bölcsőde

Üdv! Tud nekem valaki segíteni abban,hogy a közalkalmazotti bértábla alapján hova kell engem besorolni? Bölcsődében, gondozónői munkakörben dolgozom. A gimn.érettségin kívül van egy 547610200105402 OKJ számú kisgyermekgondozó, nevelő végzettségem is.
2003.óta dolgozom a közszférában.
Segítségeteket köszönöm!
Memci

Először is köszönöm válaszát!

Tehát pedagógusi képzési terület, de idén lehet hogy egészségügyi szakképesítésnek nyilvánítják. Már kinéztem az iskolát Felsőoktatási szakképzés keretében kisgyermekgondozó- és nevelő szakot.
A képzés májustól indul, lehet hogy már az új elvek szerint működik?
Ha egyszer pedagógusi képesítésként szerzem meg utólag megváltoztathatják?
Néztem a MESZK tagozati besorolását és ott ezt a képesítést nem találtam csak hasonlót csecsemőgondozót. Igazából szeretném elkerülni az újabb kategóriába kerülést, ezért lenne számomra fontos.

További szép napot!

A "változóban van" a képzés szerkezetére értettem, nem az ágazati besorolására.
A képzés változása 2013.01.01-től hatályos, ezért sok helyen még a régi információkat találod meg.

Maga a bölcsödei ellátás a szociális ágazathoz kapcsolódik, a képzés meg pedagógiai terület.
Nem lesz eü. sak

Szép napot mindenkinek!

Ahogy olvastam a hozzászólásokat, úgy érzem kaphatok egy kis segítséget. Én nem rég fejeztem be a sulit. Egészségügyi asszisztensnek mentem. Szeretnék tovább tanulni. Most nézegetek sulit és érdekel a kisgyermekgondozó- és nevelő. Kérdezném hogy az is egészségügyi képesítésnek számít? Tehát ha elvégzem akkor jeleznem kell a MESZK felé?
Válaszukat előre is köszönöm!

Ez pedagógus képzési terület, de idéntől van változóban.
Felsőoktatási alapképzésként (diploma) vagy Felsőoktatási szakképzés keretében (OKJ) tanulható csak CSECSEMŐ- ÉS KISGYERMEKNEVELŐ néven, tehát a felvi.hu-n keresztül nézelődj, bár az új okj csak február 1-től lesz elérhető.

A felsőoktatási szakképzés nem fog OKJ-s végzettséget adni, de diplomát sem.
Munkakör betöltésére viszont jogosít.

Kedves tiger nem igazán értem a válaszát. Hogy kell azt érteni, hogy a " felsőoktatási szakképzés nem ad okj-s végzettséget"? Nekem is ilyen 55 végzettségem van, amit egyetem keretében tanultam. És tudomásom szerint ez okj-s.

A felsőfokú szakképzés (OKJ 55) és a felsőoktatási szakképzés nem ugyanaz! Utóbbit 2013 szept.1 óta indítanak a főiskolák, egyetemek.
Nem ad OKJ-s papírt, oklevelet (nem diplomát!) ad, amivel el lehet helyezkedni.
Igazán annak jó, akit nem vettek fel, nem volt elegendő pontja, és utána újra megpróbálja a felvételit. 120 kreditet lehet szerezni, és ennek 75%-t, 90 kreditet beszámítanak az alapképzésbe, ha felveszik a hallgatót. Az alapképzéshez szükséges 180 kreditből, csak 90-t kell teljesíteni, így azt előbb is el lehet végezni.

A 114 000. - Ft -os minimálbért csak akkor kapod meg ha nincs munkáltatói döntésed. Ha van akkor abból pótolja ki a 114. 000. - Ft minimálbért, tehát nem hogy nőni, csökkenni fog a béred. A megspórolt bértartalékot az intézményektől pedig szépen felemészti a minimálbér kipótlására.

Februárban megint szép meglepetések várnak mínuszban.

Szerintem 108000,.-ről ki kell egészítse 114000.-re.
Mivel nem éri el a bérem a 135000,.-et, így valamennyi bérkompenzációt is kell adjanak. Ez így volt tavaly is. Kiegészítették 108000,.re és kaptam bérkompenzációt is és nem csökkent ez miatt a fizetésem.

Sziasztok. Csecsemő és gyermekápolónöi képesítésem van Szeretnék bölcsödében dolgozni.Tudna segíteni valaki hogy ez lehetséges evvel a képesítéssel,vagy milyen átképzés szükséges.

Baboka!
Ezzel a képesítéssel NEM dolgozhatsz bölcsődei gondozónőként, vagy legújabb nevén kisgyermeknevelőként!
Mindenképp kell az alap végzettség.( bölcsődei gondozónői)
Több ilyen képesítést nyújtó OKJ-s képzést indítanak, persze, csak érettségivel rendelkezőknek!!
Már lehtőség van 3 éves, gondozónői diplomát adó főiskola elvégzésére is!

Bocs, "LEHETŐSÉG"

Baboka!
Ezzel a képesítéssel NEM dolgozhatsz bölcsődei gondozónőként, vagy legújabb nevén kisgyermeknevelőként!
Mindenképp kell az alap végzettség.( bölcsődei gondozónői)
Több ilyen képesítést nyújtó OKJ-s képzést indítanak, persze, csak érettségivel rendelkezőknek!!
Már lehtőség van 3 éves, gondozónői diplomát adó főiskola elvégzésére is!

Kacka!Lehetőség az van,csak minek,ha nem sorolnak be?Hogy többet tudjak(?)...köszönöm szépen,a tudással nem tudom a számlákat kifizetni :(

Noki!

A válasz Baboka kérdésére ment! És Őt nem besorolás érdekelt, hanem állásbetöltési feltétel. Látja , Ő még abban kegyben sem részesül, mint az, akinek van bölcsődei gondozónői állása!--Ő csak szeretne ilyet, és úgy adta tudomásul, képes is lenne tenni érte valamit:TANULNI!!! Hogy állása legyen, és hogy "többet tudjon" a szakmájában majd nyújtani.

Ó kedves Kacka elnézésedet kérem,amiért bekapcsolódtam egy magánbeszélgetésbe itt, a fórumon...;/
De mivel hozzászólásom a fórum témába vág...(vagy tévednék??) hát leírtam egy véleményt.Egy olyan véleményt,ami környezetemben többekben is megfogalmazódott már :(
Ápropó:KEGY bölcsődében dolgozni?Mióta?Dehogy te biztos nem ott dolgozol az elég valószínű.Mi nagyon sokan egyébként képesek voltunk tenni érte és sorba jártuk az iskolákat.Valóban többet tudunk ezáltal tenni a gyerekekért (a sajátunkért is) de az ne legyen már vita tárgya,hogy a két szép szemünkért tettük mindezt.

Érett korú bölcsődei gondozó vagyok, de olyan helyen, ahol nagy a munkanélküliség, és bizony nagy KEGY egy biztos bölcsődei álláshelyen dolgozni!!!! Pedig én sem a legalacsonyabb kategóriás vagyok!
Igaz, ebből a fizetésből a számlafizetésekkel valóban gondok lennének, ha nem két kereső lenne a családban, de elgondolni is borzasztó, mi lenne, ha állásom megszűnne!?
Ha Ön kedvezőbb fekvésű településen lakik, hát keressen másik álláshelyet, ahol jobban értékelik az Ön végzettségét, főleg, ha még fiatal!
Vagy azt a bizonyos "átsorolás elmulasztását" nem itt, a fórumon kellene meglebegtetni, hanem(főleg, ha többen vannak ilyenek a környezetében) munkaügyi bírósághoz fordulni, hogy ezirányú jogaikat érvényesítsék!
Hogy a saját munkáltató ellen menni veszélyes?
Legfeljebb el kell viselni egy "kegyvesztést"!
(Azonban több magán levelezést nem kívánok folytatni,- a fórumozók unalmára.E helyzetből való kilépéséhez pedig sok sikert kívánok!!!!)

,,Hogy a saját munkáltató ellen menni veszélyes?
Legfeljebb el kell viselni egy "kegyvesztést"!"-ezt ugye Ön sem gondolja komolyan,kedves kacka????
Egyébként pedig a fórum azért van,hogy megosszuk egymással a véleményünket,tapasztalatainkat ,egyebek mellett nehézségeinket.Ön azzal érvel nagy kegy dolgozni-tipikus felettesi szöveg-örülj,hogy dolgozol stb.Ugyanakkor azt tanácsolja menjünk szembe a munkáltatóval?Ez nem de következetlenség,ami ugyebár tipikus hiba a nevelésben.
Lényeg a lényeg,hogy kár vitatkoznia és ironikus megjegyzéseket tennie azért,mert egy hsz-emben megjegyeztem nem igazán kifizetődő tanulni.
Élje úgy a napjait,ahogyan az a legjobb Önnek!Minden jót kívánok!

Dith...!Itt tartunk,miért tették kötelezővé az érettségit...? :(((

Noki!
Én jelenleg G kategóriában dolgozom, és egy kolleganő c vel osztja az észt! 39 éves és nem hajlandó tanulni. Sok helyen kötelezték a dolgozókat, hogy végezzék el az érettségit adó gimit, szeretném én is rávenni, de csak röhög, neki elég a 20 évvel ezelőtti gondozónői papír...Itt tartunk!

Az hogy te "G" kategóriában dolgozol, és van róla papírod, nem biztos hogy a tudásod is nagyobb a "C" kategóriánál.
Egy kis tisztelet, alázat a régi tapasztalt dolgozókkal szemben, nem ártana.
Ez inteligenzia kérdése, amelyet a Főiskolán nem tanítanak.
Egy példa, ha a kolléganőm nem ér be hamarább a munkahelyére, és nem váltja le a "G" kategóriás társát, akkor ez a papírral rendelkező kolléganő hideg vízben kezdi meg a hűtőfürdőt egy lázas csecsemőnél.Ugye, nem kell ecsetelnem hogy mi lett volna ennek a meggondolatlan cselekedetnek az következménye?
Ezért, még egyszer becsüljük meg a tapasztalt kollégákat és tanuljunk tőlük, mert van mit. (Ez az eset csecsemő otthonban történt)

Inkább az a szomorú, hogy a sokéves tapasztalattal rendelkezők mereven elzárkóznak a tanulástól, pedig pontosan nekik lenne érdemes tanulni a gyakorlat mellé! Most 45 éves vagyok, de még nem tettem le arról, hogy diplomát szerezzek, pedig én sem tanulok könnyen, ... de azt már tudom, hogy nagyon jó érzés amikor az elmélet találkozik a gyakorlattal!A tanulás erősít meg abban, hogy az ösztönösen is jól végzem a munkámat, persze a hibáimra is fény derülhet, de ez is jó, mert így tudom hogyan javíthatok!
Igazándiból egyikőtöknek sincs igaza teljesen, ezért a fiatalnak is tanulni kell, (de nem csak tananyagot) az idősebb tapasztaltabbtól, és bizony az idősebbnek is a fiataltól :)
Remélem nem bántottalak meg benneteket!De én ezt így érzem! :)

Én sok éves tapasztalat után beültem a padba tanulni. Az a baj, hogy okosabb ugyan lettem, de az élet egészen mást diktál. Az a bizonyos tanulás annak jó igazán aki vezetői posztra pályázik. Az iskoláról és az okatásról csak annyit, hogy igaz kell hozzá az érettségi, de nem követelmény az alapfokú szakirányú végzettség. Ez nagy hiba. Majdnem 40 éve vagyok a pályán. A kolléganőm a főiskolát most végezte el. Már nem túl fiatal, tanult is, papírja van róla, de az alapok mérhetetlenül hiányoznak és mindenben neki kellene igazának lenni. Én hét évig tanultam a szakmát az iskolában és mióta érettségiztem belőle azóta gyakorolom, Ő valamilyen érettségi után elvégezte a főiskolát, pályakezdő és mindent jobban tud. Szerintem itt a gond. A diploma után sokan azt gondolják náluk már nincs is okosabb és csak az az igazság, amit Ők tudnak, pedig az élet ennél sokkal bonyolultabb.

A szakma felhígulásával én is nagyon egyet. Azt hiszen nem volt véletlen, hogy a gondozónői képzést egészségügyi szakképzéshez kötötték. Gyakran kell a szülőknek tanácsot adni egy-egy gyermekbetegséggel kapcsolatban. Jó ha az ember zsigerből tudja, hogy mi a teendő egy eklampsziás görcsnél vagy egy befulladásnál!Mert bizony minden évben találkozik az ember ilyen esettel.
Más téma olvastam a BDDSZ honlapján a kérdőívek feldolgozásáról szóló anyagot. ELKESERÍTŐ. Minimál béren dolgozunk, nagy felelősséggel a vállunkon. A bérek egybemosódtak. Minimális a különbség a takarítónői és a szakdolgozói fizetések között. És ez tényleg a valóság. Nem vagyok tüntetős párti, de már tényleg hallatnunk kéne a hangunkat!Mi kaptunk egy hírlevelet a bölcsbe, amiben arról volt szó, hogy a bölcsődékbe nem támogatják a sni- gyerekeket;nyugdíjba menő kolléga helyett nem vehető fel új dolgozó, és a továbbképzéseink támogatása is megszűnik. Szeretném tudni, hogy erről hallottatok-e valamit?

Azt hiszem nagyon le vagyok maradva!, de az biztos, hogy a nyugdíjba menő kolléga helyett, ha nem vehető fel új dolgozó, akkor a bölcsődék meg fognak szünni ember hiány miatt. Állam bácsinak gyorsan a fejéhez kéne kapni és valami érdemeset is csinálni ott a parlamenben. Mondjuk a jövőre gondolni. Tönkre teszi az oktatást és a szociális ellátást, ki fogja eltartani a nyugdíjasokat? Pedig ők is megöregszenek odafenn, ha megélik!

Na azt,hogy a helyzet ELKESERÍTŐ hát azt a kérdőívek és a bddsz nélkül is tudjuk.
A kérdés az,hogy mit akarnak tenni ellene?Milyen lépéseket,ha már az érdekeinket képviselik.

Engem sem rázott meg a bddsz felmérése.Mi nevelők tudjuk,hogy ez a helyzet.
Ha csak egy -két nevelőt kérdeztek volna meg az adott kérdésekről,akkor is ez lett volna az eredmény.Ez egyfölösleges felmérés volt,mert értelme szerintem se sok.De ahogy előttem írtátok én is várom,hogy mi sül ki ebből,mert én azért hiszem,hogy ezzel célja van a szakszervezetünknek.

Sziasztok!!

A felmérésre reagálva valóban nem sok értelmét látom, mert bár hiába az elszomorító.lehetetlen helyzet- változás nem lesz!! Valahogy a nevelői pálya mintha a felsőbb vezetők szemében érdektelenséget tükrözne! Átsiklanak afelett a tény felett, hogy az a korosztály amellyel mi foglalkozunk a legsérülékenyebb , valamint afelett , hogy az alapok egy személyiség kialakulásában ezen időszak alatt alapozódnak meg. Bizony a nevelői munkának hatalmas szerepe van. De érdekel ez valakit?? Nem :-(
Maximális elvárások , motiváció hiánya, erkölcsi és anyagi megbecsülés nélkül!! Itt tartunk. :-((

Bocsánat! De nem itt tartunk! A helyezet még rosszabb! Onnan vesznek el, ott szorítanak meg, ahol már szinte semmi sincs. Amikor már a mosószeren és a zsebkendőn, a fűtésről már ne is szólva oly mértékben kell spórolni, hogy az apróságok és a nevelők látják a kárát, talán fel kellene ébredni. Motiváció mindig van, hiszen a csöppségek jönnek mindig valamilyen gondjukkal, örömükkel vagy a szükségleteikkel. És én nem csak a mi erkölcsi megbecsülésünket hiányolom. Szerintem a saját gyermekink nincsenek megbecsülve, mert hiába vannak jogaik, azt tapossák sárba, azzal, hogy tőlük, tőlünk veszenek el.

Oldalak

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!