bölcsőde

Üdv! Tud nekem valaki segíteni abban,hogy a közalkalmazotti bértábla alapján hova kell engem besorolni? Bölcsődében, gondozónői munkakörben dolgozom. A gimn.érettségin kívül van egy 547610200105402 OKJ számú kisgyermekgondozó, nevelő végzettségem is.
2003.óta dolgozom a közszférában.
Segítségeteket köszönöm!
Memci

Éhbérért dolgoznak a bölcsődei nevelők
Az elnevezésük ugyan változott, de a bérük nem, így továbbra is nagyon keveset keresnek a bölcsődében dolgozók - mondta Szűcs Viktória. A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke lapunknak megjegyezte, a korábbi gondozónőket ma már kisgyermeknevelőknek hívják, 80 százalékuknak nettó 100 ezer forintnál alacsonyabb a fizetése, sokan 70-80 ezer forint között keresnek, de nem ritka a 60-70 ezer forint sem.
Az egykulcsos adórendszer is okolható az alacsony bérek miatt, van, aki emiatt 10 ezer forinttal visz haza kevesebbet, mint 2011-ben.

A kötelező bérkompenzáció sem segített ezen a problémán, 2012-ben a rendelet volt hibás, 2013-ban pedig sok esetben a munkáltatók töltötték ki rosszul a nyilatkozat rájuk vonatkozó részét - jegyezte meg az érdekvédő. Beszélt arról is, hogy csak a nagyon elkötelezett fiatalok választják ezt a szakmát, 36-50 év között van a dolgozók fele, a 36 év alattiak a létszám alig 16 százalék. A szakképesítést szerzett fiatal pályakezdők bruttó bére 114 ezer forint, és ugyanennyit keres a 30 éves munkaviszonnyal rendelkező kisgyermeknevelő is. A közalkalmazottaknak ugyanis öt éve nem emelték az illetményét. A bérük teljesen összecsúszott a minimálbérrel, és a szakmunkás bérminimummal - jegyezte meg.
Arra a kérdésre, hogyan befolyásolta a gondozási díj bevezetése a bölcsődék iránti igényt, azt mondta: van olyan önkormányzat, amelyik nem vezette be a plusz térítést, máshol egységesen kell a szülőknek fizetniük, de olyan helyhatóság is van, amelyik a szülő jövedelméhez igazítva sávosan kér pénzt. A gondozási díj következtében kevesebb gyereket íratnak bölcsődébe, mint korábban. Ezt felismerve van, ahol teljesen ugyan nem szüntették meg, de csökkentették az összeget.

Máshol a szegényebb gyerekek díját csökkentették, a jól kereső szülőktől viszont a tavalyinál többet kérnek idén. Tavaly egyébként a vidéki városok közül Szombathelyen kellett a legtöbbet, 27 ezer forintot fizetni, a fővárosban pedig a XII. kerület járt az élen 37 ezer forinttal. Ez az összeg a 8000-10 000 forintos étkezési díjat is tartalmazza. A bölcsődés korú gyerekek 13 százaléka jár most bölcsődébe, egy korábbi uniós vállalás szerint 30 százalék részére kellene férőhelyet biztosítani az országnak.

Bár a férőhelyek száma bővül, és egy korábbi uniós pályázat eredményeként év végére várhatóan kétezerrel több gyereket tudnak fogadni, ez még mindig kevés. Annak ellenére, hogy soha olyan kevés gyerek nem született, mint tavaly, amiért egyebek között a bizonytalan megélhetési helyzetet, a munkahelyek hiányát, és a kiszámíthatatlanságot okolta.

Köszönjük a tájékoztatást Szűcs Viktóriának.
De ezt mind tudjuk.
A kérdés:MIT KÍVÁNNAK TENNI?

Az jó hír, hogy mindezt tudják. Mit kíván tenni Szűcs Viktória? Szívesen szervezne egy országos bölcsődés sztrájkot, ha lenne sztrájkkészség a munkavállalókban. Végre fölébrednének és tennének magukért annyit, hogy félelmüket félre téve végre felállnánk, kiállnánk magunkért és nem csak rinyálnánk, meg morgolódnánk,és aztán tűrünk csendben tovább.
A kérdésem még annyi, hogy Ön mit kíván tenni? Talán ülni a jó kis langyos vízben és onnan kiabálni? Azt ugyanis könnyű, de valamit tenni a változásért valamit, ahhoz már idő és fáradtság is szükségeltetik.

Drága atrám,te meg hol élsz??Hogy te nem nevelőként dolgozol arra lenne egy voksom.Ugyanis egy nevelő ,,szájából" a leírtak,amiket te írtál,hát valljuk be elég furcsán hangzik.
Hogy miért nincs a egy munkavállalóban sztrájkkészség????????
No vajon miért?????????????
Fölháborító ,amiket írsz,egyszerűen nonszensz!!!
Egy munkavállaló NEM VÁLLALHAT FÖL SEMMIT.Lehet ezzel vitatkozni de nem igen érdemes.Maradjunk ennyiben.Elítélni egy munkavállalót azért,mert nem áll ki a jogaiért?Lejárt lemez.Lehet okoskodi föntről,ahol biztosan csücsül valaki a babérjain,míg mi,dolgozók,igen: a langyos de biztonságos vizet választjuk.
Ne azzal kérkedjen egy szervezet,hogy ki áll mögé és hányan ne a munkavállalóktól várjanak olyan fellépést,amit ők maguk se képesek megtenni.
Ne okoskodj,amíg nem tapasztalod munkavállalóként,hogy milyen,amikor egy munkáltató megfélemlít!Szégyellheti magát mélyen az az érdekképviselet,aki még mindig abban a tudatban él,hogy egy munkavállaló kiállhat a jogaiért.Szégyellheted magad,amiért annyi eszed sincs ,hogy mindezeket belásd.Az a szakszervezet pedig mit vár,aki semmit nem tud fölmutatni!
Kérdőívek ide,kérdőívek oda.Oké.Mostmár (ha eddig nem tudtuk volna) megtudhattuk,hogy a bölcsődei dolgozóknak rendkívűl rossz a helyzete.
Járjanak már utána dolgoknak mielőtt ítélkeznek.Föntről irtó könnyű csettinteni,ezt tedd,azt tedd.Annyit se tud elérni a kedves érdekképviseletünk,hogy a béreket rendezze.
Hogy ne legyünk túlterheltek (15-16 gyerkőc.
Hogy egységes legyen a munkaidő.
HOgy meglegyenek a megfelelő személyi és tárgyi feltételek.
Nekünk nevelőknek is meg van a munkánk,ami a hivatásunk.Mi se kérünk,se kapunk segítséget.Meg kell tudnunk oldani.Akkor az érdekképviselet se legyen rest.Ez a dolga.Nosza!Ne azt várják,hogy többen legyünk.Erre aztán a legkönnyebb hivatkozni.Az,aki nem látja be,hogy egy munkavállaló viselni kénytelen a következményét,ha kiáll a jogaiért,az nem is odavaló.Mi sem hivatkozhatunk a szülőnek arra,hogy mi meg sokan vagyunk ezért az ő gyerekére nem jutott időnk.De sok mindent meg kell tudnunk oldani.És egy képviseletnek meg ennyi ereje sincs?????Nonszensz,maradjunk annyiban.

Nanemár!!!

Egyetértek..

Nevelőnő!Köszi,sokan gondolják így!

Valóban sokan vagyunk így és gondoljuk így de mégsem elegen!!

Kérdésem:
A BDDSZ mit kíván tenni, hogy a bölcsődei dogozók bére is rendeződjön???
A pedagógusok az egészségügyi dolgozok érdekképviselete elérte a béremelést!
Minket nem érintenek az áremelések, az infláció??? Szinte napról napra minden emelkedik. Önök szerint meglehet élni 70-80 ezer forintból???,
:-((

Sziasztok!!
Valóban nem foglalkozik a bölcsődei dolgozókkal senki.
Növekvő árak, adóemelések, volán bérlet 25%-os emelése, étkezés és nem beszélve az élelmiszerek árának drasztikus emelése!!
Mit kíván tenni az érdekképviselet??
Valóban semmit??
Vajon kérdezem ismét és ha kell még sokszor: -Meglehet élni ma 70-80 ezer forintos fizetésből??
Miért nincs értéke a nevelői munkának??
Ennyire nem számít a legkisebb korosztállyal foglalkozók erkölcsi és anyagi megbecsülése??

Szeretném javasolni,hogy a bddsz oldalon lehetne egy nyílt fórum.
Ahol várhatóan azonnali vagy legalábbis hamarabb választ kaphatnánk kérdéseinkre minnt itt.
De amíg ez a szervezet csak a tagok véleményére kíváncsi addig nem sokra fog jutni ez a szakma.Kérem az szakszervezet vezetőségének visszajelzését itt,ezen a fórumon,lehetne e erről szó!Aki nem tag,nem tud belépni és infókhoz jutni és ez a szakma vajmi kevés információhoz jut,mert a vezetőségtől(főnökség)hiába is várnánk a tájékoztatást.

Üdvözletem!
Kedves Vendég23!!
Én úgy gondolom erre semmi esélyt nem látok, mert az oldalra bár beléphetsz, de bizonyos információkhoz valóban csak a tagok jutnak hozzá. Nos, én sem vagyok tag, anyagi megfontolásból, ugyanis lassan annyira kevés a jövedelem, hogy nem tehetem meg, mert hiába van felsőfokú végzettségem és több évtizedes gyakorlatom, tapasztalatom, annyit keresek mint pályakezdő társaim ( ha vannak) , vagy akit a b/1-be soroltak be.
Felháborító, hogy az érdekképviselet semmit nem tesz, vagy lehet ők elégedettek??
Bevallom többen gondolkoztok azon, hogy belépjünk, de valahogy nincs motiváció.
Szinte minden emelkedik, a közlekedés 25%-al, az élelmiszerek,az adóterhek, és semmi juttatás, csak szakmai követelés, elvárás!
De vajon mikor lesz arányában a fizetéssel??Minek kell történnie ahhoz , hogy elismerjék a szakmát??
Mikor érhető el , hogy nem a megfélemlítés, nem a zsarnokoskodás és nem a retorzió alkalmazása lesz az elsődleges ha valaki kiáll az érdekaiért esetleg véleményt alkot , nyílvánit bármely szakmai dologgal kapcsolatban???
Persze tudom, csak magamnak irkálok, hisz ezen az oldalon és máshol sem, senki nem fog válaszolni. ( már illetékesre gondoltam)
Kívánok mindenkinek szép vasárnap délutánt!

"Felháborító, hogy az érdekképviselet semmit nem tesz, vagy lehet ők elégedettek??"

Azért az nem igaz, hogy az érdekképviselet semmit sem tesz. A vezetők állandóan tárgyalnak, próbálnak veszekedni az aktuális kormánnyal, fenntartóval, sajnos nem sok sikerrel. A kormány az OKÉT üléseken mindig azt mondja, hogy az "ország jelenlegi helyzete semmit sem tesz lehetővé".

A szakszervezetek szerveznek kisebb-nagyobb akciókat, de az emberek féltik a munkahelyüket, nem mernek tüntetni, pláne sztrájkolni.
Emellett a tagság is relatíve kicsi, sokan nem akarnak belépni, de elvárják, hogy az érdekképviselet nekik is "kikaparjon" valamit.
Ha nincs elég tag, sajnos gyenge egy szakszervezet, ha több tag van, erősebb lesz. Szóval, én arra biztatok mindenkit, hogy inkább lépjen be. Annyira nem nagy teher a tagdíj: max a fizetés br. 1%-a, és az adókedvezmény formájában vissza is jön egy része.

Üdv!!

Lehet kicsit elragadtattam magam, de én úgy gondolom egy szakma megbecsülése, erkölcsi és anyagi, nem függvénye annak, hogy valaki szakszervezeti tag legyen.
A szakma elismerése ettől függetlenül kellene, hogy érvényesüljön.
A tagság valóban csak 1 % díjfizetést kér, de aki elvált, egyedülálló, gyermekét egyedül nevelő vagy éppen özvegy esetleg hiteltartozása van, vagy albérletben lakik , igenis még ez is számít főleg a mostani válság idején .
Én úgy gondolom , hogy az éppen aktuális kormánynak figyelembe kellene vennie, hogy a legkisebb és legsérülékenyebb korosztályt ellátó ágazat megbecsülést nyerjen!! Hisz tudjuk , hogy az első évek maghatározóak egy személyiség későbbi formálódádában, alakulásában, legyen az jó vagy éppen rossz irány, meghatározó.
Nem vagyok tag, de minden rendezvényen igyekszem ott lenni,akár tüntetés akár valamilyen tájékoztató.
Kedves Szakszervtag azért kíváncsi lennék, hogy milyen dolgot " kapartatok" ki a nem tagok számára?? Legalább egyet írhatnál!!
Igen, valóban a megfélemlítés, a retorzió alkalmazása látható ha valamiért szólsz, vagy éppen lépéseket teszel.
Ismét leírom az a véleményem a szakma megbecsülése nem kellene, hogy a szakszervezeti tagságon alapuljon..

Nézzétek,én azonnal belépnék a szakszervezetbe,ha
-garantálnák,hogy végzettségemnek megfelelően besorolnak
-és garantáltan nem rúgnak ki...ha MINIMUM ezt elérnék.
Ugyanis megjegyzem nálunk és máshol is tiltják,hogy belépj
a szakszervezetbe.
Na igen,ilyen is van.
Nevelőnő!Látom hasonlóan vélekedünk,szerintem nem csak ketten vagyunk a véleményünkkel.
A szakszervezetnek és a tagoknak nem azt kell lániuk,hogy mi,akik nem vagyunk tagok azt várjuk,hogy helyettünk tegyenek valamit,hanem azt,hogy mi nem tehetünk máshogy!
De akkor itt megjegyzem,én bizony tettem,tettek mások,szintén nem tagok,csak a ,,segítségre,alamizsnára várók" és meg lett az eredménye-de az nem pozitív.
Nem tudok olyannról,hogy csak azért mert tag,több juttatást kapott volna,uram bocsá megfelelő besorolást-mert,hát uyge ott tartunk,hogy rengetegen nem vagyunk jól besorolva.Igen,itt tartunk.

"Ugyanis megjegyzem nálunk és máshol is tiltják,hogy belépj
a szakszervezetbe."

Ez törvénytelen, ki tiltja és milyen alapon? Ha ilyen van, akár anoním is jelezni kéne az ágazati szakszervezetnél. Akár az intézmény fenntartónál. Erre senkinek sincs joga.

A szakszervezetek tagjaiknak jogi segítséget is tudnak adni. Általában van jogsegély szolgálat. Én sok emberről hallottam akár a verseny, akár az állami szférában, akiknek tudtak segíteni. Nem mindegy, hogy egy munkajogászért fizetni kell-e.

Persze nem "óriási eredmények", de pl. azt, hogy a közszférában dolgozóknak legalább a nettója ne csökkenjen, nagy részben a szakszervezetek érték el. ("kaparták ki"). A kompenzációs rendelet, ami persze nem egy nagy vígasz többszörös egyeztetésen esett át, a kormány itt sok mindent engedett. Vagy, amikor a 2002-es béremelés volt, a megállapodást a szociális partnerekkel kötötte a kormány, azaz a szakszervezetekkel.
Távlatból nézve, ha a 19. században nem lettek volna szakszervezetek, ma még mindig 12-14 óra lenne a munkaidő, és nem lenne szabad szombat sem.

Én nem állítom, hogy a szakszervezetek tökéletesek, de azokat a tagok tudják megváltoztatni, ha nem tetszik valami. A tagok választhatnak új vezetőt.

Na még az hiányozna,hogy az intézményfenntartónak szóljunk,amikor pont ők tiltják.Azt gondolom másnap már nem kellene bemneni.

Egy kérdést szeretnék feltenni-hogy járhat bölcsődébe úgy egy gyermek, hogy nem szerepel a létszámban?
Választ köszönöm.

Kedves Ágota !
Nem járhat bölcsődébe, csak az a gyermek aki be van íratva, mivel napi TAJ alapú jelentési kötelezettsége van a bölcsődének is, 2012.július 01-től.

Egy kérdést szeretnék feltenni-hogy járhat bölcsődébe úgy egy gyermek, hogy nem szerepel a létszámban?
Választ köszönöm.

Hááát, nagyon nagy kockázatot vállal az a vezető, aki megengedi, hogy bölcsibe járjon, és ellátást kapjon olyan gyerek, aki nem szerepel a létszámban.
Manapság, mikor még a létszámban lévőket is naponta jelenteni kell az NRSZH-ba, hogy ki vette igénybe az nap a bölcsődei ellátást, nehogy több helyről igényeljék számára a finanszírozást.
Nem beszélve arról, ha a gyereket valamilyen baleset éri a bölcsiben!!!...Ki vállalja érte a felelősséget, ha a szülők perelnek?!
Egy ilyen pici gyereknél elég egy lázgörcs is, hogy a baj bekövetkezzen!
Nagy hibát követ el az a dolgozó is, aki (legalább név nélkül a retorzió miatt)nem jelzi hivatalos helyre(pl.Gyámügy)a szabálytalanságot.
A legnagyobb kockázat azé, akinek a csoportjába jár az ilyen gyermek.
Még akkor is veszélyes, ha az illető gyermek a bölcsődei dolgozó gyermeke!!

Kedves Borka!!!
Nem értek a bölcsődei adminisztrációhoz, de én azt gondoltam, hogy egy önkormányzati intézményben szabályok és szabályosan vezetett munka folyik.
De a játszótéri beszélgetések során kiderült, mert mehet gyed mellett vagy éppen nem dolgozó és még sorolhatnám hosszasan, hogy ki is veheti igénybe az ellátást.
Míg régen munkáltatói igazolás kellett, ma már az sem..

Ágota33!
Most vettem észre a kommentedet, amit okt.7-én írtál.

Munkáltatói igazolás bemutatását a mai napig szigorúan előírja a törvény.Ez az egyik legfontosabb kritériuma a felvételnek.Ezt a dokumentumot a gyermek dossziéjában őrizni kell!
Van kivétel, mikor a Szoc.Központ gyermekvédelmise úgy ítéli meg a nagyon-nagyon hátrányos helyzetű család körülményeit, hogy a gyermeket otthon ellátni nem tudják, veszélyeztetett.(Ilyenkor természetesen nem kell a munkáltatói igazolás,mert ezeknél legtöbbször épp a munkanélküliség a nyomor oka.)

Én le vagyok döbbenve az általad jelzett szabálytalanságok miatt!
A másik: Egyetlen kisgyermeknevelő sem maradhat azon a szinten, hogy "Nem értek a bölcsődei adminisztrációhoz!"
Mindenkinek tisztában kell lenni a saját munka területén történő intézkedéssel, törvényekkel, még ha az nem tartozik is a munkaköri feladatába.
Nem hiába tanulnak a MOST kisgyermeknevelői végzettséget adó oktatási intézményekben(OKJ-sban is!)komoly jogi tantárgyakat a leendő kisgyermeknevelők,- már ami a saját munkaterületükhöz tartozik.
Akiknek még nem volt ilyen tantárgyuk,azok számára nagyon jó lenne, ha a kredit pontos tanfolyamot indítók témaként beiktatnák ezeket!

Vagy saját szorgalomból, érdeklődés szintjén itt, a NET-en utána lehet nézni a most hatályos törvényeknek.
Aki már kommenteket tud itt írni, biztos vagyok benne, hogy a keresőben a saját, vagy munkakörével kapcsolatos jogszabályokat is képes megkeresni.
(google-kereső)
Ha kicsit tájékozottabbak lennének a dolgozók ezen a téren, biztos kevesebb lenne itt, e lapon felháborodás,- illetve ha szabálytalanságot kérne a vezetője, alá tudná támasztani, hogy a megbízás miért helytelen.

Kedves Borka!

Én mint szülő írtam és reagáltam - játszótéren hallottakra, és valóban vannak olyan bölcsik ahol nem kérnek munkáltatóit, sőt a törvény által előírt létszámot sem tartják be. Ahogy olvasom ez sok helyen előfordul.
Azonban van olyan ismerősöm aki GYED mellet viszi gyermekét bölcsődébe.
Akkor ez most hogy is van???

Egy szülő

Még mindig ott tartunk,hogy a magasabb bérért harcolunk,miközben ez nem oldja meg azt,hogy a csoportok túlzsúfoltak.Lehet mindig válaszolni erre,hogy ez nem szabályos és nem értitek és,hogy ,,nagy árat fizet az a vezető...",ha egyszer így van.Még el is ismerik nálunk azt a vezetőt,aki ezt bevállal/tatja a h.lye dolgozókkal.Mert te,mint alkalmazott nem szabhatod meg a feltételeket.Kérem tisztelettel az illetékeseket,hogy tessék erre az égető problémára is megoldást találni és legkevesebb,hogy minimum ezt szigorúan ellenőrizzék. Nah de...volt nálunk olyan ellenőrzés,hogy fel se tűnt nekik,hogy 16 a létszám. :(((

Természetesen a nagy elkeseredettség jogos alapját képezi a minősíthetetlen alacsony bér,ezzel egyet értek!
De mindezek mellett az alábbi problémára is megoldást kellene,hogy találjanak.Lassan ott tartunk,hogy,ha 25-re emelik a csoport létszámokat,akkor mi ebbe is belemegyünk???????????
Vagy ti megmondjátok a főnöknek,hogy ennyi,létszámstop és 12 gyereknél többet már pedig nem vagy hajlandó ellátni...mert az előírás...meg a törvények...meg a büntetés...áh

Az egyik bölcsiben, mikor elérte a gyereklétszám a törvényes számot, az egyik gondozónő kitette az ajtóra a táblát, hogy "MEGTELT"!
Ezt humorosan tette, de a vezetőnek szólt a tábla! :)

Üdv!!

Tisztelt Kollégák!!
Ezt ha én kiírnám...Szerintem repülnék.
De jó hír , hogy növekedtek a bérek..A bölcsődei dolgozók bére évek óta nem emelkedett, sőt van akinek csökkent!!
Na ez az elszomorító :-(

Ti dolgoztok két ünnep közt a bölcsikben?23-án,30,31-én?????????????????????????

Csak mi?????????Ez jó :(

Oldalak

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!