pedagógusok kategóriába sorolása

Arra szeretnék választ kapni, hogy a pályán lévő pedagógusok új rendszerbe történő átsorolásánál, a 3 évenkénti magasabb kategóriába sorolásnál figyelembe veszik-e a nem pedagógus munkakörben, de közalkalmazotti jogviszonyban töltött éveket. Visszasorolhatnak-e F10-ből Pedagógus 1/5 -be? Számomra nem egyértelmű a megfogalmazás. Az auguszus 30-án megjelent végrehajtási rendelet így szól: "aki 2013. szeptember 1-jén már
legalább 2 éves szakmai gyakorlattal rendelkezik, első minősítéséig a Pedagógus I. fokozatba és a közalkalmazottak
jogállásáról szóló törvény alapján közalkalmazotti jogviszonyban töltött időnek minősülő, továbbá a fizetési fokozat
megállapításánál beszámítandó idő szerinti kategóriába kerül besorolásra." Köszönöm a tájékoztatást.

Kedves Szakértő!
A 326 kormányrendelet módosítása alapján szakvizsgával és 14 év munkaviszonnyal jelentkezni lehet mesterfokozatra. Nekem mindkettő megvan. A portfóliómat pedagógus II. fokozat elérése céljából írtam meg.
Kérdéseim: 1. Jelentkezhetek mesternek? Szakértői munkát jelenleg nem végzek, bár szaktanácsadó végzettséggel rendelkezem.
2. Ha nem sikerül a mester fokozatot elérnem, akkor pedagógus I.-be sorolnak vissza, vagy attól még megkaphatom a pedagógus II. fokozatot?

Üdv: Hannah

Sziasztok!
Van-e valaki, aki tud abban segíteni, hogy jól csinálták-e a következőt: egy általános iskolában voltam állományban (3 gyerek után még GYES-en), miközben 1 évig heti 17 órában megbízói szerződéssel (pályázat miatt-kolleganő mesterképzésen) egy másik iskolában tanítottam, és ezt az évet NEM számítják bele a gyakorlati időmbe, mert abban az iskolában, ahol állományban voltam, GYES időmet töltöttem... Remélem érthetően írtam le :) Kérdésem: az az egy év nem gyakorlati idő, hisz elég magas óraszámban "gyakoroltam" a szakmámat? :) Köszönöm! Mné Enikő

Szakvizsgázott gyakorlatvezető vagyok. Jelentkezhetek-e 2016. évi MESTERFOKOZAT minősítésre, ha csak rövidített portfólióm van?

3 évig dolgoztam szerződéssel általános iskolában, majd 7 évig nem tanárként de közalkalmazott voltam. Jelenleg H5-ös kategóriában vagyok. Lehetőség adódna, hogy újból tanítsak, akkor hova sorolnának be? Az elmúlt években felnőttképzésben is dolgoztam folyamatosan (esti gimnázium, illetve tanfolyamok), de persze ez megbízási szerződésekkel ment. Köszönettel P. Veronika

Tisztelt Hölgyem/uram!
Ma, 2015. március 9-én, szembesültem vele, hogy a nyilvántartásban nem szerepel, hogy tanítói-óvódapedagógusi diplomám van, csak az óvodapedagógusi. Ez azért lehet, mert óvónőként dolgozom, és ebben a munkakörben, ez a legmagasabb végzettségem? A rendszer nem is ajálja fel ezt az opciót, csak szakkolégiumi végzettséggel kiegészítve, ami nekem nincs. Tisztelettel, julianna

Tisztelt szakértő!
A kérdésem a következő:1979 óta dolgozom, 2004-ben szereztem főiskolai diplomát. Most szakoktatói munkakörbe kívánok elhelyezkedni egy középiskolába. Mire számíthatok a bérbesorolást illetően? Ezt megelőzően 19 évet dolgoztam közalkalmazottként is.
Köszönettel: Győző

Három éve vagyok közalkalmazott a besorolásom D12. Középisk.érettségim, gyors-gépíró végzettségem van, ami kell a munkakörömhöz. Ezen kívül van egy emelt színtű OKJ-s képzettségem is, amit nem vettek figyelembe a besorolásomnál, mondván arra a végzettségre nincs szükség a munkaköröm betöltéséhez. A takarítónak mégis beszámították, hogy érettségizett, a portásnak beszámították a két éves gépíró iskolát, azoknak sincs ezekre a végzettségre szükségük a munkájuk ellátásához. Akkor hogy van ez? Szerintem pedig be kellene hogy számítsák nekem is és nem D12 kellene hogy legyen a besorolásom, vgy nem jól látom?

Tisztelt cím! 11 évet egy külföldi óvodában dolgoztam óvodapedagógusként. Pár éve hazaköltöztünk és itthon helyezkedtem el óvónőként. Érdeklődnék, hogy a külföldön töltött munkaviszonyom beszámítható e a pedagógusok előmeneteli rendszerébe? A kinti évekkel több mint 20 éve dolgozom pedagógusként. Válaszát előre is köszönöm: V. Andrea

Nekem is hasonló kérdésem lenne, hogy a külföldön szerzett szakmai évek beszámítanak a pedagógusok szakmai éveibe? Válaszát köszönöm:
Gréta

Sziasztok! Azt szeretném megtudni, hogy pedagógiatanár és inkluzív nevelés tanára MA végzettséggel lehet alkalmazni napköziben vagy tanulószobán? Sajnos akit még eddig kérdeztem, nem tudott válaszolni. Fontos lenne, segítsetek!

Remélem sikerül elhelyezkedned, nekem úgy rémlik hogy igen. A felvi.hu-n a karrierlehetőségek fülön belül néztem a sima pedagógia szakos végzettek elhelyezkedhetnek elvileg napköziben. http://www.felvi.hu/diploman_tul/karriertervezes/alapszakok_karrierlehetosege/!Szakleirasok/index.php/szakleirasok/szakleiras_konkret?szak_id=81&kpzt=2&kepzes=A&sz=merre

Kérdés hogy mit hoz mindez a gyakorlatban? Lenne egy kérdésem, milyen volt a képzésed? Milyen tapasztalatokat szereztél? Köszönettel, minden jót kívánok neked.

Kedves Zsu! Még most jelentkeztem a képzésre. Csak időközben elbizonytalanodtam egy kicsit, hogy jó döntést hoztam-e. Próbáltam utánaolvasni, de konkrét dolgokat nem tudtam meg. Annyi biztató, hogy tanári végzettséget ad, s azzal utána akár még további képzések is szóba jöhetnek. Ugye?

Erre a kérdésre nem tudok konkrétan felelni, azért kérdeztelek mert nálam is hasonló a helyzet, most jelentkeztem és szerettem volna valami kevéskét én is megtudni tapasztaltabbaktól. Engem az inkluzív része miatt érdekelne, keresek én is. Eddig amit megtudtam az ez:mit is csinál(hat) egy pedagógiatanár?

A pedagógiatanári diplomával lehetőség nyílik a pedagógiai tárgyak oktatására:
1. középiskolákban az oktatás szakmacsoport képzéseiben (pl. ilyen a korábbi óvónőképzős, pedagógia tagozatos középiskolai osztályok mai megfelelője),
2. közép- és felsőfokú szakképzésben, pl. pedagógiai- és gyógypedagógiai asszisztens, csecsemő- és kisgyermeknevelő, gyermekfelügyelő, gyivi ügyintéző stb. képzésekben.

Ezen kívül a közoktatási/tanácsadó intézményekben elhelyezkedhet:
1. pedagógiai tréningek és különböző csoportos foglalkozások vezetésére,
2. pedagógiai szaktanácsadásra,
3. iskolai és osztálytermi kutatások megszervezésére és lefolytatására.

Alkalmazható nem pedagógusi munkakörben végzendő oktatási feladatok ellátásához, pl.:
1. pedagógiai szolgáltatások,
2. oktatásigazgatás területén,
3. pedagógiai sajtóreferensi feladatok stb.

Neked van ötleted hol kereshetnénk még konkrétumokat? Üdv.:Zsu

Szia Zsu! Sajnos nem volt időm keresgélni, ezért nem válaszoltam. Jó lenne ha olyan valaki írna, aki már végzett és el is tudott helyezkedni. Ha megtudok valamit, mindenképpen jelzek.
Üdv.: Babóca

Köszönöm hogy írtál, várni fogom. Addig én is keresek. Nem sikerült még eddig olyan embert találnom aki végzett és elhelyezkedett. Sok szerencsét és minden jót addigis.

Zsu

Udvozlom!
2007. Juniusaban allamvizsgaztam, de a diplomamat 2009. Januarjaban szereztem. Szeretnek erdeklodni, hogy ezzel a 3-5, vagy a 6-8 evbe tartozom a ped. Bertabla szerint?
Koszonettel:Evi

1979-től dolgozom folyamatosan pedagógusként.2015-ben kellet új fokozatba lépnem.Mivel nem soroltak át megkérdeztem a munkáltatómat, hogy ez miért nem történt meg.Erre azt a választ kaptam, hogy még nem telt le a várakozási idő.A besorolásaimat átnézve vettem észre,hogy 2003. után 2006. helyett 2007-ben soroltak át, majd ehhez hozzáadva a három évet 2010-ben, tehát 4 év után léptettek a következő kategóriába.Közben 2006-ban 120 órás továbbképzésen vettem részt, amiért szintén 1 évvel korábban kellett volna lépnem. Ezt szintén nem kaptam meg. Most, hogy reklamáltam(tudom korábban kellett volna, de ez számukra nem mentség), azzal korrigálták a hibájukat, hogy megadták a 2015-ben történő soros kategóriába lépést.Szeretném tudni, hogy ezt ennyivel lehet csak korrigálni, semmilyen kárpótlás nem kapható a több évi fizetésemelések későbbi megadásából adódó anyagi kárért? Ha valaki tud segíteni kérem válaszoljon! Előre is köszönöm.

326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról
4. §(6a) Aki köznevelési intézményben vezetői vagy magasabb vezetői megbízást kapott vagy ilyen munkakört tölt be, a megbízás vagy a munkakör betöltésének ideje alatt akkor is besorolható Mesterpedagógus fokozatba, ha az (5) és (6) bekezdésben meghatározott feladatok ellátásában nem vesz részt.
Az lenne a kérdésem, hogy ez alapján a vezetők átsorolhatók-e minősítés nélkül Mesterpedagógusi kategóriába?

Csökkenthető a várakozási idő az egy évben megszerzett 120 órás továbbképzéssel ? Munkáltatóm szerint nem, az életpálya modell bevezetésével törölték.

Kedves Szakértő!
Segítséget szeretnék kérni! 1974 óta vagyok óvónő,főiskolai végzettséggel,azóta is ebben a munkakörben dolgozom egy alapítvány által működtetett óvodában. Besoroltak az F/11 kategóriába. Hiába jeleztem,hogy 40 éves pályán eltöltött idő után az F/14- kategóriában lenne a helyem, nem reagálnak rá semmit. Kérdésem :Hova fordulhatok ez ügyben? vagy el kell fogadnom hogy a munkáltatóm jó vagy rossz indulatán történik hogy mennyi a munkabérem?

F/10-be? Téged a pedagógus életpálya alapján a pedagógus bértáblába kellene besorolni. Hagy őket a fenébe ha lehet és menj át egy KLIK által fenntartott óvodába

Jogszerű az Önök szerint, hogy általános iskolában 1-8. osztályig tanító pedagógust, aki heti 3 órában szakiskolában is tanít és egyetemi (MA) pedagógia végzettsége is van, visszasorolnak főiskolai bérkategóriába? Milyen jogi lépéseket lehet tenni, illetve milyen aktuális jogszabályok vonatkoznak erre a szituációra?

Kedves Romabarát!
13. szeptembere óta a betöltött munkakörhöz előírt legmagasabb végzettség alapján sorolnakl be bennünket. A kérdés az, hogy az MA végzettségét használja e felsőtagozaton, vagy a középiskolában. A pedagógia végzettség egyébként -szerintem nem elismert ezen a szinten.

Kedves Romabarát!
13. szeptembere óta a betöltött munkakörhöz előírt legmagasabb végzettség alapján sorolnakl be bennünket. A kérdés az, hogy az MA végzettségét használja e felsőtagozaton, vagy a középiskolában. A pedagógia végzettség egyébként -szerintem nem elismert ezen a szinten.9ZL8KLC

Tisztelt Tiger! Önhöz intézném a kérésemet, illetve kérdésemet. Négy évig tanítottam képesítés nélkül. A diplomám megszerzése előtt, Gyesen voltam. Nem találok sehol jogszabályt arra vonatkozólag, hogy a pedagógus szakmai gyakorlatába beszámíthatók -e a képesítés nélkül eltöltött évek. Vagy csak és kizárólag a diploma megszerzésétől számíthatjuk az éveket. Azt tudom, hogy a Gyes, és a Gyed időszaka nem számítható be. Válaszát előre is köszönöm: Edama

Jogszabály külön nem tartalmazza, de az az időszak is pedagógus munkakör volt, és ez a lényeg.
Ha az akkori jogszabályok lehetővé tették ezt, akkor teljesen legális volt. És szerintem lehetővé tették a közoktatási tv. előtti jogszabályok, hisz sokan tanítottak képesítés nélkül levelező oktatás mellett. A GYES, GYED (volt már akkor?) időszaka természetesen nem számít bele, ha mellette nem volt ped.munkavégzés. Most is lehet képesítés nélkül bizonyos esetekben tanítani, tv. szabályozza. Sok szakoktatónak nincs pedagógus képzettsége és mégis pedagógus munkakörben dolgozik. A munkakör a lényeg, a kérdezett időszak is pedagógus szakmai gyakorlati idő. Besorolásba beleszámít, a közalkalmazotti jogviszonyba akkor, ha állami iskolában történt a tanítás. Jubileumi jutalom idejébe, felmentési időbe szintén beleszámít, ha a közalkalmazotti jogviszonyba is beleszámít.

Hálás vagyok a segítségért! Üdvözlettel: Edama

Január elsején léptem volna a következő fizetési fokozatba, de ez nem történt meg, azzal az indokkal, hogy már nem számít a korábban soron kívüli ugrást jelentő továbbképzés, csak a közalkalmazotti évek. Igaz ez?

Féligazság. A 2013. szept. 1 után indult képzésekre nem vonatkozik. Az előtte indult, de 2013. szept. 1 után befejeződött képzésekre a PSZ szerint jár. Ezt ki kell harcolni. De! A korábban (2013. szept. 1 előtt) kapott +éveket továbbra is figyelembe kell venni, ezt a köznevelési tv egyértelműen kimondja. Sőt ahol nem vették figyelembe, ott visszamenőleg is meg kell adni.
97.§ (20b)
" E törvény 64. § (5) bekezdésének és 97. § (20) bekezdésének alkalmazásakor a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény közoktatási, valamint köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról rendelkező kormányrendelet várakozási idő csökkentésre vonatkozó rendelkezéseit is figyelembe kell venni. Ha a 2013. szeptember 1-jei hatályú besoroláskor a munkáltató a várakozási idő csökkentésre vonatkozó rendelkezésre tekintet nélkül állapította meg a fizetési kategóriát, a besorolást 2014. január 31-ig ennek figyelembevételével módosítani kell, az ebből eredő illetménykülönbözetet a 2014. januári illetménnyel egyidejűleg kell a pedagógus számára kifizetni."
Hatályos: 2014. I. 1-től. Semmi nem mondta ki, hogy ne járna, de sok probléma adódott a pedagógusok hátrányára, ezért e törvénnyel egyértelművé tették.

Köszönöm a rendkívül gyors válaszát.
A következő kifogásuk, hogy 2015. január végén töltöm a (most már) továbbképzésekkel számított 11 évet és így csak 2016.január elsején lépek, mivel csak akkor lehet. Érzésem és a korábbi évek tapasztalata nyomán ez sem így van.

Oldalak

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!