Hat.idejű munkaszerződés!

Segítséget kérnék, mivel nem ismerem az ide vonatkozó törvényeket!
Nemrég dolgozom közalkalmazottként. A munkaszerződésem határozott időre szól, részmunkaidős (6órás) foglalkoztatással. A szerződés lejárata előtt, ha véletlenül felmondanának, milyen kötelezettsége van a munkáltatónak?
Köszönettel: sobi59

Pedagógus vagyok. Gyakornoki szerződèsem 2021.08.31.-èn lejár. Idöközben kiderült,hogy kisbabát várok, viszont mèg nagyon korai szakaszban. A határozott idejű szerződést szeptember 1-èn köttetnènk meg. Aggódom,hogy ha kiderül nem köttetik meg a szerződèd. Van e aggodalomra okom? Titkoljam míg meg nem írjuk. Köszönöm a segítséget!

Üdv!
Azt szeretném kérdezni kB 6 hetes terhes vagyok. A határozott idejű szerződésem július 31.lejár. December közepén szülnék. Milyen pénzre lennék jogusult?
Vagy mit tehetnék ezügyben?
Köszönöm a választ!

Kismama vagyok határozott munkaszerződésem van!Ami lejár a babaszületése előtt!Nem tudom mirre vagyok jogosult???!!!

Üdvözlöm,
Határozott munkaviszonyom június 10-én megszűnik. Kisbabám várható születési ideje július 11. Kérdésem az, hogy mire számíthatok, kapok csedet és gyedet, vagy gyed ilyen esetben tényleg nem jár. Milyen alternatíva lehetséges ilyen esetben?
Köszönöm a választ.

Ma szóltak, hogy január 5-én lejárt a szerződésem (szülési szabadságon lévő kolléga helyén dolgozom több, 2,5 éve, de a kolléganőnek közben megszületett a 2. gyermeke), de ne aggódjak, mert meghosszabbították április végéig. A szerződést én még nem láttam, így alá sem írtam. Akkor most feketén dolgoztatnak? Mindkét igazgató helyettesünk azt mondta, hogy a suli hosszú távon számol velem.
Akkor miért nem kötnek velem határozatlan idejű szerződést? Miért ez a három hónapos, ami annyira sem volt fontos, hogy még az előző előtt lejárta előtt szabályosan meglegyen. Mi van akkor, ha én ezt nem fogadom el? Milyen lehetőségeim vannak?

Sziasztok! Határozott idejű szerződésem van a munkahelyemen. Február végén jár le a mostani,és már megkaptam a hosszabbításról szóló szerz.módosítást,amit alá is írtam. Azonban 9hetes terhes vagyok,viszont a munkahelyemen senki nem tudja még. Ezzel kapcsolatban lehet e a későbbiekben valamilyen jogi problémám (hogy úgy írtam alá a szerződést H tudtam terhes vagyok de nem szóltam róla,12.hét környékéig nem is szólnék)? Válaszokat előre is köszönöm!

Szia! Ebből nem lehet problémád, én se szóltam volna róla, hiszen annyi minden történhet a 12. hétig! Viszont - amikor lejár a határozott idejű szerződésed, akkor a munkaviszonyod is megszűnik, hiába leszel mondjuk GYES-en vagy GYED-en. Ennek a későbbi besorolásoknál lesz jelentősége.

Sziasztok! Április 1-én jár le az 1 éves munkaszerződésem és most vagyok 10 hetes terhes. Mi a teendő hogyha nem kapok hosszabbítást ?

Segítséget kérnék , kiderült h terhes vagyok és màj 31.-én jàr le a szerződésem (tudom h hatàrozatlan idejűt kapok) és szeretnék addig dolgozni hogy később rendesen megkapjak mindent ami a babàt és engem illet. Miutàn megkapom és alàírom a szerződést lehet abból gond hogyha egyszerre tàppénzre megyek? Ugy értem hogyha kiderül h tudtam róla és nem szóltam mielött alàírtam a szerződést .Köszönöm előre a vàladzt

Tisztelt Hölgyem!
Nagyon érdekelne, hogy mi lett végül a szerződésével?
Véglegesítették?

Köszönettel és üdvözlettel!

Sziasztok. Kérlek aki tud segítsen! Két hónapja vagyok egy cégnél, most járt le a próbaidőm.Szerződésem a következő: a munkáltató a munkavállalót 2011 január 24-től, április 30-ig határozott időre alkalmazza 60 nap próbaidővel.Utána 2 havonta határozott idejű szerződést szoktak kötni a dolgozókkal és csak öt év után változtatják meg határozatlanra. Nemrég kiderült hogy babát várok és nem tudom mit csináljak! Mikor szóljak? mert illene szólni a szerződés hosszabítása előtt.Pofátlanság lenne megvárni a május elsejét addigra már 15-16 hetes terhes leszek. Ráadásul nem jó érzés titkolózni, takargatni magam. Másrészt nagyon félek hogy kirúgnak, ez a baba lesz a második gyermekünk és egy fizetésből lehetetlen megélni. Talán annyi előnyöm lenne a főnöknél hogy igen jól dolgozom, és a párom is ennél cégnél dolgozik 3 éve. Viszont rengeteg jelentkező van akik jönnének dolgozni és van is munka ezerrel.Jönnek mennek az emberek. Tehát a cégnek egyáltalán nem érdeke, hogy megtartson.Az egész csak az emberségen múlik. Szerintetek mit csináljak? Ha úgy döntenék hogy most szólok,akkor határozott idejű szerződéssel milyen lehetőségeim vannak ????? kérlek segítsetek. köszönöm szépen

Tisztelt cím!

Én hat. idejő kormánytisztviselő vagyok!
Múlt hét csütörtökön közölték velem, hogy e hét hétfőjétől kirendeltek egy 42 kmre lévő másik kirendeltségre!Én úgy tudom, hogy a kormányszolgák kihelyezését a kormtisztviselőkről szóló tv 16-ik paragrafusa kimondja, hogy milyen feltételekkel lehet kirndelni.
Nos a problémám, hogy sem értesítőt nem kaptam 10 mnappal korábban, már egy hete az új helyre járok, de még papírt sem láttam a kirendelésről, valamint édesapámat hordom kórházba és a fizetésem 60 százaléka a bérlet ára, de ezt következő hó 5 én kapom vissza, vagyis annak a 80 % át! Ki akartak velem szúrni, de helyes ahogyan eljártak? A gyakorlatban hogyan működik ez, hogy embereket ellehetetlenítenek két nap alatt? Illetve, mi van akkor, ha nem írom alá a kihelyezésemet, ami biztosan vissza lesz datálva, hogy mossák kezeiket? Valamint kihez fordulhatok segítségért?

Válaszát előre is köszönöm: Egy kormánytisztviselő

Üdv! Segítséget kérnék én is: igazságügyi alkalmazott vagyok, határozott idejű szerződéssel (kimondottan helyettesítésre), mely 2011.08.31-én jár le.
Nemrég kiderült, hogy terhes vagyok. Megtehetik, hogy megszüntetik a munkaviszonyom a lejárata előtt, (különösen, ha akit helyettesítek vissza akarna előbb jönni a gyed-ről...) vagy a lejáratig él a felmondási védelem? Ha megszüntethetik, akkor a hátralévő időre ki kell fizetniük a béremet, igaz?
Nagyon megköszönném, ha valaki választ tudna adni, az Iasz. tv-ben nem tudtam erre vonatkozóan kihámozni semmit sem. Köszönettel: Kati

Kedves Kati!
A hozzászólók által leírtak helytállóak.
Arra azonban felhívom a figyelmed, ha a kinevezéseden szerepel arra utaló kifejezés, hogy "x.y. gyermekgondozási szabadsága idejére, előreláthatólag eddig és eddig...", akkor sajnos, a munkáltatód megteheti, hogy a hat. idő lejárta előtt megszünteti a jogviszonyt - különösebb munkajogi következmények nélkül.
Sok sikert és nagyon kevés idegeskedést kívánok: Judit

Kedves Válaszolók!
Nagyon szépen köszönöm a gyors infókat!!!
Hát nem örülök a hírnek, de ez van... De akkor ezek szerint a hátralévő időre mindenképpen ki kell fizetniük a béremet.
Még egyszer köszönöm, mindenkinek minden jót kívánok!
Kati

Az iasz-ben nem szabályzott részre a munka törvénykönyve az irányadó. E szerint a határozott időtartamú munkaviszony megszüntetése:

88. § (1) A határozott időre szóló munkaviszony csak közös megegyezéssel vagy rendkívüli felmondással, illetőleg próbaidő kikötése esetén azonnali hatállyal szüntethető meg.
(2) Az (1) bekezdéstől eltérően is megszüntetheti a munkáltató a határozott időre alkalmazott munkavállaló munkaviszonyát, a munkavállalót azonban egyévi, ha a határozott időből még hátralévő idő egy évnél rövidebb, a hátralévő időre jutó átlagkeresete megilleti.

Magyarul ha felmond neked (ez nem rendkívüli felmondás, rendkívüli felmondás ha pl. súlyosan megszeged a kötelességedet), mert vissza akar jönni a kolléga, 2011.08.31-ig ki kell fizetni az átlagkereseted.

1. Na, közben láttam, hogy pont e legelső hozzászólásban idézték az általam is bemásolt paragrafusokat. :)

2. A teljes válasz pedig így hangzik a kérdésre: Ha te nem is akarod, a munkaadó bármikor megszüntetheti rendes felmondással a határozott idejű foglalkoztatásodat. Ebben az esetben - amennyiben nem vagy próbaidő alatt - ki kell fizetni a 08.31-ig esedékes havi átlagos béredet.

Én is segítséget kérnék ezzel a témával kapcsolatban. 6. éve vagyok pedagógus, és még idén is csak egy évre szóló szerződést kaptam. Sokan kiborultak, mondván ezt 5 évig lehet húzni és utána kötelesek a szerződésemet határozatlan idejűre megkötni. Most ez így van, vagy nem? Milyen esetek zárják ki azt, hogy a hatodik évben sem kötnek határozatlant az emberrel? Vannak kizáró okok? Erre szeretnék választ kapni, ha valaki tudja. Köszönöm

Kedves Pedagógus!

A munkáltatójának az eljárása jogsértő, mert határozott idejű szerződéssel max. 5 évig lehet foglalkoztatnia Önt. Ezután -tehét már most is, a 6. évben- a szerződése jogszabály erejénél fogva határozatlan idejűnek minősül. Függetlenül attól, hogy újabb határozott idejű szerződést írattak alá Önnel.
Ez alól csak külföldi állampolgár vagy közcélú foglalkozatásban van kivétel.
A helyettesítés nem ok az 5 éven túli határozott idejű szerződésre.

Üdvözlettel,

Tájékoztatásul a Munka Törvénykönyvének a rendelkezése:
Mt.79. §
(1) A munkaviszony – eltérő megállapodás hiányában – határozatlan időtartamra jön létre.
(2) A határozott idejű munkaviszony időtartamát naptárilag, vagy más alkalmas módon kell meghatározni. Ha a felek a munkaviszony időtartamát nem naptárilag határozták meg, a munkáltató köteles tájékoztatni a munkavállalót a munkaviszony várható időtartamáról.
(3) Az (1)-(2) bekezdés rendelkezésétől eltérően, ha a munkaviszony létesítéséhez hatósági engedély szükséges, a munkaviszony legfeljebb az engedélyben meghatározott időtartamra létesíthető.
(4) Határozatlan időtartamúnak kell tekinteni a munkaviszonyt, ha a határozott időtartamú munkaviszony azonos felek közötti ismételt létesítésére, illetve meghosszabbítására az ahhoz fűződő munkáltatói jogos érdek fennállása nélkül kerül sor és a megállapodás megkötése a munkavállaló jogos érdekének csorbítására irányul.
(5) A határozott időre szóló munkaviszony időtartama – ideértve a meghosszabbított és az előző határozott időre kötött munkaszerződés megszűnésétől számított hat hónapon belül létesített újabb határozott időtartamú munkaviszony tartamát is – az öt évet nem haladhatja meg. Ettől eltérően, a (3) bekezdésben meghatározott esetben az engedély meghosszabbítása esetén az újabb határozott idejű munkaviszony időtartama – a korábban létesített munkaviszony időtartamával együtt – az öt évet meghaladhatja.
(6) A határozott idejű munkaviszony határozatlan idejűvé alakul, ha a munkavállaló az időtartam lejártát követően legalább egy munkanapot, közvetlen vezetője tudtával tovább dolgozik. A harmincnapos vagy ennél rövidebb időre létesített munkaviszony azonban csak annyi idővel hosszabbodik meg, amilyen időtartamra eredetileg létrehozták.
(7) A (6) bekezdésben meghatározott szabályok nem vonatkoznak a választással keletkezett, illetve a hatósági engedélyhez kötött, illetve a közcélú foglalkoztatás érdekében létesített munkaviszonyra.

Ha mindig valaki helyén vagy (gyes, gyed) akkor bármeddig húzható, az 5 éves szabály arra az esetre vonatkozik ha üres álláshelyet töltenek be így hosszabbítgatva.

Friss diplomásként találtam az újságban egy két évre szóló,
határozott idejű köztisztviselői állástegy hatóságnál,
az egyik régióközpontjukban.felvételt nyertem, de nem
állhattam munkába, versenyvizsga híján, így letettem a vizsgát, majd meg
kellett várnom, míg a hölgy, akinek a helyére felvettek, megszüljön. Ez
meg is történt, így február 11-én munkába állhattam, de az elkészült
szerződésben egy másik hölgy helyére kerültem, aki akkor már 1-1,5 éve
gyesen volt (amit természetesen csak utólag tudtam meg), illetve szó nem
esett a szerződésben a két éves munkaviszonyról, csupán fél év
próbaidőről, és szóban biztosítottak róla, hogy minden fél évben
hosszabbításra kerül a szerződésem, amíg le nem telik a két év. Lejárt
az első fél év (ezzel együtt a próbaidő is), majd újabb szerződés
következett, de ez csak 4 hónapra szól, dec.31-ig. Ezt azzal indokolták,
hogy nem köthetnek a következő évre előre szerződést.
Érdemes-e az igazamért harnolnom, azért mert a hirdetés ellenére
nem két évre vettek fel, illetve azért mert nem annak a hölgynek a
helyére vettek fel, akire vártam, hogy megszüljön, hiszen ez jelentette
a munkakezdés akadályát. Az állás miatt visszautasítottam több másikat
is, amelyek ugyan határozatlan idejűek voltak, viszont több, mint
50km-re voltak a lakhelyemtől, a jelenlegi pedig helyben van. Van valami
esélyem, vagy törődjek bele?
További kérdésem az lenne, hogy, ha közlik velem, hogy nem hosszabbítanak mondjuk a héten, akkor nekem is jár felmentés a munkavégzés alól vagy sem?
Előre is köszönöm segítségét.

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy felmondhatom-e - és ha igen milyen feltételekkel, következményekkel - a határozott idejű munkaszerződésem, mely dec.31-ig szól.

Kedves Érdeklődő!

Határozott idejű munkaviszonyt a munkavállaló rendkívüli felmondással szüntetheti meg -ha arra okot adó körülmény fennáll.Vagy közös megegyezéssel a határozott idő lejárta előtt.
Üdvözlettel,

Tájékoztatásul a Munka Törvénykönyve vonatkozó rendelkezése:

A határozott időtartamú munkaviszony megszüntetése
88. §
(1) A határozott időre szóló munkaviszony csak közös megegyezéssel vagy rendkívüli felmondással, illetőleg próbaidő kikötése esetén azonnali hatállyal szüntethető meg.
(2) Az (1) bekezdéstől eltérően is megszüntetheti a munkáltató a határozott időre alkalmazott munkavállaló munkaviszonyát, a munkavállalót azonban egyévi, ha a határozott időből még hátralévő idő egy évnél rövidebb, a hátralévő időre jutó átlagkeresete megilleti.

sajnos kevered a határozott idejű jogviszonyt és a helyettesítés határozott időre jogviszony fogalmakat.

Csak egy példát írok: Van egy nő, szül egymás után 3 gyereket, tehát mondjuk otthon van a gyerekekkel összesen több mint öt évet, de aztán visszajön dolgozni.
Ebben az esetben hiába van valaki több, mint 5 évig a helyén, a státusz a szülő nőt illeti. Továbbá mivel újabb státusz pedig nem keletkezett, kinevezni határozatlan időre valakit egy nem létező helyre törvényileg lehetetlen és tilos.

Ezért, mint írtam:
- helyettesíteni bárkit bármeddig lehet.
- foglalkoztatni bárkit üres álláshelyen max. 5 évig lehet határozott időre.

A kulcsszó a kinevezési okmányban szereplő "helyettesítés" vagy szinomnim kifejezésen van.

Ne légy felületes, mert csak nem létező reményeket ébresztesz, ami feszültségeket szül.

A határozott időtartamú munkaviszony megszüntetése

88. § (1) A határozott időre szóló munkaviszony csak közös megegyezéssel vagy rendkívüli felmondással, illetőleg próbaidő kikötése esetén azonnali hatállyal szüntethető meg.

(2) Az (1) bekezdéstől eltérően is megszüntetheti a munkáltató a határozott időre alkalmazott munkavállaló munkaviszonyát, a munkavállalót azonban egyévi, ha a határozott időből még hátralévő idő egy évnél rövidebb, a hátralévő időre jutó átlagkeresete megilleti.

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!