Jubileumi jutalom

Úgy tájékoztattak, hogy a jelenleg köztársasági Elnök aláírása alatt lévő kormánytisztviselői törvényben a jubileumi jutalomra vonatkozó rész alapján újra kell számítani a jutalomhoz szükséges szolgálati időt és kizárólag "az e törvény és a Ktv . hatálya alá tartozó munkáltatónál munkaviszonyban, közszolgálati és kormánytisztviselői jogviszonyban eltöltött időt" számolják be. Így akinek július után jár a jubileumi jutalom, csak akkor kaphatja meg, ha végig Ktv hatálya alá tartozott. Nekem júliusban kellene a 35 évest kapni, de ha át kell számolni akkor pár évet csúszik, mert volt Mt-s munkaviszonyom is. Szeretném tudni jól értelmezik-e az új törvényt!

 

érdeklődő

Kedves Judit, köszönöm szépen a segítséget! :)

Engem is az előző kérdésre adott válasz érdekelne.
20 éve dolgozom a jelenlegi munkahelyemen pénzügyesként nem túl sok fizetésért.
2010. okt. 2.-án kapnám a 40 éves jubileumi jutalmamat.De szeretném biztosan tudni, hogy meg fogom-e kapni. A közszférában dolgozók között én is nagyon számítok erre a pénzre, nagyon nagy kiszúrás lenne velünk, ha nem kapnánk meg. Mivel azt sem tartom igazságosnak, hogy a kollégám akinek juniusban járt Ő megkapta. Én miért vagyok büntetve 2 hónap miatt.
Válaszát várva :
Tisztelettel: G. Anna

Én a 25 éves jubileumi jutalmamat 4 évvel ezelőtt eleve úgy kaptam, hogy nem számolták bele a azt a 2 évet, amit pályakezdőként nem közalkalmazottként dolgoztam.

Erre én is nagyon kiváncsi vagyok meg érintett is.
Üdv:
Vera

Települési önkormányzatnál vagyok köztisztviselő. Ez a 2. munkahelyem. A jelenlegi munkahelyemen 1985-től dolgozom. Az első munkábaállásom 1980 július 14-én volt.
Szeretném megkérdezni, hogy a jubileumi jutalom számításba beletartozik-e az 5 %-os illetménykiegészítés és a mérlegképes szakvizsga, amelyre 40 % képzettségi pótlékot kaptam ?
Másik kérdésem, hogy a jubileumi jutalom adózási elszámolásánál érvényesíthető-e a 10 % adómentes rész?

Bele.Ajutalom havi illetmény szerint jár, ezek pedig annak szerves összetevői!

Adott egy öreg kormánytisztvi'. Tegnap óta az.

Számítsuk újra - a minap hatályba lépett törvény alapján - jubileumi jutalom jogosultságának kezdő időpontját.

Öreg mókus valamikor a '60-as években kezdett dolgozni - tette ezt évekig (mondjuk '91-ig) mindenféle gyárakban. Bizony, jómunkásember volt ő...

Az új szabály szerint a jubileumi jogosultságot megalapozó jogviszonyok közül a '92 előtti időszakra vonatkozóan már "nem játszanak" a sima (jómunkásember-) munka-jogviszonyok.

Azaz, a '92 előtti időszakból mostantól csupán a Ktv., Kjt. hatálya alá tartozó munkáltatóknál, bíróságoknál, stb., hivatalos nevelőszülői jogviszonyban stb. szerzett jogviszonyok számítanak bele a jogszerző időszakba. (tehát, ahogy a legtöbben értelmezik, a '92-es Ktv. és Kjt. alá vont munkáltatókat a két törvény hatályba lépése előtti időszakra is a két törvény hatálya alá tartozóknak tekintik - vagymi...)

Mi volt korábban? Korábban bizony közszolgálati jogviszonynak tekintették a jubileumi jogosultsági időszak szempontjából a '92 előtti "gyári", stb. munkaviszonyokat is.

És itten jelentkezik öreg mókus esetében a veszteség. Öreg mókus ugyanis '91-ben kezdett közszolgálni (amit tesz azóta folyamatosan), előtte 20 évig gyárban nyomta, mint jómunkásember... s mivel a korábbi szabályozás szerint ez a 20 év (tegnapig) bészámítódott az ő jubileumi jogosultságszerző időszakába, imígyen 2006-ban már a 35 éves jubileumi jutalmának örvendezhetett.

Mostan jön a kanyar a történetbe. Az életbe lépett 2010. évi LVIII. törvény szerint az ő jómunkás 20 éve elszállott örökre, ami annyit tesz, hogy jövő évben ahelyett, hogy a 40 éves jubjutinak őrjönghetne, még a 25 évesre sincs jogosultsága (2011 - 1991 = 20) - no ezt kapd ki! Ilyenkor mi vaaaaan? S mondjuk, hogy eltelik még pár év, s ő végre újra megszerzi (életében másodszor - röhej :))) a 25. jubileumi jogosultságát. Nos, mondjuk. Öreg mókus már-már elkezdene örvendezni e bizarr időutazásnak, ám korai (=ez egy képzavar :)) az ő öröme, mivel:

2010. évi LVIII. törvény 23. § (4) bekezdés: "A kormánytisztviselõ nem jogosult jubileumi jutalomra, ha másik foglalkoztatási jogviszonyban azt már megkapta. "

S bizony öreg mókus a 25 évest 1995-ben már megkapta (sőt, azóta, ahogy említettem, a 30 és 35 évest is). (Kérdem én megin': akkor most mi vaaaaan? E szerint öreg mókus nem kaphat soha többé 25, 30 és 35 éves jubileumi jutalmat, hanem legközelebb 2031-ben kaphatna 40 évest (mert olyant még nem kapott ugye), amikor ő nagyjából nyolcvanvalahány éves lesz... s amiért nem mondhatjuk, hogy ejnye, öreg mókus, erről rútul lecsúsztál, az pedig az, hogy öreg mókusnak (és valamennyiünknek) bőven megvan az esélye, hogy addigra jól felemelik a nyugdíjkorhatárt 95 évre. Tehát ne bánkódjál, öreg mókus. Van remény....

Teljesen megértelek! '969. augusztusától dolgoztam állami cégnél. 1993. decemberében elcsábított a közszféra, minden korábbi időmet (6 hó híján) beszámítottak. Így 2006. januárban én is a 35-ösnek örültem és vártam 2011. januárt, vele a 40- est! Most leshetek? Valamit tennünk kellene!!! Annyian csak nem vagyunk, hogy belerokkan kis hazánk ebbe, nekünk hovatovább ez a pénz kórházra, gyógyszerre kell... Ha nem kapjuk meg költsék ők arra! Üdvözlettel.

Ki mit tud a végrehajtási rendeletről? Megjelent már? Abban van minden reményem, mivel a jubileumi jutalmam egyre inkább elúszni látszik! :(

Üdvözlet!
Én 2007 július 1.-től PÉP.-es vagyok, a fizetésem 70%.-át kapom, 2011. augusztus 1.én. 40 éves dolgozó, leszek, ami mind közalkalmazotti. Szeretném, ha valaki segítene abban, hogy jár-e nekem a 40 éves jubileumi jutalom, vagy már azt is eltörölték, mind megannyi mindent ebben a szférában?
Köszönöm előre is a választ. Irén

Üdvözlet!
Én is PÉP-es vagyok 2007-szeptembertől tavaly decemberben volt 35 évem én rendesen megkaptam.
Üdv Kata

Kedves Kata (Béca)!
Közalkalmazott vagy? Én is a PÉP éveit töltöm, 39év szolgálati évem, és több, mint 36 év munkaviszonyom van, s szeretném megkapni a jubileumi jutalmat, de eddig nem történt meg. Válaszodat köszönöm EA.

Kedves Irén!
Legjobb tudomásom szerint - eddig még - nem törölték el a PÉP alatti jubileumi jutalom kifizetését. Én is érintett vagyok, ezért figyelemmel kísérem a történéseket. "Szerencsémre" egy kicsit öregebb vagyok nálad, mert nekem most szept. 1-jén jár.

Ma már hatályba lépett a kormánytisztviselői rendelet. Nem tud valaki biztos infót arról hogy hogyan kell értelmezni a jubileumi jutalmakra vonatkozó részét, vagy hogy mikor várható hivatalos állásfoglalás?

Szemétségnek tartom, ilyen különbséget tenni köztisztviselő és kormánytisztviselő között. Akik olyan szerencsések, hogy maradtak a Ktv. hatálya alatt, ők megkaphatják az esedékes jubileumi jutalmukat, akik pedig a Kormány "kegyéből" az új jogszabály hatálya alá tartoznak júliustól, nem. Nem a legjobban kereső rétegbe tartoznak a közszféra alkalmazottai, akiknek amúgy is már második éve be ven fagyasztva a bére, semmi plusz juttatást nem kaptak, elvonták a 13. havi illetményüket, a ruhapénzüket, jutalmat sem kaphattak. Akkor egy tollvonással kormánytisztviselőt csinálnak belőlük és még ezt plusz juttatást elveszik tőlük, amire 35 avagy 40 év eltöltött jogviszony alapján joggal számítottak.

Sajnos az illetményalap 2007 óta nem emelkedett, tehát 3 éve vannak befagyasztva a köztisztviselői bérek. Egyebekben eyetértek, csak sajnos a közvélemény abban a hitben van, hogy a köztisztviselők agyon keresik magukat.
Egy közszolga.

"Aki olyan szerencsés volt, hogy a közszolgálatban dolgozott 1992 előtt, annak ezeket az éveket is bele lehet számolni a jub.jut.-ba,"

Jelenleg mindenki csak találgat, így a fentebb látható idézet is csak találgatás. Holnap hatályba lép az új rendelkezés és remélhetőleg pár napon belül kiderül hogy valójában hogyan is kell értelmezni az új rendeletet.

Tehát az itt olvasottak szerint nem kaphattam meg a jub. jutalmat 2008-ban, mert nem voltam szimpi a gazd.vezetőnek, most nem kaphatom meg, mert az új számítás szerint nem számítható be??????????
Nem igazán jó szembe menni egy vezetővel sem, de nem tudom elfogadni, hogy bizonyos embereknek kifizették, akiknek az előző munkáltató "betervezte", egy évvel később nekem nem fizeti ki, mert nem jár! Jár vagy nem!
Miért járt annak, akinek szintén csak beszámítható volt az előző munkaviszonya és az előző normális munkáltató el is ismerte!

Igen, valóban ez a legkedvezőbb. :) Kívánom hogy Neked legyen igazad. Állásfoglalásnak meg lennie kell legkésőbb 6.-ig, ha jól tudom, hiszen valami alapján számolnia kell a humánpolitikának és a kifizetések nem csúszhatnak.

Nem szeretném borzolni a kedélyeket, de egy újabb variációt hallottam egy gyakorlati szakembertől.
Eszerint a jelenlegi köztiszviselőknek meg van állapítva a jubileumi jutalomra jogosító ideje. Ezt egy új rendelkezéssel, visszamenőleges hatállyal megsemmisíteni, és újra számolni nem lehet. A július 6-án hatályba lépő törvény a jubileumi jutalomra vonatkozóan átmeneti rendelkezéseket nem tartalmaz, ezért a már beszámított idő jogszerző időnek számít, és az új rendelkezés csak a július 6. után kinevezett kormánytisztviselők esetében alkalmazható. Vagyis eszerint a már megállapított időket jub jutalomra jogosító időnek kell továbbra is számolni.
Ez egy új értelmezés, de a dolgozók szempontjából mindeképp a legkedvezőbb.
Minden esetre érdemes kivárni, hátha születik erre egy egséges állásfoglalás.

Bárcsak igazad lenne!

Ez a szerzett jog egy érdekes álláspont. Tetszik. Jó lenne, ha igazad lenne. Sajnos attól tartok, hogy ezt könnyen kivédik azzal, hogy ez már nem köztisztviselői jogviszony.

Gondoljunk bele, ha valaki átmegy a versenyszférába munkaviszonyba, ott már hiába bizonygatja, hogy de neki megállapították a jubileumi jutalomra jogosító idejét, erre szerzett joga van, ott ez alapján biztosan nem kap semmit.

Azt fogják mondani a kormánytisztviselőknek, hogy ez már nem az a jubileumi jutalom, vagyis ez nem köztisztviselői jubileumi jutalom, hanem kormánytisztviselői jubileumi jutalom, amire ismét jogot kell szerezni, a mostani szabályok alapján. Ha persze valaki az új törvény hatására mondjuk átmegy egy olyan céghez, ahol még mindig a Ktv. a mérvadó (mondjuk az APEH-től átmegy egy önkormányzathoz), akkor természetesen a szerzett joga megmarad, ott meg fogja kapni a köztisztviselői jubileumi jutalmát.

Érdekes lenne megkérdezni a gyakorló szakember ismerőst, hogy erre az érvelésre mi a válasza, én sajnos nem vagyok jogász.

Vendég

Üdvözlet!
2002. januárban egy RT-hez léptem be munkavállalóként, majd 2003. 06.30-án az RT beolvadt egy a KTV. hatálya alá tartozó szervezetbe. A dolgozókat egyénileg írásbeli ajánlatban tájékoztatták a köztisztviselői jogviszonyról, ebben konkrétan szerepelt a jubileumi jutalomra jogosultság időpontja(2010.10.28.), és a végkielégítésre való jogosultság számításához a közszolgálati jogviszony kezdő időpontja. Az ajánlat alapján dönthettem és döntöttem úgy, hogy aláírom a kinevezési okmányt, ami a továbbfoglalkoztatás feltétele volt. Az új tv. most valószínűleg kormánytisztviselőnek minősít, ha nem írom alá az okmányt, pár évvel nyugdíj előtt lehetek munkanélküli.
A kérdés tehát az, kényszerből aláírt kinevezési okmány és az ahhoz tartozó, törvényben előírt tájékoztató módosítható-e egyoldalúan a köztisztviselő hátrányára, visszamenőlegesen?
A kinevezési okmány polgárjogi szerződésnek számít-e, vagy semmi jogi jelentősége nincs, az erősebb fél bármikor megváltoztathatja? Tisztelt jogász, aki ezekre az oldalakra tévedsz, várom válaszod, vajon ezt hívják "oroszlán szerződésnek"???
egy elkeseredett nagypapa

Tudja-e valaki, hogy a jutalmak kifizetésének felfüggesztése érinti-e a jubileumi jutalmak kifizetését.

A jubileumi jutalom (ha a jogszerző feltételek fennállnak)törvényben előírt kötelező járandóság, ezért annak kifizetését kormányhatározattal nem lehet felfüggeszteni.

Elnézést a tájékozatlanságomért, de mi az az Mt-s munkaviszony? Mik tartoznak alá?

Kedves Magdolna!

Kicsit utánanéztem és beszéltem egy jogász ismerősömmel, aki megnézte a tegnap kiadott magyar közlönyt és az alábbira jutott a jubileumi pénzel kapcsolatban:

Röviden: Aki 1992. július 1.-én a közigazgatásban dolgozott, annak visszaszámolnak minden állami vállalatnál eltöltött munkaviszonyt is, viszont aki 1992 július 1.-én valamilyen más szférában dolgozott, akár állami vállalat, akár maszek, annak nem.

Ezt még ne vegye készpénznek, de elvileg így működik a módosított rendelet.

Az előző két hozzászóláshoz:

Az 1992. július 1. előtti jogviszonyok tekintetében biztosan nem fognak MINDENT elismerni (gyárakban eltöltött időt pl. biztosan nem) függetlenül attól, hogy 1992. július 1-én hol dolgozott az illető.

Ennek nagyon egyszerűen az az oka, hogy eddig ezeket az időszakokat elismerték, ha így maradna, akkor nem kellett volna újraszabályozni ezt a részt a kormánytisztviselői törvényben, hiszen a nem szabályozott kérdésekben továbbra is a Ktv. az irányadó.

Minden jogviszonynál azt kell megvizsgálni, hogy a Ktv, Kjt, stb. hatálya alá tartozott-e a munkáltató. Ez azért problémás, mert 1992 előtt ilyen kategória nem volt, és a jogutódlás ennyi év távlatából számos esetben lekövethetetlen a munkáltató szemszögéből. Viszont olyan természetesen létezik, hogy most a Ktv, Kjt hatálya alá tartozik a munkáltató, és az emberünk jogviszonya már 30 éve fennáll a munkáltatójánál. Ez a törvény jelenlegi szövege szerint akár számíthat is.

A kérdés továbbra is az, hogy egyáltalán bármit elismernek-e 1992. előttről, és ha igen, akkor mi alapján dönti el a munkáltató, hogy milyen időszakokat lehet figyelembe venni. Lehet ezt ragozni, de amíg meg nem szólal a jogalkotó, addig csak találgatunk. (Vagy lehet, hogy megint megvárják a perek sorozatát, aztán a kialakult bírói gyakorlat alapján talán majd módosítják a törvényt vagy nem /lásd az előrehozott öregségi nyugdíjra való jogosultság alapján történt felmentések kapcsán ki(nem)fizetett jubileumi jutalmak esetét a Ktv.-nél/, biztos van mindenkinek ismerőse, aki tudja mire gondolok.)

Vendég

Szerintem minden 1992 előtti állami intézményt, vállalatot(pl. gyárat) közszolgálatnak minősítenek. Ha nem, akkor az szívás, nagyon sokan el fognak esni a jubileumi pénzektől sajnos, de legfőképp azokat sajnálom akik mondjuk a következő két hétben vagy 1 hónapon belül kapnák meg, ők biztosan számítottak már rá...szóval ez nagyon szomorú. :(

Oldalak

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!