bölcsőde

Üdv! Tud nekem valaki segíteni abban,hogy a közalkalmazotti bértábla alapján hova kell engem besorolni? Bölcsődében, gondozónői munkakörben dolgozom. A gimn.érettségin kívül van egy 547610200105402 OKJ számú kisgyermekgondozó, nevelő végzettségem is.
2003.óta dolgozom a közszférában.
Segítségeteket köszönöm!
Memci

Üdvözlöm a fórum tagjait. A válasz már e levél elött megszületett. Több előzménye is volt ennek a levélnek. A Szociális Területen dolgozók Szakszervezetének nyílt levele, Balogh Zoltán miniszterhez, majd a miniszter arrogáns, pökhendi válasz levele. Ezután Szűcs Viktória fordult nyílt levélben Balogh miniszter úrhoz, melyre ez a levél volt a válasz. Mindezek mellett, Szűcs Viktória az elektromos és írott médiában is nyilatkozott a bölcsődei dolgozók bérhelyzetével kapcsolatosan. Továbbiakban megalakult egy a szociális területen működő több szakma szakszervezetének, illetve egyéb civilszervezetek csatlakozásával létrejött demonstrációs bizottság, amely éppen a tegnapi napon tartott sajtótájékoztatót. Emellett az aláírásgyűjtő akció csak egy részprogramja azon cél az elérésében, hogy tárgyaló asztalhoz kényszerítsék a kormány képviselőit, illetve hatékonyan és újra működjön a szociális érdekegyeztető tanács. (SZÁÉT) Egy korábbi hozzászólásra visszautalva. Lehet továbbra is a langyosban pancsikolni. Nagyon nagy baj van ha egy munkáltató megfélemlíti a munkavállalókat. Ez jogellenes magatartás, és joga van a dolgozónak ennek megszüntetését követelni. Ha bizonyítani lehet a megfélemlítés tényét, munkaügyi bírósághoz kell fordulni. (hatalommal való visszaélés címén) Na ez aztán a nonszensz!!!

Felháborodva olvastam végig a bddsz oldalon közzétett,a szakszervezet által elért(állítólagos) eredményekett.Ha ez valahol tényleg így van,arról én nagyon szeretnék tudni,merthogy nálunk,nem,az biztos!És olyan eredményekkel ne kérkedjünk ugye,ami nyilvánvalóan nem megvalósított,mint például:
F-kategóriába való besorolás???A mai napig E vagy D kategóriában vagyunk diplomás nevelők!!!Milyen gyógypedagógiai pótlékról beszélnek könyörgöm,sérült gyerek esetében,merthogy nálunk van ilyen gyermek a csoportban és nem kapunk de még nem is hallottunk róla,az tuti,szóval nagyon de nagyon utána kéne nézni ám ezeknek,mielőtt felteszik honlapjukra mit értek el.

Az eredmények jogszabályokkal alátámasztottak!
Ja, hogy nem tudtok róla...??? Lehet célszerű lenne néha egy egy rendeletet elolvasni és nem folyton csak elégedetlenkedni és várni, hogy a sült galamb berepüljön, vagy valaki kikaparja a gesztenyét. Egyébként a munkaügyi hátrányra (pótlék, besorolás), ha valóban jogos a kérés, rendezését írásban kell kérni a munkáltatótól, ha ez nem megy szép szóval akkor meg rendezni kell peres úton... Ennyi....

Hát te bizonyára nem vagy normális vagy olyan jól élsz,hogy belemehetsz egy munkaügyi perbe.Tudok én és a munkatársak is nem egy jogszabályt de szerinted mire megyünk vele?Ennyi...mi???Te nagyszájú.
Elárulom,hogy ne élj ilyen sötétségben,hogy egyik munkatársam a munkaügyi per miatt volt kénytelen otthagyni a munkahelyét.Ennyi mi?Te okoska!Mert szerinted ennyi?Kettő kolléganő pedig vissza,igen vissza lett sorolva a diplomája miatt.Ergo nem hogy nem előre még visszasorolták.Ennyi mi???Te nagy nulla,kapard csak a gesztenyét és ne lássál te bele más helyzetébe,mert elég nagy a sötétség nálad.

Olvasom a hozzászólásokat és sajnos úgy látom mindenhol megfélelmítés és sötétítés zajlik.Nálunk is tiltva van bármilyen ötlet nemhogy a szakszervezet. Kötelezően fizetni kell a Vöröskereszes "bélyeget" és valamilyen semmmirevaló tagdíjat az ország másik felére.Lassan már újságírók és pszichológusok vagyunk a töméntelen adminisztráció amin a főnök meditálhat, csak éppen ezek már a 8-9-10-dik órában íródnak kötelezően.Teljes a terror! Megbeszélések, megjegyzem a tanítóknak nincs ennyi,délutántól este 21-ig, reggel 5-kor meg mosolyogva várom a gyerekeimet.Reggel hattól udvar rendezés homok ásás gereblyézés fűnyírás. Télen is van munka nehogy unatkozzunk. vágyakozva nézem a többi intézményt ahol a kertész rendezi az udvart az óvónők pedig kipihenten fogadják a gyerekeket.És mind ezt mennyiért? Csakis a kis kezekért akik megkapaszkodnak bennünk és szeretetükért,mosolyukért.De lassan már mindenre kell lenni időnek csak arra nincs amiárt ezt a hivatást választottuk:játszani a gondozásunkra bízott gyermekekkel!

Sziasztok!!

Átlagjövedelem..150000 Ft...Míg egy bölcsődei dolgozó ennek a felét sem keresi!!
Szociális szféra, meddig hagyjuk ezt a megalázóan alacsony fizetést??
Mert ez már AZ!! MEGALÁZÁS!!!

Sziasztok!!

Szeretném megkérdezni, hogy meddig mehet el a munkáltató a megfélemlítéssel és a retorzióval a hatalom visszaélésével, ha egy dolgozó a jogos érdekeiért tesz valamit??
Munkaügyi bíróság, de ebből a fizetésből ez lehetetlen..( finanszírozás)
Kell-e munkáltatói igazolás ha bölcsődébe kerül egy gyermek??

Valaki tud valami várható pozitív változásról a bölcsikben?

Javítás: nagyon

Na ja...!

Kedves Fórumozok!
Kisgyermek gondozó-nevelő képzésre jelentkeztem,melynek Okj-s száma:54 761 02 0010 54 02.Óvodapedagógus diplomám van.A két oklevél együttesen alkalmassá tesz-e egy Bölcsöde vezetői állás megpályázására?
Köszönöm a válaszokat!

A törvény szerint igen.

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99800015.NM

I. Rész

Képesítési előírások a gyermekjóléti és gyermekvédelmi személyes gondoskodás egyes formáiban vezetői beosztásban dolgozók részére

I. Alapellátások

Ellátási forma Vezetői beosztás Képesítés

1. Gyermekjóléti szolgáltatás magasabb vezető/vezető felsőfokú szociális alapvégzettség439 pszichológus, pszichopedagógus, vagy
mentálhigiénés szakember, gyermek- és ifjúságvédelmi tanácsadó, jogi szakokleveles családvédelmi tanácsadó, szociális igazgatásszervező oklevéllel rendelkező:
óvodapedagógus, tanító, tanár, nevelő-tanár, pedagógiai előadó, gyógypedagógus, védőnő, teológus, hittanár, hittantanár, jogász, igazgatásszervező, vagy szociális menedzser oklevéllel rendelkező: pedagógus, védőnő

2.440 Bölcsőde
A) Bölcsődei igazgatóság/egyesített bölcsődék magasabb vezető orvos, pszichológus, pedagógus, intézetvezető, szakoktató, védőnő, felsőfokú szociális alapvégzettség, csecsemő- és kisgyermeknevelő (BA)

B)441 Bölcsőde magasabb vezető/vezető csecsemő- és kisgyermeknevelő (BA),
bölcsődei szakgondozó (OKJ),
csecsemő- és kisgyermekgondozó (OKJ),
csecsemő- és kisgyermeknevelő-gondozó (OKJ),
csecsemő- és gyermeknevelő-gondozó (OKJ)
vagy csecsemő- és gyermekgondozói (OKJ),
kisgyermekgondozó, -nevelői (OKJ)
végzettséggel rendelkező: intézetvezető, szakoktató, védőnő, felsőfokú szociális alapvégzettség, pedagógus

KÉRDÉSEM:
- HA EGY INTÉZMÉNYHÁLÓZAT VEZETŐJE NEM ALKALMAS A FELADATRA AKKOR MIÉRT NEM LEVÁLTHATÓ???
-A RUHAPÉNZ MIÉRT BÉRMARADVÁNY FÜGGVÉNYE?? MIÉRT NEM KÉPEZI A KÖLTSÉGVETÉS KIADÁSI OLDALÁT??
-MIÉRT VAN AZ, HOGY A GYEREKEK ÉVEK ÓTA NEM KAPNAK JÁTÉKOKAT?? ( TÁRGYI FELTÉTEL)
-MIÉRT IRREÁLIS A BÉRTÁBLA??MIÉRT VÉGZÜNK FELSŐFOKÚT HA EGY SZINTEN VAN A BÉRÜNK A B/1-ES KATEGÓRIÁVAL??
-MIÉRT NEM LÁTHATUNK BELE A KÖLTSÉGVETÉSBE? PL: MILLIÓS HIÁNY ESETÉN AMELYET AZTÁN A DOLGOZÓKKAL FIZETETTNEK VISSZA? ( ELVONÁSOK, JUTTATÁSOK MEGVONÁSA. STB)
-KI FELELŐS A KOLLEKTÍV SZERZŐDÉS HITELESSÉGÉÉRT??
VALAKI ILLETÉKES VÁLASZOLNA???
KÖSZÖNÖM..

Sziasztok!
Bölcsődében dolgozom 46 nap szabadságom van +4 nap a két gyermekemre. Ma bejelentette a főnököm, hogy mostantól évente csak 8 nappal rendelkezem és a többit ő adja ki amikor akarja.Rákérdeztem,hogy a gyerekek után járó 4 nappal azért én rendelkezem-e? A válasza az volt,hogy benne van az is a 8 napban. Ezt nem akarom elfogadni, mert a gyerek után járóval a dolgozó rendelkezett eddig is. (Egyébként ha beteg a két gyerek vagy én az is a szabadságból megy.)

Nem rendelkezhet a főnököd annyi nappal. Nézzen utána ő is.
A munkaadó az éves szabadság 75 százalékával rendelkezik, és 30 nappal a szabadságolás előtt értesítenie kell a dolgozót, mikor küldené szabadságra. Ehhez a munkavállaló előzetes meghallgatása is szükséges, hogy megfelel-e neki az időpont. A fennmaradó egynegyed résszel az alkalmazott gazdálkodhat, és ezt 15 nappal a tervezett kivétel előtt be kell jelentenie. Így egy évi 20 napos „kerettel” bíró személy csak öt napjáról dönthet.

Tisztelt Illetékesek!!
Mikor rendezik a bölcsődei dolgozók bérét???
Pedagógus Életpálya , egészségügyi dolgozók béremelése. Erős érdekképviselettel, elérték!!
A bölcsődei dolgozók nem számítanak???
Mikor várható pozitív változás???
Illetékesek válaszát várom..

Csak várd ki hozzászólásod első felében megállapítottak végét!!!!

Üdv Gésa!!

Hmm..Úgy gondolod arra várhatunk??
Valamit tenni kellene, mert 70-80 ezres fizetésből megélni lehetetlen.
Szakmai elvárások sokasága, nincs arányban a fizetéssel.
Minimálbérért dolgozunk több évtizedes gyakorlattal , felsőfokú szakképesítéssel!
Mégis milyen megoldást kellene találni , hogy végre a nevelőnői szakmát is értékeljék, elismerjék, megbecsüljék??

2009-ben megszerzett E kategóriás végzettségem után (kisgyermeknevelő) mikorra kell a kreditpontokat összegyűjteni?
Köszönöm

A jelenlegi törvény szerint 6 évenként kell megszerezni a 60 kreditpontot.Tehát 5 év múlva el lehet kezdeni a kreditgyújtő tanfolyamokat.

Éhbérért dolgoznak a bölcsődei nevelők
Az elnevezésük ugyan változott, de a bérük nem, így továbbra is nagyon keveset keresnek a bölcsődében dolgozók - mondta Szűcs Viktória. A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke lapunknak megjegyezte, a korábbi gondozónőket ma már kisgyermeknevelőknek hívják, 80 százalékuknak nettó 100 ezer forintnál alacsonyabb a fizetése, sokan 70-80 ezer forint között keresnek, de nem ritka a 60-70 ezer forint sem.
Az egykulcsos adórendszer is okolható az alacsony bérek miatt, van, aki emiatt 10 ezer forinttal visz haza kevesebbet, mint 2011-ben.

A kötelező bérkompenzáció sem segített ezen a problémán, 2012-ben a rendelet volt hibás, 2013-ban pedig sok esetben a munkáltatók töltötték ki rosszul a nyilatkozat rájuk vonatkozó részét - jegyezte meg az érdekvédő. Beszélt arról is, hogy csak a nagyon elkötelezett fiatalok választják ezt a szakmát, 36-50 év között van a dolgozók fele, a 36 év alattiak a létszám alig 16 százalék. A szakképesítést szerzett fiatal pályakezdők bruttó bére 114 ezer forint, és ugyanennyit keres a 30 éves munkaviszonnyal rendelkező kisgyermeknevelő is. A közalkalmazottaknak ugyanis öt éve nem emelték az illetményét. A bérük teljesen összecsúszott a minimálbérrel, és a szakmunkás bérminimummal - jegyezte meg.
Arra a kérdésre, hogyan befolyásolta a gondozási díj bevezetése a bölcsődék iránti igényt, azt mondta: van olyan önkormányzat, amelyik nem vezette be a plusz térítést, máshol egységesen kell a szülőknek fizetniük, de olyan helyhatóság is van, amelyik a szülő jövedelméhez igazítva sávosan kér pénzt. A gondozási díj következtében kevesebb gyereket íratnak bölcsődébe, mint korábban. Ezt felismerve van, ahol teljesen ugyan nem szüntették meg, de csökkentették az összeget.

Máshol a szegényebb gyerekek díját csökkentették, a jól kereső szülőktől viszont a tavalyinál többet kérnek idén. Tavaly egyébként a vidéki városok közül Szombathelyen kellett a legtöbbet, 27 ezer forintot fizetni, a fővárosban pedig a XII. kerület járt az élen 37 ezer forinttal. Ez az összeg a 8000-10 000 forintos étkezési díjat is tartalmazza. A bölcsődés korú gyerekek 13 százaléka jár most bölcsődébe, egy korábbi uniós vállalás szerint 30 százalék részére kellene férőhelyet biztosítani az országnak.

Bár a férőhelyek száma bővül, és egy korábbi uniós pályázat eredményeként év végére várhatóan kétezerrel több gyereket tudnak fogadni, ez még mindig kevés. Annak ellenére, hogy soha olyan kevés gyerek nem született, mint tavaly, amiért egyebek között a bizonytalan megélhetési helyzetet, a munkahelyek hiányát, és a kiszámíthatatlanságot okolta.

Köszönjük a tájékoztatást Szűcs Viktóriának.
De ezt mind tudjuk.
A kérdés:MIT KÍVÁNNAK TENNI?

Az jó hír, hogy mindezt tudják. Mit kíván tenni Szűcs Viktória? Szívesen szervezne egy országos bölcsődés sztrájkot, ha lenne sztrájkkészség a munkavállalókban. Végre fölébrednének és tennének magukért annyit, hogy félelmüket félre téve végre felállnánk, kiállnánk magunkért és nem csak rinyálnánk, meg morgolódnánk,és aztán tűrünk csendben tovább.
A kérdésem még annyi, hogy Ön mit kíván tenni? Talán ülni a jó kis langyos vízben és onnan kiabálni? Azt ugyanis könnyű, de valamit tenni a változásért valamit, ahhoz már idő és fáradtság is szükségeltetik.

Drága atrám,te meg hol élsz??Hogy te nem nevelőként dolgozol arra lenne egy voksom.Ugyanis egy nevelő ,,szájából" a leírtak,amiket te írtál,hát valljuk be elég furcsán hangzik.
Hogy miért nincs a egy munkavállalóban sztrájkkészség????????
No vajon miért?????????????
Fölháborító ,amiket írsz,egyszerűen nonszensz!!!
Egy munkavállaló NEM VÁLLALHAT FÖL SEMMIT.Lehet ezzel vitatkozni de nem igen érdemes.Maradjunk ennyiben.Elítélni egy munkavállalót azért,mert nem áll ki a jogaiért?Lejárt lemez.Lehet okoskodi föntről,ahol biztosan csücsül valaki a babérjain,míg mi,dolgozók,igen: a langyos de biztonságos vizet választjuk.
Ne azzal kérkedjen egy szervezet,hogy ki áll mögé és hányan ne a munkavállalóktól várjanak olyan fellépést,amit ők maguk se képesek megtenni.
Ne okoskodj,amíg nem tapasztalod munkavállalóként,hogy milyen,amikor egy munkáltató megfélemlít!Szégyellheti magát mélyen az az érdekképviselet,aki még mindig abban a tudatban él,hogy egy munkavállaló kiállhat a jogaiért.Szégyellheted magad,amiért annyi eszed sincs ,hogy mindezeket belásd.Az a szakszervezet pedig mit vár,aki semmit nem tud fölmutatni!
Kérdőívek ide,kérdőívek oda.Oké.Mostmár (ha eddig nem tudtuk volna) megtudhattuk,hogy a bölcsődei dolgozóknak rendkívűl rossz a helyzete.
Járjanak már utána dolgoknak mielőtt ítélkeznek.Föntről irtó könnyű csettinteni,ezt tedd,azt tedd.Annyit se tud elérni a kedves érdekképviseletünk,hogy a béreket rendezze.
Hogy ne legyünk túlterheltek (15-16 gyerkőc.
Hogy egységes legyen a munkaidő.
HOgy meglegyenek a megfelelő személyi és tárgyi feltételek.
Nekünk nevelőknek is meg van a munkánk,ami a hivatásunk.Mi se kérünk,se kapunk segítséget.Meg kell tudnunk oldani.Akkor az érdekképviselet se legyen rest.Ez a dolga.Nosza!Ne azt várják,hogy többen legyünk.Erre aztán a legkönnyebb hivatkozni.Az,aki nem látja be,hogy egy munkavállaló viselni kénytelen a következményét,ha kiáll a jogaiért,az nem is odavaló.Mi sem hivatkozhatunk a szülőnek arra,hogy mi meg sokan vagyunk ezért az ő gyerekére nem jutott időnk.De sok mindent meg kell tudnunk oldani.És egy képviseletnek meg ennyi ereje sincs?????Nonszensz,maradjunk annyiban.

Nanemár!!!

Egyetértek..

Nevelőnő!Köszi,sokan gondolják így!

Valóban sokan vagyunk így és gondoljuk így de mégsem elegen!!

Kérdésem:
A BDDSZ mit kíván tenni, hogy a bölcsődei dogozók bére is rendeződjön???
A pedagógusok az egészségügyi dolgozok érdekképviselete elérte a béremelést!
Minket nem érintenek az áremelések, az infláció??? Szinte napról napra minden emelkedik. Önök szerint meglehet élni 70-80 ezer forintból???,
:-((

Sziasztok!!
Valóban nem foglalkozik a bölcsődei dolgozókkal senki.
Növekvő árak, adóemelések, volán bérlet 25%-os emelése, étkezés és nem beszélve az élelmiszerek árának drasztikus emelése!!
Mit kíván tenni az érdekképviselet??
Valóban semmit??
Vajon kérdezem ismét és ha kell még sokszor: -Meglehet élni ma 70-80 ezer forintos fizetésből??
Miért nincs értéke a nevelői munkának??
Ennyire nem számít a legkisebb korosztállyal foglalkozók erkölcsi és anyagi megbecsülése??

Szeretném javasolni,hogy a bddsz oldalon lehetne egy nyílt fórum.
Ahol várhatóan azonnali vagy legalábbis hamarabb választ kaphatnánk kérdéseinkre minnt itt.
De amíg ez a szervezet csak a tagok véleményére kíváncsi addig nem sokra fog jutni ez a szakma.Kérem az szakszervezet vezetőségének visszajelzését itt,ezen a fórumon,lehetne e erről szó!Aki nem tag,nem tud belépni és infókhoz jutni és ez a szakma vajmi kevés információhoz jut,mert a vezetőségtől(főnökség)hiába is várnánk a tájékoztatást.

Oldalak

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!