Nők 40 év munkaviszony utáni nyugdíja.

Kérem valaki segítsen a döntésemben, hogy mi a kedvezőbb az alábbi változatok közül.Konkrét példa az alábbi.: Rendelkezem a nök 40 éves munkaviszonyához szükséges munkaviszonnyal(41,5 év). Közalkalmazotti jogviszonyom 1972. június 1-el kezdődött és megszakítás nélküli. Nyugdijba szeretnék menni 2011-ben a törvény hatályba lépése után. A munkáltatóm a döntésemre bizza a lehetőségek választását, de nem tudom, hogy mi a kedvezőbb.
Létszám leépítéssel eltudnának bocsátani, melyre járna 8 hónap felmentési idő és 12. hónap végkielégítés. Kérdésem, hogy mikortól mehetek nyudíjba, a felmentési idő lejárta után rögtön, vagy csak a végkielégítés után? Mivel a felmentési idő utolsó napján a végkielégítést egyösszegben ki kell fizetni, ezzel megszünik a biztosítási jogviszony is? Vagy a végkielégítés is munkaviszonynak számít, és nyugdíj alap?
A másik lehetőség, hogy nyugállományba helyezés miatt felmondanak, azzal, hogy a felmentési idő (8 hónap) lejártát követő naptól nyugdíjasnak minősülök, és 5 hónap jubileumi jutalmat (40 éves) is kifizetik az utolsó biztosításban töltött napon.
Ugyan az 5 hónap jub.jut kevesebb, mint a 12 havi végkielégítés, de a jub. jut. növelné az egy hónapra eső átlagkeresetmet, és még 2011-ben eltudnék menni nyugdíjba, és a 2012-es emelést már megkapnám. Mit tegyek? Aki tud segítsen. Köszönöm szépen.

Kedves Tiger!

Olvastam sok hasonló kérdést a nők kedvezményes 40 évvel kapcsolatban lévő gondjukról.
Én abban szeretném a segítségét kérni,hogy mikor kell a munkahelyemre benyújtani a kérelmet, ha nekem a nyugdíjbiztosítás a határozatot az eddig letöltött időről 2014. dec.31 37év és 120 napra ismerte el.Az én számításom szerint aug 29, de nem tudom. Kérem a teendőkben is segítsen.Mikortól kérjem a 8 hónap felmentési időt, szabadságot. Én pedagógus vagyok. 2017. szept.11-én kaptam meg a 30.jubileumi jutalmam. Számíthatok-e közalkalmazottként a 40.-re. /35 év közalkalmazotti év után/
Nagyon szépen köszönöm előre is a segítségét!
Bori

Bocsi elírtam. A 30.jubileumi jutalmat 2012 szeptember 11-én kaptam meg. Jogosult leszek-e a 40 év jubileumra 35 év szolgálati idővel?
Köszönöm szépen.
Bori

https://www.nyugdijguru.hu/elveszett-paradicsom/a-nok-kedvezmenyes-nyugdija-2015-ben

Kattints a linkre és mindent tudni fogsz! Nem én írtam, de nagyon jó! Jobb mint ez a "Tiger"

Nem pontosak az információk.
3 időnek kell lenni a határozaton. Szolgálati idő, jogosultsági idő, munkában töltött idő. Ezek pontos ismerete nélkül nem lehet válaszolni.

Kedves Tiger!
Kérdezni szeretnék arról, hogy a nők kedvezményes öregségi teljes nyugdíjra jogosultsághoz figyelembe vehető időm: 2013. 12. 31-ig: 36 év 206 nap,
ebből kereső tev. járó jogviszonyban szerzett idő: 28 év 271 nap +( 8 év GYES). Akkor ha jól számolom 2017.június körül elmehetek nyugdíjba? És ha igen akkor mikor nyújtsam be a munkáltatóm felé a felmondásom. (Évi 38 nap szabadság jár.)Még egy kérdés. Ha 1989. május óta köz-tisztviselő, majd 2016. július 01-től pedig állami tisztviselő vagyok, akkor jár e nekem valamilyen jubileumi jutalom? A 30 éves jubileumit még megkaptam, de a 35 éveset már nem, ugyanis 2012-ben változott a törvény a közszolgálati jubileumi jutalmakról. (a kereső tev.-i jogviszonyom folyamatos volt végig).
Köszönettel várom válaszod.
Anikó

kb. jó a számításod, de június 10 körül lesz meg a 40 év. Ne centizd ki, június végéig maradj jogviszonyban! Mivel 2 hónap a felmentési időd, 1 hónapra a munkavégzés alól is felmentenek, ezért a 18 nap szabadság, -ha még mind meglesz- majdnem kitölti az 1 hónapot. Persze, csak akkor, ha kiadják, mert lehet, hogy nem tudnak nélkülözni. Így legkorábban május 1-től kérheted a felmentésedet.
Egy fontos dologról nem írtál, a szolgálati időről. Arra is ügyelj, hogy kerek év legyen, nehogy 1-2 hét, vagy hónap hiányozzon, mert az 2%-t jelent a nyugdíjban. Utána már hiába mérgelődnél.
Jubileumi jutalomra nem leszel jogosult, mert még 30 éved sem lesz. Még 2019 májusában sem kapnád meg a 30 éveset, mert már megkaptad.
Tiger

Érdeklődni szeretnék, hogy nem állítják-e vissza a nők 55 évben történő nyugdíjazását. Nem kellene ennyi cécóval vesződni a 40 éves korkedvezmény miatt!

Én a beteg kislányomat ápolom, 23 éve! Mindig vonták a nyugdíj járulékot és az ESZTK.40 évem meg lenne mert kiszámolták de nem mehettek el nyugdíjban mivel hogy munka helyen nincs meg a kereső tevékenységem 33 év! Azt hogy a gyermekemet nem adtam intézetben és felvállaltam hogy végig ápolom a nap 24 órába és olyan állapodban van hogy a legmagasabb ápolási díjat kapom rá, és azt mondták hogy ebbe nem számit bele csak az rendes öregségi nyugdíjban. Azért szeretem volna nyugdíjban menni, mert bármikor elveszíthettem a lányunkat, és önök szerint hová tudnék ennyi év kihagyással és 56 évesen elhelyezkedni. És csodálkozom hogy ez nem számit az álomnak hogy menyi hátrányunk van ebből hogy felvállaltam a gyermekemet ennyi éven keresztül.
Semmibe nem nézik!
Üdvözlettel Marika, kérem válaszoljon levelemre, hogy miért van ez?!!!

2017. évben szeretnék nyugdíjba menni 40 év munkaviszony után, ezért szeretnék ez ügyben néhány tanácsot kérni.
A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság 2016.július 6-án kelt határozata alapján az 1974.09.01. és 2014 12.31. közötti időszakra vonatkozóan
40 év 118 nap nyugdíjjogosultság elbírálásához figyelembe vehető szolgálati idővel
37 év 289 nap nők kedvezményes öregségi nyugdíjára jogosító idővel, ezen belül
32 év 66 nap kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idővel rendelkezem.
Köztisztviselői jogviszonyom azóta is folyamatos.
A kérdésem a következő lenne: Számításom szerint kb. 2017. március 17-én lesz meg a 40 évem. Mikor kell beadnom a munkaviszony megszüntetés iránti kérelmet a munkáltatóhoz, és mely időponttól kell pontosan kérnem a munkaviszony megszüntetését. A felmentési idő úgy tudom 2 hónap, melyből a munkáltatónak egy hónapot kell kötelezően kiadni.
Válaszukat előre is köszönöm.

Kedves Tiger!
Megkaptam a határozatot a NYUFIG-tól mégis foltok,hogy hogyan intézzem jól.Két kérdésem lenne,a nők 40 éves nyugdíjával kapcsolatban,a másik a jubileumi jutalommal kapcsolatban.Jelenleg kormányhivatalban dolgozom ügykezelőként.
A nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv önre vonatkozóan a 2015.01.29.napon indult adategyeztetési eljárás eredményeképpen 1970.07.28.és2011.12.31.közötti időszakra vonatkozóan kimutatja
35 év 356 nap nyugdíjjogosultság elbírálásához figyelembe vehető szolgálati idővel
35 év 40 nap nők kedvezményes öregségi nyugdíjára jogosító idővel,ezen belül
32 év 38 nap kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idővel rendelkezik.
Mikorra jön ki a 40?Hogyan kell intézni?
A másik kérdésem a jubileumi jutalommal kapcsolatos.
1977.06.18. óta folyamatos a munkaviszonyom,előző munkahelyemről áthelyezéssel jöttem,így a 35 éves jubileumi jutalmat meg is kaptam.Ha jól tudom a 40 éves is aktuális még,tehát ha nem kérem a nyugdíjazásom akkor megkaphatom?Akkor meddig dolgozzak,hogy kell intézni a továbbiakat?
A válaszokat előre is köszönöm!

Kedves Judit!
Legkésőbb a 40 éves jub.jut. ideje lesz meg, de csak akkor kapod meg, ha pontosan meglesz a 40 év. Nem szabad ezt elszalasztani. Ajánlom, hogy 2017. jún. 30-ig állj jogviszonyban, és július 1-től már nyugdíjas lehetsz. (Soha ne számold ki napra pontosan, mert elcsúszhatsz 1 nap miatt is, 1-2 hetet rátarthatsz, egész, vagy fél hónappal könnyebb számolni.)
Ekkorra bőven meglesz a 40 év év jogosultsági idő kb. 40 év 222 nap, szolgálati idő kb. 41 év 173 nap.
Ha jó az egészséged, és még bírsz dolgozni, akkor a 42 év szolgálati időt is megcélozhatod, ez 2018. jan 15-ig bőven meglesz, és jan. 16-tól nyugdíjba mehetsz. Az a jó, ha januárban mész nyugdíjba, igaz ugyan, hogy a decemberiek az icipici nyugdíjemelést januárban megkapják, de a valorizációs szorzók várhatóan sokkal nagyobbak lesznek. Pl. 2017. jan. 1-én 0,9%-kal nőnek a nyugdíjak, a valorizációs szorzók szerintem 5-6%-kal. 2016-ban a nyugdíjak 1,6%-kal, a valorizációs szorzók 4,2%-kal nőttek.
Úgy tudom, hogy a köztisztviselők felmentési ideje 2 hónap, ezért úgy kérd a felmentésedet a nők kedvezményes nyugdíjára hivatkozva, hogy a kezdő időpontja 2 hónappal előzze meg a nyugdíjazást. 2017. május 1-től, vagy 2017. nov 16-tól kezdődjön. 1 hónapra a munkavégzés alól mentesítést kapsz, a másik 1 hónapban kiadhatják a szabadságodat is, ha van. Amit nem tudnak kiadni, azt ki kell fizetni.
A nyugdíjbiztosító határozatával igazolni kell, hogy a 40 év jogosultsági időd megvan. Ezt időben kérjed, mert 2-3 hónap mire megkapod, ha adategyeztetést kérsz. Szerintem, ha most is ott dolgozol, ahol 2011. dec. 31-én, akkor el kell fogadni a meglévő határozatot, 5 évet csak hozzá tudnak adni. De ilyen régi iratot nem nagyon fogadnak el. Azért próbáld meg, hisz úgyis illik megbeszélni a munkáltatóval. Ha nem fogadják el, levélben is kérheted az igazolást, csak írd bele az eddigi határozataid ügyiratszámát, és azt is, hogy most is ott dolgozol, ahol 2011. dec. 31-én. Erre 1 hónapon belül választ kapsz. Ha lehet személyesen add le a kérelmed.

2011 küldték a nyugdíj intézetből a kiszámított időt.Ezt most 2017 nem elfogadják ugye?NTS

Kedves Tíger!
Nagyon köszönöm a gyors,részletes válaszod!!!!

Ha csak a szüleit ápolja, az nem számít be a 40 évbe.
A nők hátrányos... (nem regisztrált) 2016 júl 20 - 20:25
A súlyosan fogyatékos mozgáskorlátozott Édesanyát ápoló lányának a 40 éves jogosultsági idejébe miért nem számít be az ápolási évek időtartama? Mi ez a negatív, hátrányos megkülönböztetés még itt is az ápolók között? Hiszen egy gyermek ápolása és egy Édesanya, vagy Édesapa ápolása ugyanolyan fontos és hasznos feladat a társadalomnak! A gazdaságnak is. Hiszen mind kettő az ember életének fenntartásán fáradozik! Sőt az idős ember ápolása sokkal összetettebb, és fizikailag is nagyobb teherbírást igényel. Az érzelmekről már nem is beszélve. Hiszen egy gyermek tisztába tevése sokkal természetesebb feladat. Mint egy felnőtt ember, aki még ráadásul a szülő, annak a teljeskörű ápolása, gondozása. Mivel ez érzelmileg is sokkal fájdalmasabb feladat, ha a saját szülönkről ilyen állapotában kell felelősséggel ezen a területen is gondoskodni. Az emberi méltóság is ilyenkor sérül. Ezeket a lelki tényezőket senki sem vette figyelembe az embertelen és egyáltalán nem körültekintő rendeleteik megalkotása előtt, sem utána.
Ugye senki sem gondolja komolyan ebben az országban, hogy a gyermek élete magasabb rendű, mint egy szülőé? Mert ezekkel a rendeletekkel csak a hátrányos megkülönböztetést, a negatív diszkriminációt hagyták jóvá! Amikor különbséget tettek vérségi kapcsolat alapján az ápolási időszak figyelembe vehetősége között! Egy édesanya ápolásáért, vagy édesapa ápolásáért ugyanazok a jogok illetnék meg az ápolót! A nők 40 éves korkedvezményes öregségi nyugdíjra jogosultságához, ha a szülőjét ápolja. Hiszen a szülő nyugdíját nem Ő kapja meg. Mert az a szülőé. De az idejét annak, hogy a szüleit ápolja, ugyanugy méltányolni kellene, mintha a gyermekét. Ugyanis a mai hatályos jogszabályok többféle segítséget is adnak az anyáknak a gyerekeik felneveléséhez. De az idős beteggé vált szülők ápolásához semmit se nyújtanak. Csak a szerény ápolási díj összegét, amiből a tb-t ugyanúgy levonják, mint a gyermeküket ápolóknál az ápolási díjból. Hol itt a különbség? Csak az idő figyelembe vételénél a nyugdíjba vonulás lehetősége szempontjából. Ami kifejezetten hátrányos, ha csak az idős szülő ápolását végzi a gyermeke. Ráadásul úgy, hogy ezért még csak elismerést sem kap a kormány részéről! Semmivel sem nehezebb egy gyermek ápolása, mint egy beteggé vált idős szülőé! Ezt mikor fogják már figyelembe venni? Nem lenne ennyire nehéz a nőknek 55 éves kor felett végre nyugdíjba menniük, ha az ápolási időszakot végre elismernék, amit a beteggé vált szülők ápolásának érdekében végez. Rugalmasabb nyugdíj törvények kellenének, amik a nők valós élethelyzetét végre figyelembe veszi. Az átképzések, csak az időhúzására, ellehetetlenítésére jó anyagilag is az idősebb korosztályú nőknek. Csak az eladósódását segíti elő az 55 év feletti, nyugdíj előtt nem sokkal álló nőknek. Hiába a 37 év munkaviszony, hiába a 39 év szolgálati idő. Mégse tud vele mit kezdeni, egy pl. 57 éves nő. Mert a maradék pár évért, hogy a 40 évet elérje, senki sem áll ki érte!
Csak megnehezítik a nyugdíjba vonulását a nőknek, ha a szülők ápolási időszakát nem veszik figyelembe a 40 év jogosultsági idő megszerzésénél! Emberileg sem elfogadható ez a hátrányos megkülönböztetés az 55 év feletti nők munkájának elismerésénél, a nyugdíjba vonulásának feltételeinél.Aki súlyosan fogyatékos szülőt, ugyanúgy ápol, mint egy gyermeket. Annak ki az, aki nem akarja elismerni ezt az időt, a nők 40 éves jogviszony a nyugdíjba vonuláshoz feltételénél?
Ki találta ki ezt a méltánytalan és nagyon diszkriminatív rendeletet?
Hol van itt az egyenlő bánásmód megvalósulása? Korra, tekintet nélkül mindenkit megilletne ez az elismerés, aki a gyereke, vagy gyermekei mellett az idős szülőjét ugyanúgy felmerte vállalni ápolni, mint a gyermekét. Élete végéig gondoskodott róla! Nem elfekvőbe rakta! Ideje lenne már végre komolyan venni az idős női korosztály védelmét is!Hogy ne csak a fiatal nőket támogassák a munkaerőpiacon, hanem az idősebb korosztályú, nyugdíj elött álló nőket is! Ne legyen állandó hátrányos megkülönböztetés mindenhol ezügyben! Nem csak fiatal nőkből áll ez az ország! Hanem idős szülőket ápoló Édesanyákból is! Ha már az egészségügy tehetetlen és nem tudja teljesíteni az idősgondozást. Akkor talán ideje lenne, az otthon ápolók munkáját végre elismerni. Hiszen az elfekvő intézményeket, szociális gondozókat, kórházakat, szociális intézményeket váltják ki. A legnagyobb terhet veszik le a társadalomról is, az idősgondozás feladatait. Sokkal nehezebb ez, mert ezért nem kaptak idáig semmilyen elismerést az Önkormányzatok, de az Állam részéről sem. Meddig lesz ez a hátrányos megkülönböztetés, ez az embertelen hozzáállás az idősügy szőnyeg alá söpráse? Mert az érintett ápolók, már nem sokáig fogják tudni elhordozni az összes terheket, ha maguk is ápolásra fognak majd szorulni. A sok fizikai, anyagi, lelki megterhelés alatt. Ha el adósodnak, csak azért, mert szeretetből fel merték vállalni a szüleik ápolását is. A gyermek/eik gondozása mellett! Nem elfekvőbe tették be a szülőt. Hanem igaz szeretetből ápolták élete végéig. Milyen keresztény nemzet ez? Nem csak beszélni kell róla, hanem tenni is kellene végre már. Hogy ugyanúgy érték legyen az emberi élet gondozásának elfogadása munkaviszonyként. Függetlenül attól, hogy milyen korú beteget ápol a nő!

válasz erre

Csatlakozom én is! Hasonló helyzetben vagyok! Én még ápolási díjat sem kaptam, mert 1990 előtt kellett otthon maradni édesanyámmal! Most bűntetik, ha a gyerek nem gondoskodik idős szüleiről, visszafelé miért nem gondolkodnak? Aki kiesett a munkából, legalább az idejét számítanák be! Mehessen időben nyugdíjba és ne bűntessék azzal, hogy rá kell dolgozni! Elég szomorúság és baj, ha valakinek a így alakult! Fogjunk össze és követeljük a jogainkat! Én már írtam a politikusoknak, volt aki válaszra se méltatott, volt aki reményt sugallt! Mégsem történik semmi!
Nagyon szépen megfogalmaztad,mindenki tudja, hogy ez nem jó törvény!!!!!

Csatlakozom én is! Hasonló helyzetben vagyok! Én még ápolási díjat sem kaptam, mert 1990 előtt kellett otthon maradni édesanyámmal! Most bűntetik, ha a gyerek nem gondoskodik idős szüleiről, visszafelé miért nem gondolkodnak? Aki kiesett a munkából, legalább az idejét számítanák be! Mehessen időben nyugdíjba és ne bűntessék azzal, hogy rá kell dolgozni! Elég szomorúság és baj, ha valakinek a így alakult! Fogjunk össze és követeljük a jogainkat! Én már írtam a politikusoknak, volt aki válaszra se méltatott, volt aki reményt sugallt! Mégsem történik semmi!
Nagyon szépen megfogalmaztad,mindenki tudja, hogy ez nem jó törvény!!!!!

fELHÁBORÍTÓ HOGY AKI SZÜLŐVEL VAN ÁPOLÁSIN EZ AZ IDŐ NEM SZÁMIT BELE A 40 ÉVBE. eZT NEVEZIK HAZÁNKBAN CSALÁD SEGITÉSNEK, MONDJA MÁR MEG NEKEM VALAKI HOGY LEHET ILYEN HÁTRÁNYOS MEGKÜLÖNBÖZTETÉST CSINÁLNI. eZT AZ IDŐT IGEN IS BE KELLENE SZÁMOLNI A 40 ÉVBE.
éN IS VOLTAM 2 ÉVIG A SZÜLEIMMEL, ÉS NEM SZÁMOLJÁK BE A 40 ÉVBE, TESSENEK NEKEM MEGMONDANI
HOGY MIT KELLET VOLNA TENNI, AMIKOR MÁR MAGATEHETETLENNÉ VÁLTAK ÉS ÁPOLÁSRA GONDOZÁSRA VOLT SZÜKSÉGÜK, IDŐS OTTHON NEM VOLT, ŐK FELNEVELTEK BENNÜNKET, KENYERET ADTAK, SZERETTEK, TÁMOGATTAK BENNÜNKET, A CSALÁDBA AZ IDŐS EMBER IS BELETARTOZIK, IGY CSALÁD A CSALÁD, DE EZT AKIK IGY DÖNTÖTTEK NEM TUDJÁK, MERT AZ ÁPOLÓVAL NEM TÖRŐDNEK. aZ MEHET A JÉGRE, A SÓ HIVATALBA, MERT EZ AZ IDŐSZAK NEM SZÁMIT. kÉREM SZÉPEN AKKOR MIRŐL BESZÉLÜNK,
MILYEN CSALÁDI TÁMOGATÁS EZ, DOLGOZZ TE NŐ, AMIG FEL NEM BUKSZ, ÉS NEM KELL NYUGDIJAT FIZETNI. hÁT EZ A NAGY NAGY CSALÁDI TÁMOGATÁS. iTT CSAK AKKOR KELLÜNK AMIKOR SZAVAZZ RÁM.
nEM BESZÉLVE HOGY NEKÜNK IS KIJÁRNA HOGY UNOKÁINRA IS VIGYÁZHASUNK. aKI ÁPOLT MÁR FELNŐTT EMBERT TUDJA HOGY EZ MIVEL JÁR, DE SZERETETBŐL MEG TETTÜK. vAGY TALÁN KÜLDJÜK EL ŐKET POKRÓCCAL A HÁTUKUN, AKIK IGY DÖNTÖTTEK, TALÁN MÉG MEGÉRHETIK. eMBERTELEN ÉS KEGYETLEN DÖNTÉS.

Aki idős embert mer felvállalni ápolni, az semmi emberséget nem kap ettől az országtól!
Ez Magyarország!
De hol van itt az egyenlő bánásmód megvalósulása az idősügy, a betegjogok, az emberi jogok?
Sehol sincs Magyarország ebben eredményes. Csak a fiatalokról szól ez az ország támogatási rendszere!
Mintha nem is léteznének idős, beteg szülők, rokonok! Csak kisgyerekes agyontámogatott családok.
Ez, ami felháborító, hogy teljesen lesöprik az asztalról ezt a témakört!
Nem lehet emberek élethelyzetével büntetlenül játszadozni hosszú éveken keresztül úgy, hogy ne sérüljenek az emberi és beteg jogok! Az idős embereknek is vannak jogaik! És az Őket ápoló családtagoknak is. Ezt miért nem veszi figyelembe a TB az Ország Vezetősége?
Miért nem foglalkoznak ezzel hosszú évek óta! Hogy gyűjtsön a nyugdíjas éveire az, aki csak ápolási díjat kap, vagy még azt sem, ha idős beteg családtagját meri ápolni. Mert ember maradt ebben az embertelen világban, ami itt van Magyarországon. Ne lesajnálják azokat, akik szegénnyé válnak, mert nem a harácsolást választották mindenek előtt és felett! Hanem a beteggé vált családtagjukat tartották fontosabbnak! Hogy még élhessen, hosszú ideig, amíg még lehet!
Hova lett az emberség ebből a társadalomból? Miért engedik, hogy csak egyeseknek legyen jó ez a rendszer, ami van? Miért nem a köznek, az országnak akarnak kortól, nemtől függetlenül jobb világot teremteni? Miért akarják az öregeket teljesen leírni ebben az országban? Mintha már nem is léteznének az ország vezetői számára. Miért hoznak olyan törvényeket, amik egyeseknek nagyon jó,pl. a gyerekeseknek, másoknak meg nyomort ígér pl. az idős beteggé vált szülők, testvérek ápolóinak. még nyugdíjas korába is. Ez az ápolási díj, vagy még az sem. Mert van, aki még azt sem kaphat, hiába ápolja a beteggé vált testvérét, vagy idős szüleit.Mit lát ez a felnövő nemzedék, ha ennyire leírják az idős embereket. Akiknek köszönhetik az életüket a mai fiatalok is. Hogy Őket ennyire támogatja a mostani rendszer. De az idős szülőket, rokonokat már nem! Mert a beteg ember, ha idős, akkor csak a Tb, és az adófizetése volt jó az országnak, amiből Ő már nem részesül. Sem az idős gyerekei, akik ápolják.

2016. aug. 25-én lesz meg a 40 év szolgálati időm pedagógusként. 58 éves vagyok, szeretnék még két évet tanítani. Ezt követően szeretném nyugdíjazásomat kérni.
Kérdésem, hogy mi a teendőm és mi illet meg? Kérhetem-e már most a nyugdíj összegének megállapítását?
Válaszukat köszönöm.

A súlyosan fogyatékos mozgáskorlátozott Édesanyát ápoló lányának a 40 éves jogosultsági idejébe miért nem számít be az ápolási évek időtartama? Mi ez a negatív, hátrányos megkülönböztetés még itt is az ápolók között? Hiszen egy gyermek ápolása és egy Édesanya, vagy Édesapa ápolása ugyanolyan fontos és hasznos feladat a társadalomnak! A gazdaságnak is. Hiszen mind kettő az ember életének fenntartásán fáradozik! Sőt az idős ember ápolása sokkal összetettebb, és fizikailag is nagyobb teherbírást igényel. Az érzelmekről már nem is beszélve. Hiszen egy gyermek tisztába tevése sokkal természetesebb feladat. Mint egy felnőtt ember, aki még ráadásul a szülő, annak a teljeskörű ápolása, gondozása. Mivel ez érzelmileg is sokkal fájdalmasabb feladat, ha a saját szülönkről ilyen állapotában kell felelősséggel ezen a területen is gondoskodni. Az emberi méltóság is ilyenkor sérül. Ezeket a lelki tényezőket senki sem vette figyelembe az embertelen és egyáltalán nem körültekintő rendeleteik megalkotása előtt, sem utána.
Ugye senki sem gondolja komolyan ebben az országban, hogy a gyermek élete magasabb rendű, mint egy szülőé? Mert ezekkel a rendeletekkel csak a hátrányos megkülönböztetést, a negatív diszkriminációt hagyták jóvá! Amikor különbséget tettek vérségi kapcsolat alapján az ápolási időszak figyelembe vehetősége között! Egy édesanya ápolásáért, vagy édesapa ápolásáért ugyanazok a jogok illetnék meg az ápolót! A nők 40 éves korkedvezményes öregségi nyugdíjra jogosultságához, ha a szülőjét ápolja. Hiszen a szülő nyugdíját nem Ő kapja meg. Mert az a szülőé. De az idejét annak, hogy a szüleit ápolja, ugyanugy méltányolni kellene, mintha a gyermekét. Ugyanis a mai hatályos jogszabályok többféle segítséget is adnak az anyáknak a gyerekeik felneveléséhez. De az idős beteggé vált szülők ápolásához semmit se nyújtanak. Csak a szerény ápolási díj összegét, amiből a tb-t ugyanúgy levonják, mint a gyermeküket ápolóknál az ápolási díjból. Hol itt a különbség? Csak az idő figyelembe vételénél a nyugdíjba vonulás lehetősége szempontjából. Ami kifejezetten hátrányos, ha csak az idős szülő ápolását végzi a gyermeke. Ráadásul úgy, hogy ezért még csak elismerést sem kap a kormány részéről! Semmivel sem nehezebb egy gyermek ápolása, mint egy beteggé vált idős szülőé! Ezt mikor fogják már figyelembe venni? Nem lenne ennyire nehéz a nőknek 55 éves kor felett végre nyugdíjba menniük, ha az ápolási időszakot végre elismernék, amit a beteggé vált szülők ápolásának érdekében végez. Rugalmasabb nyugdíj törvények kellenének, amik a nők valós élethelyzetét végre figyelembe veszi. Az átképzések, csak az időhúzására, ellehetetlenítésére jó anyagilag is az idősebb korosztályú nőknek. Csak az eladósódását segíti elő az 55 év feletti, nyugdíj előtt nem sokkal álló nőknek. Hiába a 37 év munkaviszony, hiába a 39 év szolgálati idő. Mégse tud vele mit kezdeni, egy pl. 57 éves nő. Mert a maradék pár évért, hogy a 40 évet elérje, senki sem áll ki érte!
Csak megnehezítik a nyugdíjba vonulását a nőknek, ha a szülők ápolási időszakát nem veszik figyelembe a 40 év jogosultsági idő megszerzésénél! Emberileg sem elfogadható ez a hátrányos megkülönböztetés az 55 év feletti nők munkájának elismerésénél, a nyugdíjba vonulásának feltételeinél.

A legnagyobb baj az, hogy a szülők ápolási időszakát nem ismerik el!
Pedig ugyanúgy el kellene, mint a gyerek ápolási időszakot. Itt negatív, hátrányos megkülönböztetés van, amire semmilyen magyarázat nincs.
Hiszen az ápolt személy, ha idős emberről van szó, ugyanazt a törődést, fizikai, lelki, anyagi kiadást igényli. Sőt még sokkal több energiát kell ráfordítani, mert a jelenlegi szociális törvények paragrafusai alapján, semmilyen külső anyagi segítség, se fizikait nem biztosítanak úgy, mint a gyerekeket ápolók részére. Az ápoló munkáját, ha a szülőjét ápolja, nem ismeri úgy el a hatályban lévő jogszabályok, ezért a társadalom sem, mint azt, aki a gyermekét ápolja. Ez nagyon sérelmes a szülőket ápolókra nézve. Ezen kivűl a nők 40 éves korengedményes nyugdíjba meneteli lehetőségét is nagymértékben gátolja! Mivel ezeket az éveket nem számítják be. A legjobban érintett korosztály pont ezen a téren az 55 év feletti női ápoló családtag. Aki a szülőjét, vagy testvérét ápolja. testvéreknek. Tehát pont az idősebb korosztályhoz tartozó nőknek nem segítik elő a nyugdíjba vonulását. Annak ellenére, hogy a gyermekéről és a szülőjéről is ugyanúgy gondoskodott! Semmi sem indokolja, hogy ebben hátrányos megkülönböztetést tegyenek. Csak az ápolt korára és személyére hivatkozás alapján. Reméljük, még az érintett nők és családjuk életében lesz ebben pozitív változtatás, módosítás a szociális, anyagi támogatásban is, és a rendeleteikben.

A legnagyobb baj az, hogy a szülők ápolási időszakát nem ismerik el!
Pedig ugyanúgy el kellene, mint a gyerek ápolási időszakot. Itt negatív, hátrányos megkülönböztetés van, amire semmilyen magyarázat nincs.
Hiszen az ápolt személy, ha idős emberről van szó, ugyanazt a törődést, fizikai, lelki, anyagi kiadást igényli. Sőt még sokkal több energiát kell ráfordítani, mert a jelenlegi szociális törvények paragrafusai alapján, semmilyen külső anyagi segítség, se fizikait nem biztosítanak úgy, mint a gyerekeket ápolók részére. Az ápoló munkáját, ha a szülőjét ápolja, nem ismeri úgy el a hatályban lévő jogszabályok, ezért a társadalom sem, mint azt, aki a gyermekét ápolja. Ez nagyon sérelmes a szülőket ápolókra, ezen belül a nők 40 éves korengedményes nyugdíjba meneteli lehetőségét is gátolja! Semmi sem indokolja, hogy ebben is különbséget tegyenek, csak az ápolt kora és személye miatt!

Kedves Tiger!Segítségét kérem!
40 év munkaviszony után felmentéssel szeretnék nyugdíjba vonulni,amit októberben indítanék meg. Pedagógus vagyok.Sajnos a nyár közepén kiderült, hogy beteg vagyok. Valószínű, hogy nem tudom a felmentési idő első szakaszát táppénz nélkül végigdolgozni. Milyen következményei lesznek, lehetnek, ha nem tudom ledolgozni a 4 hónapot??
Válaszát előre is köszönöm.

Az otthoni ápolók díjazás nélkül ápolnak, gondoznak betegeket
Az otthoni ápol... (nem regisztrált) 2016 júl 1 - 00:31
Az Ő hivatástudatuk, emberszeretetük tartja fenn a rendszert! Nem az állandóan béremelésért sztrájkolók.
Senki egy szót se szól az Ő munkájukról. Amit ingyenesen végeznek a családtagok!
Mert a körzeti orvos pl. XIV.ker.-ben nem akarja ápolási díjhoz se hozzájárulni. Mondván a tomoros, stomás kb. 25 kg-ot nehezen mozgó betegnek nem jár semmilyen szolgáltatás ingyenesen!
Először talán a háziorvosokat kellene felülvizsgálni, mert vannak köztük olyanok, akik nem hogy szakmailag nem ismerik a betegség lefolyását. Sem emberileg nem megfelelő a hozzáállásuk a beteghez, és családtagokhoz.
Egy életre tönkre teszik a családokat az ilyen körzeti orvosok, nem csak anyagilag, de emberileg, érzelmileg is súlyos beláthatóan is károkat idéznek elő ezzel a saját presztizs féltésükkel.
Arról nem is beszélve, hogy ellátás nélkül hagyja a betegeit az ilyen körzeti orvos, nyaralni megy, anélkül, hogy gondoskodna bármiről is a beteg érdekében.
Ma az ilyen orvosok szerint csak akkor jár szakápolói, gondozói segítség, ha már fekvőbeteggé vált a beteg. Eszük ágában sincs a prevencióra törekedni. Még az onkológus, sebész se áll szóba a saját betegével.
Ha a család bármit kérdez nem is válaszolnak. Nem érnek rá beszélgetni a beteggel.
Ez a XIV. ker. Uzsoki u-i kórházban is előfordult.
És aki magára ismer körzeti orvos ebben a kerületben, az nem a véletlen műve.
Szégyen, hogy ide jutott az egészségügy, hogy a betegeket ápoló családtagok mindent ingyen kell, hogy végezzenek. Egy fillért se kapnak a megélhetésükre ezért.
Ez nem jó a betegnek, és a családtagoknak sem. Hogy ennyire semmibe veszik az emberi jogokat, a beteg jogokat. Egyáltalán a család védelmét!
Minél többet keresnek az ápolók, orvosok, a tapasztalat az a beteg és a családtagok részéről, hogy sokkal lenézőbbek, mint mikor kevesebb pénzért kellett dolgozniuk.
Ahelyett, hogy gyógyítanának jobban, pont az ellenkezőjét tapasztaljuk.
XIV. ker. lakosok, betegápolók ingyen dolgozó családtagok. A Sándor Mária-t kérjük, hogy ezekre az emberekre is gondoljanak. Mert az egészségügy helyett is helyt állnak otthon. De még csak szóba se jönnek egy tüntetésen sem, hogy talán Ők is megérdemelnék a legalább ápolási díjat. Vagy ez csak álom, úgy néz ki hogy munkaviszonnyá tegyék, és elismerjék az otthoni ápolási, gondozási munkákat. Ne ingyen várja el az állam. Úgy, hogy közbe egy fillért se fizet érte. Ami azt jelenti pontosan, hogy anyagi csődbe teszi a családokat, hajléktalanná előbb utóbb ez a rendszer.Csak szeretetből Önök, hogy tudnának minden nap ápolni? Akkor miért várják el ezt a családtagoktól? Ki ellenőrzi az orvosok munkáját? A körzeti orvosok szakmai alkalmasságát a súlyos betegek ellátását, miért nem finanszírozzák már otthoni környezetben? Mégis meddig kell ingyen ápolni úgy, hogy azért nem adnak semmilyen fizetést, díjazást az állam részéről! Csak elvárja a kormány. Hiszen Ő egy percig sem csinálta, nem dolgozott egy percig sem ingyen. Nem állt a beteg mellett, sem nem gondozta, sem nem ápolta. De rendeleteket hozott, ami embertelen és nem törődik a megélhetésével egyáltalán az érintett családtagoknak.Nekik így, hogy lesz munkaviszonyok, vagy egyáltalán szolgálati viszonyuk?
Miért nem azokhoz kerül a pénz, akik valóban felvállalták ezt a munkát. Nem a sztrájkolást választották, hanem a szeretteik gondozását. Annak ellenére, hogy egyáltalán nem lenne kötelességük az egészségügyi dolgozók helyett dolgozniuk. A saját karrierjüket, munkakeresésüket feláldozni, csak azért, mert valóban Ők azok, akik a legjobban látják, hogy mi folyik itt az egészségügyben.
Jaj csak a beteg, meg a hozzátartozó ne lenne. Aki valóban szeretné, hogy meggyógyuljon pl. a rákos beteg. Nem lemondani akar róla, mint az orvosok. Tisztelet a kivételnek, de sajnos olyannal nem volt szerencsénk találkozni.
A megalázó helyzetek, amiken keresztül megy a beteg, és az Őt féltő családtagok, pontosan látják, hogy ez az egészségügy nagyon beteg. De a gondolkodáson is kellene változtatni. Ugyanis nem a beteg van az orvosért és a nővérért. Hanem fordítva! Az utógondozást a családok végzik el ingyen. Nekik hol lesz ebből valaha nyugdíjviszonyuk, vagy egyáltalán bér érte?

2016.06.30.

A társadalomnak szolidarítást kellene tanúsítania abban, együttérzést, empatia készséget is, hogy aki felmeri vállalni az idős beteg szüleinek, vagy akár testvéreinek is az ápolását, gondozását a feladatok összetettségét nézve is. Az kellő megbecsülést kapjon a társadalomtól anyagilag és nyugdíjba menetel szempontjából is. A nők 40 éves munkaviszonyának eléréséhez. Pont azt a réteget érinti ez a problémakör a legjobban, akinek idős hozzátartozóiról, úgy mint a gyerekekről gondoskodnia kell. Mert olyan törvényt alkottak, ami ezt kötelezővé tette. Egy dolgot viszont nem mérlegeltek, hogy amíg ápol valaki, önmagáról a saját élethelyzetének, sorsának az alakulásáról le kell mondania. Tehát a beteg életbentartásának a javára, Ő már aligha tud mellette pl. egy súlyos beteg mellől elmenni, munkaba járni. Tehát kivitelezhetetlen, hogy két fele menjen naponta. A családbarát munkakör, munkahelyek, csak a gyeres családoknál létezik. Az idős emberek ápolásánál már nem. A társadalom az egyenlő bánásmód elvét a juttatások, támogatások, lehetőségek igénybe vételét itt már nem támogatja. Holott, a család nem csak gyerekekből áll. Hanem az idős szülőkből is. Őket ugyanúgy figyelembe kellene venni, amikor a támogatási rendszerüket kialakítják az Önkormányzatok. Mivel a pénzek felhasználását már Ők kezelik, amit az Államtól kapnak. De nem elég körültekintően, mert csak a gyerekesek kapják kb. 80%-ban a támogatásokat. Holott a nagyszülők segítése is a családra hárul e mellett. Ha ennyire kivonult a beteg ellátásból az egészségügy, mert nincs elég ember. Akkor legalább, aki helyettük felvállal minden feladatot, pl. a szakápolási feladatokat is, azokat a családokat kellene, főleg, magasabb ápolási díjjal támogatni. Mivel a nyugdíjba vonuláskor, ennek van jelentősége! Mert az ápolási díj összege, csak alacsony nyugdíjat fog jelenteni. Ami végképp igazságtalan. Mert nem elég, hogy éppen csak elvegetál belőle évekig az ápoló. De még nyugdíjába menetele után is nyomorognia kell szó szerint. Hát ezen a méltatlan helyzeten, nagyon sürgősen változtatni kellene. És bele számítani az idősek ápolási éveit is a munkaviszonyba. Ott is nézni azt, hogy ki mennyi ideig végezte ezt a munkát. És évente felülvizsgálni az összegeket magasabban megállapítani a jelenleginél. Ha már a szociális intézményekről leveszi a terhet az ápoló, ezt nagyon is figyelembe kellene venni. Mert nagyon sokat spórolt már így is az állam a betegápoló családtagokon! Nem lesajnálni kellene a betegápolókat, hanem segíteni anyagilag is! Elismerni megfelelően ezért, a felelősségteljes, embert próbáló munkáért. Mert nem mindenki milliomos, hogy ez a dolog ne érinteni. Főleg, hogy a nemzet elöregedése nagyon is indokolja, hogy a problémát megfelelően kezeljék. A jövő nemzedékének a sorsa is nagy mértékben azon is múlik, hogy áll az idős emberek és azokat ápolók segítségnyújtása felé.

Szeretném meg tudni,ha meg van a 40-évem akkor ki értesítenek?

Tisztelt Címzett!

Segítséget, illetve tanácsot szeretnék kérni az alábbiakra, hogy hogyan járok jobban.
2017. február 28-ával elmehetnék nyugdíjba a nők 40 éves öregségi teljes nyugdíj igénybevételével. Közalkalmazottként 60 nap + 6 hónap felmentés jár. Számításaim szerint 2016. július 1-ével indíthatnám a felmentésemet. Ebben az esetben pontosan 2017. február 28-ig lennék állományban.
Hogyan történik a távolléti díj kiszámítása, mely a felmentési időre jár? Tudomásom szerint az első 6 hónap átlagkeresetéből számítják ki. Valóban így van-e ez? Ez év januárjában 3 havi jubileumi jutalmat kaptam, mint közalkalmazott és még ebben a félévben van kereset-kiegészítésem havonta a havi béremre.
Kérdésem lenne, hogy ezek a plussz pénzek beleszámítanak-e a távolléti díjba, amit majd a felmentési időre kapok?
A másik kérdésem pedig az, hogy 2 hónap átcsúszik 2017. évre a felmentésemből.
A kiadandó szabadságot ez hogyan érinti? Ebben az évben indítom, az ez évi szabadságaimat kiveszem. A következő évit, ami 2 hónapra még jár, azt nem vehetem ki idén, lehetséges az, hogy akkor a 2017. évre átcsuszó szabadságaimat ki fogják fizetni? Mert az utolsó időben már munka alól is fel leszek mentve és akkor szabadságokat sem vehetek már ki.
Vagy pedig a 2017. évre járó időarányos szabadságaimat is még ebben az évben ki kell venni.

Várom válaszát, szép napot:

Zsuzsa

MT
148. § (1) A távolléti díjat
az esedékessége időpontjában érvényes alapbér (136. §),
az esedékesség időpontját megelőző utolsó hat hónapra (irányadó időszak) kifizetett
bb) bérpótlék (151. §)
figyelembevételével kell megállapítani.
(2) Az esedékesség időpontja
a) a távollét kezdő időpontja.
Tehát a távolléted kezdő időpontjában
2016. nov.01-én érvényes alapbéredet + az azt megelőző 6 hónap pótlékainak átalányát kapod nov.01- 2017. február 28-ig, a felmentési időd utolsó 4 hónapjában. A jubileumi jutalom nem számít ebbe bele.
Szabadság erre a 4 hónapra már nem jár, csak a munkában töltött hónapokra.

a szabadság az egész jogviszony idejére jár, csak ezáltal a munkában töltött idő rövidül mert akkor kell, hogy kiadják

ugyan ez a kérdésem nekem is

Oldalak

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!