Mi a cél?

Véleményvezér: Lázár javaslata: Így kell elüldözni az embert az állami szférából!
2010. november 12.

Ki az az őrült, aki olyan munkahelyet választana magának, ahol öt évre visszamenőleg visszavehetik a fizetését? Legfeljebb az, aki sehová nem kell, vagy aki egyébként is a Párt eltartottja.

Amint arról az Index tegnap beszámolt, ha hétfőn is megszavazza a parlament a Lázár János-féle alkotmánymódosítást, akkor ezentúl gyakorlatilag bármilyen állami juttatást akár 99%-os adóval lehetne sújtani, magyarán vissza lehetne venni – öt évre visszamenőleg!

Mindez nem csak hihetetlenül abszurd, de elképesztően veszélyes is.

Slendriánság?

Nem gondoljuk, hogy Lázár János célja a gyes vagy a családi pótlék visszamenőleges megadóztatása volna. Az általa benyújtott indítvány szövege azonban erre is egyértelműen lehetőséget adna, ahogyan arra az Index által megszólaltatott szakértők rámutattak, hiszen a módosító javaslat „jövedelemről” beszél általánosságban, nem pedig végkielégítésről. Ha jóindulatúak akarunk lenni, akkor nem tételezünk fel hátsó szándékot a kormány részéről: ebben az esetben „csak” slendriánságról, rosszul előkészített munkáról lehet szó. Ahhoz hasonlóan, mint amikor a korábbi javaslat nem csak a BKV-tól tízmilliós végkielégítést lehúzó szocialista szerencselovagokat, hanem a sok évtizednyi iskolaigazgatói munka után nyugdíjba vonuló tisztességes pedagógusokat is sújtotta volna, úgymond szándékolatlan következményként.

[3]2. §
Az Alkotmány 70/I. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A közterhek viselésére szóló forrásokból, valamint az állami vagyonnal gazdálkodó, illetve az állam többségi tulajdonában vagy irányítása alatt álló szervezetek részéről juttatott jövedelemre, az adott adóévet megelőző ötödik adóévtől kezdődően, törvény a jövedelem mértékét el nem érő kötelezettséget állapíthat meg.”

Akár legyinthetnénk is a dolognak erre a részére, ha mostanra nem vált volna bevett gyakorlattá a rosszul előkészített indítványokkal való törvénykezés és alkotmánymódosítás. Ez pedig azt mutatja, hogy a Fidesz nem tudja és nem is akarja egyelőre megfelelően működtetni a magyar államigazgatást. Nem tudja, hiszen rendre hibás, támadható és nem megfelelően átgondolt törvényjavaslatokkal jönnek elő. És nem is akarja, mert ezek közül nagyon sok egyéni képviselői indítványként jelenik meg, elkerülendő azt, hogy átmenjenek a hagyományos minisztériumi előkészítése folyamat kapcsán előírt egyeztetési fórumokon, állami szűrőkön.

Nem vitás, a Fidesz valóban egy szétzilált, katasztrofális állapotban lévő államigazgatást vett át. Ám fél évvel a kormányalakítás után kimondhatjuk, hogy egyelőre nem sokat tudott kezdeni a problémával. De ez még csak a kisebbik rossz.

Pénzbehajtás?

A nagyobbik baj az, hogy Lázár János javaslatából egyértelműen arra következtethetünk, hogy a Fidesz gyakorlattá kívánja tenni a visszamenőleges adókivetést. Először arról volt szó, hogy ez csak a végkielégítésekre fog vonatkozni, az új javaslatból viszont látjuk, hogy ez bizony a fizetésekre is igaz lesz (továbbra is tegyük fel, hogy a családi pótlékra mondjuk nem). De hol van a megállás ebben a logikában? Miért nem vetnek ki visszamenőleg adót például minden állami beszállítóra? Hiszen ők is állami pénzt hasznosítanak. És egyáltalán: miért nem vetnek ki visszamenőleg adót mondjuk mindenkire? A válságadók ideiglenességéről szóló ígéretek szemrebbenés nélküli visszavonása is azt mutatja, hogy pusztán azért, mert a kormány most is váltig állítja, hogy ennyi volt és nem lesz több visszamenőleges adóztatás, ez nem szabad, hogy bárkit is megnyugtasson.

"A lapunknak névvel nyilatkozó két alkotmányjogász és neve elhallgatását kérő három adószakértő megerősítette, hogy az alkotmánymódosítást jogilag nem lehet másképpen értelmezni.

Szabó Máté Dániel, az Eötvös Károly Intézet munkatársa, alkotmányjogi szakértő szerint az alkotmánymódosítás lehetővé teszi az állam számára, hogy bármilyen közpénzekből folyósított juttatást visszavegyen, öt évre visszamenőleg. Szabó kérdésünkre megerősítette, hogy a szöveg alapján elvben ez lehet nyugdíj, családi pótlék, vagy állami tulajdonú vállalattól kapott fizetés is. "Ebben tényleg minden benne van" – fogalmazott.

Az ELTE jogi karán alkotmányjogot oktató Somody Bernadette is azt mondta az Indexnek, hogy "tény, hogy ez nagyon széles kör", amit különadóval lehet sújtani. "Nem következik belőle, hogy ez kizárólag a végkielégítésekre vonatkozna" - tette hozzá."

Akár az állami fizetéseket is visszavehetik (Index)

Természetesen nem gondoljuk, hogy széles tömegeknek az elmúlt öt évben kifizetett nyugdíja vagy családi pótléka veszélyben lenne – de az állami szféra egyes szegmenseiben dolgozók fizetéséről ezt már nem mernénk állítani.

Mert miről is van szó? Vegyünk egy példát! XY nem pedagógus, nem orvos, hanem egy állami vállalatnál tisztességes húsz évet lehúzó középvezető. XY ezért mondjuk 15 millió forintot keresett évente az elmúlt öt évben. XY viszont rossz helyen dolgozott: olyan helyen, amit az MSZP korábban kifizetőhelynek használt. A jelenlegi kormány szerint ott mindenki tolvaj, ezért aztán aki legalább 12 milliót keresett évente az adott szektorban, megérdemel egy kis pluszadót. A közvéleményt felkorbácsolni nem lesz nehéz (Havi 1 millió! Pfúj!), a törvényt majd megírja valamelyik lázárjános, a miniszterelnök meg majd elmondja, hogy ez a valódi, arányos közteherviselés.

XY-nak pedig be kellene fizetnie az 5 év jövedelmére kivetett adót egyetlen év alatt. Mi van, ha felélte? Mi van, ha elköltötte nyaralásra? Mi van, ha gyerekének vett rajta lakást? Vagy mi van, ha ott van a bankszámláján és most egyszerűen elviszik? Lesz bármi, amit XY ne tenne meg az ő új kormányának, csak hogy ne vonatkozzon rá az adó?

Mi lesz ebből?

Tegyük fel a kérdést: mégis ki fog ezután az állami szektorban dolgozni? Ki az az őrült, aki egy olyan munkahelyet választana magának, ahol a munkáltatónak, a magyar államnak joga van öt évre visszamenőleg visszavennie még a fizetést is? Legfeljebb az, aki tudása és képességei alapján sehová máshova nem kell, vagy aki egyébként is a Párt eltartottja, és ezért biztonságban érezheti magát.

Ha korábban arról beszéltünk, hogy a Fidesz szétzilált államigazgatást örökölt, akkor most elmondhatjuk, hogy a visszamenőleges adó bevezetése esetén jó esély van a teljes leépülésre. És szerencsénk van, ha csak az államigazgatásra vonatkozik mindez.

Véleményvezér blog

Hozzászólások

Nem a fizetését veszik vissza, hanem a sok esetben jogtalanul felvett milliókat. Több, mint 30 éves munkaviszonnyal, amíg élek talán nem fogok annyi pénzt keresni, amit egyesek zsebrevágtak, majd mindemellett tovább dolgoztak, de még esetleg nyugdíjban is voltak!
Igaz, hogy visszás ez a visszamenőlegesség, de a jövőre vonatkozóan én is betiltanám, hogy egy szegény, hitelből élő ország nem termelő emberei, állampénzen dőzsöljenek, az ő általuk meg nem termelt, elköltött pénzt pedgi az unokáink is fizessék!

Annyi a fizetes, hogy a hitelt ki lehet belole fizetni + a rezsit is nagyreszt + valami luxuscikket, pl. konyvet.
tudod, hogy a miniszteriumban mondjuk havi 400at visznek haza havonta, kozben beszolnak, hogy nem kellett volna annyit keresned, mert most meg fogod erezni a valtozast: jarulj hozza az elmult negy ev ballepeseinek kovetkezmenyeihez, azaz vigyel haza brutto 60 ezret, ezzel jarulj hozza a haza megmentesehez. de hogy ok, mmint fejesek mennyivel jarulnak hozza, nem tudjuk.
a MINIMALBER is tobb ennel a penznel... es igerik, hogy nem jarsz rosszul... hat kinek van kedve ezek utan kozszferaban dolgozni? mifele modelllt mutatnak fel?

Sajnos az ismerőseim közül aki velem dolgozik egy közintézményben, csak a hivatás miatt teszi, némi biztonság, jó miliő, érdekes munka. Az idősebb kollégák tekintélyes életpályát jártak be, most önkéntesként bejárnak folytatják karrierjüket bér nélkül nyugdíj mellett. Én 31 éves vagyok nekem már nehezebb bevállalni ezt az életpályát, főleg, hogy a párom is közalkalmazott, egy fizetés csak a hitel és a rezsire megy még kevés is. Most már gyerek is van. Vannak félelmeink, néha meginog a lelkem. Pont azért lettem közalkalmazott, mert erre éreztem inditatást. Ha ez így megy tovább, a lélektani határt elérjük és csak azoknak éri meg tovább közalaklmazottnak leni, aki vagy már jól keres, és van szakmai tudása miatt mellék állása, vagy nem számít annyira a fizetés. Én mindegyik típusra tudok példát és sokszor érzem, azt, hogy nem érti miért panaszkodom, persze az illető még szakszervezeti tagsággal sem rendelkezik, hagyják békén a kis világában. A versenyszférás ismerőseim épphogy nem röhögnek ki, de elfogadják és fontosnak tartják azt amit csinálok, megértik, hogy szükség van ilyen munkákra. Főleg azért, mert ők semmi pénzért sem csinálnák. Hát ez az életpálya 30 évesen.Remélem Hétfőn boldogan m,egyek be, mint ahogy szoktam.

versenyszféra és a közszféra összehasonlíthatatlan és nem is érdemes összehasonlítani...
tessék elhinni dolgoztam mindkettőben...
nem az a baj, hogy elvi szinten ki mit gondol, itt kőkemény szétverés jön...
szétverik előszőr a maradék közszférát, pártkatonák és urambátyámok jönnek, persze maradnak egyszerű emberek is mert valakinek dolgozni is kell...
majd a puncsosok felveszik a nagy pénzt, a többiek meg dolgoznak minimálbérért...
ők nem magasabb szakmai színvonalat hanem engedelmes gépezetet akarnak...
aki másként gondolkodik az meg mehet oda ahova akar...
akinek nem speciális, csak a közszférába jó a tudása, képesítése az talál majd magának állást, aki nem az meg így járt...
nem igazán az ember számít, tessék megnézni a nők 40 év után munkaviszony nyugdíjba mehetnek, vagy az ominózus 98 %-os adót...
eleve abszurd és érthetetlen a visszamenőleges adó, pláne 5 évre..
ez nem a nagy végkielégítésekről szól...
előszőr a közszféra szabályait változtatják, utána majd a Munka törvénykönyve jön, akkor majd lehet pislogni, amikor az Mt. szerint is indoklás nélküli felmondás lesz érvényben...

ez az út nem a jogállamiság útja, ez egy keleti despota- félfeudális- banán királyság felé vezető út...

Eddig nem sok kormány váltást éltem meg pályám során de már első nap ezt mondták a kollégáim, hogy kihullott pártkatonák, családtagok "ejtőernyősök" áramlanak le majd a minisztériumokból, nehogy munkanélküliek legyenek. Valóban van ilyen, de nem minden területen az biztos.

Hát, én már keresem a lehetőséget a magánszektorban. Bár magáncéget is állami kezelésbe vonhatnak. (Lásd MAL)
Lehet, jobb lenne külföldre menni, mielőtt az Mt-t is módosítják.

Eddig a versenyszférában is használható felsőfokú végzettségemet itt "kamatoztattam", nem lógattam a lábam, nem fogadtam el senkitől semmilyen piszkos pénzt, és jól értek a szakmámhoz (tudom öndícséret büdös, de a környezetem is így gondolja)
Dolgoztam jóval kevesebb pénzért, mint a versenyszférában. De ez legalább biztosabb volt. Mellette másodállást vállaltam, ha volt, hogy valóban meg is tudjak élni.
Azért nem a sültgalambot vártam.
Jövedelmemet úgy osztottam be, és terveztem előre, hogy ami most megvan, az már az enyém, és ez változni - pl. kevesebb nettó lesz - csak év elején tud, vagy legalábbis előbb tudok róla, mint hogy megkapom, és elköltöm, amire kell.

A jog ilyen fokú lábbal tiprásától felfordul a gyomrom. Írnék még mást is, ami eszembe jutott, de az nem tűr nyomdafestéket.

Tisztelt Hozzászóló!
Ön miért gondolja, hogy kevesebb pénzért dolgozott,mint a versenyszférában dolgozók? Egyrészt a versenyszférában sak azt a pénzt lehet szétosztani, amit megtermelnek. A hasznot nem a munkás és alkalmazott kapja, hanem a tulajdonos. A versenyszférában a napi 8 órá dolgozók 4 műszakos folyamatos munkarendben dolgoznak általában, a szellemi dolgozók pedig sok helyen 6 órára kapnak fizetést, vagy olyan munkáhuk van amit a 8 órai bérért csak 10-ben lehet elvégezni és ezért nincs módjuk más helyen is dolgozni, mivel nem mondhatják, hogy "Pardon most nem érek rá, mert van másik munkahelyem is!"

Kevesebb pénzért dolgoztam, mivel volt, hogy a versenyszférában nekem többet ajánlottak. Igaz, nem 100ezrekkel. De nem mentem, sajnos. Az említett 6 órás fizetés (vagy inkább 4?) általában a kisebb cégeknél van, de nem minden versenyszférabeli kicsi.
Amúgy az állami foglalkoztatásban is van, hogy bent kell maradni nem egyszer.
Én a hétvégéimet áldoztam be + és ottho is dolgoztam teszem azt alvás helyett. Valamit valamiért. Nem kell ez a cinikus hangnem. Nem csak léhűtők gyülekezetéből áll a közszféra.
(és magánszektorban is látni nemegy olyat, aki kikéri magának, ha megzavarják)