

Sajnos egyet kell értenem veled, először örültem, aztán elolvastam az ide von.törv. és elképedtem... a felröppentett hírrel(béremelés 7+3 %) egy kis időre le csitították az embereket, aztán majd 2017.01.01-én jön a meglepi nagy 0 - A-E kategóriásoknak !

Pld ha én C10-ben vagyok , hogyan is alakul január 1-től az én béremelésem? A számítás menetét valaki le tudná vezetni?

Kedves A-D osztály közalkalmazottjai!

2017-ben a béremelés ezen kategóriáknál 7% lesz ami azt jelenti hogy nem 129.000 hanem 138.030 ft. A fennmaradó 3% béremelést az intézmény vezetője döntheti el hogy megadja vagy sem. Ha megadja ez esetben a fizetès bruttó 141 900 ft. Mindegy melyik kategória hanyadik fokozata, mert minden esetben csak a garantált bérminimumra való kiegészítés változik illetve csökken.

Besorolási fokozatom B 10 garantált illetményem 92283 ft amit kiegészitenek a minimálbérre nem a garantált bérminimumra. A 7 % százalékos emelést is csak a garantált bérre akarnak adni nem a minimálbérre , nagyon elszomoritó :(

Oldalak

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!