Nyugdíj, jubileumi jutalom és egyebek

Aki tud, válaszával segítsen!
Öregségi nyugdijas lettem. 6 évig voltam köztisztviselő, előtte sok területen dolgoztam,de nem voltam közalkalmazott sem. 39 évnél kicsivel több szolgálati időt szedtem össze, ebben van gyermek kedvezmény, munkanélküli viszonyban eltöltött idő, és tsz.tagság. 1992. májusáig voltam tsz.tag. A legutóbbi munkaadóm /ahonnan nyugdijba mentem, mint köztisztviselő/azt mondta, nem adható jubileumi jutalom. Viszont a 2 évenkénti besorolás változtatásnál adott hivatalos okmányon úgy van feltüntetve, hogy: közalkalmazotti munkaviszonyban eltöltött évek, és az addig munkaviszonyban töltött időt vette a béremelés alapjául. Eddigi életemben egy fillér jub.jutalmat sem kaptam, mert amikor elértem az 5,10,15, stb. éveket, mindig jött valami jogszabályi változtatás, ami alapján nem voltam jogosult rá. Egyik munkahelyen pld. az volt a kitétel, hogy a 25 évest akkor kaphatom meg, ha azon a munkahelyen már 5 éve dolgozom. Valóban nem vagyok jogosult semmiféle jub.jutalomra?
Még 2 kérdés: a jubileumi jutalom kifizethető-e akkor, ha valaki nyugdijba megy, és még 1 év hiányzik a 40 évből? Vagy pedig a feltételeknek meg kell felelni.
Érdemes-e Munkaügyi Bírósághoz fordulnom. Köszönettel: Zsó

Mikor és mennyi jubilleumi pénz jár a 40 év után közalkalmazott nőnek?

1961-ben születtem. Megvan a 40 éves munkaviszonyom. Életem fiatal részét az építőiparban dolgoztam le, majd rendszerváltás után sajnos vége lett. Dolgoztam 2évet egy kerámia-és cserépkályha gyártó üzemben, de itt is a munkáltató miatt szűnt meg a munkám. Jelen pillanatban a helyi önkormányzatnál állok alkalmazásban 24 éve mint Hivatalsegéd.
A 30 éves munkaviszonyra kaptam jutalmat. Most erre a 40 éves munkaviszony betöltésre is jogosult lennék ?
Kicsit eljárt az idő , jó lenni tudnom, hogy jogosan kérhetem-e ?
köszönöm előre is

24 év közalkalmazotti jogviszonyra nem jár 40, 30, de még 25 éves jubileumi jutalom sem. Csak akkor járna, ha folyamatosan áthelyezéssel kerültél egyik munkahelyről a másikra. Ha nem így volt, akkor a 30 éves kifizetés téves volt, vagy más jogcímen kaptál jutalmat. A besorolásba ezek az évek beleszámítanak, de a felmentési időbe, jubileumi jutalomba nem, csak áthelyezés esetén.

Ha nem István lennél hanem Ilona, akkor elmehetnél 40 évvel nyugdíjba. A férfiak 65 éves korba mehetnek csak ha megérik. Nem írtad milyen jogcímen kaptad a jutalmat. Ha jubileumi jutalom volt, akkor a 40 éveset ( 5 hónap) azok is megkaphatják Pl. nyugdíjba vonuláskor akik a 35 éves közalkalmazotti idejük megvan. Ha elfelejtik megadni akkor 3 éven belül ügyvéd nélkül is megnyered a pert a Munkaügyi Bíróságon

Ha most lenne esedékes a 40éves , akkor szerintem logikus hogy 10éve volt, hogy kaptam a 30-ra ! Önkormányzatnál szeretik elhallgatni azt ami megjárhat, ellenben a kötelességeket azt tudják mondani.

Köszi az eddigieket is.

Szóval, akkor ha van 40 év ledolgozott össz munkaviszonyom (már picit több is), akkor a 40 évre illik megkapnom ezt a "jutalmat" ? Vagy csak adható ?
Ez e lényegi kérdés.

Tedd össze a kezed ha 10 évvel ezelőtt megkaptad a 30 évest és csak 14 éved volt akkor az önkormányzatnál. Ha téves volt a kifizetés mostanra elévült a visszatérítése. Csak finoman érdeklődj a 40 évesről mert hátast fognak így év végén dobni, ha metudják, hogy 5 hónapot ki kell fizetni neked. Megjegyzem én 3 évvel ezelőtt mentem nyugdíjba és 3 hónapot rádolgoztam, hogy kerek évem legyen ez idő alatt megkaptam a 30 éves jubit úgy , hogy 19 évet dolgoztam közalkalmazottként. Egyébként van olyan munkaügyes is itt kérdez a felmentésről és jubileumi jutalomról , pedig a Kjt § Netjogtár nekik is elérhető.

1971. júniusa óta dolgozom, akkor vállalatnál kezdtem dolgozni, most 18. éve a közigazgatásban, idén októberben lesz meg a 40 éves munkaviszonyom és a munkahelyemen azt mondták, hogy csak a 40 éve közigazgatásban, illetve közalkalmazottként eltöltött idő után jár a jubileumi jutalom. Kérdésem az, hogy ha vállalatnál dolgoztam 20 évet, az nem közalkalmazotti munkaviszony? Kérem, ha valaki tud válaszoljon. Előre is köszönöm

Sajnos a munkáltatónak igaza van, hogy a vállalatnál töltött 20 évet nem lehet a jubileumi jutalom idejébe beszámítani, mert az csak a közszférában eltöltött munkaévekre vonatkozik.
( Ha maradna még 5 évet, akkor kapná meg a 25 éves jubileumi jutalmát.)

2012 május 14-én érem el a 40. évet köztisztviselőként. A közigazgatásban 1993. november 4-e óta dolgozom. Az A nők kedvezményes öregségi teljes nyugdíjához szükséges jogosultsági időt 2012. június 30. napjával érem el. Jelenleg felmentésem töltöm. Ezek szerint nem vagyok jogosult a jubileumi jutalomra? Nincs méltányosság!

A nők korkedvezményes, 40 éves munkaviszony után nyugdíjaztatását szeretném igénybe venni.
A 40 éves öregségi nyugdíjra való jogosultságot 2022.szepetemberében fogom elérni.Közalkalmazottként ekkor még csak 39 év 6 hónapot dolgoztam.A 40 év utáni jubileumi jutalomtól nem szeretnék elesni.
A 40 éves közalkalmazotti jogviszonyom 2023. márciusában telejesül.Meddig kell dolgoznom, hogy ezt a jubileumi jutalmat megkaphassam?

Hasonló cipőben járok, aki nem dolgozott annyit közszolgálatban mint én járt neki februárban még a jubileumi jutalom, ez az egy plussz volt.

ép-es jubileumi jutalma
Beküldte: webani (nem regisztrált) Időpont: 2012, május 7 - 14:36.

1973.aug.1-től van folyamatos közalkalmazotti munkaviszonyom.
A nyugdíjfolyósító munkaviszonyba beszámította az előtte végzett
2 év egészségügyi iskolámat.5 évig PÉP-es foglalkoztatott voltam.
2012.márc.5-én 59 évesen előrehozott öregségi nyugdíjba mentem.
Nem kaptam meg a 40 éves jubileumi jutalmat, mert munkáltatóm
szerint ezt a megszerzett 40 évet(beleértve az iskolát) nem közszférában
eltöltött időnek számítják, csak az iskolán kívül közalkalmazottként ledolgozott idő számít annak. Lehet, hogy belezavarodtam kicsit, de
talán értitek! Szerintetek sem jár meg a 40 éves jub. jutalom?
Köszi: Webani

Webani!

Itt a Rád vonatkozó törvény:

"A nyugdíjasnak minősülés közalkalmazottak esetében viszont előrehozott jubileumi jutalomra jogosít. Ennek lényege, hogy amennyiben a közalkalmazott legalább harmincöt évi közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik, részére a Kjt. 78. § (4) bekezdése alapján a negyvenéves közalkalmazotti jogviszonnyal járó jubileumi jutalmat a jogviszony megszűnésekor ki kell fizetni. E rendelkezéseket alkalmazni kell azokra a közalkalmazottakra is, akik jogviszonyuk felmentéssel történő megszüntetését az előrehozott öregségi nyugdíj, vagy a nők negyven év jogosultsági idő utáni nyugdíjba vonulási lehetőségének igénybevétele miatt kérelmezik."

Webani!
Ha meg van a 2 éves iskolán kívül a közszférában ledolgozott össz közalkalmazotti éved , ami meghaladja a 35 közalkalmazotti évet, akkor nyugdíjazás esetén( előre hozottban is!) ki kell fizetni a 40 éves jubileumi jutalmat.)
De csak akkor, ha ezeket az éveket végig a kjt.törvénye alá tartozó szférában töltötted!(Tehát a 35 évet mindet közalkalmazottként.Nem baj, ha van szakadás, akkor is össze kell számítani!)

KEdves Fórumozók!
Édesanyám szeretne közalkalmazottként(és mehet is) 40 év után nőként nyugdíjba. Viszont a munkáltatója azt mondta Ő döntsön, hogy felmentéssel vagy felmondással. a kettő között mi a különbség? illetve a jubileumi jutalom jár neki? a 40 éve aug.1-én lesz meg.
köszönöm a segítséget!

Ezt írja: "Kérem munkaviszonyom felmentéssel való megszüntetését XY nappal, mivel ekkorra jogosult leszek a nők 40 év jogosultsági idővel történő nyugdíjazására."
Felmentéssel kérje, ez a legkedvezőbb.Ha 30 évnél több a közalkalmazotti munkaviszonya, 8 hónap felmentési idő jár számára, aminek az első 4 hónapját kell ledolgozni, az utolsó 4-et munkavégzés nélkül tölti.
Ha a közalkalmazotti jogviszonya a 35 évet meghaladja a nyugdíjazás napjáig, akkor már jár a 40 éves jubileumi jutalom.
"A törvénymódosítás következtésben a felmentését kezdeményező közalkalmazott és köztisztviselő egyaránt nyugdíjasnak minősül. A Kjt. 37/B.§-ának (3) bekezdése kiegészült egy b) ponttal, amelynek értelmében a közalkalmazotti nyugdíjasnak minősül, ha a negyven éves szolgálati idővel igénybe vehető öregségi teljes nyugdíj feltételével rendelkezik, és felmentésére a 30. § (1) bekezdés f) pontja alapján kerül sor. A köztisztviselő a Kjtv. 19/A. § (1) bekezdésének k) pontja alapján minősül nyugdíjasnak, amennyiben felmentését kéri.
A nyugdíjasnak minősülés azzal a következménnyel jár, hogy a közalkalmazott a Kjt. 37.§ (2) bekezdésében foglaltak értelmében nem jogosult végkielégítésre. A köztisztviselő a Ktv. 19. § (8) bekezdésének b) pontja szerint ugyancsak nem jogosult végkielégítésre."

"A nyugdíjasnak minősülés közalkalmazottak esetében viszont előrehozott jubileumi jutalomra jogosít. Ennek lényege, hogy amennyiben a közalkalmazott legalább harmincöt évi közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik, részére a Kjt. 78. § (4) bekezdése alapján a negyvenéves közalkalmazotti jogviszonnyal járó jubileumi jutalmat a jogviszony megszűnésekor ki kell fizetni. E rendelkezéseket alkalmazni kell azokra a közalkalmazottakra is, akik jogviszonyuk felmentéssel történő megszüntetését az előrehozott öregségi nyugdíj, vagy a nők negyven év jogosultsági idő utáni nyugdíjba vonulási lehetőségének igénybevétele miatt kérelmezik."

nagyon köszönöm a segítséget!

Kedves Fórumozók!

Az alábbi kérdésben kérném segítségetek: 1953-ban született közalkalmazottként és 40 év szolgálati idővel rendelkezőként idén fogok elmenni korhatár előtti ellátásra. Nem szeretnék kicsúszni a nyugdíjmegállapítási határidőből és nem szeretném elmulasztani a 40 éves jubileumi jutalmat sem.
A kérdéseim a következők:
1.Ha közös megegyezéssel szűnik meg a munkaviszonyom, akkor is jogosult vagyok a jubileumi jutalomra? Vagy csak felmentési idő esetén?
2. A munkáltató megállapíthat 8 hónapnál rövidebb felmentési időt is?

Azaz hogyan járjak el úgy, hogy jutalmat is kapjak és még az év vége előtt, november környékén megszűnjön a munkaviszonyom? Mit javasoltok?
Köszönettel:
Gerda

1. Ne menj közös megegyezéssel, rosszabbul jársz, mint felmentéssel!
A közös megegyezésnél úgy tudom, csak akkor jár a 40 éves jubjutalom, ha betöltötted a 40 év közalk. jogviszonyod.
Ha nyugdíjra hivatkozással kéred a felmentésed, akkor is jár, ha 35 év fölötti a közalk. jogviszonyod.

2. Ha felmentéssel mész el, és 30 év fölötti a közalkalmazotti jogviszonyod, mindenképp 8 hónapot kell biztosítania a munkáltatónak, de Te nyugodtan megszakíthatod azt novembertől.
De mindenképp ettől az évtől kérjed még a nyugdíjazásod!

Kedves Gerda!

1) Nem korhatár előtti ellátásba fogsz elmenni, amennyiben a 40 éves szolgálatiidővel rendelkezel, hanem rendes öregségi nyugdíjba."A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tny.) 2011. január 1-jétől hatályos 18. § (2a)-(2d) bekezdése szerint öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő is, aki legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik, és azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi teljes nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll."
2)Semmiképp közös megegyezéssel szüntesd meg a jogviszonyodat. Az alábbi írásbeli kéréssel kell kezdeményezned: Azzal a kéréssel fordulok......., hogy a közalkalmazotti jogviszonyomat 40 éves szolgálati időmre tekintettel, a Kjt 1992. évi XXXIII. tv. 30§ (1)bekezdés f) pontja alapján 2012......kezdőnappal és 2012. november..... zárónappal felmentéssel megszüntetni sziveskedjen.

A kérésbe foglald bele a jubjutalmat, ki nem vett szabadságot és mindent ami még jár Neked. Természetesen pontosan ki kell számíttatni mikor van meg a 40 éved és onnan visszafelé kell indulni hogy beleférjen a felmentési idő jogosító hónapjai. Az nem baj ha később mész nyugdíjba mint pont a 40 év betöltött napján. Így a jogszabályban foglalt jogosultságok fognak megilletni.

Kedves Verácska!

köszönöm a gyors választ.
Sajnos öregségire nem vagyok jogosult: nem töltöttem be az öregségi nyugdíjkorhatárt (53-as vagyok), és nincs 40 jogosultsági időm, csak 40 év szolgálati időm. Így sem az öregségi nyugdíjat, sem a nők 40 éves korkedvezményes nyugdíjazása sem vonatkozik rám, csak egyedül a korhatár előtti ellátást vehetem igénybe.

A másik választ is köszönöm! Adhat meg a munkáltató 8 hónapnál rövidebb felmentési időt közalkalmazottnak?

Köszönettel:
Gerda

25 éve dolgozom óvónőként, idén jogosult lennék a 25 éves jubileumi jutalmamra, de a munkáltatóm, arra hivatkozik, hogy 1987-től 1990-ig üzemi óvodában dolgoztam, és emiatt csak 3 év múlva jár a jubileumi jutalom. Arra hivatkoznak, hogy ebben a három évben nem dolgoztam közalkalmazottként.

Kérdésem az lenne, hogy: Önök szerint most, vagy három év múlva kell megkapnom a jubileumi jutalmam?

Sajnos 3 év múlva. 150. § (1) A kormánytisztviselõ 25, 30, 35, illetve 40 évi kormányzati szolgálati jogviszonyban töltött idõ után jubileumi jutalomra
jogosult. A jubileumi jutalom az említett kormányzati szolgálati jogviszonyban töltött idõ betöltésének a napján
esedékes.
(2) A jubileumi jutalom
a) 25 évi jogviszony esetén kéthavi,
b) 30 évi jogviszony esetén háromhavi,
c) 35 évi jogviszony esetén négyhavi,
d) 40 évi jogviszony esetén öthavi
illetménynek megfelelõ összeg.
(3) A jubileumi jutalomra jogosító idõ megállapításánál
a) az e törvény és a köztisztviselõk jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény (a továbbiakban: Ktv.),
a kormánytisztviselõk jogállásáról szóló 2010. évi LVIII. törvény (a továbbiakban: Ktjv.) hatálya alá tartozó
munkáltatónál munkaviszonyban, közszolgálati és kormánytisztviselõi jogviszonyban eltöltött idõt,
b) a Kjt. hatálya alá tartozó szervnél munkaviszonyban, közalkalmazotti jogviszonyban töltött idõt,
c) a hivatásos szolgálati jogviszony idõtartamát, továbbá
d) a bíróságnál és ügyészségnél szolgálati viszonyban, munkaviszonyban, valamint
e) a hivatásos nevelõ szülõi jogviszonyban,
f) az e törvény, a Ktv., Ktjv., illetõleg a Kjt. hatálya alá tartozó szervnél ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyban,
g) az állami vezetõi szolgálati jogviszonyban
töltött idõt kell figyelembe venni.

köszönöm

Szeretném megkérdezni,ha 40 éves munkaviszonyom betöltöttem, de a közigazgatásban csak 35 évet dolgoztam, akkor jár-e jubileumi jutalom. A 30 éves jub. jutalmat 2008-ban kaptam meg.

VÁROM A VÁLASZT

A nyugdíjasnak minősülés közalkalmazottak esetében viszont előrehozott jubileumi jutalomra jogosít. Ennek lényege, hogy amennyiben a közalkalmazott legalább harmincöt évi közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik, részére a Kjt. 78. § (4) bekezdése alapján a negyvenéves közalkalmazotti jogviszonnyal járó jubileumi jutalmat a jogviszony megszűnésekor ki kell fizetni. E rendelkezéseket alkalmazni kell azokra a közalkalmazottakra is, akik jogviszonyuk felmentéssel történő megszüntetését az előrehozott öregségi nyugdíj, vagy a nők negyven év jogosultsági idő utáni nyugdíjba vonulási lehetőségének igénybevétele miatt kérelmezik.
Ettől eltérően, a köztisztviselők esetében a Ktv. 49/E. § (7) bekezdése kizárja az előrehozott öregségi nyugdíj, vagy a negyven év jogosultsági idő alapján teljes összegű nyugdíj igénybevétele miatt felmentésüket kérelmezőket az előrehozott jubileumi jutalomra jogosultságból

Még egy feltétele volt a prémiumévek programba helyezéshez: az hogy megszűnjön a munkaköröd, státuszod, vagyis létszámcsökkenés következik be.

Szeretnék segítséget kérni! Kormánytisztviselő vagyok jelenleg, 52% munkaképességcsökkenést állapítottak meg nálam, ami azt jelenti, hogy rokkant nyugdíjra lennék jogosult. Hogyan kérjem a jogviszonyom megszüntetését, hogy végkielégítésre is jogosult legyek? A munkahelyemen a személyzetist nem akarom egyenlőre megkérdezni, a kollégákkal pedig többféleképpen értelmezzük a törvényt. Van aki azt mondja jár a végkielégítés, ha a jogviszony megszüntetésének időpontjában még nem vagyok rokkantsági nyugdíjas, tehát csak azt követően kérjem annak megállapítását. Van, aki azt mondja, hogy nem jár. Kérem valaki segítsen értelmezni a jogszabályt!

Én is szerettem volna végkielégítést kapni, de sajnos a jogszabály olYAN, annak adják akink akarják. Az én kolleganőmet a 25§ 2.bek,e, és a30 § 1.bek.e, pontja aalapján mentettek fel, és emelt összegű végkielégítésben részesült 3 évvel ezelőtt. Azóta ezek a jogszabályok nem változtak. Az én felmentésem a 25§ alapján történt és végkielégítést nem kapok. Én értesítettem a munkáltatóm, hogy megnyílik a lehetőségem az előrehozott nyugdíjra és egészségi állapotomra való hivatkozással( ORSZI 44% miatt) élni szeretnék a lehetőséggel. Kértem, hogy a szükséges intézkedést tegye meg. Felmentett nincs végkielégítés. Ügyvédek sem értelmzik egyformán a jogszabélyt.

Oldalak

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!