nyugdij, felmentési idő, jubileumi jutalom

Jelenleg 2012.évi szabadságomat töltöm, közalkalmazottként. 2012. szeptember 9én leszek 59 éves. Szeretném tudni hogy a előrehozott nyugdíjazásom legoptimálisabb ideje mi lenne.(mindenképpen ez évben szeretnék nyugdíjba menni)Szeretném tudni hogy felmentési idő ,végkielégítés, jubileumi jutalom jár vagy adható,ill. mennyi.
A válaszokat előre is köszönöm.

Szeretném megtudni,hogy a nyugdij összegét mennyire befolyásolja,ha nyugdíj előtt 6 hónappal munkanélkülire elmennék.
2019.11.27. napján betöltöm az öregségi nyugdíjkor korhatárt, kormánytisztviselő vagyok. Szivesen dolgoztam volna tovább is, de ez ugye korlátozva van még mindig, engedélyhez kötött.A mostani helyzetben nem valószínű,hogy támogatná a felsővezetés, ezt válasz kaptam. 2019. március 01-től a Kit. alá tartozunk, ha nem fogadom a kinevezést, végkielégitéssel eljöhetek. 6 hónap + nyugdij előtt állok, ezért még + 4 hónap jár. A felmentéssel együtt is még a nyugdíjig 6 hónap marad. Azt a tanácsot kaptam, hogy menjek el munkanélkülire 3 hónapra, még 3 hónap nyugdíj előtti segélyre. Nem tudom, hogy mennyire befolyásolja a nyugdij összegét? A végkielégítés megnyomja, de utána a 6 hónap jóval kevesebb lesz. Köszönöm előre is válaszát.

Hasonló a kérdésem, mint Anrié, de én le is léptem. Nyugdíjig még kb. másfél évem van, időközben megváltozott munkaképességű lettem (C2 már két éve, de eddig ellátás nélkül). A kérdésem, hogy ha elhelyezkednék rokkantsági mellett, pl. 4 órásba, a nyugdíjhoz, az átlagkereset megállapításnál kötelezően figyelembe veszik-e a korábbinál jóval kevesebb jövedelmet, vagy csak, ha az kedvezőbb, úgy, mint a munkanélkülinél (legalábbis több netes írásból ezt szűröm le a munkanélkülinél). Köszönöm, ha használható választ tud adni valaki!

40 év után ---
Melyik hivatal számolja ki, hogy mennyi lesz a nyugdíjam ? A nyugdíj ismeretében tudom eldönteni, hogy nyugdíjba menjek e 40 év után.
Bar hivatalosan 80 % a nyugdíj mértéke, a megadott számítási módszer szerint az nem lesz még 50% sem.
Én is csak felháborodni tudok ezen!
Éhbérér dolgozunk becsülettel, míg a megélhetési politikusok milliókért rombolják a mindennapjainkat, viszont jó magas nyugdíjban lesz részük a sosem végzett munkáért!
Szóval kihez kell fordulni?
A Budapest Főváros Kormányhivatala Nyugdíjbiztosítási Főosztály információs ablakánál (Budapest, Fiumei út 19/a, 1081) ilyen jellegű segítséget nem adnak! Lényegében semmilyen segítséget nem adtak.

Kedves Szakértő!
A nettó illetmény hány százaléka lesz a 40 éves kedvezményes nyugdíjába vonulás után a havi nyugdíj?

A kalkulátor szerint a jelenlegi havi illetmény 61, 6 % :(

Köszönöm a választ!
Felháborító, hogy egy élet munkája nem ér 80%-t sem!

Szeretném megkérdezni hogy nem a közszférába dolgozók is kérdezhetnek és kapnak tanácsot . Elég tanácstalan vagyok és az idei 40 év nyugdijba vonulásommal vannak gondjaim. Ha kérdezhetek és kapok itt válasz akkor leírom a problémám . Köszönöm

Kérdezz nyugodtan!

A kereskedelemben dolgozok.2018 ápr - ban megyek a nők 40- nyugdijába. Kérdésem hogy jár- e jubileumi felmentés, és mennyi idő.Köszönöm a választ.Mivel a munkahelyemen elzárkóznak a válasz elöl

Pedagógusként dolgozom szakképző iskolában.

December 18-án érem el az öregségi nyugdíj korhatárát. Innen kezdődik a 8 hónap felmentési időm ,amit nem kell ledolgoznom. Ez az idő alatt járnak már a nyugdijas kedvezmények ? Pl. nyugdijas bérlet ?
Hivtak hogy megbizási dijért tartsak ez idő alatt néhány órát. A kérdésem az lenne ,hogy vajon vállalkozóként nem tanithatnék ez idő alatt ,mivel anyagilag úgy jobban járnék .

2018. decemberében megyek nyugdíjba 40 év után. Már 2 tanévet csökkentett munkaidőben dolgoztam. Mennyire befolyásolja ez a leendő nyugdíjamat?

Szeretném megkérdezni, hogy történt-e változás a pedagógus prémium évek területén? Hallottam olyan hírt, hogy megszűnt ez a lehetőség, de hivatalosan nem találom ennek nyomát. Szeretném tudni, mi a valóság? Köszönöm szépen.

Tisztelt Címzett! 2017 júliusában töltöm a 63.5 évemet. Ez után szeretnék nyugdíjba vonulni de úgy hogy szeptemberben legyen még munkaviszonyom mert akkor pedig a 45. munkaévem lesz meg. Én úgy gondoltam december 31-ig szeretnék mviszonyban állni, a felmentési időt és a pedagógus szabadságot leszámítva így is kb. nyár elejéig kellene dolgoznom. Az igazgatóm közös megegyezést akar mert azt mondja a pedagógus státusz megszűnik az öregségi nyugdíjba vonulásommal. Ez elég furcsa, mert akkor ki látja el az egyszemélyes munkámat. + azt is mondja nem állhatok mviszonyba 63.5 évem betöltése után egy napot sem. Első körben is a július előtt akarta kiadni a felmentést (8 hó) de ebbe nem mentem bele egyenlőre. Semmiképp sem akarja hogy én kezdeményezzem a felmentésemet az életkor elérésekor. Nem találtam jogszabályt arra vonatkozóan hogy 63.5 éve után még pár hónapig munkaviszonyba állhatok-e és arra sem hogy a státusom megszűnne az én nyugdíjba vonulásommal. Köszönöm a segítségét Üdvözlettel: Verbena

Semmi nem igaz abból, amit az ig. mond, és szeretne.
Az 1700/2012 kormányrendeletet nem neked kell végrehajtanod, hanem neki, méghozzá úgy, hogy a szülinapod után felment! Előbb nem teheti meg! A korm. rendelet szerint erre a státuszra nem lehet felvenni, de akkor ki tanítana, éppen ezért nem is szünteti meg a státuszt a KLIK. Ha szükséges, akkor betöltik, még a portások álláshelyét is. Nem néztem utána, de volt egy tervezet, hogy, ha szükséges, akkor még 2 évig taníthatnál a szülinapod után, de valószínűleg már életbe lépett. Éppen ezért előfordulhat, hogy mégsem mentenek fel, mert szükség van a munkádra. Szóval nem neked kell kezdeményezni, nem neked kell végrehajtani, ha valóban végrehajtják, akkor csak a szülinapod után tehetik meg, és bőven meglesz decemberig a szükséges idő.
Ha eszük ágában sincs felmondani, mert szükség van a munkádra, akkor te, ha nő vagy kérheted a felmentésedet, ha megvan a 40 év jogosultsági idő, vagy, ha meglesz a felmentési idő utolsó napja előtt.
Az ne zavarjon, ha közben a korbetöltött öregségi rendes nyugdíjra is jogosult leszel, mert csak az a feltétel, hogy a felmentési idő végéig meglegyen a minimum 40 év. Ez akár 45 év is lehet, ha mind jogosultsági idő. Ezt a női 40 éves kedvezményes nyugdíj feltételeinek teljesülése miatt nem tagadhatja meg, akár a szülinapod után is kérheted.
Ha férfi vagy, amit nem gondolok, és az ig. nem akar a szülinapod után felmondani, akkor pedig lemondasz a közalkalmazotti jogviszonyodról, akkor amikor neked is jó. A lemondási idő 2 hónap, amit le kell dolgoznod. Esetleg közös megegyezés, de csak abba menj bele, ami neked is megfelel!
Te vagy nyerő státuszban, okosan dönts!

A kormányhatározat azt mondja ki, hogy a nyugdíjas korút az önkormányzatok kivételével nem szabad még tovább foglalkoztatni sem, akkor miért kellene lemondani a jogviszonyról.Ha nem menti fel akkor nem tartja be a törvényt. A Miniszterelnöki hivataltól kell engedélyt kérni minden esetben. Én például találkoztam olyan tanárral akinek 2013 ban nem engedélyezték. És mi van akkor, ha nem akarja a közalkalmazott, hogy 2 évvel hosszabbodjon a jogviszonya? Nem kötelező a két évet rádolgozni.

A tervezet (lehet, hogy már hatályos) szerint, ha szükség van a pedagógus munkájára felmenteni sem köteles a munkáltató, és még csak engedélyt sem kell kérni, az igazgató hatásköre ebben dönteni. Így a pedagógus kénytelen lesz lépni, ha nyugdíjba szeretne menni. Persze, hogy nem köteles még 2 évig dolgozni, ha nem akar.

Itt volt festő fórumozó példája, akit az NGM alá tartozó iskola igazgatója nem mentett fel, hiába is szerette volna. Semmit sem tudott csinálni, így belement egy közös megegyezésbe, mert mielőbb nyugdíjba akart menni. A kormányhatározat így végrehajtva.
A kormány felhívja a minisztereket, államtitkárokat hogy tegyék meg a szükséges intézkedéseket, hogy nyugdíjkorhatárt elért közszférában dolgozó ne álljon k. jogviszonyba. A "szükséges intézkedése"-be sok minden belefér, próbálkoznak is a munkáltatók sok mindennel. Nincs előírva a munkáltatói felmentés, lehet lemondás és közös megegyezés is, a lényeg, hogy valamilyen módon megszűnjön a jogviszony. A dolgozó nem köteles lemondani, sem közös megegyezésbe belemenni, ha az nem jó neki.
Az NGM örül, ha egyáltalán van még szakoktató, szakmai tanár, tanár, aki tanít, nem hogy még fel is mondjon nekik.
A k. határozat előbb-utóbb csak végrehajtásra kerül valahogy, nincs előírva, hogy azonnal végre kell hajtani. Persze, lehet. Főleg a fizikai munkát végzőknél gyakran fordul elő, hogy a nyugdíj előtt álló férfi még a felmentést sem várja meg, születése napjával közös megegyezéssel megszünteti k.jogviszonyát.
Ezt a határozatot a legtöbb esetben csak félig lehet végrehajtani. A jogviszony megszűnése megtörténik, de a feladatok ellátása miatt újra be kell tölteni a munkakört. Ellentmondásos az egész k.határozat, úgy ahogy van.

A festő belement, hogy megkapja a 3 héttel később járó jubit, de a közös megegyezés két héttel későbbi időpontba lett megírva. Félrevezették, hogy nem kőtelesek felmenteni, amire jött egy válasz a Nemzetgazdasági Minisztériumtól ,hogy fel kell menteni Önt.Most Bíróságon van az ügy és lassan meg lesz az az idő is amit a felmentés esetén le kell dolgozni! Közös megegyezést csak a betöltött életkorig lehet kötni ez pedig törvénytelen fekete foglalkoztatás. A munkáltató el fogja veszíteni a pert mert nem engedélyezte a M. Hivatal

Olvastam a kálváriádat! Nem mindenki ilyen kitartó, és inkább belemegy mindenbe, csakhogy mielőbb szabaduljon, mintsem felvállaljon egy bírósági ügyet. Mint többször is írtam, hogy nem köteles a munkavállaló közös megegyezésbe belemenni, ha nem jó neki. Ilyenkor a munkáltató kénytelen felmenteni! Ezeket annak idején neked is leírtam, mégis aláírtad a közös megegyezést. Egyébként nincs kikötve, hogy csak felmentéssel lehet megszüntetni a jogviszonyt.
Nálunk egy karbantartónak decemberben lesz meg a 63. éve, és nem bírom lebeszélni a közös megegyezésről. Persze a munkáltató még nem tud erről, nem biztos, hogy belemegy, de nem szoktak kiszúrni a dolgozókkal. Még 1 hetet sem képes kivárni, hogy januárban menjen nyugdíjba, kb. 5%-t veszít ezzel. A keze eléggé tönkre ment, de 1 hetet akár táppénzen is kibírt volna.
A fekete foglalkoztatással ne értek egyet, mert levontak, kifizettek minden járulékot, be voltál jelentve. Azt is kell bizonyítanod, hogy rossz tájékoztatást kaptál, de ezt csak akkor tudod, ha le is írták, vagy tanukkal tudod bizonyítani, ha lesz, aki felvállalja.
Sok sikert! Majd számolj be, hogy mit sikerült elérned! A jubit megkaptad, a felmentési idő miatt lesz több a nyugdíjad. A jogi fórumon is olvastam az ügyed, de én munkaügyi perre nem beszéltelek volna rá, mert megmérgezi a nyugdíjba vonulás örömét.
Tiger

Fel vagyok készülve! 1. dok. A szakképzésért felelős áll. titkár helyettestől 2015 ös dokumentum 3 oldal ahol szerepel a kjt 30§ d. pont és a kormányrendelet szép hosszan taglalva. 2. dok. A munkaügyes saját kézírásával leírta, hogy mikor kezdődik a felmentés, mikor jár le és mikor esedékes a jutalom. 3. dok. Ezt ők tájékoztatásnak hívták ahol én (szóban) kértem a felmentésem hivatkozva a jogszabályokra. Írásban ugyan nem kell kérnem, de írásba foglalták. Itt elmondták, hogy rájuk ez nem vonatkozik (süket szöveg) el akarok menni nyugdíjba vagy tovább dolgozok? Ekkor már írtam a Nemzetgazdasági Minisztériumnak és a Miniszterelnöki hivatalnak. Volt oda vissza szócsata és abba maradtunk, hogy a születésnapom után 3 héttel járó jubi után visszatérünk meddig maradnék. Természetesen én kiszámoltam azt is, ha a bíróság kötelezi őket, hogy visszamenőlegesen mentsenek fel meglegyen a 3 hónap munka, mert 1 hónap az szabadság.5 en írtuk alá a titkárnővel együtt aki jelen volt. 3 oldal. / 4. dok. Erre hozták a közös megegyezést 4 nappal előtte de két héttel később, a nyomaték kedvéért beleírták mikor lesz a számlán a pénz. 5. dok. Imail Két teljes oldal mindenféle jogszabályra hivatkozva NGM ügyfélszolgálatától ahol nekem adtak igazat. Erre az igazgató azt kérdezte, hogy írjam le neki mit akarok. Akarok e áprilisig dolgozni, hogy meglegyenek a százalékok. Azt mondtam, hogy nem dolgozok egy perccel sem tovább nem akarok ingyen pénzt csak ami megillet. Csak a rám eső rész legyen meg sőt egy kerek évem is lesz. 6. dok. Másnap neki címezve leírtam hogy félrevezettek és ha visszamenőleges hatállyal nem ment fel a Munkaügyi Bírósághoz fordulok! Már nem sokáig kell dolgoznom és várom az időt. Ezek a dokumentumok alig fértek bele 3 példányba a nagy borítékba. A tárgyalás kitűzve! Azóta is történt egy más amivel majd ki tudom egészíteni a keresetemet. Én nem félek!

Akkor nincs veszíteni valód, dokumentálták a hülyeségeiket. De miért írtad alá a közös megegyezést, amikor én korábban mindent leírtam neked. A közös megegyezés azoknak jó, akik minél előbb nyugdíjba szeretnének menni, és még a felmentést sem győzik kivárni.
Bár, ha jól emlékszem korábban neked is ilyen szándékod volt, aztán csak megvilágosodtál, hogy mikor jársz a legjobban.
Nincs is félnivalód, már csak azért sem, mert a nyugdíjad feltételei biztosítva vannak. Nincs veszíteni valód.
Sok szerencsét!
Tiger

Hogy miért írtam alá a közös megegyezést? Tudtam, hogy előbb utóbb választ kapok a Minisztériumoktól. És ha tilos megbízási szerződéssel, vállalkozási szerződéssel közalkalmazottat tovább foglalkoztatni akkor a közös megegyezéssel sem szabad. Mit mondhattam volna? Egyszer mondtam, hogy nincs nálam a szemüvegem de másnap már aláírtam mert ez tovább foglalkoztatás. Egy dokumentummal több, hogy a törvényt megpróbálták kijátszani, azonkívül ne felejtsd el, hogy fizikai dolgozó vagyok. Minden nap mondtam volna valamit húztam volna az időt? És kérjek szabadságot 13 napot, hogy elutazzak Sziciliába? Ig is 3/4 órát gyötörtek. Én pedig már márciusba lefoglaltam a Booking.com on 3 hotelt és telefonon egyet Taorminába. Joggal tehettem mert a kjt 33 § kimondja, hogy a felmentés felével én rendelkezek. El kellett játszanom a hattyú halálát, hogy elengedjenek, igaz akkor is elutaztam volna mert reggel a postán feladtam a tértivevényes levelet a M. B. ra és utána volt a beszélgetés délutános portás munkaidőben (másnap utazás) Hát ezért írtam alá! Amikor megkapták az Idéző végzést mindjárt munkaruhát akartak vetetni. Nem egészen két hétre rá, hogy elküldtek portásként időszakos vizsgálatra, újra küldtek karbantartó, festő- fűtő munkakörre. Nagyot koppantak mert alkalmatlan vagyok, így maradok a hátra lévő időre portás ha fejre állnak akkor is. Az orvosi vizsgálatkor átjöttek a másik rendelőből is, hogy normálisak ezek. Ezt add össze papír és ceruza nélkül. Le is fotóztam! És már a jelenléti íveket is, hátha szükség lesz rá. ÜDV.

Közalkalmazott vagyok (tanító). Napokban érem el az öregségi nyugdíj korhatárát.
Nyomást gyakoroltak rám, hogy menjek el nyugdíjba, mert nő vagyok és 40 évem már megvan. De én nem akarok; végig kívánom dolgozni az időt; vagyis öregségi nyugállományba vonulok, ha felmentenek.
Kérdésem, hogy a szabadságomat be tudhatják-e a felmentési időbe? Kiadni már nem tudják, mert nincsen rá idő. Ilyenkor a felmentési idő után pénzben megváltják? Vagy hogyan rendeződik?
4 hónap munkára fognak kötelezni a 8 hónapos felmentési idő alatt.
Köszönettel: 0xuxu

Nem küldhetnek el azért mert megvan a 40 éved! Ha azt választod,hogy az életkorod elérésekor kívánsz elmenni akkor dolgozhatsz és majd akkor kéred a felmentésed. Azért ők előbb is felmenthetnek de kötelesek akkor a felmentési időn felül emelt időtartamú végkielégítést is fizetni, és indokolni a felmentés okát. Ne menj bele ha nem akarsz, fizessenek még majdnem 1 évet végkielégítés címén.

Én megvárom amíg felmentenek (nem akarok én nyugdíjba vonulni).
Gondolom, hogy nekik kell lépniük!?

Igen nekik kell lépniük, nem neked kell végrehajtani a kormányrendeletet. Ne dőlj be annak, hogy mivel a nyugdíjas korú közalkalmazott nem dolgozhat, ezért neked kell megszüntetni a jogviszonyt. Mivel a napokban betöltöd a rád érvényes nyugdíjkorhatárt, attól a naptól kezdve felmenthetnek. Ha erre nem figyelnek oda, ne engedd, hogy visszadátumozzák a felmentés kezdetét. A kormányrendelet csak arról szól, hogy hozzák meg a szükséges lépéseket. Nem írja elő, hogy már másnap, de megtehetik. A szabadságot a munkára kötelezett részben ki lehet adni, ha igényt tartanak a munkavégzésedre, akkor a k. jogviszony megszűnésekor ki kell fizetni.

Kedves Tiger! Én a törvényben nem olvastam olyat, hogy arra való hivatkozással,nem kell fizetni felmentést, hogy nincs pénz /valakit igen? - valakit nem? és ez pofára megy?/ ha eléri az életkora szerinti nyugdíj korhatárt automatikusan megszűnik a közalkalmazotti jogviszonya! Ha van ilyen akkor lécci másold be ide a törvényből a részletet! köszönöm

Én sem írtam ilyent. Én ezt írtam: "Mivel a napokban betöltöd a rád érvényes nyugdíjkorhatárt, attól a naptól kezdve felmenthetnek. Ha erre nem figyelnek oda, ne engedd, hogy visszadátumozzák a felmentés kezdetét." Lehet, hogy már másnap, lehet, hogy csak 1 hét múlva intézkednek. Visszadátumozott felmentést ne írj alá, ha az a célod, hogy minél tovább dolgozhass. Nem szűnik meg automatikusan, csak a szokásos módokon. Felmentenek, lemondasz a közalkalmazotti jogviszonyról, közös megegyezéssel akár azonnal.
A kormányhatározat csak azt írja, hogy tegyék meg a szükséges intézkedéseket, hogy nyugdíjkorhatárt betöltött közalkalmazott ne álljon k. jogviszonyba. Ha te nem mondasz le, és közös megegyezésbe sem mész bele, marad a munkáltató általi felmentés.
A Kormány 1700/2012. (XII. 29.) Korm. határozata a közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai elvekről
"1. A Kormány
1.1. felhívja a minisztereket és a Miniszterelnökséget vezető államtitkárt, hogy tegyék meg a szükséges intézkedéseket az irányításuk vagy felügyeletük alá tartozó költségvetési szervekkel közalkalmazotti vagy kormányzati szolgálati jogviszonyban álló azon személyek jogviszonyának megszüntetése vagy a megszüntetés kezdeményezése érdekében, akik a rájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötték és az öregségi teljes nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt megszerezték;
Felelős: a miniszterek és a Miniszterelnökséget vezető államtitkár
Határidő: 2013. január 31., és azt követően folyamatosan"

Kedves Tiger!
Felmentettek 01.14-i nappal. Ettől a naptól 4 hónap munkára köteleztek a felmentési időből. A felmentési idő lejár 09.14-én.
05.14-től visszaszámoltak 18 nap részarányos szabadságot.
Én ezt kevésnek gondolom.
Megköszönöm szépen a válaszod.

A felmentési idő egészére jár a szabadság 09.14-ig.

Akkor viszont: 8,5*(46/12)=36 nap szabadság járna. (Állítólag ezt módosították; de nem találom.)

http://www.petroczigabor.hu/cikkek/igazgato_kollegaknak/Felmentes_nyugdijazas_elott.html

Ebben nincsen ellentmondás?

A közalkalmazotti jogviszony április 15-ig tart Petróczi Gábor példájában.
Ő nem a 2015 évre esedékes időre írja a 16 nap szabadságot?

Oldalak

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!