BÉRKOMPENZÁCIÓ !!!

Bérkompenzációval kapcsolatban az a kérdésem,hogy én eddig 8 órában dolgoztam,megkaptam rá.Most levettek hat órára itt kérhetek-e kompenzációt,39 éves munkaviszonyomra.Mert ha nem én is annyit kapok mint aki most kezdte a munkát.köszönet: Zsuzs

Következő volna a kérdésem. Középiskolai végzettséggel látok el munkakört a közszférában, 12. éve. 2011-ben a garantált bérminimumot kaptam, 2012-ben is így van. Beadtam a bérkompenzációra a szükséges papírokat, még januárban, munkáltatóm azt ígérte, a februári bérrel már jelentkezni fog, visszamenőlegesen. Nem kaptam többet, egy forinttal sem, mint az előző hónapban!
Egy gyermeket egyedül nevelek -lehetséges, hogy nem jár nekem bérkompenzáció?
Ha mégis jár, hová fordulhatok, hogy a munkáltató nem teljesíti? /Állítólag lehet ezt valahová jelenteni, de erre nem találtam információt eddig sajnos./
Köszönöm a választ!

Sajnos ezt elég nehéz megemészteni, én is 9000-el kaptam kevesebbet, most is rosszúl lettem mikor elolvastam a bérpaírom, pedig tudtam, hogy mennyi lesz rajta.
Így jártunk, és sajonos nem kérdezi a nyilatkozat, hogy egyedül neveled -e a gyerekedet, csak, hogy a férjed közalkalmazott vagy sem...., hogy nincs is férjed az senkit nem érdekel.
Ha valahova fordulni akarsz az az Ombodsman, más hova nem tudsz, s ha talán többen írunk, lehet utólag vissza kapjuk a megdolgozott bérünket, igaz lehet csak évek múlva, de ezt nem szabad hagyni........, EZ IGAZSÁGTALAN!!!!!

Már módosították, mert rájöttek azt kihagyták, hogy valaki egyedül neveli gyermekeit, de csak ennyit a táblázatok maradtak. Magyar Közlöny 20.szám.

Családi adókedvezmény vagy bérkompenzáció
Posted on 2012-03-21
A Nemzetgazdasági Minisztérium tisztségviselője a kerekítési szabályok tekintetében megfogalmazott szakszervezeti kritikára azt válaszolta, van aki egy kicsit rosszabbul, van egy kicsit jobban jár, de a bérkompenzáció után a tavalyi és idei nettó keresetek közötti különbség nem lehet több száz forintnál. A gyermekes házaspárok kapcsán pedig elmondta, a bérkompenzációra való jogosultságot a vonatkozó jogszabályok a családi adókedvezménnyel együtt vizsgálják, vagyis az elérendő cél az, hogy a család összjövedelme ne csökkenjen. Ha a nettó jövedelem alakulását nem családi szinten vennék figyelembe, hanem külön vizsgálnák a férj és a feleség keresetét, illetve a kompenzációba nem számolnák bele a gyerekek után járó adókedvezményt, akkor az több tízmilliárd forinttal nagyobb kiadást okozna a költségvetésnek. Ez a büdzsé mai helyzetében, a hiánycél teljesítésének szándéka mellett nem megoldható 2012-ben.
A bérkompenzációra annyi pénzt fog folyósítani az állam, amennyi annak teljesítéséhez szükséges. Amennyiben a célzottan félretett 64 milliárd forintnál kevesebből is megoldható a feladat, akkor kevesebbet fognak kifizetni – tették hozzá, azonban azt is hangsúlyozták, hogy a rendelkezésre álló összegnek nincs felső határa, ha szükséges, az „automatikusan túlteljesülhet”. A nettó bérek a családi adókedvezménnyel együtt sem lehetnek kevesebbek, a családoknak nem származhat káruk, ez a fő szempont !!!

Akkor miért járt rosszabbul több ezer gyermekes család??? Még mindig be akarják etetni, hogy nem jártam rosszabbul!!!

Szia Anita!

Tudom mit érzel. Nekem is vannak gyerekeim, 19 éve dolgozom már köztisztviselőként és én nemhogy ugyanannyit, de 3700 Ft-tal kevesebbet kaptam januártól. Felhívtam a MÁK-ot és azt mondták, hogy nekem nem jár, utánanéztek.
Azzal indokolták, hogy ez van a törvényben. Örüljek annak is, hogy kiegészítették a béremet bérminimumra, ugyanis még azt sem érte el.
Azt is mondták törődjek bele, ez van.
7 éve nem változott a bérem. De mégis, negatív irányba. 2002-ben pontosan ugyanennyit kaptam mint most 2012-ben.
Kíváncsi vagyok, hogy 2013-ban mennyivel fogják csökkenteni a béreket. Szerintem, az enyémet 70.740-el, ami azt jelenti, hogy kirúgnak. Nem baj, legalább vége ennek a szenvedésnek ami itt folyik. Csak mit mondjak a gyerekeimnek, hogy miért nincs ennivaló?

Én is hasonló cipőben jártam , csak nekem 9000 forinttal csökkent a bérem/2 gyermekem van ugyanis/ Én megtaláltam a megoldást. Felmondtam, megyek a versenyszférába 50%-kal több bérért.

Hogy értsd meg...... :(
Beküldte: Marcsi 10 (nem regisztrált) Időpont: 2012, február 28 - 16:50.
Büntetik a gyerekes közszolgákat

A közszolgák bérkompenzációját külön szabályozták. Ez alapján kevesebb bért kaphatnak azok, akiknek van gyerekük, mint akiknek nincs.

Olvasónk hívta fel a figyelmünket arra, hogy közszolgaként kevesebb bérkompenzációt és ezért kevesebb fizetést is kap amiatt, hogy van két gyermeke, ahhoz képest, mintha gyermektelen lenne. Az ok, hogy a közszolgák bérkompenzációjáról szóló kormányrendelet szerint figyelembe kell venni azt is, hogy jogosult lenne-e a dolgozó családi kedvezményre, vagy sem. Ha nem ő vesz igénybe, akkor is. Az üzleti szféra bérkompenzációjáról szóló kormányrendelet nem diszkriminál gyerekszám szerint.

Ha nem közszolga lenne

Olvasónk (nevezzük őt Katalinnak) bruttó fizetése 84 900 forint. Ha az üzleti szférában dolgozna, 14 400 forint emelést kaphatna, amennyiben a munkáltatója az általános szabály szerint végrehajtaná nála az elvárt béremelést. Ezt a plusz összeget attól függetlenül kapná meg, hogy van-e gyermeke, vagy nincs.

Mégpedig azért, mert mint Zara László adószakértő is megerősítette, az üzleti szférában a bérkompenzációnál kizárólag a dolgozó bruttó bérét veszik figyelembe, s azt emelik meg az elvárt mértékben. Ha a dolgozónak jár családi kedvezmény, akkor azt a megemelt bérből érvényesítheti. Nem így a közszolgáknál.

Két gyermekért 9 ezerrel kevesebb

A közszolgáknál azonban nemcsak a bruttó bért kell figyelembe venni, hanem számos más szempontot is, ami eléggé bonyolulttá teszi a szabályozást. Például azt, hogy hány gyermek után lenne jogosult családi kedvezményre a dolgozó, továbbá hogy már decemberben is közszolga volt-e, vagy csak januártól, hogy házastársa közszolga-e, vagy sem, hogy melyikük fizetése a magasabb, és mennyivel, s hogy valamelyikük fizetése alacsonyabb-e, mint 109 ezer forint.

Repül a kompenzáció - Fotó: Kummer János

Nézzük Katalin esetét. Házastársa nem közszolga, és náluk a férj veszi igénybe a családi kedvezményt a két gyermek után. Ha nem lenne gyermekük, akkor Katalin 17 800 forint kompenzációt kaphatna. Amennyiben egy gyermeket nevelnének, 6800 forint kompenzáció járna neki, a két gyermekre viszont már csak 1000 forintot kap a rendeletben szereplő 4. táblázat alapján. Eddig 64 890 forintot vitt haza, most (a két gyereke miatt) mindössze 56 264-et. Majdnem 9 ezer forinttal kevesebbet!

A minisztérium szerint így korrekt

A Nemzetgazdasági Minisztériumnál azt firtattuk, vajon miért kell ennyi szempontot figyelembe venni a közszolgák kompenzációjánál, és (konkrét számokkal alátámasztva) miért fizetnek kevesebbet a gyerekeseknek. Azt válaszolták, a kompenzáció összegének meghatározásánál kiemelten fontos alapelv volt, hogy a nettó családi bevétel az adó- és járulékváltozások következtében ne legyen kevesebb, mint az előző évben. (Ez kicsit sántít, mert a család bevételére nem kérdeznek rá a kompenzáció igényléséhez szükséges nyomtatványon.)

Úgy érveltek tovább, hogy mivel a család bevételébe beleszámít a családi kedvezmény érvényesítése is, ezért muszáj vizsgálni a jogosultságot. Ez pedig a minisztérium szerint értelemszerűen maga után vonja a gyermekek (kedvezményezett eltartottak, illetve eltartottak) számának figyelembevételét. A versenyszférában ezt nem kell vizsgálni. És ott (amennyiben a munkáltató megadja az elvárt béremelést) nem is keresnek kevesebbet a gyerekesek idén, mint tavaly. Sőt, még kicsivel többet is kaphatnak, hiszen a megemelt bruttóra nagyobb családi kedvezményt érvényesíthetnek.

Hátrány a gyerek

A rendeletre hivatkozva azt is írta a minisztérium, hogy a kompenzáció elveinek meghatározásánál nem tekinthette a jogalkotó alapnak azt, hogy a házas-, vagy élettársak közül ki veszi igénybe a családi kedvezményt, csak azt, hogy elvileg ki lehet jogosult rá. S itt azzal indokoltak, hogy ez a döntés év közben bármikor megváltoztatható. Ez igaz, Katalin dönthetne úgy év közben, hogy mégis igénybe veszi a családi adókedvezményt.

De még egyszer hangsúlyozzuk, ha nem közszolga lenne, akkor emiatt semmilyen hátrányos megkülönböztetés nem érné őt. Sőt, a megemelt bruttójára a családi kedvezmény érvényesítése után többet kaphatna kézhez. Hiszen pont arra való a családi adókedvezmény, hogy a gyermekek felneveléséhez hozzájáruljon a kormány (ahogy ezt sűrűn hangoztatják is). Méghozzá úgy, hogy kevesebb adót szed be a családosoktól, így ők több fizetést vihetnek haza. Úgy tűnik, a közszférában ez nem cél.

Igaza van az olvasónak

Az MSZOSZ bérpolitikai szakértője, Hanti Erzsébet szerint igaza van az olvasónak. Valóban rosszabbul járhatnak a gyermekes közszolgák a bérkompenzációnál. Hozzátette azonban, hogy már tavaly is rosszabbul jártak, mert a gyerekes adókedvezményt már tavaly is figyelembe vették a közszolgák kompenzációjánál. Akkor ez még kivédhető volt, mert csak a tényleges igénybevétel számított, így átcsoportosíthatták a házastárshoz a családi kedvezményt. (Kérdés, mennyire volt etikus ilyen beépített trükközésre kényszeríteni a közszolgákat…) Most viszont ez sem lehetséges, hiszen az igénybevételtől függetlenül kevesebb kompenzáció jár a gyerekeseknek.

A szakértő szerint nem szabadna, hogy az általános bérkompenzációról szóló kormányrendeletet ilyen (a gyerekesekre hátrányos) módon felülírja a közszolgák kompenzációjáról szóló kormányrendelet. Másrészt az a véleménye, hogy ha nem a közszolga veszi igénybe a családi adókedvezményt (hanem a nem közszolga házastárs), akkor sem szabadna, hogy emiatt kevesebb bérkompenzációt kapjon.

Mellébeszélnek?

Hanti Erzsébet tipikus mellébeszélésnek értékelte a minisztérium válaszát, amiből az látszik, hogy nem merik kimondani: most rosszul járnak a gyerekesek. Az adóba épített gyerekkedvezmény is a kormány hibás lépése volt, ami most épp azokra üt vissza, akiknek kedvezni akartak a bevezetésével – írta megkeresésünkre.

Arra is van tippje, hogy a közszolgáknál miért veszik figyelembe a kompenzációnál a gyermekeket. Úgy véli, a kormány jóval (kb.150 milliárd forinttal) kevesebbet szánt a célra, mint amennyibe akkor kerülne a kompenzáció, ha az elvárt béremelést mindenkinél végrehajtanák, és a vállalkozások is mind igénybe vennék az állami támogatást. Ezért ott akadályozzák a kompenzálást, ahol tudják: a közszférában, ami az ő hatáskörük, munkáltatóként. A költségvetésnek komoly gondot okozna, ha mindenki, aki erre jogosult, lehívná az adókedvezményt – jegyezte meg.

Csodálkozni nem kell ezen – tette hozzá. A kormány nem azért törölte el az adójóváírást, hogy a teljes összegét visszaossza. Az adójóváírás eltörlése természetesen adóemelés – szögezte le. Erre rímel, amit Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter költségvetési bizottsági meghallgatásán nemrégiben mondott: igazságtalan volt, hogy 1,2 millió minimálbéres (az adózók negyede) nem fizetett adót, ezért szüntették meg az adójóváírást.

Szerző: Tamásné Szabó Zsuzsanna

No comment :(

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!