Tanulni fölösleges?

A gyermekem szakközépiskolás, 11.-es. Nemrégiben egy hihetetlen szülői értekezleten vettem részt, melynek még most is a hatása alatt állok. Az osztályfőnök igyekezett mindenkit lebeszélni gyermekének továbbtanulásáról. Véleménye szerint nincs szükség diplomásokra, hiszen nagy százalékban úgy sem kapnak munkát.Tanuljon mindenki szakmát! Szerinte főleg azok tanulnak tovább, akik nem akarnak dolgozni és könnyű kenyérkeresetre vágynak.
Hol van hát a tudás presztizse? A tudás már nem hatalom? A "kiművelt emberfők"
csak utópia? És Petőfi is csak álmodozott arról, hogy "ész, szellem napvilága ragyog be minden háznak ablakán"?
Én most egy erős tudást adó iskoláról írtam, A másik gyermekem is itt érettségizett,azóta egyetemet végzett, van munkája és keres annyit mint a férjem és én együtt, de ami a legfontosabb, örömét leli a munkában. Lehet, hogy pontosan ettől fosztanám meg a fiatalabb gyermekemet, ha hallgatnék a tanárára?
Azt gondolom, lapátolni lehet diplomával is, de aki csak lapátolni tud, nem végezhet soha olyan munkát,amihez diploma szűkséges.Ha egy diplomának nincs más pillanatnyi haszna, minthogy műveltebbé, okosabbá, intelligensebbé tegye az egyént és hogy esetleg gyermekeit is majd ebben a szellemben nevelje-Már megérte!
Végezetül pedig: Ha már az iskolában sincs becsülete a tanulásnak, a tudásnak- akkor hol?
Nagyon szeretném mások véleményét is elolvasni!

Kedves Hozzászóló!
Teljesen egyetértek veled bár nekem már van gyerekem(ikerlányok) de teljesen kilátástalan az én helyzetem is. Még gyesen vagyok dec.31-ig de 2 éve folyamatosan pályázom mindenféle állásokat most megcsináltam a versenyvizsgát amivel esetleg lett volna egy kis esélyen bekerülni a közszférába erre eltörlik teljesen kiakadtam.
2 diplomával 2 okj-s szakmával itt élek egy megyei jogú várásban ahol kiskirályi hatalom van és mivel úgy költöztem ide nem ismerek túl sok mindenkit főleg nem befolyásos embereket így mehetek azt hiszem jövőre ha lejár a gyes kukázni.
A lányaim szeptemberben mennek elsőbe azt sem tudom miből teremtem elő a pénzt a sulira de mivel nem vagyok valakinek a valakije így állásra nem számíthatok.
De azért a remény hal meg utoljára és próbálkozom.

Tömegképzés folyik a felsőoktatásban. Vissza kellene állítani a szigorú felvételi rendszert, és csak a legjobbakat beengedni a felsőoktatásba.
A sok semmirevaló főiskolát megszüntetni. Valóban nem kell ennyi diplomás ember, semmi értelme a diplomák halmozásának. A sok lexikai adat bemagolása helyett az életre kellene nevelni a fiatalokat.
Jó szakmunkást egyre nehezebb találni. Nagy gond manapság, ha villanyszerelőre van szüksége az embernek, az idősebb korosztályban még csak talál az ember, de a fiatalok között....
Egy megoldás van, vissza kell állítani a régi oktatási rendszert, a régi felvételi rendszerrel együtt. Szigorúan ki kell szűrni a tehetségeket, a felsőfokú oktatásra érdemes fiatalokat, és csak rájuk költeni az adófizetők pénzét. Bokros Lajosnak sok mindenben igaza volt, de féltek tőle. Tanárok tömegei kerülnének az utcára egy erőteljes oktatási reform véghezvitele után.
Azért is gondolom így, mert manapság helyesen írni nem tudók tömegei szereznek diplomát, és doktori címet úgy, hogy alapvető helyesírási hibákat vétenek. 20 évvel ezelőtt ezek a fiatalok abban a gimnáziumban, ahol én érettségiztem érettségi bizonyítványt sem kaptak volna, max. eladók vagy esztergályosok lehettek volna.
Nem jut minden diplomásnak íróasztal....ez tény....egyébként nem mennének ezrével külföldre a fiatalok....

Ha valóban jó tanuló a gyerek, akkor tanuljon, de csak akkor, ha önszántából akar. Láttam én már idegroncs 20 éves fiút, mert az anyja rábeszélte a jogi tanulmányokra. Egy hajszálon múlt, hogy nem a pszichiátrián kötött ki.

Számos példa mutatja, hogy szakmunkások élnek magasabb életszinvonalon, és nem a diplomások. Lásd tanárok.....
Szerintem a tanár, aki megpróbálta lebeszélni a tanulásról a gyereket, mai eszével nem tanult volna, mivel a jóléthez kevés a fizetése, az éhenhaláshoz pedig sok.

ELTE nappali tagozatán szerzett többszakos diplomával, egyetemi kiegészítővel együtt igazgatói protekció kellett ahhoz, hogy több év várakozás után, végre részmunkaidős portásnak felvegyenek. Előtte sok száz helyről elutasítottak: túlképzett. Könyvtárból is. El kellene gondolkodni azon, mi értelme az egész magyar felsőoktatási rendszernek. Én nem politizálok. Tanársegédek, egyetemi oktatók is örültek, mikor 10 000-re akarták csökkenteni országosan a felvehetők számát. Ennek demográfiai oka is van. Én kiválogatnám a régebbinél is jóval komolyabb és többrétű felvételi rendszerrel országosan azt a 5- 6000 embert, aki nagyon tehetséges, és elkötelezett a jövendőbeli diplomás szakmája iránt. Ők elkezdhetnék egyetemi tanulmányaikat, az alacsonyabb szinteket el is törölném. A többieknek irány szakmát és nyelvet tanulni. A felsőoktatás attól lenne FELSŐoktatás, hogy nem általánosan mindenkinek jár, minőséget ad, a legjobbak vesznek részt benne, neve van, képzettségi minőséget jelez.

Kontraszelekció van !!!!!! Nem akarnak ők okos diplomásokat, akik

többet tudnak mint ők !!!!!!!!! :)

Azt hiszem, nem ugyanarról beszélünk. Én elsősorban a műveltségről, a tanulási kedvről, az intelligenciáról szóltam. Ennek nincs becsülete manapság.
Talán még ma is vannak olyan emberek, akiknek nem a pénzgyűjtés az életük értelme és nem rendelnek mindent alá ennek a célnak. Én a magam részéről sokkal nagyobb értéknek tartom a tudást, a tisztességet, a műveltséget. Ezek egy részét otthonról lehet hozni, más részét tanulással lehet megszerezni.
Az iskola a tanulás színtere.Gondolom, elvárható, hogy legalább ott legyen becsülete a tanulásnak!

Először megdöbbentem az osztályfőnök szavain. Nagyon.
Amikor elgondolkodtam, már nekem is eszembe jutottak hasonlók, mint az első vendégnek. Jól is írja!
Mondjuk, mint 3 éve, summa cum laude minősítéssel végzett jogász gyermek szülője még a majd' beteggé lett fiatal anyját is megértem, de nem tudom elfogadni erőszakosságát. Nehezen képzelem el, hogy jogi egyetemet még a mai viszonyok között is csak hipp-hopp el lehet végezni (lásd az ifjú esetét). Kemény egyetem, rengeteget kell tanulni. Az első félév végén már ki is szóródnak igen sokan.
De ugyanezt látom máshol is ismerősi körben. Tesznek róla a felsőoktatásban, hogy szűrőket építsenek be a -sajnos- fejkvóta alapú finanszírozás okán.
Ez tény!
Nem lehet, hogy az osztályfőnök ismeri az oda járó tanulók képességeit? Szerintem nagyon is!
Ezzel nem célzok saját gyermekedre, én a nagy átlagról beszélek. Persze lehet fásult tanár is...Ezt te tudod.
Nem lehet figyelmen kívül hagyni az elmúlt évek történéseit sem. Ragozása nélkül: amilyen könnyen be lehetett kerülni a felsőoktatásba a munkahely nélküli világban, nyilván több szülő orientálta arra gyermekét. Nevezhetjük akár időhúzásnak is. Mindegy. Az okokat megértem. A bolognai rendszer hibája továbbá, nem a családoké, tanároké.
Aztán nem szabad elfelejteni, hogy a szakképzést is sikerült szétverni mindezek mellett...

Amiről te írsz az is helyben van nagyon!
A fenti okokat figyelembe véve (is) kell vizsgálni a jelen helyzetet. Ami mellett mindig is ott volt/lesz az általad írottak igazsága.
Valamilyen változásra szükség van, mert sok kudarc érheti gyermekeinket.
Nagyon biztos, hogy többüknek nem a felsőoktatásban volna a helyük.
Megítélésem szerint egy szülőnek pontosan kellene tudnia gyermeke képességeit és reális célok felé kellene orientálnia.
Nem az iskolára hárítani a döntést, legfeljebb megerősítést kérni onnan.
Hiszen honnan is tudná egy osztályfőnök, hogy mekkora és milyen minőségű könyvtára van egy diákja családjának pl.
A családi értékrendeknél nincs meghatározóbb. Ha az segíti a fiatalt nincs miről "beszélni" (most nem akarom érinteni a kompenzálást és egyebeket szükség esetén).
Egyetlen családban nincs két ugyanolyan gyermek!!
Még ikrek esetén sem. Külsőleg, belsőleg, képességekben stb.
A legfontosabb, hogy önmagához képest a lehető legjobb út felé kell terelgetni egy gyermeket.
Az otthonról hozott értékek, célok és az iskola a legjobb esetben elhivatottá
is teheti a fiatalt már középiskolában is. Szinte észrevétlenül.
Itt látom én a szerencse kérdését, amivel lehet jól élni már korán vagy nem élni vele később sem.

Persze nem tudom figyelmen kívül hagyni a nevelés-oktatás színvonalát, presztízsét sem, melyben ugye emberekről is szó van kétoldalú kapcsolatban.
Személyiségükkel, interakcióikkal...hátterükkel.

Oldalak

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!