Álláskeresés a neten - a Google, mint a gazdaság lázmérője?

Az elmúlt egy év során jelentős mértékben emelkedett az "állás", vagy "állások" kifejezésre kereső magyar felhasználók száma az Interneten. A Google folyamatosan nyilvánosságra hozza azt, hogy egyes szavakat másokhoz képest milyen arányban írnak be a keresőkbe. A pontos adatokat sajnos nem közlik, mindössze az egyes kifejezések viszonylagos fontosságát tanulmányozhatjuk.

A rendelkezésre álló adatokból egyértelműen látszik, hogy Magyarországon az internetezők egyre több időt és energiát fordítanak álláskeresésre. Jelenleg az ilyen szavakra indított internetes keresések aránya a többi kifejezéshez képest több, mint kétszer magasabb, mint 2008 októberében.
A munkanélküliek számáról szóló statisztikák is emelkedést mutatnak, de az ilyen hivatalos elemzések elkészítése hosszú időt vesz igénybe, ezért azok általában hetekkel, hónapokkal korábbi adatok felhasználásával készülnek. A Google adatai azonban teljesen "frissek" és igen szomorú képet jeleznek. De nézzük meg, mit mutatnak a számok!

Az ábrán látszik, hogy 2008 októbere óta mennyivel nagyobb arányban keresnek rá az "állások" kifejezésre a többi szóhoz képest. Érdekes megfigyelni, hogy decemberben, az ünnepek alatt az emberek egy ideig mással voltak elfoglalva (más információkat kerestek a neten), de az év végi elbocsátások hatását januárban már teljes valójában megérezték. A hirtelen év végi emelkedés akkor is egyértelmű, ha ünnepek ideiglenes "figyelemelterelő" hatását kiszűrjük. Sajnos azoban jelentős javulás azóta sem tapasztalható, sőt, a görbe egy tavaszi visszaesés után tovább emelkedett. Szintén volt egy - valószínűleg a szabadságolásoknak köszönhető - visszaesés augusztusban, ami után ismét meg lehet figyelni egy rövid kompenzációs emelkedést szeptemberben.


Megj.: Az "A" terület valódi mérete az ábrán közöltnél sokkal nagyobb, de pontosan nem
meghatározható, mert csak a "B" terület arányának változását közli a Google.

Még kérdéses, hogy mennyire követik majd a hivatalos adatok az Internet trendjeit. Ha van kapcsolat a virtuális és a való világ közt, akkor a legközelebb kijövő adatok szeptemberre és októberre az álláskeresők számának stagnálását fogják mutatni, csökkenésre valószínűleg nem számíthatunk.

Az itt leírt információk forrása a Google Keresési Trendek szolgáltatás, ahol édemes néhány további információnak is utánanézni. (Ezen a linken a legfrissebb adatok láthatók, ezért elképzelhető, hogy a grafikon mást mutat az utolsó hetekről, mint a mi ábránk.)
Egy kis további kutatást is végeztünk a Google segítségével és olyan adatokba is ütköztünk, amelyeket sajnos nem tudunk megmagyarázni.
A legérdekesebb nyitott kérdés az, hogy miért tapasztalunk ilyen jelentős válozást Magyarországon, miközben a világ más országaiban ennek töredéke az emelkedés mértéke a világgazdasági válság ellenére is. (Pl. a "jobs" kifejezésre irányuló keresések aránya a világon 2008 és 2009 októbere közt)

Mennyire bízhatunk meg ebben az informácóforrásban?
A munkanélküliség témakörében még nem készült tudományos elemzés a Google adatainak felhasználhatóságáról, egy másik témáról azonban készült: A Nature folyóiratban is publikálták azt a cikket, amely arról szólt, milyen pontosan meg lehet becsülni az influenzások számát a keresőkbe beírt, a betegséghez kapcsolódó kifejezések gyakorisága alapján. Kiderült, hogy a Google által készített becslés eredménye nagyon közel van az egészségügyi szolgálatok által gyűjtött hivatalos statisztikákhoz. (Erről a kutatásról további részletek a Google oldalain olvashatók.)

Hozzászólás

Versenyképes szokott lenni a vállalkozók és a cégek fizetési ajánlata... A munkavállaló versenyezhet belőle az idővel, hogy előbb döglik-e éhen, vagy a következő havi alamizsna jön-e előbb?

Azért töltöttem ezt ki, hogy megnézzem, hogy versenyképes-e, amit ajánlok a kollégáknak.

Szólj hozzá!