Aki 2012-re halasztotta

1952.12.15-én születtem. Nő vagyok. 2012. dec. 31-ig 39 év 191 nap munkaviszonyom lesz. Nem vagyok közalkalmazott.
Tudni szeretném, hogy a 2011. évi CLXVII. törv. alapján még ebben az évben élhetek-e a korhatár előtti nyugdíj lehetőségével.
Aki tud segítsen. Köszönöm

Sziasztok. Egy kolléganőmről érdeklődnék. 1958-ban született, 1978-tól dolgozik folyamatosan, 5 gyermeke van. Mikortól lehet(ne) nyugdíjas? Mivel csak 54 éves,egyébként nem szeretne még nyugdíjba menni, mert nagyon jó a munkahelyi légkör nálunk, pedig nem sok 50-es van.

Ha nem vagy munkanélküli, akkor miért nem dolgozol még annyit, hogy a 40 évessel mehess nyugdíjba. Nincs levonás, és mint nyugdíjasnak járni fog az utazási kedvezmény is.

Nem vagyok munkanélküli. Azért szeretnék most elmenni nyugdíjba, mert jövőre megváltozik a nyugdíjszámítás.

Nem fog megváltozni, illetve úgy változik meg a régóta tv-ben levő 2013 jan. 1-re vonatkozó rész, hogy ugyanazok a szabályok fognak rá vonatkozni, mint ma a 2012-re.

Igen,élhetsz a korhatár előtti ellátással. Az összeg amit kapni fogsz 2%-kal lesz csökkentve,mivel nincs meg a 40 év szolgálati viszonyod.Gyorsan tedd meg a szükséges lépéseket!

Köszönöm a válaszod. Ha tudsz, légyszíves segíteni még: 2 gyermekem van, 6 évig voltam gyesen. A szolgálati időbe a gyes is beleszámít? Köszönöm.

Itt a törvény: A gyesed ideje beszámít!

"A jogosultsági idő a Tny. 18. § (2b)-(2d) bekezdése alapján számítandó. Ennek lényege, hogy a jogosultsági időbe a ténylegesen keresőtevékenységgel járó jogviszonyban töltött idő (munkaviszony, közalkalmazotti, vagy közszolgálati, szolgálati, stb. jogviszony, prémiumévek programban töltött idő függetlenül attól, hogy az érintettet a munkáltató munkavégzésre kötelezte-e, az alkalmi munkavállalói könyvvel történt foglalkoztatás, a mezőgazdasági termelőszövetkezeti tagság időtartama, szakképzés alatt kötelező nyári gyakorlat, nyári munkavégzés időtartama), valamint – legfeljebb 8 év időtartammal – a terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban és a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel megállapított ápolási díjban eltöltött idővel szerzett szolgálati idő számít be. Az így megállapított jogosultsági idő 5 gyermek felnevelése után évvel, ill. minden további gyermek esetén további egy-egy évvel, de összesen legfeljebb hét évvel csökken. E tekintetben a saját háztartásban nevelt gyermekek vehetők figyelembe. A törvény szerint saját háztartásban nevelt gyermeknek azt a vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermeket kell tekinteni, aki a jogosulttal életvitelszerűen együtt élt és annak gondozásából rendszeres jelleggel legfeljebb csak napközbeni időszakra került ki, és aki után családi pótlék volt igényelhető".
Magdi! Nem tudnál még régi diákmunkás időt összeszedni a 40 évhez hiányzó időre?
A mi időnkben ritka volt, aki diák korában, szünidőben nem vállalt munkát.Akár az akkor ott dolgozó is tanusíthatja, ha nincs ezekről az időkről írásos feljegyzés, dokumentum.Bár nagyon a végére hagytad, kevés az idő 2012.dec. végéig!
Azonban, ha Hozzászóló által említett, csak 2%-al kevesebb a nyugdíj összege, akkor azt kiegyenlíti a januári emelés, ami úgy tudom, már Téged is megilletne!

Kedves Magdi2.
Sajnos a 39 év 191 napban a nyári szünidős munkák is benne vannak. A héten megyek a Nyugdíjfolyósítóba és indítom a nyugdíjaztatásomat. Remélem ott minden segítséget megkapok, habár januárban már pórul jártam, azt a felvilágosítást kaptam, hogy a 6 év gyest nem számolják be a szolgálati időbe. Köszönöm a válaszod és a segítséged.

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!