Mikortól számítjuk a felmentési időt? Betöltött 40 év szolg.idő után előre, vagy 4o évtől visszafelé?

Óvodai vezetőm azt mondja, hogy 2013. augusztusától változott a felmentési idő Kiadására vonatkozó szabály. Hivatkozik a KJT 30 § (1) d bekezdésére, mely így szól:
"d) a közalkalmazott a felmentés közlésének, illetőleg legkésőbb a felmentési idő kezdetének napján nyugdíjasnak minősül"
Szerinte, ha megvan a 4o év szolgálati időm mondjuk 2014.február 28-án, tehát elmehetek nyugdíjba, akkor a felmentési időt nem visszafelé számolják, hanem előre. Vagyis március hónaptól indul a felmentési idő.
Én úgy tudtam, hogy a felmentési időt visszafelé számítják,vagys február 28-től visszafelé, január, december stb.
Szeretném tudni, hogy mi az igazság

60 nap akkor is, hogy a munkáltató is pl. tudjon a helyedre találni valakit. Ez meg az ő védelmében van.

Kedves Címzett!
A nők kedvezményes nyugdíjba vonulásakor jár-e és mennyi felmentési idő?
Egy pedagógus

Kedves tiger!
Dolgozonk 2016.dec.20-án mehetne a nök 40 éves kedvezményével nyugdíjba.Felmentés indul 2016.04. szolgálati idő 43 év (150 nap kb)
Ha megvárja a ráeső öregségi korhatár betöltését akkor csak 2017.07.27.től indul a felmentése igy mvm 2018.03.27. A szogálati ideje akkor már 44 év (278 nap kb.)Szeretnénk ha dolgozonk anyagilag a lehető legjobban járna ezért kérdésünk az lenne melyik választás számára a legmegfelelőbb?

Kedves Ági!
Mindenképpen akkor jár jól, ha hosszabb a szolgálati ideje. De az egészség a legfontosabb. Ha bírja, akkor jár a legjobban, ha a nyugdíjkorhatára betöltése után a munkáltató menti fel, mert minden nyugdíjkorhatár utáni hónap 0,5%-kal emeli a szorzót nyugdíjszámításnál. Ha pl. 8 hónap a felmentési idő, akkor 4%-kal lenne magasabb a szorzója: 88%+8*05%=92%. A 43 évnél pedig 86%.

Kedves tiger, köszönöm a gyors választ.

Tisztelt Uram!

Én 2016 július 19 töltöm be a 63 évemet ettől mehetek nyugdijba
több mint 25 éve vagyok közalkalmazott az önkormányzatnál
kérdésem az lenne hogy mikortól adjam be a felmondásomat vagy várjam e meg míg kirúgnak és ha nyugdij miatt rugnak ki kapok e végkielégitést

Tisztelt Jenő! A közalkalmazott nem felmond , hanem lemond! Eszedbe ne jusson lemondani! Gondolom utálod már az egészet de mint ahogy én is. Ők majd megpróbálnak rászedni a közös megegyezésre, hogy ne keljen felmentési időt fizetni. kiveszed a 19 nap szabadságot még 2016 ban, elmehetsz táppénzre. 2016. július 20. án mivel nyugdíjast nem foglalkoztathatnak ők felmentenek. A nyolc hónapi felmentési időből négyet kell ledolgozni, amibe kapsz még szabadságot is , de csak azt hiszem a ledolgozás után. Nem úgy van ám, hogy na akkor irány a munka és majd a felmentés! Azt mondod, hogy majd két hónap után jössz szeptember 20. án és ez így jogszerű. Ezen felül havonta a szolgálati idő emelkedik fél százalékkal. Ha közben elérsz egy kerek évfordulót mint én is( 2015 okt. 14. én 49 évem lesz ) akkor még 2 % és ennek jelentősége lesz a nyugdíj összegénél. Ha esetleg a TIGER ! akar kiegészít . Üdv. kitartás! Laci

T. Tiger!
Kérdésem több részből áll, de próbálom röviden leírni.
-1. Jelenlegi munkáltatóm rövidesen jogutód nélkül megszűnik (non-profit kft-vé alakul) és ezzel a közalkalmazotti jogviszonyom is. Vezetőim szerint -amennyiben a felkínált továbbfoglalkoztatást nem fogadom el- nem jár végkielégítés, mert szerintük ezzel én mondok fel.
-2. Előző mh.-n 1982.okt.27-től 2002.jún.14-ig köztisztviselőként dolgoztam, ahol olyan igazolást kaptam, hogy "...szolgálati nyugdíj és jubileumi összeg kifizetésénél a tárgyév január 01-t kell figyelembe venni...". Az akkori jogviszonyom megszűnésekor meg is kaptam a 20 év (igaz, szolgálati idő) után járó pénzt. Ezután a jelenleginél 2005.november 04-től közalkalmazotti jogviszonyban vagyok, a köztes időben nem létesítettem munkaviszonyt. A 25 év után járó összeget 2011 augusztusban kaptam meg (elfelejtették tavasszal, amikor is járt volna, amennyiben szigorúan naptári napokat vesszük figyelembe). Helyesen számolták-e el és amennyiben nem, van-e mód a mostani jogviszonyom megszűnése után a M.Á.K.-nál korrigáltatni a 2016 év eleji (?) kifizetést?
Válaszát köszönöm, maradok tisztelettel : L.GY.

1. Mivel megszűnik a munkáltató nem is tud felajánlani más munkakört. Jár a végkielégítés. Ha 2015.nov.4-én még jogviszonyban leszel, akkor 4 havi, ha nem, akkor csak 3 havi távolléti díj a nagysága. Akkor tudna felajánlani, ha csak egy része, vagy a feladatok egy része szűnne meg, és a munkahelyen belül a képzettségnek megfelelő másik munkakört ajánlanának fel. De ott is van lehetőség a teljes végkielégítésre, vagy a felére. De a tiéd nem ez az eset.
kjt.
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99200033.TV
Szerintem a 25.§/A, de nézd át az összes 25.§/....
25.§/A
"(6) Ha a közalkalmazott az átvevő munkáltatónál történő további foglalkoztatásához nem járul hozzá, az átadó munkáltató az átadás napjával köteles írásban értesíteni a közalkalmazottat a közalkalmazotti jogviszony (1) bekezdés szerinti megszűnéséről, valamint köteles a közalkalmazott számára a 37. § (2) és (4)-(6) bekezdése alkalmazásával megállapított végkielégítést - határozott idejű jogviszony esetén a 27. § (2) bekezdésében meghatározott távolléti díjat - megfizetni"
Látod, köteles!!!

2. A 2. kérdést nem nagyon értem. 2016. márc. 09-én lesz meg pontosan a 30 éved, ezért a 30 éves jubileumi jutalmat csak akkor lehet kifizetni, ha akkor még jogviszonyban leszel. Az lényegtelen, hogy 5 évnél rövidebb a 2 kifizetés közötti idő a 25 éves csúszása miatt. A teljes köz... jogviszonyt kell nézni.

Köszönöm a választ! Sokat segített. L.Gy.

2016 februárban meg van a 40 évem határozat van róla. Már a 8 hónapos felmentési időmet töltöm,2016-ban esetleg változás történne a törvényben rám az már nem vonatkozik,mert benne vagyok egy folyamatban?

Megvan a 40 éves közalkalmazotti munavisz.-om, de 1 évet még rá akarok dolgozni, hogy 2 %-kal több nyugdíjam legyen. Mennyi felmentési idő jár, ha ennél az iskolánál csak 18 évet dolgoztam. ! Ez a 18 év a mérvadó, vagy a 40 éves a közalkalmazotti munkaviszonyom számít a felmentési időhöz ? Vagy az is számít, hogy áthelyezés volt-e közben vagy munkaviszony megszünte ?

Szíveskedjetek válaszolni,a sok szakszöveg összezavart, hitemre nem értem a dolgot! 1954 ben születtem,utóbbi 22 éve vagyok közalkalmazott, "sugaras" munkahelyen dolgozom, eddig 2 év korkedvezményem van amit igazoltak is a Nyugdíj Intézetben. Az 1954 - ben születetteknek 63 év és 183 nap a nyugdíj korhatára. Az én esetemben lejön a két korkedvezmény év, így mehetek 61év és 183 nap betöltésekor ami valamikor 2016 április 20 körül lesz.Most jön a zavar - ha jól értem erre a napra már nem lehetek munkaviszonyban máskülönben nem mehetek nyugdíjba,ami azt is jelenti,hogy a felmentésemet valamikor 2015 októberében kell kérnem - 6 hónap felmentési időm van - viszont megzavar az,hogy olvasom, akkortól lehet felmenteni tehát 2016 április 20, viszont akkor nem mehetek nyugdíjba mert még a felmentésemet töltöm egészen 2016 októberig vagyis fél évet még rá kell húznom! Vagy lemondok én magam két hónappal előtte azaz 2016 februárban!! Jól gondolom! Tiszta diliház esküszöm! A másik kérdésem az, hogy most el kell mennem igazolást szerezni a Nyugdíj Intézetbe arról mikortól lehetek nyugdíjas, és azt be kell vinnem a munkáltatómhoz? Nagyon köszönöm a segítséget!Üdvözlettel:Jani

Jövő hónap 20.-án lesz meg a 40 évhez a jogosultsági időm. Szeretnék nyugdíjba menni. A 18 év közszférás munkámmal 5 hónap a felmentési időm (dec 20-al jár le), amivel belépek a 45. év szolgálati időbe. Abban szeretnék segítséget kérni, hogy indítsam a nyugdíjazásom, még korban nem vagyok öregségi nyugdíjra jogosult ? Én mondjak fel vagy a cég, vagy csak egy kérelmet írok amiben a felmentésem kérem ? Mikor intézzem a nyugdíjbiztosítónál a folyamatot ? És milyen % -ra leszek jogosult ezzel az idővel ? Előre köszönöm a segítséget !

Az ápolási díj ... (nem regisztrált)
2015 május 30 - 00:19
Az ápolási díjon lévők végzik el az utógondozását a betegnek. Legtöbbször élethosszig tartó betegápolási munkát jelent ez. Ezt kellene honorálni tisztességes bérezéssel. Nem alamizsnával! Nem lesajnálva ezt a munkát, ami minden napos komoly erőfeszítés, lemondás a betegápoló részéről. Mivel a saját életformáját adja fel a betegért! Ezt illene végre már elismerni munkaviszonyként és a díj helyett munkabért fizetni érte tisztességeset. Amiből fenntarthatja magát a betegápoló! Nem az eladódosódását kellene elősegítenie, a betegáplónak!Hanem az otthoni betegápolási díjon lévőket, támogatnia, ha már nincsenek elég források a megfelelő otthoni betegápoló szolgálatok besegítésére. A szakápolási munkákat is a betegápoló családtagok végzik. Mellette munkát nem is tudnak találni. Mivel nincs ingyen, aki leváltsa Őket a betegápolásban, gondozási munkákban. Ez teljes embert kíván, és óriási felelősséget! Ideje lenne ezt a munkát megbecsülni a Magyar Államnak. És ezt anyagilag is megfelelően honorálni!
Gondoljanak már végre az otthonaikban ápolt betegekre is, és a családtagokra is!Amikor a pénzeszközöket megszavazzák a költségvetésükben!

1953. június 16-án születtem, mint férfi 2016-ban mehetek nyugdíjba. Közalkalmazottként foglalkoztat a munkaadóm határozott idejű szerződéssel. Ez év október 31-én jár le az aktuális szerződésem, ezt követően kell egyeztetnem a szerződésem meghosszabbításáról. Milyen lejárati idejű szerződés lenne kedvező a számomra, vagy ez nem lehet más mint június 16. Vonatkozik rám felmentési idő? Köszönettel

Érdekelne a válasz

auguszus 3-án töltöm be a 40 évet.Ma azt mondta az igazgatóm,hogy nekem csak 3 hónap felmentési idő jár,mert ebben az iskolában 8 éve dolgozom,és amikor idejöttem,nem áthelyezéssel érkeztem,hanem megszűnt az iskola,ahol tanítottam,és itt helyezkedtem el.Megszakításom nem volt,folyamatos volt a munkaviszonyom.Hogy van ez?

A felmentési időbe be számít minden idő, amit közalkalmazottként, köztisztviselőként valaha dolgoztál. A végkielégítésnél fontos szempont, hogy áthelyezéssel kerülj egyik közalkalmazotti jogviszonyból a másikba.
Nézd meg a kinevezésen milyen dátum szerepel felmentési idő szempontjából figyelembe vehető időként és az megmutatja mennyi hónap felmentési időd van.

A szolgálati idő, nem munkaviszony. A munkaviszony számít csak be a 40 évbe, amit korkedvezményes időnél figyelembe vesznek. Tehát nem lehet össze téveszteni a kétféle fogalmat. Legalább is ezt hallottam, mikor a nyugdíjaztatásnál az időt számítják! Jó lenne, ha olyan írna ezügyben konkrétan, aki ezzel foglalkozik. Nem csak egymásnak irogatnánk.Mert sok a félreértés ebből, amikor a TB-nél jelentkeznek az érintett tagok.
Üdvözlettel:
egy olvasó

A nők 40 éves nyugdíjazásához jogosultsági idő kell, ami eltérhet a szolgálati időtől.
Legkevesebb 32 év ledolgozott idő kell a 40 éven belül, ha 3 gyerekkel volt gyes-en, gyed-en. 34 év, ha két gyerekkel, és 37 év, ha egy gyerekkel. Feltétel, hogy a gyes, gyed, mert ha ellátáson nem volt, akkor hiába van gyerek, nem jön plusz év. Dupla számítás sincs, vagyis ha munkaviszonyom volt, amikor gyes-en voltam, akkor az nem duplán került beszámításra.
A táppénz beleszámít, a passzív táppénz nem.

A szolgálati idő akár több lehet, mint a 40 év jogosultsági idő, mert abba beleszámít pl. a szakmunkásképző időszaka és a nappalis felsőfokú tanulmányok is.
A nyugdíj összegének kiszámításánál van jelentősége ilyen esetben, ha magasabb a szolgálati idő, mert 40 évvel elmegy nyugdíjba, és a szolgálati ideje is 40 év, akkor 80 %-kal számolják a nyugdíj összegét, de ha tanult pl. 3 évet, akkor évente plusz 2 %, vagyis 3 év esetén 86 %-kal.

Nagyon leegyszerűsítve ennyi.

Olvasd Petróczi prof cikkét. A munkáltatóval történő megegyezés kérdése, hogy hogyan számoltok. Lehet így is , úgy is. A felmentési idő felét ki kell adni, majd megegyezés tárgya, gogy abból mennyi időt tölt el a munkavállaló munkával... Egyezkedni kell.

Végigkövettem a levelezést, de még mindig zavaros egy kicsit.
Lényeg: közalkalmazottunk 2016-ban lesz 53 éves, 53-as születésű, férfi.
Költségvetési intézmény vagyunk, minisztérium a fenntartó, tehát a korm. határozat vonatkozik ránk, nem foglalkoztathatjuk nyugdíjasként, vagyis értelmezésem szerint rá nem értelmezhető a felmentési idő. Viszont Tiger egy korábbi válaszában a nők 40 év utáni nyugdíjba vonulását, és ezt a kormányhatározat alkalmazását egy kalap alá vette, vagyis, hogy ezekben az esetekben van felmentési idő.

Most akkor hogy is van?

Nem vettem egy kalap alá, de miért ne járna felmentési idő?
Ha betöltötte a rá vonatkozó nyugdíjkorhatárt, csak akkor lehet felmondani neki, és jár a felmentési idő ugyanúgy, mint másnak. Előtte ugyanis végkielégítés is járna, nem csak felmentési idő, ráadásul indokolni is kell a felmondást.
A kormányhatározatot nem a munkavállalónak, hanem a munkáltatónak kell végrehajtania. Indoklás nélkül a közalkalmazottnak csak a nyugdíjkorhatárának betöltése után mondhat fel a munkáltató. A nyugdíjkorhatárt betöltött közalkalmazott csak a kjt alkalmazása szempontjából minősül nyugdíjasnak, a nyugdíjtörvény szerint nem.
A munkáltató nehogy már azt várja el a dolgozótól, hogy ő mondjon le a közalkalmazotti jogviszonyáról.

Még annyit, hogy véletlenül elírtam, természetesen jövőre 63 éves lesz, így éri el a nyugdíjkorhatárt.

Kedves Tiger!

Lehet, hogy velem van a baj, de még mindig nem értem!?

Régi dolgozónkról van szó, szeretnénk olyan döntést hozni, ami neki a legjobb, meg is van rá a pénz, de az is lényeg, hogy törvényes legyen.

A korábbi levelezésekből azt szűrtem le, hogy visszamenőlegesen nem lehet a felmentést számolni.
Ha betölti a 63. évet, már aznap nyugdíjasnak minősül. Akkor hogy mentsem fel, anélkül, hogy a jogviszonyát ne szüntetném meg, amit viszont muszáj megtennem a kormányhatározat miatt?!

Előre is köszönöm az együtt gondolkodást!

"hogy tegyék meg a szükséges intézkedéseket az irányításuk vagy felügyeletük alá tartozó költségvetési szervekkel közalkalmazotti vagy kormányzati szolgálati jogviszonyban álló azon személyek jogviszonyának megszüntetése vagy a megszüntetés kezdeményezése érdekében, akik a rájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötték és az öregségi teljes nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt megszerezték"
Nem azonnal kell a megszüntetni a jogviszonyt, hanem a szükséges intézkedéseket kell megtenni. Pl. a felmentést. A felmentési időt a nyugdíjkorhatára betöltése után tölti le! Nem azonnali közalkalmazotti jogviszony megszüntetésről van szó.
A nyugdíjkorhatár betöltése utáni napon felmondtok neki, még indokolni sem kell.
Legkésőbb 8 hónap múlva szűnik meg a jogviszony a felmentési időtől függően. Ezt a kormányrendeletet leginkább a vezetői székbe bebetonozott nyugdíjaskorú, vagy nyugdíj mellett még dolgozó közszférában dolgozó vezetők miatt hozták. A fizikai dolgozó alig várja, hogy már ne kelljen dolgoznia.
Van, ahol közös megegyezésre vagy lemondásra próbálják rábeszélni a közszférában dolgozót a főnökei. Ez lelkiismeretlen intézkedés. Nem a közalkalmazottnak kell lépnie ez ügyben, hanem a munkáltatójának.
Ez (lemondás, közös megegyezés)azért nem kedvező a nyugdíjas jelöltnek, mert minden a nyugdíjkorhatára utáni hónap után 0,5 %-kal lesz magasabb a nyugdíja, ha tovább dolgozik. Pl. 8 hónap felmentési idő esetén 4%-kal, és ez bizony nem semmi... Sokan nem tudják ezt, és minél előbb megszüntetik a jogviszonyt, pedig a felmentési időt ki lehet bírni, hisz csak a felét kell ledolgozni.
Akkor vétenél a törvények ellen, ha előbb mondanál fel, mint betöltötte a nyugdíjkorhatárt, mert nem tudnád indokolni. A nyugdíjaskorúnak pedig indoklás nélkül felmondhatsz (, és mindent meg kell adni a végkielégítés kivételével, ami a másik dolgozónak is megjár felmentés esetén). Tulajdonképpen erre épül ez a kormányhatározat. Csak a nyugdíjkorhatár betöltése után kezdeményezheted a jogviszony megszüntetését.

Kedves Tiger! Én akinek még elvileg le kellene festeni egyedül 63 évesen egy középiskolát amelyik több épületből áll? 2016 juli 22 től 2017 03, 22 ig . amikor van olyan törvény is , hogy nyugdíjast nem lehet tovább foglalkoztatni. a 30 évest megkapnám augusztus 7. én én ott hagynám nekik a négy százalékot.

Kedves Festő!
Lemondhatsz a közalkalmazotti jogviszonyodról is 2 hónappal a korbetöltésed előtt. Arra azért figyelj, hogy a 30 éves jogviszonyod meglegyen a jubileumi jutalom miatt. Nem utasíthatják vissza, de semmi juttatás nem jár, a 2 hónapot le kell dolgozni. Felmentés esetén a jogviszony ugyan 8 hónappal hosszabb lesz, de ebből csak 4 hónapot kell ledolgozni, a nyugdíj pedig 4%-kal több lesz.

Nem minden közalkalmazottra terjed ki a nyugdíjkorhatár betöltése esetén a jogviszony megszüntetése. Mint írtam, ez nem egyik napról a másikra történik, a szükséges lépéseket kell megtenni. Önkormányzati dolgozókra nem terjed ki, csak minisztériumok alá tartozó intézmények közalkalmazottjaira, pl. KLIK-kes középiskola. A nyugdíjkorhatárt betöltött dolgozónak a munkáltatója, -ha akar- indoklás nélkül felmondhat, még közalkalmazottnak sem kell lennie.

Kedves Tiger! Kérhetem e azt, hogy pl. 4 hónap legyen a felmentés? Úgy sem mennek semmire velem festésileg ha június 24. én dolgoznék utoljára és 21 nap szabadságom lenne a 63. születés napomig 2016 júli 22. Úgy tudom, hogy a felmentést az én kérésem szerint kell kiadni,/vagy táppénz/ akkor viszont nem úgy dolgoznék, hogy munka és szabadság majd a felmentés augusztus 7. én jubileumi jutalom 30 éves október 14. én meg lesz a 49 év szolgálati idő a plusz 2 % már nem kellene. Előre is köszönöm a válaszod!

Oldalak

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!