Jubileumi jutalom

Sziasztok!

A kérdésem a következő: Mi a teendő abban az esetben, ha egy iskolaigazgató a 2006-ban esedékes 30 éves jubileumi jutalmat elfelejtette kifizetni? Van-e elévülési idő? Ha nincs, akkor milyen bérrel ill. kamattal kell kifizetni?

Kedves Netty!
A Munkatörvénykönyvből idézek:
"11. § (1) A munkaviszonnyal kapcsolatos igény három év alatt évül el. A bűncselekménnyel okozott kárért fennálló felelősség öt év, ha pedig a büntethetőség elévülési ideje ennél hosszabb, ennek megfelelő idő alatt évül el.

(2) Az igény elévülése az esedékessé válástól kezdődik. Az igény elévülését hivatalból kell figyelembe venni. Az elévülés utáni teljesítést elévülés címén visszakövetelni nem lehet.

(3) Ha a jogosult az igényét menthető okból nem tudja érvényesíteni, az akadály megszűnésétől számított hat hónapon belül ezt akkor is megteheti, ha az elévülési idő már eltelt, vagy abból hat hónapnál kevesebb van hátra.

(4) Az igény érvényesítésére irányuló írásbeli felszólítás, az igénynek a bíróság előtti érvényesítése, a külön törvény szerinti közvetítő vagy békéltető igénybevételének kezdeményezése, az igény megegyezéssel történő módosítása, az egyezségkötés, valamint a kötelezett elismerése az elévülést megszakítja. Az elévülés megszakadása, illetőleg az elévülés megszakítását előidéző eljárás jogerős befejezése után az elévülési idő újra kezdődik. Ha az elévülést megszakító eljárás során végrehajtható határozatot hoztak, az elévülést csak a végrehajtási cselekmények szakítják meg."

A kérdés, hogy Te is elfelejtetted, hogy jár a jubileumi jutalom? Tettél-e lépéseket, hogy hozzájuss a pénzhez? Itt elsősorban írásbeli felszólításra, igénybejelentésre gondolok. Ha volt ilyen, van esélyed, hogy a bíróság az általad írt kérvény stb. keltezése alapján újrakezdje a három év számítását.

Ne hagyd annyiban a dolgot! Szerintem, amelyik munkahelyi vezető ilyen mulasztást követ el, alkalmatlan! Beszélj egy ügyvéddel! Én egy polgári pert is el tudok képzelni.
Sok sikert kívánok.

Nagyon szépen köszönöm a segítségedet kedves Judit!
Nem én vagyok az "áldozat", csak nekem kellene az ügyben tanácsot adni:-) Én is ezekre gondoltam, amit leírtál, csak biztos akartam lenni benne.
Még egyszer köszönöm!

Segítséget szeretnék kérni abban, hogy méltányossági Gyes-en voltam mostanáig. Az Önkormányzatnál 1988.augusztusa óta dolgozom (munkaviszonyom kezdete 1986 augusztus 1. áthelyezéssel kerültem az Önkormányzathoz)jár e nekem a 25 éves jubileumi jutalom? A helyemre felvett kolleganőt szeretnének továbbra is megtartani, nekem viszont nem akarnak felmondani hanem azt szeretnék ha közös megegyezéssel mennék el. Milyen lehetőségeim vannak (szabadság megváltás, végkielégítés, felmentés)? Válaszát előre is köszönöm.

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!