Bajnai-csomag: ne csak elvonások legyenek - Van ötleted?

Sziasztok, mit gondoltok, a megszorítások mellett esetleg nem gondolkodhatnának a döntéshozók olyan megoldásokon is, amelyek megkönnyítik a közalkalmazottk/köztisztviselők mindennapi életét? Vannak olyan dolgok, amelyek nem kerülnek pénzbe (vagy nem kerülnek sok pénzbe) és mégis megmutathatnák vele vezetőink, hogy szívükön viselik a sorsunkat. Kezdetnek ideírok két dolgot:

  • Volt itt nemrég a fórumon az a téma, hogy a közalkalmazotti szabadság számítása kedvezőtlenebb 45 év felett, mint ami Munka Törvénykönyvében szerepel. Ennek korrigálását nagyon egyszerűen meg lehetne oldani, mindössze a Bajnai-csomag tárgyalása során a többi törvénymódosítás mellett ezt is meg kell szavaztatni a képviselőkkel.
  • A köztisztviselői törvény komolyan korlátozza azt, hogy a köztisztviselők mellékállást vállaljanak. (A munkáltató engedélye szükséges hozzá.) Ha már eltűrjük, hogy évek óta folyamatosan csökken a fizetésünk vásárlóereje, legalább ahhoz ne kelljen engedélyt kérni, hogy a köztisztviselő hétvégenként elmehessen füvet nyírni gazdagabb polgártársai telkére... Az elmúlt hónapok bírósági ügyei is megmutatták, hogy a korrupciómentes Magyarországot nem elsősorban az egyszerű irodai dolgozóktól kell félteni. Tehát javaslom a köztisztviselői törvény (1992. évi XXIII.) 21.§ (2) és (3) bekezdésének törlését.

Nektek van ötletetek, hogy még milyen intézkedéseket lehetne elfogadni a "csomag" észeként, amelyek kedvezők lennének számunkra, de nem kerülnek pénzbe?

Egyetértek abban, hogy előrelépés lenne, ha a köztisztvielő hivatalosan mellékállásban dolgozhasson. A közszféra munkavállalója nagyon ki van szolgáltatva a rendszernek, amely most még reálkereset szinten tartására sem képes. A reál kereset 25 %-os csökkenése mellett, a jelzáloghitelek, és közmű szolgáltatási számlák 5-15 %-os emelkedése lassan az ellehetlenüléshez vezet. Az állam nem becsüli meg köztisztviselő munkáját és még tiltja is a mellékfoglalkoztatást, mivel aki vezetői engedélyel mellett hivatalosan vállal mellék munkát, az kiteszi magát egy esetleges leépítés nyertesének, mivel majd megoldja máshogy alapon. Ja túlóra, szabadság megváltása nincs, de túl munkát nem rendelnek el, mert az meg a költségvetés nem bírja:)

Véleményem szerint lehetne az utazási kedvezmények szígorításával is pénz sporolni. A távolsági buszon utazva nem egyszer tapasztaltam, hogya nyugdíjasokutazási utalványát nem bélyegzik le. Minek? Állam Bácsi kifizeti a Volánnak a különbözetet, az utas meg nem reklamál ilyenért,mert neki így olcsóbb. Nem egyszer a naponta utazó, munkába járó nyugdíjas is így uatzik. Én fizetek 18000 - 20000 Ft-otegy havi bérletért, Ő pedig 10%-os jegyárat fizet és felháborodik, ha a jegyeladásnál az idegen (új) sofőr bélyegez .

Az adómentesen adható munkáltatói juttatásokat is maximalizálnám. Pl. egy ELMŰ-s kevesebb áramdíjat fizet, mint a nem ott dolgozó. Ez gyakorlatilag neki bevétel. És természetesen a többiek fizetik ki az Ő fogyasztását is. Volt egy ELMŰ-s ismerősőm (már elköltöztek a környékünkről) Ő azzal dicsekedett, hogy a cég apránként kifizeti helyette a lakás kölcsönét. Hogyan? Nem megy a gyerek táborba, nem megyünk el a céggel kirándulni és évvégén kapok 250.000 Ft-ot. Nem tudom igaz-e, de ha igen, akkor elgondolkodtató.
Ugy hallottam, hogy a MÁV-nál is így müködik.

1.)
Nem tömném azon vállalatok kasszáját, amelyekben az állam tulajdonos illetve résztulajdonos.
Gondolok pl.MÁV - nem tudom igaz-e amit a TV-ben hallottam valamelyik nap : Mo lakossága évi 20000Ft-al járul hozzá a MÁV működéséhez fejenként és ŐK minden évben kapnak béremelést
2.)
Ezeknél a cégeknél csak akkor kaphatnának a vezetők préniumot, jutalmat, ha nyereséget termelnek.
Természetesen csak a gt-kre gondolok, nem a közhivatalokra.
Habár volt egy olyan év amikor a NYUFIG-nál azért nem kaptak a dolgozok béremelést, mert nem termeltek profitot. Elmebeteg gondolat, hogy egy olyan cég termeljen profitot, ami nem szed illetéket.
3.)
Csökkenteném az országgyűlés létszámát. ÉS szigorítanám az ott "dolgozok" munkafegyelmét.
Mire gondolok? A képviselőket azért válasszuk, hogy az érdekeinket képviseljék, ezért kapják a fizetésüket. Akkor miért kaja meg az illetményét az aki nincs bent a szavazáson?
4.)
Nem tudom döntöttek-e már a kölltégtérítéssel kapcsolatban, DE a kéviselőknek MIÉRT NEM KELL SZÁLÁVAL ELSZÁMOLNI A KÖLTSÉGEIKET? Ezzel csak a FEKETE MUNKÁT támogatják.
5.)
A költségtérítést is korlátoznám. Aki "Kukutyinba" elvállalja a kéviselőséget és 100 km-re lakik "Kukutyintól"' az fizesse az utazását maga, vagy a pártja.
Nem kötelező OGY képviselőnek lenni.
De a több száezet Ft-os luxus lakás bérlést sem fizetném ki. Biztosítanék a képviselőknek egy irodahelységet ahol tud tárgyalni. Lakhatást pedig csak egy átlag lakás bérleti díját adnám, a Bp külvárosi körzetében és egy BKV bérletet. Ők is tudnak METROzni.

Az az igazság, hogy még lenne egy pár ötletem. de most mennem kell.

A mindenkori hatalomra kerülő kormány tagjainak csak az aktuális minimálbér, lakáshitel, legalább két iskoláskorú gyerek, egy munkanélküli családtag, autó és 100 e Ft bankszámlán. A többi vagyonát befagyasztani a kormányzás idejére, aztán próbáljon megélni családjával a minimálbérből. Kíváncsi lennék pl. az szja, áfa stb. törvény módosításainál hogyan szavaznának, amikor ők is a saját bőrükön megtapasztalnák azt, amiből az átlagember jelenleg él ?!

A MÁV téma elég összetett. A többség rosszul keres (80-100 nettó), mint a közszféra többi része, viszont az elképesztően nagyra nőtt vízfejnél óriási fizetések vannak. (Pl. szakszervezeti kisfőnök: 470 ezer nettó).
Itt van a kutya elásva.
Egyébként ŐK azért kapnak béremelést, mert a legkisebb megszorításra is sztrájkba lépnek. Náluk szó sincs bércsökkentésről, nem lepődnék meg, ha a rajtunk megspórolt pénzt is ők kapnák. (részben)

Ezek szerint a MÁV szakszervezeti vezetőknek érdekük fűzödik egy-egy béremelést követelő sztrájk szervezése. A béremelések %-os mértéküek, így a 470 ezer Ft-jának X%-a több, mint a 80-100 ezer Ft-ot kereső kisembereké.
Fix összegű béremelési követelésbe nem valószínű, hogy belemennének, pedig a nem MÁV-nál dolgozók azt jobban elfogadnák, ha az lenne a követelés, hogy a 80ezer Ft-ra 2000 Ft, a 90ezerFt-ra 1500Ft, 100ezer ft-ra 1000 Ft stb követelnének.

És még valami!!
A közszérától a 13. havi illetményt akarják elvenni, ami átlag 6-15 ezer Ft bércsökkenés. És Ők nem szrájkolhatnak azaz nem mindenki sztájkolhat, ugyanis még a Fidesz kormány idején aláírattak néhány munkahelyen olyan nyilatkozatot, hogy ezt nem teszik meg.

Apropó elgondolkodtak-e a sztájkoló MÁV-osk, BKV-os, VOLÁN-osok, hogy a hány embert kényszerítenek szabadság kivételére, van plusz költségre amikor az érdekeiket védik? Az embereket kevésbé zavarná a szrájk, ha legalább a munkába járás idején 5-7-ig és este 5-6-ig lehetne rendesen közlekedni.
Vagy mint szólna a szakszervezet, ha valaki a többletköltsége megtérítését követelné? Hiszen, ha azt nézzük az alkotmányos jogának (munkavégzés joga) gyakorlásában akadályozzák az utasokat?

Szerintem a sztrájknak pont az a célja, hogy kényelmetlenséget okozzon. Különben semmi értelme nem lenne.

szerintem nem kerülne pénzébe az államnak (adófizetőknek) ha:
- megvonnák az országgyűlési képviselők költségtérítését. az amúgyis keresetkiegészítés, ezt a 15 %-os adóval ország-világ előtt elismerték. (különben is aki annyira politizálni akar - munka helyett - az saját zsebére tegye!)
- 50-60 %-kal csökkentenék az országgyűlés létszámát.
- a távozó miniszterek stb. nem kapnának végkielégítést (pláne nem 1 év után 6 havit!)

valahogy sokkal szívesebben mondanék le a 13. havi fizetésemről (nettó 81.200,- Ft) ha a(z általam nem) tisztelt politikusok esetleg példamutatóan magukon kezdenék a megszorításokat!

Ki tudja?A közigazgatáson belül is ilyen nagy különbségek vannak a szabadság átvitelére vonatkozólag?A mi munkahelyünkön az a törvény,hogy aki nem veszi ki adott évben a szabadságát,(nemhogy kifizetik) következő években,hanem az előző éviek elvesznek.

Ki tudja?A közigazgatáson belül is ilyen nagy különbségek vannak a szabadság átvitelére ------

Hivatalvezetőtől függ ! Van ahol át lehet vinni, de van ahol kiírják és jutalomként kifizetik. Rossz helyen dolgozol !!!

Van olyan közigazgatási szerv, ahol a vezetőknek több éves szabadsága volt, mivel munkaidőben rendezték le maszek dolgaikat, de a beosztottaktól megkövetelték, (szabadságolási ütemtervet kellett készíteniük)hogy a tárgy évre járó szabadságot kivegyék, vagy kiírják. Majd amikor az ominózus vezető nyugdíjba vonult jutalom címén kifizették a több évre járó szabadságát.

Csak nem egy a munkahelyünk?:)

(különben is aki annyira politizálni akar - munka helyett - az saját zsebére tegye!) ÉRTSD: SAJÁT KÖLTSÉGÉRE!!!

Azért még valami kikivánkozik belőlem. 5 diplomám van, de én voltam az ökör, amikor nem mentem Pestre. A lányom egy közgáz diplomával 27 évesen 1,5 milliót keres havonta és nem vágják a fején a fát, nem vesznek el tőle semmit, sőt adnak,mert megbecsülik a versenyszférában.
Hol itt a mi társadalmi, vagy piaci megbecsülésünk? Én a gyerekeim jövőjéért feláldoztam a karriert (ami nagyon jó), ők már okosabbak. A mi tanítványaink meg csak a jogaikat ismerik, kötelezettség egy szál sem (tisztelet a kevés kivételnek). De ezt sem mi rontottuk el. Az SZDSZ, akik szerint már minden a mi feladatunk, legyünk a gyerek szűlője, nevelője, tanára és szivjunk rendesen, mert tőlünk mindent el lehet venni.

Üdv:Éva

Közgazdász tanár vagyok egy vidéki szakközépiskolában. 35 éve tanítok. Talán elég is volt.
Belőlük meg bőven. 7 évig nem csináltak semmit. Szidják szegény Meggyesit, aki tett egy jót velünk, -és legalább úriember volt - egyszer és utoljára, ami mára elolvadt,mint a tavalyi hó.
Makroökonómusként majd meg pusztultam, hogy nem csináltak semmit, láttam,hogy sodródunk a szakadék felé. Ráadásul a válság is.
Most jött egykövetkező szupergazdag, aki 1 Ft-ért elvállalt ki tudja hány hónapot. Nekibúzdult és szépen mindent éppen úgy elront, mint az elődje. Mi nem tudunk nekik segíteni,mert a bölcsek kövét ők szorongatják. Rohanunk szembe Európával. Tudomásul kell vennünk, hogy van megoldás (közgazdasági), de nem ez, amit most tesznek. Csak rajtunk verik el a port, mert mi vagyunk átláthatóak, nem dugjuk el a pénzeket, tiszták vagyunk. Ez van. Semmi jóra nem lehet számítani. Hiller úr szerint minden rendben az oktatásban. A fenéket. Ezt mindannyian tudjuk, hogy nincs így. Alulfinanszírozott, rossz szerkezetű a magyar oktatás.
A lelkünk a gyerekeké, a zsebünk a kormányé.
Nem kell elkeseredni és 55 évesen is tudok még kapálni, teszem azt, mert van is mit. Nem akarok lázítani, de nem látom ezekkel a megoldást. Mintha nem is akarnának igazán tenni semmit, csak múljon az idő.

Üdvözlettel: Éva

A nyugdíjkorhatár felemelése azt gondolom,annak a korosztálynak a legfájóbb,akik e törvény bevezetése idején éppen arra készültek,hogy az egész életük során ledolgozott évek jutalmául az amúgy is nehézkes mindennapok után stressz nélkül ,életük utolsó szakaszában kissé ellazulva ,esetleg kis unokáik körében éljenek. Az amúgy is túlterhelt,tekintélyét vesztett pedagógusok(lásd ismétlődő pedagógus verések) már rég megérdemeltek volna 1-2 év korkedvezményt,ehelyett plusz 10év "lehetőséget"kaptak a kínlódásra.Igen,ez a helyzet már az,ahol 30-as osztálylétszámban 80% a halmozottan hátrányos helyzetű gyerek.Ezen még a havi aprócska bérpótlék sem enyhít.Ezt 43 évig csinálni öngyilkosság!!!!!(Főleg az ezután következő években.) Ha javaslatot tehetnék az illetékeseknek,pedagógusok esetében hagynám a 62. életkort nyugdíj korhatárnak.Pótolhatóak lennének szakmailag,hiszen( csak szűkebb környezetemben is)van jó néhány állás nélküli friss diplomás.

Én is pedagógus vagyok. Még "csak" 53 éves. De már rossz a hallásom, rossz a látásom, a hangszálaim elhasználódtak. A mentális állapotomról ne is mondjak semmit. Szinte elképzelni sem tudom, hogy még 12 évig bírom a munkát. A fizetésem gyakorlatilag elérte a maximumot - azt a megalázóan alacsony szintet!

Nekünk az 55 éves korhatár lenne elviselhető. Mire nyugdíjba megyek, felnőnek az unokáim. Azt is elvették tőlünk, hogy nagymamák lehessünk.

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!