Nyugdíj mellett főállásban dolgozók

Szerintem tarthatalan helyzet, hogy sokan úgy dolgoznak a közszférában, hogy közben teljes nyugdíjat is kapnak. Az én főnököm is, akinek a bére kb. 300-400 ezer Ft lehet, hasonló összegű nyugdíjban is részesül. Közben rengeteg fiatal, vagy középkorú van munka nélkül, és ezek csak foglalják előlük a helyet.

Egy alapellátás karbantartójaként megyek nyugdijba! Kérdezném, hogy nyugdij mellett vállalkozhatok-e?

Az senkinek sem jut eszébe, hogy akit magas beosztásban nyugdíj mellett foglalkoztatnak, ott a foglalkoztató felelőssége az?

Senki nem foglalkozik annak ellenőrzésével,hogy a nyugdíjasok által betöltött munkahelyekre egyáltalán próbálnak-e új, aktiv dolgozót felvenni.

Arról nem beszél a fáma, hogy az intézkedés után is vannak számosan,
akik kettő vagy több helyről kapnak pénzt a közszférában a törvény általi kivételeken kivül. Csak tiszteletdíj, stb. nek hívják.

Álljunk azért egy pillanatra meg; a megszerzett nyugdíj egy alanyi jog, mely normáláis államokban, persze alapon nálunk is a 40-45 éves munkaviszonyok járulékaiból és az egyébb befizetett adók levonásából kreált járandóság!!! Mi az hogy ezt utólagos feltételekhez kötik!? Ha ez annyira nagy probléma volt annó és most akkor miért nem a munkáltatónak szabtak gátat, hogy ne alkalmazzon nyugdíjast, ugyanis a munkáltatók döntöttek úgy hogy nyugdíjast alkalmazzanak, mégpedig azért, mert sok kiemelt szakterületen nem volt meg a szakmai utánpótlás, valamint nagyon is megérte nekik, mert azt kevés helyen ragozzák, hogy a nyugdíjas éves szinten a minimálbér(93 ezer Ft) max 18x-át kaphatja az akármilyen szintű munkáért is! :( Tehát az, hogy a munkáltatók eleddig így döntöttek vagy döntenek, arról nem a nyugdíjas tehet, és nem a nyugdíjas veszi el a fiatalok elől a munkalehetőséget! Állítólag 1.000.000 új munkahelynek kellett volna létesűlni!? Hol? Nem hogy nem létesűlnek, de folyamatosan fogynak!!! Jómagam egészségügyi területem dolgozom, s tudom, hogy a fent említett nyugdíj melletti alkalmazotti lészám kb. 4700 fő, fenti fizetéssel és a más közalkalmazotti státuszokban sem sokkal többen dolgoznak...Ezek lekapcsolásától várják majd a gazdaság talpraállását, mikor 1000.ezer milliárdokat lenyúltak..RÖHELYES! ;-) No és persze az a mese kategória, hogy majd helyettük a fiatalok, mert 3 évig létszámstopp! Valójában ez a nyugdíj melletti munkakorlátozás is egy burkolt létszámleépülés, valamint elesés azok adó és nyugdíjjárulékaitól, ui. az sem túl publikus, hogy a nyugdíj melleti bérükből Ők ezt ugyanúgy fizették-fizetik, mint bármely alkalmazott!

Teljesen egyetértek az előttem szólóval! Nekem eddig az volt a probléma, hogy nincs meg a diploma, most meg az a baj, hogy megvan. A következő dolog, hogy "Bocsi, nincs hely", már ha értesítenek ugye... De miért nincs?
Tévedés ne essék, nincs bajom a nyugdíjasokkal. Sőt tisztelem őket, mert tudom, ŐK ledolgozták a magukét. Kérem őket, gondoljanak a fiatalokra is, akik frissen kikerülnek és ülnek otthon egy fillér nélkül, és értéktelennek érzik magukat, mint én is, és sok más társam is. Így én hogyan fogom elérni azt, hogy egyszer nyugdíjas legyek? Dolgozzak 80 évesen is? Inkább átadnám egy fiatalnak, aki friss tudással lehet jobban megoldaná a mindennapi munkahelyi gondokat.
Kérdezem én: Mihez kezdjek 1 éves munkaviszonnyal egy fillér nélkül????
Menjek külföldre? A családom ás hazám itt van.....
Senki ne vegye magára, ez csak egy vélemény volt....

Mindenki azzal foglalkozik, hogy 300-400ezret kereső nyugdíjas miért nem marad nyugdíjas, pedig a kérdés az mi lesz azzal a kisnyugdíjassal, aki azért takarít fillérekért egy kórházban, mert a nyugdíja hidegvízre sem elég. Most választhat, hogy a nyugdíjából, vagy a fizetéséből akar éhenhalni. Ez megint egy Fidesz kommunikációs trükk, mert bármelyik miniszter megtehette volna törvény nélkül is, hogy a nyugdíjasokat elbocsájtja!Gratulálok a kormánynak, ismét felülmúlta önmagát.......

Meghökkenve olvasom a támadásokat, itt a fórumon is, a nyugdíj mellett dolgozók ellen.Számosan azért kényszerülnek dolgozni nyugdíj mellett, ötven-hatvanvalahány éves korukban, mert mondjuk munkanélküli családtagjukat(férjüket, feleségüket) tartják el,akivel kettesben élni 160-170000Ft.-ból a megélhetési küszöb alját jelenti.

Miről is beszélünk? Aki közel van a tűzhöz, az dolgozhat- ha nyugdíjas is, még azon az áron is, hogy olyanokat küldenek el, akik még nem nyugdíjasok és tisztességgel dolgoztak. Tudok egy perem kerületi(17.) önkormányzatot, ahol több ilyen "jó arcot" tartanak megbízásos szerződéssel( aki nyugdíjas, csak tud n..lni), az aktív korúakat pedig lapátra teszik.

Ápolásról beszélek,aki nyugdíj mellett hajlandó ebben a " megbecsült" szakmában továbbdolgozniHol van az a sok aktív korú akit lapátra tesznek????????????????aki ilyen baromságot ír,gondolozzon már!! no comment

Hát én ezt a művelete úgy nevezném ,,DISZKRIMINÁCIÓ".Ha ez a rendelet!!! hogy nyugdíj mellett nem lehet dolgozni akkor a közszférában miért lehet??És a parlamenti képviselőnek hány millióra emelik a fizetését ha mégis lemond a nyugdíjáról.
Kedves előttem szóló.A Kádár korszakban is (éltem).... volt olyan hogy a rántott leves , paradicsomleves ,mákos tészta váltották egymást. Az sem volt KÁNAÁN. Talán a kínálat nem volt olyan csábító mint a mai világban. Legyen már békesség ebben a ronda világban!!!!!!!!!!!!!!!

Csak üdvözölni tudom, hogy elkezdődött valami megtisztulási folyamat ezen a területen. Nem tudom feltünt-e valakinek, hogy a nyugdíj mellett főállásban lébecolók többsége nem kétkezi munkás, hanem olyanok akik pár alibi órát töltenek a munkahelyeiken kávézgatással, teázgatással. Közben hatalmas elégedettlenséget,és rossz hangulatot kiváltva azok között, akik keményen megfeszített tempóban dolgoznak sokkal kevesebbért, mérhetetlen erkölcsi károkat okozva ezzel. Teázgatás, és kávézgatás közben pedig az aktívan dolgozó többségre zúdítják, az életszerűtlen, megcsontosodott, kivitelezhetetlen utasításaikat.

Lébecolnak ... igenis volt olyan nap h megnem álltunk az osztályon a sok beteg felvétel ellátás stb mit pampogsz itt fogalmad nincs h a nővérnek mennyi dolga van az osztáyon
kívánom neked te is feküdj be egy olyan lébecolós helyre és szarjanak rád

Ki tudja a pontos dátumot megmondani??? Meddig lehetek munkaiszonyba mint nyugdíjas közalkalmazott??Annyi kósza hír van , mi az elfogadható ,tudom naponta jönnek új hírek? Érdekelne Január????Február??,

Az én értelmezésemben a korábbi, az év végén vagy január elején megjelent törvény, amiben a június 30. szerepelt határidőként annak eldöntésére, hogy nyugdíj vagy fizetés, az mindenkire vonatkozik a közszférában, aki valamilyen ellátásban részesül. Az utóbbi, ami egy határozat és most a napokban került elő, az pedig semmilyen választást nem hagy, és elvileg csak a központi államigazgatásban, önkormányzatoknál nem. Mindenki, aki a rá vonatkozó öregségi korhatárt elérte és megvan hozzá az ideje is, annak mennie kell, semmilyen formában, megbízással/vállalkozóként sem foglalkoztatható. Volt a nőknek ez a korkedvezményese, ott nem tudom, hogy alakul a dolog, mert elvileg ők még nem érték el a korhatárt. De igazából nem tudom, nem vagyok szakértő, ennyit tudtam mondani. Nyugodtan javíthattok, ha valami nem volt okés:)

Mindenki el van keveredve, csak az érdekeltek tudják az igazságot.
A kormány pedig maszatol, összemos, besároz minden érdekeltet a többség előtt.
Ne hidd el a propagandát.
Van aki 3-400.eFt-ért+juttatás+nyugdíjért visszamarad a "felelős beosztásában.
Van aki 100-150.e.Ft-ért+nyugdíjért a hiányszakmákban dolgozik.
Vannak olyan helyek ahol a most keményen dolgozó nyugdíjasok helyett évek óta nem jelentkezik fiatal munkavállaló. Miért nem? Gondolkozzon el rajta mindenki.(Bruttó 110000Ft-ért, a minimálbér 97000Ft!!!!!!!)
Aki ezt a problémát a kormányzat megközelítésében próbálja megoldani kiönti a gyereket a fürdővízzel.
Hiába tettem javaslatot a NAGY VEZIR-nek semmi foganatja.
A megoldás pedig roppant egyszerű, nem kerül pénzbe, nem kell mindenkit elűzni.
A megoldás: Minden évben Pályázatot kell kiírni a beosztásra és ha nincs más jelentkező lehet nyugdíjassal betölteni a munkakört.
Nem adminisztratív, nincs joghátrány, demokratikus, munkavállaló barát, munkanélküli csökkentő, és sok adót fizet, ha a nyugdíjas nyer.
Ezt minden éppeszű ember a józan paraszti agyával képes felfogni, csak a politikai vezetés nem.

55 évesen,szakmámban,csak 74324ft-minimál bért kapok,s még örüljek mert van munkahelyem.Hónapok óta csak ennyit utalnak át,mert nemadnak többet,ha nemtetszik még ennyi sem lessz.Soha nemvoltam ennyire leszegényedve mint az utóbbi években.Rosszul van a pénz elosztva ebben az országban,de úgynézki nemlehet ellene tenni semmit.Egész évben dolgozom,még a szabim sem adják ki,s nem is tudom kivenni.Nagyon elvan sok ember keseredve,s ebből nagyon nagybaj lessz!Reménykedem hogy jobb lessz,de amikor a fiataloknak külföldre kell mennimert itthon nemtudnak létesülni,azmár baj.Nemvagyok mirígy,de ha valaki elérte a nyugdíjkorhatárt,akkor menjen is el.

Nyugdíj mellett megbízási szerződéssel dolgozok heti 10 órát közszférában.
Június 30-val fel kell mondanom a megbízási szerződésemet,? vagy ez nem munkaviszony és továbbra is dolgozhatok így?
Egyik kolléganőm nemzetiségi önkormányzatnál adminisztrációs feladatot lát el. Arra is vonatkozik a tilalom, vagy ez nem közszféra és tovább dolgozhat?
Nagyon megköszönném ha valaki tudna segíteni. Köszi.

Van sajnos egyéb, lényeges probléma is a kényszernyugdíjazási ügyben!
Aggódom, hogy elhamarkodott volt az 1700/2012. (XII. 29.) számú határozat, mert a költségvetésre gyakorolt hatását nem mérlegelték kellő körültekintéssel.
Nézzük csak: a nyugdíj mellett dolgozók bére után az államháztartás a közterhekből legalább annyi bevételhez jut, mint amennyi nyugdíjat az érintett személyek rendszeresen megkapnak.
Tehát a nyugdíjas az aktivitásával automatikusan biztosította a szerzett jogon élvezett ellátásának fedezetét is. (Félretéve az irígységet, fogadjuk el, hogy a nettó bér a közszolgálati munka ellenértéke, tehát nem juttatás?)
De ha sikerül a nyugdíjast "kiszorítani" a munkaerő piacról, akkor a munkáját a jelenlegi, nem nyugdíjas korú kollégák fogják elvégezni - ha tudják - és a
nyugellátása hónapról hónapra teljes összegével terheli majd a költségvetést. Mert a Korm. hat. szerint a státusz nem tölthető be. Az államháztartás egyenlege
látványosan romolni fog, a közszférában foglalkoztatott állomány terhelése és a teljesítmények kedvezőtlenül alakulnak.

Én is érintett vagyok a témában, remélem kompetens személyhez is eljut a fenti okfejtésem és felelősen elgondolkodik rajta.

Allstóre! Olvasom 0z 1700/2012.(XII.29.)Korm. határozatra tett hozzászólást! Igaz sajnos amit felvet. Nálunk is vannak nyugdíj mellet főállásban foglalkoztatott köztisztviselők, a fenti határozat szerint január 31.-én meg kell szüntetni a munkaviszonyukat? Nem június 30.-l, mert korábban erről volt szó! Nem értem tisztán a fenti komr.határozatot kiket küld el.Mivel aki minden feltételeknek megfelel a nyugdíjhoz az kényszernyugdíjba küldik? A nyugdíj mellet dolgozókat pedig o1.31.-l megszüntetik?Én is érintet vagyok mint nyugdíj mellett foglalkoztatott köztisztviselő, a korm.h.szerint 01.31.-n meg kell szüntetni a kinevezésemet?

A fiatalok miért ne tudnák ellátni azt a munkát, amit a nyugdíjasok ellátnak? Gondolom, nyugdíjas az író, ezért elfogult. Az én véleményem szerint nem korfüggő, hogy ki és milyen feladatot tud ellátni. Az viszont igazságtalan, hogy míg egyesek két jövedelemhez is jutnak (nyugdíj és fizetés), a fiatalok nagy részének egyáltalán nincs jövedelme. Pályakezdő munkanélküli még segélyt sem kaphat.

Én tehát maximálisan egyetértek azzal, hogy MINDEN nyugdíjas választhat, vagy nyugdíj, vagy fizetés, DE A KETTŐ EGYÜTT nem jár!!!

Gyere közénk!Éjjel-nappal ünnepnap dolgozni,közben hagyd otthon a családod,hagyd otthon a síró gyermekedet, de előtte főzz előre két napra,s közben légy türelmes és mosolyogj stb.Várjuk a fiatalokat, nehéz munka kevés bér.42 év után nettó 115000 ft-ért /2011 ben/ közben 4 gyermeket neveltem . 2011 óta vagyok nyugdíjas.Nem szórakozásból, ugyan csökkentet órában de visszajárok dolgozni.Még van kit útra kell engednem,de még tanul és nem állam fizeti.Hidd el mi NŐVÉREK sok mindent feláldoztunk s feláldozunk.42 év után 112000 ft a nyugdijam.Rezsi+csekk+tandij.Ne irigykedj.Egy aktiv, kronikus belgyógyászaton jelenleg még dolgozó szakápoló.

Kedves Erzsike! Szerintem mi egy korosztályból valók vagyunk,sőt még a foglalkozásunk is meg egyezik.Mivel én is eü.ben dolgoztam 42 évet igaz sebészeti asszisztensként.Az igazság pedig úgy van amit más is már megtapasztalt,hogy NYUGDÍJAS nővérke NINCS nálunk egyetlen kórházi osztályon sem!!!Ez pedig azért van mert mi megyei kórház vagyunk és mire a nővérke eléri a nyugdíjas kort alig várja hogy végre otthon maradhasson.Bizony.Aki viszont mégis marad na Ők a csókosak.El tudom képzelni egy reumatológiai osztályon,esetleg véradóállomáson de nem ez a jellemző.Amikor még aktív dolgozó voltam nem is olyan régen 5 hónapja vágtam a centit hogy meddig kell még bejárnom a havi fizetésemért 42 év után 90000 ft.Ehhez nem jött semmi más itt most az egyéb bérenkívűli juttatásokra gondolok.Persze aki nyugdíj mellett dolgozott de nem 3 műszakban osztályon!!! hanem rendelőben ott is a legkönnyebb helyen mert hogy Ő már nem aktív Ő bezzeg mindenféle egyéb juttatást megkapott.A nyugdíjas orvosokat pedig nem kell félteni mert csak olyan beteget operál aki FELKÉRI!Na ezért nem sajnálom őket ha menniük kell.A másik az hogy az én helyemre becsület szó 20 pályáztak ebből csak 1 embert vettek fel a többi pedig lógó orral állt tovább.

Kedves Nóra.Válaszod köszönöm.43 év után szívesen itthol maradnék,unokáznák,de anyagi hátterem miatt nem tehetem.Családi tragédiák sorozata ért. A nyugdijam a rezsire elég s tovább a nagy semmi.Én kronikus belgyógyászaton dolgozom.Nem jönnek nővérek,még nyugdij után sem nemhogy fiatalok.Nem egy inspiráló osztály a pályakezdőknek.Tele fájdalommal,zavartsággal stb.Nem aktiv osztály.Ide nincs túljelentkezés.Én kivánom minden pályakezdő koleganőnek,hogy találja meg helyét a pályáján.

Sajnos én is megyek nyugdíjba,korkedvezmény,41-év ledolgozot idő.A kormány sajnálja anyugdíj mellett tevénykedhető nővért.Még tudna egy pár évig dolgozni ágy mellet,de nem lehet két fizetést kapni. Csak a minisztériumba akik dolgoznak,Polgármesterés Frakció vezető beosztásba van, Ez hogy lehet? De ők megtehetik,ők az urak.Többi levan szarva.De ha korházba kerülnek rögtön vippes kiszolgálást kell hogy adjuk.Fiatal nem fog menni dolgozni ezért a bérér,jóteszi menjen ki külfödre,talán jobban megbecsülik.
Tisztelettel:Szatmáriné(Magdi)

Hello!
Nem értem mért sajnáltatod magad?
Mindenki, főleg a te korosztályod választhatott hivatást,amit főztél azt etted életedbe!!
Én aki 18 éves kortol dolgoztam és a sok vállalkozó aljasságának tettem ki magam kis pénzért és kevés szabadidővel 100000eft fizuért,még sokat kell dolgoznom nyugdijj ig mivel 30 éves vagyok 3 gyereket nevelek!!Szerinted én fiatal apa csoron neveljem gyerekeim és éljem életem mig ti idősebb korosztály dőzsöltök dupla havi fizuval???Ráadásul munkát vesztek el a fiataloktól!!!!

kedves Egy apa!
Ha valaki nem kapja a nyugdiját és a fizetését is, akkor neked jobb lesz?
Egyébként nem jönnek a fiatalok ápolónak, ahol én dolgozom, onnét is több nyugdijast elbocsátottak, és nem jöttek azok a bizonyos fiatalok, akik elől úgymond elvették a munkát. A helyük továbbra is betöltetlen.

Kedves "APA". Engedd meg, hogy ne sajnáljalak, ha Te 100000eFt-ért, azaz 100.000.000 forintért dolgozol.

Persze vannak kisnyugdíjasok, akik kiegészítik az összeget, de a többség vezető beosztásban a nagy nyugdíjra kap még nagyobb fizetést. Annyira nem tudom sajnálni őket. Ráadásul, aki most nyugdíjaskorú, az Kádár-korban könnyebben tudott életet kezdeni, mint a mai fiatalok. Persze akkor se volt könnyű, de sokkal olcsóbb volt a lakáshoz jutás (nem jelentett egy életre szóló adósrabszolgaságot), értékükben többet értek a fizetések, az alap- középfokú végzettségű emberek se éheztek. Sok nyugdíjas most azért akar mindenáron "dolgozni" (sokszor szakérteni, okoskodni stb.) mert unatkozik otthon. És, aki most kisírja, hogy maradjon mégis meddig akar? Mindhalálig?
Persze a mostani kényszernyugdíj csak pénzspórolás, a fiatalok és a középkorúak pénzét kéne emelni belőle, nem elvenni. Egyből lennének vidékre pl. orvosok, nővérek, ha kapnának normális fizetést, megkapnák az öregek nagy pénzét.

Most olvastam egy cikket a népszabiban, aki "csókos" és a kormány is engedi, dolgozhat tovább nyugdíj helyett, de kap valami nagy ösztöndíjat is. A középkorú, vagy pályakezdő fiatalok persze nem kapnak egy fillér emelést se, s aki nem valaki valakije nyugdíjas, azt is el fogják küldeni.

Oldalak

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!