40 eves nyugdij

2014. Jul. 1.jen 40 eves kozalkalmazotti jogviszonnyal fogok rendelkezni. 2014. Jul. 7-tol igenybe kivanom venni a nok 40 eves nyugdij lehetoseget. Munkaltatom fele felmentesi idore vonatkozo kerelmemet mikor adjam be legkorabban? Torveny szerint jar a felmentesi ido? Ha igen, mikortol?
Valaszukat elore is koszonom

Kata!

Ha mind a 40 év közalkalmazotti munkaviszony, akkor 8 hónap felmentési időt ír elő a törvény.( Ami már a 30.közalk. év betöltése után is jár felmentés esetén.)
Mivel a 40 évnek a 8 hónappal együtt kell, hogy meglegyen,(hiszen a felm.idő is munkaviszonynak számít)ezért már dec. 7-től lehetett volna kérni a felmentésedet.( Betöltött 40 évtől visszafelé számolva 8 hónappal előbb).
8 hónapból 4-et le kell dolgozni, a másik 4 hónap munka nélkül töltött felm. idő.
Ezekre a hónapokra is jár az éves szabadság arányos része, rád vonatkoztatva közel a fele.
Ezt kivenni csak a felm.idő munkával töltött részében lehet, vagy ha ez a szabadság megmarad, a munkaviszony megszűnésekor ki kell azt számodra fizetnie a munkáltatódnak megváltott szabadságként.
Így, hogy még nem kérted felmentésedet, azt januártól is megteheted, nem fontos pontosan a 40 év letöltése után rögtön nyugdíjba menni, csak ha letöltötted a 8 hónapot.Addig is jár a kereset.
A felmentésedet Neked kell írásban kérelmezned a munkáltatódtól - amit KÖTELEZŐ megadni - a nyugdíjbiztosító által megküldött jogviszonyod visszaigazolásának másolatával együtt.
Ez után írásban fog tájékoztatni a munkáltatód a felmentésről.

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!