Álláskeresési járadék - visszaigényelhető?

Kedves Fórumozók!

Az álláskeresési járadékkal,pontosabban az alábbi passzussal kapcsolatban lenne kérdésem:

„Új lehetőség viszont az, hogy ha a munkanélküli az álláskeresési járadék folyósításának ideje alatt teljes vagy legalább napi négyórás határozatlan időtartamú munkaviszonyt létesít, és munkaviszonya folyamatosan fennáll, kérelmére a járadékfolyósítási időből még fennmaradó időtartamra járó juttatás összegének felét egy összegben ki kell fizetni.“

Munkaviszonyom megszűnése után sokáig kerestem önállóan állást, sajnos eredménytelenül­.Miután tartalékaim elfogytak,regis­ztáltattam magam álláskeresőként,és pénteken, július 23-án meg is ítélték a járadékot, amit azonban csak a következő számfejtést követően, augusztus 23-án fognak először utalni.
Tegnap azonban, hál'Istennek, sikeres állásinterjún vettem részt, és augusztus 2-án már kezdhetek is új munkahelyemen.
A kérdésem a fent idézett passzussal kapcsolatban a következő: akkor is visszaigényelhető a megítélt járadék meghatározott százaléka, ha „csak“ határozat született a jogosultságról, de tényleges utalás nem történt?

Előre is nagyon köszönöm a segítséget!

Tisztelettel

T

Kedves Fórumozok!

Több mint 5 évig dolgoztam az előző munkahelyemen ennek megfelelően 90 napi járadékra lettem volna jogosult. 1 hónapig kaptam járadékot és utána munkát találtam. Nem igényeltem vissza a ki nem fizetett járadékot.
Egy éve dolgozom jelenlegi mukkhelyemen.
Ezek alapján csak az egy évre járó járadékot kapom meg a munkanélkülivé válok? A vissza nem igényelt járadékra is számíthatok vagy azt elveszettem?

Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszotokat!

Üdv,
Timi

Kedves Munkaügyes!

Egyéni vállalkozó igazolványt fogok kiváltani július 1-vel, augusztus 12-ig állapították meg a munkanélküli járadékot. Kérdésem az lenne ha katás egyéni vállalkozó leszek, akkor is igényelhetem a fennmaradó időre a járadék 80 %nak kifizetését?

Válaszát előre is köszönöm!
Edus

Abban szeretném a segítségét kérni,hogy én igényelhetem-e a fel nem használt munkakeresési támogatás összegének 80%-át ha:

az első munkahely aminek próbaidő alatt vége lett,határozott időre szólt, és folyamatos dátummal kezdek egy másik munkahelyen határozatlan idővel?

Mind 2 munkahely szerződését kell csatolni az igényléshez?

Ilyenkor van-e jelentősége,hogy az első munkahely határozott szerződéssel állt fenn,azt fel kell tüntetni?

Az lenne a kerdesem, hogy milyen idokozonkent lehet igenyelni a jaradekot?
Ismet munkanelkuli leszek es 31-32 honap telik el a legutobbi jaradek kifizetese ota. Jogosult lehetek ra vagy meg kell lenni 3 evnek?
Koszonom a valaszt!

Szia, ha az előző kimerítése után már van 12 hónap (365 nap) munkaviszonyod, jogosult leszel 36 napi járadékra (minden 10 ledolgozott nap után 1 járadékos nap jár). A járadék ideje max 90 nap.

Amit írtál 3 év az annyiban számít, hogy a kérelmed benyújtását megelőző három évben kell összejönni ennek a legalább 12 hónap munkaviszonynak amiről az első mondatban írtam.

Elég 360 munkaviszonyban töltött nap.

Kedves Fórumozók!

Tegnapi napon 2015.04.23 -án Álláskeresési járadék fennmaradó részének kifizetésére egy elutasító határozatot kaptam. Január 5 -én regisztráltattam magamat munkanélkülinek. Január 7 -én kaptam egy hívást, hogy felvettek egy céghez. 12 -én kellett személyesen megjelenni a munkahelyen. Ekkor megtörtént az alkalmassági vizsgálat, viszont munkaszerződést nem kötöttek velem amíg ki nem jelentkezem munkanélküliből. Ezt 14 - én tudtam megtenni, és felhívtam a céget, hogy kijelentkeztem mi a teendő a továbbiakban. 15 - én kellett bemennem és ekkor írták meg a szerződést, 16 -i munkakezdéssel. Így egy teljes napom veszett el, ami miatt nem fizetik ki a fennmaradó összeget.
Most kihez fordulhatók? Gondolom a cég felveszi utánam a támogatást, mivel munkanélküli voltam. Én meg mint kis ember, futhatok a pénzem után.
Járt már valaki hasonló képen? Van rá mód, hogy mégis hozzájussak ehhez az összeghez?

Előre is köszönöm a segítséget!

Köszönettel:
dedina

Érdeklődnék ha én csak 30napot voltam munkanélküli visszaigényelhető e a fennmaradó 60nap összeg 80%-a? Határozatlan a munkaviszonyom.

Igen, feltétel még, hogy ne ugyanaz legyen a munkáltató, mint ahonnan eljöttél.

És mi van akkor ha a munkaügyi hivatalban nem tájékoztattak ennek a fennmaradó összeg kifizetéséről?
1 Hétig voltam regisztrálva és kijelentkezéskor 1 mukkot sem mondtak arról hogy a fennmaradó összeg igényelhető így azért elég komoly összegről van szó. A 30 napot már rég meghaladtam mert 1 éve ujra dolgozom. Aki tud esetleg valami ötletet hogy visszamenőlegesen kifizessék a tájékoztatás hiányára hivatkozva azt megköszönnék. Tamás

Ez benne van abban a határozatban, amit az álláskeresési járadék megállapításakor kaptál (2. oldal kb a közepén), máskor el kell olvasni.

2014. június 5-én regisztráltam mint munkanélküli. Július 1-jén kezdtem az új munkahelyen, amit bejelentettem, azonban egy jobb ajánlatot is kaptam, július 7-én már ott kezdtem. Mos szeretném benyújtani a kérelmemet a fennmaradó összeg igénylésére. Viszont közölték velem, hogy ez problémát jelent, mivel már nem a bejelentett helyen dolgozom. Ez valóban így van? Miért? Hisz azóta folyamatosan dolgozom egy számomra megfelelőbb munkahelyen, ez miért jelent problémát??

Köszönöm:J

Nem az a fontos, hogy azon a munkahelyen helyezkedj el, amit bejelentettél, hanem az, hogy július 1 óta folyamatosan dolgozz, hogy ne legyen megszakítás. Ezekhez vinni kell a munkaszerződéseket, hogy igazolni tudd ezt. (1991. évi IV. törvény a foglalkoztatottságról és a munkanélküli ellátásokról 27.§ (8) pont: Ha az álláskeresési járadékban részesülő személy a járadék folyósítási idejének kimerítését megelőzően határozatlan időtartamú, legalább napi négy óra munkaidejű munkaviszonyt létesít, kérelmére a folyósítási időből még fennmaradó időtartamra járó juttatás összegének a (9) bekezdésben meghatározott mértékét egy összegben ki kell fizetni. A kifizetés további feltétele, hogy az álláskeresési járadékban részesült személy a járadék megszüntetésétől a kifizetés napjáig folyamatosan munkaviszonyban álljon. (...)) Szóval a folyamatosságon van a hangsúly. Egészen pontosan hány napra lettél jogosult járadékra? Ha esetleg 90 napra, akkor az a héten valamelyik nap járt volna le. Szabály szerint akkor nyújthatod be a kérelmet az egyösszegűre, amikor egyébként a járadékos időszak lejárt volna utána 30 napon belül. Így mindenképp menj vissza, vidd mindkét helyről kapott munkaszerződésedet, az első helyről a munkáltatói igazolást a munkaviszony megszűnésekor-t, és kérelmezd az egyösszegűt. Ami fontos, hogy ne hagyd, hogy erről szóban győzzenek meg, mindenképp kérd a kérelem felvételét. Bízom benne, hogy megvizsgálják, és megállapítják számodra az egyösszegűt, de ha esetleg elutasítják, fellebbezd meg. Üdv. egy volt munkaügyis

Azt szeretném kérdezni, hogy a fennmaradó munkanélkülit megkapja-e az ügyfél, ha ugyanazon a munkahelyen helyezkedik el, ahonnan előtte elengedték?

KÖZLEMÉNY

A Szociális Ágazati Sztrájkbizottság mai rendkívüli ülésén úgy döntött, hogy az egyeztetések eredménytelenségére tekintettel megszakítja a sztrájktárgyalásokat a Kormánnyal. A sztrájk idején biztosítandó még elégséges szolgáltatás megállapítása érdekében a szakszervezetek bírósághoz fordulnak. A szociális ágazat követeléseinek nyomatékosítására a Sztrájkbizottság 2015. május 29-re vonulásos demonstrációt szervez, és felhívja az ágazat valamennyi dolgozóját és ellátottját, hogy részvételével támogassa azt.

Budapest, 2015. május 11.

Szociális Ágazati Sztrájkbizottság

Sajnos akkor nem kapja meg az egyösszegűt.

(1991.évi IV. tv a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról 27§ (10) pont.

(8) Ha az álláskeresési járadékban részesülő személy a járadék folyósítási idejének kimerítését megelőzően határozatlan időtartamú, legalább napi négy óra munkaidejű munkaviszonyt létesít, kérelmére a folyósítási időből még fennmaradó időtartamra járó juttatás összegének a (9) bekezdésben meghatározott mértékét egy összegben ki kell fizetni. A kifizetés további feltétele, hogy az álláskeresési járadékban részesült személy a járadék megszüntetésétől a kifizetés napjáig folyamatosan munkaviszonyban álljon. A munkaviszony fennállását a munkaadó igazolja. A kérelmet az álláskeresési járadék folyósítási idejének lejártát követő 30 napon belül kell benyújtani, a juttatást a kérelem benyújtásától számított két hónapon belül kell kifizetni.
(9) A (8) bekezdésben meghatározott egy összegben kifizetendő juttatás mértéke a még hátralévő időtartamra járó juttatás összegének 80 százaléka.
(9a) Ha az álláskeresési járadékban részesülő személy az álláskeresési járadék folyósítási idejének kimerítését megelőzően nem a lakó- vagy tartózkodási helyén létesít a (8) bekezdésben meghatározott feltételeknek megfelelő munkaviszonyt, a (9) bekezdésben meghatározott mértékű juttatást a részére - kérelmére - egy összegben a kereső tevékenységre vonatkozó bejelentési kötelezettség teljesítését követő legközelebbi számfejtés alkalmával kell kifizetni.
(10) A (9) bekezdésben foglaltak nem alkalmazhatók, ha az álláskereső az álláskeresési járadék folyósítása alatt ugyanazzal a munkaadóval létesít munkaviszonyt, amellyel az álláskeresési járadék megállapítását megelőzően utoljára munkaviszonyban állt.)

Nem kapja meg. A megszűnt majd új munkaviszony kötése - mégha nincs közte kihagyás - nem lehet folyamatos, ez fogalmi zavar.

Ehhez a témához, csak annyi lenne a kérdésem, hogy az előzetesen kiküldött határozatban leírt összeget utalják, vagy kevesebbet? ha kevesebbet mennyivel? milyen adót, v járulékot vonnak le belőle?
Köszönöm válaszotok.

Érdeklődnék,hogy nekem 90 napra megállapították a járadékot.Ha közben elmegyek dolgozni saját vállalkozást létesítek,és ott nyilatkozom,hogy vállalom saját magam foglalkoztatását,akkor kifizetik a fent maradó egyösszegűt?( a munkaügyiben nem tudták megmondani,viszont nem kizáró ok)

Köszi Ildikó

az lenne a kérdésem,hogy munkanélküli ellátást kapok 15.napja tehát még hátra van 75 nap belöle.1 napra bejelentett egy cég de az állás nem jött össze.most már végre összejött egy másik állás ahol már kezdek is.az lenne a kérdésem,hogy ilyen esetben is kérhetem az egyösszegü kifizetést,hogy volt 1 nap amikor bejelentettek

90 napra állapították meg a járadékod. 1 napra elmentél dolgozni (határozatlan idejű szerződéssel, akkor megszüntették az ellátásod, ha határozott idővel, legfeljebb 90 napra akkor szüneteltették az ellátásod). 1 nap munkaviszony megszűnése utána: ha megszüntették az ellátásod, akkor újra kellett kérned,ha szüneteltették akkor a továbbfolyósítást kellett kérned 1 nap után.Utána nem tudom még hány napot vettél igénybe az ellátásodból és hány járadékos napod maradt. Érdemes-e kérni és megfelelsz-e a feltételeknek? Egyösszegű kifizetés feltétele: határozatlan idejű munkaszerződés és a kérelem beadásakor munkaviszonyban kell állnod és közben folyamatos munkaviszonnyal kell rendelkezned. A kérelem beadásának ideje: az ellátás határozatban megállapított végétől számított 30 napon belül.Összege: megmaradt napok X bruttó napi összeg és ennek a 80%-át kaphatod bruttóban és ebből is mindent vonnak(10% TB és 16% adó), ha nincs családi kedvezményed. Én ezt nem szoktam javasolni az ügyfeleimnek, mert a kifizetett napokkal elveszik a maradék időd. Ha viszont nem kéred az egyösszegűt, akkor megmaradnak ezek a napok és 3 éven belül újra figyelembe veszik, ha ismét munkanélküli leszel.

Kedves munkaügyes!

Álláskeresői járadékom meg lett szüntetve, illetve szüneteltetve. 90 napra lett megállapítva, ami 2014. ápr. 15-ig tartott volna. Én már április 1-jével munkába álltam. Határozott idejű szerződésem van, ami május 15-ig tart. A megmaradt 15 napom 80 %-át ilyenkor ki kérhetem, ha én azt szeretném? Köszönöm a gyors választ.

Sajnos nem, mert határozott idejű a szerződése.

Igen, akkor is igényelheti, mivel már a jogosultság meg van állapítva.
Az álláskeresési járadék első időszakában (max: 91 nap) elhelyezkedő álláskereső, a részére ki nem fizetett járadék 80 %ának kifizetését, a második időszakban (max: 179 nap) elhelyezkedő a 30 %-ának kifizetését kérheti egy összegben akkor, amikor a részére megállapított járadék lejárt volna.
Amennyiben ezt az egyösszegű kifizetést igényli, akkor az előző munkaviszony, - ami alapján megállapításra került a járadék (előző 4 év munkaviszonya) - elhasználásra kerül, ami azt jelenti, hogy egy új járadék igénylése esetén, már csak az új munkaviszony vehető figyelembe. Akkor érdemes igénybe venni az egyösszegű kifizetést, ha biztos, hosszútávú az új munkahely.

Szeretnék egyértelmű választ kapni!
Én a 91 nap támogatást kihasználtam és a 91.napon lemondtam mivel állást kaptam.
Igényeltem a visszatérítést de csak 30%-ot adnának. Pedig én nem estem bele a 92. napba így a /második 179napos/ támogatásból nem részesültem és nem éltem vele.
Ténylegesen 91napig kaptam támogatást, a "92. napon" bejelentett dolgozó voltam tehát támogatás nem jár ill. járt. Az én matematikai számításommal nem léptem át a határt, és szerintem járna a 80% kifizetés.
Kérem aki tud segítsen.

Szerintem az első válaszból is egyértelmű, hogy már csak a 30% jár (a fennmaradó időre járó ellátás 30 %-a).

Tehát, ha valaki elhelyezkedik pl. 60. napon, akkor a 91 napból 31 nap van hátra és ennek a 31 napi ellátásnak kapja meg a 80%-át, plusz a még hátralévő idő (ami 2011.08.31.-ig igényelt ellátás esetén maximum 179 nap lehet) a 30%-át.

Aki a 91 napon belül helyezkedik el, az sem az egész hátralévő rész 80%-át kapja, csak a 91 napból fennmaradó 80%-át és a 179 nap 30%át.)
Érthető?

Kedves Válaszadó!

Nagyon szépen köszönöm a gyors, precíz, kimerítő választ, végtelenül sokat segített!

Üdvözlettel

T

Oldalak

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!