Nyugdíj mellett főállásban dolgozók

Szerintem tarthatalan helyzet, hogy sokan úgy dolgoznak a közszférában, hogy közben teljes nyugdíjat is kapnak. Az én főnököm is, akinek a bére kb. 300-400 ezer Ft lehet, hasonló összegű nyugdíjban is részesül. Közben rengeteg fiatal, vagy középkorú van munka nélkül, és ezek csak foglalják előlük a helyet.

Az államháztartás fizeti a közszolgák bérét(illetményét).Nem jut "bevételhez"!!
Bal zsebemből átteszem a jobb zsebembe a pénzt? Ez bevétel??

Négy éve vagyok nyugdíjas. Önkormányzattól, adminisztrátorként, 43 évi munkaviszony után mentem nyugdíjba. Bruttó fizetésem, besorolás szerint 116.000.- Ft volt! Tíz emberre dolgoztam az irodán nagyon keményen, sok túlórával, /amiért még egy köszönömöt sem kaptam soha, nemhogy fizettek volna érte/. Elég "alja" megállás nélküli kemény munka volt, de ez jutott amikor 1994-ben csődbe ment a kutatóintézet, ahol 24 évet dolgoztam, mint előadó. Ennek az állásnak is örültem, mert már nem voltam "fiatal", nem igen kapkodtak utánam a munkahelyek.
Miután elmentem nyugdíjba, visszamentem megbízásos szerződéssel ugyanarra az irodára dolgozni, mert hitelünk van, amit még 4 évig fizetnünk kell. Maradni szerettem volna most is, a főnököm és kollégáim ragaszkodnának hozzám, de az új rendelet szerint csak 2 hónapra írják meg a megbízási szerződésemet. Felvenni helyettem nem lehet senkit, mindenki meg van ilyedve, hogy ki végzi el a munkámat? Az előadók biztos nem!
Sokan kérdik miért kell egy nyugdíjasnak még dolgozni, elveszi a fiatalok elől a munkát? Az én munkámért senki nem kapkod/na, főleg egy fiatal, kezdő fizetésért!
Én becsülettel ledolgoztam 43 évet, ami után nekem jár a nyugdíjam. Most is becsülettel dolgozom egy kialkudott kevéske pénzért, amiből szintén vonják a járulékokat. Ezért jár a nem "fizetés", hanem a megállapodott összeg. Megdolgozom érte!!! Négy éve úgy dolgozom, mint egy "állat"! /Bocsánat!/ Túlórázom a semmiért! De nekem szükségem van rá, mert nem tudnánk fizetni a kölcsönünket, ami néha több, mint duplája.
Én már nem vagyok köztisztviselő, nem kapok munkabért, nem vagyok állományban! Miért sajnálja tőlem a Kormány ezt a kis jövedelmet?,(amiért persze megdolgozom, nem vakarózom egész nap. Megjegyzem, hogy 1994-től nem voltam betegállományban!
Én csak dolgozni szeretnék, megdolgozni a pénzemért! Egész életemben ezt tettem! Ki irígyli ezt tőlem?

Kedves nem irigyli tőled senki, csak egy kicsit igazságtalan hogy egy aktív dolgozó nem tud elmenni egy másik helyre pl munkahelyválltas céljából mert éppen egy nyugger van foglalkoztatva az üres álláshelyen ami nekem mondjuk pont jó lenne mert közelebb van mint a jelenlegi és a nagyfőnök azt mondja hogy őt fogja foglalkoztatni ott mert szeretik a szülők hozzám meg ragaszkodik a jelenlegi főnök de kikészít a napi ingázás .

Őszintén, kedves megbízásos nyugdíjas? Én. Én rettenetesen irigylem tőled, ugyanis 31 évesen, 1 iskoláskorú gyerekkel, és 3 szakmával segélyen üldögélek itthon, ahelyett, hogy normális pénzért dolgoznék, tök mindegy mennyit, de legalább tudnám fizetni az albérletemet!!!!
Ezen nem gondolkodik el egyetlen nyugdíjas sem. Sajnáltatja magát, mert a hitel, mert ez mert az, de arra nem gondol, hogy a fiatal egészsége ugyanúgy tönkremegy a várakozásba, a kilátástalanságba, meg a rettegésbe, hogy mikor kerül utcára. Olyan álmok, hogy saját lakás, kocsi, bármi, na azt már rég elfelejtette a generációm. Kétféle fiatal van, az egyik nem gondolkodik, van nyelvérzéke, és úgy eltűnik ebből az országból, hogy vissza sem néz. A másik fele ezt valamiért nem teheti meg, dolgozna, de nincs hol, feladják a hirdetést, de válasz nincs, bekerülni bárhova esélytelen, és idén már a közmunka is erősen korlátozva van! Még mielőtt valaki azt mondaná, ugyanmár, csak a lapátot kell támasztani. Hát nem. Egyéb közmunkák is voltak tavaly, ami kemény szellemi és fizikai igénybevételt jelentett, néha veszélyes volt, nem fizették meg, és mégis összetett kezekkel imádkoztunk érte, hogy csak legyen megint, csak lehessen menni, mert NEM TUDUNK MEGÉLNI! Akinek kisgyereke van, az munkaerőpiaci öngyilkosságot követ el, mert kötve van az ideje, és mert a munkáltató abból indul ki, akinek gyereke van, az tuti nem jó munkaerő.
Ezeken kéne már végre változtatni!
Amíg átképzésre alkalmas fiatal, vagy középkorú van a munkaerőpiacon, addig ne foglalja a helyet nyugdíjas. Jó a törvény, de önmagában kevés, ha mellé nem engedik utána betölteni a státuszt.
Tessék végre tudomásul venni, hogy jelen pillanatban nem megengedhető, hogy egy csomó ember 0 ft. jövedelemmel keresgél, miközben másnak legalább alapjövedelme van.
A másik oldala, hogy a törvényhozó ugyan legyen már szíves egy kicsit erőteljesebben ráhatni a munkáltatókra, hogy valós hirdetések legyenek, ne csak parasztvakítás!

Kedves D.
Maximálisan egyetértek veled. 50 éves vagyok, 3 diplomával és nincs munkám. Dolgoztam 31 évet és még sokat kellene, ha lenne hol. Igen, én is irigylem a nyugdíjasokat, mert az legalább van és nem veszi el senki. Dolgoztam tanárként és a közigazgatásban. Tanultam munka és gyerekek mellett. Tavaly rosszkor voltam rossz helyen, leépítettek. Itt vagyok mindenféle ellátás nélkül, mert már tavaly voltam munkanélkülin. Pályázom szorgalmasan az állásokat, de be kell látnom, hogy kapcsolatok nélkül nem lehet elhelyezkedni, sokszor azzal sem. Sok az eszkimó és kevés a fóka. Én már nem tudok elmenni külföldre, mert nem olyan a szakmám. Nekem semmi bajom a nyugdíjasokkal, nekik sem könnyű. Viszont be kell látni, hogy a helyet át kell adni. Az hibás döntés, hogy nem lehet az így megürült állásokra felvenni munkaerőt. Én nem segélyt akarok, csak tisztes megélhetést. Tőlem már mindent elvettek. Bebuktam a lakásomat, amikor a férjem meghalt és nem tudtam fizetni a hitelt. Most albérletben lakom és keresem főállásban a munkát. Ja és emellett tanulok, járok tanfolyamra, hátha azzal el tudok majd helyezkedni. Azt bánom, hogy annak idején nem tanultam egészségügyi szakközépben, mert rengeteg nővért keresnek és talán lenne munkám. Tudom, hogy nehéz, de munka. Tanárként is keveset kerestem. Igaz sajnos, hogy az álláshirdetések nagy része olyan feltételeket támaszt, minek kevesen felelnek meg. Aki fiatal azért nem jó, akinek gyereke van azért nem, aki elmúlt 35 éves, meg azért nem. Szóval ki az ideális munkaerő? Ha valaki tudja, szóljon!!!

A rabszolga!

Nem veszed el senki elől a helyet, ezt senki sem mondta, egyszerűen leépítés folyik és a legegyszerűbb elküldeni a nyugdíjasokat, mert nekik legalább van egy minimális hátországuk.

A probléma egyénként nem a te hozzáállásoddal van. Ahogy írtad is, te 10 ember helyett dolgoztál, míg a többiek nem nagyon kapkodtak a melóért. Hát most talán nekik is el kell kezdeni dolgozni és vége ennek a láblógatós közigazgatásnak.

Köszönöm, hogy hozzászóltál bejegyzésemhez.
Félreértettél! Nem tíz ember helyett dolgoztam, hanem tíz emberre! Mindenkinek megvolt a maga területe a kerületben, fel volt osztva. Építéshatósági Iroda. Eszméletlen sok határozattal, végzéssel, levelezéssel, postázással, plusz az osztályadminisztráció, stb... Soha véget nem érő folyamatos munka. Soha nem ürültek/nek ki a polcaim. Kérdés, hogy ki fogja ezt csinálni, ha nem vehetnek fel helyettem senkit. Az előadóknak megvan a maguk, nem kevés munkájuk!!!

Kedves Ida!
Sokan vagyunk úgy, hogy nyugdíjazásunk után (én napi 2 órában) , valamilyen hiányterületet látunk el. Úgy gondolom mégis, hogy az éhező munkanélküliek, akik esetleg családdal is rendelkeznek már vagy a kezdő diplomások, át kell, hogy vegyék a helyünket! Nincs mese! Mi kapunk valamennyi nyugdíjat, tehát nem éhezünk. Elmehetünk a közszférán kívül is egy kis kiegészítésért, ha kevés lenne a nyugdíj.Ezt nem tiltják és lesz is felszabaduló hely. Nagy átrendeződés, átszervezések lesznek, az biztos. Rajtam is csattan tehát az ostor, mégis úgy gondolom, adjuk át a helyünket a fiataloknak! Az egészségügyben , a nyugdíjas orvosokkal viszont kivételt tennék ott, ahol nincs kivel pótolni az ellátandó területet.

45 éves munkaviszonnyal rendelkezem (40 év közalkalmazott) a nyugdíjam 75 ezer Ft (nem tévedés) Kénytelen voltam eddig is dolgozni. Kérdezem én, ha a 103 ezer Ft-os fizetésemből levonnak 10.315 Ft nyugdíjjárulékot (ezért évente kapok 350ft-os nyugdíjemelést) miért is nem dolgozhatom? A nyugdíjam és a fizetésem nem tesz ki egy normális fizetést..az Országházban is ennyiből élnek? Tisztelt törvényhozok-, kérem maradjanak a realitás talaján és gondolkodjanak!!!

Kedves fórumozó!
Ugyan miért tennél kivételt az orvosokkal ? Azért mert évtizedeken keresztül százezres hálapénzekért maszekoltak a kórházban. A kórház eszközeivel laborjával röntgenjével stb.
A nővérekre például nem is gondoltál?

Én a hálapénz rendszerét törvényi szinten kiirtanám.
Aki hálapénzt elfogad, azt bűncselekménynek tekinteném! (Olyan bűncselekménynek, ami pénzbüntetéssel nem megváltható, csak letöltendő börtönbüntetéssel.)
A nyomorultak / rabszolgák és a kiskirályok / oligarchák, no meg az orvosbárók országa vagyunk. Erre kéne annyira büszkének lenni???
- Bár lassan már az ősrobbanást is ősmagyarnak kiáltjuk ki!

mapika szívemből szóltál.Esetleg kolleganők lehettünk valamikor mert én is ugyan ezt tapasztaltam a 42 év során.Privát rendelés közpénzből,államilag finanszírozott asszisztensek jól felszerelt rendelőkben,és ez még semmi jól meg is túlóráztatott a "kedves"főorvos úr.Természetesen egy árva fillér nélkül,mert neki ez kijárt.Nem akarom elhinni hogy az illetékes vezetők ezt ne tudnák.(Éger úr,Szócska úr) A másik dolog pedig a rezidens orvosok képzése.Mindig ott áll mellettük egy szakorvos és csak úgy dönthet helyzetekről.

Az egészségügyben dolgozom, akut osztályon.A kórházban nagyon sok nyugdíjas orvos dolgozik, ezen álláshelyek azonban nincsenek meghírdetve,így -ha akarna se tudna jelentkezni rá friss diplomás kolléga. Lehet mondani,hogy nincs jelentkező. Én úgy gondolom, hogy minden olyan állást, melyet nyugdíjas kolléga lát el, hivatalos álláskereső helyeken és portálokon,közlönyben meg kellene hírdetni és amennyiben van rá nem nyugdíjas aktiv dolgozó jelentkező, akkor fel lehetne venni. Próbaidő letöltése után véglegesíteni és a nyugdíjas addigi munkáját megköszönni. Igenis fontos,hogy legyenek munkahelyek, ne a nyugdíjasok töltsék be azokat, hanem a fiatalok.A nyugdíjasnak sem kell a fiatal hitelét törlesztenie, ha annak van munkahelye! Ugyanigy a háziorvosi praxisokat is nyugdíjas kor után meg kell hírdetni, ne tartogassák mindaddig,amig csak lehet, és olyan összegeket kérnek érte, amennyit a fiatal minden bizonnyal nem tud kifizetni, és akkor megint lehet mondani,hogy senki nem jelentkezett rá.( Egyébiránt a kórházi orvos nem kapott a kórházi kórterme után praxisjogot - csak megjegyzés)Ugyanigy járnék el minden egyéb területen is, legyen az tisztségviselő, tanár, jogász, előadó vagy miegymás.

Szakápoló vagyok kórházban,meg van a 40 évem,jelenleg felmondási időm töltöm,de álmomban sem mertem arra gondolni,hogy nyugdíjasként már nem kellek,-hiába van tapasztalatom,54-es okj-m,s hatalmas nővérhiány......-áldom az eszem,hogy valamikor réges rég szereztem mégegy szakmát:-)

u.i.
indok mindössze anny,hogy adminisztrációs ok miatt

Annyi mindent lehet itt olvasni, de mégsem találok választ az én kérdésemre. Ha valaki tud, légyszi válaszoljon. Előre is köszönöm! Na szóval! Tavaly év végén mentem el nyugdíjba a nők 40 éves nyugdíj lehetőségével. Maradtam dolgozni minimálbérért nyugdíj mellett ugyanabban a munkakörben, igazságügyi alkalmazottként (bíróság). Szeretném megtudni, hogy rám vonatkozik-e, hogy választanom kell a nyugdíj és a munkabér között??????? Nagyon megköszönném, ha valaki tudna nekem érdemi választ adni. Üdv. Tünde.

Ez a baj a mai közszférában, hogy mindent akarunk egyszerre:
- lehesen nyugdíj mellett teljes fizut kapni, 70 éves korig
- mellette természetesen járjon minden kedvezmény
- a szakszervezet kér 20 % emelést
- fenn kell tartani még mindig egy csomó "díszlet" állást a 600 ezer közalkalmazott, ktv. még mindig sok egy kicsit. Ha jól meg nézzük, sajnos még sok-sok hivatalban, iskolában vannak "szociális alapon" vagy csókos foglalkoztatottak.

Olyat nem lehet, hogy mindenkinek jó legyen. Nem mentem a kormányt, de a 20 %-os emelési javaslat - komolytalan, emellett elvárják az összes nyugdíjas + az akítv korú de nem dolgozó összes álláshely megtartását. Ez így nem fog menni.

Köszönöm. Örülök, hogy van aki reálisan látja a helyzetet.

T. "Munkát kereső"! Amit jelenleg általában a nyugíjasok végeznek, azt egy diplomás fiatal nem vállalná el, mert sem anyagilag, sem szakmailag nem megfelelő. Szerintem a fiatal nem azért tanult közel 18-20 évet, hogy takarító, kézbesítő, mosogató, kertész, portás legyen. Nem a nyugdíjasok hibája, hogy a kormány vakarja a füle tővét, harácsol, és hülyeségeket csinál. Megfelelő szakmai szintű és bérezésű munkahelyek kellenének a fiataloknak, nem pedig összeugrasztani a fiatalt az időssel. Régebben a tapasztalt idősebb mellett felnőhetett egy fiatal (magam sorsából tudom!). Most pedig a úgy tűnik, mintha az idős ember csak teher, felesleges. A nyugdíj olyan kevés, hogy tisztességgel nem lehet belőle megélni, a fiatalnak pedig nem jövőkép, ha diplomával (esetleg érettségivel) olyan szakmai ismereteket nem igénylő feladatokat végez kényszerből mint pl. a takarítás. De ez nem a nyugdíjasok hibája!

Tisztelt Nagymama! Ma Magyarországon nem mindenki rendelkezik diplomával, középfokú végzettséggel. Én két diplomával, szerencsére tisztes nyugdíjjal rendelkezem, de ha nem lenne miből megélni, ha kenyérre rezsire kellene a pénz, a mai helyzetet figyelembe véve nem válogatnék a munkák között.

Ez elég összetett dolog, nem lehet egyértelműen dönteni, én úgy gondolom, ha ezt törvénybe behozzák úgy akarják csinálni, hogy kényszerhelyzetbe hozzák a munkáltatókat, arra megy a buli, hogy a státuszokat elvegyék....Engem pl visszafoglalkoztattak, az ok pedig csak annyi, a megpályáztatott állásra jelentkezők között (kb 60 fő) nem volt alkalmas személy. Én a korhatárt betöltött kategóriába tartozom, de egyetértek, legyen egységesen bemaximálva a kereshető jövedelem. Megnézném azt, hogy akinek nyugdíj mellett 1 millája van dolgozna e 135 ezerért. Az én munkaköröm nem lehet megbízással csinálni....biztos nem én vagyok egyedül.

A közszférában és az állami tulajdonban lévő, valamint Nonprofit KFT-nél, sajnos gyakori, hogy vezető beosztású emberek nyugdíjba mennek, és tovább dolgoznak ugyanazon a poszton,vezető beosztásban, még évtizedekig,jó magas fizetésért, és közben kapják a nyugdíjukat.De érvényes ez, a nem vezető beosztású emberekre is.Ez tűrhetetlen! Dönteni kell! Nyugdíj, vagy munka!!!
Nem állami cégnél dolgozhatna bárki, hiszen az, a tulajdonosok felelőssége, abba senkinek semmi beleszólása nincs.

Ez talán nem vonatkozik mindenkire. Én 40 évet dolgoztam az egészségügyben szar pénzért és most is dolgozom fél állásba. Senkinek nem veszem el a munkahelyét,sőt ha mi nem dolgoznánk na akkor esne csak össze az egészségügy.
Persze nálunk is vannak tiszteletdíjas professzorok.
Üdv:mapika

Azokon a munkahelyeken ahol csak négyórás státusz van , nem nagyon tolonganak a fiatalok.Pár tízezer forintért nem is hajlandók még csak megpróbálni sem az adott területen munkát vállalni.( Ez egy magyar egészségügyi állás.)Ezért nem is értem miről kell itt vitázni ,no meg a kormánynak , gátat szabni a dolgozni akaró nyuggereknek. Egyeztetni kellett volna a döntéshozatal előtt az illetékes munkáltatókkal.De hol van ebben az országban KOMMUNIKÁCIÓ???

Az hogy a fiatal nem akar elmenni 4 órában dolgozni hazugság ezt csakis egy nyugdíj mellett "dolgozó írhatja"ugyan már!A nyugdíjasok azt gondolják magukról hogy pótolhatatlanok.Miért Ők nem voltak valamikor pályakezdő fiatalok?Igenis MINDENKIRE vonatkozzon a törvény ne lehessen kibúvó.A világ nem fog megállni ha a nyugdíjas végre 40 év után át adja a helyét a fiatalnak.Ha pedig maradni szeretne akkor csak fizetést kapjon.

Kívánom neked ha kórházba kerülsz fiatal tapasztalatlan nővér ápoljon. Majd meglátnád a külömbséget.
szar se érnek.

Ezek a megüresedett állások nem tölthetők be. Igy nem a fiataltól veszik el a munkát!Ne legyen félreértés.

Éppen az a baj hogy nem változik semmi minden marad a régiben.Tehát az illetékesek ezt jól kitalálták.A lényeg az hogy a nyugdíjas korú maradhat továbbra is.Persze csak az egészségügyben és a pedagógusi pályán.Hozzá teszem van nekem nagyon kedves ismerősöm aki iskolában sem tud elhelyezkedni több nyelvet beszél mert létszám stop van ott is.Igazán nem mondhatja senki hogy ezt rossz indulatból írom most már az Unióban is azon gondolkodnak mit lehet tenni a fiatalok elhelyezkedésével kapcsolatban.

A megüresedett hely nem tölthető be, de, ha a munkáltató ügyes, új munkakört hoz létre. Pl. a sok minisztériumi nyugdíjas tanácsadó helyett csinál más nevű referensi állást. Mivel a személyi keret megvan minden évre, fel tud venni fiatalt/középkorút.
Nincsenek pótolhatatlan emberek!

Oldalak

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!