bölcsőde

Üdv! Tud nekem valaki segíteni abban,hogy a közalkalmazotti bértábla alapján hova kell engem besorolni? Bölcsődében, gondozónői munkakörben dolgozom. A gimn.érettségin kívül van egy 547610200105402 OKJ számú kisgyermekgondozó, nevelő végzettségem is.
2003.óta dolgozom a közszférában.
Segítségeteket köszönöm!
Memci

Üdvözletem!
Kedves Vendég23!!
Én úgy gondolom erre semmi esélyt nem látok, mert az oldalra bár beléphetsz, de bizonyos információkhoz valóban csak a tagok jutnak hozzá. Nos, én sem vagyok tag, anyagi megfontolásból, ugyanis lassan annyira kevés a jövedelem, hogy nem tehetem meg, mert hiába van felsőfokú végzettségem és több évtizedes gyakorlatom, tapasztalatom, annyit keresek mint pályakezdő társaim ( ha vannak) , vagy akit a b/1-be soroltak be.
Felháborító, hogy az érdekképviselet semmit nem tesz, vagy lehet ők elégedettek??
Bevallom többen gondolkoztok azon, hogy belépjünk, de valahogy nincs motiváció.
Szinte minden emelkedik, a közlekedés 25%-al, az élelmiszerek,az adóterhek, és semmi juttatás, csak szakmai követelés, elvárás!
De vajon mikor lesz arányában a fizetéssel??Minek kell történnie ahhoz , hogy elismerjék a szakmát??
Mikor érhető el , hogy nem a megfélemlítés, nem a zsarnokoskodás és nem a retorzió alkalmazása lesz az elsődleges ha valaki kiáll az érdekaiért esetleg véleményt alkot , nyílvánit bármely szakmai dologgal kapcsolatban???
Persze tudom, csak magamnak irkálok, hisz ezen az oldalon és máshol sem, senki nem fog válaszolni. ( már illetékesre gondoltam)
Kívánok mindenkinek szép vasárnap délutánt!

"Felháborító, hogy az érdekképviselet semmit nem tesz, vagy lehet ők elégedettek??"

Azért az nem igaz, hogy az érdekképviselet semmit sem tesz. A vezetők állandóan tárgyalnak, próbálnak veszekedni az aktuális kormánnyal, fenntartóval, sajnos nem sok sikerrel. A kormány az OKÉT üléseken mindig azt mondja, hogy az "ország jelenlegi helyzete semmit sem tesz lehetővé".

A szakszervezetek szerveznek kisebb-nagyobb akciókat, de az emberek féltik a munkahelyüket, nem mernek tüntetni, pláne sztrájkolni.
Emellett a tagság is relatíve kicsi, sokan nem akarnak belépni, de elvárják, hogy az érdekképviselet nekik is "kikaparjon" valamit.
Ha nincs elég tag, sajnos gyenge egy szakszervezet, ha több tag van, erősebb lesz. Szóval, én arra biztatok mindenkit, hogy inkább lépjen be. Annyira nem nagy teher a tagdíj: max a fizetés br. 1%-a, és az adókedvezmény formájában vissza is jön egy része.

Üdv!!

Lehet kicsit elragadtattam magam, de én úgy gondolom egy szakma megbecsülése, erkölcsi és anyagi, nem függvénye annak, hogy valaki szakszervezeti tag legyen.
A szakma elismerése ettől függetlenül kellene, hogy érvényesüljön.
A tagság valóban csak 1 % díjfizetést kér, de aki elvált, egyedülálló, gyermekét egyedül nevelő vagy éppen özvegy esetleg hiteltartozása van, vagy albérletben lakik , igenis még ez is számít főleg a mostani válság idején .
Én úgy gondolom , hogy az éppen aktuális kormánynak figyelembe kellene vennie, hogy a legkisebb és legsérülékenyebb korosztályt ellátó ágazat megbecsülést nyerjen!! Hisz tudjuk , hogy az első évek maghatározóak egy személyiség későbbi formálódádában, alakulásában, legyen az jó vagy éppen rossz irány, meghatározó.
Nem vagyok tag, de minden rendezvényen igyekszem ott lenni,akár tüntetés akár valamilyen tájékoztató.
Kedves Szakszervtag azért kíváncsi lennék, hogy milyen dolgot " kapartatok" ki a nem tagok számára?? Legalább egyet írhatnál!!
Igen, valóban a megfélemlítés, a retorzió alkalmazása látható ha valamiért szólsz, vagy éppen lépéseket teszel.
Ismét leírom az a véleményem a szakma megbecsülése nem kellene, hogy a szakszervezeti tagságon alapuljon..

Nézzétek,én azonnal belépnék a szakszervezetbe,ha
-garantálnák,hogy végzettségemnek megfelelően besorolnak
-és garantáltan nem rúgnak ki...ha MINIMUM ezt elérnék.
Ugyanis megjegyzem nálunk és máshol is tiltják,hogy belépj
a szakszervezetbe.
Na igen,ilyen is van.
Nevelőnő!Látom hasonlóan vélekedünk,szerintem nem csak ketten vagyunk a véleményünkkel.
A szakszervezetnek és a tagoknak nem azt kell lániuk,hogy mi,akik nem vagyunk tagok azt várjuk,hogy helyettünk tegyenek valamit,hanem azt,hogy mi nem tehetünk máshogy!
De akkor itt megjegyzem,én bizony tettem,tettek mások,szintén nem tagok,csak a ,,segítségre,alamizsnára várók" és meg lett az eredménye-de az nem pozitív.
Nem tudok olyannról,hogy csak azért mert tag,több juttatást kapott volna,uram bocsá megfelelő besorolást-mert,hát uyge ott tartunk,hogy rengetegen nem vagyunk jól besorolva.Igen,itt tartunk.

"Ugyanis megjegyzem nálunk és máshol is tiltják,hogy belépj
a szakszervezetbe."

Ez törvénytelen, ki tiltja és milyen alapon? Ha ilyen van, akár anoním is jelezni kéne az ágazati szakszervezetnél. Akár az intézmény fenntartónál. Erre senkinek sincs joga.

A szakszervezetek tagjaiknak jogi segítséget is tudnak adni. Általában van jogsegély szolgálat. Én sok emberről hallottam akár a verseny, akár az állami szférában, akiknek tudtak segíteni. Nem mindegy, hogy egy munkajogászért fizetni kell-e.

Persze nem "óriási eredmények", de pl. azt, hogy a közszférában dolgozóknak legalább a nettója ne csökkenjen, nagy részben a szakszervezetek érték el. ("kaparták ki"). A kompenzációs rendelet, ami persze nem egy nagy vígasz többszörös egyeztetésen esett át, a kormány itt sok mindent engedett. Vagy, amikor a 2002-es béremelés volt, a megállapodást a szociális partnerekkel kötötte a kormány, azaz a szakszervezetekkel.
Távlatból nézve, ha a 19. században nem lettek volna szakszervezetek, ma még mindig 12-14 óra lenne a munkaidő, és nem lenne szabad szombat sem.

Én nem állítom, hogy a szakszervezetek tökéletesek, de azokat a tagok tudják megváltoztatni, ha nem tetszik valami. A tagok választhatnak új vezetőt.

Na még az hiányozna,hogy az intézményfenntartónak szóljunk,amikor pont ők tiltják.Azt gondolom másnap már nem kellene bemneni.

Egy kérdést szeretnék feltenni-hogy járhat bölcsődébe úgy egy gyermek, hogy nem szerepel a létszámban?
Választ köszönöm.

Kedves Ágota !
Nem járhat bölcsődébe, csak az a gyermek aki be van íratva, mivel napi TAJ alapú jelentési kötelezettsége van a bölcsődének is, 2012.július 01-től.

Egy kérdést szeretnék feltenni-hogy járhat bölcsődébe úgy egy gyermek, hogy nem szerepel a létszámban?
Választ köszönöm.

Hááát, nagyon nagy kockázatot vállal az a vezető, aki megengedi, hogy bölcsibe járjon, és ellátást kapjon olyan gyerek, aki nem szerepel a létszámban.
Manapság, mikor még a létszámban lévőket is naponta jelenteni kell az NRSZH-ba, hogy ki vette igénybe az nap a bölcsődei ellátást, nehogy több helyről igényeljék számára a finanszírozást.
Nem beszélve arról, ha a gyereket valamilyen baleset éri a bölcsiben!!!...Ki vállalja érte a felelősséget, ha a szülők perelnek?!
Egy ilyen pici gyereknél elég egy lázgörcs is, hogy a baj bekövetkezzen!
Nagy hibát követ el az a dolgozó is, aki (legalább név nélkül a retorzió miatt)nem jelzi hivatalos helyre(pl.Gyámügy)a szabálytalanságot.
A legnagyobb kockázat azé, akinek a csoportjába jár az ilyen gyermek.
Még akkor is veszélyes, ha az illető gyermek a bölcsődei dolgozó gyermeke!!

Kedves Borka!!!
Nem értek a bölcsődei adminisztrációhoz, de én azt gondoltam, hogy egy önkormányzati intézményben szabályok és szabályosan vezetett munka folyik.
De a játszótéri beszélgetések során kiderült, mert mehet gyed mellett vagy éppen nem dolgozó és még sorolhatnám hosszasan, hogy ki is veheti igénybe az ellátást.
Míg régen munkáltatói igazolás kellett, ma már az sem..

Ágota33!
Most vettem észre a kommentedet, amit okt.7-én írtál.

Munkáltatói igazolás bemutatását a mai napig szigorúan előírja a törvény.Ez az egyik legfontosabb kritériuma a felvételnek.Ezt a dokumentumot a gyermek dossziéjában őrizni kell!
Van kivétel, mikor a Szoc.Központ gyermekvédelmise úgy ítéli meg a nagyon-nagyon hátrányos helyzetű család körülményeit, hogy a gyermeket otthon ellátni nem tudják, veszélyeztetett.(Ilyenkor természetesen nem kell a munkáltatói igazolás,mert ezeknél legtöbbször épp a munkanélküliség a nyomor oka.)

Én le vagyok döbbenve az általad jelzett szabálytalanságok miatt!
A másik: Egyetlen kisgyermeknevelő sem maradhat azon a szinten, hogy "Nem értek a bölcsődei adminisztrációhoz!"
Mindenkinek tisztában kell lenni a saját munka területén történő intézkedéssel, törvényekkel, még ha az nem tartozik is a munkaköri feladatába.
Nem hiába tanulnak a MOST kisgyermeknevelői végzettséget adó oktatási intézményekben(OKJ-sban is!)komoly jogi tantárgyakat a leendő kisgyermeknevelők,- már ami a saját munkaterületükhöz tartozik.
Akiknek még nem volt ilyen tantárgyuk,azok számára nagyon jó lenne, ha a kredit pontos tanfolyamot indítók témaként beiktatnák ezeket!

Vagy saját szorgalomból, érdeklődés szintjén itt, a NET-en utána lehet nézni a most hatályos törvényeknek.
Aki már kommenteket tud itt írni, biztos vagyok benne, hogy a keresőben a saját, vagy munkakörével kapcsolatos jogszabályokat is képes megkeresni.
(google-kereső)
Ha kicsit tájékozottabbak lennének a dolgozók ezen a téren, biztos kevesebb lenne itt, e lapon felháborodás,- illetve ha szabálytalanságot kérne a vezetője, alá tudná támasztani, hogy a megbízás miért helytelen.

Kedves Borka!

Én mint szülő írtam és reagáltam - játszótéren hallottakra, és valóban vannak olyan bölcsik ahol nem kérnek munkáltatóit, sőt a törvény által előírt létszámot sem tartják be. Ahogy olvasom ez sok helyen előfordul.
Azonban van olyan ismerősöm aki GYED mellet viszi gyermekét bölcsődébe.
Akkor ez most hogy is van???

Egy szülő

Még mindig ott tartunk,hogy a magasabb bérért harcolunk,miközben ez nem oldja meg azt,hogy a csoportok túlzsúfoltak.Lehet mindig válaszolni erre,hogy ez nem szabályos és nem értitek és,hogy ,,nagy árat fizet az a vezető...",ha egyszer így van.Még el is ismerik nálunk azt a vezetőt,aki ezt bevállal/tatja a h.lye dolgozókkal.Mert te,mint alkalmazott nem szabhatod meg a feltételeket.Kérem tisztelettel az illetékeseket,hogy tessék erre az égető problémára is megoldást találni és legkevesebb,hogy minimum ezt szigorúan ellenőrizzék. Nah de...volt nálunk olyan ellenőrzés,hogy fel se tűnt nekik,hogy 16 a létszám. :(((

Természetesen a nagy elkeseredettség jogos alapját képezi a minősíthetetlen alacsony bér,ezzel egyet értek!
De mindezek mellett az alábbi problémára is megoldást kellene,hogy találjanak.Lassan ott tartunk,hogy,ha 25-re emelik a csoport létszámokat,akkor mi ebbe is belemegyünk???????????
Vagy ti megmondjátok a főnöknek,hogy ennyi,létszámstop és 12 gyereknél többet már pedig nem vagy hajlandó ellátni...mert az előírás...meg a törvények...meg a büntetés...áh

Az egyik bölcsiben, mikor elérte a gyereklétszám a törvényes számot, az egyik gondozónő kitette az ajtóra a táblát, hogy "MEGTELT"!
Ezt humorosan tette, de a vezetőnek szólt a tábla! :)

Üdv!!

Tisztelt Kollégák!!
Ezt ha én kiírnám...Szerintem repülnék.
De jó hír , hogy növekedtek a bérek..A bölcsődei dolgozók bére évek óta nem emelkedett, sőt van akinek csökkent!!
Na ez az elszomorító :-(

Ti dolgoztok két ünnep közt a bölcsikben?23-án,30,31-én?????????????????????????

Csak mi?????????Ez jó :(

Nem volt rá igény.

Nálunk fel sem lehet mérni...nyitva leszünk és kész...

Ti mit tudtok erről?
Mennyi az annyi?Nettó ez vagy bruttó?
Mitől függ,hogy ki mennyit kap?Januártól vagy visszamenőleg is?
http://hvg.hu/itthon/20131214_Berpotlekot_kapnak_a_szocialis_gyermekved

Valka!

Biztos lehetsz benne, hogy ez BRUTTÓ lesz!
Éppen hogy elég lesz a járulékokra!
Úgy lesz, mint a a mesében " Az okos lány". : Vitt is, meg nem is(galamb-elröpült)a királynak.
Hát ez a ped. béremelésnek még a töredéke sincs!
Újra alig lesz különbség a minimálbér és a szoc. ágazati szakdolgozók bére között, hiszen a minimálbért is megemelik januártól.

Húú de eltűnt mindenki!Van valami híretek?Mit tudtok a bérpótlékról?Mi szerint adják,kinek,mennyi és tényleg elveheti a munkáltató?Merthogy nekünk ezt mondták.

Kedves Ágota!
A munkáltatói igazolás kell ahhoz hogy bölcsődébe járhasson a kisgyermek.Igaz, a kedves és szakmájában toppon levő védőnő igazolást ad arról,hogy a gyeden lévő anyuka is "BETEHESSE" az otthon már unatkozó gyermekét 17.a csoportba.

Valaki segítsen nekem! Nem tudok kiigazodni ezen!
OKJ-s kisgyermekgondozó,nevelői szakmával dolgozhatok pl. csecsemőotthonban?
Köszönöm!

Nem szükséges a munkáltatói igazolás,személyiségi jogra való hivatkozással.kb.8 éve nincs nálunk,Ez nem új dolog.

Kedves Bölcsikés!

A munkáltatói igazolás beadása Nem sérti a jogokat.Annak bemutatása egy igazolás, ami által a gyermek jogosult a felvételre.Ez kötelező.

A jövedelem igazolás az már annál inkább!
Ha van a bölcsiben gondozási díj, és a szülő nem hajlandó felfedni jövedelmi viszonyait, nyugodtan megteheti! Azonban ez esetben a bölcsődei intézményi térítési díj tetemes hánydát fizetheti, vagy a gondozási díj maximumát, amit e címen a fenntartó meghatároz.

http://www.szakszervezetek.hu/index.php/hirek/7693-beremelest-kap-az-egeszsegugy-de-nem-eleget
Mondjátok,hogy ez nekünk is jár bölcsisek!

Oldalak

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!