BÉRKOMPENZÁCIÓ

A bérkompenzáció igényléséhez szükséges nyilatkozatban I.2 pont értelmezése körül van némi bizonytalanság. A kitöltési útmutatóban az eltartott definíciója:: "Eltartottnak minősül a kedvezményezett eltartottakon túl a családi pótlékra már nem jogosító tanuló, hallgató is mindaddig, ameddig őt is figyelembe veszik a testvérei után járó családi pótlék összegének megállapításánál, tehát aki közoktatási intézmény tanulója vagy felsőoktatási intézményben első felsőfokú szakképzésben, első alapképzésben, első mesterképzésben vagy első egységes, osztatlan képzésben részt vevő hallgató és rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik."
Ezek szerint ha a munkavállalónak van 2-3-4 gyermeke akik mind felsőoktatásban nappali tagozaton tanulnak,nincs jövedelmük, de nincs "kistestvérük " akkor azok nem eltartottak ? Addig Ok ,hogy nem jár utánuk családi pótlék, de a " kistestvérrel " rendelkező hallgató sem kap családi pótlékot ( csak emeli a gyermekszámot ) és mégis beírandó a nyilatkozat I.2 pontjába.
Szerintem itt nem az a mérvadó, hogy van -e családi pótlékra jogosult testvére, hanem az, hogy nappali felsőoktatásban első diplomáért tanul. Mi a véleményetek ?

Egy olyan kérdésem van,14 év közalkalmazottként dolgoztam, de 8 hónap voltam munkanélküli, most az egészségügyben helyezkedtem el ,de A.0 kategóriába sorolva, ez így helyes??
Előző évek semmiben nem számítanak??

credit loans guaranteed approval poor credit loans guaranteed approval credit loans guaranteed approval credit loans guaranteed approval

15 éve dolgozom az egészségügyben megszakítás nélkül.A 2014-es évben a fönököm hanyagságából nem igényeltem meg a bérkompenzációt.A kérdésem az lenne,hogy utólag visszaigényelhetem a 2014-es évre a bérkompenzációt.A korházban ahol dolgozom azt mondták,hogy nem igényelhetem vissza.Ha valaki tudna segítení megköszöném.

Szép jó napot mindenkinek! Én 2012 februáe 1.-vel dolgozom közalkalmazottként napi 6 órában. A kérdésem az volna, hogy bérkompenzációt csak azok igényelhetik akiknek már tavaly is volt munkaviszonya? Válaszokat előre is Köszönöm!

"(12) Az 1. § szerinti jogviszonyok közül egyidejűleg több jogviszonyban álló foglalkoztatott a teljes munkaidős jogviszonyában jogosult a kompenzációra. Az 1. § szerinti teljes munkaidős jogviszony hiányában az időben legkorábban keletkezett jogviszonyban jár a kompenzáció."

Én is részmunkaidőben /6/dolgozom és nem kaptam kompenzációt, viszont a bérem 7000ft-tal lett kevesebb

Két eltertott gyermekünk van, a férjemmel megosztottuk a rájuk járó családi adókedvezményt. Most a bruttóm 115200 Ft még jóval 255000 alatt.
Van aki azt mondja jár nekem a kompenzáció de az irodán azt mondják , hogy nem . Közalkalmazott vagyok, eü. dolgozó.
Valaki adjon tanácsot!!!

Járni jár. Én is hasonló cipőben járok csak nem eü. dolgozó vagyok. 2 gyerek, megosztott családi adókedvezmény, párom nem az állami szférában dolgozik, de kompenzációnak csak nagyon keveset kaptam 3.000 Ft-ot, mert a bűvös "jogosult" szó benne van a törvényben. Így a kompenzációval is közel 6.000 Ft-tal kevesebbet keresek. Jeleztem azt mondták sajna ez így marad amíg törvényt nem módosítanak. Hát ez van.....

1970-ban születtem. Közalkalmazottként dolgozom az eü-ben. 2011-ben 106600 Ft volt a bruttó bérem + 7200Ft pótlék.2012-től bruttó 108000 Ft +7200 Ft lett a fizetésem.Egy gyerekem van, de már nem kapok családi pótlékot,mert elmúlt 20 éves,nappalis tanuló felsőfokú intézményben. Időben kitöltöttem a nyilatkozatot a bérkompenzációhoz,ennek ellenére nem kaptam meg még a kompenzációt. Szeretném megtudni,hogy :esetemben pontosan mennyi bérkompenzáció jár havonta?

Az alábbiakban közlök egy bekezdést a 371/2011. Kormányrendeletből:
(10) A (2)–(9) bekezdés szerinti kompenzáció összegét legfeljebb nulla összegig csökkenteni kell a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról szóló 337/2010. (XII. 27.) Korm. rendelet, valamint a 298/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet szerinti minimálbér és garantált bérminimum elérése érdekében végrehajtott illetményemelés 100 forintra kerekített összegével.
Itt van a kutya elásva, így mégis csökkenhet a nettó, nekem pl. 4.000.- Ft-tal.
Van itt igazság?

Aki egyedülálló és így a gyermekeit egyedül neveli (2 gyermek) az jogosult a bérkompenzációra? Mert a kormányrendeletben ez nem igazán jött le.

Akinek nincs eltartott gyermeke, annak is jár KOMPENZÁCIÓ, ha a bruttó jövedelme 255.500 Ft alatt van. ----- Itt nem az kap többet akinek több eltartottja van, hanem akinek a nettója nem éri el a tavalyi nettóját az adójóváírás kivezetése miatt. ---- Miután a gyerekek után kap családi adókedvezményt (1-2 gyerek után, ha van annyi adója: 2x10.000 Ft-t, 3 vagy több eltartott után ha van annyi adója: 33.000 Ft/eltartott. Ha beírjátok a keresőbe ezt a linket, akkor ott van a törvény, mindezt ott megtaláljátok. --- 371/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet

Félállásban dolgozom tanítóként egy általános iskolában, 66300 Ft a bruttóm, két gyerekem van és a párom veszi igénybe az adókedvezményt. Elhittem, hogy az állam mindenkinek kompenzálja a bérét és senki nem kereshet kevesebbet. Ehhez képest a nettó fizetésem 14000 Ft-tal!!!! lett kevesebb és a Mák szerint ez így van rendjén. Kérdem én, ezt ki hiszi el nekik?

A félállás, vagy az adókedvezményt más veszi igénybe vagy mindkettő volt a problémájuk? Én is ebben a cipőben járok, nekem is csökkent ennyivel a bérem, közszférában dolgozom félállásban. A munkaügyes szerint a félállás is baj! Tehát, hiába is venném én igénybe az adókedvezményt, akkor sem kaphatnék bérkompenzációt! Ez nekem nem logikus, mert a félállásban is keményen kell dolgozni, vagy az nem is minősül munkának?

Elérhetőségek
NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM
Ügyfélszolgálati iroda: 1051 Budapest, József nádor tér 4.
Ügyfélszolgálat telefonszám: 06-1-795-5010; 06-1-795-5011
Ügyfélszolgálat e-mail: ugyfelszolgalat@ngm.gov.hu
Ügyfélszolgálati idő: H.-Cs. 9-12., 12.30-14.00, P. 9-12.

Székhely: 1051 Budapest, József nádor tér 4.
Postai cím: 1055 Budapest, Honvéd utca 13-15.
Telefonszám: 06-1-374-2700
Telefax: 06-1-374-2925

Ide lehet panasszal fordulni, én levélben teszem, jó lenne, ha minél többen írnánk, akit hátrányosan ért a kompenzáció!!
Idézem a honlapjukról :
Nemzetgazdasági Minisztérium, 2012. február 7. 14:20
A közszférában senki sem járhat rosszabbul
A kormány rendeletet fogadott el a közszférában és az egyházak közcélú tevékenységet folytató intézményeinél dolgozók kompenzációjának részletszabályairól, amely biztosítja, hogy 2012-ben a nettó, kézhez kapott rendszeres kereset ne csökkenjen akkor sem, ha a 2011. és a 2012. évi adó- és járulékváltozások egyébként hátrányosan érintenék a munkavállalókat.

Több dolgot nem értek, de közülük egy fontos: Köztudott, hogy el nem ismert (nem szakirányú diploma), vagy egyáltalán diploma nélkül mindenki kevesebbet keres még brutto 200 ezernél is a közszférában (tisztelet a kivételnek). Akkor minek ez a játék, ez a: ennek jár, ennek nem , ennek így, ennek úgy? ) A garantált bérminimum felemelésével már az évek utáni szorzók is dőltek a bértáblában. Vagyis lehet egy pályakezdő 108 ezer ft-al és lehet egy 20 évet dolgozott munkavállaló 112 ezer ft-al. Mellesleg a 2012-ben belépett munkavállaló pedig semmi kompenzációt nem kapnak, holott ha felvettek mondjuk 110 ezer bruttóval, abból is elvonták az adójóváírást, és kevesebb lesz a nettód mint a pályakezdő garantál bérminimumosnak.
Ismét egy átgondoltatlan rendelet, nem tudom meddig számolgatták, de kicsit vicces már hogy kormányuk összes intézkedése az alacsony jövedelműeket súlytja, és nem véletlenül ágál a unio is az egykulcsos adó miatt mert mindennek ez volt a kirobbantója...A lényeg hogy aki viszonylag jól keres, az keressen mégtöbbet...

371/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet
Hatályos: 2012.01.01 --- Eltartott: Eltartottnak minősül a kedvezményezett eltartottakon túl a családi pótlékra már nem jogosító tanuló, hallgató is mindaddig, ameddig őt is figyelembe veszik a testvérei után járó családi pótlék összegének megállapításánál, tehát aki közoktatási intézmény tanulója vagy felsőoktatási intézményben első felsőfokú szakképzésben, első alapképzésben, első mesterképzésben vagy első egységes, osztatlan képzésben részt vevő hallgató és rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik.

Itt találtam egy segédletet, hátha segít!!! ---- Ha valakinek nincs családi pótlékra jogosító gyereke, annak ez első sorokban leírtak alapján jár a kompenzáció -------http://www.kozponti-iskola.hu/Lists/Hirdetmenyek/Attachments/40/Seg%C3%A9dlet%20a%202012.%20%C3%A9vi%20kompenz%C3%A1ci%C3%B3%20ig%C3%A9nyl%C3%A9s%C3%A9hez.pdf

Az én értelmezésem szerint ők is eltartottak. A családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény 12. §-nak megfelelően, itt találod egyébként a kitöltési útmutatóba emelt definíciót is.

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!