nyelvvizsgamentesség

Sziasztok!
Nem tudom tud-e esetleg nekem valaki segíteni abban, hogy a munkáltató lemondhat az újonnan szerzett diploma nyelvvizsga követelményéről, ha az nem szükséges a betöltött munkakör ellátásához. Ezen igazolás kiadásával kiváltható a nyelvvizsga és kézhez vehető a friss diploma nyelvvizsga bizonyítvány nélkül is.
Amennyiben azt méltányossági jogcímen a kérelem alapján megítéli az Oktatási Intézmény.
Előre is köszönök minden segítséget!
Utolsoperc

Nekem gimi alatt annyiból állt a nyelv oktatás nyelvi speces csoportban hogy visszzább raktak egy csoporttal mert nem hoztam a várt színvonalat. Èrettsègizni viszont az eredeti csoporttal kellett, akik 2 tankönyvvel előbbrèbb voltak. Csodálom,hogy 3-ast összetudtam kaparni. Tovább tanultam fizetősön szociális munkát. 2 nyelvi tanfolyamot elvègeztem 90%-os eredmènnyel,de az ezt követő nyelvvizsgákon mègis elbuktam. Kaptam egy papírt amire azt írták nyelvvizsga hiányában szakkèpzettsèget nem igazol. Szóval a lehető legtöbbet megtettem, semmire nem megyek vele. Most állást keresek, hogy legyen pènzem egy újabb tanfolyamra ès nyelvvizsgára is. A szakmám elve az a fajta amièrt átlag 170 000 kap egy diplomás. Nyelvvizsga nèlkül csak 80 000. A bejárás kb 40 000- 50 000. Maradna 30 ami semmire se elèg. Mèg szerencse , hogy a szüleim egyenlőre támogatni tudnak valamennyire. Nem hiszem, hogy bárki megèrdemelnè azt a fajta lekezelèst, ami a nyelvvizsga hiányával jár. Pályakezdő vagyok, eleve nem vesznek fel sehova dolgozni. Van amikor azt mondják, hogy túlkèpzett, van amikor azt, hogy a nem kemèny kötèses diploma alacsony kèpzettnek számít. Hogy melyik rosszabb vitatkozhatnánk. Nèha csak tudomásul kène venni, hogy egyesek akik rosszak voltak matekból gimiben azok olyan munkát választanak amihez nem szüksèges a számtan. Így vannak ezzel azok is akik nem jók a nyelvekből. Szociális munkában , ha csak nem kimondottan olyan helyre jelentkezel (bevándorlás), akkor nincs szüksèg közèpfokra. Simán elèg az alap.

Sziasztok!
Anno,2000-ben a főiskola (BGF) elfogadta a Pitman Intermediate (írásbeli, szóbeli)nyelvvizsgámat a kapott angol nyelvű oklevél alapján.
Köztisztviselő lettem egy önkörmányzatnál. Kérdésem, kaphatok-e nyelvpótlékot?

Én ugy tudom a Pittman ujra államilag akkreditalt pár éve.

Abban szetetném kérni a segìtségeteket hogy én 2006ban végeztem Tanìtó szakon. Akkor alap c kellet. Van is angol alap c tipusum. De most 2015 ben pmásoddiplomán végzek óvodapedagógián. Ide már közép c kell. Nincs erre jogszabály hogy nem e fogadják el itt is az akapot hiszen először elég volt az is. Előrre köszönöm.

Szerintem neked először nem ártana a magyar nyelvtant csiszolgatni.Tanító létedre botrányos a helyesírásod.Nem tüntetni kell, hanem magatokba nézni.Azért botrányos a közoktatás, mert ilyen képzettségű pedagógusok vannak.

Kérdésem, hogy egy óvodapedagógusnak - magyar óvodában- elsődlegesen angol vagy magyar nyelvvizsgára van szüksége? "nem e fogadják el, ... előrre"

Üdvözlet
Ha a képzés posztgraduális az első diploma szabályai érvényessek kivétel ha ez másként szerepelt a felvételi követelmények során
Ha új vagy mester diploma akkor oda új más szabályok vonatkoznak

Itthon a koznyelben posztgraduális diploma =másoddiploma val ez nem igaz hivatalosan az eredeti diploma szakiranyu kiegészítése
Nem kell izgulni az egyetemek főiskola lak is keverik...

Szia, nincs olyan már jó ideje, hogy másoddiplomás képzés. Alapszakra nyertél felvételt, így az a szerinti kimeneti követelményeket is kell teljesítened. Az hogy diplomásként vagy anélkül kerültél be, az indiferens.

Szerintem, akire a szocializmusban rákényszerítették az oroszt, majd '90-ben át kellett térnie az angolra - nem mellékesen olyan tanároktól kellett az angolt tanulni, akik előtte jártak pár leckével - annak ne kelljen ugyanúgy a középfokot teljesíteni. Igazságtalan, hogy a mai generációval egyformán mérik a 80-as évek közepéig születetteket, hiszen a mai gyerekek már az óvodában elkezdhetik az idegennyelvet és folytatják még 12 évig INGYEN!

Milyen érdekes, hogy senkiben nem merül fel a nyelvtanárok felelőssége????
Egy ált.iskolát úgy végigjárnak, hogy egy kukkot nem beszélik az adott nyelvet!
Csak a nyelvtanra mennek rá. Aztán jön a középsuli, ha szerencséje van akkor kifog egy jó nyelvtanárt, ha nem akkor majd a szülő belenyúlhat a zsebébe és ismét finanszírozhatja a maszek tanulmányokat, hogy végre legyen nyelvvizsgája!
ÉBRESZTŐ EMBEREK!!!! az adófizető polgárok pénzéből hány százalékos teljesítménnyel végzik a nyelvtanárok a feladatukat??? - persze ezt sok más tanárra is érthetném.
Tisztelet a kivételnek, amiből egyre kevesebb van!

Teljesen igazad van.

Két éve államvizsgáztam, épp hogy meglett. Előtte szépen haladtam, csak 3. évre teljesen eluralt a szorongásos-depresszióm. Terápiával elég jól kivédtem a depressziót, de a szorongás teljesen megkeseríti az életemet. Írásbelire készülök, de már most tudom hogy nem is merek nekifutni a szóbelinek. Van rá lehetőségem, hogy a szóbeli alól mentességet szerezzek?

Szia Mindenkinek.!
Ha nem megy az önálló tanulás (pl. angolból nem is nagyon lehet, németből könnyű), akkor válasszátok valamelyik elfogadott cigány nyelvet, vagy az eszperantót. Ez utóbbiból, igaz, hogy kemény 4 hónapos otthoni tanulás után, de két kollégám is most tette le a középfokú nyelvvizsgát.
Üdv.

A legtöbb diplomához nem fogadják el a cigány nyelveket. Ráadásul nem is érsz vele semmit. Viszont én azt nem értem, hogy ha a diplomához nem sikerült még megszereznem a középfokú nyelvvizsgát, - mert munkanélküli anyuka vagyok és nincs rá pénzem, de amúgy tanulok autodidakta módon és jól is megy -, az oktatási törvény lehetővé tette, hogy kiadják nyelvvizsga nélkül a diplomát, akkor az én iskolám miért nem adja ki nekem úgy, hogy egy alapfokú nyelvvizsgával már rendelkeztem a főiskola előtt is?? Az alapfokú csak több, mint a semmi, nem? A főiskola ragaszkodik ahhoz, hogy járjak be egy nyelvi kurzusra. Azt nem értik meg, hogy nekem erre nincsen pénzem.
Tudtok arról valamit, hogy ilyen esetben ki lehet-e adni alapfokú nyelvvizsgára a diplomát, vagy nem?

Kedves Pitbull!
A segítségedet kérném, azt írtad, hogy két kollégád most nyelvvizsgázott eszperantóból én is/mi is a kolléganőimmel éppen most tanuljuk tanfolyamon, de nagyon lassan haladunk. Azt szeretném kérdezni tőled, hogy a kollégáid hol tanulták magántanárnál vagy tanfolyamon? Melyik könyvből? Milyen módszerrel? Kaptak-e külön feladatokat a tanártól vagy csak a lecke gyakorló feladatait kellett megoldaniuk??? És ez már elég volt. Kaptak-e középfokúra megtanulandó szavak gyűjteményét? Én/MI rengeteget készülünk, amennyi szót csak tudunk megtanulunk de a nyelvvizsga tesztekből kb. a felét tudjuk egyenlőre megoldani és a fordításokhoz hozzá sem tudunk szagolni folyamatos szótározás nélkül. Ha bármilyen ötleted/tetek, praktikátok van ennek a nyelvnek az elsajátításához kérlek osszátok meg velünk mert nagyon sürget bennünket az idő.Előre is köszönjük!

Szia!
Azon ne parázz, hogy a fordításhoz szótár kell. Még a legnagyobb tanárok is használják, s a nyelvvizsgán is használhatod. A tesztet kivéve. Van egy olyan oldal, hogy lernu!.hu, azt hiszem. Regisztráljatok. Nagyon jó anyaggal rendelkeznek. Ott segítenek "élőben" is. Egy időben én is akartam eszperantót tanulni, de rájöttem, hogy az eszperantó sem sokkal könnyebb, mint az angol, így az utóbbit választottam. Ezt úgy mondom, hogy én tényleg kipróbáltam mind a kettőt. S az angol már alapelvárás mindenhova.

Kedves Pitbull!
A segítségedet kérném, azt írtad, hogy két kollégád most nyelvvizsgázott eszperantóból én is/mi is a kolléganőimmel éppen most tanuljuk tanfolyamon, de nagyon lassan haladunk. Azt szeretném kérdezni tőled, hogy a kollégáid hol tanulták magántanárnál vagy tanfolyamon? Melyik könyvből? Milyen módszerrel? Kaptak-e külön feladatokat a tanártól vagy csak a lecke gyakorló feladatait kellett megoldaniuk??? És ez már elég volt. Kaptak-e középfokúra megtanulandó szavak gyűjteményét? Én/MI rengeteget készülünk, amennyi szót csak tudunk megtanulunk de a nyelvvizsga tesztekből kb. a felét tudjuk egyenlőre megoldani és a fordításokhoz hozzá sem tudunk szagolni folyamatos szótározás nélkül. Ha bármilyen ötleted/tetek, praktikátok van ennek a nyelvnek az elsajátításához kérlek osszátok meg velünk mert nagyon sürget bennünket az idő.Előre is köszönjük!

Én már 5x mentem. Az utolsónál szépen kommunikáltam a társammal is meg a vizsgabiztossal. Elôtte felkészítôn voltam ott 73% lett az elôvizsga. Egyik sem sikerült ismét: a szóbeli összesen 53% lett, amit rohadtul nem értek, pedig rengeteg hallottszöveget csináltam az írásbeli meg 50% alatti lett, pedig még a szótárat is használtam (hozzá teszem napi szinten olvasom az angol médiát+ már csak angol filmer nézek). Ez már nevetséges. Hol tudnék felmentést kérni? 4 éve szenvedek vele és ez volt az eddigi legrosszabb minden erôfeszítés elle nére. Arra a szintre eljutottam, hogy lesz@ron. Dobjon csak ki a munkáltató már az se érdekel. Már az öngyilkosságot tervezem viccen kívül.

Én is 5x voltam már nyelvvizsgázni 50%-55%, 4 éve próbálkozom a nyelvvizsgával..de eddig úgy tűnik hiába..folyamatosan tanfolyamra járok ..A diplomát addig nem adják ki még nem teljesítem a nyelvvizsga kötelességemet..voltám már pultos..eladó..takarító.. azt hozzá tenném Óvónőként végeztem és szeretnék ebben dolgozni , de nagyon elkeserít hogy a nyelvvizsga miatt sehova nem vesznek fel....Kitartás Triki egyszer nekünk is lesz nyelvvizsgánk :)))

Kedves Bogyóca!
Egy javaslatom lenne (persze, lehet már túl vagy ezen, és nem is kell feltételen megfogadni):
Ne tanfolyamra járj, hanem keress egy tanárt, aki csak veled (esetleg még +1 fővel, aki lehetőleg neked is ismerős legyen) foglalkozik. A te tempódban, a te szorgalmadhoz és tudásodhoz igazítottan halad az órákon. Tudom, hogy drágábbnak tűnik, de nem az, ha azt a felét nézed, hogy így remélhetőleg hamarabb meglesz a sikeres vizsga.
Én egy barátnőmmel együtt jártam (államvizsga évében), és kb 6 hónap alatt, (szókincs úgy ahogy volt, de nyelvtanilag totál süsü voltam) eljutottunk odáig, hogy sikeres középfokú nyelvvizsgát tettünk (ja, és ha a vizsga és ezáltal a diploma a cél, akkor az a jó tanár, aki úgy választ Neked nyelvvizsga típust, hogy felméri mik az erősségeid és a gyengéid, és melyiken lehetsz sikeres - a mi tanárunk vizsgáztatott egy adott helyen, mégis engem egy másikra, a barátnőmet meg egy harmadik típusú vizsgára készített fel (mindketten sikeresen vettük az akadályt).

Az én fiam az idén érettségizett, de már megvan a TELC angol középfokú nyelvvizsgája (igaz az írásbeli csak másodszorra sikerült). Egyetértek "Picilánnyal" vagy felkészítő nyelvtanár vagy kiscsoport a nyelviskolában. És az sem mindegy milyen volt a nyelvoktatás a gimiben, nálunk heti 5 angol órája volt és a tanárnője javasolta neki a TELC vizsgát és "bombázta" célirányos feladatokkal. Lehet, hogy most megköveztek, de az a véleményem a nyelvvizsgáról: ha feltétel a diplomához a nyelvvizsga, akkor nyelvvizsga nélkül ne lehessen bekerülni a felsőoktatásba vagy a felsőoktatásba biztosítsanak felkészítést a nyelvvizsgára. Minek ennyi diploma a szekrényben? Ablakon kihajigált pénz. A húgom lányának diplomaosztóján megdöbbenve hallottam, államvizsgát tett 18 fő, diplomáját átveszi 5 fő. Félelmetes!!! Evvel a diplomamentő programmal meg végképp nem értek egyet, egyeseknek minden segítség - én meg nyöghettem a felkészítés és a nyelvvizsga árát.

Szia Triki!

Tudok valamiben segíteni neked? Én is készülök nyelvvizsgára, idén januárban diplomáztam. Milyen típuson voltál?
Együtt érzek veled, én államvizsga előtt voltam kétszer is, mind a kettőn elhasaltam. Nagyon bánt mert mindenem ötösök, szakdoga , záróvizsga egyszóval minden. Jah én nekem egyszer 1,5 ponton másszor pedig fél ponton múlott. És nem adták meg a fél pontot. A típus fontos, hogy melyiket próbálod meg mert biztos hogy attól hogy az másnak jó neked is. Nekem pl a Telc írásbeli nem jött be.
Kitartás és azt nézd ha megvan a nyelvvizsga akkor nyitott az út más tanulmányok felé is, ha meg nem szeretnél tanulni megnyugszik végre a lelked.
Azért öngyilkos ne legyél, mert ennyit nem ér meg az egész. Sajnos ez a rendszer hogy követelik rendszerint életeket tett tönkre, s a kommunikációnak az élő angolban semmi köze a nyelvvizsgán kérdezetteknek.

Én azt szeretném megkérdezni, hogy ha én 2008-ban végeztem és akkor a nyelvi követelmény alapfok c volt a diplomához, akkor nekem most is az kell? Mert a jelenlegi vizsgaszabályzatban már közpéfok c a követelmény. Énrám melyik szabályzat vonatkozik? A 2008-as vagy a 2013-as?

Sziasztok!
Tudna nekem valaki abban segíteni, hogy egy főiskolán megszabhatják--e azt, hogy milyen nyelvből (konkrétan csak angol vagy német) tehetek nyelvvizsgát!
Van-e erre jogszabály, vagy törvény! Köszi előre is a segítséget!
Gabi

Megszabhatja a felsőoktatási törvény 62.§-a alapján:

" A tantervben a felsőoktatási intézmény meghatározhatja, hogy milyen nyelvekből tett nyelvvizsgát fogad el, "

Tud-e valaki friss hírt a 40 év felettiek nyelvvizsga mentességével kapcsolatban? Változik-e a felsőoktatási törvénynek ez a része? És mikor?

Szerintem a nyelvvizsga nem váltható ki semmilyen igazolással. Az lehet, hogy egy munkáltató "lemond" a nyelvvizsga követelményről, de a mai világban ki az aki egy munkahelyen tölti le az összes munkaviszonyát a nyugdíjig?! szerintem mindenkinek a saját érdeke, hogy megcsinálja a nyelvvizsgát, mert nem tudni, mikor lesz rá szükség. lehet, hogy a következő munkahelyen meg alapfeltétel lesz a nyelvvizsga megléte.

Sziasztok! Úgy tűnik nektek is a nyelvvizsgával van gondotok?! Sajnos, én is küzdök: 1991-ben végeztem óvónői szaközzepet, azóta folyamatosan dolgozom.A törvény kötelezett ill. a munkáltatóm a főiskola elvégzésére.Most leszek végzős, és "csak"36 éves vagyok, így kellene valamilyen nyelvvizsga..Annak idején orosz órákra bejártunk és ennyi, most próbálkozom az eszperantóval,középfokú C kell belőle. Az oviban eddig is kitűnően megvoltam idegen nyelv nélkül, szép magyar beszédre tanítottam a kicsiket.Ha április végéig nem lesz meg az államvizssga mellé, felmondanak.Lesz még egy munkanélküli..Igazságos ez?Úgy gondolom, a nyelv tanulásához a szorgalmon kívül tehetség is kell.aki énekelni tud, vagy rajzolni, az azzal foglalkozik.És akinek nem megy a nyelvtanulás, velünk mi lesz? Mert lassan feladom, nincs hozzá érzékem.

Á, ez nem így van.
Az iskolát egyáltalán nem érdekli, hogy te hol dolgozol.
Miért is adná azt a mentességet?

Sajnos muszály kifacsarni magadból a nyelvvizsgát.

2005. évi CXXXIX. törvény a felsőoktatásról

150. § (1) Ha az oklevél, illetve bizonyítvány megszerzésének az előfeltétele az általános nyelvvizsga megléte, a követelmény teljesítése alól mentesülnek azok a hallgatók, akik tanulmányaiknak első évfolyamon történő megkezdésének évében legalább a negyvenedik életévüket betöltik. Ez a rendelkezés azoknál alkalmazható utoljára, akik a 2015/2016. tanévben tesznek záróvizsgát.

Oldalak

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!