Nyugdíj, jubileumi jutalom és egyebek

Aki tud, válaszával segítsen!
Öregségi nyugdijas lettem. 6 évig voltam köztisztviselő, előtte sok területen dolgoztam,de nem voltam közalkalmazott sem. 39 évnél kicsivel több szolgálati időt szedtem össze, ebben van gyermek kedvezmény, munkanélküli viszonyban eltöltött idő, és tsz.tagság. 1992. májusáig voltam tsz.tag. A legutóbbi munkaadóm /ahonnan nyugdijba mentem, mint köztisztviselő/azt mondta, nem adható jubileumi jutalom. Viszont a 2 évenkénti besorolás változtatásnál adott hivatalos okmányon úgy van feltüntetve, hogy: közalkalmazotti munkaviszonyban eltöltött évek, és az addig munkaviszonyban töltött időt vette a béremelés alapjául. Eddigi életemben egy fillér jub.jutalmat sem kaptam, mert amikor elértem az 5,10,15, stb. éveket, mindig jött valami jogszabályi változtatás, ami alapján nem voltam jogosult rá. Egyik munkahelyen pld. az volt a kitétel, hogy a 25 évest akkor kaphatom meg, ha azon a munkahelyen már 5 éve dolgozom. Valóban nem vagyok jogosult semmiféle jub.jutalomra?
Még 2 kérdés: a jubileumi jutalom kifizethető-e akkor, ha valaki nyugdijba megy, és még 1 év hiányzik a 40 évből? Vagy pedig a feltételeknek meg kell felelni.
Érdemes-e Munkaügyi Bírósághoz fordulnom. Köszönettel: Zsó

Kedves Ágnes!
Megítélésem szerint mindenképpen jogosult leszel a 40 éves jubileumi jutalomra.
Egyrészt az általad leírt - 76.§-ban foglaltak alapján - szerintem sem kellett volna kormánytisztviselői jogviszonnyá alakítani a közszolgálati jogviszonyod. Viszont ez a paragrafus olyan kacifántos megfogalmazású, hogy akár mást is "kihozhat" belőle az alkalmazó.
Ettől függetlenül a - jelenleg érvényben levő - kormánytisztviselői tv. 23. §-ában foglaltak szerint is megillet a jubileumi jutalom. /Érdemes végigolvasni/
Esetleg azzal zárhatnák ki, hogy most újra kell kezdeni a jogviszonyban töltött idő számítását. Ez viszont azért nem igaz, mert a 23.§-ban egyértelműen felsorolják, hogy mely közszolgálati idők vehetők figyelembe.
A kormánytisztviselői törvény 1.§ (6) bekezdése erősíti meg, hogy a 23.§-ban foglalt kifejezések /köztisztviselő, közalkalmazott/ helytállóak.
Bemásolom:
1.§ (6) "6) Kormánytisztviselő és kormányzati ügykezelő kormánytisztviselői jogviszonya tekintetében - E TÖRVÉNY ELTÉRŐ RENDELKEZÉSE HIÁNYÁBAN, ahol jogszabály

a) közszolgálati jogviszonyt említ, azon kormánytisztviselői jogviszonyt,

b) közszolgálati jogviszonyban töltött időt említ, azon kormánytisztviselői jogviszonyban töltött időt,

c) a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvényt említ, azon e törvényt,

d) köztisztviselőt említ, azon kormánytisztviselőt,

e) ügykezelőt, azon kormányzati ügykezelőt,

f) vezetői kinevezést vagy megbízást említ, azon vezetői munkakört,

g) államigazgatási szerveknél foglalkoztatott munkavállalót említ, azon e törvény hatálya alá tartozó munkáltatóknál foglalkoztatott munkavállalót is érteni kell."

Kiemeltem az "eltérő rendelkezése hiányában" kifejezést, mégpedig azért, mert a 23. §-ban fellelhető az eltérő rendelkezés!

Sok sikert kívánok, üdvözlettel: Judit

6 év köztisztviselői jogviszony után nem jár jubileumi jutalom.
A besorolásnál figyelembe vehető szolgálati időt, ne keverjétek össze a jubileumi jutalomnál figyelembe vehető idővel! Itt csak a tényleges közszolgálatban eltöltött időőszak jöhet számításba.

Kedves Vendég!
Bocsáss meg, de én NEM a címlapon kérdező Nagy Erzsébetnek /2008. januári kérdés/, hanem a válaszomat közvetlenül megelőző hozzászólónak, Ágnesnek címeztem az írásomat.
Remélem, Ő legalább észreveszi!
Üdvözlettel: Judit

Rosszul volt beállítva a a megjelenítés, így a nyitó kérdés alatt jelent meg a hozzászólásod. Bocsánat, és köszönöm, hogy szóltál.

Köszöntök mindenkit. Engem az érdekelne, hogyha felajálják a prémium évet, s elfogadom, akkor a fidesz által beígért 40éves munkaviszonyba átléphetek e ha meglesz a 40évem . Ugyanis a szakiskolával 41év lett volna, de igy kb 8 hónap hiányozna Mikor lesz a 40évből törvény?? Vagy csak az előrehozott 59évet betöltéskor kérhetem a rendes nyugdíjat??A prémium év munkaviszony vagy jogviszony?? Milyen feltétele van még a 40évnek??, Köszönöm a választ

1952. áprilisban születtem. 2011. márc. 19-én lejár az egy év táppénzem. A 40 évem 2011. július végén lesz meg. Mi a legjobb megoldás, hogy teljes nyugdíjat kapjak? A hiányzó hónapokat már nem tudom ledolgozni. Mi jár nekem (felmondási idő, végkielégítés, jubileumi jutalom (a 30 évest már két éve megkaptam)?
Válaszukat köszönöm előre is.

Kicsit hiányos az információ: pl.:Közalkalmazotti státuszba tartozol e?Tehát ,hogy a Ktv. vonatkozik e Rád.Ha IGEN, akkor én a következőt tenném:Nem tudom, milyen eredetű, súlyosságú az egy éve tartó betegséged.Leleteiddel fekeresném a munkáltatóm üzemorvosát, aki indokolt esetben kiadja az Egészségügyi alkalmatlanságról"az igazolást. (Ilyen hosszú betegség utáni munkába álláskor az újbóli üz.orvosi vizsgálat amúgy is kötelező.)Eü.-i alkalmatlanság esetén (ezzel az indokkal) kell kérned a munkáltatódtól a felmentést, melynek létrejöttével a 30 év (úgy értelmezem)szolgálati időd után 8 hónap felmentési idő jár Neked, amit (mivel munkavégzésre alkalmatlan vagy)munkavégzés nélkül töltesz le.
Mivel a felmentési időd letelte idején ( a 40 év munkavégzés utáni) nyugdíjra jogosult leszel,végkielégítés NEM illet meg.
A jub.jutalomra jogosító időd számítása most 32 évnél tart, tehát a nyugdíj betöltéséig nem éri el a 35 évet, ezért az sem jár.(A 40 éves már járna 35. év után)
Ha az eddig leírtakat sikerül elérni, nyugdíjazásodat csak a felmentési időd leteltét követő időponttól kérjed.
Figyelj arra,hogy a felmentési időre is jár a szabadság, amit a munkaviszonyod megszűnésekor pénzben kell kifizetnie a munkáltatónak részedre.
Szívből kívánom, hogy ez így sikerüljön Neked, ahogy itt leírtam!!

Kedves Mrs. Mikulás!
nagyon köszönöm a gyors válaszod. Köztisztviselő vagyok. tehát a törvény rám vonatkozik. Sajnos a betegségem nem gyógyuló, csak szinten lehet tartani. (mindkét lábam súlyos érszűkületes, nem műthető+autoimmun betegség. A körzeti orvos már javasolta korábban a leszázalékolást, de én nem szeretném ennyi idővel a nyugdíj előtt. Azt pontosan nem tudom, hogy 30 vag 35 évet számítottak be, mert költözés miatt elveszett az erről szóló papírom, a munkahelyemmel pedig nem beszéltem. Ha 35 évem lenne, akkor sem járna a jubileumi jutalom? Természetesen még egyszer nagyon köszönöm a gyors, hétvégi válaszod.

Ha tényleg ilyen súlyos a betegséged, március közepéig biztosan indokolt a gyógykezelésed.Mikor letelnek a táppénzes napjaid, s munkába kéne állnod, akkor menj az üzemorvoshoz!(A munkahelyeden még ne említsd a jövőre vonatkozó terveidet,táppénz alatt úgy se mondhatnak fel!)Az üzemorvosi vélemény után munkáltatódtól NE fogadd el sem a " közös megegyezéssel", sem a "lemondással" történő mviszony megszűnést, mert elesel a 8 hónap felmentési időtől, mely idő a mviszonyban töltött éveidet növeli.Ha a közszolgálatból származó 35 évedet ez idő alatt eléred, a mviszony megszűnésének napján( 5 havi bérednek megfelelő )megillet a 40 éves jubileumi jutalom.
Ha jogerőre emelik a a 40 év mviszony utáni nyugdíjtörvényt, kérjed a Nyugdíjbiztosítótól munkaéveid összeszámlálását!Ebben pontosan meg lesz határozva az is, mennyi a közalkalmazotti időd.
Remélem, e juttatásokat nem kell visszafizetned a 98%-os adó részeként!
És bízzunk abban, hogy a jövő évben nem változtatnak hátrányunkra a ktv.-en!

"Öreg" , de nem eléggé és rokkant vagyok, immár b.ítélet szerint is.

A NYUFI azt kéri szüntessen meg munkaviszonyom - OK˘

Úgy kérnék Tőlem a mu.ta.-nál,hogy tegyem ezt közös megegyezéssel. - ?

Én abban a hitben éltem, hogy kérhetem a felmentésemet. :(

A felmentéshez azonban, kjt szerint - állítólag így értelmezendő - a felmentés közlésekor ill. annak kezdetekor nyugdíjasnak kell minősüljek ...
NO, ez már nagyon nem OK, mert a NYUFI-nak meg kell a mvi. megszüntető határozat (végül is neki azt gondolom igaza van!), enélkül azt mondja nem indítja az eljárást akkor sem, ha van a tv-ben meghatározott szakvélemény is, mert ez is ..stb. feltétel...

Tehát: nem vagyok a m.tató szerint nyugdíjas sem a közléskor, sem a felmentési idő kezdő időpontjában, mert ugye a NYUFI csak azt követően intézkedik :( , ezért nem szünteti meg a munkaltató f e l m e n t é s s e l a mu.v,-t.

Átolvastam többször a Kjt-t az É N ÉRTELMEZÉSEM szerint felmentéssel megszüntethető a jogv., de fogtam már mellé, mert ugye...nem értelmezünk azonosan minden szinten.

Még az - eü. alkalmatlanság esetét is el tudnám fogadni, de hát a közös megegyezés...?

Öreg vagyok - igaz nem eléggé - , sokat - 38 évet - dolgoztam, össz-szervezeti egészségkárosodás mértékem rokk.-ra jogosító 2009. dec.től...
ÉS itt állok bután, elbizonytalanítva, még utolsó napokat táppénzen töltve ...

Az érthető, hogy végkie. nem, de, hogy felmentés és jub.jut se..., hát itt tartunk?
Vagy én értelmeztem nagyon-nagyon rosszul?

Mondd csak MIKULÁS, nem küldenél nekem így utólag egy értelmező csomagot, ha szépen kérlek!

Hogyan lépjek, hogy ne kerüljek teljesen ellehetetlenült helyzetbe ennyi év becsülettel ledolgozott munka, sok-sok táppénzes nap, év, rengeteg anyagi veszteség után után, de öregségi ny-ra nem jogosultan. ;(

Még annyit: Helyes döntésed segítése miatt üsd be a google keresőbe,(www.google.hu)hogy "felmentés, egészségügyi alkalmatlanság".Itt sok tanácsot kapsz a Téged érintő probléma megoldására.
Vagy E lap tetején ha rákattintasz a"HASZNOS HONLAPOK" címszóra, majd ott az OSZTÁLYFŐNÖKÖK ORSZÁGOS SZAKMAI EGYESÜLETÉre,azon belül a "TANÁCSADÓ!-ra,(ami már nem ad friss tanácsot, de a régiek hasznosak lehetnek)Biztos segít Neked dönteni!-helyesen a törvények ismeretében.

Na, ezt nem tudtam,hogy rokkant, leszázalékolt vagy 2009. decemberétől!A rokkantnyugdíjadat már nem kérheted, ha a megállapítástól 1 éven belül nem küldted a NYUFI-nak a mviszony megszüntetéséről a határozatot.De felejtsd is el egyelőre az egész nyugdíj-témát!MOST azon legyél,hogy az üzemorvos a betegséged indokával, a táppénzed letelte után NE engedjen dolgozni, mert eü.-i alkalmatlan lévén NEM állhatsz munkába.Így 8 hónapra fel KELL mentenie Téged a munkáltatónak.Ne feledd, erre az időre TELJES fizetés jár, a nyugdíj-félék csak ennek töredéke, ezért most az előbbi elintézése a lényeg!
Majd ha ennek a végére értél, és kénytelenek megszüntetni a mviszonyod, akkor jelentkezz a nyugd. biztosítónál!
A közös megegyezést, meg a többit azért írtam ,mert sok munkáltató hajlamos az átvágásra, azt ajánlja fel, ami neki és nem a mvállalónak az érdeke.

Kedves Mrs. Mikulás!
nagyon köszönöm a gyors válaszod. Köztisztviselő vagyok. tehát a törvény rám vonatkozik. Sajnos a betegségem nem gyógyuló, csak szinten lehet tartani. (mindkét lábam súlyos érszűkületes, nem műthető+autoimmun betegség. A körzeti orvos már javasolta korábban a leszázalékolást, de én nem szeretném ennyi idővel a nyugdíj előtt. Azt pontosan nem tudom, hogy 30 vag 35 évet számítottak be, mert költözés miatt elveszett az erről szóló papírom, a munkahelyemmel pedig nem beszéltem. Ha 35 évem lenne, akkor sem járna a jubileumi jutalom? Természetesen még egyszer nagyon köszönöm a gyors, hétvégi válaszod.

Segítséget szeretnék kérni a most jelenleg megszavazott nyugdíjjal évszámítással kapcsolatban. 1 munkáltatóm volt életemben, közalkalmazott vagyok 2011. júliusban lesz meg a 40 éves munkaviszonyom (Csak tiszta munkaviszony). Mikor érdemes és hogy elindítanom a nyugdíjazásomat? Szeretném megkapni a 40 éves jubileumi jutalmamat is, ez is érdekelne, hogyan ne essek el tőle? A munkáltatóm nem túl kézsésges és félek nem a nekem legjobb lehetőséget fogja felajánlani. Valaki nem tudna nekem segíteni hogyan kellene ezt intéznem?
Köszönettel egy megfáradt eü dolgozó

Biztosan sokan észrevettétek, micsoda hallgatás van újra a 40 év mviszony utáni nyugdíj törvényre emeléséről.
Azonban egyik megyei napilap cikkében a minap(azóta itt a neten is)ezeket a sorokat olvastam: "TOVÁBBI 2 HÓNAP HALADÉKOT IS KAP A KORMÁNY : TÖBB RÉSZLET KIDOLGOZÁSÁNAK SZABÁLYOZÁSÁRA IS KITOLTÁK A HATÁRIDŐT 2011. JANUÁR 1-JÉRŐL MÁRCIUS 1-JÉRE."
Ha ez igaz lesz, akkor a szabályozást KITOLTÁK, velünk pedig egyre jobban
kitolnak!!!!
Sokan úgy járunk már ezzel, mint az egyszeri legény a szűzlánnyal: Utóbbi addig-addig húzódozott az eset létrejöttétől, hogy mikor a legény célhoz ért, már nem is esett jól neki.
Minket is megfosztanak már ettől az ÚJ létrejöttének örömétől.Ha meg is történik, egy ideig már el se hisszük, hogy végre élvezhetjük!

Kedves Hozzászólók!
Több helyen tapasztalok tévedéseket a témával kapcsolatban.
1. A prémiumévek nem nyugdíj, hanem speciális munkaviszony. Ez azt jelenti, hogy a programba való belépéskor, 36 év közalkalmazotti /közszolgálati/ jogviszony megléte esetén sem jár a 40 éves jubileumi jutalom az érintettnek. Amikor PÉP-esként eléri valaki a 40 évet, akkor lesz rá jogosult. Ha a program ideje alatt nem lesz meg a 40 év, akkor életbe lép, amit a következőkben írok.

2. A kjt. 30.§ /1/d/ pontja azokra vonatkozik, akik nyugdíjas-korúak lettek, de még dolgoznak. A munkáltató bármikor felmentheti őket, ha úgy gondolja. A 30.§ /1/e/ pontja azokról szól, akik ÍRÁSBAN kérik a felmentésüket a munkáltatótól, arra való hivatkozással, hogy a felmentési idő utolsó napján rendelkezni fognak az előrehozott nyugdíj igénybevételéhez szükséges életkori és szolgálati időre vonatkozó feltételekkel. A munkáltató ezt megadhatja, de nem köteles rá.
Krisztina! Neked erre a paragrafusra kell hivatkoznod, amikor jelzed a munkáltatódnak - legkésőbb 8 hónappal a tervezett nyugdíjbavonulásod előtt - ezt az igényed. Zárójeles kérdés: biztos, hogy él már ez a 40 éves törvény?

3. Nem igaz, hogy 35 év közszolgaság után csak az kaphatja meg a 40 éves jubileumi jutalmat, akinek felmentéssel szűnik meg a munkaviszonya.
Bemásolom a Kjt.erre vonatkozó paragrafusát:

"78. § (1) A huszonöt, harminc, illetve negyvenévi közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkező közalkalmazottnak jubileumi jutalom jár.

(2) A jubileumi jutalom:

a) huszonöt év közalkalmazotti jogviszony esetén kéthavi,

b) harminc év közalkalmazotti jogviszony esetén háromhavi,

c) negyven év közalkalmazotti jogviszony esetén öthavi illetményének megfelelő összeg.

(3) Ha a közalkalmazott jogviszonya a 30. § (1) bekezdés d) vagy e) pontja alapján szűnik meg, részére a megszűnés évében esedékessé váló jubileumi jutalmat az utolsó munkában töltött napon ki kell fizetni.

(4) Ha a közalkalmazott közalkalmazotti jogviszonya - a fegyelmi elbocsátás büntetés vagy a 25. § (2) bekezdés b) 1. pontja szerinti áthelyezés kivételével - megszűnik és legkésőbb a megszűnés időpontjában nyugdíjasnak minősül [37/B. § (1), illetve (3) bekezdés], továbbá legalább harmincöt évi közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik, a negyvenéves közalkalmazotti jogviszonnyal járó jubileumi jutalmat részére a jogviszony megszűnésekor ki kell fizetni.

(5) A (4) bekezdésben szereplő rendelkezést a közalkalmazott örököse tekintetében megfelelően alkalmazni kell akkor is, ha a közalkalmazott jogviszonya elhalálozása miatt szűnik meg."

Egyértelmű, hogy az áthelyezést és a fegyelmi elbocsátást kivéve, bármilyen módon megszűnhet a munkaviszonya annak, aki a megszűnés napján nyugdíjasnak minősül. Neki - 35 év megléte esetén - ki kell fizetni a 40 éves jubileumit. Arra kell figyelni pl. egy PÉP-be lépő ember esetében is, hogy a kinevezés módosításakor, a határozott idő úgy legyen megállapítva, hogy a munkaviszonya utolsó napján - akár - nyugdíjra is jogosult legyen.
A 30.§ /1/ d, e, pontja azokra a felmentéssel távozókra vonatkozik, akik a megszűnés évében /25, 30, éves jutalomra lennének jogosultak./
Remélem, tudtam segíteni az eligazodásban!
Üdv.: Judit

Judit!
A nyugdíjra jogosult meg a nyugdíjasnak minősülés nem ugyanazt jelenti!

"a határozott idő úgy legyen megállapítva, hogy a munkaviszonya utolsó napján - akár - nyugdíjra is jogosult legyen." Ezt hogy gondolod? Pl. az 1953-as születésű 63 éves koráig? Akkor rosszul értelmezed a PÉP-t.

A kjt. nyugdíjasnak minősült használ.
Akkor minősül valaki nyugdíjasnak, ha elérte a rendes rá vonatkozó nyugdíjkorhatárt és a szolgálati ideje is megvan.
Valamilyen nyugdíjban részesül már. Előrehozott, rendes, korengedményes, rokkanr, stb.
A kjt. alkalmazásában a közalkalmazott nyugdíjasnak minősül, ha a kjt. 30. §. 1 )(e)-re hivatkozva kérésére felmentette a munkáltató.
Az általam felsorolt esetekben adható meg 35 év után a 40 éves jubileumi jutalom.
Attól még nem fog nyugdíjasnak minősülni a PÉP-es, ha az utolsó napon már előrehozott nyugdíjra is jogosult lenne, mert a jogviszonya nem a kjt. 30. 1) (e)alapján szűnt meg, hanem lejárt a határozott idejű szerződése.

Kedves Tiger!
Azt hiszem, olykor szemléletbeli különbség van közöttünk. Az én törvényértelmezésem szerint: mindent lehet, amit a törvény nem tilt. Márpedig a tv. a határozott idejű közalkalmazotti jogviszony megszüntetését kizárólag "lemondás"-sal nem engedélyezi.
Így: "A határozott idejű közalkalmazotti jogviszony a törvény értelmében:
•közös megegyezéssel,
•áthelyezéssel,
•rendkívüli lemondással,
•felmentéssel,
•azonnali hatállyal a próbaidő alatt, a hátralévő idő megváltásával, valamint
•elbocsátással szüntethető meg.
Hangsúlyt érdemel tehát az, hogy lemondással nem szüntethető meg a közalkalmazott részéről a határozott idejű közalkalmazotti jogviszony."
/A Munkaadó Lapja VI.évf.1. szám/

Úgy gondolom, ennek alapján elég sokféle módon ki lehet lépni abból a PÉP-ből, amibe egyébként is kényszerből kerültek legtöbben. Egyébként egyre inkább az az érzésem, hogy a társadalom úgy tekint a PÉP-esre, mintha sírban feküdne, ahonnan - valóban -nincs visszaút.
Hallottam, hogy a héten, a parlameni ülésen is elhangzott, hogy a prémiuméveket nem fogják munkaviszonynak tekinteni akkor, mikor a 40 évről döntenek. Hát akkor mi lesz? Én pl.folyamatosan dolgozom, kitöltve az összes, lehetséges munkaidőt. Azt tudjuk, hogy a 13. havira már csak akkor váltunk jogosulttá, mikor -egyébként - megszüntették ezt a juttatást, bérkiegészítést nem kaphattunk; fokozatugrásra nem kerülhetett sor. Csak a levonások nőttek minden évben, /annak ellenére, hogy jogszabály írta elő, PÉP-esként mit kell majd fizetnünk/ Ezt a jogszabályt bezzeg meg lehetett változtatni!
Egyébként az általad tévesnek tartott hozzászólásommal nem tévesztettem meg a kérdezőt. Arra válaszoltam, hogy PÉP-be való belépéskor nem fogja megkapni a 40 éves jubileumit, mert most még nem lesz "nyugdíjas". - ahogy a kérdező gondolta.
Az utána következő javaslataimat -persze - nem fontos megtartani. Azonban megkérdezem:Kit ér kár /mondhatnám: "pofátlan"-nak számít-e,/ ha valaki - az akármilyen nyugdíjra - jogosító születésnapján, még EGY napig közszolga marad?
A felmentés, közös megegyezés úgyis a munkáltatótól függ.
Lehet, hogy vannak köztük olyanok is, akik belátják, ha a munkavállalóik zömét megillették bizonyos jogok, juttatások; akkor talán a PÉP-est se kellene "lenullázni" - főleg akkor, ha törvény nem írja elő!
Megjegyzés: A "Félreértések2"-ben írtakkal tökéletesen tisztában vagyok!
Üdvözöl: Judit

azt szeretném kérdezni töletek ,hogy én 1997. mentem el nyugdijba mivel 1950. születtem nem mindig dolgoztam ka.-ként de a büntetés végrehajtás ban mint növér dolgoztam a nyugdij intézet a teljes ledolgozott idömet 37. évet állapitott meg ebben egy gyermek kedvezménye is megvan kérdésem hogy jár e nekem a negyven éves jubileumi járandoság mert a munka helyem csak a ka. jogviszonyt ismeri el egyébként nyugdijasként ugyan oda mentem vissza imáron 5. éve igy itt már 27 éve dolgozom mint ismételten ka.

SAJNOS ELÍRTAM A DÁTUMOT NEM 1997 HANEM 2007-BE MENTEM NYUGDIJBA

Kedves Valcz Kati!
1997-ben mentél el nyugdíjba 47 évesen, már ezt nem értem. Azt sem, mikorra lett meg 37 év ledolgozott időd. De azt tudom, hogy a 40 éves jubileumi jutalom 40 év közalkalmazotti munkaviszony után jár, 35 éves közalkalmazottaknál nincs, 30 éves 30 év ka.munkaviszony után, s a legkisebb 25 év után jár. Remélem segítettem.

én nem hatvanba születtem hanem 1950-ben és 2007-be mentem elöre hozott öregségi nyugellátásba tehát kedves válaszadom 57-éves koromba mentem nyugdijba

Ui.: Valcz Katinak
Ha eseteleg 2007-ben mentél nyugdíjba, azóta közalkalmazottként dolgozol nyugdíj mellett, és így van meg 35-nél több KÖZALKALMAZOTTI munkaviszonyod összesen, akkor talán megkaphatod a jubileumit.

köszönöm a válaszod valoban 2007 oktoberében mentem nyugdijba és három honap mulva vissza mentem ugyan oda közalkalmazotti beosztásba mint elötte is ápolónö-ként

sajnos még most sem kaptam választ a kérdésemre kérlek benneteket hogy az Email cimemre válaszljon valameitek:valczkati@freemail.hu köszönöm elöre is

Kedves ijudit!
Nem az 1 napon van a hangsúly. Bizonyára sok szerződést pont a szülinapig, vagy az utána való napig kötöttek meg és nem az előző napig. Ha a közalkalmazott a születésnapján, vagy utána is még pépes, hiába van meg az előrehozott nyugdíjazáshoz szükséges életkori és szolgálati idővel kapcsolatos feltétel, mivel (csak jogosult) nem minősül nyugdíjasnak, ezért nem jár a jubileumi jutalom. Azért nem minősül nyugdíjasnak, mert a jogviszony nem a kjt. (1) e) szerint szűnt meg, hanem egy határozott idejű szerződés lejártával.
Judit próbáld meg kérni a felmentésedet, -hisz a törvény nem tiltja, ebben egyetértek - arra az időpontra, amikor magától is megszűnne. Mit fog szólni hozzá a munkáltatód? Szerinted felmentene?! Majd, ha bolond lenne!
A PÉP-esek 40 éves kedvezményes nyugdíjból való kihagyása nagy baklövés a kormányzat részéről. Én azért reménykedtem, hogy erre nem kerül sor, mert szerintem nagy különbség nem lehet a nyugdíj és a pép-es illetmény között. Ezért teljesen mindegy, hogy mit finanszíroznak, sőt, ha úgy vesszük, aki később megy nyugdíjba, annak a szolgálati ideje is több lesz, nagyobb szorzó, magasabb nyugdíj. Szerintem "nem éri" meg a gazdaságnak a pép-esek kihagyása a 40 éves kedvezményes nyugdíjazásból. Persze, a magasabb fizetésűeknél, sok korábbi túlmunkával lehet, hogy más a helyzet. Nem számoltad még ki, hogy mennyi lenne a nyugdíjad a PÉP-es illetményhez viszonyítva?
Üdvözöllek
Tiger

SOS
Szeretném ha segítenétek 2010-ig prémium éves köztisztviselő voltam.Jelenleg Kormánytisztviselő vagyok ,hála az új kormánynak.Ezzel nincs is gond eddig ha elmegyek 40 év munkaviszony után nyugdijba kapok jubileumi jutalmat.Ma kaptam egy levelet a munkahelyemtől amiben azt írja 2010 évi LVIII törvény 23/3 bekezdése alapján 2038-ban leszek jogosult a 40-éves jubileumi jutalomra ? Ez tényleg igy van,ha valaki tud válaszoljon.
Kata

számolgass, hogy jót írtak-e neked:

23/3:
A jubileumi jutalomra jogosító idő megállapításánál
a) az e törvény és a Ktv. hatálya alá tartozó munkáltatónál munkaviszonyban, közszolgálati és kormánytisztviselői jogviszonyban eltöltött időt,
b) a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény (a továbbiakban: Kjt.) hatálya alá tartozó szervnél munkaviszonyban, közalkalmazotti jogviszonyban töltött időt,
c) a hivatásos szolgálati jogviszony időtartamát, továbbá
d) a bíróságnál és ügyészségnél szolgálati viszonyban, munkaviszonyban, valamint
e) a hivatásos nevelő szülői jogviszonyban,
f) az e törvény, a Ktv., illetőleg a Kjt. hatálya alá tartozó szervnél ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyban,
g) az állami vezetői szolgálati jogviszonyban
töltött időt kell figyelembe venni.

Azt hiszem ennek már nincs jelentősége,csak ennyit dolgoztam közigazgatásban,1953-as születésű vagyok,remélem mehetek nyugdijba,legkésöbb 2012.
köszönöm kata

Oldalak

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!